Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā |
૯. હેમવતસુત્તવણ્ણના
9. Hemavatasuttavaṇṇanā
અજ્જ પન્નરસોતિ હેમવતસુત્તં. કા ઉપ્પત્તિ? પુચ્છાવસિકા ઉપ્પત્તિ. હેમવતેન હિ પુટ્ઠો ભગવા ‘‘છસુ લોકો સમુપ્પન્નો’’તિઆદીનિ અભાસિ. તત્થ ‘‘અજ્જ પન્નરસો’’તિઆદિ સાતાગિરેન વુત્તં, ‘‘ઇતિ સાતાગિરો’’તિઆદિ સઙ્ગીતિકારેહિ, ‘‘કચ્ચિમનો’’તિઆદિ હેમવતેન, ‘‘છસુ લોકો’’તિઆદિ ભગવતા, તં સબ્બમ્પિ સમોધાનેત્વા ‘‘હેમવતસુત્ત’’ન્તિ વુચ્ચતિ. ‘‘સાતાગિરિસુત્ત’’ન્તિ એકચ્ચેહિ.
Ajjapannarasoti hemavatasuttaṃ. Kā uppatti? Pucchāvasikā uppatti. Hemavatena hi puṭṭho bhagavā ‘‘chasu loko samuppanno’’tiādīni abhāsi. Tattha ‘‘ajja pannaraso’’tiādi sātāgirena vuttaṃ, ‘‘iti sātāgiro’’tiādi saṅgītikārehi, ‘‘kaccimano’’tiādi hemavatena, ‘‘chasu loko’’tiādi bhagavatā, taṃ sabbampi samodhānetvā ‘‘hemavatasutta’’nti vuccati. ‘‘Sātāgirisutta’’nti ekaccehi.
તત્થ યાયં ‘‘અજ્જ પન્નરસો’’તિઆદિ ગાથા. તસ્સા ઉપ્પત્તિ – ઇમસ્મિંયેવ ભદ્દકપ્પે વીસતિવસ્સસહસ્સાયુકેસુ પુરિસેસુ ઉપ્પજ્જિત્વા સોળસવસ્સસહસ્સાયુકાનિ ઠત્વા પરિનિબ્બુતસ્સ ભગવતો કસ્સપસમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ મહતિયા પૂજાય સરીરકિચ્ચં અકંસુ. તસ્સ ધાતુયો અવિકિરિત્વા સુવણ્ણક્ખન્ધો વિય એકગ્ઘના હુત્વા અટ્ઠંસુ. દીઘાયુકબુદ્ધાનઞ્હિ એસા ધમ્મતા. અપ્પાયુકબુદ્ધા પન યસ્મા બહુતરેન જનેન અદિટ્ઠા એવ પરિનિબ્બાયન્તિ, તસ્મા ધાતુપૂજમ્પિ કત્વા ‘‘તત્થ તત્થ જના પુઞ્ઞં પસવિસ્સન્તી’’તિ અનુકમ્પાય ‘‘ધાતુયો વિકિરન્તૂ’’તિ અધિટ્ઠહન્તિ. તેન તેસં સુવણ્ણચુણ્ણાનિ વિય ધાતુયો વિકિરન્તિ, સેય્યથાપિ અમ્હાકં ભગવતો.
Tattha yāyaṃ ‘‘ajja pannaraso’’tiādi gāthā. Tassā uppatti – imasmiṃyeva bhaddakappe vīsativassasahassāyukesu purisesu uppajjitvā soḷasavassasahassāyukāni ṭhatvā parinibbutassa bhagavato kassapasammāsambuddhassa mahatiyā pūjāya sarīrakiccaṃ akaṃsu. Tassa dhātuyo avikiritvā suvaṇṇakkhandho viya ekagghanā hutvā aṭṭhaṃsu. Dīghāyukabuddhānañhi esā dhammatā. Appāyukabuddhā pana yasmā bahutarena janena adiṭṭhā eva parinibbāyanti, tasmā dhātupūjampi katvā ‘‘tattha tattha janā puññaṃ pasavissantī’’ti anukampāya ‘‘dhātuyo vikirantū’’ti adhiṭṭhahanti. Tena tesaṃ suvaṇṇacuṇṇāni viya dhātuyo vikiranti, seyyathāpi amhākaṃ bhagavato.
મનુસ્સા તસ્સ ભગવતો એકંયેવ ધાતુઘરં કત્વા ચેતિયં પતિટ્ઠાપેસું યોજનં ઉબ્બેધેન પરિક્ખેપેન ચ. તસ્સ એકેકગાવુતન્તરાનિ ચત્તારિ દ્વારાનિ અહેસું. એકં દ્વારં કિકી રાજા અગ્ગહેસિ; એકં તસ્સેવ પુત્તો પથવિન્ધરો નામ; એકં સેનાપતિપમુખા અમચ્ચા; એકં સેટ્ઠિપમુખા જાનપદા રત્તસુવણ્ણમયા એકગ્ઘના સુવણ્ણરસપટિભાગા ચ નાનારતનમયા ઇટ્ઠકા અહેસું એકેકા સતસહસ્સગ્ઘનિકા. તે હરિતાલમનોસિલાહિ મત્તિકાકિચ્ચં સુરભિતેલેન ઉદકકિચ્ચઞ્ચ કત્વા તં ચેતિયં પતિટ્ઠાપેસું.
Manussā tassa bhagavato ekaṃyeva dhātugharaṃ katvā cetiyaṃ patiṭṭhāpesuṃ yojanaṃ ubbedhena parikkhepena ca. Tassa ekekagāvutantarāni cattāri dvārāni ahesuṃ. Ekaṃ dvāraṃ kikī rājā aggahesi; ekaṃ tasseva putto pathavindharo nāma; ekaṃ senāpatipamukhā amaccā; ekaṃ seṭṭhipamukhā jānapadā rattasuvaṇṇamayā ekagghanā suvaṇṇarasapaṭibhāgā ca nānāratanamayā iṭṭhakā ahesuṃ ekekā satasahassagghanikā. Te haritālamanosilāhi mattikākiccaṃ surabhitelena udakakiccañca katvā taṃ cetiyaṃ patiṭṭhāpesuṃ.
એવં પતિટ્ઠિતે ચેતિયે દ્વે કુલપુત્તા સહાયકા નિક્ખમિત્વા સમ્મુખસાવકાનં થેરાનં સન્તિકે પબ્બજિંસુ. દીઘાયુકબુદ્ધાનઞ્હિ સમ્મુખસાવકાયેવ પબ્બાજેન્તિ, ઉપસમ્પાદેન્તિ, નિસ્સયં દેન્તિ, ઇતરે ન લભન્તિ. તતો તે કુલપુત્તા ‘‘સાસને, ભન્તે, કતિ ધુરાની’’તિ પુચ્છિંસુ. થેરા ‘‘દ્વે ધુરાની’’તિ કથેસું – ‘‘વાસધુરં, પરિયત્તિધુરઞ્ચા’’તિ. તત્થ પબ્બજિતેન કુલપુત્તેન આચરિયુપજ્ઝાયાનં સન્તિકે પઞ્ચ વસ્સાનિ વસિત્વા, વત્તપટિવત્તં પૂરેત્વા, પાતિમોક્ખં દ્વે તીણિ ભાણવારસુત્તન્તાનિ ચ પગુણં કત્વા, કમ્મટ્ઠાનં ઉગ્ગહેત્વા, કુલે વા ગણે વા નિરાલયેન અરઞ્ઞં પવિસિત્વા, અરહત્તસચ્છિકિરિયાય ઘટિતબ્બં વાયમિતબ્બં, એતં વાસધુરં. અત્તનો થામેન પન એકં વા નિકાયં પરિયાપુણિત્વા દ્વે વા પઞ્ચ વા નિકાયે પરિયત્તિતો ચ અત્થતો ચ સુવિસદં સાસનં અનુયુઞ્જિતબ્બં, એતં પરિયત્તિધુરન્તિ. અથ તે કુલપુત્તા ‘‘દ્વિન્નં ધુરાનં વાસધુરમેવ સેટ્ઠ’’ન્તિ વત્વા ‘‘મયં પનમ્હા દહરા, વુડ્ઢકાલે વાસધુરં પરિપૂરેસ્સામ, પરિયત્તિધુરં તાવ પૂરેમા’’તિ પરિયત્તિં આરભિંસુ. તે પકતિયાવ પઞ્ઞવન્તો નચિરસ્સેવ સકલે બુદ્ધવચને પકતઞ્ઞનો વિનયે ચ અતિવિય વિનિચ્છયકુસલા અહેસું. તેસં પરિયત્તિં નિસ્સાય પરિવારો ઉપ્પજ્જિ, પરિવારં નિસ્સાય લાભો, એકમેકસ્સ પઞ્ચસતપઞ્ચસતા ભિક્ખૂ પરિવારા અહેસું. તે સત્થુસાસનં દીપેન્તા વિહરિંસુ, પુન બુદ્ધકાલો વિય અહોસિ.
Evaṃ patiṭṭhite cetiye dve kulaputtā sahāyakā nikkhamitvā sammukhasāvakānaṃ therānaṃ santike pabbajiṃsu. Dīghāyukabuddhānañhi sammukhasāvakāyeva pabbājenti, upasampādenti, nissayaṃ denti, itare na labhanti. Tato te kulaputtā ‘‘sāsane, bhante, kati dhurānī’’ti pucchiṃsu. Therā ‘‘dve dhurānī’’ti kathesuṃ – ‘‘vāsadhuraṃ, pariyattidhurañcā’’ti. Tattha pabbajitena kulaputtena ācariyupajjhāyānaṃ santike pañca vassāni vasitvā, vattapaṭivattaṃ pūretvā, pātimokkhaṃ dve tīṇi bhāṇavārasuttantāni ca paguṇaṃ katvā, kammaṭṭhānaṃ uggahetvā, kule vā gaṇe vā nirālayena araññaṃ pavisitvā, arahattasacchikiriyāya ghaṭitabbaṃ vāyamitabbaṃ, etaṃ vāsadhuraṃ. Attano thāmena pana ekaṃ vā nikāyaṃ pariyāpuṇitvā dve vā pañca vā nikāye pariyattito ca atthato ca suvisadaṃ sāsanaṃ anuyuñjitabbaṃ, etaṃ pariyattidhuranti. Atha te kulaputtā ‘‘dvinnaṃ dhurānaṃ vāsadhurameva seṭṭha’’nti vatvā ‘‘mayaṃ panamhā daharā, vuḍḍhakāle vāsadhuraṃ paripūressāma, pariyattidhuraṃ tāva pūremā’’ti pariyattiṃ ārabhiṃsu. Te pakatiyāva paññavanto nacirasseva sakale buddhavacane pakataññano vinaye ca ativiya vinicchayakusalā ahesuṃ. Tesaṃ pariyattiṃ nissāya parivāro uppajji, parivāraṃ nissāya lābho, ekamekassa pañcasatapañcasatā bhikkhū parivārā ahesuṃ. Te satthusāsanaṃ dīpentā vihariṃsu, puna buddhakālo viya ahosi.
તદા દ્વે ભિક્ખૂ ગામકાવાસે વિહરન્તિ ધમ્મવાદી ચ અધમ્મવાદી ચ. અધમ્મવાદી ચણ્ડો હોતિ ફરુસો, મુખરો, તસ્સ અજ્ઝાચારો ઇતરસ્સ પાકટો હોતિ. તતો નં ‘‘ઇદં તે, આવુસો, કમ્મં સાસનસ્સ અપ્પતિરૂપ’’ન્તિ ચોદેસિ. સો ‘‘કિં તે દિટ્ઠં, કિં સુત’’ન્તિ વિક્ખિપતિ. ઇતરો ‘‘વિનયધરા જાનિસ્સન્તી’’તિ આહ. તતો અધમ્મવાદી ‘‘સચે ઇમં વત્થું વિનયધરા વિનિચ્છિનિસ્સન્તિ, અદ્ધા મે સાસને પતિટ્ઠા ન ભવિસ્સતી’’તિ ઞત્વા અત્તનો પક્ખં કાતુકામો તાવદેવ પરિક્ખારે આદાય તે દ્વે થેરે ઉપસઙ્કમિત્વા સમણપરિક્ખારે દત્વા તેસં નિસ્સયેન વિહરિતુમારદ્ધો. સબ્બઞ્ચ નેસં ઉપટ્ઠાનં કરોન્તો સક્કચ્ચં વત્તપટિવત્તં પૂરેતુકામો વિય અકાસિ. તતો એકદિવસં ઉપટ્ઠાનં ગન્ત્વા વન્દિત્વા તેહિ વિસ્સજ્જિયમાનોપિ અટ્ઠાસિયેવ. થેરા ‘‘કિઞ્ચિ વત્તબ્બમત્થી’’તિ તં પુચ્છિંસુ. સો ‘‘આમ, ભન્તે, એકેન મે ભિક્ખુના સહ અજ્ઝાચારં પટિચ્ચ વિવાદો અત્થિ. સો યદિ તં વત્થું ઇધાગન્ત્વા આરોચેતિ, યથાવિનિચ્છયં ન વિનિચ્છિનિતબ્બ’’ન્તિ. થેરા ‘‘ઓસટં વત્થું યથાવિનિચ્છયં ન વિનિચ્છિનિતું ન વટ્ટતી’’તિ આહંસુ. સો ‘‘એવં કરિયમાને, ભન્તે, મમ સાસને પતિટ્ઠા નત્થિ, મય્હેતં પાપં હોતુ, મા તુમ્હે વિનિચ્છિનથા’’તિ. તે તેન નિપ્પીળિયમાના સમ્પટિચ્છિંસુ. સો તેસં પટિઞ્ઞં ગહેત્વા પુન તં આવાસં ગન્ત્વા ‘‘સબ્બં વિનયધરાનં સન્તિકે નિટ્ઠિત’’ન્તિ તં ધમ્મવાદિં સુટ્ઠુતરં અવમઞ્ઞન્તો ફરુસેન સમુદાચરતિ. ધમ્મવાદી ‘‘નિસ્સઙ્કો અયં જાતો’’તિ તાવદેવ નિક્ખમિત્વા થેરાનં પરિવારં ભિક્ખુસહસ્સં ઉપસઙ્કમિત્વા આહ – ‘‘નનુ, આવુસો, ઓસટં વત્થુ યથાધમ્મં વિનિચ્છિનિતબ્બં, અનોસરાપેત્વા એવ વા અઞ્ઞમઞ્ઞં અચ્ચયં દેસાપેત્વા સામગ્ગી કાતબ્બા. ઇમે પન થેરા નેવ વત્થું વિનિચ્છિનિંસુ, ન સામગ્ગિં અકંસુ. કિં નામેત’’ન્તિ? તેપિ સુત્વા તુણ્હી અહેસું – ‘‘નૂન કિઞ્ચિ આચરિયેહિ ઞાત’’ન્તિ. તતો અધમ્મવાદી ઓકાસં લભિત્વા ‘‘ત્વં પુબ્બે ‘વિનયધરા જાનિસ્સન્તી’તિ ભણસિ. ઇદાનિ તેસં વિનયધરાનં આરોચેહિ તં વત્થુ’’ન્તિ ધમ્મવાદિં પીળેત્વા ‘‘અજ્જતગ્ગે પરાજિતો ત્વં, મા તં આવાસં આગચ્છી’’તિ વત્વા પક્કામિ. તતો ધમ્મવાદી થેરે ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘તુમ્હે સાસનં અનપેક્ખિત્વા ‘અમ્હે ઉપટ્ઠેસિ પરિતોસેસી’તિ પુગ્ગલમેવ અપેક્ખિત્થ, સાસનં અરક્ખિત્વા પુગ્ગલં રક્ખિત્થ, અજ્જતગ્ગે દાનિ તુમ્હાકં વિનિચ્છયં વિનિચ્છિનિતું ન વટ્ટતિ, અજ્જ પરિનિબ્બુતો કસ્સપો ભગવા’’તિ મહાસદ્દેન કન્દિત્વા ‘‘નટ્ઠં સત્થુ સાસન’’ન્તિ પરિદેવમાનો પક્કામિ.
Tadā dve bhikkhū gāmakāvāse viharanti dhammavādī ca adhammavādī ca. Adhammavādī caṇḍo hoti pharuso, mukharo, tassa ajjhācāro itarassa pākaṭo hoti. Tato naṃ ‘‘idaṃ te, āvuso, kammaṃ sāsanassa appatirūpa’’nti codesi. So ‘‘kiṃ te diṭṭhaṃ, kiṃ suta’’nti vikkhipati. Itaro ‘‘vinayadharā jānissantī’’ti āha. Tato adhammavādī ‘‘sace imaṃ vatthuṃ vinayadharā vinicchinissanti, addhā me sāsane patiṭṭhā na bhavissatī’’ti ñatvā attano pakkhaṃ kātukāmo tāvadeva parikkhāre ādāya te dve there upasaṅkamitvā samaṇaparikkhāre datvā tesaṃ nissayena viharitumāraddho. Sabbañca nesaṃ upaṭṭhānaṃ karonto sakkaccaṃ vattapaṭivattaṃ pūretukāmo viya akāsi. Tato ekadivasaṃ upaṭṭhānaṃ gantvā vanditvā tehi vissajjiyamānopi aṭṭhāsiyeva. Therā ‘‘kiñci vattabbamatthī’’ti taṃ pucchiṃsu. So ‘‘āma, bhante, ekena me bhikkhunā saha ajjhācāraṃ paṭicca vivādo atthi. So yadi taṃ vatthuṃ idhāgantvā āroceti, yathāvinicchayaṃ na vinicchinitabba’’nti. Therā ‘‘osaṭaṃ vatthuṃ yathāvinicchayaṃ na vinicchinituṃ na vaṭṭatī’’ti āhaṃsu. So ‘‘evaṃ kariyamāne, bhante, mama sāsane patiṭṭhā natthi, mayhetaṃ pāpaṃ hotu, mā tumhe vinicchinathā’’ti. Te tena nippīḷiyamānā sampaṭicchiṃsu. So tesaṃ paṭiññaṃ gahetvā puna taṃ āvāsaṃ gantvā ‘‘sabbaṃ vinayadharānaṃ santike niṭṭhita’’nti taṃ dhammavādiṃ suṭṭhutaraṃ avamaññanto pharusena samudācarati. Dhammavādī ‘‘nissaṅko ayaṃ jāto’’ti tāvadeva nikkhamitvā therānaṃ parivāraṃ bhikkhusahassaṃ upasaṅkamitvā āha – ‘‘nanu, āvuso, osaṭaṃ vatthu yathādhammaṃ vinicchinitabbaṃ, anosarāpetvā eva vā aññamaññaṃ accayaṃ desāpetvā sāmaggī kātabbā. Ime pana therā neva vatthuṃ vinicchiniṃsu, na sāmaggiṃ akaṃsu. Kiṃ nāmeta’’nti? Tepi sutvā tuṇhī ahesuṃ – ‘‘nūna kiñci ācariyehi ñāta’’nti. Tato adhammavādī okāsaṃ labhitvā ‘‘tvaṃ pubbe ‘vinayadharā jānissantī’ti bhaṇasi. Idāni tesaṃ vinayadharānaṃ ārocehi taṃ vatthu’’nti dhammavādiṃ pīḷetvā ‘‘ajjatagge parājito tvaṃ, mā taṃ āvāsaṃ āgacchī’’ti vatvā pakkāmi. Tato dhammavādī there upasaṅkamitvā ‘‘tumhe sāsanaṃ anapekkhitvā ‘amhe upaṭṭhesi paritosesī’ti puggalameva apekkhittha, sāsanaṃ arakkhitvā puggalaṃ rakkhittha, ajjatagge dāni tumhākaṃ vinicchayaṃ vinicchinituṃ na vaṭṭati, ajja parinibbuto kassapo bhagavā’’ti mahāsaddena kanditvā ‘‘naṭṭhaṃ satthu sāsana’’nti paridevamāno pakkāmi.
અથ ખો તે ભિક્ખૂ સંવિગ્ગમાનસા ‘‘મયં પુગ્ગલમનુરક્ખન્તા સાસનરતનં સોબ્ભે પક્ખિપિમ્હા’’તિ કુક્કુચ્ચં ઉપ્પાદેસું . તે તેનેવ કુક્કુચ્ચેન ઉપહતાસયત્તા કાલં કત્વા સગ્ગે નિબ્બત્તિતુમસક્કોન્તા એકાચરિયો હિમવતિ હેમવતે પબ્બતે નિબ્બત્તિ હેમવતો યક્ખોતિ નામેન. દુતિયાચરિયો મજ્ઝિમદેસે સાતપબ્બતે સાતાગિરોતિ નામેન. તેપિ નેસં પરિવારા ભિક્ખૂ તેસંયેવ અનુવત્તિત્વા સગ્ગે નિબ્બત્તિતુમસક્કોન્તા તેસં પરિવારા યક્ખાવ હુત્વા નિબ્બત્તિંસુ. તેસં પન પચ્ચયદાયકા ગહટ્ઠા દેવલોકે નિબ્બતિંસુ. હેમવતસાતાગિરા અટ્ઠવીસતિયક્ખસેનાપતીનમબ્ભન્તરા મહાનુભાવા યક્ખરાજાનો અહેસું.
Atha kho te bhikkhū saṃviggamānasā ‘‘mayaṃ puggalamanurakkhantā sāsanaratanaṃ sobbhe pakkhipimhā’’ti kukkuccaṃ uppādesuṃ . Te teneva kukkuccena upahatāsayattā kālaṃ katvā sagge nibbattitumasakkontā ekācariyo himavati hemavate pabbate nibbatti hemavato yakkhoti nāmena. Dutiyācariyo majjhimadese sātapabbate sātāgiroti nāmena. Tepi nesaṃ parivārā bhikkhū tesaṃyeva anuvattitvā sagge nibbattitumasakkontā tesaṃ parivārā yakkhāva hutvā nibbattiṃsu. Tesaṃ pana paccayadāyakā gahaṭṭhā devaloke nibbatiṃsu. Hemavatasātāgirā aṭṭhavīsatiyakkhasenāpatīnamabbhantarā mahānubhāvā yakkharājāno ahesuṃ.
