Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹானித்³தே³ஸபாளி • Mahāniddesapāḷi |
6. ஜராஸுத்தனித்³தே³ஸோ
6. Jarāsuttaniddeso
அத² ஜராஸுத்தனித்³தே³ஸங் வக்க²தி –
Atha jarāsuttaniddesaṃ vakkhati –
39.
39.
அப்பங் வத ஜீவிதங் இத³ங், ஓரங் வஸ்ஸஸதாபி மிய்யதி 1 ;
Appaṃvata jīvitaṃ idaṃ, oraṃ vassasatāpi miyyati2;
யோ சேபி அதிச்ச ஜீவதி, அத² கோ² ஸோ ஜரஸாபி மிய்யதி.
Yo cepi aticca jīvati, atha kho so jarasāpi miyyati.
அப்பங் வத ஜீவிதங் இத³ந்தி. ஜீவிதந்தி ஆயு டி²தி யபனா யாபனா இரியனா வத்தனா பாலனா ஜீவிதங் ஜீவிதிந்த்³ரியங். அபி ச, த்³வீஹி காரணேஹி அப்பகங் ஜீவிதங் தோ²கங் ஜீவிதங் – டி²திபரித்ததாய வா அப்பகங் ஜீவிதங், ஸரஸபரித்ததாய வா அப்பகங் ஜீவிதங். கத²ங் டி²திபரித்ததாய வா அப்பகங் ஜீவிதங்? அதீதே சித்தக்க²ணே ஜீவித்த², ந ஜீவதி ந ஜீவிஸ்ஸதி; அனாக³தே சித்தக்க²ணே ஜீவிஸ்ஸதி, ந ஜீவதி ந ஜீவித்த²; பச்சுப்பன்னே சித்தக்க²ணே ஜீவதி, ந ஜீவித்த² ந ஜீவிஸ்ஸதி.
Appaṃ vata jīvitaṃ idanti. Jīvitanti āyu ṭhiti yapanā yāpanā iriyanā vattanā pālanā jīvitaṃ jīvitindriyaṃ. Api ca, dvīhi kāraṇehi appakaṃ jīvitaṃ thokaṃ jīvitaṃ – ṭhitiparittatāya vā appakaṃ jīvitaṃ, sarasaparittatāya vā appakaṃ jīvitaṃ. Kathaṃ ṭhitiparittatāya vā appakaṃ jīvitaṃ? Atīte cittakkhaṇe jīvittha, na jīvati na jīvissati; anāgate cittakkhaṇe jīvissati, na jīvati na jīvittha; paccuppanne cittakkhaṇe jīvati, na jīvittha na jīvissati.
‘‘ஜீவிதங் அத்தபா⁴வோ ச, ஸுக²து³க்கா² ச கேவலா;
‘‘Jīvitaṃ attabhāvo ca, sukhadukkhā ca kevalā;
ஏகசித்தஸமாயுத்தா, லஹுஸோ வத்ததே க²ணோ.
Ekacittasamāyuttā, lahuso vattate khaṇo.
‘‘சுல்லாஸீதிஸஹஸ்ஸானி, கப்பா திட்ட²ந்தி யே மரூ;
‘‘Cullāsītisahassāni, kappā tiṭṭhanti ye marū;
‘‘யே நிருத்³தா⁴ மரந்தஸ்ஸ, திட்ட²மானஸ்ஸ வா இத⁴;
‘‘Ye niruddhā marantassa, tiṭṭhamānassa vā idha;
ஸப்³பே³பி ஸதி³ஸா க²ந்தா⁴, க³தா அப்படிஸந்தி⁴கா.
Sabbepi sadisā khandhā, gatā appaṭisandhikā.
‘‘அனந்தரா ச யே ப⁴க்³கா³, யே ச ப⁴க்³கா³ அனாக³தா;
‘‘Anantarā ca ye bhaggā, ye ca bhaggā anāgatā;
தத³ந்தரே நிருத்³தா⁴னங், வேஸமங் நத்தி² லக்க²ணே.
Tadantare niruddhānaṃ, vesamaṃ natthi lakkhaṇe.
‘‘அனிப்³ப³த்தேன ந ஜாதோ, பச்சுப்பன்னேன ஜீவதி;
‘‘Anibbattena na jāto, paccuppannena jīvati;
சித்தப⁴க்³கா³ மதோ லோகோ, பஞ்ஞத்தி பரமத்தி²யா.
Cittabhaggā mato loko, paññatti paramatthiyā.
‘‘யதா² நின்னா பவத்தந்தி, ச²ந்தே³ன பரிணாமிதா;
‘‘Yathā ninnā pavattanti, chandena pariṇāmitā;
அச்சி²ன்னதா⁴ரா வத்தந்தி, ஸளாயதனபச்சயா.
Acchinnadhārā vattanti, saḷāyatanapaccayā.
‘‘அனிதா⁴னக³தா ப⁴க்³கா³, புஞ்ஜோ நத்தி² அனாக³தே;
‘‘Anidhānagatā bhaggā, puñjo natthi anāgate;
நிப்³ப³த்தா யே ச திட்ட²ந்தி, ஆரக்³கே³ ஸாஸபூபமா.
Nibbattā ye ca tiṭṭhanti, āragge sāsapūpamā.
‘‘நிப்³ப³த்தானஞ்ச த⁴ம்மானங், ப⁴ங்கோ³ நேஸங் புரக்க²தோ;
‘‘Nibbattānañca dhammānaṃ, bhaṅgo nesaṃ purakkhato;
பலோகத⁴ம்மா திட்ட²ந்தி, புராணேஹி அமிஸ்ஸிதா.
Palokadhammā tiṭṭhanti, purāṇehi amissitā.
‘‘அத³ஸ்ஸனதோ ஆயந்தி, ப⁴ங்கா³ க³ச்ச²ந்தி த³ஸ்ஸனங்;
‘‘Adassanato āyanti, bhaṅgā gacchanti dassanaṃ;
விஜ்ஜுப்பாதோ³வ ஆகாஸே, உப்பஜ்ஜந்தி வயந்தி சா’’தி.
Vijjuppādova ākāse, uppajjanti vayanti cā’’ti.
ஏவங் டி²திபரித்ததாய அப்பகங் ஜீவிதங்.
Evaṃ ṭhitiparittatāya appakaṃ jīvitaṃ.
கத²ங் ஸரஸபரித்ததாய அப்பகங் ஜீவிதங்? அஸ்ஸாஸூபனிப³த்³த⁴ங் 5 ஜீவிதங், பஸ்ஸாஸூபனிப³த்³த⁴ங் ஜீவிதங், அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸூபனிப³த்³த⁴ங் ஜீவிதங், மஹாபூ⁴தூபனிப³த்³த⁴ங் ஜீவிதங், கப³ளீகாராஹாரூபனிப³த்³த⁴ங் ஜீவிதங், உஸ்மூபனிப³த்³த⁴ங் ஜீவிதங், விஞ்ஞாணூபனிப³த்³த⁴ங் ஜீவிதங். மூலம்பி இமேஸங் து³ப்³ப³லங், புப்³ப³ஹேதூபி இமேஸங் து³ப்³ப³லா, யே பச்சயா தேபி து³ப்³ப³லா, யேபி பபா⁴விகா தேபி து³ப்³ப³லா, ஸஹபூ⁴பி இமேஸங் து³ப்³ப³லா, ஸம்பயோகா³பி இமேஸங் து³ப்³ப³லா, ஸஹஜாபி இமேஸங் து³ப்³ப³லா, யாபி பயோஜிகா ஸாபி து³ப்³ப³லா. அஞ்ஞமஞ்ஞங் இமே நிச்சது³ப்³ப³லா, அஞ்ஞமஞ்ஞங் அனவட்டி²தா இமே. அஞ்ஞமஞ்ஞங் பரிபாதயந்தி இமே, அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ ஹி நத்தி² தாயிதா, ந சாபி ட²பெந்தி அஞ்ஞமஞ்ஞங் இமே. யோபி நிப்³ப³த்தகோ ஸோ ந விஜ்ஜதி.
Kathaṃ sarasaparittatāya appakaṃ jīvitaṃ? Assāsūpanibaddhaṃ 6 jīvitaṃ, passāsūpanibaddhaṃ jīvitaṃ, assāsapassāsūpanibaddhaṃ jīvitaṃ, mahābhūtūpanibaddhaṃ jīvitaṃ, kabaḷīkārāhārūpanibaddhaṃ jīvitaṃ, usmūpanibaddhaṃ jīvitaṃ, viññāṇūpanibaddhaṃ jīvitaṃ. Mūlampi imesaṃ dubbalaṃ, pubbahetūpi imesaṃ dubbalā, ye paccayā tepi dubbalā, yepi pabhāvikā tepi dubbalā, sahabhūpi imesaṃ dubbalā, sampayogāpi imesaṃ dubbalā, sahajāpi imesaṃ dubbalā, yāpi payojikā sāpi dubbalā. Aññamaññaṃ ime niccadubbalā, aññamaññaṃ anavaṭṭhitā ime. Aññamaññaṃ paripātayanti ime, aññamaññassa hi natthi tāyitā, na cāpi ṭhapenti aññamaññaṃ ime. Yopi nibbattako so na vijjati.
‘‘ந ச கேனசி கோசி ஹாயதி, க³ந்த⁴ப்³பா³ ச இமே ஹி ஸப்³ப³ஸோ;
‘‘Na ca kenaci koci hāyati, gandhabbā ca ime hi sabbaso;
புரிமேஹி பபா⁴விகா இமே, யேபி பபா⁴விகா தே புரே மதா;
Purimehi pabhāvikā ime, yepi pabhāvikā te pure matā;
புரிமாபி ச பச்சி²மாபி ச, அஞ்ஞமஞ்ஞங் ந கதா³சி மத்³த³ஸங்ஸூ’’தி.
Purimāpi ca pacchimāpi ca, aññamaññaṃ na kadāci maddasaṃsū’’ti.
ஏவங் ஸரஸபரித்ததாய அப்பகங் ஜீவிதங்.
Evaṃ sarasaparittatāya appakaṃ jīvitaṃ.
அபி ச, சாதுமஹாராஜிகானங் 7 தே³வானங் ஜீவிதங் உபாதா³ய மனுஸ்ஸானங் அப்பகங் ஜீவிதங் பரித்தங் ஜீவிதங் தோ²கங் ஜீவிதங் க²ணிகங் ஜீவிதங் லஹுகங் ஜீவிதங் இத்தரங் ஜீவிதங் அனத்³த⁴னீயங் ஜீவிதங் நசிரட்டி²திகங் ஜீவிதங். தாவதிங்ஸானங் தே³வானங்…பே॰… யாமானங் தே³வானங்… துஸிதானங் தே³வானங்… நிம்மானரதீனங் தே³வானங்… பரனிம்மிதவஸவத்தீனங் தே³வானங்… ப்³ரஹ்மகாயிகானங் தே³வானங் ஜீவிதங் உபாதா³ய மனுஸ்ஸானங் அப்பகங் ஜீவிதங் பரித்தங் ஜீவிதங் தோ²கங் ஜீவிதங் க²ணிகங் ஜீவிதங் லஹுகங் ஜீவிதங் இத்தரங் ஜீவிதங் அனத்³த⁴னீயங் ஜீவிதங் நசிரட்டி²திகங் ஜீவிதங். வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா – ‘‘அப்பமித³ங், பி⁴க்க²வே, மனுஸ்ஸானங் ஆயு, க³மனியோ ஸம்பராயோ, மந்தாய பொ³த்³த⁴ப்³ப³ங், கத்தப்³ப³ங் குஸலங், சரிதப்³ப³ங் ப்³ரஹ்மசரியங், நத்தி² ஜாதஸ்ஸ அமரணங். யோ, பி⁴க்க²வே, சிரங் ஜீவதி, ஸோ வஸ்ஸஸதங் அப்பங் வா பி⁴ய்யோ.
Api ca, cātumahārājikānaṃ 8 devānaṃ jīvitaṃ upādāya manussānaṃ appakaṃ jīvitaṃ parittaṃ jīvitaṃ thokaṃ jīvitaṃ khaṇikaṃ jīvitaṃ lahukaṃ jīvitaṃ ittaraṃ jīvitaṃ anaddhanīyaṃ jīvitaṃ naciraṭṭhitikaṃ jīvitaṃ. Tāvatiṃsānaṃ devānaṃ…pe… yāmānaṃ devānaṃ… tusitānaṃ devānaṃ… nimmānaratīnaṃ devānaṃ… paranimmitavasavattīnaṃ devānaṃ… brahmakāyikānaṃ devānaṃ jīvitaṃ upādāya manussānaṃ appakaṃ jīvitaṃ parittaṃ jīvitaṃ thokaṃ jīvitaṃ khaṇikaṃ jīvitaṃ lahukaṃ jīvitaṃ ittaraṃ jīvitaṃ anaddhanīyaṃ jīvitaṃ naciraṭṭhitikaṃ jīvitaṃ. Vuttañhetaṃ bhagavatā – ‘‘appamidaṃ, bhikkhave, manussānaṃ āyu, gamaniyo samparāyo, mantāya boddhabbaṃ, kattabbaṃ kusalaṃ, caritabbaṃ brahmacariyaṃ, natthi jātassa amaraṇaṃ. Yo, bhikkhave, ciraṃ jīvati, so vassasataṃ appaṃ vā bhiyyo.
‘‘அப்பமாயு மனுஸ்ஸானங், ஹீளெய்ய நங் ஸுபோரிஸோ;
‘‘Appamāyu manussānaṃ, hīḷeyya naṃ suporiso;
சரெய்யாதி³த்தஸீஸோவ நத்தி² மச்சுஸ்ஸனாக³மோ.
Careyyādittasīsova natthi maccussanāgamo.
‘‘அச்சயந்தி அஹோரத்தா, ஜீவிதங் உபருஜ்ஜ²தி;
‘‘Accayanti ahorattā, jīvitaṃ uparujjhati;
ஆயு கி²ய்யதி மச்சானங், குன்னதீ³னங்வ ஓத³க’’ந்தி.
Āyu khiyyati maccānaṃ, kunnadīnaṃva odaka’’nti.
அப்பங் வத ஜீவிதங் இத³ங்.
Appaṃ vata jīvitaṃ idaṃ.
ஓரங் வஸ்ஸஸதாபி மிய்யதீதி. கலலகாலேபி சவதி மரதி அந்தரதா⁴யதி விப்பலுஜ்ஜதி, அப்³பு³த³காலேபி சவதி மரதி அந்தரதா⁴யதி விப்பலுஜ்ஜதி, பேஸிகாலேபி சவதி மரதி அந்தரதா⁴யதி விப்பலுஜ்ஜதி, க⁴னகாலேபி சவதி மரதி அந்தரதா⁴யதி விப்பலுஜ்ஜதி, பஸாக²காலேபி சவதி மரதி அந்தரதா⁴யதி விப்பலுஜ்ஜதி, ஜாதமத்தோபி சவதி மரதி அந்தரதா⁴யதி விப்பலுஜ்ஜதி, ஸூதிக⁴ரேபி 9 சவதி மரதி அந்தரதா⁴யதி விப்பலுஜ்ஜதி, அத்³த⁴மாஸிகோபி சவதி மரதி அந்தரதா⁴யதி விப்பலுஜ்ஜதி, மாஸிகோபி சவதி மரதி அந்தரதா⁴யதி விப்பலுஜ்ஜதி, த்³வேமாஸிகோபி…பே॰… தேமாஸிகோபி… சதுமாஸிகோபி… பஞ்சமாஸிகோபி சவதி மரதி அந்தரதா⁴யதி விப்பலுஜ்ஜதி, ச²மாஸிகோபி… ஸத்தமாஸிகோபி… அட்ட²மாஸிகோபி… நவமாஸிகோபி… த³ஸமாஸிகோபி… ஸங்வச்ச²ரிகோபி சவதி மரதி அந்தரதா⁴யதி விப்பலுஜ்ஜதி, த்³வேவஸ்ஸிகோபி… திவஸ்ஸிகோபி… சதுவஸ்ஸிகோபி… பஞ்சவஸ்ஸிகோபி … ச²வஸ்ஸிகோபி… ஸத்தவஸ்ஸிகோபி… அட்ட²வஸ்ஸிகோபி… நவவஸ்ஸிகோபி… த³ஸவஸ்ஸிகோபி… வீஸதிவஸ்ஸிகோபி… திங்ஸவஸ்ஸிகோபி… சத்தாரீஸவஸ்ஸிகோபி… பஞ்ஞாஸவஸ்ஸிகோபி… ஸட்டி²வஸ்ஸிகோபி… ஸத்ததிவஸ்ஸிகோபி… அஸீதிவஸ்ஸிகோபி… நவுதிவஸ்ஸிகோபி சவதி மரதி அந்தரதா⁴யதி விப்பலுஜ்ஜதீதி – ஓரங் வஸ்ஸஸதாபி மிய்யதி.
Oraṃ vassasatāpi miyyatīti. Kalalakālepi cavati marati antaradhāyati vippalujjati, abbudakālepi cavati marati antaradhāyati vippalujjati, pesikālepi cavati marati antaradhāyati vippalujjati, ghanakālepi cavati marati antaradhāyati vippalujjati, pasākhakālepi cavati marati antaradhāyati vippalujjati, jātamattopi cavati marati antaradhāyati vippalujjati, sūtigharepi 10 cavati marati antaradhāyati vippalujjati, addhamāsikopi cavati marati antaradhāyati vippalujjati, māsikopi cavati marati antaradhāyati vippalujjati, dvemāsikopi…pe… temāsikopi… catumāsikopi… pañcamāsikopi cavati marati antaradhāyati vippalujjati, chamāsikopi… sattamāsikopi… aṭṭhamāsikopi… navamāsikopi… dasamāsikopi… saṃvaccharikopi cavati marati antaradhāyati vippalujjati, dvevassikopi… tivassikopi… catuvassikopi… pañcavassikopi … chavassikopi… sattavassikopi… aṭṭhavassikopi… navavassikopi… dasavassikopi… vīsativassikopi… tiṃsavassikopi… cattārīsavassikopi… paññāsavassikopi… saṭṭhivassikopi… sattativassikopi… asītivassikopi… navutivassikopi cavati marati antaradhāyati vippalujjatīti – oraṃ vassasatāpi miyyati.
யோ சேபி அதிச்ச ஜீவதீதி. யோ வஸ்ஸஸதங் அதிக்கமித்வா ஜீவதி ஸோ ஏகங் வா வஸ்ஸங் ஜீவதி, த்³வே வா வஸ்ஸானி ஜீவதி, தீணி வா வஸ்ஸானி ஜீவதி, சத்தாரி வா வஸ்ஸானி ஜீவதி, பஞ்ச வா வஸ்ஸானி ஜீவதி…பே॰… த³ஸ வா வஸ்ஸானி ஜீவதி, வீஸதி வா வஸ்ஸானி ஜீவதி, திங்ஸங் வா வஸ்ஸானி ஜீவதி, சத்தாரீஸங் வா வஸ்ஸானி ஜீவதீதி – யோ சேபி அதிச்ச ஜீவதி. அத² கோ² ஸோ ஜரஸாபி மிய்யதீதி. யதா³ ஜிண்ணோ ஹோதி வுத்³தோ⁴ மஹல்லகோ அத்³த⁴க³தோ வயோஅனுப்பத்தோ க²ண்ட³த³ந்தோ பலிதகேஸோ விலூனங் க²லிதஸிரோ 11 வலினங் திலகாஹதக³த்தோ வங்கோ பொ⁴க்³கோ³ த³ண்ட³பராயனோ, ஸோ ஜராயபி சவதி மரதி அந்தரதா⁴யதி விப்பலுஜ்ஜதி, நத்தி² மரணம்ஹா மொக்கோ².
Yocepi aticca jīvatīti. Yo vassasataṃ atikkamitvā jīvati so ekaṃ vā vassaṃ jīvati, dve vā vassāni jīvati, tīṇi vā vassāni jīvati, cattāri vā vassāni jīvati, pañca vā vassāni jīvati…pe… dasa vā vassāni jīvati, vīsati vā vassāni jīvati, tiṃsaṃ vā vassāni jīvati, cattārīsaṃ vā vassāni jīvatīti – yo cepi aticca jīvati. Atha kho so jarasāpi miyyatīti. Yadā jiṇṇo hoti vuddho mahallako addhagato vayoanuppatto khaṇḍadanto palitakeso vilūnaṃ khalitasiro 12 valinaṃ tilakāhatagatto vaṅko bhoggo daṇḍaparāyano, so jarāyapi cavati marati antaradhāyati vippalujjati, natthi maraṇamhā mokkho.
ஏவங் ஜாதான மச்சானங், நிச்சங் மரணதோ ப⁴யங்.
Evaṃ jātāna maccānaṃ, niccaṃ maraṇato bhayaṃ.
‘‘யதா²பி கும்ப⁴காரஸ்ஸ, கதா மத்திகபா⁴ஜனா;
‘‘Yathāpi kumbhakārassa, katā mattikabhājanā;
ஸப்³பே³ பே⁴த³னபரியந்தா, ஏவங் மச்சான ஜீவிதங்.
Sabbe bhedanapariyantā, evaṃ maccāna jīvitaṃ.
‘‘த³ஹரா ச மஹந்தா ச, யே பா³லா யே ச பண்டி³தா;
‘‘Daharā ca mahantā ca, ye bālā ye ca paṇḍitā;
ஸப்³பே³ மச்சுவஸங் யந்தி, ஸப்³பே³ மச்சுபராயனா.
Sabbe maccuvasaṃ yanti, sabbe maccuparāyanā.
‘‘தேஸங் மச்சுபரேதானங், க³ச்ச²தங் பரலோகதோ;
‘‘Tesaṃ maccuparetānaṃ, gacchataṃ paralokato;
ந பிதா தாயதே புத்தங், ஞாதீ வா பன ஞாதகே.
Na pitā tāyate puttaṃ, ñātī vā pana ñātake.
‘‘பெக்க²தஞ்ஞேவ ஞாதீனங், பஸ்ஸ லாலப்பதங் புது²;
‘‘Pekkhataññeva ñātīnaṃ, passa lālappataṃ puthu;
ஏகமேகோவ மச்சானங், கோ³வஜ்ஜோ² விய நிய்யதி;
Ekamekova maccānaṃ, govajjho viya niyyati;
ஏவமப்³பா⁴ஹதோ லோகோ, மச்சுனா ச ஜராய சா’’தி.
Evamabbhāhato loko, maccunā ca jarāya cā’’ti.
அத² கோ² ஸோ ஜரஸாபி மிய்யதி.
Atha kho so jarasāpi miyyati.
தேனாஹ ப⁴க³வா –
Tenāha bhagavā –
‘‘அப்பங் வத ஜீவிதங் இத³ங், ஓரங் வஸ்ஸஸதாபி மிய்யதி;
‘‘Appaṃ vata jīvitaṃ idaṃ, oraṃ vassasatāpi miyyati;
யோ சேபி அதிச்ச ஜீவதி, அத² கோ² ஸோ ஜரஸாபி மிய்யதீ’’தி.
Yo cepi aticca jīvati, atha kho so jarasāpi miyyatī’’ti.
40.
40.
ஸோசந்தி ஜனா மமாயிதே, ந ஹி ஸந்தி நிச்சா பரிக்³க³ஹா;
Socantijanā mamāyite, na hi santi niccā pariggahā;
வினாபா⁴வங் ஸந்தமேவித³ங், இதி தி³ஸ்வா நாகா³ரமாவஸே.
Vinābhāvaṃ santamevidaṃ, iti disvā nāgāramāvase.
ஸோசந்தி ஜனா மமாயிதேதி. ஜனாதி க²த்தியா ச ப்³ராஹ்மணா ச வெஸ்ஸா ச ஸுத்³தா³ ச க³ஹட்டா² ச பப்³ப³ஜிதா ச தே³வா ச மனுஸ்ஸா ச. மமத்தாதி த்³வே மமத்தா – தண்ஹாமமத்தஞ்ச தி³ட்டி²மமத்தஞ்ச…பே॰… இத³ங் தண்ஹாமமத்தங்…பே॰… இத³ங் தி³ட்டி²மமத்தங். மமாயிதங் வத்து²ங் அச்சே²த³ஸங்கினோபி ஸோசந்தி, அச்சி²ஜ்ஜந்தேபி ஸோசந்தி, அச்சி²ன்னேபி ஸோசந்தி. மமாயிதங் வத்து²ங் விபரிணாமஸங்கினோபி ஸோசந்தி, விபரிணாமந்தேபி ஸோசந்தி, விபரிணதேபி ஸோசந்தி கிலமந்தி பரிதே³வந்தி உரத்தாளிங் கந்த³ந்தி ஸம்மோஹங் ஆபஜ்ஜந்தீதி – ஸோசந்தி ஜனா மமாயிதே.
Socanti janā mamāyiteti. Janāti khattiyā ca brāhmaṇā ca vessā ca suddā ca gahaṭṭhā ca pabbajitā ca devā ca manussā ca. Mamattāti dve mamattā – taṇhāmamattañca diṭṭhimamattañca…pe… idaṃ taṇhāmamattaṃ…pe… idaṃ diṭṭhimamattaṃ. Mamāyitaṃ vatthuṃ acchedasaṅkinopi socanti, acchijjantepi socanti, acchinnepi socanti. Mamāyitaṃ vatthuṃ vipariṇāmasaṅkinopi socanti, vipariṇāmantepi socanti, vipariṇatepi socanti kilamanti paridevanti urattāḷiṃ kandanti sammohaṃ āpajjantīti – socanti janā mamāyite.
ந ஹி ஸந்தி நிச்சா பரிக்³க³ஹாதி. த்³வே பரிக்³க³ஹா – தண்ஹாபரிக்³க³ஹோ ச தி³ட்டி²பரிக்³க³ஹோ ச…பே॰… அயங் தண்ஹாபரிக்³க³ஹோ…பே॰… அயங் தி³ட்டி²பரிக்³க³ஹோ. தண்ஹாபரிக்³க³ஹோ அனிச்சோ ஸங்க²தோ படிச்சஸமுப்பன்னோ க²யத⁴ம்மோ வயத⁴ம்மோ விராக³த⁴ம்மோ நிரோத⁴த⁴ம்மோ விபரிணாமத⁴ம்மோ. தி³ட்டி²பரிக்³க³ஹோபி அனிச்சோ ஸங்க²தோ படிச்சஸமுப்பன்னோ க²யத⁴ம்மோ வயத⁴ம்மோ விராக³த⁴ம்மோ நிரோத⁴த⁴ம்மோ விபரிணாமத⁴ம்மோ. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா – ‘‘பஸ்ஸத² நோ தும்ஹே, பி⁴க்க²வே, தங் பரிக்³க³ஹங் ய்வாயங் பரிக்³க³ஹோ நிச்சோ து⁴வோ ஸஸ்ஸதோ அவிபரிணாமத⁴ம்மோ ஸஸ்ஸதிஸமங் ததே²வ ட²ஸ்ஸதீ’’தி? ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’. ‘‘ஸாது⁴, பி⁴க்க²வே! அஹம்பி கோ² ஏதங், பி⁴க்க²வே, பரிக்³க³ஹங் ந ஸமனுபஸ்ஸாமி, ய்வாயங் பரிக்³க³ஹோ நிச்சோ து⁴வோ ஸஸ்ஸதோ அவிபரிணாமத⁴ம்மோ ஸஸ்ஸதிஸமங் ததே²வ ட²ஸ்ஸதீ’’தி. பரிக்³க³ஹா நிச்சா து⁴வா ஸஸ்ஸதா அவிபரிணாமத⁴ம்மா நத்தி² ந ஸந்தி ந ஸங்விஜ்ஜந்தி ந லப்³ப⁴ந்தீதி – ந ஹி ஸந்தி நிச்சா பரிக்³க³ஹா.
Nahi santi niccā pariggahāti. Dve pariggahā – taṇhāpariggaho ca diṭṭhipariggaho ca…pe… ayaṃ taṇhāpariggaho…pe… ayaṃ diṭṭhipariggaho. Taṇhāpariggaho anicco saṅkhato paṭiccasamuppanno khayadhammo vayadhammo virāgadhammo nirodhadhammo vipariṇāmadhammo. Diṭṭhipariggahopi anicco saṅkhato paṭiccasamuppanno khayadhammo vayadhammo virāgadhammo nirodhadhammo vipariṇāmadhammo. Vuttañhetaṃ bhagavatā – ‘‘passatha no tumhe, bhikkhave, taṃ pariggahaṃ yvāyaṃ pariggaho nicco dhuvo sassato avipariṇāmadhammo sassatisamaṃ tatheva ṭhassatī’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Sādhu, bhikkhave! Ahampi kho etaṃ, bhikkhave, pariggahaṃ na samanupassāmi, yvāyaṃ pariggaho nicco dhuvo sassato avipariṇāmadhammo sassatisamaṃ tatheva ṭhassatī’’ti. Pariggahā niccā dhuvā sassatā avipariṇāmadhammā natthi na santi na saṃvijjanti na labbhantīti – na hi santi niccā pariggahā.
வினாபா⁴வங் ஸந்தமேவித³ந்தி. நானாபா⁴வே வினாபா⁴வே அஞ்ஞதா²பா⁴வே ஸந்தே ஸங்விஜ்ஜமானே உபலப்³பி⁴யமானே. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா – ‘‘அலங், ஆனந்த³! மா ஸோசி மா பரிதே³வி. நனு ஏதங், ஆனந்த³, மயா படிகச்சேவ 15 அக்கா²தங் – ‘ஸப்³பே³ஹேவ பியேஹி மனாபேஹி நானாபா⁴வோ வினாபா⁴வோ அஞ்ஞதா²பா⁴வோ. தங் குதெத்த², ஆனந்த³, லப்³பா⁴ – யங் தங் ஜாதங் பூ⁴தங் ஸங்க²தங் பலோகத⁴ம்மங் தங் வத மா பலுஜ்ஜீ’தி! நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி. புரிமானங் புரிமானங் க²ந்தா⁴னங் தா⁴தூனங் ஆயதனானங் விபரிணாமஞ்ஞதா²பா⁴வா பச்சி²மா பச்சி²மா க²ந்தா⁴ ச தா⁴துயோ ச ஆயதனானி ச பவத்தந்தீ’’தி – வினாபா⁴வங் ஸந்தமேவித³ங்.
Vinābhāvaṃ santamevidanti. Nānābhāve vinābhāve aññathābhāve sante saṃvijjamāne upalabbhiyamāne. Vuttañhetaṃ bhagavatā – ‘‘alaṃ, ānanda! Mā soci mā paridevi. Nanu etaṃ, ānanda, mayā paṭikacceva 16 akkhātaṃ – ‘sabbeheva piyehi manāpehi nānābhāvo vinābhāvo aññathābhāvo. Taṃ kutettha, ānanda, labbhā – yaṃ taṃ jātaṃ bhūtaṃ saṅkhataṃ palokadhammaṃ taṃ vata mā palujjī’ti! Netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Purimānaṃ purimānaṃ khandhānaṃ dhātūnaṃ āyatanānaṃ vipariṇāmaññathābhāvā pacchimā pacchimā khandhā ca dhātuyo ca āyatanāni ca pavattantī’’ti – vinābhāvaṃ santamevidaṃ.
இதி தி³ஸ்வா நாகா³ரமாவஸேதி. இதீதி பத³ஸந்தி⁴ பத³ஸங்ஸக்³கோ³ பத³பாரிபூரீ அக்க²ரஸமவாயோ ப்³யஞ்ஜனஸிலிட்ட²தா பதா³னுபுப்³ப³தாபேதங். இதீதி இதி தி³ஸ்வா பஸ்ஸித்வா துலயித்வா தீரயித்வா விபா⁴வயித்வா விபூ⁴தங் கத்வா மமத்தேஸூதி – இதி தி³ஸ்வா. நாகா³ரமாவஸேதி ஸப்³ப³ங் க⁴ராவாஸபலிபோ³த⁴ங் சி²ந்தி³த்வா புத்ததா³ரபலிபோ³த⁴ங் சி²ந்தி³த்வா ஞாதிபலிபோ³த⁴ங் சி²ந்தி³த்வா மித்தாமச்சபலிபோ³த⁴ங் சி²ந்தி³த்வா ஸன்னிதி⁴பலிபோ³த⁴ங் சி²ந்தி³த்வா கேஸமஸ்ஸுங் ஓஹாரெத்வா காஸாயானி வத்தா²னி அச்சா²தெ³த்வா அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜித்வா அகிஞ்சனபா⁴வங் உபக³ந்த்வா ஏகோ சரெய்ய விஹரெய்ய இரியெய்ய வத்தெய்ய பாலெய்ய யபெய்ய யாபெய்யாதி – இதி தி³ஸ்வா நாகா³ரமாவஸே.
Iti disvā nāgāramāvaseti. Itīti padasandhi padasaṃsaggo padapāripūrī akkharasamavāyo byañjanasiliṭṭhatā padānupubbatāpetaṃ. Itīti iti disvā passitvā tulayitvā tīrayitvā vibhāvayitvā vibhūtaṃ katvā mamattesūti – iti disvā. Nāgāramāvaseti sabbaṃ gharāvāsapalibodhaṃ chinditvā puttadārapalibodhaṃ chinditvā ñātipalibodhaṃ chinditvā mittāmaccapalibodhaṃ chinditvā sannidhipalibodhaṃ chinditvā kesamassuṃ ohāretvā kāsāyāni vatthāni acchādetvā agārasmā anagāriyaṃ pabbajitvā akiñcanabhāvaṃ upagantvā eko careyya vihareyya iriyeyya vatteyya pāleyya yapeyya yāpeyyāti – iti disvā nāgāramāvase.
தேனாஹ ப⁴க³வா –
Tenāha bhagavā –
‘‘ஸோசந்தி ஜனா மமாயிதே, ந ஹி ஸந்தி நிச்சா பரிக்³க³ஹா;
‘‘Socanti janā mamāyite, na hi santi niccā pariggahā;
வினாபா⁴வங் ஸந்தமேவித³ங், இதி தி³ஸ்வா நாகா³ரமாவஸே’’தி.
Vinābhāvaṃ santamevidaṃ, iti disvā nāgāramāvase’’ti.
41.
41.
மரணேனபி தங் பஹீயதி 17 யங் புரிஸோ மமித³ந்தி மஞ்ஞதி;
Maraṇenapi taṃ pahīyati18yaṃ puriso mamidanti maññati;
ஏதம்பி விதி³த்வான 19 பண்டி³தோ, ந மமத்தாய நமேத² மாமகோ.
Etampividitvāna20paṇḍito, na mamattāya nametha māmako.
மரணேனபி தங் பஹீயதீதி. மரணந்தி யா தேஸங் தேஸங் ஸத்தானங் தம்ஹா தம்ஹா ஸத்தனிகாயா சுதி சவனதா பே⁴தோ³ அந்தரதா⁴னங் மச்சுமரணங் காலங்கிரியா க²ந்தா⁴னங் பே⁴தோ³ களேவரஸ்ஸ நிக்கே²போ ஜீவிதிந்த்³ரியஸ்ஸுபச்சே²தோ³. தந்தி ரூபக³தங் வேத³னாக³தங் ஸஞ்ஞாக³தங் ஸங்கா²ரக³தங் விஞ்ஞாணக³தங். பஹீயதீதி பஹீயதி ஜஹீயதி விஜஹீயதி அந்தரதா⁴யதி விப்பலுஜ்ஜதி. பா⁴ஸிதம்பி ஹேதங் –
Maraṇenapi taṃ pahīyatīti. Maraṇanti yā tesaṃ tesaṃ sattānaṃ tamhā tamhā sattanikāyā cuti cavanatā bhedo antaradhānaṃ maccumaraṇaṃ kālaṃkiriyā khandhānaṃ bhedo kaḷevarassa nikkhepo jīvitindriyassupacchedo. Tanti rūpagataṃ vedanāgataṃ saññāgataṃ saṅkhāragataṃ viññāṇagataṃ. Pahīyatīti pahīyati jahīyati vijahīyati antaradhāyati vippalujjati. Bhāsitampi hetaṃ –
‘‘புப்³பே³வ மச்சங் விஜஹந்தி போ⁴கா³, மச்சோவ நே புப்³ப³தரங் ஜஹாதி;
‘‘Pubbeva maccaṃ vijahanti bhogā, maccova ne pubbataraṃ jahāti;
அஸஸ்ஸதா போ⁴கி³னோ காமகாமீ, தஸ்மா ந ஸோசாமஹங் ஸோககாலே.
Asassatā bhogino kāmakāmī, tasmā na socāmahaṃ sokakāle.
‘‘உதே³தி ஆபூரதி வேதி சந்தோ³, அத்தங் க³மெத்வான பலேதி ஸூரியோ;
‘‘Udeti āpūrati veti cando, attaṃ gametvāna paleti sūriyo;
விதி³தா மயா ஸத்துக லோகத⁴ம்மா, தஸ்மா ந ஸோசாமஹங் ஸோககாலே’’தி.
Viditā mayā sattuka lokadhammā, tasmā na socāmahaṃ sokakāle’’ti.
மரணேனபி தங் பஹீயதி. யங் புரிஸோ மமித³ந்தி மஞ்ஞதீதி. யந்தி ரூபக³தங் வேத³னாக³தங் ஸஞ்ஞாக³தங் ஸங்கா²ரக³தங் விஞ்ஞாணக³தங். புரிஸோதி ஸங்கா² ஸமஞ்ஞா பஞ்ஞத்தி வோஹாரோ 21 நாமங் நாமகம்மங் நாமதெ⁴ய்யங் நிருத்தி ப்³யஞ்ஜனங் அபி⁴லாபோ. மமித³ந்தி மஞ்ஞதீதி தண்ஹாமஞ்ஞனாய மஞ்ஞதி, தி³ட்டி²மஞ்ஞனாய மஞ்ஞதி, மானமஞ்ஞனாய மஞ்ஞதி, கிலேஸமஞ்ஞனாய மஞ்ஞதி, து³ச்சரிதமஞ்ஞனாய மஞ்ஞதி, பயோக³மஞ்ஞனாய மஞ்ஞதி, விபாகமஞ்ஞனாய மஞ்ஞதீதி – யங் புரிஸோ மமித³ந்தி மஞ்ஞதி.
Maraṇenapi taṃ pahīyati. Yaṃ puriso mamidanti maññatīti. Yanti rūpagataṃ vedanāgataṃ saññāgataṃ saṅkhāragataṃ viññāṇagataṃ. Purisoti saṅkhā samaññā paññatti vohāro 22 nāmaṃ nāmakammaṃ nāmadheyyaṃ nirutti byañjanaṃ abhilāpo. Mamidanti maññatīti taṇhāmaññanāya maññati, diṭṭhimaññanāya maññati, mānamaññanāya maññati, kilesamaññanāya maññati, duccaritamaññanāya maññati, payogamaññanāya maññati, vipākamaññanāya maññatīti – yaṃ puriso mamidanti maññati.
ஏதம்பி விதி³த்வான பண்டி³தோதி. ஏதங் ஆதீ³னவங் ஞத்வா ஜானித்வா துலயித்வா தீரயித்வா விபா⁴வயித்வா விபூ⁴தங் கத்வா மமத்தேஸூதி, ஏதம்பி விதி³த்வா பண்டி³தோ தீ⁴ரோ பண்டி³தோ பஞ்ஞவா பு³த்³தி⁴மா ஞாணீ விபா⁴வீ மேதா⁴வீதி – ஏதம்பி விதி³த்வான பண்டி³தோ.
Etampi viditvāna paṇḍitoti. Etaṃ ādīnavaṃ ñatvā jānitvā tulayitvā tīrayitvā vibhāvayitvā vibhūtaṃ katvā mamattesūti, etampi viditvā paṇḍito dhīro paṇḍito paññavā buddhimā ñāṇī vibhāvī medhāvīti – etampi viditvāna paṇḍito.
ந மமத்தாய நமேத² மாமகோதி. மமத்தாதி த்³வே மமத்தா – தண்ஹாமமத்தஞ்ச தி³ட்டி²மமத்தஞ்ச…பே॰… இத³ங் தண்ஹாமமத்தங்…பே॰… இத³ங் தி³ட்டி²மமத்தங். மாமகோதி பு³த்³த⁴மாமகோ த⁴ம்மமாமகோ ஸங்க⁴மாமகோ. ஸோ ப⁴க³வந்தங் மமாயதி, ப⁴க³வா தங் புக்³க³லங் பரிக்³க³ண்ஹாதி. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா – ‘‘யே தே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கூ² குஹா த²த்³தா⁴ 23 லபா ஸிங்கீ³ உன்னளா அஸமாஹிதா, ந மே தே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கூ² மாமகா; அபக³தா ச தே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கூ² இமஸ்மா த⁴ம்மவினயா. ந ச தே இமஸ்மிங் த⁴ம்மவினயே வுத்³தி⁴ங் விரூள்ஹிங் வேபுல்லங் ஆபஜ்ஜந்தி. யே ச கோ² தே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கூ² நிக்குஹா நில்லபா தீ⁴ரா அத்த²த்³தா⁴ ஸுஸமாஹிதா, தே கோ² மே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கூ² மாமகா; அனபக³தா ச தே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கூ² இமஸ்மா த⁴ம்மவினயா. தே ச இமஸ்மிங் த⁴ம்மவினயே வுத்³தி⁴ங் விரூள்ஹிங் வேபுல்லங் ஆபஜ்ஜந்தி’’.
Na mamattāya nametha māmakoti. Mamattāti dve mamattā – taṇhāmamattañca diṭṭhimamattañca…pe… idaṃ taṇhāmamattaṃ…pe… idaṃ diṭṭhimamattaṃ. Māmakoti buddhamāmako dhammamāmako saṅghamāmako. So bhagavantaṃ mamāyati, bhagavā taṃ puggalaṃ pariggaṇhāti. Vuttañhetaṃ bhagavatā – ‘‘ye te, bhikkhave, bhikkhū kuhā thaddhā 24 lapā siṅgī unnaḷā asamāhitā, na me te, bhikkhave, bhikkhū māmakā; apagatā ca te, bhikkhave, bhikkhū imasmā dhammavinayā. Na ca te imasmiṃ dhammavinaye vuddhiṃ virūḷhiṃ vepullaṃ āpajjanti. Ye ca kho te, bhikkhave, bhikkhū nikkuhā nillapā dhīrā atthaddhā susamāhitā, te kho me, bhikkhave, bhikkhū māmakā; anapagatā ca te, bhikkhave, bhikkhū imasmā dhammavinayā. Te ca imasmiṃ dhammavinaye vuddhiṃ virūḷhiṃ vepullaṃ āpajjanti’’.
‘‘குஹா த²த்³தா⁴ லபா ஸிங்கீ³, உன்னளா அஸமாஹிதா;
‘‘Kuhā thaddhā lapā siṅgī, unnaḷā asamāhitā;
ந தே த⁴ம்மே விரூஹந்தி, ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴தே³ஸிதே.
Na te dhamme virūhanti, sammāsambuddhadesite.
‘‘நிக்குஹா நில்லபா தீ⁴ரா, அத்த²த்³தா⁴ ஸுஸமாஹிதா;
‘‘Nikkuhā nillapā dhīrā, atthaddhā susamāhitā;
தே வே த⁴ம்மே விரூஹந்தி, ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴தே³ஸிதே’’.
Te ve dhamme virūhanti, sammāsambuddhadesite’’.
ந மமத்தாய நமேத² மாமகோதி. மாமகோ தண்ஹாமமத்தங் பஹாய தி³ட்டி²மமத்தங் படினிஸ்ஸஜ்ஜித்வா மமத்தாய ந நமெய்ய ந ஓனமெய்ய, ந தங்னின்னோ அஸ்ஸ ந தப்போணோ ந தப்பப்³பா⁴ரோ ந தத³தி⁴முத்தோ ந தத³தி⁴பதெய்யோதி – ந மமத்தாய நமேத² மாமகோ.
Na mamattāya nametha māmakoti. Māmako taṇhāmamattaṃ pahāya diṭṭhimamattaṃ paṭinissajjitvā mamattāya na nameyya na onameyya, na taṃninno assa na tappoṇo na tappabbhāro na tadadhimutto na tadadhipateyyoti – na mamattāya nametha māmako.
தேனாஹ ப⁴க³வா –
Tenāha bhagavā –
‘‘மரணேனபி தங் பஹீயதி, யங் புரிஸோ மமித³ந்தி மஞ்ஞதி;
‘‘Maraṇenapi taṃ pahīyati, yaṃ puriso mamidanti maññati;
ஏதம்பி விதி³த்வான பண்டி³தோ, ந மமத்தாய நமேத² மாமகோ’’தி.
Etampi viditvāna paṇḍito, na mamattāya nametha māmako’’ti.
42.
42.
ஸுபினேன யதா²பி ஸங்க³தங், படிபு³த்³தோ⁴ புரிஸோ ந பஸ்ஸதி;
Supinenayathāpi saṅgataṃ, paṭibuddho puriso na passati;
ஏவம்பி பியாயிதங் ஜனங், பேதங் காலங்கதங் 25 ந பஸ்ஸதி.
Evampi piyāyitaṃ janaṃ, petaṃ kālaṅkataṃ26na passati.
ஸுபினேன யதா²பி ஸங்க³தந்தி. ஸங்க³தங் ஸமாக³தங் ஸமாஹிதங் ஸன்னிபதிதந்தி – ஸுபினேன யதா²பி ஸங்க³தங். படிபு³த்³தோ⁴ புரிஸோ ந பஸ்ஸதீதி யதா² புரிஸோ ஸுபினக³தோ சந்த³ங் பஸ்ஸதி, ஸூரியங் பஸ்ஸதி, மஹாஸமுத்³த³ங் பஸ்ஸதி, ஸினேருங் பப்³ப³தராஜானங் பஸ்ஸதி, ஹத்தி²ங் பஸ்ஸதி, அஸ்ஸங் பஸ்ஸதி, ரத²ங் பஸ்ஸதி, பத்திங் பஸ்ஸதி, ஸேனாப்³யூஹங் பஸ்ஸதி, ஆராமராமணெய்யகங் பஸ்ஸதி, வனராமணெய்யகங்…பே॰… பூ⁴மிராமணெய்யகங்… பொக்க²ரணீராமணெய்யகங் பஸ்ஸதி; படிபு³த்³தோ⁴ ந கிஞ்சி பஸ்ஸதீதி – படிபு³த்³தோ⁴ புரிஸோ ந பஸ்ஸதி.
Supinena yathāpi saṅgatanti. Saṅgataṃ samāgataṃ samāhitaṃ sannipatitanti – supinena yathāpi saṅgataṃ. Paṭibuddhopuriso na passatīti yathā puriso supinagato candaṃ passati, sūriyaṃ passati, mahāsamuddaṃ passati, sineruṃ pabbatarājānaṃ passati, hatthiṃ passati, assaṃ passati, rathaṃ passati, pattiṃ passati, senābyūhaṃ passati, ārāmarāmaṇeyyakaṃ passati, vanarāmaṇeyyakaṃ…pe… bhūmirāmaṇeyyakaṃ… pokkharaṇīrāmaṇeyyakaṃ passati; paṭibuddho na kiñci passatīti – paṭibuddho puriso na passati.
ஏவம்பி பியாயிதங் ஜனந்தி. ஏவந்தி ஓபம்மஸம்படிபாத³னங். பியாயிதங் ஜனந்தி மமாயிதங் ஜனங் மாதரங் வா பிதரங் வா பா⁴தரங் வா ப⁴கி³னிங் வா புத்தங் வா தீ⁴தரங் வா மித்தங் வா அமச்சங் வா ஞாதிங் வா ஸாலோஹிதங் வாதி – ஏவம்பி பியாயிதங் ஜனங்.
Evampi piyāyitaṃ jananti. Evanti opammasampaṭipādanaṃ. Piyāyitaṃ jananti mamāyitaṃ janaṃ mātaraṃ vā pitaraṃ vā bhātaraṃ vā bhaginiṃ vā puttaṃ vā dhītaraṃ vā mittaṃ vā amaccaṃ vā ñātiṃ vā sālohitaṃ vāti – evampi piyāyitaṃ janaṃ.
பேதங் காலங்கதங் ந பஸ்ஸதீதி. பேதோ வுச்சதி மதோ. காலங்கதங் ந பஸ்ஸதி ந த³க்க²தி நாதி⁴க³ச்ச²தி ந விந்த³தி ந படிலப⁴தீதி – பேதங் காலங்கதங் ந பஸ்ஸதி.
Petaṃkālaṅkataṃ na passatīti. Peto vuccati mato. Kālaṅkataṃ na passati na dakkhati nādhigacchati na vindati na paṭilabhatīti – petaṃ kālaṅkataṃ na passati.
தேனாஹ ப⁴க³வா –
Tenāha bhagavā –
‘‘ஸுபினேன யதா²பி ஸங்க³தங், படிபு³த்³தோ⁴ புரிஸோ ந பஸ்ஸதி;
‘‘Supinena yathāpi saṅgataṃ, paṭibuddho puriso na passati;
ஏவம்பி பியாயிதங் ஜனங், பேதங் காலங்கதங் ந பஸ்ஸதீ’’தி.
Evampi piyāyitaṃ janaṃ, petaṃ kālaṅkataṃ na passatī’’ti.
43.
43.
தி³ட்டா²பி ஸுதாபி தே ஜனா, யேஸங் நாமமித³ங் பவுச்சதி;
Diṭṭhāpisutāpi te janā, yesaṃ nāmamidaṃ pavuccati;
தி³ட்டா²பி ஸுதாபி தே ஜனாதி. தி³ட்டா²தி யே சக்கு²விஞ்ஞாணாபி⁴ஸம்பூ⁴தா. ஸுதாதி யே ஸோதவிஞ்ஞாணாபி⁴ஸம்பூ⁴தா . தே ஜனாதி க²த்தியா ச ப்³ராஹ்மணா ச வெஸ்ஸா ச ஸுத்³தா³ ச க³ஹட்டா² ச பப்³ப³ஜிதா ச தே³வா ச மனுஸ்ஸா சாதி – தி³ட்டா²பி ஸுதாபி தே ஜனா.
Diṭṭhāpi sutāpi te janāti. Diṭṭhāti ye cakkhuviññāṇābhisambhūtā. Sutāti ye sotaviññāṇābhisambhūtā . Te janāti khattiyā ca brāhmaṇā ca vessā ca suddā ca gahaṭṭhā ca pabbajitā ca devā ca manussā cāti – diṭṭhāpi sutāpi te janā.
யேஸங் நாமமித³ங் பவுச்சதீதி. யேஸந்தி யேஸங் க²த்தியானங் ப்³ராஹ்மணானங் வெஸ்ஸானங் ஸுத்³தா³னங் க³ஹட்டா²னங் பப்³ப³ஜிதானங் தே³வானங் மனுஸ்ஸானங். நாமந்தி ஸங்கா² ஸமஞ்ஞா பஞ்ஞத்தி வோஹாரோ நாமங் நாமகம்மங் நாமதெ⁴ய்யங் நிருத்தி ப்³யஞ்ஜனங் அபி⁴லாபோ. பவுச்சதீதி வுச்சதி பவுச்சதி கதீ²யதி ப⁴ணீயதி தீ³பீயதி வோஹரீயதீதி – யேஸங் நாமமித³ங் பவுச்சதி.
Yesaṃ nāmamidaṃ pavuccatīti. Yesanti yesaṃ khattiyānaṃ brāhmaṇānaṃ vessānaṃ suddānaṃ gahaṭṭhānaṃ pabbajitānaṃ devānaṃ manussānaṃ. Nāmanti saṅkhā samaññā paññatti vohāro nāmaṃ nāmakammaṃ nāmadheyyaṃ nirutti byañjanaṃ abhilāpo. Pavuccatīti vuccati pavuccati kathīyati bhaṇīyati dīpīyati voharīyatīti – yesaṃ nāmamidaṃ pavuccati.
நாமங்யேவாவஸிஸ்ஸதி அக்கெ²ய்யந்தி. ரூபக³தங் வேத³னாக³தங் ஸஞ்ஞாக³தங் ஸங்கா²ரக³தங் விஞ்ஞாணக³தங் பஹீயதி ஜஹீயதி விஜஹீயதி அந்தரதா⁴யதி விப்பலுஜ்ஜதி, நாமங்யேவாவஸிஸ்ஸதி. அக்கெ²ய்யந்தி. அக்கா²துங் கதே²துங் ப⁴ணிதுங் தீ³பயிதுங் வோஹரிதுந்தி – நாமங் ஏவாவஸிஸ்ஸதி அக்கெ²ய்யங். பேதஸ்ஸ ஜந்துனோதி. பேதஸ்ஸாதி மதஸ்ஸ காலங்கதஸ்ஸ. ஜந்துனோதி ஸத்தஸ்ஸ நரஸ்ஸ மானவஸ்ஸ போஸஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ஜீவஸ்ஸ ஜாகு³ஸ்ஸ ஜந்துஸ்ஸ இந்த³கு³ஸ்ஸ மனுஜஸ்ஸாதி – பேதஸ்ஸ ஜந்துனோ.
Nāmaṃyevāvasissati akkheyyanti. Rūpagataṃ vedanāgataṃ saññāgataṃ saṅkhāragataṃ viññāṇagataṃ pahīyati jahīyati vijahīyati antaradhāyati vippalujjati, nāmaṃyevāvasissati. Akkheyyanti. Akkhātuṃ kathetuṃ bhaṇituṃ dīpayituṃ voharitunti – nāmaṃ evāvasissati akkheyyaṃ. Petassa jantunoti. Petassāti matassa kālaṅkatassa. Jantunoti sattassa narassa mānavassa posassa puggalassa jīvassa jāgussa jantussa indagussa manujassāti – petassa jantuno.
தேனாஹ ப⁴க³வா –
Tenāha bhagavā –
‘‘தி³ட்டா²பி ஸுதாபி தே ஜனா, யேஸங் நாமமித³ங் பவுச்சதி;
‘‘Diṭṭhāpi sutāpi te janā, yesaṃ nāmamidaṃ pavuccati;
நாமங்யேவாவஸிஸ்ஸதி, அக்கெ²ய்யங் பேதஸ்ஸ ஜந்துனோ’’தி.
Nāmaṃyevāvasissati, akkheyyaṃ petassa jantuno’’ti.
44.
44.
ஸோகப்பரிதே³வமச்ச²ரங் , ந பஜஹந்தி கி³த்³தா⁴ மமாயிதே;
Sokapparidevamaccharaṃ, na pajahanti giddhā mamāyite;
தஸ்மா முனயோ பரிக்³க³ஹங், ஹித்வா அசரிங்ஸு கே²மத³ஸ்ஸினோ.
Tasmā munayo pariggahaṃ, hitvā acariṃsu khemadassino.
ஸோகப்பரிதே³வமச்ச²ரங் ந பஜஹந்தி கி³த்³தா⁴ மமாயிதேதி. ஸோகோதி ஞாதிப்³யஸனேன வா பு²ட்ட²ஸ்ஸ போ⁴க³ப்³யஸனேன வா பு²ட்ட²ஸ்ஸ ரோக³ப்³யஸனேன வா பு²ட்ட²ஸ்ஸ ஸீலப்³யஸனேன வா பு²ட்ட²ஸ்ஸ தி³ட்டி²ப்³யஸனேன வா பு²ட்ட²ஸ்ஸ அஞ்ஞதரஞ்ஞதரேன ப்³யஸனேன ஸமன்னாக³தஸ்ஸ அஞ்ஞதரஞ்ஞதரேன து³க்க²த⁴ம்மேன பு²ட்ட²ஸ்ஸ ஸோகோ ஸோசனா ஸோசிதத்தங் அந்தோஸோகோ அந்தோபரிஸோகோ அந்தோதா³ஹோ அந்தோபரிதா³ஹோ 29 சேதஸோ பரிஜ்ஜா²யனா தோ³மனஸ்ஸங் ஸோகஸல்லங். பரிதே³வோதி ஞாதிப்³யஸனேன வா பு²ட்ட²ஸ்ஸ…பே॰… தி³ட்டி²ப்³யஸனேன வா பு²ட்ட²ஸ்ஸ அஞ்ஞதரஞ்ஞதரேன ப்³யஸனேன ஸமன்னாக³தஸ்ஸ அஞ்ஞதரஞ்ஞதரேன து³க்க²த⁴ம்மேன பு²ட்ட²ஸ்ஸ ஆதே³வோ பரிதே³வோ ஆதே³வனா பரிதே³வனா ஆதே³விதத்தங் பரிதே³விதத்தங் வாசா பலாபோ விப்பலாபோ லாலப்போ லாலப்பாயனா லாலப்பாயிதத்தங். மச்ச²ரியந்தி பஞ்ச மச்ச²ரியானி – ஆவாஸமச்ச²ரியங் , குலமச்ச²ரியங், லாப⁴மச்ச²ரியங், வண்ணமச்ச²ரியங் , த⁴ம்மமச்ச²ரியங். யங் ஏவரூபங் மச்ச²ரியங் மச்ச²ராயனா மச்ச²ராயிதத்தங் வேவிச்ச²ங் கத³ரியங் கடுகஞ்சுகதா அக்³க³ஹிதத்தங் சித்தஸ்ஸ – இத³ங் வுச்சதி மச்ச²ரியங். அபி ச க²ந்த⁴மச்ச²ரியம்பி மச்ச²ரியங், தா⁴துமச்ச²ரியம்பி மச்ச²ரியங், ஆயதனமச்ச²ரியம்பி மச்ச²ரியங் கா³ஹோ – இத³ங் வுச்சதி மச்ச²ரியங். கே³தோ⁴ வுச்சதி தண்ஹா. யோ ராகோ³ ஸாராகோ³…பே॰… அபி⁴ஜ்ஜா² லோபோ⁴ அகுஸலமூலங். மமத்தாதி த்³வே மமத்தா – தண்ஹாமமத்தஞ்ச தி³ட்டி²மமத்தஞ்ச …பே॰… இத³ங் தண்ஹாமமத்தங்…பே॰… இத³ங் தி³ட்டி²மமத்தங். மமாயிதங் வத்து²ங் அச்சே²த³ஸங்கினோபி ஸோசந்தி, அச்சி²ஜ்ஜந்தேபி ஸோசந்தி, அச்சி²ன்னேபி ஸோசந்தி, மமாயிதங் வத்து²ங் விபரிணாமஸங்கினோபி ஸோசந்தி, விபரிணாமந்தேபி ஸோசந்தி, விபரிணதேபி ஸோசந்தி, மமாயிதங் வத்து²ங் அச்சே²த³ஸங்கினோபி பரிதே³வந்தி, அச்சி²ஜ்ஜந்தேபி பரிதே³வந்தி, அச்சி²ன்னேபி பரிதே³வந்தி. மமாயிதங் வத்து²ங் விபரிணாமஸங்கினோபி பரிதே³வந்தி, விபரிணாமந்தேபி பரிதே³வந்தி, விபரிணதேபி பரிதே³வந்தி. மமாயிதங் வத்து²ங் ரக்க²ந்தி கோ³பெந்தி பரிக்³க³ண்ஹந்தி மமாயந்தி மச்ச²ராயந்தி; மமாயிதஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங் ஸோகங் ந ஜஹந்தி, பரிதே³வங் ந ஜஹந்தி, மச்ச²ரியங் ந ஜஹந்தி, கே³த⁴ங் ந ஜஹந்தி நப்பஜஹந்தி ந வினோதெ³ந்தி ந ப்³யந்திங் கரொந்தி ந அனபா⁴வங் க³மெந்தீதி – ஸோகப்பரிதே³வமச்ச²ரங் நப்பஜஹந்தி கி³த்³தா⁴ மமாயிதே.