Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / படிஸம்பி⁴தா³மக்³க³பாளி • Paṭisambhidāmaggapāḷi |
2. இத்³தி⁴கதா²
2. Iddhikathā
9. கா இத்³தி⁴? கதி இத்³தி⁴யோ? இத்³தி⁴யா கதி பூ⁴மியோ, கதி பாதா³, கதி பதா³னி, கதி மூலானி? கா இத்³தீ⁴தி? இஜ்ஜ²னட்டே²ன இத்³தி⁴. கதி இத்³தி⁴யோதி? த³ஸ இத்³தி⁴யோ. இத்³தி⁴யா கதி பூ⁴மியோதி? இத்³தி⁴யா சதஸ்ஸோ பூ⁴மியோ, சத்தாரோ பாதா³, அட்ட² பதா³னி, ஸோளஸ மூலானி.
9. Kā iddhi? Kati iddhiyo? Iddhiyā kati bhūmiyo, kati pādā, kati padāni, kati mūlāni? Kā iddhīti? Ijjhanaṭṭhena iddhi. Kati iddhiyoti? Dasa iddhiyo. Iddhiyā kati bhūmiyoti? Iddhiyā catasso bhūmiyo, cattāro pādā, aṭṭha padāni, soḷasa mūlāni.
10. கதமா த³ஸ இத்³தி⁴யோ? அதி⁴ட்டா²னா இத்³தி⁴, விகுப்³ப³னா இத்³தி⁴, மனோமயா இத்³தி⁴, ஞாணவிப்பா²ரா இத்³தி⁴, ஸமாதி⁴விப்பா²ரா இத்³தி⁴, அரியா இத்³தி⁴, கம்மவிபாகஜா இத்³தி⁴, புஞ்ஞவதோ இத்³தி⁴, விஜ்ஜாமயா இத்³தி⁴, தத்த² தத்த² ஸம்மா பயோக³பச்சயா 1 இஜ்ஜ²னட்டே²ன இத்³தி⁴.
10. Katamā dasa iddhiyo? Adhiṭṭhānā iddhi, vikubbanā iddhi, manomayā iddhi, ñāṇavipphārā iddhi, samādhivipphārā iddhi, ariyā iddhi, kammavipākajā iddhi, puññavato iddhi, vijjāmayā iddhi, tattha tattha sammā payogapaccayā 2 ijjhanaṭṭhena iddhi.
இத்³தி⁴யா கதமா சதஸ்ஸோ பூ⁴மியோ? விவேகஜாபூ⁴மி பட²மங் ஜா²னங், பீதிஸுக²பூ⁴மி து³தியங் ஜா²னங், உபெக்கா²ஸுக²பூ⁴மி ததியங் ஜா²னங், அது³க்க²மஸுகா²பூ⁴மி சதுத்த²ங் ஜா²னங். இத்³தி⁴யா இமா சதஸ்ஸோ பூ⁴மியோ இத்³தி⁴லாபா⁴ய இத்³தி⁴படிலாபா⁴ய இத்³தி⁴விகுப்³ப³னதாய இத்³தி⁴விஸவிதாய இத்³தி⁴வஸீபா⁴வாய இத்³தி⁴வேஸாரஜ்ஜாய ஸங்வத்தந்தீதி.
Iddhiyā katamā catasso bhūmiyo? Vivekajābhūmi paṭhamaṃ jhānaṃ, pītisukhabhūmi dutiyaṃ jhānaṃ, upekkhāsukhabhūmi tatiyaṃ jhānaṃ, adukkhamasukhābhūmi catutthaṃ jhānaṃ. Iddhiyā imā catasso bhūmiyo iddhilābhāya iddhipaṭilābhāya iddhivikubbanatāya iddhivisavitāya iddhivasībhāvāya iddhivesārajjāya saṃvattantīti.
இத்³தி⁴யா கதமே சத்தாரோ பாதா³? இத⁴ பி⁴க்கு² ச²ந்த³ஸமாதி⁴பதா⁴னஸங்கா²ரஸமன்னாக³தங் இத்³தி⁴பாத³ங் பா⁴வேதி, சித்தஸமாதி⁴பதா⁴னஸங்கா²ரஸமன்னாக³தங் இத்³தி⁴பாத³ங் பா⁴வேதி, வீரியஸமாதி⁴பதா⁴னஸங்கா²ரஸமன்னாக³தங் இத்³தி⁴பாத³ங் பா⁴வேதி, வீமங்ஸாஸமாதி⁴பதா⁴னஸங்கா²ரஸமன்னாக³தங் இத்³தி⁴பாத³ங் பா⁴வேதி. இத்³தி⁴யா இமே சத்தாரோ பாதா³ இத்³தி⁴லாபா⁴ய இத்³தி⁴படிலாபா⁴ய இத்³தி⁴விகுப்³ப³னதாய இத்³தி⁴விஸவிதாய இத்³தி⁴வஸீபா⁴வாய இத்³தி⁴வேஸாரஜ்ஜாய ஸங்வத்தந்தீதி.
Iddhiyā katame cattāro pādā? Idha bhikkhu chandasamādhipadhānasaṅkhārasamannāgataṃ iddhipādaṃ bhāveti, cittasamādhipadhānasaṅkhārasamannāgataṃ iddhipādaṃ bhāveti, vīriyasamādhipadhānasaṅkhārasamannāgataṃ iddhipādaṃ bhāveti, vīmaṃsāsamādhipadhānasaṅkhārasamannāgataṃ iddhipādaṃ bhāveti. Iddhiyā ime cattāro pādā iddhilābhāya iddhipaṭilābhāya iddhivikubbanatāya iddhivisavitāya iddhivasībhāvāya iddhivesārajjāya saṃvattantīti.
இத்³தி⁴யா கதமானி அட்ட² பதா³னி? ச²ந்த³ங் சே பி⁴க்கு² நிஸ்ஸாய லப⁴தி ஸமாதி⁴ங், லப⁴தி சித்தஸ்ஸ ஏகக்³க³தங். ச²ந்தோ³ ந ஸமாதி⁴, ஸமாதி⁴ ந ச²ந்தோ³. அஞ்ஞோ ச²ந்தோ³, அஞ்ஞோ ஸமாதி⁴. வீரியங் சே பி⁴க்கு² நிஸ்ஸாய லப⁴தி ஸமாதி⁴ங், லப⁴தி சித்தஸ்ஸ ஏகக்³க³தங். வீரியங் ந ஸமாதி⁴, ஸமாதி⁴ ந வீரியங். அஞ்ஞங் வீரியங், அஞ்ஞோ ஸமாதி⁴. சித்தங் சே பி⁴க்கு² நிஸ்ஸாய லப⁴தி ஸமாதி⁴ங், லப⁴தி சித்தஸ்ஸ ஏகக்³க³தங். சித்தங் ந ஸமாதி⁴, ஸமாதி⁴ ந சித்தங். அஞ்ஞங் சித்தங், அஞ்ஞோ ஸமாதி⁴. வீமங்ஸங் சே பி⁴க்கு² நிஸ்ஸாய லப⁴தி ஸமாதி⁴ங், லப⁴தி சித்தஸ்ஸ ஏகக்³க³தங். வீமங்ஸா ந ஸமாதி⁴, ஸமாதி⁴ ந வீமங்ஸா. அஞ்ஞா வீமங்ஸா, அஞ்ஞோ ஸமாதி⁴. இத்³தி⁴யா இமானி அட்ட² பதா³னி இத்³தி⁴லாபா⁴ய இத்³தி⁴படிலாபா⁴ய இத்³தி⁴விகுப்³ப³னதாய இத்³தி⁴விஸவிதாய இத்³தி⁴வஸீபா⁴வாய இத்³தி⁴வேஸாரஜ்ஜாய ஸங்வத்தந்தீதி.
Iddhiyā katamāni aṭṭha padāni? Chandaṃ ce bhikkhu nissāya labhati samādhiṃ, labhati cittassa ekaggataṃ. Chando na samādhi, samādhi na chando. Añño chando, añño samādhi. Vīriyaṃ ce bhikkhu nissāya labhati samādhiṃ, labhati cittassa ekaggataṃ. Vīriyaṃ na samādhi, samādhi na vīriyaṃ. Aññaṃ vīriyaṃ, añño samādhi. Cittaṃ ce bhikkhu nissāya labhati samādhiṃ, labhati cittassa ekaggataṃ. Cittaṃ na samādhi, samādhi na cittaṃ. Aññaṃ cittaṃ, añño samādhi. Vīmaṃsaṃ ce bhikkhu nissāya labhati samādhiṃ, labhati cittassa ekaggataṃ. Vīmaṃsā na samādhi, samādhi na vīmaṃsā. Aññā vīmaṃsā, añño samādhi. Iddhiyā imāni aṭṭha padāni iddhilābhāya iddhipaṭilābhāya iddhivikubbanatāya iddhivisavitāya iddhivasībhāvāya iddhivesārajjāya saṃvattantīti.
இத்³தி⁴யா கதமானி ஸோளஸ மூலானி? அனோனதங் 3 சித்தங் கோஸஜ்ஜே ந இஞ்ஜதீதி – ஆனேஞ்ஜங். அனுன்னதங் 4 சித்தங் உத்³த⁴ச்சே ந இஞ்ஜதீதி – ஆனேஞ்ஜங். அனபி⁴னதங் சித்தங் ராகே³ ந இஞ்ஜதீதி – ஆனேஞ்ஜங். அனபனதங் சித்தங் ப்³யாபாதே³ ந இஞ்ஜதீதி – ஆனேஞ்ஜங். அனிஸ்ஸிதங் சித்தங் தி³ட்டி²யா ந இஞ்ஜதீதி – ஆனேஞ்ஜங். அப்படிப³த்³த⁴ங் சித்தங் ச²ந்த³ராகே³ ந இஞ்ஜதீதி – ஆனேஞ்ஜங். விப்பமுத்தங் சித்தங் காமராகே³ ந இஞ்ஜதீதி – ஆனேஞ்ஜங் . விஸஞ்ஞுத்தங் சித்தங் கிலேஸே ந இஞ்ஜதீதி – ஆனேஞ்ஜங். விமரியாதி³கதங் சித்தங் கிலேஸமரியாதே³ ந இஞ்ஜதீதி – ஆனேஞ்ஜங். ஏகத்தக³தங் 5 சித்தங் நானத்தகிலேஸேஹி 6 ந இஞ்ஜதீதி – ஆனேஞ்ஜங். ஸத்³தா⁴ய பரிக்³க³ஹிதங் சித்தங் அஸ்ஸத்³தி⁴யே ந இஞ்ஜதீதி – ஆனேஞ்ஜங். வீரியேன பரிக்³க³ஹிதங் சித்தங் கோஸஜ்ஜே ந இஞ்ஜதீதி – ஆனேஞ்ஜங். ஸதியா பரிக்³க³ஹிதங் சித்தங் பமாதே³ ந இஞ்ஜதீதி – ஆனேஞ்ஜங். ஸமாதி⁴னா பரிக்³க³ஹிதங் சித்தங் உத்³த⁴ச்சே ந இஞ்ஜதீதி – ஆனேஞ்ஜங். பஞ்ஞாய பரிக்³க³ஹிதங் சித்தங் அவிஜ்ஜாய ந இஞ்ஜதீதி – ஆனேஞ்ஜங். ஓபா⁴ஸக³தங் சித்தங் அவிஜ்ஜந்த⁴காரே ந இஞ்ஜதீதி – ஆனேஞ்ஜங். இத்³தி⁴யா இமானி ஸோளஸ மூலானி இத்³தி⁴லாபா⁴ய இத்³தி⁴படிலாபா⁴ய இத்³தி⁴விகுப்³ப³னதாய இத்³தி⁴விஸவிதாய இத்³தி⁴வஸீபா⁴வாய இத்³தி⁴வேஸாரஜ்ஜாய ஸங்வத்தந்தீதி.
Iddhiyā katamāni soḷasa mūlāni? Anonataṃ 7 cittaṃ kosajje na iñjatīti – āneñjaṃ. Anunnataṃ 8 cittaṃ uddhacce na iñjatīti – āneñjaṃ. Anabhinataṃ cittaṃ rāge na iñjatīti – āneñjaṃ. Anapanataṃ cittaṃ byāpāde na iñjatīti – āneñjaṃ. Anissitaṃ cittaṃ diṭṭhiyā na iñjatīti – āneñjaṃ. Appaṭibaddhaṃ cittaṃ chandarāge na iñjatīti – āneñjaṃ. Vippamuttaṃ cittaṃ kāmarāge na iñjatīti – āneñjaṃ . Visaññuttaṃ cittaṃ kilese na iñjatīti – āneñjaṃ. Vimariyādikataṃ cittaṃ kilesamariyāde na iñjatīti – āneñjaṃ. Ekattagataṃ 9 cittaṃ nānattakilesehi 10 na iñjatīti – āneñjaṃ. Saddhāya pariggahitaṃ cittaṃ assaddhiye na iñjatīti – āneñjaṃ. Vīriyena pariggahitaṃ cittaṃ kosajje na iñjatīti – āneñjaṃ. Satiyā pariggahitaṃ cittaṃ pamāde na iñjatīti – āneñjaṃ. Samādhinā pariggahitaṃ cittaṃ uddhacce na iñjatīti – āneñjaṃ. Paññāya pariggahitaṃ cittaṃ avijjāya na iñjatīti – āneñjaṃ. Obhāsagataṃ cittaṃ avijjandhakāre na iñjatīti – āneñjaṃ. Iddhiyā imāni soḷasa mūlāni iddhilābhāya iddhipaṭilābhāya iddhivikubbanatāya iddhivisavitāya iddhivasībhāvāya iddhivesārajjāya saṃvattantīti.
த³ஸஇத்³தி⁴னித்³தே³ஸோ
Dasaiddhiniddeso
10. கதமா அதி⁴ட்டா²னா இத்³தி⁴? இத⁴ பி⁴க்கு² அனேகவிஹிதங் இத்³தி⁴வித⁴ங் பச்சனுபோ⁴தி – ஏகோபி ஹுத்வா ப³ஹுதா⁴ ஹோதி, ப³ஹுதா⁴பி ஹுத்வா ஏகோ ஹோதி; ஆவிபா⁴வங் திரோபா⁴வங்; திரோகுட்டங் திரோபாகாரங் திரோபப்³ப³தங் அஸஜ்ஜமானோ க³ச்ச²தி, ஸெய்யதா²பி ஆகாஸே. பத²வியாபி உம்முஜ்ஜனிமுஜ்ஜங் கரோதி, ஸெய்யதா²பி உத³கே. உத³கேபி அபி⁴ஜ்ஜமானே 11 க³ச்ச²தி, ஸெய்யதா²பி பத²வியங். ஆகாஸேபி பல்லங்கேன கமதி, ஸெய்யதா²பி பக்கீ² ஸகுணோ. இமேபி சந்தி³மஸூரியே ஏவங்மஹித்³தி⁴கே ஏவங்மஹானுபா⁴வே பாணினா பராமஸதி பரிமஜ்ஜதி. யாவ ப்³ரஹ்மலோகாபி காயேன வஸங் வத்தேதீதி.
10. Katamā adhiṭṭhānā iddhi? Idha bhikkhu anekavihitaṃ iddhividhaṃ paccanubhoti – ekopi hutvā bahudhā hoti, bahudhāpi hutvā eko hoti; āvibhāvaṃ tirobhāvaṃ; tirokuṭṭaṃ tiropākāraṃ tiropabbataṃ asajjamāno gacchati, seyyathāpi ākāse. Pathaviyāpi ummujjanimujjaṃ karoti, seyyathāpi udake. Udakepi abhijjamāne 12 gacchati, seyyathāpi pathaviyaṃ. Ākāsepi pallaṅkena kamati, seyyathāpi pakkhī sakuṇo. Imepi candimasūriye evaṃmahiddhike evaṃmahānubhāve pāṇinā parāmasati parimajjati. Yāva brahmalokāpi kāyena vasaṃ vattetīti.
இதா⁴தி இமிஸ்ஸா தி³ட்டி²யா இமிஸ்ஸா க²ந்தியா இமிஸ்ஸா ருசியா இமஸ்மிங் ஆதா³யே இமஸ்மிங் த⁴ம்மே இமஸ்மிங் வினயே இமஸ்மிங் த⁴ம்மவினயே இமஸ்மிங் பாவசனே இமஸ்மிங் ப்³ரஹ்மசரியே இமஸ்மிங் ஸத்து²ஸாஸனே. தேன வுச்சதி – ‘‘இதா⁴’’தி. பி⁴க்கூ²தி புது²ஜ்ஜனகல்யாணகோ வா ஹோதி பி⁴க்கு² ஸேகோ² வா அரஹா வா அகுப்பத⁴ம்மோ. அனேகவிஹிதங் இத்³தி⁴வித⁴ங் பச்சனுபோ⁴தீதி நானப்பகாரங் இத்³தி⁴வித⁴ங் பச்சனுபோ⁴தி. ஏகோபி ஹுத்வா ப³ஹுதா⁴ ஹோதீதி பகதியா ஏகோ ப³ஹுகங் ஆவஜ்ஜதி, ஸதங் வா ஸஹஸ்ஸங் வா ஸதஸஹஸ்ஸங் வா ஆவஜ்ஜதி. ஆவஜ்ஜித்வா ஞாணேன அதி⁴ட்டா²தி – ‘‘ப³ஹுலோ ஹோமீ’’தி 13. ப³ஹுலோ ஹோதி. யதா²யஸ்மா சூளபந்த²கோ 14 ஏகோபி ஹுத்வா ப³ஹுதா⁴ ஹோதி, ஏவமேவங் ஸோ இத்³தி⁴மா சேதோவஸிப்பத்தோ ஏகோபி ஹுத்வா ப³ஹுதா⁴ ஹோதி. ப³ஹுதா⁴பி ஹுத்வா ஏகோ ஹோதீதி பகதியா ப³ஹுகோ ஏகங் ஆவஜ்ஜதி; ஆவஜ்ஜித்வா ஞாணேன அதி⁴ட்டா²தி – ‘‘ஏகோ ஹோமீ’’தி. ஏகோ ஹோதி. யதா²யஸ்மா சூளபந்த²கோ ப³ஹுதா⁴பி ஹுத்வா ஏகோ ஹோதி, ஏவமேவங் ஸோ இத்³தி⁴மா சேதோவஸிப்பத்தோ ப³ஹுதா⁴பி ஹுத்வா ஏகோ ஹோதி.
Idhāti imissā diṭṭhiyā imissā khantiyā imissā ruciyā imasmiṃ ādāye imasmiṃ dhamme imasmiṃ vinaye imasmiṃ dhammavinaye imasmiṃ pāvacane imasmiṃ brahmacariye imasmiṃ satthusāsane. Tena vuccati – ‘‘idhā’’ti. Bhikkhūti puthujjanakalyāṇako vā hoti bhikkhu sekho vā arahā vā akuppadhammo. Anekavihitaṃ iddhividhaṃ paccanubhotīti nānappakāraṃ iddhividhaṃ paccanubhoti. Ekopi hutvā bahudhā hotīti pakatiyā eko bahukaṃ āvajjati, sataṃ vā sahassaṃ vā satasahassaṃ vā āvajjati. Āvajjitvā ñāṇena adhiṭṭhāti – ‘‘bahulo homī’’ti 15. Bahulo hoti. Yathāyasmā cūḷapanthako 16 ekopi hutvā bahudhā hoti, evamevaṃ so iddhimā cetovasippatto ekopi hutvā bahudhā hoti. Bahudhāpi hutvā eko hotīti pakatiyā bahuko ekaṃ āvajjati; āvajjitvā ñāṇena adhiṭṭhāti – ‘‘eko homī’’ti. Eko hoti. Yathāyasmā cūḷapanthako bahudhāpi hutvā eko hoti, evamevaṃ so iddhimā cetovasippatto bahudhāpi hutvā eko hoti.
11. ஆவிபா⁴வந்தி கேனசி அனாவடங் ஹோதி அப்படிச்ச²ன்னங் விவடங் பாகடங். திரோபா⁴வந்தி கேனசி ஆவடங் ஹோதி படிச்ச²ன்னங் பிஹிதங் படிகுஜ்ஜிதங். திரோகுட்டங் திரோபாகாரங் திரோபப்³ப³தங் அஸஜ்ஜமானோ க³ச்ச²தி, ஸெய்யதா²பி ஆகாஸேதி பகதியா ஆகாஸகஸிணஸமாபத்தியா லாபீ⁴ ஹோதி. திரோகுட்டங் திரோபாகாரங் திரோபப்³ப³தங் ஆவஜ்ஜதி. ஆவஜ்ஜித்வா ஞாணேன அதி⁴ட்டா²தி – ‘‘ஆகாஸோ ஹோதூ’’தி. ஆகாஸோ ஹோதி. திரோகுட்டங் திரோபாகாரங் திரோபப்³ப³தங் அஸஜ்ஜமானோ க³ச்ச²தி. யதா² மனுஸ்ஸா பகதியா அனித்³தி⁴மந்தோ கேனசி அனாவடே அபரிக்கி²த்தே அஸஜ்ஜமானா க³ச்ச²ந்தி, ஏவமேவங் ஸோ இத்³தி⁴மா சேதோவஸிப்பத்தோ திரோகுட்டங் திரோபாகாரங் திரோபப்³ப³தங் அஸஜ்ஜமானோ க³ச்ச²தி, ஸெய்யதா²பி ஆகாஸே.
11.Āvibhāvanti kenaci anāvaṭaṃ hoti appaṭicchannaṃ vivaṭaṃ pākaṭaṃ. Tirobhāvanti kenaci āvaṭaṃ hoti paṭicchannaṃ pihitaṃ paṭikujjitaṃ. Tirokuṭṭaṃtiropākāraṃ tiropabbataṃ asajjamāno gacchati, seyyathāpiākāseti pakatiyā ākāsakasiṇasamāpattiyā lābhī hoti. Tirokuṭṭaṃ tiropākāraṃ tiropabbataṃ āvajjati. Āvajjitvā ñāṇena adhiṭṭhāti – ‘‘ākāso hotū’’ti. Ākāso hoti. Tirokuṭṭaṃ tiropākāraṃ tiropabbataṃ asajjamāno gacchati. Yathā manussā pakatiyā aniddhimanto kenaci anāvaṭe aparikkhitte asajjamānā gacchanti, evamevaṃ so iddhimā cetovasippatto tirokuṭṭaṃ tiropākāraṃ tiropabbataṃ asajjamāno gacchati, seyyathāpi ākāse.
பத²வியாபி உம்முஜ்ஜனிமுஜ்ஜங் கரோதி, ஸெய்யதா²பி உத³கேதி பகதியா ஆபோகஸிணஸமாபத்தியா லாபீ⁴ ஹோதி. பத²விங் ஆவஜ்ஜதி. ஆவஜ்ஜித்வா ஞாணேன அதி⁴ட்டா²தி – ‘‘உத³கங் ஹோதூ’’தி. உத³கங் ஹோதி. ஸோ பத²வியா உம்முஜ்ஜனிமுஜ்ஜங் கரோதி. யதா² மனுஸ்ஸா பகதியா அனித்³தி⁴மந்தோ உத³கே உம்முஜ்ஜனிமுஜ்ஜங் கரொந்தி, ஏவமேவங் ஸோ இத்³தி⁴மா சேதோவஸிப்பத்தோ பத²வியா உம்முஜ்ஜனிமுஜ்ஜங் கரோதி, ஸெய்யதா²பி உத³கே.
Pathaviyāpi ummujjanimujjaṃ karoti, seyyathāpi udaketi pakatiyā āpokasiṇasamāpattiyā lābhī hoti. Pathaviṃ āvajjati. Āvajjitvā ñāṇena adhiṭṭhāti – ‘‘udakaṃ hotū’’ti. Udakaṃ hoti. So pathaviyā ummujjanimujjaṃ karoti. Yathā manussā pakatiyā aniddhimanto udake ummujjanimujjaṃ karonti, evamevaṃ so iddhimā cetovasippatto pathaviyā ummujjanimujjaṃ karoti, seyyathāpi udake.
உத³கேபி அபி⁴ஜ்ஜமானே க³ச்ச²தி, ஸெய்யதா²பி பத²வியந்தி பகதியா பத²வீகஸிணஸமாபத்தியா லாபீ⁴ ஹோதி. உத³கங் ஆவஜ்ஜதி. ஆவஜ்ஜித்வா ஞாணேன அதி⁴ட்டா²தி – ‘‘பத²வீ ஹோதூ’’தி. பத²வீ ஹோதி. ஸோ அபி⁴ஜ்ஜமானே உத³கே க³ச்ச²தி. யதா² மனுஸ்ஸா பகதியா அனித்³தி⁴மந்தோ அபி⁴ஜ்ஜமானாய பத²வியா க³ச்ச²ந்தி, ஏவமேவங் ஸோ இத்³தி⁴மா சேதோவஸிப்பத்தோ அபி⁴ஜ்ஜமானே உத³கே க³ச்ச²தி, ஸெய்யதா²பி பத²வியங்.
Udakepiabhijjamāne gacchati, seyyathāpi pathaviyanti pakatiyā pathavīkasiṇasamāpattiyā lābhī hoti. Udakaṃ āvajjati. Āvajjitvā ñāṇena adhiṭṭhāti – ‘‘pathavī hotū’’ti. Pathavī hoti. So abhijjamāne udake gacchati. Yathā manussā pakatiyā aniddhimanto abhijjamānāya pathaviyā gacchanti, evamevaṃ so iddhimā cetovasippatto abhijjamāne udake gacchati, seyyathāpi pathaviyaṃ.
ஆகாஸேபி பல்லங்கேன கமதி, ஸெய்யதா²பி பக்கீ² ஸகுணோதி பகதியா பத²வீகஸிணஸமாபத்தியா லாபீ⁴ ஹோதி. ஆகாஸங் ஆவஜ்ஜதி . ஆவஜ்ஜித்வா ஞாணேன அதி⁴ட்டா²தி – ‘‘பத²வீ ஹோதூ’’தி. பத²வீ ஹோதி. ஸோ ஆகாஸே அந்தலிக்கே² சங்கமதிபி திட்ட²திபி நிஸீத³திபி ஸெய்யம்பி கப்பேதி. யதா² மனுஸ்ஸா பகதியா அனித்³தி⁴மந்தோ பத²வியா சங்கமந்திபி திட்ட²ந்திபி நிஸீத³ந்திபி ஸெய்யம்பி கப்பெந்தி, ஏவமேவங் ஸோ இத்³தி⁴மா சேதோவஸிப்பத்தோ ஆகாஸே அந்தலிக்கே² சங்கமதிபி திட்ட²திபி நிஸீத³திபி ஸெய்யம்பி கப்பேதி, ஸெய்யதா²பி பக்கீ² ஸகுணோ.
Ākāsepi pallaṅkena kamati, seyyathāpi pakkhī sakuṇoti pakatiyā pathavīkasiṇasamāpattiyā lābhī hoti. Ākāsaṃ āvajjati . Āvajjitvā ñāṇena adhiṭṭhāti – ‘‘pathavī hotū’’ti. Pathavī hoti. So ākāse antalikkhe caṅkamatipi tiṭṭhatipi nisīdatipi seyyampi kappeti. Yathā manussā pakatiyā aniddhimanto pathaviyā caṅkamantipi tiṭṭhantipi nisīdantipi seyyampi kappenti, evamevaṃ so iddhimā cetovasippatto ākāse antalikkhe caṅkamatipi tiṭṭhatipi nisīdatipi seyyampi kappeti, seyyathāpi pakkhī sakuṇo.
12. இமேபி சந்தி³மஸூரியே ஏவங்மஹித்³தி⁴கே ஏவங்மஹானுபா⁴வே பாணினா பராமஸதி பரிமஜ்ஜதீதி இத⁴ ஸோ இத்³தி⁴மா சேதோவஸிப்பத்தோ நிஸின்னகோ வா நிபன்னகோ வா சந்தி³மஸூரியே ஆவஜ்ஜதி. ஆவஜ்ஜித்வா ஞாணேன அதி⁴ட்டா²தி – ‘‘ஹத்த²பாஸே ஹோதூ’’தி. ஹத்த²பாஸே ஹோதி. ஸோ நிஸின்னகோ வா நிபன்னகோ வா சந்தி³மஸூரியே பாணினா ஆமஸதி பராமஸதி பரிமஜ்ஜதி. யதா² மனுஸ்ஸா பகதியா அனித்³தி⁴மந்தோ கிஞ்சிதே³வ ரூபக³தங் ஹத்த²பாஸே ஆமஸந்தி பராமஸந்தி பரிமஜ்ஜந்தி, ஏவமேவங் ஸோ இத்³தி⁴மா சேதோவஸிப்பத்தோ நிஸின்னகோ வா நிபன்னகோ வா சந்தி³மஸூரியே பாணினா ஆமஸதி பராமஸதி பரிமஜ்ஜதி.
12.Imepi candimasūriye evaṃmahiddhike evaṃmahānubhāve pāṇinā parāmasati parimajjatīti idha so iddhimā cetovasippatto nisinnako vā nipannako vā candimasūriye āvajjati. Āvajjitvā ñāṇena adhiṭṭhāti – ‘‘hatthapāse hotū’’ti. Hatthapāse hoti. So nisinnako vā nipannako vā candimasūriye pāṇinā āmasati parāmasati parimajjati. Yathā manussā pakatiyā aniddhimanto kiñcideva rūpagataṃ hatthapāse āmasanti parāmasanti parimajjanti, evamevaṃ so iddhimā cetovasippatto nisinnako vā nipannako vā candimasūriye pāṇinā āmasati parāmasati parimajjati.
