Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi |
૧૦. હત્થિઙ્ગપઞ્હો
10. Hatthiṅgapañho
૧૦. ‘‘ભન્તે નાગસેન, ‘હત્થિસ્સ પઞ્ચ અઙ્ગાનિ ગહેતબ્બાની’તિ યં વદેસિ, કતમાનિ તાનિ પઞ્ચ અઙ્ગાનિ ગહેતબ્બાની’’તિ? ‘‘યથા, મહારાજ, હત્થી નામ ચરન્તો યેવ પથવિં દાલેતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન કાયં સમ્મસમાનેનેવ સબ્બે કિલેસા દાલેતબ્બા. ઇદં, મહારાજ, હત્થિસ્સ પઠમં અઙ્ગં ગહેતબ્બં.
10. ‘‘Bhante nāgasena, ‘hatthissa pañca aṅgāni gahetabbānī’ti yaṃ vadesi, katamāni tāni pañca aṅgāni gahetabbānī’’ti? ‘‘Yathā, mahārāja, hatthī nāma caranto yeva pathaviṃ dāleti, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena kāyaṃ sammasamāneneva sabbe kilesā dāletabbā. Idaṃ, mahārāja, hatthissa paṭhamaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.
‘‘પુન ચપરં, મહારાજ, હત્થી સબ્બકાયેનેવ અપલોકેતિ, ઉજુકં યેવ પેક્ખતિ, ન દિસાવિદિસા વિલોકેતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન સબ્બકાયેન અપલોકિના ભવિતબ્બં, ન દિસાવિદિસા વિલોકેતબ્બા, ન ઉદ્ધં ઉલ્લોકેતબ્બં, ન અધો ઓલોકેતબ્બં, યુગમત્તપેક્ખિના ભવિતબ્બં. ઇદં, મહારાજ, હત્થિસ્સ દુતિયં અઙ્ગં ગહેતબ્બં.
‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, hatthī sabbakāyeneva apaloketi, ujukaṃ yeva pekkhati, na disāvidisā viloketi, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena sabbakāyena apalokinā bhavitabbaṃ, na disāvidisā viloketabbā, na uddhaṃ ulloketabbaṃ, na adho oloketabbaṃ, yugamattapekkhinā bhavitabbaṃ. Idaṃ, mahārāja, hatthissa dutiyaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.
‘‘પુન ચપરં, મહારાજ, હત્થી અનિબદ્ધસયનો ગોચરાયમનુગન્ત્વા ન તમેવ દેસં વાસત્થમુપગચ્છતિ, ન ધુવપ્પતિટ્ઠાલયો, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન અનિબદ્ધસયનેન ભવિતબ્બં, નિરાલયેન પિણ્ડાય ગન્તબ્બં, યદિ પસ્સતિ વિપસ્સકો મનુઞ્ઞં પતિરૂપં રુચિરદેસે ભવં મણ્ડપં વા રુક્ખમૂલં વા ગુહં વા પબ્ભારં વા, તત્થેવ વાસમુપગન્તબ્બં, ધુવપ્પતિટ્ઠાલયો ન કાતબ્બો. ઇદં, મહારાજ, હત્થિસ્સ તતિયં અઙ્ગં ગહેતબ્બં.
‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, hatthī anibaddhasayano gocarāyamanugantvā na tameva desaṃ vāsatthamupagacchati, na dhuvappatiṭṭhālayo, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena anibaddhasayanena bhavitabbaṃ, nirālayena piṇḍāya gantabbaṃ, yadi passati vipassako manuññaṃ patirūpaṃ ruciradese bhavaṃ maṇḍapaṃ vā rukkhamūlaṃ vā guhaṃ vā pabbhāraṃ vā, tattheva vāsamupagantabbaṃ, dhuvappatiṭṭhālayo na kātabbo. Idaṃ, mahārāja, hatthissa tatiyaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.
‘‘પુન ચપરં, મહારાજ, હત્થી ઉદકં ઓગાહિત્વા સુચિવિમલસીતલસલિલપરિપુણ્ણં કુમુદુપ્પલપદુમપુણ્ડરીકસઞ્છન્નં મહતિમહન્તં પદુમસરં ઓગાહિત્વા કીળતિ ગજવરકીળં, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન સુચિવિમલવિપ્પસન્નમનાવિલધમ્મવરવારિપુણ્ણં વિમુત્તિકુસુમસઞ્છન્નં મહાસતિપટ્ઠાનપોક્ખરણિં ઓગાહિત્વા ઞાણેન સઙ્ખારા ઓધુનિતબ્બા વિધુનિતબ્બા, યોગાવચરકીળા કીળિતબ્બા. ઇદં, મહારાજ, હત્થિસ્સ ચતુત્થં અઙ્ગં ગહેતબ્બં.
‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, hatthī udakaṃ ogāhitvā sucivimalasītalasalilaparipuṇṇaṃ kumuduppalapadumapuṇḍarīkasañchannaṃ mahatimahantaṃ padumasaraṃ ogāhitvā kīḷati gajavarakīḷaṃ, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena sucivimalavippasannamanāviladhammavaravāripuṇṇaṃ vimuttikusumasañchannaṃ mahāsatipaṭṭhānapokkharaṇiṃ ogāhitvā ñāṇena saṅkhārā odhunitabbā vidhunitabbā, yogāvacarakīḷā kīḷitabbā. Idaṃ, mahārāja, hatthissa catutthaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.
‘‘પુન ચપરં, મહારાજ, હત્થી સતો પાદં ઉદ્ધરતિ, સતો પાદં નિક્ખિપતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન સતેન સમ્પજાનેન પાદં ઉદ્ધરિતબ્બં, સતેન સમ્પજાનેન પાદં નિક્ખિપિતબ્બં, અભિક્કમપટિક્કમે સમિઞ્જનપસારણે સબ્બત્થ સતેન સમ્પજાનેન ભવિતબ્બં. ઇદં, મહારાજ, હત્થિસ્સ પઞ્ચમં અઙ્ગં ગહેતબ્બં. ભાસિતમ્પેતં, મહારાજ, ભગવતા દેવાતિદેવેન સંયુત્તનિકાયવરે –
‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, hatthī sato pādaṃ uddharati, sato pādaṃ nikkhipati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena satena sampajānena pādaṃ uddharitabbaṃ, satena sampajānena pādaṃ nikkhipitabbaṃ, abhikkamapaṭikkame samiñjanapasāraṇe sabbattha satena sampajānena bhavitabbaṃ. Idaṃ, mahārāja, hatthissa pañcamaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ. Bhāsitampetaṃ, mahārāja, bhagavatā devātidevena saṃyuttanikāyavare –
‘‘‘કાયેન સંવરો સાધુ, સાધુ વાચાય સંવરો;
‘‘‘Kāyena saṃvaro sādhu, sādhu vācāya saṃvaro;
મનસા સંવરો સાધુ, સાધુ સબ્બત્થ સંવરો;
Manasā saṃvaro sādhu, sādhu sabbattha saṃvaro;
સબ્બત્થ સંવુતો લજ્જી, રક્ખિતોતિ પવુચ્ચતી’’’તિ.
Sabbattha saṃvuto lajjī, rakkhitoti pavuccatī’’’ti.
હત્થિઙ્ગપઞ્હો દસમો.ઉપચિકાવગ્ગો ચતુત્થો.
Hatthiṅgapañho dasamo.Upacikāvaggo catuttho.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
ઉપચિકા બિળારો ચ, ઉન્દૂરો વિચ્છિકેન ચ;
Upacikā biḷāro ca, undūro vicchikena ca;
નકુલો સિઙ્ગાલો મિગો,
Nakulo siṅgālo migo,
ગોરૂપો વરાહો હત્થિના દસાતિ.
Gorūpo varāho hatthinā dasāti.