Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૪. હિમવન્તસુત્તવણ્ણના
4. Himavantasuttavaṇṇanā
૨૪. ચતુત્થે સમાપત્તિકુસલો હોતીતિ સમાપજ્જનકુસલો હોતિ. તેનાહ ‘‘સમાપજ્જિતું કુસલો’’તિ. તત્થ અન્તોગતહેતુઅત્થો ઠિતિ-સદ્દો, તસ્મા ઠપનકુસલોતિ અત્થોતિ આહ ‘‘સમાધિં ઠપેતું સક્કોતીતિ અત્થો’’તિ. તત્થ ઠપેતું સક્કોતીતિ સત્તટ્ઠઅચ્છરામત્તં ખણં ઝાનં ઠપેતું સક્કોતિ અધિટ્ઠાનવસિભાવસ્સ નિપ્ફાદિતત્તા. યથાપરિચ્છેદેનાતિ યથાપરિચ્છિન્નકાલેન. વુટ્ઠાતું સક્કોતિ વુટ્ઠાનવસિભાવસ્સ નિપ્ફાદિતત્તા. કલ્લં સઞ્જાતં અસ્સાતિ કલ્લિતં, તસ્મિં કલ્લિતે કલ્લિતભાવે કુસલો કલ્લિતકુસલો. હાસેતું તોસેતું સમ્પહંસેતું. કલ્લં કાતુન્તિ સમાધાનસ્સ પટિપક્ખધમ્માનં દૂરીકરણેન સહકારીકારણાનઞ્ચ સમપ્પધાનેન સમાપજ્જને ચિત્તં સમત્થં કાતું. સમાધિસ્સ ગોચરકુસલોતિ સમાધિસ્મિં નિપ્ફાદેતબ્બે તસ્સ ગોચરે કમ્મટ્ઠાનસઞ્ઞિતે પવત્તિટ્ઠાને ભિક્ખાચારગોચરે સતિસમ્પજઞ્ઞયોગતો કુસલો છેકો. તેનાહ ‘‘સમાધિસ્સ અસપ્પાયે અનુપકારકે ધમ્મે વજ્જેત્વા’’તિઆદિ. પઠમજ્ઝાનાદિસમાધિં અભિનીહરિતુન્તિ પઠમજ્ઝાનાદિસમાધિં વિસેસભાગિયતાય અભિનીહરિતું ઉપનેતું.
24. Catutthe samāpattikusalo hotīti samāpajjanakusalo hoti. Tenāha ‘‘samāpajjituṃ kusalo’’ti. Tattha antogatahetuattho ṭhiti-saddo, tasmā ṭhapanakusaloti atthoti āha ‘‘samādhiṃ ṭhapetuṃ sakkotīti attho’’ti. Tattha ṭhapetuṃ sakkotīti sattaṭṭhaaccharāmattaṃ khaṇaṃ jhānaṃ ṭhapetuṃ sakkoti adhiṭṭhānavasibhāvassa nipphāditattā. Yathāparicchedenāti yathāparicchinnakālena. Vuṭṭhātuṃ sakkoti vuṭṭhānavasibhāvassa nipphāditattā. Kallaṃ sañjātaṃ assāti kallitaṃ, tasmiṃ kallite kallitabhāve kusalo kallitakusalo. Hāsetuṃ tosetuṃ sampahaṃsetuṃ. Kallaṃ kātunti samādhānassa paṭipakkhadhammānaṃ dūrīkaraṇena sahakārīkāraṇānañca samappadhānena samāpajjane cittaṃ samatthaṃ kātuṃ. Samādhissa gocarakusaloti samādhismiṃ nipphādetabbe tassa gocare kammaṭṭhānasaññite pavattiṭṭhāne bhikkhācāragocare satisampajaññayogato kusalo cheko. Tenāha ‘‘samādhissa asappāye anupakārake dhamme vajjetvā’’tiādi. Paṭhamajjhānādisamādhiṃ abhinīharitunti paṭhamajjhānādisamādhiṃ visesabhāgiyatāya abhinīharituṃ upanetuṃ.
હિમવન્તસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Himavantasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૪. હિમવન્તસુત્તં • 4. Himavantasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૪. હિમવન્તસુત્તવણ્ણના • 4. Himavantasuttavaṇṇanā