யாவ ப்³ரஹ்மலோகாபி காயேன வஸங் வத்தேதீதி ஸசே ஸோ இத்³தி⁴மா சேதோவஸிப்பத்தோ ப்³ரஹ்மலோகங் க³ந்துகாமோ ஹோதி, தூ³ரேபி ஸந்திகே அதி⁴ட்டா²தி – ‘‘ஸந்திகே ஹோதூ’’தி. ஸந்திகே ஹோதி. ஸந்திகேபி தூ³ரே அதி⁴ட்டா²தி – ‘‘தூ³ரே ஹோதூ’’தி. தூ³ரே ஹோதி. ப³ஹுகம்பி தோ²கங் அதி⁴ட்டா²தி – ‘‘தோ²கங் ஹோதூ’’தி. தோ²கங் ஹோதி. தோ²கம்பி ப³ஹுகங் அதி⁴ட்டா²தி – ‘‘ப³ஹுகங் ஹோதூ’’தி. ப³ஹுகங் ஹோதி. தி³ப்³பே³ன சக்கு²னா தஸ்ஸ ப்³ரஹ்முனோ ரூபங் பஸ்ஸதி. தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா தஸ்ஸ ப்³ரஹ்முனோ ஸத்³த³ங் ஸுணாதி. சேதோபரியஞாணேன தஸ்ஸ ப்³ரஹ்முனோ சித்தங் பஜானாதி. ஸசே ஸோ இத்³தி⁴மா சேதோவஸிப்பத்தோ தி³ஸ்ஸமானேன காயேன ப்³ரஹ்மலோகங் க³ந்துகாமோ ஹோதி, காயவஸேன சித்தங் பரிணாமேதி, காயவஸேன சித்தங் அதி⁴ட்டா²தி. காயவஸேன சித்தங் பரிணாமெத்வா, காயவஸேன சித்தங் அதி⁴ட்ட²ஹித்வா, ஸுக²ஸஞ்ஞஞ்ச லஹுஸஞ்ஞஞ்ச ஓக்கமித்வா தி³ஸ்ஸமானேன காயேன ப்³ரஹ்மலோகங் க³ச்ச²தி. ஸசே ஸோ இத்³தி⁴மா சேதோவஸிப்பத்தோ அதி³ஸ்ஸமானேன காயேன ப்³ரஹ்மலோகங் க³ந்துகாமோ ஹோதி, சித்தவஸேன காயங் பரிணாமேதி, சித்தவஸேன காயங் அதி⁴ட்டா²தி. சித்தவஸேன காயங் பரிணாமெத்வா, சித்தவஸேன காயங் அதி⁴ட்ட²ஹித்வா ஸுக²ஸஞ்ஞஞ்ச லஹுஸஞ்ஞஞ்ச ஓக்கமித்வா அதி³ஸ்ஸமானேன காயேன ப்³ரஹ்மலோகங் க³ச்ச²தி. ஸோ தஸ்ஸ ப்³ரஹ்முனோ புரதோ ரூபிங் 17 அபி⁴னிம்மினாதி மனோமயங் ஸப்³ப³ங்க³பச்சங்கி³ங் 18 அஹீனிந்த்³ரியங். ஸசே ஸோ இத்³தி⁴மா சங்கமதி, நிம்மிதோபி தத்த² சங்கமதி. ஸசே ஸோ இத்³தி⁴மா திட்ட²தி, நிம்மிதோபி தத்த² திட்ட²தி. ஸசே ஸோ இத்³தி⁴மா நிஸீத³தி, நிம்மிதோபி தத்த² நிஸீத³தி. ஸசே ஸோ இத்³தி⁴மா ஸெய்யங் கப்பேதி, நிம்மிதோபி தத்த² ஸெய்யங் கப்பேதி. ஸசே ஸோ இத்³தி⁴மா தூ⁴மாயதி, நிம்மிதோபி தத்த² தூ⁴மாயதி. ஸசே ஸோ இத்³தி⁴மா பஜ்ஜலதி, நிம்மிதோபி தத்த² பஜ்ஜலதி. ஸசே ஸோ இத்³தி⁴மா த⁴ம்மங் பா⁴ஸதி, நிம்மிதோபி தத்த² த⁴ம்மங் பா⁴ஸதி. ஸசே ஸோ இத்³தி⁴மா பஞ்ஹங் புச்ச²தி, நிம்மிதோபி தத்த² பஞ்ஹங் புச்ச²தி. ஸசே ஸோ இத்³தி⁴மா பஞ்ஹங் புட்டோ² விஸஜ்ஜேதி, நிம்மிதோபி தத்த² பஞ்ஹங் புட்டோ² விஸஜ்ஜேதி. ஸசே ஸோ இத்³தி⁴மா தேன ப்³ரஹ்முனா ஸத்³தி⁴ங் ஸந்திட்ட²தி ஸல்லபதி ஸாகச்ச²ங் ஸமாபஜ்ஜதி, நிம்மிதோபி தத்த² தேன ப்³ரஹ்முனா ஸத்³தி⁴ங் ஸந்திட்ட²தி ஸல்லபதி ஸாகச்ச²ங் ஸமாபஜ்ஜதி. யஞ்ஞதே³வ ஸோ இத்³தி⁴மா கரோதி, தங் ததே³வ ஹி ஸோ நிம்மிதோ கரோதீதி – அயங் அதி⁴ட்டா²னா இத்³தி⁴.
Yāva brahmalokāpi kāyena vasaṃ vattetīti sace so iddhimā cetovasippatto brahmalokaṃ gantukāmo hoti, dūrepi santike adhiṭṭhāti – ‘‘santike hotū’’ti. Santike hoti. Santikepi dūre adhiṭṭhāti – ‘‘dūre hotū’’ti. Dūre hoti. Bahukampi thokaṃ adhiṭṭhāti – ‘‘thokaṃ hotū’’ti. Thokaṃ hoti. Thokampi bahukaṃ adhiṭṭhāti – ‘‘bahukaṃ hotū’’ti. Bahukaṃ hoti. Dibbena cakkhunā tassa brahmuno rūpaṃ passati. Dibbāya sotadhātuyā tassa brahmuno saddaṃ suṇāti. Cetopariyañāṇena tassa brahmuno cittaṃ pajānāti. Sace so iddhimā cetovasippatto dissamānena kāyena brahmalokaṃ gantukāmo hoti, kāyavasena cittaṃ pariṇāmeti, kāyavasena cittaṃ adhiṭṭhāti. Kāyavasena cittaṃ pariṇāmetvā, kāyavasena cittaṃ adhiṭṭhahitvā, sukhasaññañca lahusaññañca okkamitvā dissamānena kāyena brahmalokaṃ gacchati. Sace so iddhimā cetovasippatto adissamānena kāyena brahmalokaṃ gantukāmo hoti, cittavasena kāyaṃ pariṇāmeti, cittavasena kāyaṃ adhiṭṭhāti. Cittavasena kāyaṃ pariṇāmetvā, cittavasena kāyaṃ adhiṭṭhahitvā sukhasaññañca lahusaññañca okkamitvā adissamānena kāyena brahmalokaṃ gacchati. So tassa brahmuno purato rūpiṃ 19 abhinimmināti manomayaṃ sabbaṅgapaccaṅgiṃ 20 ahīnindriyaṃ. Sace so iddhimā caṅkamati, nimmitopi tattha caṅkamati. Sace so iddhimā tiṭṭhati, nimmitopi tattha tiṭṭhati. Sace so iddhimā nisīdati, nimmitopi tattha nisīdati. Sace so iddhimā seyyaṃ kappeti, nimmitopi tattha seyyaṃ kappeti. Sace so iddhimā dhūmāyati, nimmitopi tattha dhūmāyati. Sace so iddhimā pajjalati, nimmitopi tattha pajjalati. Sace so iddhimā dhammaṃ bhāsati, nimmitopi tattha dhammaṃ bhāsati. Sace so iddhimā pañhaṃ pucchati, nimmitopi tattha pañhaṃ pucchati. Sace so iddhimā pañhaṃ puṭṭho visajjeti, nimmitopi tattha pañhaṃ puṭṭho visajjeti. Sace so iddhimā tena brahmunā saddhiṃ santiṭṭhati sallapati sākacchaṃ samāpajjati, nimmitopi tattha tena brahmunā saddhiṃ santiṭṭhati sallapati sākacchaṃ samāpajjati. Yaññadeva so iddhimā karoti, taṃ tadeva hi so nimmito karotīti – ayaṃ adhiṭṭhānā iddhi.
13. கதமா விகுப்³ப³னா இத்³தி⁴? ஸிகி²ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ அபி⁴பூ⁴ நாம ஸாவகோ ப்³ரஹ்மலோகே டி²தோ ஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴துங் 21 ஸரேன விஞ்ஞாபேஸி. ஸோ தி³ஸ்ஸமானேனபி காயேன த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி; அதி³ஸ்ஸமானேனபி காயேன த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி; தி³ஸ்ஸமானேனபி ஹெட்டி²மேன உபட்³ட⁴காயேன அதி³ஸ்ஸமானேனபி உபரிமேன உபட்³ட⁴காயேன த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. தி³ஸ்ஸமானேனபி உபரிமேன உபட்³ட⁴காயேன, அதி³ஸ்ஸமானேனபி ஹெட்டி²மேன உபட்³ட⁴காயேன த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ஸோ பகதிவண்ணங் விஜஹித்வா குமாரகவண்ணங் வா த³ஸ்ஸேதி, நாக³வண்ணங் வா த³ஸ்ஸேதி, ஸுபண்ணவண்ணங் வா த³ஸ்ஸேதி, யக்க²வண்ணங் வா த³ஸ்ஸேதி, இந்த³வண்ணங் வா 22 த³ஸ்ஸேதி, தே³வவண்ணங் வா த³ஸ்ஸேதி , ப்³ரஹ்மவண்ணங் வா த³ஸ்ஸேதி, ஸமுத்³த³வண்ணங் வா த³ஸ்ஸேதி, பப்³ப³தவண்ணங் வா த³ஸ்ஸேதி, வனவண்ணங் வா த³ஸ்ஸேதி, ஸீஹவண்ணங் வா த³ஸ்ஸேதி, ப்³யக்³க⁴வண்ணங் வா த³ஸ்ஸேதி, தீ³பிவண்ணங் வா த³ஸ்ஸேதி, ஹத்தி²ம்பி த³ஸ்ஸேதி, அஸ்ஸம்பி த³ஸ்ஸேதி, ரத²ம்பி த³ஸ்ஸேதி, பத்திம்பி த³ஸ்ஸேதி, விவித⁴ம்பி ஸேனாப்³யூஹங் த³ஸ்ஸேதீதி – அயங் விகுப்³ப³னா இத்³தி⁴.
