Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૩. હસધમ્મસિક્ખાપદં

    3. Hasadhammasikkhāpadaṃ

    ૩૩૫. તતિયે પકારેન કરીયતિ ઠપીયતીતિ પકતં પઞ્ઞત્તન્તિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘યં ભગવતા’’તિઆદિ. ન્તિ સિક્ખાપદં.

    335. Tatiye pakārena karīyati ṭhapīyatīti pakataṃ paññattanti dassento āha ‘‘yaṃ bhagavatā’’tiādi. Yanti sikkhāpadaṃ.

    ૩૩૬. હસસઙ્ખાતો ધમ્મો સભાવો હસધમ્મોતિ વુત્તે અત્થતો કીળિકાયેવાતિ આહ ‘‘કીળિકા વુચ્ચતી’’તિ.

    336. Hasasaṅkhāto dhammo sabhāvo hasadhammoti vutte atthato kīḷikāyevāti āha ‘‘kīḷikā vuccatī’’ti.

    ૩૩૭. ગોપ્ફકાનન્તિ ચરણગણ્ઠિકાનં. તે હિ પાદે પાદં ઠપનકાલે અઞ્ઞમઞ્ઞૂપરિ ઠપનતો ગોપીયન્તીતિ ગોપ્ફા, તે એવ ગોપ્ફકાતિ વુચ્ચન્તિ. પાદસ્સ હિ ઉપરિ પાદં ઠપનકાલે એકસ્સ ઉપરિ એકો ન ઠપેતબ્બો. તેનાહ ભગવા ‘‘પાદે પાદં અચ્ચાધાયા’’તિ (દી॰ નિ॰ ૨.૧૯૬; મ॰ નિ॰ ૧.૪૨૩; અ॰ નિ॰ ૩.૧૬). ઓટ્ઠજો દુતિયો. ઓરોહન્તસ્સ ભિક્ખુનોતિ સમ્બન્ધો.

    337.Gopphakānanti caraṇagaṇṭhikānaṃ. Te hi pāde pādaṃ ṭhapanakāle aññamaññūpari ṭhapanato gopīyantīti gopphā, te eva gopphakāti vuccanti. Pādassa hi upari pādaṃ ṭhapanakāle ekassa upari eko na ṭhapetabbo. Tenāha bhagavā ‘‘pāde pādaṃ accādhāyā’’ti (dī. ni. 2.196; ma. ni. 1.423; a. ni. 3.16). Oṭṭhajo dutiyo. Orohantassa bhikkhunoti sambandho.

    ૩૩૮. ફિયારિત્તાદીહીતિ આદિસદ્દેન લઙ્કારાદયો સઙ્ગણ્હાતિ. કેચિ વદન્તીતિ સમ્બન્ધો. પતનુપ્પતનવારેસૂતિ પતનવાર ઉપ્પતનવારેસુ. તત્થાતિ તસ્સં ખિત્તકથલાયં. હીતિ સચ્ચં , યસ્મા વા. ઠપેત્વા કીળન્તસ્સાતિ સમ્બન્ધો. લિખિતું વટ્ટતિ કીળાધિપ્પાયસ્સ વિરહિતત્તાતિ અધિપ્પાયો. કીળાધિપ્પાયેન અત્થજોતકં અક્ખરં લિખન્તસ્સાપિ આપત્તિયેવાતિ વદન્તિ. એત્થાતિ ઇમસ્મિં સિક્ખાપદેતિ. તતિયં.

    338.Phiyārittādīhīti ādisaddena laṅkārādayo saṅgaṇhāti. Keci vadantīti sambandho. Patanuppatanavāresūti patanavāra uppatanavāresu. Tatthāti tassaṃ khittakathalāyaṃ. ti saccaṃ , yasmā vā. Ṭhapetvā kīḷantassāti sambandho. Likhituṃ vaṭṭati kīḷādhippāyassa virahitattāti adhippāyo. Kīḷādhippāyena atthajotakaṃ akkharaṃ likhantassāpi āpattiyevāti vadanti. Etthāti imasmiṃ sikkhāpadeti. Tatiyaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૬. સુરાપાનવગ્ગો • 6. Surāpānavaggo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૩. હસધમ્મસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Hasadhammasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૩. હસધમ્મસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Hasadhammasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૩. હસધમ્મસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Hasadhammasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૩. હસધમ્મસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Hasadhammasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact