Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi |
7. ஸத்தமவக்³கோ³
7. Sattamavaggo
(68) 6. இதோதி³ன்னகதா²
(68) 6. Itodinnakathā
488. இதோ தி³ன்னேன தத்த² யாபெந்தீதி? ஆமந்தா. இதோ சீவரங் தெ³ந்தி தங் சீவரங் தத்த² பரிபு⁴ஞ்ஜந்தீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… இதோ பிண்ட³பாதங் தெ³ந்தி, இதோ ஸேனாஸனங் தெ³ந்தி, இதோ கி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரங் தெ³ந்தி, இதோ கா²த³னீயங் தெ³ந்தி, இதோ போ⁴ஜனீயங் தெ³ந்தி, இதோ பானீயங் தெ³ந்தி; தங் பானீயங் தத்த² பரிபு⁴ஞ்ஜந்தீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
488. Ito dinnena tattha yāpentīti? Āmantā. Ito cīvaraṃ denti taṃ cīvaraṃ tattha paribhuñjantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… ito piṇḍapātaṃ denti, ito senāsanaṃ denti, ito gilānapaccayabhesajjaparikkhāraṃ denti, ito khādanīyaṃ denti, ito bhojanīyaṃ denti, ito pānīyaṃ denti; taṃ pānīyaṃ tattha paribhuñjantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
இதோ தி³ன்னேன தத்த² யாபெந்தீதி? ஆமந்தா. அஞ்ஞோ அஞ்ஞஸ்ஸ காரகோ பரகதங் ஸுக²து³க்க²ங் அஞ்ஞோ கரோதி, அஞ்ஞோ படிஸங்வேதே³தீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
Ito dinnena tattha yāpentīti? Āmantā. Añño aññassa kārako parakataṃ sukhadukkhaṃ añño karoti, añño paṭisaṃvedetīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
489. ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘இதோ தி³ன்னேன தத்த² யாபெந்தீ’’தி? ஆமந்தா. நனு பேதா அத்தனோ அத்தா²ய தா³னங் தெ³ந்தங் அனுமோதெ³ந்தி, சித்தங் பஸாதெ³ந்தி, பீதிங் உப்பாதெ³ந்தி, ஸோமனஸ்ஸங் படிலப⁴ந்தீதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி பேதா அத்தனோ அத்தா²ய தா³னங் தெ³ந்தங் அனுமோதெ³ந்தி, சித்தங் பஸாதெ³ந்தி, பீதிங் உப்பாதெ³ந்தி, ஸோமனஸ்ஸங் படிலப⁴ந்தி; தேன வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘இதோ தி³ன்னேன தத்த² யாபெந்தீ’’தி.
489. Na vattabbaṃ – ‘‘ito dinnena tattha yāpentī’’ti? Āmantā. Nanu petā attano atthāya dānaṃ dentaṃ anumodenti, cittaṃ pasādenti, pītiṃ uppādenti, somanassaṃ paṭilabhantīti? Āmantā. Hañci petā attano atthāya dānaṃ dentaṃ anumodenti, cittaṃ pasādenti, pītiṃ uppādenti, somanassaṃ paṭilabhanti; tena vata re vattabbe – ‘‘ito dinnena tattha yāpentī’’ti.
490. ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘இதோ தி³ன்னேன தத்த² யாபெந்தீ’’தி? ஆமந்தா. நனு வுத்தங் ப⁴க³வதா –
490. Na vattabbaṃ – ‘‘ito dinnena tattha yāpentī’’ti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā –
‘‘உன்னமே உத³கங் வுட்ட²ங், யதா²னின்னங் பவத்ததி;
‘‘Unname udakaṃ vuṭṭhaṃ, yathāninnaṃ pavattati;
ஏவமேவ இதோ தி³ன்னங், பேதானங் உபகப்பதி.
Evameva ito dinnaṃ, petānaṃ upakappati.
‘‘யதா² வாரிவஹா பூரா, பரிபூரெந்தி ஸாக³ரங்;
‘‘Yathā vārivahā pūrā, paripūrenti sāgaraṃ;
ஏவமேவ இதோ தி³ன்னங், பேதானங் உபகப்பதி.
Evameva ito dinnaṃ, petānaṃ upakappati.
‘‘ந ஹி தத்த² கஸீ அத்தி², கோ³ரக்கெ²த்த² ந விஜ்ஜதி;
‘‘Na hi tattha kasī atthi, gorakkhettha na vijjati;
அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி? ஆமந்தா. தேன ஹி இதோ தி³ன்னேன தத்த² யாபெந்தீதி.
Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi ito dinnena tattha yāpentīti.
491. ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘இதோ தி³ன்னேன தத்த² யாபெந்தீ’’தி? ஆமந்தா. நனு வுத்தங் ப⁴க³வதா – ‘‘பஞ்சிமானி, பி⁴க்க²வே, டா²னானி ஸம்பஸ்ஸந்தா மாதாபிதரோ புத்தங் இச்ச²ந்தி குலே ஜாயமானங்! கதமானி பஞ்ச? ப⁴டோ வா நோ ப⁴ரிஸ்ஸதி, கிச்சங் வா நோ கரிஸ்ஸதி, குலவங்ஸோ சிரங் ட²ஸ்ஸதி, தா³யஜ்ஜங் படிபஜ்ஜிஸ்ஸதி, அத² வா பன பேதானங் காலங்கதானங் த³க்கி²ணங் அனுப்பத³ஸ்ஸதி – இமானி கோ², பி⁴க்க²வே, பஞ்ச டா²னானி ஸம்பஸ்ஸந்தா மாதாபிதரோ புத்தங் இச்ச²ந்தி குலே ஜாயமான’’ந்தி.
491. Na vattabbaṃ – ‘‘ito dinnena tattha yāpentī’’ti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘pañcimāni, bhikkhave, ṭhānāni sampassantā mātāpitaro puttaṃ icchanti kule jāyamānaṃ! Katamāni pañca? Bhaṭo vā no bharissati, kiccaṃ vā no karissati, kulavaṃso ciraṃ ṭhassati, dāyajjaṃ paṭipajjissati, atha vā pana petānaṃ kālaṅkatānaṃ dakkhiṇaṃ anuppadassati – imāni kho, bhikkhave, pañca ṭhānāni sampassantā mātāpitaro puttaṃ icchanti kule jāyamāna’’nti.
‘‘பஞ்ச டா²னானி ஸம்பஸ்ஸங், புத்தங் இச்ச²ந்தி பண்டி³தா;
‘‘Pañca ṭhānāni sampassaṃ, puttaṃ icchanti paṇḍitā;
ப⁴டோ வா நோ ப⁴ரிஸ்ஸதி, கிச்சங் வா நோ கரிஸ்ஸதி.
Bhaṭo vā no bharissati, kiccaṃ vā no karissati.
‘‘குலவங்ஸோ சிரங் திட்டே², தா³யஜ்ஜங் படிபஜ்ஜதி;
‘‘Kulavaṃso ciraṃ tiṭṭhe, dāyajjaṃ paṭipajjati;
அத² வா பன பேதானங், த³க்கி²ணங் அனுப்பத³ஸ்ஸதி.
Atha vā pana petānaṃ, dakkhiṇaṃ anuppadassati.
‘‘டா²னானேதானி ஸம்பஸ்ஸங், புத்தங் இச்ச²ந்தி பண்டி³தா;
‘‘Ṭhānānetāni sampassaṃ, puttaṃ icchanti paṇḍitā;
தஸ்மா ஸந்தோ ஸப்புரிஸா, கதஞ்ஞூ கதவேதி³னோ.
Tasmā santo sappurisā, kataññū katavedino.
‘‘ப⁴ரந்தி மாதாபிதரோ, புப்³பே³ கதமனுஸ்ஸரங்;
‘‘Bharanti mātāpitaro, pubbe katamanussaraṃ;
கரொந்தி தேஸங் கிச்சானி, யதா² தங் புப்³ப³காரினங்.
Karonti tesaṃ kiccāni, yathā taṃ pubbakārinaṃ.
‘‘ஓவாத³காரீ ப⁴டபோஸீ, குலவங்ஸங் அஹாபயங்;
‘‘Ovādakārī bhaṭaposī, kulavaṃsaṃ ahāpayaṃ;
ஸத்³தோ⁴ ஸீலேன ஸம்பன்னோ, புத்தோ ஹோதி பஸங்ஸியோ’’தி 5.
Saddho sīlena sampanno, putto hoti pasaṃsiyo’’ti 6.
அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி? ஆமந்தா. தேன ஹி இதோ தி³ன்னேன தத்த² யாபெந்தீதி.
Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi ito dinnena tattha yāpentīti.
இதோ தி³ன்னகதா² நிட்டி²தா.
Ito dinnakathā niṭṭhitā.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 6. இதோதி³ன்னகதா²வண்ணனா • 6. Itodinnakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 6. இதோதி³ன்னகதா²வண்ணனா • 6. Itodinnakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 6. இதோதி³ன்னகதா²வண்ணனா • 6. Itodinnakathāvaṇṇanā