Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાનિદ્દેસપાળિ • Mahāniddesapāḷi |
૬. જરાસુત્તનિદ્દેસો
6. Jarāsuttaniddeso
અથ જરાસુત્તનિદ્દેસં વક્ખતિ –
Atha jarāsuttaniddesaṃ vakkhati –
૩૯.
39.
યો ચેપિ અતિચ્ચ જીવતિ, અથ ખો સો જરસાપિ મિય્યતિ.
Yo cepi aticca jīvati, atha kho so jarasāpi miyyati.
અપ્પં વત જીવિતં ઇદન્તિ. જીવિતન્તિ આયુ ઠિતિ યપના યાપના ઇરિયના વત્તના પાલના જીવિતં જીવિતિન્દ્રિયં. અપિ ચ, દ્વીહિ કારણેહિ અપ્પકં જીવિતં થોકં જીવિતં – ઠિતિપરિત્તતાય વા અપ્પકં જીવિતં, સરસપરિત્તતાય વા અપ્પકં જીવિતં. કથં ઠિતિપરિત્તતાય વા અપ્પકં જીવિતં? અતીતે ચિત્તક્ખણે જીવિત્થ, ન જીવતિ ન જીવિસ્સતિ; અનાગતે ચિત્તક્ખણે જીવિસ્સતિ, ન જીવતિ ન જીવિત્થ; પચ્ચુપ્પન્ને ચિત્તક્ખણે જીવતિ, ન જીવિત્થ ન જીવિસ્સતિ.
Appaṃ vata jīvitaṃ idanti. Jīvitanti āyu ṭhiti yapanā yāpanā iriyanā vattanā pālanā jīvitaṃ jīvitindriyaṃ. Api ca, dvīhi kāraṇehi appakaṃ jīvitaṃ thokaṃ jīvitaṃ – ṭhitiparittatāya vā appakaṃ jīvitaṃ, sarasaparittatāya vā appakaṃ jīvitaṃ. Kathaṃ ṭhitiparittatāya vā appakaṃ jīvitaṃ? Atīte cittakkhaṇe jīvittha, na jīvati na jīvissati; anāgate cittakkhaṇe jīvissati, na jīvati na jīvittha; paccuppanne cittakkhaṇe jīvati, na jīvittha na jīvissati.
‘‘જીવિતં અત્તભાવો ચ, સુખદુક્ખા ચ કેવલા;
‘‘Jīvitaṃ attabhāvo ca, sukhadukkhā ca kevalā;
એકચિત્તસમાયુત્તા, લહુસો વત્તતે ખણો.
Ekacittasamāyuttā, lahuso vattate khaṇo.
‘‘ચુલ્લાસીતિસહસ્સાનિ, કપ્પા તિટ્ઠન્તિ યે મરૂ;
‘‘Cullāsītisahassāni, kappā tiṭṭhanti ye marū;
‘‘યે નિરુદ્ધા મરન્તસ્સ, તિટ્ઠમાનસ્સ વા ઇધ;
‘‘Ye niruddhā marantassa, tiṭṭhamānassa vā idha;
સબ્બેપિ સદિસા ખન્ધા, ગતા અપ્પટિસન્ધિકા.
Sabbepi sadisā khandhā, gatā appaṭisandhikā.
‘‘અનન્તરા ચ યે ભગ્ગા, યે ચ ભગ્ગા અનાગતા;
‘‘Anantarā ca ye bhaggā, ye ca bhaggā anāgatā;
તદન્તરે નિરુદ્ધાનં, વેસમં નત્થિ લક્ખણે.
Tadantare niruddhānaṃ, vesamaṃ natthi lakkhaṇe.
‘‘અનિબ્બત્તેન ન જાતો, પચ્ચુપ્પન્નેન જીવતિ;
‘‘Anibbattena na jāto, paccuppannena jīvati;
ચિત્તભગ્ગા મતો લોકો, પઞ્ઞત્તિ પરમત્થિયા.
Cittabhaggā mato loko, paññatti paramatthiyā.
‘‘યથા નિન્ના પવત્તન્તિ, છન્દેન પરિણામિતા;
‘‘Yathā ninnā pavattanti, chandena pariṇāmitā;
અચ્છિન્નધારા વત્તન્તિ, સળાયતનપચ્ચયા.
Acchinnadhārā vattanti, saḷāyatanapaccayā.
‘‘અનિધાનગતા ભગ્ગા, પુઞ્જો નત્થિ અનાગતે;
‘‘Anidhānagatā bhaggā, puñjo natthi anāgate;
નિબ્બત્તા યે ચ તિટ્ઠન્તિ, આરગ્ગે સાસપૂપમા.
Nibbattā ye ca tiṭṭhanti, āragge sāsapūpamā.
‘‘નિબ્બત્તાનઞ્ચ ધમ્માનં, ભઙ્ગો નેસં પુરક્ખતો;
‘‘Nibbattānañca dhammānaṃ, bhaṅgo nesaṃ purakkhato;
પલોકધમ્મા તિટ્ઠન્તિ, પુરાણેહિ અમિસ્સિતા.
Palokadhammā tiṭṭhanti, purāṇehi amissitā.
‘‘અદસ્સનતો આયન્તિ, ભઙ્ગા ગચ્છન્તિ દસ્સનં;
‘‘Adassanato āyanti, bhaṅgā gacchanti dassanaṃ;
વિજ્જુપ્પાદોવ આકાસે, ઉપ્પજ્જન્તિ વયન્તિ ચા’’તિ.
Vijjuppādova ākāse, uppajjanti vayanti cā’’ti.
એવં ઠિતિપરિત્તતાય અપ્પકં જીવિતં.
Evaṃ ṭhitiparittatāya appakaṃ jīvitaṃ.
કથં સરસપરિત્તતાય અપ્પકં જીવિતં? અસ્સાસૂપનિબદ્ધં 5 જીવિતં, પસ્સાસૂપનિબદ્ધં જીવિતં, અસ્સાસપસ્સાસૂપનિબદ્ધં જીવિતં, મહાભૂતૂપનિબદ્ધં જીવિતં, કબળીકારાહારૂપનિબદ્ધં જીવિતં, ઉસ્મૂપનિબદ્ધં જીવિતં, વિઞ્ઞાણૂપનિબદ્ધં જીવિતં. મૂલમ્પિ ઇમેસં દુબ્બલં, પુબ્બહેતૂપિ ઇમેસં દુબ્બલા, યે પચ્ચયા તેપિ દુબ્બલા, યેપિ પભાવિકા તેપિ દુબ્બલા, સહભૂપિ ઇમેસં દુબ્બલા, સમ્પયોગાપિ ઇમેસં દુબ્બલા, સહજાપિ ઇમેસં દુબ્બલા, યાપિ પયોજિકા સાપિ દુબ્બલા. અઞ્ઞમઞ્ઞં ઇમે નિચ્ચદુબ્બલા, અઞ્ઞમઞ્ઞં અનવટ્ઠિતા ઇમે. અઞ્ઞમઞ્ઞં પરિપાતયન્તિ ઇમે, અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ હિ નત્થિ તાયિતા, ન ચાપિ ઠપેન્તિ અઞ્ઞમઞ્ઞં ઇમે. યોપિ નિબ્બત્તકો સો ન વિજ્જતિ.
Kathaṃ sarasaparittatāya appakaṃ jīvitaṃ? Assāsūpanibaddhaṃ 6 jīvitaṃ, passāsūpanibaddhaṃ jīvitaṃ, assāsapassāsūpanibaddhaṃ jīvitaṃ, mahābhūtūpanibaddhaṃ jīvitaṃ, kabaḷīkārāhārūpanibaddhaṃ jīvitaṃ, usmūpanibaddhaṃ jīvitaṃ, viññāṇūpanibaddhaṃ jīvitaṃ. Mūlampi imesaṃ dubbalaṃ, pubbahetūpi imesaṃ dubbalā, ye paccayā tepi dubbalā, yepi pabhāvikā tepi dubbalā, sahabhūpi imesaṃ dubbalā, sampayogāpi imesaṃ dubbalā, sahajāpi imesaṃ dubbalā, yāpi payojikā sāpi dubbalā. Aññamaññaṃ ime niccadubbalā, aññamaññaṃ anavaṭṭhitā ime. Aññamaññaṃ paripātayanti ime, aññamaññassa hi natthi tāyitā, na cāpi ṭhapenti aññamaññaṃ ime. Yopi nibbattako so na vijjati.
‘‘ન ચ કેનચિ કોચિ હાયતિ, ગન્ધબ્બા ચ ઇમે હિ સબ્બસો;
‘‘Na ca kenaci koci hāyati, gandhabbā ca ime hi sabbaso;
પુરિમેહિ પભાવિકા ઇમે, યેપિ પભાવિકા તે પુરે મતા;
Purimehi pabhāvikā ime, yepi pabhāvikā te pure matā;
પુરિમાપિ ચ પચ્છિમાપિ ચ, અઞ્ઞમઞ્ઞં ન કદાચિ મદ્દસંસૂ’’તિ.
Purimāpi ca pacchimāpi ca, aññamaññaṃ na kadāci maddasaṃsū’’ti.
એવં સરસપરિત્તતાય અપ્પકં જીવિતં.
Evaṃ sarasaparittatāya appakaṃ jīvitaṃ.
અપિ ચ, ચાતુમહારાજિકાનં 7 દેવાનં જીવિતં ઉપાદાય મનુસ્સાનં અપ્પકં જીવિતં પરિત્તં જીવિતં થોકં જીવિતં ખણિકં જીવિતં લહુકં જીવિતં ઇત્તરં જીવિતં અનદ્ધનીયં જીવિતં નચિરટ્ઠિતિકં જીવિતં. તાવતિંસાનં દેવાનં…પે॰… યામાનં દેવાનં… તુસિતાનં દેવાનં… નિમ્માનરતીનં દેવાનં… પરનિમ્મિતવસવત્તીનં દેવાનં… બ્રહ્મકાયિકાનં દેવાનં જીવિતં ઉપાદાય મનુસ્સાનં અપ્પકં જીવિતં પરિત્તં જીવિતં થોકં જીવિતં ખણિકં જીવિતં લહુકં જીવિતં ઇત્તરં જીવિતં અનદ્ધનીયં જીવિતં નચિરટ્ઠિતિકં જીવિતં. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા – ‘‘અપ્પમિદં, ભિક્ખવે, મનુસ્સાનં આયુ, ગમનિયો સમ્પરાયો, મન્તાય બોદ્ધબ્બં, કત્તબ્બં કુસલં, ચરિતબ્બં બ્રહ્મચરિયં, નત્થિ જાતસ્સ અમરણં. યો, ભિક્ખવે, ચિરં જીવતિ, સો વસ્સસતં અપ્પં વા ભિય્યો.
Api ca, cātumahārājikānaṃ 8 devānaṃ jīvitaṃ upādāya manussānaṃ appakaṃ jīvitaṃ parittaṃ jīvitaṃ thokaṃ jīvitaṃ khaṇikaṃ jīvitaṃ lahukaṃ jīvitaṃ ittaraṃ jīvitaṃ anaddhanīyaṃ jīvitaṃ naciraṭṭhitikaṃ jīvitaṃ. Tāvatiṃsānaṃ devānaṃ…pe… yāmānaṃ devānaṃ… tusitānaṃ devānaṃ… nimmānaratīnaṃ devānaṃ… paranimmitavasavattīnaṃ devānaṃ… brahmakāyikānaṃ devānaṃ jīvitaṃ upādāya manussānaṃ appakaṃ jīvitaṃ parittaṃ jīvitaṃ thokaṃ jīvitaṃ khaṇikaṃ jīvitaṃ lahukaṃ jīvitaṃ ittaraṃ jīvitaṃ anaddhanīyaṃ jīvitaṃ naciraṭṭhitikaṃ jīvitaṃ. Vuttañhetaṃ bhagavatā – ‘‘appamidaṃ, bhikkhave, manussānaṃ āyu, gamaniyo samparāyo, mantāya boddhabbaṃ, kattabbaṃ kusalaṃ, caritabbaṃ brahmacariyaṃ, natthi jātassa amaraṇaṃ. Yo, bhikkhave, ciraṃ jīvati, so vassasataṃ appaṃ vā bhiyyo.
‘‘અપ્પમાયુ મનુસ્સાનં, હીળેય્ય નં સુપોરિસો;
‘‘Appamāyu manussānaṃ, hīḷeyya naṃ suporiso;
ચરેય્યાદિત્તસીસોવ નત્થિ મચ્ચુસ્સનાગમો.
Careyyādittasīsova natthi maccussanāgamo.
‘‘અચ્ચયન્તિ અહોરત્તા, જીવિતં ઉપરુજ્ઝતિ;
‘‘Accayanti ahorattā, jīvitaṃ uparujjhati;
આયુ ખિય્યતિ મચ્ચાનં, કુન્નદીનંવ ઓદક’’ન્તિ.
Āyu khiyyati maccānaṃ, kunnadīnaṃva odaka’’nti.
અપ્પં વત જીવિતં ઇદં.
Appaṃ vata jīvitaṃ idaṃ.
ઓરં વસ્સસતાપિ મિય્યતીતિ. કલલકાલેપિ ચવતિ મરતિ અન્તરધાયતિ વિપ્પલુજ્જતિ, અબ્બુદકાલેપિ ચવતિ મરતિ અન્તરધાયતિ વિપ્પલુજ્જતિ, પેસિકાલેપિ ચવતિ મરતિ અન્તરધાયતિ વિપ્પલુજ્જતિ, ઘનકાલેપિ ચવતિ મરતિ અન્તરધાયતિ વિપ્પલુજ્જતિ, પસાખકાલેપિ ચવતિ મરતિ અન્તરધાયતિ વિપ્પલુજ્જતિ, જાતમત્તોપિ ચવતિ મરતિ અન્તરધાયતિ વિપ્પલુજ્જતિ, સૂતિઘરેપિ 9 ચવતિ મરતિ અન્તરધાયતિ વિપ્પલુજ્જતિ, અદ્ધમાસિકોપિ ચવતિ મરતિ અન્તરધાયતિ વિપ્પલુજ્જતિ, માસિકોપિ ચવતિ મરતિ અન્તરધાયતિ વિપ્પલુજ્જતિ, દ્વેમાસિકોપિ…પે॰… તેમાસિકોપિ… ચતુમાસિકોપિ… પઞ્ચમાસિકોપિ ચવતિ મરતિ અન્તરધાયતિ વિપ્પલુજ્જતિ, છમાસિકોપિ… સત્તમાસિકોપિ… અટ્ઠમાસિકોપિ… નવમાસિકોપિ… દસમાસિકોપિ… સંવચ્છરિકોપિ ચવતિ મરતિ અન્તરધાયતિ વિપ્પલુજ્જતિ, દ્વેવસ્સિકોપિ… તિવસ્સિકોપિ… ચતુવસ્સિકોપિ… પઞ્ચવસ્સિકોપિ … છવસ્સિકોપિ… સત્તવસ્સિકોપિ… અટ્ઠવસ્સિકોપિ… નવવસ્સિકોપિ… દસવસ્સિકોપિ… વીસતિવસ્સિકોપિ… તિંસવસ્સિકોપિ… ચત્તારીસવસ્સિકોપિ… પઞ્ઞાસવસ્સિકોપિ… સટ્ઠિવસ્સિકોપિ… સત્તતિવસ્સિકોપિ… અસીતિવસ્સિકોપિ… નવુતિવસ્સિકોપિ ચવતિ મરતિ અન્તરધાયતિ વિપ્પલુજ્જતીતિ – ઓરં વસ્સસતાપિ મિય્યતિ.
Oraṃ vassasatāpi miyyatīti. Kalalakālepi cavati marati antaradhāyati vippalujjati, abbudakālepi cavati marati antaradhāyati vippalujjati, pesikālepi cavati marati antaradhāyati vippalujjati, ghanakālepi cavati marati antaradhāyati vippalujjati, pasākhakālepi cavati marati antaradhāyati vippalujjati, jātamattopi cavati marati antaradhāyati vippalujjati, sūtigharepi 10 cavati marati antaradhāyati vippalujjati, addhamāsikopi cavati marati antaradhāyati vippalujjati, māsikopi cavati marati antaradhāyati vippalujjati, dvemāsikopi…pe… temāsikopi… catumāsikopi… pañcamāsikopi cavati marati antaradhāyati vippalujjati, chamāsikopi… sattamāsikopi… aṭṭhamāsikopi… navamāsikopi… dasamāsikopi… saṃvaccharikopi cavati marati antaradhāyati vippalujjati, dvevassikopi… tivassikopi… catuvassikopi… pañcavassikopi … chavassikopi… sattavassikopi… aṭṭhavassikopi… navavassikopi… dasavassikopi… vīsativassikopi… tiṃsavassikopi… cattārīsavassikopi… paññāsavassikopi… saṭṭhivassikopi… sattativassikopi… asītivassikopi… navutivassikopi cavati marati antaradhāyati vippalujjatīti – oraṃ vassasatāpi miyyati.
યો ચેપિ અતિચ્ચ જીવતીતિ. યો વસ્સસતં અતિક્કમિત્વા જીવતિ સો એકં વા વસ્સં જીવતિ, દ્વે વા વસ્સાનિ જીવતિ, તીણિ વા વસ્સાનિ જીવતિ, ચત્તારિ વા વસ્સાનિ જીવતિ, પઞ્ચ વા વસ્સાનિ જીવતિ…પે॰… દસ વા વસ્સાનિ જીવતિ, વીસતિ વા વસ્સાનિ જીવતિ, તિંસં વા વસ્સાનિ જીવતિ, ચત્તારીસં વા વસ્સાનિ જીવતીતિ – યો ચેપિ અતિચ્ચ જીવતિ. અથ ખો સો જરસાપિ મિય્યતીતિ. યદા જિણ્ણો હોતિ વુદ્ધો મહલ્લકો અદ્ધગતો વયોઅનુપ્પત્તો ખણ્ડદન્તો પલિતકેસો વિલૂનં ખલિતસિરો 11 વલિનં તિલકાહતગત્તો વઙ્કો ભોગ્ગો દણ્ડપરાયનો, સો જરાયપિ ચવતિ મરતિ અન્તરધાયતિ વિપ્પલુજ્જતિ, નત્થિ મરણમ્હા મોક્ખો.
Yocepi aticca jīvatīti. Yo vassasataṃ atikkamitvā jīvati so ekaṃ vā vassaṃ jīvati, dve vā vassāni jīvati, tīṇi vā vassāni jīvati, cattāri vā vassāni jīvati, pañca vā vassāni jīvati…pe… dasa vā vassāni jīvati, vīsati vā vassāni jīvati, tiṃsaṃ vā vassāni jīvati, cattārīsaṃ vā vassāni jīvatīti – yo cepi aticca jīvati. Atha kho so jarasāpi miyyatīti. Yadā jiṇṇo hoti vuddho mahallako addhagato vayoanuppatto khaṇḍadanto palitakeso vilūnaṃ khalitasiro 12 valinaṃ tilakāhatagatto vaṅko bhoggo daṇḍaparāyano, so jarāyapi cavati marati antaradhāyati vippalujjati, natthi maraṇamhā mokkho.
એવં જાતાન મચ્ચાનં, નિચ્ચં મરણતો ભયં.
Evaṃ jātāna maccānaṃ, niccaṃ maraṇato bhayaṃ.
‘‘યથાપિ કુમ્ભકારસ્સ, કતા મત્તિકભાજના;
‘‘Yathāpi kumbhakārassa, katā mattikabhājanā;
સબ્બે ભેદનપરિયન્તા, એવં મચ્ચાન જીવિતં.
Sabbe bhedanapariyantā, evaṃ maccāna jīvitaṃ.
‘‘દહરા ચ મહન્તા ચ, યે બાલા યે ચ પણ્ડિતા;
‘‘Daharā ca mahantā ca, ye bālā ye ca paṇḍitā;
સબ્બે મચ્ચુવસં યન્તિ, સબ્બે મચ્ચુપરાયના.
Sabbe maccuvasaṃ yanti, sabbe maccuparāyanā.
‘‘તેસં મચ્ચુપરેતાનં, ગચ્છતં પરલોકતો;
‘‘Tesaṃ maccuparetānaṃ, gacchataṃ paralokato;
ન પિતા તાયતે પુત્તં, ઞાતી વા પન ઞાતકે.
Na pitā tāyate puttaṃ, ñātī vā pana ñātake.
‘‘પેક્ખતઞ્ઞેવ ઞાતીનં, પસ્સ લાલપ્પતં પુથુ;
‘‘Pekkhataññeva ñātīnaṃ, passa lālappataṃ puthu;
એકમેકોવ મચ્ચાનં, ગોવજ્ઝો વિય નિય્યતિ;
Ekamekova maccānaṃ, govajjho viya niyyati;
એવમબ્ભાહતો લોકો, મચ્ચુના ચ જરાય ચા’’તિ.
Evamabbhāhato loko, maccunā ca jarāya cā’’ti.
અથ ખો સો જરસાપિ મિય્યતિ.
Atha kho so jarasāpi miyyati.
તેનાહ ભગવા –
Tenāha bhagavā –
‘‘અપ્પં વત જીવિતં ઇદં, ઓરં વસ્સસતાપિ મિય્યતિ;
‘‘Appaṃ vata jīvitaṃ idaṃ, oraṃ vassasatāpi miyyati;
યો ચેપિ અતિચ્ચ જીવતિ, અથ ખો સો જરસાપિ મિય્યતી’’તિ.
Yo cepi aticca jīvati, atha kho so jarasāpi miyyatī’’ti.
૪૦.
40.
સોચન્તિ જના મમાયિતે, ન હિ સન્તિ નિચ્ચા પરિગ્ગહા;
Socantijanā mamāyite, na hi santi niccā pariggahā;
વિનાભાવં સન્તમેવિદં, ઇતિ દિસ્વા નાગારમાવસે.
Vinābhāvaṃ santamevidaṃ, iti disvā nāgāramāvase.
સોચન્તિ જના મમાયિતેતિ. જનાતિ ખત્તિયા ચ બ્રાહ્મણા ચ વેસ્સા ચ સુદ્દા ચ ગહટ્ઠા ચ પબ્બજિતા ચ દેવા ચ મનુસ્સા ચ. મમત્તાતિ દ્વે મમત્તા – તણ્હામમત્તઞ્ચ દિટ્ઠિમમત્તઞ્ચ…પે॰… ઇદં તણ્હામમત્તં…પે॰… ઇદં દિટ્ઠિમમત્તં. મમાયિતં વત્થું અચ્છેદસઙ્કિનોપિ સોચન્તિ, અચ્છિજ્જન્તેપિ સોચન્તિ, અચ્છિન્નેપિ સોચન્તિ. મમાયિતં વત્થું વિપરિણામસઙ્કિનોપિ સોચન્તિ, વિપરિણામન્તેપિ સોચન્તિ, વિપરિણતેપિ સોચન્તિ કિલમન્તિ પરિદેવન્તિ ઉરત્તાળિં કન્દન્તિ સમ્મોહં આપજ્જન્તીતિ – સોચન્તિ જના મમાયિતે.
Socanti janā mamāyiteti. Janāti khattiyā ca brāhmaṇā ca vessā ca suddā ca gahaṭṭhā ca pabbajitā ca devā ca manussā ca. Mamattāti dve mamattā – taṇhāmamattañca diṭṭhimamattañca…pe… idaṃ taṇhāmamattaṃ…pe… idaṃ diṭṭhimamattaṃ. Mamāyitaṃ vatthuṃ acchedasaṅkinopi socanti, acchijjantepi socanti, acchinnepi socanti. Mamāyitaṃ vatthuṃ vipariṇāmasaṅkinopi socanti, vipariṇāmantepi socanti, vipariṇatepi socanti kilamanti paridevanti urattāḷiṃ kandanti sammohaṃ āpajjantīti – socanti janā mamāyite.
ન હિ સન્તિ નિચ્ચા પરિગ્ગહાતિ. દ્વે પરિગ્ગહા – તણ્હાપરિગ્ગહો ચ દિટ્ઠિપરિગ્ગહો ચ…પે॰… અયં તણ્હાપરિગ્ગહો…પે॰… અયં દિટ્ઠિપરિગ્ગહો. તણ્હાપરિગ્ગહો અનિચ્ચો સઙ્ખતો પટિચ્ચસમુપ્પન્નો ખયધમ્મો વયધમ્મો વિરાગધમ્મો નિરોધધમ્મો વિપરિણામધમ્મો. દિટ્ઠિપરિગ્ગહોપિ અનિચ્ચો સઙ્ખતો પટિચ્ચસમુપ્પન્નો ખયધમ્મો વયધમ્મો વિરાગધમ્મો નિરોધધમ્મો વિપરિણામધમ્મો. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા – ‘‘પસ્સથ નો તુમ્હે, ભિક્ખવે, તં પરિગ્ગહં ય્વાયં પરિગ્ગહો નિચ્ચો ધુવો સસ્સતો અવિપરિણામધમ્મો સસ્સતિસમં તથેવ ઠસ્સતી’’તિ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘સાધુ, ભિક્ખવે! અહમ્પિ ખો એતં, ભિક્ખવે, પરિગ્ગહં ન સમનુપસ્સામિ, ય્વાયં પરિગ્ગહો નિચ્ચો ધુવો સસ્સતો અવિપરિણામધમ્મો સસ્સતિસમં તથેવ ઠસ્સતી’’તિ. પરિગ્ગહા નિચ્ચા ધુવા સસ્સતા અવિપરિણામધમ્મા નત્થિ ન સન્તિ ન સંવિજ્જન્તિ ન લબ્ભન્તીતિ – ન હિ સન્તિ નિચ્ચા પરિગ્ગહા.
Nahi santi niccā pariggahāti. Dve pariggahā – taṇhāpariggaho ca diṭṭhipariggaho ca…pe… ayaṃ taṇhāpariggaho…pe… ayaṃ diṭṭhipariggaho. Taṇhāpariggaho anicco saṅkhato paṭiccasamuppanno khayadhammo vayadhammo virāgadhammo nirodhadhammo vipariṇāmadhammo. Diṭṭhipariggahopi anicco saṅkhato paṭiccasamuppanno khayadhammo vayadhammo virāgadhammo nirodhadhammo vipariṇāmadhammo. Vuttañhetaṃ bhagavatā – ‘‘passatha no tumhe, bhikkhave, taṃ pariggahaṃ yvāyaṃ pariggaho nicco dhuvo sassato avipariṇāmadhammo sassatisamaṃ tatheva ṭhassatī’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Sādhu, bhikkhave! Ahampi kho etaṃ, bhikkhave, pariggahaṃ na samanupassāmi, yvāyaṃ pariggaho nicco dhuvo sassato avipariṇāmadhammo sassatisamaṃ tatheva ṭhassatī’’ti. Pariggahā niccā dhuvā sassatā avipariṇāmadhammā natthi na santi na saṃvijjanti na labbhantīti – na hi santi niccā pariggahā.
વિનાભાવં સન્તમેવિદન્તિ. નાનાભાવે વિનાભાવે અઞ્ઞથાભાવે સન્તે સંવિજ્જમાને ઉપલબ્ભિયમાને. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા – ‘‘અલં, આનન્દ! મા સોચિ મા પરિદેવિ. નનુ એતં, આનન્દ, મયા પટિકચ્ચેવ 15 અક્ખાતં – ‘સબ્બેહેવ પિયેહિ મનાપેહિ નાનાભાવો વિનાભાવો અઞ્ઞથાભાવો. તં કુતેત્થ, આનન્દ, લબ્ભા – યં તં જાતં ભૂતં સઙ્ખતં પલોકધમ્મં તં વત મા પલુજ્જી’તિ! નેતં ઠાનં વિજ્જતિ. પુરિમાનં પુરિમાનં ખન્ધાનં ધાતૂનં આયતનાનં વિપરિણામઞ્ઞથાભાવા પચ્છિમા પચ્છિમા ખન્ધા ચ ધાતુયો ચ આયતનાનિ ચ પવત્તન્તી’’તિ – વિનાભાવં સન્તમેવિદં.
Vinābhāvaṃ santamevidanti. Nānābhāve vinābhāve aññathābhāve sante saṃvijjamāne upalabbhiyamāne. Vuttañhetaṃ bhagavatā – ‘‘alaṃ, ānanda! Mā soci mā paridevi. Nanu etaṃ, ānanda, mayā paṭikacceva 16 akkhātaṃ – ‘sabbeheva piyehi manāpehi nānābhāvo vinābhāvo aññathābhāvo. Taṃ kutettha, ānanda, labbhā – yaṃ taṃ jātaṃ bhūtaṃ saṅkhataṃ palokadhammaṃ taṃ vata mā palujjī’ti! Netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Purimānaṃ purimānaṃ khandhānaṃ dhātūnaṃ āyatanānaṃ vipariṇāmaññathābhāvā pacchimā pacchimā khandhā ca dhātuyo ca āyatanāni ca pavattantī’’ti – vinābhāvaṃ santamevidaṃ.
ઇતિ દિસ્વા નાગારમાવસેતિ. ઇતીતિ પદસન્ધિ પદસંસગ્ગો પદપારિપૂરી અક્ખરસમવાયો બ્યઞ્જનસિલિટ્ઠતા પદાનુપુબ્બતાપેતં. ઇતીતિ ઇતિ દિસ્વા પસ્સિત્વા તુલયિત્વા તીરયિત્વા વિભાવયિત્વા વિભૂતં કત્વા મમત્તેસૂતિ – ઇતિ દિસ્વા. નાગારમાવસેતિ સબ્બં ઘરાવાસપલિબોધં છિન્દિત્વા પુત્તદારપલિબોધં છિન્દિત્વા ઞાતિપલિબોધં છિન્દિત્વા મિત્તામચ્ચપલિબોધં છિન્દિત્વા સન્નિધિપલિબોધં છિન્દિત્વા કેસમસ્સું ઓહારેત્વા કાસાયાનિ વત્થાનિ અચ્છાદેત્વા અગારસ્મા અનગારિયં પબ્બજિત્વા અકિઞ્ચનભાવં ઉપગન્ત્વા એકો ચરેય્ય વિહરેય્ય ઇરિયેય્ય વત્તેય્ય પાલેય્ય યપેય્ય યાપેય્યાતિ – ઇતિ દિસ્વા નાગારમાવસે.
Iti disvā nāgāramāvaseti. Itīti padasandhi padasaṃsaggo padapāripūrī akkharasamavāyo byañjanasiliṭṭhatā padānupubbatāpetaṃ. Itīti iti disvā passitvā tulayitvā tīrayitvā vibhāvayitvā vibhūtaṃ katvā mamattesūti – iti disvā. Nāgāramāvaseti sabbaṃ gharāvāsapalibodhaṃ chinditvā puttadārapalibodhaṃ chinditvā ñātipalibodhaṃ chinditvā mittāmaccapalibodhaṃ chinditvā sannidhipalibodhaṃ chinditvā kesamassuṃ ohāretvā kāsāyāni vatthāni acchādetvā agārasmā anagāriyaṃ pabbajitvā akiñcanabhāvaṃ upagantvā eko careyya vihareyya iriyeyya vatteyya pāleyya yapeyya yāpeyyāti – iti disvā nāgāramāvase.
તેનાહ ભગવા –
Tenāha bhagavā –
‘‘સોચન્તિ જના મમાયિતે, ન હિ સન્તિ નિચ્ચા પરિગ્ગહા;
‘‘Socanti janā mamāyite, na hi santi niccā pariggahā;
વિનાભાવં સન્તમેવિદં, ઇતિ દિસ્વા નાગારમાવસે’’તિ.
Vinābhāvaṃ santamevidaṃ, iti disvā nāgāramāvase’’ti.
૪૧.
41.
મરણેનપિ તં પહીયતિ 17 યં પુરિસો મમિદન્તિ મઞ્ઞતિ;
Maraṇenapi taṃ pahīyati18yaṃ puriso mamidanti maññati;
એતમ્પિ વિદિત્વાન 19 પણ્ડિતો, ન મમત્તાય નમેથ મામકો.
