Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણી-અનુટીકા • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā |
ઇન્દ્રિયરાસિવણ્ણના
Indriyarāsivaṇṇanā
તત્થાતિ સદ્દહનસઙ્ખાતે અધિમોક્ખલક્ખણે. પુગ્ગલો સદ્દહતીતિ ઇમિનાપિ સદ્ધાય આહિતવિસેસાનં તંસમ્પયુત્તધમ્માનં સદ્દહનકિરિયાય કત્તુભાવમેવ વિભાવેતિ. અવયવબ્યાપારો હિ સમુદાયે વોહરીયતીતિ. ન કેવલં પસાદનીયવત્થુસ્મિં અપ્પસાદનાકારપ્પવત્તમેવ અકુસલં અસ્સદ્ધિયં, અથ ખો અપ્પસાદનીયવત્થુસ્મિં પસાદનાકારપ્પવત્તમ્પીતિ દસ્સેતું ‘‘મિચ્છાધિમોક્ખો’’તિ વુત્તં. તેન પૂરણાદીસુ પસાદસ્સ અસ્સદ્ધિયતમાહ. પસાદભૂતોતિ એતેન અપ્પસાદભૂતં અસ્સદ્ધિયં નિવત્તેતિ. વત્થુગતોતિ ઇમિના મિચ્છાધિમોક્ખં. ‘‘પસાદભૂતો નિચ્છયો’’તિ ઇમિના પન વિભાવિતમેવત્થં પાકટં કરોન્તો ‘‘ન યેવાપનકાધિમોક્ખો’’તિ આહ. અકાલુસ્સિયં પસાદો, તં પન અસઙ્ખોભભાવતો ‘‘અનાવિલભાવો’’તિ વુત્તં. તઞ્હિ સમ્પયુત્તેસુ વિદહન્તી સદ્ધા અકાલુસ્સિયપચ્ચુપટ્ઠાના. એવમેતન્તિ અધિમુચ્ચનાકારેન પન ગહેતબ્બત્તા અધિમુત્તિપચ્ચુપટ્ઠાના. બુદ્ધાદિવત્થૂનીતિ એત્થ ઇધલોકપરલોકકમ્મફલસમ્બન્ધાપિ સઙ્ગહિતાતિ દટ્ઠબ્બં. ‘‘સદ્ધાહત્થો, મહાનામ, અરિયસાવકો’’તિ, ‘‘સદ્ધીધ વિત્તં પુરિસસ્સ સેટ્ઠ’’ન્તિ (સં॰ નિ॰ ૧.૨૪૬; સુ॰ નિ॰ ૧૮૪), ‘‘સદ્ધા બીજં તપો વુટ્ઠી’’તિ (સં॰ નિ॰ ૧.૧૯૭; સુ॰ નિ॰ ૭૭) એવમાદિવચનતો કુસલધમ્માનં આદાનાદીસુ હત્થાદયો વિય સદ્ધા દટ્ઠબ્બા.
Tatthāti saddahanasaṅkhāte adhimokkhalakkhaṇe. Puggalo saddahatīti imināpi saddhāya āhitavisesānaṃ taṃsampayuttadhammānaṃ saddahanakiriyāya kattubhāvameva vibhāveti. Avayavabyāpāro hi samudāye voharīyatīti. Na kevalaṃ pasādanīyavatthusmiṃ appasādanākārappavattameva akusalaṃ assaddhiyaṃ, atha kho appasādanīyavatthusmiṃ pasādanākārappavattampīti dassetuṃ ‘‘micchādhimokkho’’ti vuttaṃ. Tena pūraṇādīsu pasādassa assaddhiyatamāha. Pasādabhūtoti etena appasādabhūtaṃ assaddhiyaṃ nivatteti. Vatthugatoti iminā micchādhimokkhaṃ. ‘‘Pasādabhūto nicchayo’’ti iminā pana vibhāvitamevatthaṃ pākaṭaṃ karonto ‘‘na yevāpanakādhimokkho’’ti āha. Akālussiyaṃ pasādo, taṃ pana asaṅkhobhabhāvato ‘‘anāvilabhāvo’’ti vuttaṃ. Tañhi sampayuttesu vidahantī saddhā akālussiyapaccupaṭṭhānā. Evametanti adhimuccanākārena pana gahetabbattā adhimuttipaccupaṭṭhānā. Buddhādivatthūnīti ettha idhalokaparalokakammaphalasambandhāpi saṅgahitāti daṭṭhabbaṃ. ‘‘Saddhāhattho, mahānāma, ariyasāvako’’ti, ‘‘saddhīdha vittaṃ purisassa seṭṭha’’nti (saṃ. ni. 1.246; su. ni. 184), ‘‘saddhā bījaṃ tapo vuṭṭhī’’ti (saṃ. ni. 1.197; su. ni. 77) evamādivacanato kusaladhammānaṃ ādānādīsu hatthādayo viya saddhā daṭṭhabbā.
