Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi

    ૩૩. ઇણાયિકવત્થુ

    33. Iṇāyikavatthu

    ૯૬. તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરો પુરિસો ઇણાયિકો પલાયિત્વા ભિક્ખૂસુ પબ્બજિતો હોતિ. ધનિયા પસ્સિત્વા એવમાહંસુ – ‘‘અયં સો અમ્હાકં ઇણાયિકો. હન્દ, નં નેમા’’તિ. એકચ્ચે એવમાહંસુ – ‘‘માય્યો, એવં અવચુત્થ. અનુઞ્ઞાતં રઞ્ઞા માગધેન સેનિયેન બિમ્બિસારેન – ‘‘યે સમણેસુ સક્યપુત્તિયેસુ પબ્બજન્તિ, ન તે લબ્ભા કિઞ્ચિ કાતું; સ્વાક્ખાતો ધમ્મો, ચરન્તુ બ્રહ્મચરિયં સમ્મા દુક્ખસ્સ અન્તકિરિયાયા’’તિ. મનુસ્સા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘અભયૂવરા ઇમે સમણા સક્યપુત્તિયા. નયિમે લબ્ભા કિઞ્ચિ કાતું. કથઞ્હિ નામ સમણા સક્યપુત્તિયા ઇણાયિકં પબ્બાજેસ્સન્તી’’તિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું . ન, ભિક્ખવે, ઇણાયિકો પબ્બાજેતબ્બો. યો પબ્બાજેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સાતિ.

    96. Tena kho pana samayena aññataro puriso iṇāyiko palāyitvā bhikkhūsu pabbajito hoti. Dhaniyā passitvā evamāhaṃsu – ‘‘ayaṃ so amhākaṃ iṇāyiko. Handa, naṃ nemā’’ti. Ekacce evamāhaṃsu – ‘‘māyyo, evaṃ avacuttha. Anuññātaṃ raññā māgadhena seniyena bimbisārena – ‘‘ye samaṇesu sakyaputtiyesu pabbajanti, na te labbhā kiñci kātuṃ; svākkhāto dhammo, carantu brahmacariyaṃ sammā dukkhassa antakiriyāyā’’ti. Manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘abhayūvarā ime samaṇā sakyaputtiyā. Nayime labbhā kiñci kātuṃ. Kathañhi nāma samaṇā sakyaputtiyā iṇāyikaṃ pabbājessantī’’ti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ . Na, bhikkhave, iṇāyiko pabbājetabbo. Yo pabbājeyya, āpatti dukkaṭassāti.

    ઇણાયિકવત્થુ નિટ્ઠિતં.

    Iṇāyikavatthu niṭṭhitaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ઇણાયિકવત્થુકથા • Iṇāyikavatthukathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / રાજભટાદિવત્થુકથાવણ્ણના • Rājabhaṭādivatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ઇણાયિકદાસવત્થુકથાવણ્ણના • Iṇāyikadāsavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ઇણાયિકવત્થુકથાવણ્ણના • Iṇāyikavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૩૩. ઇણાયિકવત્થુકથા • 33. Iṇāyikavatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact