Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૧૧. જાણુસ્સોણિસુત્તવણ્ણના
11. Jāṇussoṇisuttavaṇṇanā
૧૭૭. એકાદસમે ઉપકપ્પતૂતિ પાપુણાતુ. ઠાનેતિ ઓકાસે. નો અટ્ઠાનેતિ નો અનોકાસે. નેરયિકાનં આહારો નામ તત્થ નિબ્બત્તનકમ્મમેવ. તેનેવ હિ તે તત્થ યાપેન્તિ. તિરચ્છાનયોનિકાનં પન તિણપણ્ણાદિવસેન આહારો વેદિતબ્બો. મનુસ્સાનં ઓદનકુમ્માસાદિવસેન , દેવાનં સુધાભોજનાદિવસેન, પેત્તિવેસયિકાનં ખેળસિઙ્ઘાણિકાદિવસેન. યં વા પનસ્સ ઇતો અનુપ્પવેચ્છન્તીતિ યં તસ્સ મિત્તાદયો ઇતો દદન્તા અનુપવેસેન્તિ. પેત્તિવેસયિકા એવ હિ પરદત્તૂપજીવિનો હોન્તિ, ન અઞ્ઞેસં પરેહિ દિન્નં ઉપકપ્પતિ. દાયકોપિ અનિપ્ફલોતિ યં સન્ધાય તં દાનં દિન્નં, તસ્સ ઉપકપ્પતુ વા મા વા, દાયકેન પન ન સક્કા નિપ્ફલેન ભવિતું, દાયકો તસ્સ દાનસ્સ વિપાકં લભતિયેવ.
177. Ekādasame upakappatūti pāpuṇātu. Ṭhāneti okāse. No aṭṭhāneti no anokāse. Nerayikānaṃāhāro nāma tattha nibbattanakammameva. Teneva hi te tattha yāpenti. Tiracchānayonikānaṃ pana tiṇapaṇṇādivasena āhāro veditabbo. Manussānaṃ odanakummāsādivasena , devānaṃ sudhābhojanādivasena, pettivesayikānaṃ kheḷasiṅghāṇikādivasena. Yaṃ vā panassa ito anuppavecchantīti yaṃ tassa mittādayo ito dadantā anupavesenti. Pettivesayikā eva hi paradattūpajīvino honti, na aññesaṃ parehi dinnaṃ upakappati. Dāyakopi anipphaloti yaṃ sandhāya taṃ dānaṃ dinnaṃ, tassa upakappatu vā mā vā, dāyakena pana na sakkā nipphalena bhavituṃ, dāyako tassa dānassa vipākaṃ labhatiyeva.
અટ્ઠાનેપિ ભવં ગોતમો પરિકપ્પં વદતીતિ અનોકાસે ઉપ્પન્નેપિ તસ્મિં ઞાતકે ભવં ગોતમો દાનસ્સ ફલં પરિકપ્પેતિયેવ પઞ્ઞાપેતિયેવાતિ પુચ્છતિ. બ્રાહ્મણસ્સ હિ ‘‘એવં દિન્નસ્સ દાનસ્સ ફલં દાયકો ન લભતી’’તિ લદ્ધિ. અથસ્સ ભગવા પઞ્હં પટિજાનિત્વા ‘‘દાયકો નામ યત્થ કત્થચિ પુઞ્ઞફલૂપજીવિટ્ઠાને નિબ્બત્તો દાનસ્સ ફલં લભતિયેવા’’તિ દસ્સેતું ઇધ બ્રાહ્મણાતિઆદિમાહ. સો તત્થ લાભી હોતીતિ સો તત્થ હત્થિયોનિયં નિબ્બત્તોપિ મઙ્ગલહત્થિટ્ઠાનં પત્વા લાભી હોતિ. અસ્સાદીસુપિ એસેવ નયો. સાધુવગ્ગો ઉત્તાનત્થોયેવાતિ.
Aṭṭhānepi bhavaṃ gotamo parikappaṃ vadatīti anokāse uppannepi tasmiṃ ñātake bhavaṃ gotamo dānassa phalaṃ parikappetiyeva paññāpetiyevāti pucchati. Brāhmaṇassa hi ‘‘evaṃ dinnassa dānassa phalaṃ dāyako na labhatī’’ti laddhi. Athassa bhagavā pañhaṃ paṭijānitvā ‘‘dāyako nāma yattha katthaci puññaphalūpajīviṭṭhāne nibbatto dānassa phalaṃ labhatiyevā’’ti dassetuṃ idha brāhmaṇātiādimāha. So tattha lābhī hotīti so tattha hatthiyoniyaṃ nibbattopi maṅgalahatthiṭṭhānaṃ patvā lābhī hoti. Assādīsupi eseva nayo. Sādhuvaggo uttānatthoyevāti.
જાણુસ્સોણિવગ્ગો દુતિયો.
Jāṇussoṇivaggo dutiyo.
ચતુત્થપણ્ણાસકં નિટ્ઠિતં.
Catutthapaṇṇāsakaṃ niṭṭhitaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧૧. જાણુસ્સોણિસુત્તં • 11. Jāṇussoṇisuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧-૪૪. બ્રાહ્મણપચ્ચોરોહણીસુત્તાદિવણ્ણના • 1-44. Brāhmaṇapaccorohaṇīsuttādivaṇṇanā