‘‘ઇધ ભિક્ખુના કમ્મં કત્તબ્બં હોતિ. તસ્સ એવં હોતિ ‘કમ્મં ખો મે કત્તબ્બં ભવિસ્સતિ, કમ્મં ખો પન મે કરોન્તસ્સ ન સુકરં બુદ્ધાનં સાસનં મનસિ કાતું, હન્દાહં વીરિયં આરભામિ અપ્પત્તસ્સ પત્તિયા અનધિગતસ્સ અધિગમાય અસચ્છિકતસ્સ સચ્છિકિરિયાયા’’’તિ (દી॰ નિ॰ ૩.૩૩૫) –
‘‘Idha bhikkhunā kammaṃ kattabbaṃ hoti. Tassa evaṃ hoti ‘kammaṃ kho me kattabbaṃ bhavissati, kammaṃ kho pana me karontassa na sukaraṃ buddhānaṃ sāsanaṃ manasi kātuṃ, handāhaṃ vīriyaṃ ārabhāmi appattassa pattiyā anadhigatassa adhigamāya asacchikatassa sacchikiriyāyā’’’ti (dī. ni. 3.335) –
આદિકા અનુરૂપપચ્ચવેક્ખણા.
Ādikā anurūpapaccavekkhaṇā.
તંમૂલકાનીતિ ગન્તબ્બમગ્ગાદિમૂલકાનિ. એત્થ ચ મગ્ગો ગન્તબ્બો હોતીતિઆદયો અટ્ઠકથાયં દસ્સનવસેનેવ વુત્તા, ન પાળિયં આગતાનુક્કમેનાતિ દટ્ઠબ્બં.
Taṃmūlakānīti gantabbamaggādimūlakāni. Ettha ca maggo gantabbo hotītiādayo aṭṭhakathāyaṃ dassanavaseneva vuttā, na pāḷiyaṃ āgatānukkamenāti daṭṭhabbaṃ.
કરણાદિકાલે વિય ચિરકતાદિઆરમ્મણં વિભૂતં કત્વા પવત્તન્તી સતિ તં ઉપગન્ત્વા તિટ્ઠન્તી અનિસ્સજ્જન્તી ચ હોતિ. યં આરમ્મણં સમ્મુટ્ઠં, તં પિલવિત્વા ગતં વિય ચલિતં વિય ચ હોતિ, તપ્પટિપક્ખભાવેન પન અસમ્મુટ્ઠન્તિ ઇમમત્થં દસ્સેન્તો ‘‘ઉદકે અલાબુ વિયા’’તિઆદિમાહ. તત્થ સારણન્તિ એતેન ‘‘સરન્તિ તાયા’’તિ ઇમમેવત્થં વિભાવેતિ. સરણકિરિયાય હિ પવત્તમાનાનં ધમ્માનં તત્થ આધિપચ્ચભાવેન સતિ પચ્ચયો. તસ્સા હિ તથા પચ્ચયભાવે સતિ તે ધમ્મા સારિતા અસમ્મુટ્ઠકતા અપિલાવિતાહોન્તીતિ. ‘‘ઇમેહિ નામ હેતૂહિ પચ્ચયેહિ ચ એતે ધમ્મા સમ્ભવન્તી’’તિ સમ્ભવતો. ‘‘ઇમં નામ ફલં નિબ્બત્તેન્તી’’તિ ફલતો ધમ્મા ઉપ્પજ્જનેન વિપચ્ચનેન ચ નિપ્ફન્ના નામ હોન્તીતિ. વત્થુભૂતાતિ આરમ્મણભૂતા.
Karaṇādikāle viya cirakatādiārammaṇaṃ vibhūtaṃ katvā pavattantī sati taṃ upagantvā tiṭṭhantī anissajjantī ca hoti. Yaṃ ārammaṇaṃ sammuṭṭhaṃ, taṃ pilavitvā gataṃ viya calitaṃ viya ca hoti, tappaṭipakkhabhāvena pana asammuṭṭhanti imamatthaṃ dassento ‘‘udake alābu viyā’’tiādimāha. Tattha sāraṇanti etena ‘‘saranti tāyā’’ti imamevatthaṃ vibhāveti. Saraṇakiriyāya hi pavattamānānaṃ dhammānaṃ tattha ādhipaccabhāvena sati paccayo. Tassā hi tathā paccayabhāve sati te dhammā sāritā asammuṭṭhakatā apilāvitāhontīti. ‘‘Imehi nāma hetūhi paccayehi ca ete dhammā sambhavantī’’ti sambhavato. ‘‘Imaṃ nāma phalaṃ nibbattentī’’ti phalato dhammā uppajjanena vipaccanena ca nipphannā nāma hontīti. Vatthubhūtāti ārammaṇabhūtā.
સતિપિ સબ્બેસં સારમ્મણધમ્માનં આરમ્મણગ્ગહણે ન ચિત્તં વિય પરે પરિચ્છિજ્જગાહિનોતિ ‘‘પરિચ્છિન્નોપલદ્ધિવસેન જાનાતી’’તિ ચિત્તં વુત્તં. ચેતસિકેસુ હિ કેચિ વિસયં પરિચ્છિજ્જ ગહેતું ન સક્કોન્તિ, કેચિ પન પરિચ્છેદમત્તેયેવ તિટ્ઠન્તિ, ન વિઞ્ઞાણં વિય વિસયં ગણ્હન્તીતિ યે આસઙ્કિતબ્બા, તેસુ તદભાવં દસ્સેન્તો ‘‘ન સઞ્ઞા…પે॰… વિજ્ઝનવસેના’’તિ આહ.
Satipi sabbesaṃ sārammaṇadhammānaṃ ārammaṇaggahaṇe na cittaṃ viya pare paricchijjagāhinoti ‘‘paricchinnopaladdhivasena jānātī’’ti cittaṃ vuttaṃ. Cetasikesu hi keci visayaṃ paricchijja gahetuṃ na sakkonti, keci pana paricchedamatteyeva tiṭṭhanti, na viññāṇaṃ viya visayaṃ gaṇhantīti ye āsaṅkitabbā, tesu tadabhāvaṃ dassento ‘‘na saññā…pe… vijjhanavasenā’’ti āha.
પીતિયા ચ સોમનસ્સભાવો આપજ્જતીતિ ઇદં પીતિ ચ સોમનસ્સઞ્ચ પીતિસોમનસ્સન્તિ પીતિસોમનસ્સાનં તુલ્યયોગં સન્ધાય વુત્તં. સોમનસ્સસ્સેવ પન ‘‘આજઞ્ઞરથો’’તિ વિય પીતિયુત્તં સોમનસ્સં પીતિસોમનસ્સન્તિ પધાનભાવો ઇચ્છિતોતિ ન પીતિયા સોમનસ્સભાવપ્પત્તિ. ન હિ પધાને વિજ્જમાને અપ્પધાનં ઉપયુજ્જતિ, પીતિગ્ગહણઞ્ચેત્થ પીતિયુત્તસ્સ સોમનસ્સસ્સ યેભુય્યેન ભાવતો પરિબ્યત્તકિચ્ચતો ચ કતં, ન ચ નિપ્પીતિકસોમનસ્સસ્સ અસઙ્ગહો. રુળ્હીસદ્દેસુ કિરિયાય અનચ્ચન્તિકભાવતો. પીતિયા પન ઉપલક્ખણભાવેન અયમત્થો સુટ્ઠુ યુજ્જતીતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘પીતિઉપલક્ખિતં વા’’તિઆદિ.
Pītiyā ca somanassabhāvo āpajjatīti idaṃ pīti ca somanassañca pītisomanassanti pītisomanassānaṃ tulyayogaṃ sandhāya vuttaṃ. Somanassasseva pana ‘‘ājaññaratho’’ti viya pītiyuttaṃ somanassaṃ pītisomanassanti padhānabhāvo icchitoti na pītiyā somanassabhāvappatti. Na hi padhāne vijjamāne appadhānaṃ upayujjati, pītiggahaṇañcettha pītiyuttassa somanassassa yebhuyyena bhāvato paribyattakiccato ca kataṃ, na ca nippītikasomanassassa asaṅgaho. Ruḷhīsaddesu kiriyāya anaccantikabhāvato. Pītiyā pana upalakkhaṇabhāvena ayamattho suṭṭhu yujjatīti dassento āha ‘‘pītiupalakkhitaṃ vā’’tiādi.
પવત્તં ઉપાદિન્નક્ખન્ધં. ચિરટ્ઠિતિકં હોતીતિ એતેન ન કેવલં અનુપાલેતબ્બધમ્માનં ખણટ્ઠિતિયાયેવ, અથ ખો પબન્ધાનુપચ્છેદસ્સપિ જીવિતં કારણન્તિ દસ્સેતિ. અઞ્ઞથા હિ આયુક્ખયમરણં ન યુજ્જેય્યાતિ. અવિસેસેનાતિ કારણવિસેસાનપેક્ખેન જીવિતિન્દ્રિયતાસામઞ્ઞેન. યદિપિ અરૂપાસઞ્ઞભવેસુ રૂપારૂપધમ્મા નપ્પવત્તન્તિ, તેહિ પન પુરિમપચ્છિમભવેસુ ચરિમપઠમધમ્મા સમાનજાતિયેન અબ્યવહિતતાય નિરન્તરાયેવ નામ હોન્તીતિ ‘‘યાવ પરિનિબ્બાનં અવિચ્છિન્નં પવત્તતી’’તિ વુત્તં. અનુપાલનાદિકસ્સાતિ અનુપાલનપવત્તનટ્ઠપનાનિયેવ વદતિ. જીવમાનવિસેસપ્પચ્ચયભાવતોતિ સહજાતાનં જીવમાનતાવિસેસસ્સ પચ્ચયભાવતો. ઇન્દ્રિયબદ્ધસ્સ હિ મતરૂપતો કમ્મજસ્સ ચ ઉતુજાદિતો વિસેસો જીવિતિન્દ્રિયકતોતિ.
Pavattaṃ upādinnakkhandhaṃ. Ciraṭṭhitikaṃ hotīti etena na kevalaṃ anupāletabbadhammānaṃ khaṇaṭṭhitiyāyeva, atha kho pabandhānupacchedassapi jīvitaṃ kāraṇanti dasseti. Aññathā hi āyukkhayamaraṇaṃ na yujjeyyāti. Avisesenāti kāraṇavisesānapekkhena jīvitindriyatāsāmaññena. Yadipi arūpāsaññabhavesu rūpārūpadhammā nappavattanti, tehi pana purimapacchimabhavesu carimapaṭhamadhammā samānajātiyena abyavahitatāya nirantarāyeva nāma hontīti ‘‘yāva parinibbānaṃ avicchinnaṃ pavattatī’’ti vuttaṃ. Anupālanādikassāti anupālanapavattanaṭṭhapanāniyeva vadati. Jīvamānavisesappaccayabhāvatoti sahajātānaṃ jīvamānatāvisesassa paccayabhāvato. Indriyabaddhassa hi matarūpato kammajassa ca utujādito viseso jīvitindriyakatoti.
Related texts:
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / ધમ્મસઙ્ગણી-મૂલટીકા • Dhammasaṅgaṇī-mūlaṭīkā / ઇન્દ્રિયરાસિવણ્ણના • Indriyarāsivaṇṇanā