યક્ખસેનાપતીનઞ્ચ અયં ધમ્મતા – માસે માસે અટ્ઠ દિવસાનિ ધમ્મવિનિચ્છયત્થં હિમવતિ મનોસિલાતલે નાગવતિમણ્ડપે દેવતાનં સન્નિપાતો હોતિ, તત્થ સન્નિપતિતબ્બન્તિ. અથ સાતાગિરહેમવતા તસ્મિં સમાગમે અઞ્ઞમઞ્ઞં દિસ્વા સઞ્જાનિંસુ – ‘‘ત્વં, સમ્મ, કુહિં ઉપ્પન્નો, ત્વં કુહિ’’ન્તિ અત્તનો અત્તનો ઉપ્પત્તિટ્ઠાનઞ્ચ પુચ્છિત્વા વિપ્પટિસારિનો અહેસું. ‘‘નટ્ઠા મયં, સમ્મ, પુબ્બે વીસતિ વસ્સસહસ્સાનિ સમણધમ્મં કત્વા એકં પાપસહાયં નિસ્સાય યક્ખયોનિયં ઉપ્પન્ના, અમ્હાકં પન પચ્ચયદાયકા કામાવચરદેવેસુ નિબ્બત્તા’’તિ. અથ સાતાગિરો આહ – ‘‘મારિસ, હિમવા નામ અચ્છરિયબ્ભુતસમ્મતો, કિઞ્ચિ અચ્છરિયં દિસ્વા વા સુત્વા વા મમાપિ આરોચેય્યાસી’’તિ. હેમવતોપિ આહ – ‘‘મારિસ, મજ્ઝિમદેસો નામ અચ્છરિયબ્ભુતસમ્મતો, કિઞ્ચિ અચ્છરિયં દિસ્વા વા સુત્વા વા મમાપિ આરોચેય્યાસી’’તિ. એવં તેસુ દ્વીસુ સહાયેસુ અઞ્ઞમઞ્ઞં કતિકં કત્વા, તમેવ ઉપ્પત્તિં અવિવજ્જેત્વા વસમાનેસુ એકં બુદ્ધન્તરં વીતિવત્તં, મહાપથવી એકયોજનતિગાવુતમત્તં ઉસ્સદા.
Yakkhasenāpatīnañca ayaṃ dhammatā – māse māse aṭṭha divasāni dhammavinicchayatthaṃ himavati manosilātale nāgavatimaṇḍape devatānaṃ sannipāto hoti, tattha sannipatitabbanti. Atha sātāgirahemavatā tasmiṃ samāgame aññamaññaṃ disvā sañjāniṃsu – ‘‘tvaṃ, samma, kuhiṃ uppanno, tvaṃ kuhi’’nti attano attano uppattiṭṭhānañca pucchitvā vippaṭisārino ahesuṃ. ‘‘Naṭṭhā mayaṃ, samma, pubbe vīsati vassasahassāni samaṇadhammaṃ katvā ekaṃ pāpasahāyaṃ nissāya yakkhayoniyaṃ uppannā, amhākaṃ pana paccayadāyakā kāmāvacaradevesu nibbattā’’ti. Atha sātāgiro āha – ‘‘mārisa, himavā nāma acchariyabbhutasammato, kiñci acchariyaṃ disvā vā sutvā vā mamāpi āroceyyāsī’’ti. Hemavatopi āha – ‘‘mārisa, majjhimadeso nāma acchariyabbhutasammato, kiñci acchariyaṃ disvā vā sutvā vā mamāpi āroceyyāsī’’ti. Evaṃ tesu dvīsu sahāyesu aññamaññaṃ katikaṃ katvā, tameva uppattiṃ avivajjetvā vasamānesu ekaṃ buddhantaraṃ vītivattaṃ, mahāpathavī ekayojanatigāvutamattaṃ ussadā.
અથમ્હાકં બોધિસત્તો દીપઙ્કરપાદમૂલે કતપણિધાનો યાવ વેસ્સન્તરજાતકં, તાવ પારમિયો પૂરેત્વા, તુસિતભવને ઉપ્પજ્જિત્વા, તત્થ યાવતાયુકં ઠત્વા, ધમ્મપદનિદાને વુત્તનયેન દેવતાહિ આયાચિતો પઞ્ચ મહાવિલોકનાનિ વિલોકેત્વા, દેવતાનં આરોચેત્વા, દ્વત્તિંસાય પુબ્બનિમિત્તેસુ વત્તમાનેસુ ઇધ પટિસન્ધિં અગ્ગહેસિ દસસહસ્સિલોકધાતું કમ્પેત્વા. તાનિ દિસ્વાપિ ઇમે રાજયક્ખા ‘‘ઇમિના કારણેન નિબ્બત્તાની’’તિ ન જાનિંસુ. ‘‘ખિડ્ડાપસુતત્તા નેવાદ્દસંસૂ’’તિ એકે. એસ નયો જાતિયં અભિનિક્ખમને બોધિયઞ્ચ. ધમ્મચક્કપ્પવત્તને પન પઞ્ચવગ્ગિયે આમન્તેત્વા ભગવતિ તિપરિવટ્ટં દ્વાદસાકારં વરધમ્મચક્કં પવત્તેન્તે મહાભૂમિચાલં પુબ્બનિમિત્તં પાટિહારિયાનિ ચ એતેસં એકો સાતાગિરોયેવ પઠમં અદ્દસ. નિબ્બત્તિકારણઞ્ચ તેસં ઞત્વા સપરિસો ભગવન્તં ઉપસઙ્કમ્મ ધમ્મદેસનં અસ્સોસિ, ન ચ કિઞ્ચિ વિસેસં અધિગચ્છિ. કસ્મા? સો હિ ધમ્મં સુણન્તો હેમવતં અનુસ્સરિત્વા ‘‘આગતો નુ ખો મે સહાયકો, નો’’તિ પરિસં ઓલોકેત્વા તં અપસ્સન્તો ‘‘વઞ્ચિતો મે સહાયો, યો એવં વિચિત્રપટિભાનં ભગવતો ધમ્મદેસનં ન સુણાતી’’તિ વિક્ખિત્તચિત્તો અહોસિ. ભગવા ચ અત્થઙ્ગતેપિ ચ સૂરિયે દેસનં ન નિટ્ઠાપેસિ.
Athamhākaṃ bodhisatto dīpaṅkarapādamūle katapaṇidhāno yāva vessantarajātakaṃ, tāva pāramiyo pūretvā, tusitabhavane uppajjitvā, tattha yāvatāyukaṃ ṭhatvā, dhammapadanidāne vuttanayena devatāhi āyācito pañca mahāvilokanāni viloketvā, devatānaṃ ārocetvā, dvattiṃsāya pubbanimittesu vattamānesu idha paṭisandhiṃ aggahesi dasasahassilokadhātuṃ kampetvā. Tāni disvāpi ime rājayakkhā ‘‘iminā kāraṇena nibbattānī’’ti na jāniṃsu. ‘‘Khiḍḍāpasutattā nevāddasaṃsū’’ti eke. Esa nayo jātiyaṃ abhinikkhamane bodhiyañca. Dhammacakkappavattane pana pañcavaggiye āmantetvā bhagavati tiparivaṭṭaṃ dvādasākāraṃ varadhammacakkaṃ pavattente mahābhūmicālaṃ pubbanimittaṃ pāṭihāriyāni ca etesaṃ eko sātāgiroyeva paṭhamaṃ addasa. Nibbattikāraṇañca tesaṃ ñatvā sapariso bhagavantaṃ upasaṅkamma dhammadesanaṃ assosi, na ca kiñci visesaṃ adhigacchi. Kasmā? So hi dhammaṃ suṇanto hemavataṃ anussaritvā ‘‘āgato nu kho me sahāyako, no’’ti parisaṃ oloketvā taṃ apassanto ‘‘vañcito me sahāyo, yo evaṃ vicitrapaṭibhānaṃ bhagavato dhammadesanaṃ na suṇātī’’ti vikkhittacitto ahosi. Bhagavā ca atthaṅgatepi ca sūriye desanaṃ na niṭṭhāpesi.
અથ સાતાગિરો ‘‘સહાયં ગહેત્વા તેન સહાગમ્મ ધમ્મદેસનં સોસ્સામી’’તિ હત્થિયાનઅસ્સયાનગરુળયાનાદીનિ માપેત્વા પઞ્ચહિ યક્ખસતેહિ પરિવુતો હિમવન્તાભિમુખો પાયાસિ, તદા હેમવતોપિ. યસ્મા પટિસન્ધિજાતિ-અભિનિક્ખમન-બોધિપરિનિબ્બાનેસ્વેવ દ્વત્તિંસ પુબ્બનિમિત્તાનિ હુત્વાવ પતિવિગચ્છન્તિ, ન ચિરટ્ઠિતિકાનિ હોન્તિ, ધમ્મચક્કપવત્તને પન તાનિ સવિસેસાનિ હુત્વા, ચિરતરં ઠત્વા નિરુજ્ઝન્તિ, તસ્મા હિમવતિ તં અચ્છરિયપાતુભાવં દિસ્વા ‘‘યતો અહં જાતો, ન કદાચિ અયં પબ્બતો એવં અભિરામો ભૂતપુબ્બો, હન્દ દાનિ મમ સહાયં ગહેત્વા આગમ્મ તેન સહ ઇમં પુપ્ફસિરિં અનુભવિસ્સામી’’તિ તથેવ મજ્ઝિમદેસાભિમુખો આગચ્છતિ. તે ઉભોપિ રાજગહસ્સ ઉપરિ સમાગન્ત્વા અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ આગમનકારણં પુચ્છિંસુ. હેમવતો આહ – ‘‘યતો અહં, મારિસ, જાતો, નાયં પબ્બતો એવં અકાલકુસુમિતેહિ રુક્ખેહિ અભિરામો ભૂતપુબ્બો, તસ્મા એતં પુપ્ફસિરિં તયા સદ્ધિં અનુભવિસ્સામીતિ આગતોમ્હી’’તિ . સાતાગિરો આહ – ‘‘જાનાસિ, પન, ત્વં મારિસ, યેન કારણેન ઇમં અકાલપુપ્ફપાટિહારિયં જાત’’ન્તિ? ‘‘ન જાનામિ, મારિસા’’તિ. ‘‘ઇમં, મારિસ, પાટિહારિયં ન કેવલ હિમવન્તેયેવ, અપિચ ખો પન દસસહસ્સિલોકધાતૂસુ નિબ્બત્તં, સમ્માસમ્બુદ્ધો લોકે ઉપ્પન્નો, અજ્જ ધમ્મચક્કં પવત્તેસિ, તેન કારણેના’’તિ. એવં સાતાગિરો હેમવતસ્સ બુદ્ધુપ્પાદં કથેત્વા, તં ભગવતો સન્તિકં આનેતુકામો ઇમં ગાથમાહ. કેચિ પન ગોતમકે ચેતિયે વિહરન્તે ભગવતિ અયમેવમાહાતિ ભણન્તિ ‘‘અજ્જ પન્નરસો’’તિ.
Atha sātāgiro ‘‘sahāyaṃ gahetvā tena sahāgamma dhammadesanaṃ sossāmī’’ti hatthiyānaassayānagaruḷayānādīni māpetvā pañcahi yakkhasatehi parivuto himavantābhimukho pāyāsi, tadā hemavatopi. Yasmā paṭisandhijāti-abhinikkhamana-bodhiparinibbānesveva dvattiṃsa pubbanimittāni hutvāva pativigacchanti, na ciraṭṭhitikāni honti, dhammacakkapavattane pana tāni savisesāni hutvā, cirataraṃ ṭhatvā nirujjhanti, tasmā himavati taṃ acchariyapātubhāvaṃ disvā ‘‘yato ahaṃ jāto, na kadāci ayaṃ pabbato evaṃ abhirāmo bhūtapubbo, handa dāni mama sahāyaṃ gahetvā āgamma tena saha imaṃ pupphasiriṃ anubhavissāmī’’ti tatheva majjhimadesābhimukho āgacchati. Te ubhopi rājagahassa upari samāgantvā aññamaññassa āgamanakāraṇaṃ pucchiṃsu. Hemavato āha – ‘‘yato ahaṃ, mārisa, jāto, nāyaṃ pabbato evaṃ akālakusumitehi rukkhehi abhirāmo bhūtapubbo, tasmā etaṃ pupphasiriṃ tayā saddhiṃ anubhavissāmīti āgatomhī’’ti . Sātāgiro āha – ‘‘jānāsi, pana, tvaṃ mārisa, yena kāraṇena imaṃ akālapupphapāṭihāriyaṃ jāta’’nti? ‘‘Na jānāmi, mārisā’’ti. ‘‘Imaṃ, mārisa, pāṭihāriyaṃ na kevala himavanteyeva, apica kho pana dasasahassilokadhātūsu nibbattaṃ, sammāsambuddho loke uppanno, ajja dhammacakkaṃ pavattesi, tena kāraṇenā’’ti. Evaṃ sātāgiro hemavatassa buddhuppādaṃ kathetvā, taṃ bhagavato santikaṃ ānetukāmo imaṃ gāthamāha. Keci pana gotamake cetiye viharante bhagavati ayamevamāhāti bhaṇanti ‘‘ajja pannaraso’’ti.
૧૫૩. તત્થ અજ્જાતિ અયં રત્તિન્દિવો પક્ખગણનતો પન્નરસો, ઉપવસિતબ્બતો ઉપોસથો. તીસુ વા ઉપોસથેસુ અજ્જ પન્નરસો ઉપોસથો, ન ચાતુદ્દસી ઉપોસથો, ન સામગ્ગીઉપોસથો. યસ્મા વા પાતિમોક્ખુદ્દેસઅટ્ઠઙ્ગઉપવાસપઞ્ઞત્તિદિવસાદીસુ સમ્બહુલેસુ અત્થેસુ ઉપોસથસદ્દો વત્તતિ. ‘‘આયામાવુસો, કપ્પિન, ઉપોસથં ગમિસ્સામા’’તિઆદીસુ હિ પાતિમોક્ખુદ્દેસે ઉપોસથસદ્દો. ‘‘એવં અટ્ઠઙ્ગસમન્નાગતો ખો વિસાખે ઉપોસથો ઉપવુત્થો’’તિઆદીસુ (અ॰ નિ॰ ૮.૪૩) પાણાતિપાતા વેરમણિઆદિકેસુ અટ્ઠઙ્ગેસુ. ‘‘સુદ્ધસ્સ વે સદા ફગ્ગુ, સુદ્ધસ્સુપોસથો સદા’’તિઆદીસુ (મ॰ નિ॰ ૧.૭૯) ઉપવાસે. ‘‘ઉપોસથો નામ નાગરાજા’’તિઆદીસુ (દી॰ નિ॰ ૨.૨૪૬; મ॰ નિ॰ ૩.૨૫૮) પઞ્ઞત્તિયં. ‘‘તદહુપોસથે પન્નરસે સીસંન્હાતસ્સા’’તિઆદીસુ (દી॰ નિ॰ ૩.૮૫; મ॰ નિ॰ ૩.૨૫૬) દિવસે. તસ્મા અવસેસત્થં પટિક્ખિપિત્વા આસાળ્હીપુણ્ણમદિવસંયેવ નિયામેન્તો આહ – ‘‘અજ્જ પન્નરસો ઉપોસથો’’તિ. પાટિપદો દુતિયોતિ એવં ગણિયમાને અજ્જ પન્નરસો દિવસોતિ અત્થો.
153. Tattha ajjāti ayaṃ rattindivo pakkhagaṇanato pannaraso, upavasitabbato uposatho. Tīsu vā uposathesu ajja pannaraso uposatho, na cātuddasī uposatho, na sāmaggīuposatho. Yasmā vā pātimokkhuddesaaṭṭhaṅgaupavāsapaññattidivasādīsu sambahulesu atthesu uposathasaddo vattati. ‘‘Āyāmāvuso, kappina, uposathaṃ gamissāmā’’tiādīsu hi pātimokkhuddese uposathasaddo. ‘‘Evaṃ aṭṭhaṅgasamannāgato kho visākhe uposatho upavuttho’’tiādīsu (a. ni. 8.43) pāṇātipātā veramaṇiādikesu aṭṭhaṅgesu. ‘‘Suddhassa ve sadā phaggu, suddhassuposatho sadā’’tiādīsu (ma. ni. 1.79) upavāse. ‘‘Uposatho nāma nāgarājā’’tiādīsu (dī. ni. 2.246; ma. ni. 3.258) paññattiyaṃ. ‘‘Tadahuposathe pannarase sīsaṃnhātassā’’tiādīsu (dī. ni. 3.85; ma. ni. 3.256) divase. Tasmā avasesatthaṃ paṭikkhipitvā āsāḷhīpuṇṇamadivasaṃyeva niyāmento āha – ‘‘ajja pannaraso uposatho’’ti. Pāṭipado dutiyoti evaṃ gaṇiyamāne ajja pannaraso divasoti attho.
દિવિ ભવાનિ દિબ્બાનિ, દિબ્બાનિ એત્થ અત્થીતિ દિબ્બા. કાનિ તાનિ? રૂપાનિ. તઞ્હિ રત્તિં દેવાનં દસસહસ્સિલોકધાતુતો સન્નિપતિતાનં સરીરવત્થાભરણવિમાનપ્પભાહિ અબ્ભાદિઉપક્કિલેસવિરહિતાય ચન્દપ્પભાય ચ સકલજમ્બુદીપો અલઙ્કતો અહોસિ. વિસેસાલઙ્કતો ચ પરમવિસુદ્ધિદેવસ્સ ભગવતો સરીરપ્પભાય. તેનાહ ‘‘દિબ્બા રત્તિ ઉપટ્ઠિતા’’તિ.
Divi bhavāni dibbāni, dibbāni ettha atthīti dibbā. Kāni tāni? Rūpāni. Tañhi rattiṃ devānaṃ dasasahassilokadhātuto sannipatitānaṃ sarīravatthābharaṇavimānappabhāhi abbhādiupakkilesavirahitāya candappabhāya ca sakalajambudīpo alaṅkato ahosi. Visesālaṅkato ca paramavisuddhidevassa bhagavato sarīrappabhāya. Tenāha ‘‘dibbā ratti upaṭṭhitā’’ti.
એવં રત્તિગુણવણ્ણનાપદેસેનાપિ સહાયસ્સ ચિત્તપ્પસાદં જનેન્તો બુદ્ધુપ્પાદં કથેત્વા આહ ‘‘અનોમનામં સત્થારં, હન્દ પસ્સામ ગોતમ’’ન્તિ. તત્થ અનોમેહિ અલામકેહિ સબ્બાકારપરિપૂરેહિ ગુણેહિ નામં અસ્સાતિ અનોમનામો. તથા હિસ્સ ‘‘બુજ્ઝિતા સચ્ચાનીતિ બુદ્ધો, બોધેતા પજાયાતિ બુદ્ધો’’તિઆદિના (મહાનિ॰ ૧૯૨; ચૂળનિ॰ પારાયનત્થુતિગાથાનિદ્દેસ ૯૭; પટિ॰ મ॰ ૧.૧૬૨) નયેન બુદ્ધોતિ અનોમેહિ ગુણેહિ નામં, ‘‘ભગ્ગરાગોતિ ભગવા, ભગ્ગદોસોતિ ભગવા’’તિઆદિના (મહાનિ॰ ૮૪) નયેન ચ અનોમેહિ ગુણેહિ નામં. એસ નયો ‘‘અરહં સમ્માસમ્બુદ્ધો વિજ્જાચરણસમ્પન્નો’’તિઆદીસુ. દિટ્ઠધમ્મિકાદીસુ અત્થેસુ દેવમનુસ્સે અનુસાસતિ ‘‘ઇમં પજહથ, ઇમં સમાદાય વત્તથા’’તિ સત્થા. અપિચ ‘‘સત્થા ભગવા સત્થવાહો, યથા સત્થવાહો સત્તે કન્તારં તારેતી’’તિઆદિના (મહાનિ॰ ૧૯૦) નિદ્દેસે વુત્તનયેનાપિ સત્થા. તં અનોમનામં સત્થારં. હન્દાતિ બ્યવસાનત્થે નિપાતો. પસ્સામાતિ તેન અત્તાનં સહ સઙ્ગહેત્વા પચ્ચુપ્પન્નવચનં. ગોતમન્તિ ગોતમગોત્તં. કિં વુત્તં હોતિ ? ‘‘સત્થા, ન સત્થા’’તિ મા વિમતિં અકાસિ, એકન્તબ્યવસિતો હુત્વાવ એહિ પસ્સામ ગોતમન્તિ.
Evaṃ rattiguṇavaṇṇanāpadesenāpi sahāyassa cittappasādaṃ janento buddhuppādaṃ kathetvā āha ‘‘anomanāmaṃ satthāraṃ, handa passāma gotama’’nti. Tattha anomehi alāmakehi sabbākāraparipūrehi guṇehi nāmaṃ assāti anomanāmo. Tathā hissa ‘‘bujjhitā saccānīti buddho, bodhetā pajāyāti buddho’’tiādinā (mahāni. 192; cūḷani. pārāyanatthutigāthāniddesa 97; paṭi. ma. 1.162) nayena buddhoti anomehi guṇehi nāmaṃ, ‘‘bhaggarāgoti bhagavā, bhaggadosoti bhagavā’’tiādinā (mahāni. 84) nayena ca anomehi guṇehi nāmaṃ. Esa nayo ‘‘arahaṃ sammāsambuddho vijjācaraṇasampanno’’tiādīsu. Diṭṭhadhammikādīsu atthesu devamanusse anusāsati ‘‘imaṃ pajahatha, imaṃ samādāya vattathā’’ti satthā. Apica ‘‘satthā bhagavā satthavāho, yathā satthavāho satte kantāraṃ tāretī’’tiādinā (mahāni. 190) niddese vuttanayenāpi satthā. Taṃ anomanāmaṃ satthāraṃ. Handāti byavasānatthe nipāto. Passāmāti tena attānaṃ saha saṅgahetvā paccuppannavacanaṃ. Gotamanti gotamagottaṃ. Kiṃ vuttaṃ hoti ? ‘‘Satthā, na satthā’’ti mā vimatiṃ akāsi, ekantabyavasito hutvāva ehi passāma gotamanti.
૧૫૪. એવં વુત્તે હેમવતો ‘‘અયં સાતાગિરો ‘અનોમનામં સત્થાર’ન્તિ ભણન્તો તસ્સ સબ્બઞ્ઞુતં પકાસેતિ, સબ્બઞ્ઞુનો ચ દુલ્લભા લોકે, સબ્બઞ્ઞુપટિઞ્ઞેહિ પૂરણાદિસદિસેહેવ લોકો ઉપદ્દુતો. સો પન યદિ સબ્બઞ્ઞૂ, અદ્ધા તાદિલક્ખણપ્પત્તો ભવિસ્સતિ, તેન તં એવં પરિગ્ગણ્હિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા તાદિલક્ખણં પુચ્છન્તો આહ – ‘‘કચ્ચિ મનો’’તિ.
154. Evaṃ vutte hemavato ‘‘ayaṃ sātāgiro ‘anomanāmaṃ satthāra’nti bhaṇanto tassa sabbaññutaṃ pakāseti, sabbaññuno ca dullabhā loke, sabbaññupaṭiññehi pūraṇādisadiseheva loko upadduto. So pana yadi sabbaññū, addhā tādilakkhaṇappatto bhavissati, tena taṃ evaṃ pariggaṇhissāmī’’ti cintetvā tādilakkhaṇaṃ pucchanto āha – ‘‘kacci mano’’ti.
તત્થ કચ્ચીતિ પુચ્છા. મનોતિ ચિત્તં. સુપણિહિતોતિ સુટ્ઠુ ઠપિતો, અચલો અસમ્પવેધી. સબ્બેસુ ભૂતેસુ સબ્બભૂતેસુ. તાદિનોતિ તાદિલક્ખણપ્પત્તસ્સેવ સતો. પુચ્છા એવ વા અયં ‘‘સો તે સત્થા સબ્બભૂતેસુ તાદી, ઉદાહુ નો’’તિ. ઇટ્ઠે અનિટ્ઠે ચાતિ એવરૂપે આરમ્મણે. સઙ્કપ્પાતિ વિતક્કા. વસીકતાતિ વસં ગમિતા. કિં વુત્તં હોતિ? યં ત્વં સત્થારં વદસિ, તસ્સ તે સત્થુનો કચ્ચિ તાદિલક્ખણપ્પત્તસ્સ સતો સબ્બભૂતેસુ મનો સુપણિહિતો, ઉદાહુ યાવ ચલનપચ્ચયં ન લભતિ, તાવ સુપણિહિતો વિય ખાયતિ. સો વા તે સત્થા કચ્ચિ સબ્બભૂતેસુ સમચિત્તેન તાદી, ઉદાહુ નો, યે ચ ખો ઇટ્ઠાનિટ્ઠેસુ આરમ્મણેસુ રાગદોસવસેન સઙ્કપ્પા ઉપ્પજ્જેય્યું, ત્યાસ્સ કચ્ચિ વસીકતા, ઉદાહુ કદાચિ તેસમ્પિ વસેન વત્તતીતિ.
Tattha kaccīti pucchā. Manoti cittaṃ. Supaṇihitoti suṭṭhu ṭhapito, acalo asampavedhī. Sabbesu bhūtesu sabbabhūtesu. Tādinoti tādilakkhaṇappattasseva sato. Pucchā eva vā ayaṃ ‘‘so te satthā sabbabhūtesu tādī, udāhu no’’ti. Iṭṭhe aniṭṭhe cāti evarūpe ārammaṇe. Saṅkappāti vitakkā. Vasīkatāti vasaṃ gamitā. Kiṃ vuttaṃ hoti? Yaṃ tvaṃ satthāraṃ vadasi, tassa te satthuno kacci tādilakkhaṇappattassa sato sabbabhūtesu mano supaṇihito, udāhu yāva calanapaccayaṃ na labhati, tāva supaṇihito viya khāyati. So vā te satthā kacci sabbabhūtesu samacittena tādī, udāhu no, ye ca kho iṭṭhāniṭṭhesu ārammaṇesu rāgadosavasena saṅkappā uppajjeyyuṃ, tyāssa kacci vasīkatā, udāhu kadāci tesampi vasena vattatīti.
૧૫૫. તતો સાતાગિરો ભગવતો સબ્બઞ્ઞુભાવે બ્યવસિતત્તા સબ્બે સબ્બઞ્ઞુગુણે અનુજાનન્તો આહ ‘‘મનો ચસ્સ સુપણિહિતો’’તિઆદિ. તત્થ સુપણિહિતોતિ સુટ્ઠુ ઠપિતો, પથવીસમો અવિરુજ્ઝનટ્ઠેન, સિનેરુસમો સુપ્પતિટ્ઠિતાચલનટ્ઠેન, ઇન્દખીલસમો ચતુબ્બિધમારપરવાદિગણેહિ અકમ્પિયટ્ઠેન. અનચ્છરિયઞ્ચેતં, ભગવતો ઇદાનિ સબ્બાકારસમ્પન્નત્તા સબ્બઞ્ઞુભાવે ઠિતસ્સ મનો સુપણિહિતો અચલો ભવેય્ય. યસ્સ તિરચ્છાનભૂતસ્સાપિ સરાગાદિકાલે છદ્દન્તનાગકુલે ઉપ્પન્નસ્સ સવિસેન સલ્લેન વિદ્ધસ્સ અચલો અહોસિ, વધકેપિ તસ્મિં નપ્પદુસ્સિ, અઞ્ઞદત્થુ તસ્સેવ અત્તનો દન્તે છેત્વા અદાસિ; તથા મહાકપિભૂતસ્સ મહતિયા સિલાય સીસે પહટસ્સાપિ તસ્સેવ ચ મગ્ગં દસ્સેસિ; તથા વિધુરપણ્ડિતભૂતસ્સ પાદેસુ ગહેત્વા સટ્ઠિયોજને કાળપબ્બતપપાતે પક્ખિત્તસ્સાપિ અઞ્ઞદત્થુ તસ્સેવ યક્ખસ્સત્થાય ધમ્મં દેસેસિ. તસ્મા સમ્મદેવ આહ સાતાગિરો – ‘‘મનો ચસ્સ સુપણિહિતો’’તિ.
155. Tato sātāgiro bhagavato sabbaññubhāve byavasitattā sabbe sabbaññuguṇe anujānanto āha ‘‘mano cassa supaṇihito’’tiādi. Tattha supaṇihitoti suṭṭhu ṭhapito, pathavīsamo avirujjhanaṭṭhena, sinerusamo suppatiṭṭhitācalanaṭṭhena, indakhīlasamo catubbidhamāraparavādigaṇehi akampiyaṭṭhena. Anacchariyañcetaṃ, bhagavato idāni sabbākārasampannattā sabbaññubhāve ṭhitassa mano supaṇihito acalo bhaveyya. Yassa tiracchānabhūtassāpi sarāgādikāle chaddantanāgakule uppannassa savisena sallena viddhassa acalo ahosi, vadhakepi tasmiṃ nappadussi, aññadatthu tasseva attano dante chetvā adāsi; tathā mahākapibhūtassa mahatiyā silāya sīse pahaṭassāpi tasseva ca maggaṃ dassesi; tathā vidhurapaṇḍitabhūtassa pādesu gahetvā saṭṭhiyojane kāḷapabbatapapāte pakkhittassāpi aññadatthu tasseva yakkhassatthāya dhammaṃ desesi. Tasmā sammadeva āha sātāgiro – ‘‘mano cassa supaṇihito’’ti.
સબ્બભૂતેસુ તાદિનોતિ સબ્બસત્તેસુ તાદિલક્ખણપ્પત્તસ્સેવ સતો મનો સુપણિહિતો, ન યાવ પચ્ચયં ન લભતીતિ અત્થો . તત્થ ભગવતો તાદિલક્ખણં પઞ્ચધા વેદિતબ્બં. યથાહ –
Sabbabhūtesutādinoti sabbasattesu tādilakkhaṇappattasseva sato mano supaṇihito, na yāva paccayaṃ na labhatīti attho . Tattha bhagavato tādilakkhaṇaṃ pañcadhā veditabbaṃ. Yathāha –
‘‘ભગવા પઞ્ચહાકારેહિ તાદી, ઇટ્ઠાનિટ્ઠે તાદી, ચત્તાવીતિ તાદી, મુત્તાવીતિ તાદી, તિણ્ણાવીતિ તાદી, તન્નિદ્દેસાતિ તાદી. કથં ભગવા ઇટ્ઠાનિટ્ઠે તાદી? ભગવા લાભેપિ તાદી’’તિ (મહાનિ॰ ૩૮).
‘‘Bhagavā pañcahākārehi tādī, iṭṭhāniṭṭhe tādī, cattāvīti tādī, muttāvīti tādī, tiṇṇāvīti tādī, tanniddesāti tādī. Kathaṃ bhagavā iṭṭhāniṭṭhe tādī? Bhagavā lābhepi tādī’’ti (mahāni. 38).
એવમાદિ સબ્બં નિદ્દેસે વુત્તનયેનેવ ગહેતબ્બં. લાભાદયો ચ તસ્સ મહાઅટ્ઠકથાયં વિત્થારિતનયેન વેદિતબ્બા. ‘‘પુચ્છા એવ વા અયં. સો તે સત્થા સબ્બભૂતેસુ તાદી, ઉદાહુ નો’’તિ ઇમસ્મિમ્પિ વિકપ્પે સબ્બભૂતેસુ સમચિત્તતાય તાદી અમ્હાકં સત્થાતિ અત્થો. અયઞ્હિ ભગવા સુખૂપસંહારકામતાય દુક્ખાપનયનકામતાય ચ સબ્બસત્તેસુ સમચિત્તો, યાદિસો અત્તનિ, તાદિસો પરેસુ, યાદિસો માતરિ મહામાયાય, તાદિસો ચિઞ્ચમાણવિકાય, યાદિસો પિતરિ સુદ્ધોદને, તાદિસો સુપ્પબુદ્ધે, યાદિસો પુત્તે રાહુલે, તાદિસો વધકેસુ દેવદત્તધનપાલકઅઙ્ગુલિમાલાદીસુ. સદેવકે લોકેપિ તાદી. તસ્મા સમ્મદેવાહ સાતાગિરો – ‘‘સબ્બભૂતેસુ તાદિનો’’તિ.
Evamādi sabbaṃ niddese vuttanayeneva gahetabbaṃ. Lābhādayo ca tassa mahāaṭṭhakathāyaṃ vitthāritanayena veditabbā. ‘‘Pucchā eva vā ayaṃ. So te satthā sabbabhūtesu tādī, udāhu no’’ti imasmimpi vikappe sabbabhūtesu samacittatāya tādī amhākaṃ satthāti attho. Ayañhi bhagavā sukhūpasaṃhārakāmatāya dukkhāpanayanakāmatāya ca sabbasattesu samacitto, yādiso attani, tādiso paresu, yādiso mātari mahāmāyāya, tādiso ciñcamāṇavikāya, yādiso pitari suddhodane, tādiso suppabuddhe, yādiso putte rāhule, tādiso vadhakesu devadattadhanapālakaaṅgulimālādīsu. Sadevake lokepi tādī. Tasmā sammadevāha sātāgiro – ‘‘sabbabhūtesu tādino’’ti.
અથો ઇટ્ઠે અનિટ્ઠે ચાતિ. એત્થ પન એવં અત્થો દટ્ઠબ્બો – યં કિઞ્ચિ ઇટ્ઠં વા અનિટ્ઠં વા આરમ્મણં, સબ્બપ્પકારેહિ તત્થ યે રાગદોસવસેન સઙ્કપ્પા ઉપ્પજ્જેય્યું, ત્યાસ્સ અનુત્તરેન મગ્ગેન રાગાદીનં પહીનત્તા વસીકતા, ન કદાચિ તેસં વસે વત્તતિ. સો હિ ભગવા અનાવિલસઙ્કપ્પો સુવિમુત્તચિત્તો સુવિમુત્તપઞ્ઞોતિ. એત્થ ચ સુપણિહિતમનતાય અયોનિસોમનસિકારાભાવો વુત્તો. સબ્બભૂતેસુ ઇટ્ઠાનિટ્ઠેહિ સો યત્થ ભવેય્ય, તં સત્તસઙ્ખારભેદતો દુવિધમારમ્મણં વુત્તં. સઙ્કપ્પવસીભાવેન તસ્મિં આરમ્મણે તસ્સ મનસિકારાભાવતો કિલેસપ્પહાનં વુત્તં. સુપણિહિતમનતાય ચ મનોસમાચારસુદ્ધિ, સબ્બભૂતેસુ તાદિતાય કાયસમાચારસુદ્ધિ, સઙ્કપ્પવસીભાવેન વિતક્કમૂલકત્તા વાચાય વચીસમાચારસુદ્ધિ. તથા સુપણિહિતમનતાય લોભાદિસબ્બદોસાભાવો , સબ્બભૂતેસુ તાદિતાય મેત્તાદિગુણસબ્ભાવો, સઙ્કપ્પવસીભાવેન પટિકૂલે અપ્પટિકૂલસઞ્ઞિતાદિભેદા અરિયિદ્ધિ, તાય ચસ્સ સબ્બઞ્ઞુભાવો વુત્તો હોતીતિ વેદિતબ્બો.
Atho iṭṭhe aniṭṭhe cāti. Ettha pana evaṃ attho daṭṭhabbo – yaṃ kiñci iṭṭhaṃ vā aniṭṭhaṃ vā ārammaṇaṃ, sabbappakārehi tattha ye rāgadosavasena saṅkappā uppajjeyyuṃ, tyāssa anuttarena maggena rāgādīnaṃ pahīnattā vasīkatā, na kadāci tesaṃ vase vattati. So hi bhagavā anāvilasaṅkappo suvimuttacitto suvimuttapaññoti. Ettha ca supaṇihitamanatāya ayonisomanasikārābhāvo vutto. Sabbabhūtesu iṭṭhāniṭṭhehi so yattha bhaveyya, taṃ sattasaṅkhārabhedato duvidhamārammaṇaṃ vuttaṃ. Saṅkappavasībhāvena tasmiṃ ārammaṇe tassa manasikārābhāvato kilesappahānaṃ vuttaṃ. Supaṇihitamanatāya ca manosamācārasuddhi, sabbabhūtesu tāditāya kāyasamācārasuddhi, saṅkappavasībhāvena vitakkamūlakattā vācāya vacīsamācārasuddhi. Tathā supaṇihitamanatāya lobhādisabbadosābhāvo , sabbabhūtesu tāditāya mettādiguṇasabbhāvo, saṅkappavasībhāvena paṭikūle appaṭikūlasaññitādibhedā ariyiddhi, tāya cassa sabbaññubhāvo vutto hotīti veditabbo.
૧૫૬. એવં હેમવતો પુબ્બે મનોદ્વારવસેનેવ તાદિભાવં પુચ્છિત્વા તઞ્ચ પટિજાનન્તમિમં સુત્વા દળ્હીકમ્મત્થં ઇદાનિ દ્વારત્તયવસેનાપિ, પુબ્બે વા સઙ્ખેપેન કાયવચીમનોદ્વારસુદ્ધિં પુચ્છિત્વા તઞ્ચ પટિજાનન્તમિમં સુત્વા દળ્હીકમ્મત્થમેવ વિત્થારેનાપિ પુચ્છન્તો આહ ‘‘કચ્ચિ અદિન્ન’’ન્તિ. તત્થ ગાથાબન્ધસુખત્થાય પઠમં અદિન્નાદાનવિરતિં પુચ્છતિ. આરા પમાદમ્હાતિ પઞ્ચસુ કામગુણેસુ ચિત્તવોસ્સગ્ગતો દૂરીભાવેન અબ્રહ્મચરિયવિરતિં પુચ્છતિ. ‘‘આરા પમદમ્હા’’તિપિ પઠન્તિ, આરા માતુગામાતિ વુત્તં હોતિ. ઝાનં ન રિઞ્ચતીતિ ઇમિના પન તસ્સાયેવ તિવિધાય કાયદુચ્ચરિતવિરતિયા બલવભાવં પુચ્છતિ. ઝાનયુત્તસ્સ હિ વિરતિ બલવતી હોતીતિ.
156. Evaṃ hemavato pubbe manodvāravaseneva tādibhāvaṃ pucchitvā tañca paṭijānantamimaṃ sutvā daḷhīkammatthaṃ idāni dvārattayavasenāpi, pubbe vā saṅkhepena kāyavacīmanodvārasuddhiṃ pucchitvā tañca paṭijānantamimaṃ sutvā daḷhīkammatthameva vitthārenāpi pucchanto āha ‘‘kacci adinna’’nti. Tattha gāthābandhasukhatthāya paṭhamaṃ adinnādānaviratiṃ pucchati. Ārā pamādamhāti pañcasu kāmaguṇesu cittavossaggato dūrībhāvena abrahmacariyaviratiṃ pucchati. ‘‘Ārā pamadamhā’’tipi paṭhanti, ārā mātugāmāti vuttaṃ hoti. Jhānaṃ na riñcatīti iminā pana tassāyeva tividhāya kāyaduccaritaviratiyā balavabhāvaṃ pucchati. Jhānayuttassa hi virati balavatī hotīti.