Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    ૮. જમ્બાલીસુત્તવણ્ણના

    8. Jambālīsuttavaṇṇanā

    ૧૭૮. અટ્ઠમે સન્તન્તિ અઙ્ગસન્તતાય ચેવ આરમ્મણસન્તતાય ચ કમનીયં મનોહરં. ચેતોવિમુત્તિન્તિ રૂપારૂપાવચરં ચિત્તવિમુત્તિં. તેનેવાહ ‘‘અટ્ઠન્નં સમાપત્તીનં અઞ્ઞતરં સમાપત્તિ’’ન્તિ. લેપમક્ખિતેનાતિ લાખામક્ખિતેન. પારિપન્થિકે અસોધેત્વાતિ કામચ્છન્દાદિપારિપન્થિકે અસોધેત્વા. યો હિ કામાદીનવપચ્ચવેક્ખણાદીહિ કામચ્છન્દં ન સુટ્ઠુ વિક્ખમ્ભેત્વા કાયપ્પસ્સદ્ધિવસેન દુટ્ઠુલ્લં સુપ્પટિપ્પસ્સદ્ધં અકત્વા આરમ્ભધાતુમનસિકારાદિવસેન થિનમિદ્ધં ન સુટ્ઠુ પટિવિનોદેત્વા સમથનિમિત્તમનસિકારાદિવસેન ઉદ્ધચ્ચકુક્કુચ્ચં ન સમૂહતં કત્વા અઞ્ઞેપિ સમાધિપરિપન્થે ધમ્મે ન સુટ્ઠુ સોધેત્વા ઝાનં સમાપજ્જતિ. સો અસોધિતં આસયં પવિટ્ઠભમરો વિય અસુદ્ધં ઉય્યાનં પવિટ્ઠરાજા વિય ચ ખિપ્પમેવ નિક્ખમતિ. યો પન સમાધિપરિપન્થે ધમ્મે સુટ્ઠુ વિસોધેત્વા ઝાનં સમાપજ્જતિ, સો સુવિસોધિતં આસયં પવિટ્ઠભમરો વિય સુપરિસુદ્ધં ઉય્યાનં પવિટ્ઠરાજા વિય ચ સકલમ્પિ દિવસભાગં અન્તોસમાપત્તિયંયેવ હોતિ.

    178. Aṭṭhame santanti aṅgasantatāya ceva ārammaṇasantatāya ca kamanīyaṃ manoharaṃ. Cetovimuttinti rūpārūpāvacaraṃ cittavimuttiṃ. Tenevāha ‘‘aṭṭhannaṃ samāpattīnaṃ aññataraṃ samāpatti’’nti. Lepamakkhitenāti lākhāmakkhitena. Pāripanthike asodhetvāti kāmacchandādipāripanthike asodhetvā. Yo hi kāmādīnavapaccavekkhaṇādīhi kāmacchandaṃ na suṭṭhu vikkhambhetvā kāyappassaddhivasena duṭṭhullaṃ suppaṭippassaddhaṃ akatvā ārambhadhātumanasikārādivasena thinamiddhaṃ na suṭṭhu paṭivinodetvā samathanimittamanasikārādivasena uddhaccakukkuccaṃ na samūhataṃ katvā aññepi samādhiparipanthe dhamme na suṭṭhu sodhetvā jhānaṃ samāpajjati. So asodhitaṃ āsayaṃ paviṭṭhabhamaro viya asuddhaṃ uyyānaṃ paviṭṭharājā viya ca khippameva nikkhamati. Yo pana samādhiparipanthe dhamme suṭṭhu visodhetvā jhānaṃ samāpajjati, so suvisodhitaṃ āsayaṃ paviṭṭhabhamaro viya suparisuddhaṃ uyyānaṃ paviṭṭharājā viya ca sakalampi divasabhāgaṃ antosamāpattiyaṃyeva hoti.

    આયમુખાનીતિ નદિતળાકકન્દરપદરાદિતો આગમનમગ્ગા. તે ચ કન્દરાયેવાતિ આહ ‘‘ચતસ્સો પવિસનકન્દરા’’તિ. અપાયમુખાનીતિ અપગમનમગ્ગા. અપેન્તિ અપગચ્છન્તિ એતેહીતિ હિ અપાયા, તે એવ મુખાનીતિ અપાયમુખાનિ. તાનિ ચ ઉદકનિક્ખમનચ્છિદ્દાનીતિ આહ ‘‘અપવાહનચ્છિદ્દાની’’તિ, અપાયસઙ્ખાતાનિ ઉદકનિક્ખમનચ્છિદ્દાનીતિ અત્થો. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવ.

    Āyamukhānīti naditaḷākakandarapadarādito āgamanamaggā. Te ca kandarāyevāti āha ‘‘catasso pavisanakandarā’’ti. Apāyamukhānīti apagamanamaggā. Apenti apagacchanti etehīti hi apāyā, te eva mukhānīti apāyamukhāni. Tāni ca udakanikkhamanacchiddānīti āha ‘‘apavāhanacchiddānī’’ti, apāyasaṅkhātāni udakanikkhamanacchiddānīti attho. Sesaṃ suviññeyyameva.

    જમ્બાલીસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Jambālīsuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૮. જમ્બાલીસુત્તં • 8. Jambālīsuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૮. જમ્બાલીસુત્તવણ્ણના • 8. Jambālīsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact