Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાતપાળિ • Suttanipātapāḷi

    ૬. જરાસુત્તં

    6. Jarāsuttaṃ

    ૮૧૦.

    810.

    અપ્પં વત જીવિતં ઇદં, ઓરં વસ્સસતાપિ મિય્યતિ 1;

    Appaṃ vata jīvitaṃ idaṃ, oraṃ vassasatāpi miyyati 2;

    યો ચેપિ અતિચ્ચ જીવતિ, અથ ખો સો જરસાપિ મિય્યતિ.

    Yo cepi aticca jīvati, atha kho so jarasāpi miyyati.

    ૮૧૧.

    811.

    સોચન્તિ જના મમાયિતે, ન હિ સન્તિ 3 નિચ્ચા પરિગ્ગહા;

    Socanti janā mamāyite, na hi santi 4 niccā pariggahā;

    વિનાભાવસન્તમેવિદં, ઇતિ દિસ્વા નાગારમાવસે.

    Vinābhāvasantamevidaṃ, iti disvā nāgāramāvase.

    ૮૧૨.

    812.

    મરણેનપિ તં પહીયતિ 5, યં પુરિસો મમિદન્તિ 6 મઞ્ઞતિ;

    Maraṇenapi taṃ pahīyati 7, yaṃ puriso mamidanti 8 maññati;

    એતમ્પિ વિદિત્વા 9 પણ્ડિતો, ન મમત્તાય નમેથ મામકો.

    Etampi viditvā 10 paṇḍito, na mamattāya nametha māmako.

    ૮૧૩.

    813.

    સુપિનેન યથાપિ સઙ્ગતં, પટિબુદ્ધો પુરિસો ન પસ્સતિ;

    Supinena yathāpi saṅgataṃ, paṭibuddho puriso na passati;

    એવમ્પિ પિયાયિતં જનં, પેતં કાલકતં ન પસ્સતિ.

    Evampi piyāyitaṃ janaṃ, petaṃ kālakataṃ na passati.

    ૮૧૪.

    814.

    દિટ્ઠાપિ સુતાપિ તે જના, યેસં નામમિદં પવુચ્ચતિ 11;

    Diṭṭhāpi sutāpi te janā, yesaṃ nāmamidaṃ pavuccati 12;

    નામંયેવાવસિસ્સતિ, અક્ખેય્યં પેતસ્સ જન્તુનો.

    Nāmaṃyevāvasissati, akkheyyaṃ petassa jantuno.

    ૮૧૫.

    815.

    સોકપ્પરિદેવમચ્છરં 13, ન જહન્તિ ગિદ્ધા મમાયિતે;

    Sokapparidevamaccharaṃ 14, na jahanti giddhā mamāyite;

    તસ્મા મુનયો પરિગ્ગહં, હિત્વા અચરિંસુ ખેમદસ્સિનો.

    Tasmā munayo pariggahaṃ, hitvā acariṃsu khemadassino.

    ૮૧૬.

    816.

    પતિલીનચરસ્સ ભિક્ખુનો, ભજમાનસ્સ વિવિત્તમાસનં;

    Patilīnacarassa bhikkhuno, bhajamānassa vivittamāsanaṃ;

    સામગ્ગિયમાહુ તસ્સ તં, યો અત્તાનં ભવને ન દસ્સયે.

    Sāmaggiyamāhu tassa taṃ, yo attānaṃ bhavane na dassaye.

    ૮૧૭.

    817.

    સબ્બત્થ મુની અનિસ્સિતો, ન પિયં કુબ્બતિ નોપિ અપ્પિયં;

    Sabbattha munī anissito, na piyaṃ kubbati nopi appiyaṃ;

    તસ્મિં પરિદેવમચ્છરં, પણ્ણે વારિ યથા ન લિમ્પતિ 15.

    Tasmiṃ paridevamaccharaṃ, paṇṇe vāri yathā na limpati 16.

    ૮૧૮.

    818.

    ઉદબિન્દુ યથાપિ પોક્ખરે, પદુમે વારિ યથા ન લિમ્પતિ;

    Udabindu yathāpi pokkhare, padume vāri yathā na limpati;

    એવં મુનિ નોપલિમ્પતિ, યદિદં દિટ્ઠસુતં મુતેસુ વા.

    Evaṃ muni nopalimpati, yadidaṃ diṭṭhasutaṃ mutesu vā.

    ૮૧૯.

    819.

    ધોનો ન હિ તેન મઞ્ઞતિ, યદિદં દિટ્ઠસુતં મુતેસુ વા;

    Dhono na hi tena maññati, yadidaṃ diṭṭhasutaṃ mutesu vā;

    નાઞ્ઞેન વિસુદ્ધિમિચ્છતિ, ન હિ સો રજ્જતિ નો વિરજ્જતીતિ.

    Nāññena visuddhimicchati, na hi so rajjati no virajjatīti.

    જરાસુત્તં છટ્ઠં નિટ્ઠિતં.

    Jarāsuttaṃ chaṭṭhaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. મીયતિ (સી॰ અટ્ઠ॰)
    2. mīyati (sī. aṭṭha.)
    3. ન હિ સન્તા (સી॰), ન હી સન્તિ (કત્થચિ)
    4. na hi santā (sī.), na hī santi (katthaci)
    5. પહિય્યતિ (સી॰ સ્યા॰ ક॰)
    6. મમયિદન્તિ (સી॰ સ્યા॰ ક॰), મમાયન્તિ (ક॰)
    7. pahiyyati (sī. syā. ka.)
    8. mamayidanti (sī. syā. ka.), mamāyanti (ka.)
    9. એતં દિસ્વાન (નિદ્દેસે), એતમ્પિ વિદિત્વ (?)
    10. etaṃ disvāna (niddese), etampi viditva (?)
    11. નામમેવા વસિસ્સતિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    12. nāmamevā vasissati (sī. syā. pī.)
    13. સોકપરિદેવમચ્છરં (સી॰ સ્યા॰ પી॰), સોકં પરિદેવમચ્છરં (?)
    14. sokaparidevamaccharaṃ (sī. syā. pī.), sokaṃ paridevamaccharaṃ (?)
    15. લિપ્પતિ (સી॰ પી॰)
    16. lippati (sī. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā / ૬. જરાસુત્તવણ્ણના • 6. Jarāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact