Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૬. હત્થિસારિપુત્તસુત્તવણ્ણના

    6. Hatthisāriputtasuttavaṇṇanā

    ૬૦. છટ્ઠે અભિધમ્મકથન્તિ અભિધમ્મમિસ્સકં કથં. કથં ઓપાતેતીતિ તેસં કથં વિચ્છિન્દિત્વા અત્તનો કથં કથેતિ. થેરાનં ભિક્ખૂનન્તિ કરણત્થે સામિવચનં, થેરેહિ ભિક્ખૂહિ સદ્ધિન્તિ અત્થો. યા ચ થેરાનં અભિધમ્મકથા, તં અયમ્પિ કથેતું સક્કોતીતિ અત્થો. ચેતોપરિયાયન્તિ ચિત્તવારં. ઇધાતિ ઇમસ્મિં લોકે. સોરતસોરતોતિ સૂરતો વિય સૂરતો, સોરચ્ચસમન્નાગતો વિયાતિ અત્થો. નિવાતનિવાતોતિ નિવાતો વિય નિવાતો, નિવાતવુત્તિ વિયાતિ અત્થો. ઉપસન્તુપસન્તોતિ ઉપસન્તો વિય ઉપસન્તો . વપકસ્સતેવ સત્થારાતિ સત્થુ સન્તિકા અપગચ્છતિ. સંસટ્ઠસ્સાતિ પઞ્ચહિ સંસગ્ગેહિ સંસટ્ઠસ્સ. વિસ્સટ્ઠસ્સાતિ વિસ્સજ્જિતસ્સ. પાકતસ્સાતિ પાકતિન્દ્રિયસ્સ.

    60. Chaṭṭhe abhidhammakathanti abhidhammamissakaṃ kathaṃ. Kathaṃ opātetīti tesaṃ kathaṃ vicchinditvā attano kathaṃ katheti. Therānaṃ bhikkhūnanti karaṇatthe sāmivacanaṃ, therehi bhikkhūhi saddhinti attho. Yā ca therānaṃ abhidhammakathā, taṃ ayampi kathetuṃ sakkotīti attho. Cetopariyāyanti cittavāraṃ. Idhāti imasmiṃ loke. Soratasoratoti sūrato viya sūrato, soraccasamannāgato viyāti attho. Nivātanivātoti nivāto viya nivāto, nivātavutti viyāti attho. Upasantupasantoti upasanto viya upasanto . Vapakassateva satthārāti satthu santikā apagacchati. Saṃsaṭṭhassāti pañcahi saṃsaggehi saṃsaṭṭhassa. Vissaṭṭhassāti vissajjitassa. Pākatassāti pākatindriyassa.

    કિટ્ઠાદોતિ કિટ્ઠખાદકો. અન્તરધાપેય્યાતિ નાસેય્ય. ગોપસૂતિ ગાવો ચ અજિકા ચ. સિપ્પિસમ્બુકન્તિ સિપ્પિયો ચ સમ્બુકા ચ. સક્ખરકઠલન્તિ સક્ખરા ચ કઠલાનિ ચ. આભિદોસિકન્તિ અભિઞ્ઞાતદોસં કુદ્રૂસકભોજનં. નચ્છાદેય્યાતિ ન રુચ્ચેય્ય. તત્થ યદેતં પુરિસં ભુત્તાવિન્તિ ઉપયોગવચનં, તં સામિઅત્થે દટ્ઠબ્બં. અમું હાવુસો, પુરિસન્તિ, આવુસો, અમું પુરિસં.

    Kiṭṭhādoti kiṭṭhakhādako. Antaradhāpeyyāti nāseyya. Gopasūti gāvo ca ajikā ca. Sippisambukanti sippiyo ca sambukā ca. Sakkharakaṭhalanti sakkharā ca kaṭhalāni ca. Ābhidosikanti abhiññātadosaṃ kudrūsakabhojanaṃ. Nacchādeyyāti na rucceyya. Tattha yadetaṃ purisaṃ bhuttāvinti upayogavacanaṃ, taṃ sāmiatthe daṭṭhabbaṃ. Amuṃ hāvuso, purisanti, āvuso, amuṃ purisaṃ.

    સબ્બનિમિત્તાનન્તિ સબ્બેસં નિચ્ચનિમિત્તાદીનં નિમિત્તાનં. અનિમિત્તં ચેતોસમાધિન્તિ બલવવિપસ્સનાસમાધિં. ચીરિકસદ્દોતિ ઝલ્લિકસદ્દો. સરિસ્સતિ નેક્ખમ્મસ્સાતિ પબ્બજ્જાય ગુણં સરિસ્સતિ. અરહતં અહોસીતિ ભગવતો સાવકાનં અરહન્તાનં અન્તરે એકો અરહા અહોસિ. અયઞ્હિ થેરો સત્ત વારે ગિહી હુત્વા સત્ત વારે પબ્બજિ. કિં કારણા? કસ્સપસમ્માસમ્બુદ્ધકાલે કિરેસ એકસ્સ ભિક્ખુનો ગિહિભાવે વણ્ણં કથેસિ. સો તેનેવ કમ્મેન અરહત્તસ્સ ઉપનિસ્સયે વિજ્જમાનેયેવ સત્ત વારે ગિહિભાવે ચ પબ્બજ્જાય ચ સઞ્ચરન્તો સત્તમે વારે પબ્બજિત્વા અરહત્તં પાપુણીતિ.

    Sabbanimittānanti sabbesaṃ niccanimittādīnaṃ nimittānaṃ. Animittaṃ cetosamādhinti balavavipassanāsamādhiṃ. Cīrikasaddoti jhallikasaddo. Sarissati nekkhammassāti pabbajjāya guṇaṃ sarissati. Arahataṃ ahosīti bhagavato sāvakānaṃ arahantānaṃ antare eko arahā ahosi. Ayañhi thero satta vāre gihī hutvā satta vāre pabbaji. Kiṃ kāraṇā? Kassapasammāsambuddhakāle kiresa ekassa bhikkhuno gihibhāve vaṇṇaṃ kathesi. So teneva kammena arahattassa upanissaye vijjamāneyeva satta vāre gihibhāve ca pabbajjāya ca sañcaranto sattame vāre pabbajitvā arahattaṃ pāpuṇīti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૬. હત્થિસારિપુત્તસુત્તં • 6. Hatthisāriputtasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૬. હત્થિસારિપુત્તસુત્તવણ્ણના • 6. Hatthisāriputtasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact