Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગ-અટ્ઠકથા • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā

    ૨. ઇદ્ધિકથા

    2. Iddhikathā

    ઇદ્ધિકથાવણ્ણના

    Iddhikathāvaṇṇanā

    . ઇદાનિ પઞ્ઞાકથાય અનન્તરં પઞ્ઞાનુભાવં દસ્સેન્તેન કથિતાય ઇદ્ધિકથાય અપુબ્બત્થાનુવણ્ણના. તત્થ પુચ્છાસુ તાવ કા ઇદ્ધીતિ સભાવપુચ્છા. કતિ ઇદ્ધિયોતિ પભેદપુચ્છા. કતિ ભૂમિયોતિ સમ્ભારપુચ્છા. કતિ પાદાતિ પતિટ્ઠપુચ્છા. કતિ પદાનીતિ આસન્નકારણપુચ્છા. કતિ મૂલાનીતિ આદિકારણપુચ્છા. વિસજ્જનેસુ ઇજ્ઝનટ્ઠેન ઇદ્ધીતિ નિપ્ફત્તિઅત્થેન પટિલાભટ્ઠેન ચાતિ અત્થો. યઞ્હિ નિપ્ફજ્જતિ પટિલબ્ભતિ ચ, તં ઇજ્ઝતીતિ વુચ્ચતિ. યથાહ – ‘‘કામં કામયમાનસ્સ, તસ્સ ચેતં સમિજ્ઝતી’’તિ (સુ॰ નિ॰ ૭૭૨). ‘‘નેક્ખમ્મં ઇજ્ઝતીતિ ઇદ્ધિ, પટિહરતીતિ પાટિહારિય’’ન્તિઆદિ (પટિ॰ મ॰ ૩.૩૨). અપરો નયો – ઇજ્ઝનટ્ઠેન ઇદ્ધિ, ઉપાયસમ્પદાયેતં અધિવચનં. ઉપાયસમ્પદા હિ ઇજ્ઝતિ અધિપ્પેતફલપ્પસવનતો. યથાહ – ‘‘અયં ખો, ચિત્તો ગહપતિ, સીલવા કલ્યાણધમ્મો, સચે પણિદહિસ્સતિ ‘અનાગતમદ્ધાનં રાજા અસ્સં ચક્કવત્તી’તિ. ઇજ્ઝિસ્સતિ હિ સીલવતો ચેતોપણિધિ વિસુદ્ધત્તા’’તિ (સં॰ નિ॰ ૪.૩૫૨). અપરો નયો – એતાય સત્તા ઇજ્ઝન્તીતિ ઇદ્ધિ. ઇજ્ઝન્તીતિ ઇદ્ધા વુદ્ધા ઉક્કંસગતા હોન્તીતિ વુત્તં હોતિ.

    9. Idāni paññākathāya anantaraṃ paññānubhāvaṃ dassentena kathitāya iddhikathāya apubbatthānuvaṇṇanā. Tattha pucchāsu tāva kā iddhīti sabhāvapucchā. Kati iddhiyoti pabhedapucchā. Kati bhūmiyoti sambhārapucchā. Kati pādāti patiṭṭhapucchā. Kati padānīti āsannakāraṇapucchā. Kati mūlānīti ādikāraṇapucchā. Visajjanesu ijjhanaṭṭhena iddhīti nipphattiatthena paṭilābhaṭṭhena cāti attho. Yañhi nipphajjati paṭilabbhati ca, taṃ ijjhatīti vuccati. Yathāha – ‘‘kāmaṃ kāmayamānassa, tassa cetaṃ samijjhatī’’ti (su. ni. 772). ‘‘Nekkhammaṃ ijjhatīti iddhi, paṭiharatīti pāṭihāriya’’ntiādi (paṭi. ma. 3.32). Aparo nayo – ijjhanaṭṭhena iddhi, upāyasampadāyetaṃ adhivacanaṃ. Upāyasampadā hi ijjhati adhippetaphalappasavanato. Yathāha – ‘‘ayaṃ kho, citto gahapati, sīlavā kalyāṇadhammo, sace paṇidahissati ‘anāgatamaddhānaṃ rājā assaṃ cakkavattī’ti. Ijjhissati hi sīlavato cetopaṇidhi visuddhattā’’ti (saṃ. ni. 4.352). Aparo nayo – etāya sattā ijjhantīti iddhi. Ijjhantīti iddhā vuddhā ukkaṃsagatā hontīti vuttaṃ hoti.

    ૧૦. દસસુ ઇદ્ધીસુ અધિટ્ઠાનવસેન નિપ્ફન્નત્તા અધિટ્ઠાના ઇદ્ધિ. પકતિવણ્ણવિજહનવિકારવસેન પવત્તત્તા વિકુબ્બના ઇદ્ધિ. સરીરબ્ભન્તરે અઞ્ઞસ્સ મનોમયસ્સ સરીરસ્સ નિપ્ફત્તિવસેન પવત્તત્તા મનોમયા ઇદ્ધિ. ઞાણપ્પવત્તિતો પુબ્બે વા પચ્છા વા તંખણે વા ઞાણાનુભાવનિબ્બત્તો વિસેસો ઞાણવિપ્ફારા ઇદ્ધિ. સમાધિતો પુબ્બે વા પચ્છા વા તંખણે વા સમથાનુભાવનિબ્બત્તો વિસેસો સમાધિવિપ્ફારા ઇદ્ધિ. ચેતોવસિપ્પત્તાનં અરિયાનંયેવ સમ્ભવતો અરિયા ઇદ્ધિ. કમ્મવિપાકવસેન જાતો વિસેસો કમ્મવિપાકજા ઇદ્ધિ. પુબ્બે કતપુઞ્ઞસ્સ જાતો વિસેસો પુઞ્ઞવતો ઇદ્ધિ. વિજ્જાય જાતો વિસેસો વિજ્જામયા ઇદ્ધિ. તેન તેન સમ્માપયોગેન તસ્સ તસ્સ કમ્મસ્સ ઇજ્ઝનં તત્થ તત્થ સમ્માપયોગપચ્ચયા ઇજ્ઝનટ્ઠેન ઇદ્ધિ.

    10. Dasasu iddhīsu adhiṭṭhānavasena nipphannattā adhiṭṭhānā iddhi. Pakativaṇṇavijahanavikāravasena pavattattā vikubbanā iddhi. Sarīrabbhantare aññassa manomayassa sarīrassa nipphattivasena pavattattā manomayā iddhi. Ñāṇappavattito pubbe vā pacchā vā taṃkhaṇe vā ñāṇānubhāvanibbatto viseso ñāṇavipphārā iddhi. Samādhito pubbe vā pacchā vā taṃkhaṇe vā samathānubhāvanibbatto viseso samādhivipphārā iddhi. Cetovasippattānaṃ ariyānaṃyeva sambhavato ariyā iddhi. Kammavipākavasena jāto viseso kammavipākajā iddhi. Pubbe katapuññassa jāto viseso puññavato iddhi. Vijjāya jāto viseso vijjāmayā iddhi. Tena tena sammāpayogena tassa tassa kammassa ijjhanaṃ tattha tattha sammāpayogapaccayā ijjhanaṭṭhena iddhi.

    ઇદ્ધિયા ચતસ્સો ભૂમિયોતિ અવિસેસેત્વા વુત્તેપિ યથાલાભવસેન અધિટ્ઠાનવિકુબ્બનમનોમયિદ્ધિયા એવ ભૂમિયો, ન સેસાનં. વિવેકજા ભૂમીતિ વિવેકતો વા વિવેકે વા જાતા વિવેકજા ભૂમિ. પીતિસુખભૂમીતિ પીતિસુખયુત્તા ભૂમિ. ઉપેક્ખાસુખભૂમીતિ તત્રમજ્ઝત્તુપેક્ખાય ચ સુખેન ચ યુત્તા ભૂમિ. અદુક્ખમસુખાભૂમીતિ અદુક્ખમસુખવેદનાયુત્તા ભૂમિ. તેસુ પઠમદુતિયાનિ ઝાનાનિ પીતિફરણતા, તીણિ ઝાનાનિ સુખફરણતા, ચતુત્થજ્ઝાનં ચેતોફરણતા. એત્થ ચ પુરિમાનિ તીણિ ઝાનાનિ યસ્મા પીતિફરણેન ચ સુખફરણેન ચ સુખસઞ્ઞઞ્ચ લહુસઞ્ઞઞ્ચ ઓક્કમિત્વા લહુમુદુકમ્મઞ્ઞકાયો હુત્વા ઇદ્ધિં પાપુણાતિ, તસ્મા ઇમિના પરિયાયેન ઇદ્ધિલાભાય સંવત્તનતો સમ્ભારભૂમિયોતિ વેદિતબ્બાનિ. ચતુત્થજ્ઝાનં પન ઇદ્ધિલાભાય પકતિભૂમિયેવ. ઇદ્ધિલાભાયાતિ અત્તનો સન્તાને પાતુભાવવસેન ઇદ્ધીનં લાભાય. ઇદ્ધિપટિલાભાયાતિ પરિહીનાનં વા ઇદ્ધીનં વીરિયારમ્ભવસેન પુન લાભાય, ઉપસગ્ગવસેન વા પદં વડ્ઢિતં. ઇદ્ધિવિકુબ્બનતાયાતિ ઇદ્ધિયા વિવિધકરણભાવાય. ઇદ્ધિવિસવિતાયાતિ વિવિધં વિસેસં સવતિ જનેતિ પવત્તેતીતિ વિસવી, વિવિધં સવનં વા અસ્સ અત્થીતિ વિસવી, તસ્સ ભાવો વિસવિતા. તસ્સા વિસવિતાય, ઇદ્ધિયા વિવિધવિસેસપવત્તનભાવાયાતિ અત્થો. ઇદ્ધિવસીભાવાયાતિ ઇદ્ધિયા ઇસ્સરભાવાય. ઇદ્ધિવેસારજ્જાયાતિ ઇદ્ધિવિસારદભાવાય. ઇદ્ધિપાદા ઞાણકથાયં વુત્તત્થા.

    Iddhiyācatasso bhūmiyoti avisesetvā vuttepi yathālābhavasena adhiṭṭhānavikubbanamanomayiddhiyā eva bhūmiyo, na sesānaṃ. Vivekajā bhūmīti vivekato vā viveke vā jātā vivekajā bhūmi. Pītisukhabhūmīti pītisukhayuttā bhūmi. Upekkhāsukhabhūmīti tatramajjhattupekkhāya ca sukhena ca yuttā bhūmi. Adukkhamasukhābhūmīti adukkhamasukhavedanāyuttā bhūmi. Tesu paṭhamadutiyāni jhānāni pītipharaṇatā, tīṇi jhānāni sukhapharaṇatā, catutthajjhānaṃ cetopharaṇatā. Ettha ca purimāni tīṇi jhānāni yasmā pītipharaṇena ca sukhapharaṇena ca sukhasaññañca lahusaññañca okkamitvā lahumudukammaññakāyo hutvā iddhiṃ pāpuṇāti, tasmā iminā pariyāyena iddhilābhāya saṃvattanato sambhārabhūmiyoti veditabbāni. Catutthajjhānaṃ pana iddhilābhāya pakatibhūmiyeva. Iddhilābhāyāti attano santāne pātubhāvavasena iddhīnaṃ lābhāya. Iddhipaṭilābhāyāti parihīnānaṃ vā iddhīnaṃ vīriyārambhavasena puna lābhāya, upasaggavasena vā padaṃ vaḍḍhitaṃ. Iddhivikubbanatāyāti iddhiyā vividhakaraṇabhāvāya. Iddhivisavitāyāti vividhaṃ visesaṃ savati janeti pavattetīti visavī, vividhaṃ savanaṃ vā assa atthīti visavī, tassa bhāvo visavitā. Tassā visavitāya, iddhiyā vividhavisesapavattanabhāvāyāti attho. Iddhivasībhāvāyāti iddhiyā issarabhāvāya. Iddhivesārajjāyāti iddhivisāradabhāvāya. Iddhipādā ñāṇakathāyaṃ vuttatthā.

    છન્દં ચે ભિક્ખુ નિસ્સાયાતિ યદિ ભિક્ખુ છન્દં નિસ્સાય છન્દં અધિપતિં કરિત્વા. લભતિ સમાધિન્તિ સમાધિં પટિલભતિ નિબ્બત્તેતિ. સેસેસુપિ એસેવ નયો. તત્થ છન્દવીરિયચિત્તવીમંસા ચત્તારિ પદાનિ, તંસમ્પયુત્તા ચત્તારો સમાધી ચત્તારિ પદાનીતિ એવં અટ્ઠ પદાનિ. યસ્મા પન ઇદ્ધિમુપ્પાદેતુકામતાછન્દો સમાધિના એકતો નિયુત્તોવ ઇદ્ધિલાભાય સંવત્તતિ, તથા વીરિયાદયો, તસ્મા ઇમાનિ અટ્ઠ પદાનિ વુત્તાનીતિ વેદિતબ્બાનિ.

    Chandaṃce bhikkhu nissāyāti yadi bhikkhu chandaṃ nissāya chandaṃ adhipatiṃ karitvā. Labhati samādhinti samādhiṃ paṭilabhati nibbatteti. Sesesupi eseva nayo. Tattha chandavīriyacittavīmaṃsā cattāri padāni, taṃsampayuttā cattāro samādhī cattāri padānīti evaṃ aṭṭha padāni. Yasmā pana iddhimuppādetukāmatāchando samādhinā ekato niyuttova iddhilābhāya saṃvattati, tathā vīriyādayo, tasmā imāni aṭṭha padāni vuttānīti veditabbāni.

    યં તં ભગવતા અભિઞ્ઞા ઉપ્પાદેતુકામસ્સ યોગિનો કત્તબ્બયોગવિધિં દસ્સેન્તેન ‘‘સો એવં સમાહિતે ચિત્તે પરિસુદ્ધે પરિયોદાતે અનઙ્ગણે વિગતૂપક્કિલેસે મુદુભૂતે કમ્મનિયે ઠિતે આનેઞ્જપ્પત્તે’’તિ (દી॰ નિ॰ ૧.૨૩૮) ચિત્તસ્સ આનેઞ્જં વુત્તં, તં થેરો સોળસધા દસ્સેન્તો સોળસમૂલાનીતિઆદિમાહ. તત્થ અનોનતન્તિ કોસજ્જવસેન અનોનતં, અસલ્લીનન્તિ અત્થો. અનુન્નતન્તિ ઉદ્ધચ્ચવસેન ઉદ્ધં ન આરુળ્હં, અનુદ્ધતન્તિ અત્થો. અનભિનતન્તિ લોભવસેન ન અભિનતં, અનલ્લીનન્તિ અત્થો. અભિકામતાય નતં અભિનતન્તિ, ઇદં તાદિસં ન હોતીતિ વુત્તં હોતિ. રાગેતિ સઙ્ખારવત્થુકેન લોભેન. અનપનતન્તિ દોસવસેન ન અપનતં, ન ઘટ્ટનન્તિ અત્થો. ‘‘નતં નતી’’તિ અત્થતો એકં. અપગતનતન્તિ અપનતં, ઇદં તાદિસં ન હોતીતિ વુત્તં હોતિ. અનિસ્સિતન્તિ અનત્તતો દિટ્ઠત્તા દિટ્ઠિવસેન ‘‘અત્તા’’તિ વા ‘‘અત્તનિય’’ન્તિ વા કિઞ્ચિ ન નિસ્સિતં. અપ્પટિબદ્ધન્તિ પચ્ચુપકારાસાવસેન નપ્પટિબદ્ધં. છન્દરાગેતિ સત્તવત્થુકેન લોભેન. વિપ્પમુત્તન્તિ વિક્ખમ્ભનવિમુત્તિવસેન કામરાગતો વિપ્પમુત્તં. અથ વા પઞ્ચવિમુત્તિવસેન કામરાગતો વિપ્પમુત્તં. અથ વા પઞ્ચવિમુત્તિવસેન તતો તતો પટિપક્ખતો વિપ્પમુત્તં. ઇદં પુથુજ્જનસેખાસેખાનમ્પિ અભિઞ્ઞાય ઉપ્પાદનતો નિરોધસમાપત્તિઞાણે ‘‘સોળસહિ ઞાણચરિયાહી’’તિ (પટિ॰ મ॰ ૧.૮૪) વુત્તનયેન ઉક્કટ્ઠપરિચ્છેદેન વુત્તં, યથાલાભવસેન પન ગહેતબ્બં. કામરાગેતિ મેથુનરાગેન. વિસઞ્ઞુત્તન્તિ વિક્ખમ્ભનતો સેસકિલેસેહિ વિસંયુત્તં, ઉક્કટ્ઠનયેન સમુચ્છેદતો વા વિપ્પયુત્તં. કિલેસેતિ સેસકિલેસેન. વિમરિયાદિકતન્તિ વિક્ખમ્ભિતબ્બમરિયાદવસેન વિગતકિલેસમરિયાદં કતં, તેન તેન મગ્ગેન પહાતબ્બમરિયાદવસેન વા વિગતકિલેસમરિયાદં કતં. કિલેસમરિયાદેતિ તેન તેન પહીનેન કિલેસમરિયાદેન. લિઙ્ગવિપલ્લાસો ચેત્થ દટ્ઠબ્બો. એકત્તગતન્તિ એકારમ્મણગતં. નાનત્તકિલેસેહીતિ નાનારમ્મણે પવત્તમાનેહિ કિલેસેહિ. ઇદં આરમ્મણમપેક્ખિત્વા વુત્તં, ‘‘અનોનત’’ન્તિઆદિ પન કિલેસે એવ અપેક્ખિત્વા. ઓભાસગતન્તિ પઞ્ઞાય વિસદપ્પવત્તિવસેન પઞ્ઞોભાસં ગતં. અવિજ્જન્ધકારેતિ બલવઅવિજ્જાય. ચતસ્સો ચ ભૂમિયો સોળસ ચ મૂલાનિ ઇદ્ધિયા પુબ્બભાગવસેન વુત્તાનિ, ચત્તારો ચ પાદા અટ્ઠ ચ પદાનિ પુબ્બભાગવસેન ચ સમ્પયોગવસેન ચ વુત્તાનીતિ.

    Yaṃ taṃ bhagavatā abhiññā uppādetukāmassa yogino kattabbayogavidhiṃ dassentena ‘‘so evaṃ samāhite citte parisuddhe pariyodāte anaṅgaṇe vigatūpakkilese mudubhūte kammaniye ṭhite āneñjappatte’’ti (dī. ni. 1.238) cittassa āneñjaṃ vuttaṃ, taṃ thero soḷasadhā dassento soḷasamūlānītiādimāha. Tattha anonatanti kosajjavasena anonataṃ, asallīnanti attho. Anunnatanti uddhaccavasena uddhaṃ na āruḷhaṃ, anuddhatanti attho. Anabhinatanti lobhavasena na abhinataṃ, anallīnanti attho. Abhikāmatāya nataṃ abhinatanti, idaṃ tādisaṃ na hotīti vuttaṃ hoti. Rāgeti saṅkhāravatthukena lobhena. Anapanatanti dosavasena na apanataṃ, na ghaṭṭananti attho. ‘‘Nataṃ natī’’ti atthato ekaṃ. Apagatanatanti apanataṃ, idaṃ tādisaṃ na hotīti vuttaṃ hoti. Anissitanti anattato diṭṭhattā diṭṭhivasena ‘‘attā’’ti vā ‘‘attaniya’’nti vā kiñci na nissitaṃ. Appaṭibaddhanti paccupakārāsāvasena nappaṭibaddhaṃ. Chandarāgeti sattavatthukena lobhena. Vippamuttanti vikkhambhanavimuttivasena kāmarāgato vippamuttaṃ. Atha vā pañcavimuttivasena kāmarāgato vippamuttaṃ. Atha vā pañcavimuttivasena tato tato paṭipakkhato vippamuttaṃ. Idaṃ puthujjanasekhāsekhānampi abhiññāya uppādanato nirodhasamāpattiñāṇe ‘‘soḷasahi ñāṇacariyāhī’’ti (paṭi. ma. 1.84) vuttanayena ukkaṭṭhaparicchedena vuttaṃ, yathālābhavasena pana gahetabbaṃ. Kāmarāgeti methunarāgena. Visaññuttanti vikkhambhanato sesakilesehi visaṃyuttaṃ, ukkaṭṭhanayena samucchedato vā vippayuttaṃ. Kileseti sesakilesena. Vimariyādikatanti vikkhambhitabbamariyādavasena vigatakilesamariyādaṃ kataṃ, tena tena maggena pahātabbamariyādavasena vā vigatakilesamariyādaṃ kataṃ. Kilesamariyādeti tena tena pahīnena kilesamariyādena. Liṅgavipallāso cettha daṭṭhabbo. Ekattagatanti ekārammaṇagataṃ. Nānattakilesehīti nānārammaṇe pavattamānehi kilesehi. Idaṃ ārammaṇamapekkhitvā vuttaṃ, ‘‘anonata’’ntiādi pana kilese eva apekkhitvā. Obhāsagatanti paññāya visadappavattivasena paññobhāsaṃ gataṃ. Avijjandhakāreti balavaavijjāya. Catasso ca bhūmiyo soḷasa ca mūlāni iddhiyā pubbabhāgavasena vuttāni, cattāro ca pādā aṭṭha ca padāni pubbabhāgavasena ca sampayogavasena ca vuttānīti.

    ૧૦. એવં ઇદ્ધિયા ભૂમિપાદપદમૂલભૂતે ધમ્મે દસ્સેત્વા ઇદાનિ તા ઇદ્ધિયો દસ્સેન્તો કતમા અધિટ્ઠાના ઇદ્ધીતિઆદિમાહ. તત્થ ઉદ્દેસપદાનં અત્થો ઇદ્ધિવિધઞાણનિદ્દેસે વુત્તોયેવ. ઇધ ભિક્ખૂતિ ઇમસ્મિં સાસને ભિક્ખુ. તેન સબ્બપકારવસેન ઇદ્ધિવિધકારકસ્સ અઞ્ઞત્થ અભાવં દીપેતિ. ઇમેસં દ્વિન્નં પદાનં નિદ્દેસો હેટ્ઠા વુત્તત્થો. તેનેવ ચ ઇદ્ધિયા ભૂમિપાદપદમૂલભૂતેહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો વિસુદ્ધિમગ્ગે (વિસુદ્ધિ॰ ૨.૩૬૫-૩૬૬) વુત્તેહિ ચુદ્દસહિ પન્નરસહિ વા આકારેહિ પરિદમિતચિત્તતા ચ છન્દાદિએકેકાધિપતિસમાપજ્જનવસેન આવજ્જનાદિવસીભાવવસેન ચ મુદુકમ્મઞ્ઞકતચિત્તતા ચ વુત્તા હોતિ. બલવપુબ્બયોગસમ્પન્નો પુબ્બયોગસમ્પત્તિયા અરહત્તપટિલાભેનેવ પટિલદ્ધાભિઞ્ઞાદિગુણો ભિક્ખુ ભૂમિઆદીહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો હોતીતિ કત્વા સોપિ વુત્તોવ હોતિ.

    10. Evaṃ iddhiyā bhūmipādapadamūlabhūte dhamme dassetvā idāni tā iddhiyo dassento katamā adhiṭṭhānā iddhītiādimāha. Tattha uddesapadānaṃ attho iddhividhañāṇaniddese vuttoyeva. Idha bhikkhūti imasmiṃ sāsane bhikkhu. Tena sabbapakāravasena iddhividhakārakassa aññattha abhāvaṃ dīpeti. Imesaṃ dvinnaṃ padānaṃ niddeso heṭṭhā vuttattho. Teneva ca iddhiyā bhūmipādapadamūlabhūtehi dhammehi samannāgato visuddhimagge (visuddhi. 2.365-366) vuttehi cuddasahi pannarasahi vā ākārehi paridamitacittatā ca chandādiekekādhipatisamāpajjanavasena āvajjanādivasībhāvavasena ca mudukammaññakatacittatā ca vuttā hoti. Balavapubbayogasampanno pubbayogasampattiyā arahattapaṭilābheneva paṭiladdhābhiññādiguṇo bhikkhu bhūmiādīhi dhammehi samannāgato hotīti katvā sopi vuttova hoti.

    બહુકં આવજ્જતીતિ પથવીકસિણારમ્મણં અભિઞ્ઞાપાદકં ચતુત્થજ્ઝાનં સમાપજ્જિત્વા વુટ્ઠાય સચે સતં ઇચ્છતિ, ‘‘સતં હોમિ, સતં હોમી’’તિ પરિકમ્મકરણવસેન આવજ્જતિ. આવજ્જિત્વા ઞાણેન અધિટ્ઠાતીતિ એવં પરિકમ્મં કત્વા અભિઞ્ઞાઞાણેન અધિટ્ઠાતિ. એત્થ પરિકમ્મં કત્વા પુન પાદકજ્ઝાનસમાપજ્જનં ન વુત્તં. કિઞ્ચાપિ ન વુત્તં, અથ ખો અટ્ઠકથાયં (વિસુદ્ધિ॰ ૨.૩૮૬) ‘‘આવજ્જતીતિ પરિકમ્મવસેનેવ વુત્તં, આવજ્જિત્વા ઞાણેન અધિટ્ઠાતીતિ અભિઞ્ઞાઞાણવસેન વુત્તં, તસ્મા બહુકં આવજ્જતિ, તતો તેસં પરિકમ્મચિત્તાનં અવસાને સમાપજ્જતિ, સમાપત્તિતો વુટ્ઠહિત્વા પુન ‘બહુકો હોમી’તિ આવજ્જિત્વા તતો પરં પવત્તાનં તિણ્ણં ચતુન્નં વા પુબ્બભાગચિત્તાનં અનન્તરા ઉપ્પન્નેન સન્નિટ્ઠાપનવસેન અધિટ્ઠાનન્તિ લદ્ધનામેન એકેનેવ અભિઞ્ઞાઞાણેન અધિટ્ઠાતીતિ એવમેત્થ અત્થો દટ્ઠબ્બો’’તિ વુત્તત્તા એવમેવ દટ્ઠબ્બં. યથા ‘‘ભુઞ્જિત્વા સયતી’’તિ વુત્તે પાનીયં અપિવિત્વા હત્થધોવનાદીનિ અકત્વા ભુત્તાનન્તરમેવ સયતીતિ અત્થો ન હોતીતિ અન્તરા સન્તેસુપિ અઞ્ઞેસુ કિચ્ચેસુ ‘‘ભુત્વા સયતી’’તિ વુચ્ચતિ, એવમિધાપીતિ દટ્ઠબ્બં. પઠમં પાદકજ્ઝાનસમાપજ્જનમ્પિ હિ પાળિયં અવુત્તમેવાતિ. તેન પન અધિટ્ઠાનઞાણેન સહેવ સતં હોતિ. સહસ્સેપિ સતસહસ્સેપિ એસેવ નયો. સચે એવં ન ઇજ્ઝતિ, પુન પરિકમ્મં કત્વા દુતિયમ્પિ સમાપજ્જિત્વા વુટ્ઠાય અધિટ્ઠાતબ્બં. સંયુત્તટ્ઠકથાયઞ્હિ ‘‘એકવારં દ્વિવારં સમાપજ્જિતું વટ્ટતી’’તિ વુત્તં. તત્થ પાદકજ્ઝાનચિત્તં નિમિત્તારમ્મણં, પરિકમ્મચિત્તાનિ સતારમ્મણાનિ વા સહસ્સારમ્મણાનિ વા. તાનિ ચ ખો વણ્ણવસેન, ન પણ્ણત્તિવસેન. અધિટ્ઠાનચિત્તમ્પિ તથેવ સતારમ્મણં વા સહસ્સારમ્મણં વા. તં પુબ્બે વુત્તઅપ્પનાચિત્તમિવ ગોત્રભુઅનન્તરં એકમેવ ઉપ્પજ્જતિ રૂપાવચરચતુત્થજ્ઝાનિકં.

    Bahukaṃ āvajjatīti pathavīkasiṇārammaṇaṃ abhiññāpādakaṃ catutthajjhānaṃ samāpajjitvā vuṭṭhāya sace sataṃ icchati, ‘‘sataṃ homi, sataṃ homī’’ti parikammakaraṇavasena āvajjati. Āvajjitvāñāṇena adhiṭṭhātīti evaṃ parikammaṃ katvā abhiññāñāṇena adhiṭṭhāti. Ettha parikammaṃ katvā puna pādakajjhānasamāpajjanaṃ na vuttaṃ. Kiñcāpi na vuttaṃ, atha kho aṭṭhakathāyaṃ (visuddhi. 2.386) ‘‘āvajjatīti parikammavaseneva vuttaṃ, āvajjitvā ñāṇena adhiṭṭhātīti abhiññāñāṇavasena vuttaṃ, tasmā bahukaṃ āvajjati, tato tesaṃ parikammacittānaṃ avasāne samāpajjati, samāpattito vuṭṭhahitvā puna ‘bahuko homī’ti āvajjitvā tato paraṃ pavattānaṃ tiṇṇaṃ catunnaṃ vā pubbabhāgacittānaṃ anantarā uppannena sanniṭṭhāpanavasena adhiṭṭhānanti laddhanāmena ekeneva abhiññāñāṇena adhiṭṭhātīti evamettha attho daṭṭhabbo’’ti vuttattā evameva daṭṭhabbaṃ. Yathā ‘‘bhuñjitvā sayatī’’ti vutte pānīyaṃ apivitvā hatthadhovanādīni akatvā bhuttānantarameva sayatīti attho na hotīti antarā santesupi aññesu kiccesu ‘‘bhutvā sayatī’’ti vuccati, evamidhāpīti daṭṭhabbaṃ. Paṭhamaṃ pādakajjhānasamāpajjanampi hi pāḷiyaṃ avuttamevāti. Tena pana adhiṭṭhānañāṇena saheva sataṃ hoti. Sahassepi satasahassepi eseva nayo. Sace evaṃ na ijjhati, puna parikammaṃ katvā dutiyampi samāpajjitvā vuṭṭhāya adhiṭṭhātabbaṃ. Saṃyuttaṭṭhakathāyañhi ‘‘ekavāraṃ dvivāraṃ samāpajjituṃ vaṭṭatī’’ti vuttaṃ. Tattha pādakajjhānacittaṃ nimittārammaṇaṃ, parikammacittāni satārammaṇāni vā sahassārammaṇāni vā. Tāni ca kho vaṇṇavasena, na paṇṇattivasena. Adhiṭṭhānacittampi tatheva satārammaṇaṃ vā sahassārammaṇaṃ vā. Taṃ pubbe vuttaappanācittamiva gotrabhuanantaraṃ ekameva uppajjati rūpāvacaracatutthajjhānikaṃ.

    યથાયસ્મા ચૂળપન્થકો એકોપિ હુત્વા બહુધા હોતીતિ બહુધાભાવસ્સ કાયસક્ખિદસ્સનત્થં વુત્તં. વત્તમાનવચનં પનેત્થ થેરસ્સ તથાકરણપકતિકત્તા તસ્સ ધરમાનકાલત્તા ચ કતન્તિ વેદિતબ્બં. એકો હોતીતિ વારેપિ એસેવ નયો.

    Yathāyasmā cūḷapanthako ekopi hutvā bahudhā hotīti bahudhābhāvassa kāyasakkhidassanatthaṃ vuttaṃ. Vattamānavacanaṃ panettha therassa tathākaraṇapakatikattā tassa dharamānakālattā ca katanti veditabbaṃ. Eko hotīti vārepi eseva nayo.

    તત્રિદં વત્થુ (વિસુદ્ધિ॰ ૨.૩૮૬) – તે દ્વે ભાતરો કિર થેરા પન્થે જાતત્તા ‘‘પન્થકા’’તિ નામં લભિંસુ. તેસુ જેટ્ઠો મહાપન્થકો પબ્બજિત્વા સહ પટિસમ્ભિદાહિ અરહત્તં પાપુણિ. સો અરહા હુત્વા ચૂળપન્થકં પબ્બાજેત્વા –

    Tatridaṃ vatthu (visuddhi. 2.386) – te dve bhātaro kira therā panthe jātattā ‘‘panthakā’’ti nāmaṃ labhiṃsu. Tesu jeṭṭho mahāpanthako pabbajitvā saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇi. So arahā hutvā cūḷapanthakaṃ pabbājetvā –

    ‘‘પદુમં યથા કોકનદં સુગન્ધં, પાતો સિયા ફુલ્લમવીતગન્ધં;

    ‘‘Padumaṃ yathā kokanadaṃ sugandhaṃ, pāto siyā phullamavītagandhaṃ;

    અઙ્ગીરસં પસ્સ વિરોચમાનં, તપન્તમાદિચ્ચમિવન્તલિક્ખે’’તિ. (અ॰ નિ॰ ૫.૧૯૫; સં॰ નિ॰ ૧.૧૨૩) –

    Aṅgīrasaṃ passa virocamānaṃ, tapantamādiccamivantalikkhe’’ti. (a. ni. 5.195; saṃ. ni. 1.123) –

    ઇમં ગાથં અદાસિ. સો તં ચતૂહિ માસેહિ પગુણં કાતું નાસક્ખિ. અથ નં થેરો ‘‘અભબ્બો ત્વં ઇમસ્મિં સાસને, નિક્ખમ ઇતો’’તિ આહ. તસ્મિઞ્ચ કાલે થેરો ભત્તુદ્દેસકો હોતિ. જીવકો કોમારભચ્ચો બહું માલાગન્ધવિલેપનં આદાય અત્તનો અમ્બવનં ગન્ત્વા સત્થારં પૂજેત્વા ધમ્મં સુત્વા દસબલં વન્દિત્વા થેરં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘સ્વે, ભન્તે, બુદ્ધપ્પમુખાનિ પઞ્ચ ભિક્ખુસતાનિ આદાય અમ્હાકં નિવેસને ભિક્ખં ગણ્હથા’’તિ આહ. થેરોપિ ‘‘ઠપેત્વા ચૂળપન્થકં સેસાનં અધિવાસેમી’’તિ આહ. તં સુત્વા ચૂળપન્થકો ભિય્યોસો મત્તાય દોમનસ્સપ્પત્તો હુત્વા પુનદિવસે પાતોવ વિહારા નિક્ખમિત્વા સાસને સાપેક્ખતાય વિહારદ્વારકોટ્ઠકે રોદમાનો અટ્ઠાસિ.

    Imaṃ gāthaṃ adāsi. So taṃ catūhi māsehi paguṇaṃ kātuṃ nāsakkhi. Atha naṃ thero ‘‘abhabbo tvaṃ imasmiṃ sāsane, nikkhama ito’’ti āha. Tasmiñca kāle thero bhattuddesako hoti. Jīvako komārabhacco bahuṃ mālāgandhavilepanaṃ ādāya attano ambavanaṃ gantvā satthāraṃ pūjetvā dhammaṃ sutvā dasabalaṃ vanditvā theraṃ upasaṅkamitvā ‘‘sve, bhante, buddhappamukhāni pañca bhikkhusatāni ādāya amhākaṃ nivesane bhikkhaṃ gaṇhathā’’ti āha. Theropi ‘‘ṭhapetvā cūḷapanthakaṃ sesānaṃ adhivāsemī’’ti āha. Taṃ sutvā cūḷapanthako bhiyyoso mattāya domanassappatto hutvā punadivase pātova vihārā nikkhamitvā sāsane sāpekkhatāya vihāradvārakoṭṭhake rodamāno aṭṭhāsi.

    ભગવા તસ્સ ઉપનિસ્સયં દિસ્વા તં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘કસ્મા રોદસી’’તિ આહ. સો તં પવત્તિં આચિક્ખિ. ભગવા ‘‘ન સજ્ઝાયં કાતું અસક્કોન્તો મમ સાસને અભબ્બો નામ હોતિ, મા સોચિ, પન્થકા’’તિ ચક્કચિત્તતલેન પાણિના તસ્સ સીસં પરામસિત્વા તં બાહાયં ગહેત્વા વિહારં પવિસિત્વા ગન્ધકુટિપમુખે નિસીદાપેત્વા ઇદ્ધિયા અભિસઙ્ખતં પરિસુદ્ધં પિલોતિકખણ્ડં ‘‘ઇમં પિલોતિકં ‘રજોહરણં રજોહરણ’ન્તિ હત્થેન પરિમજ્જન્તો નિસીદ, પન્થકા’’તિ વત્વા તસ્સ પિલોતિકખણ્ડં દત્વા કાલે આરોચિતે ભિક્ખુસઙ્ઘપરિવુતો જીવકસ્સ ગેહં ગન્ત્વા પઞ્ઞત્તાસને નિસીદિ. તસ્સ તં પિલોતિકખણ્ડં તથાપરિમજ્જન્તસ્સ કિલિટ્ઠં હુત્વા કમેન કાળવણ્ણં અહોસિ. સો ‘‘ઇદં પરિસુદ્ધં પિલોતિકખણ્ડં, નત્થેત્થ દોસો, અત્તભાવં નિસ્સાય પનાયં દોસો’’તિ સઞ્ઞં પટિલભિત્વા પઞ્ચસુ ખન્ધેસુ ઞાણં ઓતારેત્વા વિપસ્સનં વડ્ઢેસિ. અથસ્સ ભગવા ઓભાસં વિસ્સજ્જેત્વા પુરતો નિસિન્નો વિય પઞ્ઞાયમાનરૂપો હુત્વા ઇમા ઓભાસગાથા અભાસિ –

    Bhagavā tassa upanissayaṃ disvā taṃ upasaṅkamitvā ‘‘kasmā rodasī’’ti āha. So taṃ pavattiṃ ācikkhi. Bhagavā ‘‘na sajjhāyaṃ kātuṃ asakkonto mama sāsane abhabbo nāma hoti, mā soci, panthakā’’ti cakkacittatalena pāṇinā tassa sīsaṃ parāmasitvā taṃ bāhāyaṃ gahetvā vihāraṃ pavisitvā gandhakuṭipamukhe nisīdāpetvā iddhiyā abhisaṅkhataṃ parisuddhaṃ pilotikakhaṇḍaṃ ‘‘imaṃ pilotikaṃ ‘rajoharaṇaṃ rajoharaṇa’nti hatthena parimajjanto nisīda, panthakā’’ti vatvā tassa pilotikakhaṇḍaṃ datvā kāle ārocite bhikkhusaṅghaparivuto jīvakassa gehaṃ gantvā paññattāsane nisīdi. Tassa taṃ pilotikakhaṇḍaṃ tathāparimajjantassa kiliṭṭhaṃ hutvā kamena kāḷavaṇṇaṃ ahosi. So ‘‘idaṃ parisuddhaṃ pilotikakhaṇḍaṃ, natthettha doso, attabhāvaṃ nissāya panāyaṃ doso’’ti saññaṃ paṭilabhitvā pañcasu khandhesu ñāṇaṃ otāretvā vipassanaṃ vaḍḍhesi. Athassa bhagavā obhāsaṃ vissajjetvā purato nisinno viya paññāyamānarūpo hutvā imā obhāsagāthā abhāsi –

    ‘‘રાગો રજો ન ચ પન રેણુ વુચ્ચતિ, રાગસ્સેતં અધિવચનં રજોતિ;

    ‘‘Rāgo rajo na ca pana reṇu vuccati, rāgassetaṃ adhivacanaṃ rajoti;

    એતં રજં વિપ્પજહિત્વ ભિક્ખવો, વિહરન્તિ તે વિગતરજસ્સ સાસને.

    Etaṃ rajaṃ vippajahitva bhikkhavo, viharanti te vigatarajassa sāsane.

    ‘‘દોસો…પે॰… સાસને.

    ‘‘Doso…pe… sāsane.

    ‘‘મોહો રજો ન ચ પન રેણુ વુચ્ચતિ, મોહસ્સેતં અધિવચનં રજોતિ;

    ‘‘Moho rajo na ca pana reṇu vuccati, mohassetaṃ adhivacanaṃ rajoti;

    એતં રજં વિપ્પજહિત્વ ભિક્ખવો, વિહરન્તિ તે વિગતરજસ્સ સાસને. (મહાનિ॰ ૨૦૯);

    Etaṃ rajaṃ vippajahitva bhikkhavo, viharanti te vigatarajassa sāsane. (mahāni. 209);

    ‘‘અધિચેતસો અપ્પમજ્જતો, મુનિનો મોનપથેસુ સિક્ખતો;

    ‘‘Adhicetaso appamajjato, munino monapathesu sikkhato;

    સોકા ન ભવન્તિ તાદિનો, ઉપસન્તસ્સ સદા સતીમતો’’તિ. (ઉદા॰ ૩૭);

    Sokā na bhavanti tādino, upasantassa sadā satīmato’’ti. (udā. 37);

    ગાથાપરિયોસાને થેરો સહ પટિસમ્ભિદાહિ અરહત્તં પાપુણિ. સો મનોમયજ્ઝાનલાભી હુત્વા એકો હુત્વા બહુધા, બહુધા હુત્વા એકો ભવિતું સમત્થો અહોસિ. અરહત્તમગ્ગેનેવસ્સ તીણિ પિટકાનિ છ ચ અભિઞ્ઞા આગમિંસુ.

    Gāthāpariyosāne thero saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇi. So manomayajjhānalābhī hutvā eko hutvā bahudhā, bahudhā hutvā eko bhavituṃ samattho ahosi. Arahattamaggenevassa tīṇi piṭakāni cha ca abhiññā āgamiṃsu.

    જીવકોપિ ખો દસબલસ્સ દક્ખિણોદકં ઉપનામેસિ. સત્થા પત્તં હત્થેન પિદહિત્વા ‘‘કિં ભન્તે’’તિ પુટ્ઠો ‘‘વિહારે એકો ભિક્ખુ અત્થિ, જીવકા’’તિ આહ. સો પુરિસં પેસેસિ ‘‘ગચ્છ અય્યં ગહેત્વા સીઘં એહી’’તિ. ચૂળપન્થકત્થેરો તસ્સ પુરિસસ્સ પુરે આગમનાયેવ ભાતરં અત્તનો પત્તવિસેસં ઞાપેતુકામો ભિક્ખુસહસ્સં નિમ્મિનિત્વા એકમ્પિ એકેન અસદિસં, એકસ્સાપિ ચ ચીવરવિચારણાદિસામણકકમ્મં અઞ્ઞેન અસદિસં અકાસિ. પુરિસો ગન્ત્વા વિહારે બહૂ ભિક્ખૂ દિસ્વા પચ્ચાગન્ત્વા ‘‘બહૂ, ભન્તે, વિહારે ભિક્ખૂ, પક્કોસિતબ્બં અય્યં ન પસ્સામી’’તિ જીવકસ્સ કથેસિ. જીવકો સત્થારં પુચ્છિત્વા તસ્સ નામં વત્વા પુન તં પેસેસિ. સો ગન્ત્વા ‘‘ચૂળપન્થકો નામ કતરો ભન્તે’’તિ પુચ્છિ. ‘‘અહં ચૂળપન્થકો, અહં ચૂળપન્થકો’’તિ સકિંયેવ મુખસહસ્સં કથેસિ. સો પુન ગન્ત્વા ‘‘સબ્બેપિ કિર ચૂળપન્થકા, અહં પક્કોસિતબ્બં ન જાનામી’’તિ આહ. જીવકો પટિવિદ્ધસચ્ચતાય ‘‘ઇદ્ધિમા ભિક્ખૂ’’તિ નયતો અઞ્ઞાસિ. ભગવા આહ – ‘‘ગચ્છ, યં પઠમં પસ્સસિ, તં ચીવરકણ્ણે ગહેત્વા સત્થા તં આમન્તેતીતિ વત્વા આનેહી’’તિ. સો ગન્ત્વા તથા અકાસિ. તાવદેવ સબ્બેપિ નિમ્મિતા અન્તરધાયિંસુ. થેરો તં ઉય્યોજેત્વા મુખધોવનાદિસરીરકિચ્ચં નિટ્ઠપેત્વા પઠમતરં ગન્ત્વા પઞ્ઞત્તાસને નિસીદિ. તસ્મિં ખણે સત્થા દક્ખિણોદકં ગણ્હિત્વા ભત્તકિચ્ચં કત્વા ચૂળપન્થકત્થેરેનેવ ભત્તાનુમોદનં ધમ્મકથં કથાપેસિ. થેરો દીઘમજ્ઝિમાગમપ્પમાણં ધમ્મકથં કથેસીતિ.

    Jīvakopi kho dasabalassa dakkhiṇodakaṃ upanāmesi. Satthā pattaṃ hatthena pidahitvā ‘‘kiṃ bhante’’ti puṭṭho ‘‘vihāre eko bhikkhu atthi, jīvakā’’ti āha. So purisaṃ pesesi ‘‘gaccha ayyaṃ gahetvā sīghaṃ ehī’’ti. Cūḷapanthakatthero tassa purisassa pure āgamanāyeva bhātaraṃ attano pattavisesaṃ ñāpetukāmo bhikkhusahassaṃ nimminitvā ekampi ekena asadisaṃ, ekassāpi ca cīvaravicāraṇādisāmaṇakakammaṃ aññena asadisaṃ akāsi. Puriso gantvā vihāre bahū bhikkhū disvā paccāgantvā ‘‘bahū, bhante, vihāre bhikkhū, pakkositabbaṃ ayyaṃ na passāmī’’ti jīvakassa kathesi. Jīvako satthāraṃ pucchitvā tassa nāmaṃ vatvā puna taṃ pesesi. So gantvā ‘‘cūḷapanthako nāma kataro bhante’’ti pucchi. ‘‘Ahaṃ cūḷapanthako, ahaṃ cūḷapanthako’’ti sakiṃyeva mukhasahassaṃ kathesi. So puna gantvā ‘‘sabbepi kira cūḷapanthakā, ahaṃ pakkositabbaṃ na jānāmī’’ti āha. Jīvako paṭividdhasaccatāya ‘‘iddhimā bhikkhū’’ti nayato aññāsi. Bhagavā āha – ‘‘gaccha, yaṃ paṭhamaṃ passasi, taṃ cīvarakaṇṇe gahetvā satthā taṃ āmantetīti vatvā ānehī’’ti. So gantvā tathā akāsi. Tāvadeva sabbepi nimmitā antaradhāyiṃsu. Thero taṃ uyyojetvā mukhadhovanādisarīrakiccaṃ niṭṭhapetvā paṭhamataraṃ gantvā paññattāsane nisīdi. Tasmiṃ khaṇe satthā dakkhiṇodakaṃ gaṇhitvā bhattakiccaṃ katvā cūḷapanthakatthereneva bhattānumodanaṃ dhammakathaṃ kathāpesi. Thero dīghamajjhimāgamappamāṇaṃ dhammakathaṃ kathesīti.

    અઞ્ઞે ભિક્ખૂ અધિટ્ઠાનેન મનોમયં કાયં અભિનિમ્મિનિત્વા તયો વા ચત્તારો વા અભિનિમ્મિનન્તિ, બહુકે એકસદિસેયેવ ચ કત્વા નિમ્મિનન્તિ એકવિધમેવ કમ્મં કુરુમાને. ચૂળપન્થકત્થેરો પન એકાવજ્જનેનેવ ભિક્ખુસહસ્સં માપેસિ. દ્વેપિ જને ન એકસદિસે અકાસિ, ન એકવિધં કમ્મં કુરુમાને. તસ્મા મનોમયં કાયં અભિનિમ્મિનન્તાનં અગ્ગો નામ જાતો. અઞ્ઞે પન બહૂ અનિયમેત્વા નિમ્મિતા ઇદ્ધિમતા સદિસાવ હોન્તિ. ઠાનનિસજ્જાદીસુ ચ ભાસિતતુણ્હીભાવાદીસુ ચ યં યં ઇદ્ધિમા કરોતિ, તં તદેવ કરોન્તિ. સચે પન નાનાવણ્ણં કાતુકામો હોતિ કેચિ પઠમવયે કેચિ મજ્ઝિમવયે કેચિ પચ્છિમવયે, તથા દીઘકેસે ઉપડ્ઢમુણ્ડે મુણ્ડે મિસ્સકકેસે ઉપડ્ઢરત્તચીવરે પણ્ડુકચીવરે પદભાણધમ્મકથાસરભઞ્ઞપઞ્હાપુચ્છનપઞ્હાવિસજ્જનરજનપચનચીવરસિબ્બનધોવનાદીનિ કરોન્તે અપરેપિ વા નાનપ્પકારકે કાતુકામો હોતિ, તેન પાદકજ્ઝાનતો વુટ્ઠાય ‘‘એત્તકા ભિક્ખૂ પઠમવયા હોન્તૂ’’તિઆદિના નયેન પરિકમ્મં કત્વા પુન સમાપજ્જિત્વા વુટ્ઠાય અધિટ્ઠાતબ્બં, અધિટ્ઠાનચિત્તેન સદ્ધિં ઇચ્છિતિચ્છિતપ્પકારાયેવ હોન્તીતિ. એસેવ નયો બહુધાપિ હુત્વા એકો હોતીતિઆદીસુ.

    Aññe bhikkhū adhiṭṭhānena manomayaṃ kāyaṃ abhinimminitvā tayo vā cattāro vā abhinimminanti, bahuke ekasadiseyeva ca katvā nimminanti ekavidhameva kammaṃ kurumāne. Cūḷapanthakatthero pana ekāvajjaneneva bhikkhusahassaṃ māpesi. Dvepi jane na ekasadise akāsi, na ekavidhaṃ kammaṃ kurumāne. Tasmā manomayaṃ kāyaṃ abhinimminantānaṃ aggo nāma jāto. Aññe pana bahū aniyametvā nimmitā iddhimatā sadisāva honti. Ṭhānanisajjādīsu ca bhāsitatuṇhībhāvādīsu ca yaṃ yaṃ iddhimā karoti, taṃ tadeva karonti. Sace pana nānāvaṇṇaṃ kātukāmo hoti keci paṭhamavaye keci majjhimavaye keci pacchimavaye, tathā dīghakese upaḍḍhamuṇḍe muṇḍe missakakese upaḍḍharattacīvare paṇḍukacīvare padabhāṇadhammakathāsarabhaññapañhāpucchanapañhāvisajjanarajanapacanacīvarasibbanadhovanādīni karonte aparepi vā nānappakārake kātukāmo hoti, tena pādakajjhānato vuṭṭhāya ‘‘ettakā bhikkhū paṭhamavayā hontū’’tiādinā nayena parikammaṃ katvā puna samāpajjitvā vuṭṭhāya adhiṭṭhātabbaṃ, adhiṭṭhānacittena saddhiṃ icchiticchitappakārāyeva hontīti. Eseva nayo bahudhāpi hutvā eko hotītiādīsu.

    અયં પન વિસેસો – પકતિયા બહુકોતિ નિમ્મિતકાલબ્ભન્તરે નિમ્મિતપકતિયા બહુકો. ઇમિના ચ ભિક્ખુના એવં બહુભાવં નિમ્મિનિત્વા પુન ‘‘એકોવ હુત્વા ચઙ્કમિસ્સામિ, સજ્ઝાયં કરિસ્સામિ, પઞ્હં પુચ્છિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા વા, ‘‘અયં વિહારો અપ્પભિક્ખુકો, સચે કેચિ આગમિસ્સન્તિ ‘કુતો ઇમે એત્તકા એકસદિસા ભિક્ખૂ, અદ્ધા થેરસ્સ એસ આનુભાવો’તિ મં જાનિસ્સન્તી’’તિ અપ્પિચ્છતાય વા અન્તરાવ ‘‘એકો હોમી’’તિ ઇચ્છન્તેન પાદકજ્ઝાનં સમાપજ્જિત્વા વુટ્ઠાય ‘‘એકો હોમી’’તિ પરિકમ્મં કત્વા પુન સમાપજ્જિત્વા વુટ્ઠાય ‘‘એકો હોમી’’તિ અધિટ્ઠાતબ્બં. અધિટ્ઠાનચિત્તેન સદ્ધિંયેવ એકો હોતિ. એવં અકરોન્તો પન યથાપરિચ્છિન્નકાલવસેન સયમેવ એકો હોતિ.

    Ayaṃ pana viseso – pakatiyā bahukoti nimmitakālabbhantare nimmitapakatiyā bahuko. Iminā ca bhikkhunā evaṃ bahubhāvaṃ nimminitvā puna ‘‘ekova hutvā caṅkamissāmi, sajjhāyaṃ karissāmi, pañhaṃ pucchissāmī’’ti cintetvā vā, ‘‘ayaṃ vihāro appabhikkhuko, sace keci āgamissanti ‘kuto ime ettakā ekasadisā bhikkhū, addhā therassa esa ānubhāvo’ti maṃ jānissantī’’ti appicchatāya vā antarāva ‘‘eko homī’’ti icchantena pādakajjhānaṃ samāpajjitvā vuṭṭhāya ‘‘eko homī’’ti parikammaṃ katvā puna samāpajjitvā vuṭṭhāya ‘‘eko homī’’ti adhiṭṭhātabbaṃ. Adhiṭṭhānacittena saddhiṃyeva eko hoti. Evaṃ akaronto pana yathāparicchinnakālavasena sayameva eko hoti.

    ૧૧. આવિભાવન્તિ પદં નિક્ખિપિત્વા કેનચિ અનાવટં હોતીતિ વુત્તત્તા કેનચિ અનાવટપદેન આવિભાવપદસ્સ પાકટભાવત્થો વુત્તો. ‘‘હોતી’’તિ પદેન ‘‘કરોતી’’તિ પાઠસેસો વુત્તો હોતિ. પાકટં હોન્તઞ્હિ આવિભાવે કતે હોતિ. કેનચિ અનાવટન્તિ કુટ્ટાદિના યેન કેનચિ અનાવટં આવરણવિરહિતં. અપ્પટિચ્છન્નન્તિ ઉપરિતો અચ્છાદિતં. તદેવ અનાવટત્તા વિવટં. અપ્પટિચ્છન્નત્તા પાકટં. તિરોભાવન્તિ અન્તરિતભાવં કરોતિ. આવટંયેવ તેન આવરણેન પિહિતં. પટિચ્છન્નંયેવ તેન પટિચ્છાદનેન પટિકુજ્જિતં.

    11.Āvibhāvanti padaṃ nikkhipitvā kenaci anāvaṭaṃ hotīti vuttattā kenaci anāvaṭapadena āvibhāvapadassa pākaṭabhāvattho vutto. ‘‘Hotī’’ti padena ‘‘karotī’’ti pāṭhaseso vutto hoti. Pākaṭaṃ hontañhi āvibhāve kate hoti. Kenaci anāvaṭanti kuṭṭādinā yena kenaci anāvaṭaṃ āvaraṇavirahitaṃ. Appaṭicchannanti uparito acchāditaṃ. Tadeva anāvaṭattā vivaṭaṃ. Appaṭicchannattā pākaṭaṃ. Tirobhāvanti antaritabhāvaṃ karoti. Āvaṭaṃyeva tena āvaraṇena pihitaṃ. Paṭicchannaṃyeva tena paṭicchādanena paṭikujjitaṃ.

    આકાસકસિણસમાપત્તિયાતિ પરિચ્છેદાકાસકસિણે ઉપ્પાદિતાય ચતુત્થજ્ઝાનસમાપત્તિયા. લાભીતિ લાભો અસ્સ અત્થીતિ લાભી. અપરિક્ખિત્તેતિ કેનચિ સમન્તતો અપરિક્ખિત્તે પદેસે. ઇધ આકાસકસિણસ્સેવ વુત્તત્તા તત્થ ભાવિતમેવ ઝાનં આકાસકરણસ્સ પચ્ચયો હોતિ, ન અઞ્ઞન્તિ દટ્ઠબ્બં. ઉપરિઆપોકસિણાદીસુપિ તદારમ્મણમેવ ઝાનં દટ્ઠબ્બં, ન અઞ્ઞં . પથવિં આવજ્જતિ, ઉદકં આવજ્જતિ, આકાસં આવજ્જતીતિ પકતિપથવીઉદકઆકાસે આવજ્જતિ. અન્તલિક્ખેતિ તસ્સ આકાસસ્સ પથવિતો દૂરાકાસભાવં દીપેતિ.

    Ākāsakasiṇasamāpattiyāti paricchedākāsakasiṇe uppāditāya catutthajjhānasamāpattiyā. Lābhīti lābho assa atthīti lābhī. Aparikkhitteti kenaci samantato aparikkhitte padese. Idha ākāsakasiṇasseva vuttattā tattha bhāvitameva jhānaṃ ākāsakaraṇassa paccayo hoti, na aññanti daṭṭhabbaṃ. Upariāpokasiṇādīsupi tadārammaṇameva jhānaṃ daṭṭhabbaṃ, na aññaṃ . Pathaviṃ āvajjati, udakaṃ āvajjati, ākāsaṃ āvajjatīti pakatipathavīudakaākāse āvajjati. Antalikkheti tassa ākāsassa pathavito dūrākāsabhāvaṃ dīpeti.

    ૧૨. ચન્દિમસૂરિયપરિમજ્જને કસિણનિયમં અકત્વા ‘‘ઇદ્ધિમા ચેતોવસિપ્પત્તો’’તિ અવિસેસેન વુત્તત્તા નત્થેત્થ કસિણસમાપત્તિનિયમોતિ વેદિતબ્બં. નિસિન્નકો વા નિપન્નકો વાતિ નિસિન્નો વા નિપન્નો વા. ઇમેહેવ ઇતરઇરિયાપથદ્વયમ્પિ વુત્તમેવ હોતિ. હત્થપાસે હોતૂતિ હત્થસમીપે હોતુ. હત્થપસ્સે હોતૂતિપિ પાઠો. ઇદં તથા કાતુકામસ્સ વસેન વુત્તં. અયં પન તત્થ ગન્ત્વાપિ હત્થં વડ્ઢેત્વાપિ આમસતિ. આમસતીતિ ઈસકં ફુસતિ. પરામસતીતિ બાળ્હં ફુસતિ. પરિમજ્જતીતિ સમન્તતો ફુસતિ. રૂપગતન્તિ હત્થપાસે ઠિતરૂપમેવ.

    12. Candimasūriyaparimajjane kasiṇaniyamaṃ akatvā ‘‘iddhimā cetovasippatto’’ti avisesena vuttattā natthettha kasiṇasamāpattiniyamoti veditabbaṃ. Nisinnako vā nipannako vāti nisinno vā nipanno vā. Imeheva itarairiyāpathadvayampi vuttameva hoti. Hatthapāse hotūti hatthasamīpe hotu. Hatthapasse hotūtipi pāṭho. Idaṃ tathā kātukāmassa vasena vuttaṃ. Ayaṃ pana tattha gantvāpi hatthaṃ vaḍḍhetvāpi āmasati. Āmasatīti īsakaṃ phusati. Parāmasatīti bāḷhaṃ phusati. Parimajjatīti samantato phusati. Rūpagatanti hatthapāse ṭhitarūpameva.