13. Katamā vikubbanā iddhi? Sikhissa bhagavato arahato sammāsambuddhassa abhibhū nāma sāvako brahmaloke ṭhito sahassilokadhātuṃ 23 sarena viññāpesi. So dissamānenapi kāyena dhammaṃ desesi; adissamānenapi kāyena dhammaṃ desesi; dissamānenapi heṭṭhimena upaḍḍhakāyena adissamānenapi uparimena upaḍḍhakāyena dhammaṃ desesi. Dissamānenapi uparimena upaḍḍhakāyena, adissamānenapi heṭṭhimena upaḍḍhakāyena dhammaṃ desesi. So pakativaṇṇaṃ vijahitvā kumārakavaṇṇaṃ vā dasseti, nāgavaṇṇaṃ vā dasseti, supaṇṇavaṇṇaṃ vā dasseti, yakkhavaṇṇaṃ vā dasseti, indavaṇṇaṃ vā 24 dasseti, devavaṇṇaṃ vā dasseti , brahmavaṇṇaṃ vā dasseti, samuddavaṇṇaṃ vā dasseti, pabbatavaṇṇaṃ vā dasseti, vanavaṇṇaṃ vā dasseti, sīhavaṇṇaṃ vā dasseti, byagghavaṇṇaṃ vā dasseti, dīpivaṇṇaṃ vā dasseti, hatthimpi dasseti, assampi dasseti, rathampi dasseti, pattimpi dasseti, vividhampi senābyūhaṃ dassetīti – ayaṃ vikubbanā iddhi.
14. கதமா மனோமயா இத்³தி⁴? இத⁴ பி⁴க்கு² இமம்ஹா காயா அஞ்ஞங் காயங் அபி⁴னிம்மினாதி ரூபிங் மனோமயங் ஸப்³ப³ங்க³பச்சங்கி³ங் அஹீனிந்த்³ரியங். ஸெய்யதா²பி புரிஸோ முஞ்ஜம்ஹா ஈஸிகங் பவாஹெய்ய. தஸ்ஸ ஏவமஸ்ஸ – ‘‘அயங் முஞ்ஜோ, அயங் ஈஸிகா. அஞ்ஞோ முஞ்ஜோ, அஞ்ஞா ஈஸிகா. முஞ்ஜம்ஹா த்வேவ ஈஸிகா பவாள்ஹா’’தி. ஸெய்யதா² வா பன புரிஸோ அஸிங் கோஸியா பவாஹெய்ய. தஸ்ஸ ஏவமஸ்ஸ – ‘‘அயங் அஸி, அயங் கோஸி. அஞ்ஞோ அஸி, அஞ்ஞா கோஸி. கோஸியா த்வேவ அஸி பவாள்ஹோ’’தி. ஸெய்யதா² வா பன புரிஸோ அஹிங் கரண்டா³ உத்³த⁴ரெய்ய. தஸ்ஸ ஏவமஸ்ஸ – ‘‘அயங் அஹி, அயங் கரண்டோ³. அஞ்ஞோ அஹி, அஞ்ஞோ கரண்டோ³. கரண்டா³ த்வேவ அஹி உப்³ப⁴தோ’’தி. ஏவமேவங் பி⁴க்கு² இமம்ஹா காயா அஞ்ஞங் காயங் அபி⁴னிம்மினாதி ரூபிங் மனோமயங் ஸப்³ப³ங்க³பச்சங்கி³ங் அஹீனிந்த்³ரியங். அயங் மனோமயா இத்³தி⁴.
14. Katamā manomayā iddhi? Idha bhikkhu imamhā kāyā aññaṃ kāyaṃ abhinimmināti rūpiṃ manomayaṃ sabbaṅgapaccaṅgiṃ ahīnindriyaṃ. Seyyathāpi puriso muñjamhā īsikaṃ pavāheyya. Tassa evamassa – ‘‘ayaṃ muñjo, ayaṃ īsikā. Añño muñjo, aññā īsikā. Muñjamhā tveva īsikā pavāḷhā’’ti. Seyyathā vā pana puriso asiṃ kosiyā pavāheyya. Tassa evamassa – ‘‘ayaṃ asi, ayaṃ kosi. Añño asi, aññā kosi. Kosiyā tveva asi pavāḷho’’ti. Seyyathā vā pana puriso ahiṃ karaṇḍā uddhareyya. Tassa evamassa – ‘‘ayaṃ ahi, ayaṃ karaṇḍo. Añño ahi, añño karaṇḍo. Karaṇḍā tveva ahi ubbhato’’ti. Evamevaṃ bhikkhu imamhā kāyā aññaṃ kāyaṃ abhinimmināti rūpiṃ manomayaṃ sabbaṅgapaccaṅgiṃ ahīnindriyaṃ. Ayaṃ manomayā iddhi.
15. கதமா ஞாணவிப்பா²ரா இத்³தி⁴? அனிச்சானுபஸ்ஸனா நிச்சஸஞ்ஞாய பஹானட்டோ² இஜ்ஜ²தீதி – ஞாணவிப்பா²ரா இத்³தி⁴. து³க்கா²னுபஸ்ஸனா ஸுக²ஸஞ்ஞாய… அனத்தானுபஸ்ஸனா அத்தஸஞ்ஞாய… நிப்³பி³தா³னுபஸ்ஸனாய நந்தி³யா… விராகா³னுபஸ்ஸனாய ராக³ஸ்ஸ… நிரோதா⁴னுபஸ்ஸனாய ஸமுத³யஸ்ஸ… படினிஸ்ஸக்³கா³னுபஸ்ஸனாய ஆதா³னஸ்ஸ பஹானட்டோ² இஜ்ஜ²தீதி – ஞாணவிப்பா²ரா இத்³தி⁴. ஆயஸ்மதோ பா³குலஸ்ஸ ஞாணவிப்பா²ரா இத்³தி⁴, ஆயஸ்மதோ ஸங்கிச்சஸ்ஸ ஞாணவிப்பா²ரா இத்³தி⁴, ஆயஸ்மதோ பூ⁴தபாலஸ்ஸ ஞாணவிப்பா²ரா இத்³தி⁴. அயங் ஞாணவிப்பா²ரா இத்³தி⁴.
15. Katamā ñāṇavipphārā iddhi? Aniccānupassanā niccasaññāya pahānaṭṭho ijjhatīti – ñāṇavipphārā iddhi. Dukkhānupassanā sukhasaññāya… anattānupassanā attasaññāya… nibbidānupassanāya nandiyā… virāgānupassanāya rāgassa… nirodhānupassanāya samudayassa… paṭinissaggānupassanāya ādānassa pahānaṭṭho ijjhatīti – ñāṇavipphārā iddhi. Āyasmato bākulassa ñāṇavipphārā iddhi, āyasmato saṃkiccassa ñāṇavipphārā iddhi, āyasmato bhūtapālassa ñāṇavipphārā iddhi. Ayaṃ ñāṇavipphārā iddhi.
16. கதமா ஸமாதி⁴விப்பா²ரா இத்³தி⁴? பட²மேன ஜா²னேன நீவரணானங் பஹானட்டோ² இஜ்ஜ²தீதி – ஸமாதி⁴விப்பா²ரா இத்³தி⁴. து³தியேன ஜா²னேன விதக்கவிசாரானங் பஹானட்டோ² இஜ்ஜ²தீதி – ஸமாதி⁴விப்பா²ரா இத்³தி⁴. ததியேன ஜா²னேன பீதியா பஹானட்டோ² இஜ்ஜ²தீதி…பே॰… சதுத்தே²ன ஜா²னேன ஸுக²து³க்கா²னங் பஹானட்டோ² இஜ்ஜ²தீதி…பே॰… ஆகாஸானஞ்சாயதனஸமாபத்தியா ரூபஸஞ்ஞாய படிக⁴ஸஞ்ஞாய நானத்தஸஞ்ஞாய பஹானட்டோ² இஜ்ஜ²தீதி…பே॰… விஞ்ஞாணஞ்சாயதனஸமாபத்தியா ஆகாஸானஞ்சாயதனஸஞ்ஞாய பஹானட்டோ² இஜ்ஜ²தீதி…பே॰… ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனஸமாபத்தியா விஞ்ஞாணஞ்சாயதனஸஞ்ஞாய பஹானட்டோ² இஜ்ஜ²தீதி…பே॰… நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனஸமாபத்தியா ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனஸஞ்ஞாய பஹானட்டோ² இஜ்ஜ²தீதி – ஸமாதி⁴விப்பா²ரா இத்³தி⁴. ஆயஸ்மதோ ஸாரிபுத்தஸ்ஸ ஸமாதி⁴விப்பா²ரா இத்³தி⁴, ஆயஸ்மதோ ஸஞ்ஜீவஸ்ஸ ஸமாதி⁴விப்பா²ரா இத்³தி⁴ , ஆயஸ்மதோ கா²ணுகொண்ட³ஞ்ஞஸ்ஸ ஸமாதி⁴விப்பா²ரா இத்³தி⁴, உத்தராய உபாஸிகாய ஸமாதி⁴விப்பா²ரா இத்³தி⁴, ஸாமாவதியா உபாஸிகாய ஸமாதி⁴விப்பா²ரா இத்³தி⁴. அயங் ஸமாதி⁴விப்பா²ரா இத்³தி⁴.
16. Katamā samādhivipphārā iddhi? Paṭhamena jhānena nīvaraṇānaṃ pahānaṭṭho ijjhatīti – samādhivipphārā iddhi. Dutiyena jhānena vitakkavicārānaṃ pahānaṭṭho ijjhatīti – samādhivipphārā iddhi. Tatiyena jhānena pītiyā pahānaṭṭho ijjhatīti…pe… catutthena jhānena sukhadukkhānaṃ pahānaṭṭho ijjhatīti…pe… ākāsānañcāyatanasamāpattiyā rūpasaññāya paṭighasaññāya nānattasaññāya pahānaṭṭho ijjhatīti…pe… viññāṇañcāyatanasamāpattiyā ākāsānañcāyatanasaññāya pahānaṭṭho ijjhatīti…pe… ākiñcaññāyatanasamāpattiyā viññāṇañcāyatanasaññāya pahānaṭṭho ijjhatīti…pe… nevasaññānāsaññāyatanasamāpattiyā ākiñcaññāyatanasaññāya pahānaṭṭho ijjhatīti – samādhivipphārā iddhi. Āyasmato sāriputtassa samādhivipphārā iddhi, āyasmato sañjīvassa samādhivipphārā iddhi , āyasmato khāṇukoṇḍaññassa samādhivipphārā iddhi, uttarāya upāsikāya samādhivipphārā iddhi, sāmāvatiyā upāsikāya samādhivipphārā iddhi. Ayaṃ samādhivipphārā iddhi.
17. கதமா அரியா இத்³தி⁴? இத⁴ பி⁴க்கு² 25 ஸசே ஆகங்க²தி – ‘‘படிகூலே அப்படிகூலஸஞ்ஞீ விஹரெய்ய’’ந்தி, அப்படிகூலஸஞ்ஞீ தத்த² விஹரதி. ஸசே ஆகங்க²தி – ‘‘அப்படிகூலே படிகூலஸஞ்ஞீ விஹரெய்ய’’ந்தி, படிகூலஸஞ்ஞீ தத்த² விஹரதி. ஸசே ஆகங்க²தி – ‘‘படிகூலே ச அப்படிகூலே ச அப்படிகூலஸஞ்ஞீ விஹரெய்ய’’ந்தி, அப்படிகூலஸஞ்ஞீ தத்த² விஹரதி. ஸசே ஆகங்க²தி – ‘‘அப்படிகூலே ச படிகூலே ச படிகூலஸஞ்ஞீ விஹரெய்ய’’ந்தி, படிகூலஸஞ்ஞீ தத்த² விஹரதி. ஸசே ஆகங்க²தி – ‘‘படிகூலே ச அப்படிகூலே ச தது³ப⁴யங் அபி⁴னிவஜ்ஜெத்வா உபெக்க²கோ விஹரெய்யங் ஸதோ ஸம்பஜானோ’’தி, உபெக்க²கோ தத்த² விஹரதி ஸதோ ஸம்பஜானோ.
17. Katamā ariyā iddhi? Idha bhikkhu 26 sace ākaṅkhati – ‘‘paṭikūle appaṭikūlasaññī vihareyya’’nti, appaṭikūlasaññī tattha viharati. Sace ākaṅkhati – ‘‘appaṭikūle paṭikūlasaññī vihareyya’’nti, paṭikūlasaññī tattha viharati. Sace ākaṅkhati – ‘‘paṭikūle ca appaṭikūle ca appaṭikūlasaññī vihareyya’’nti, appaṭikūlasaññī tattha viharati. Sace ākaṅkhati – ‘‘appaṭikūle ca paṭikūle ca paṭikūlasaññī vihareyya’’nti, paṭikūlasaññī tattha viharati. Sace ākaṅkhati – ‘‘paṭikūle ca appaṭikūle ca tadubhayaṃ abhinivajjetvā upekkhako vihareyyaṃ sato sampajāno’’ti, upekkhako tattha viharati sato sampajāno.
கத²ங் படிகூலே அப்படிகூலஸஞ்ஞீ விஹரதி? அனிட்ட²ஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங் மெத்தாய வா ப²ரதி, தா⁴துதோ வா உபஸங்ஹரதி. ஏவங் படிகூலே அப்படிகூலஸஞ்ஞீ விஹரதி.
Kathaṃ paṭikūle appaṭikūlasaññī viharati? Aniṭṭhasmiṃ vatthusmiṃ mettāya vā pharati, dhātuto vā upasaṃharati. Evaṃ paṭikūle appaṭikūlasaññī viharati.
கத²ங் அப்படிகூலே படிகூலஸஞ்ஞீ விஹரதி? இட்ட²ஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங் அஸுபா⁴ய வா ப²ரதி, அனிச்சதோ வா உபஸங்ஹரதி. ஏவங் அப்படிகூலே படிகூலஸஞ்ஞீ விஹரதி.
Kathaṃ appaṭikūle paṭikūlasaññī viharati? Iṭṭhasmiṃ vatthusmiṃ asubhāya vā pharati, aniccato vā upasaṃharati. Evaṃ appaṭikūle paṭikūlasaññī viharati.
கத²ங் படிகூலே ச அப்படிகூலே ச அப்படிகூலஸஞ்ஞீ விஹரதி? அனிட்ட²ஸ்மிஞ்ச இட்ட²ஸ்மிஞ்ச வத்து²ஸ்மிங் மெத்தாய வா ப²ரதி, தா⁴துதோ வா உபஸங்ஹரதி. ஏவங் படிகூலே ச அப்படிகூலே ச அப்படிகூலஸஞ்ஞீ விஹரதி .
Kathaṃ paṭikūle ca appaṭikūle ca appaṭikūlasaññī viharati? Aniṭṭhasmiñca iṭṭhasmiñca vatthusmiṃ mettāya vā pharati, dhātuto vā upasaṃharati. Evaṃ paṭikūle ca appaṭikūle ca appaṭikūlasaññī viharati .
கத²ங் அப்படிகூலே ச படிகூலே ச படிகூலஸஞ்ஞீ விஹரதி? இட்ட²ஸ்மிஞ்ச அனிட்ட²ஸ்மிஞ்ச வத்து²ஸ்மிங் அஸுபா⁴ய வா ப²ரதி, அனிச்சதோ வா உபஸங்ஹரதி. ஏவங் அப்படிகூலே ச படிகூலே ச படிகூலஸஞ்ஞீ விஹரதி.
Kathaṃ appaṭikūle ca paṭikūle ca paṭikūlasaññī viharati? Iṭṭhasmiñca aniṭṭhasmiñca vatthusmiṃ asubhāya vā pharati, aniccato vā upasaṃharati. Evaṃ appaṭikūle ca paṭikūle ca paṭikūlasaññī viharati.
கத²ங் படிகூலே ச அப்படிகூலே ச தது³ப⁴யங் அபி⁴னிவஜ்ஜெத்வா உபெக்க²கோ விஹரதி ஸதோ ஸம்பஜானோ? இத⁴ பி⁴க்கு² சக்கு²னா ரூபங் தி³ஸ்வா நேவ ஸுமனோ ஹோதி ந து³ம்மனோ, உபெக்க²கோ விஹரதி ஸதோ ஸம்பஜானோ. ஸோதேன ஸத்³த³ங் ஸுத்வா…பே॰… கா⁴னேன க³ந்த⁴ங் கா⁴யித்வா… ஜிவ்ஹாய ரஸங் ஸாயித்வா… காயேன பொ²ட்ட²ப்³ப³ங் பு²ஸித்வா… மனஸா த⁴ம்மங் விஞ்ஞாய நேவ ஸுமனோ ஹோதி ந து³ம்மனோ, உபெக்க²கோ விஹரதி ஸதோ ஸம்பஜானோ. ஏவங் படிகூலே ச அப்படிகூலே ச தது³ப⁴யங் அபி⁴னிவஜ்ஜெத்வா உபெக்க²கோ விஹரதி ஸதோ ஸம்பஜானோ. அயங் அரியா இத்³தி⁴.
Kathaṃ paṭikūle ca appaṭikūle ca tadubhayaṃ abhinivajjetvāupekkhako viharati sato sampajāno? Idha bhikkhu cakkhunā rūpaṃ disvā neva sumano hoti na dummano, upekkhako viharati sato sampajāno. Sotena saddaṃ sutvā…pe… ghānena gandhaṃ ghāyitvā… jivhāya rasaṃ sāyitvā… kāyena phoṭṭhabbaṃ phusitvā… manasā dhammaṃ viññāya neva sumano hoti na dummano, upekkhako viharati sato sampajāno. Evaṃ paṭikūle ca appaṭikūle ca tadubhayaṃ abhinivajjetvā upekkhako viharati sato sampajāno. Ayaṃ ariyā iddhi.
18. கதமா கம்மவிபாகஜா இத்³தி⁴? ஸப்³பே³ஸங் பக்கீ²னங், ஸப்³பே³ஸங் தே³வானங், ஏகச்சானங் மனுஸ்ஸானங், ஏகச்சானங் வினிபாதிகானங். அயங் கம்மவிபாகஜா இத்³தி⁴.
18. Katamā kammavipākajā iddhi? Sabbesaṃ pakkhīnaṃ, sabbesaṃ devānaṃ, ekaccānaṃ manussānaṃ, ekaccānaṃ vinipātikānaṃ. Ayaṃ kammavipākajā iddhi.
கதமா புஞ்ஞவதோ இத்³தி⁴? ராஜா சக்கவத்தீ 27 வேஹாஸங் க³ச்ச²தி ஸத்³தி⁴ங் சதுரங்கி³னியா ஸேனாய, அந்தமஸோ அஸ்ஸப³ந்த⁴கோ³புரிஸே 28 உபாதா³ய. ஜோதிகஸ்ஸ க³ஹபதிஸ்ஸ புஞ்ஞவதோ இத்³தி⁴, ஜடிலஸ்ஸ க³ஹபதிஸ்ஸ புஞ்ஞவதோ இத்³தி⁴, மெண்ட³கஸ்ஸ க³ஹபதிஸ்ஸ புஞ்ஞவதோ இத்³தி⁴, கோ⁴ஸிதஸ்ஸ க³ஹபதிஸ்ஸ புஞ்ஞவதோ இத்³தி⁴, பஞ்சன்னங் மஹாபுஞ்ஞானங் புஞ்ஞவதோ இத்³தி⁴. அயங் புஞ்ஞவதோ இத்³தி⁴.
Katamā puññavato iddhi? Rājā cakkavattī 29 vehāsaṃ gacchati saddhiṃ caturaṅginiyā senāya, antamaso assabandhagopurise 30 upādāya. Jotikassa gahapatissa puññavato iddhi, jaṭilassa gahapatissa puññavato iddhi, meṇḍakassa gahapatissa puññavato iddhi, ghositassa gahapatissa puññavato iddhi, pañcannaṃ mahāpuññānaṃ puññavato iddhi. Ayaṃ puññavato iddhi.
கதமா விஜ்ஜாமயா இத்³தி⁴? விஜ்ஜாத⁴ரா விஜ்ஜங் பரிஜப்பெத்வா வேஹாஸங் க³ச்ச²ந்தி, ஆகாஸே அந்தலிக்கே² ஹத்தி²ம்பி த³ஸ்ஸெந்தி, அஸ்ஸம்பி த³ஸ்ஸெந்தி, ரத²ம்பி த³ஸ்ஸெந்தி, பத்திம்பி த³ஸ்ஸெந்தி, விவித⁴ம்பி ஸேனாப்³யூஹங் த³ஸ்ஸெந்தி. அயங் விஜ்ஜாமயா இத்³தி⁴.
Katamā vijjāmayā iddhi? Vijjādharā vijjaṃ parijappetvā vehāsaṃ gacchanti, ākāse antalikkhe hatthimpi dassenti, assampi dassenti, rathampi dassenti, pattimpi dassenti, vividhampi senābyūhaṃ dassenti. Ayaṃ vijjāmayā iddhi.
கத²ங் தத்த² தத்த² ஸம்மா பயோக³பச்சயா இஜ்ஜ²னட்டே²ன இத்³தி⁴? நெக்க²ம்மேன காமச்ச²ந்த³ஸ்ஸ பஹானட்டோ² இஜ்ஜ²தீதி – தத்த² தத்த² ஸம்மா பயோக³பச்சயா இஜ்ஜ²னட்டே²ன இத்³தி⁴. அப்³யாபாதே³ன ப்³யாபாத³ஸ்ஸ பஹானட்டோ² இஜ்ஜ²தீதி – தத்த² தத்த² ஸம்மா பயோக³பச்சயா இஜ்ஜ²னட்டே²ன இத்³தி⁴…பே॰… அரஹத்தமக்³கே³ன ஸப்³ப³கிலேஸானங் பஹானட்டோ² இஜ்ஜ²தீதி – தத்த² தத்த² ஸம்மா பயோக³பச்சயா இஜ்ஜ²னட்டே²ன இத்³தி⁴. ஏவங் தத்த² தத்த² ஸம்மா பயோக³பச்சயா இஜ்ஜ²னட்டே²ன இத்³தி⁴. இமா த³ஸ இத்³தி⁴யோ.
Kathaṃ tattha tattha sammā payogapaccayā ijjhanaṭṭhena iddhi? Nekkhammena kāmacchandassa pahānaṭṭho ijjhatīti – tattha tattha sammā payogapaccayā ijjhanaṭṭhena iddhi. Abyāpādena byāpādassa pahānaṭṭho ijjhatīti – tattha tattha sammā payogapaccayā ijjhanaṭṭhena iddhi…pe… arahattamaggena sabbakilesānaṃ pahānaṭṭho ijjhatīti – tattha tattha sammā payogapaccayā ijjhanaṭṭhena iddhi. Evaṃ tattha tattha sammā payogapaccayā ijjhanaṭṭhena iddhi. Imā dasa iddhiyo.
இத்³தி⁴கதா² நிட்டி²தா.
Iddhikathā niṭṭhitā.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / படிஸம்பி⁴தா³மக்³க³-அட்ட²கதா² • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā / இத்³தி⁴கதா²வண்ணனா • Iddhikathāvaṇṇanā