Etampividitvāna20paṇḍito, na mamattāya nametha māmako.
મરણેનપિ તં પહીયતીતિ. મરણન્તિ યા તેસં તેસં સત્તાનં તમ્હા તમ્હા સત્તનિકાયા ચુતિ ચવનતા ભેદો અન્તરધાનં મચ્ચુમરણં કાલંકિરિયા ખન્ધાનં ભેદો કળેવરસ્સ નિક્ખેપો જીવિતિન્દ્રિયસ્સુપચ્છેદો. તન્તિ રૂપગતં વેદનાગતં સઞ્ઞાગતં સઙ્ખારગતં વિઞ્ઞાણગતં. પહીયતીતિ પહીયતિ જહીયતિ વિજહીયતિ અન્તરધાયતિ વિપ્પલુજ્જતિ. ભાસિતમ્પિ હેતં –
Maraṇenapi taṃ pahīyatīti. Maraṇanti yā tesaṃ tesaṃ sattānaṃ tamhā tamhā sattanikāyā cuti cavanatā bhedo antaradhānaṃ maccumaraṇaṃ kālaṃkiriyā khandhānaṃ bhedo kaḷevarassa nikkhepo jīvitindriyassupacchedo. Tanti rūpagataṃ vedanāgataṃ saññāgataṃ saṅkhāragataṃ viññāṇagataṃ. Pahīyatīti pahīyati jahīyati vijahīyati antaradhāyati vippalujjati. Bhāsitampi hetaṃ –
‘‘પુબ્બેવ મચ્ચં વિજહન્તિ ભોગા, મચ્ચોવ ને પુબ્બતરં જહાતિ;
‘‘Pubbeva maccaṃ vijahanti bhogā, maccova ne pubbataraṃ jahāti;
અસસ્સતા ભોગિનો કામકામી, તસ્મા ન સોચામહં સોકકાલે.
Asassatā bhogino kāmakāmī, tasmā na socāmahaṃ sokakāle.
‘‘ઉદેતિ આપૂરતિ વેતિ ચન્દો, અત્તં ગમેત્વાન પલેતિ સૂરિયો;
‘‘Udeti āpūrati veti cando, attaṃ gametvāna paleti sūriyo;
વિદિતા મયા સત્તુક લોકધમ્મા, તસ્મા ન સોચામહં સોકકાલે’’તિ.
Viditā mayā sattuka lokadhammā, tasmā na socāmahaṃ sokakāle’’ti.
મરણેનપિ તં પહીયતિ. યં પુરિસો મમિદન્તિ મઞ્ઞતીતિ. યન્તિ રૂપગતં વેદનાગતં સઞ્ઞાગતં સઙ્ખારગતં વિઞ્ઞાણગતં. પુરિસોતિ સઙ્ખા સમઞ્ઞા પઞ્ઞત્તિ વોહારો 21 નામં નામકમ્મં નામધેય્યં નિરુત્તિ બ્યઞ્જનં અભિલાપો. મમિદન્તિ મઞ્ઞતીતિ તણ્હામઞ્ઞનાય મઞ્ઞતિ, દિટ્ઠિમઞ્ઞનાય મઞ્ઞતિ, માનમઞ્ઞનાય મઞ્ઞતિ, કિલેસમઞ્ઞનાય મઞ્ઞતિ, દુચ્ચરિતમઞ્ઞનાય મઞ્ઞતિ, પયોગમઞ્ઞનાય મઞ્ઞતિ, વિપાકમઞ્ઞનાય મઞ્ઞતીતિ – યં પુરિસો મમિદન્તિ મઞ્ઞતિ.
Maraṇenapi taṃ pahīyati. Yaṃ puriso mamidanti maññatīti. Yanti rūpagataṃ vedanāgataṃ saññāgataṃ saṅkhāragataṃ viññāṇagataṃ. Purisoti saṅkhā samaññā paññatti vohāro 22 nāmaṃ nāmakammaṃ nāmadheyyaṃ nirutti byañjanaṃ abhilāpo. Mamidanti maññatīti taṇhāmaññanāya maññati, diṭṭhimaññanāya maññati, mānamaññanāya maññati, kilesamaññanāya maññati, duccaritamaññanāya maññati, payogamaññanāya maññati, vipākamaññanāya maññatīti – yaṃ puriso mamidanti maññati.
એતમ્પિ વિદિત્વાન પણ્ડિતોતિ. એતં આદીનવં ઞત્વા જાનિત્વા તુલયિત્વા તીરયિત્વા વિભાવયિત્વા વિભૂતં કત્વા મમત્તેસૂતિ, એતમ્પિ વિદિત્વા પણ્ડિતો ધીરો પણ્ડિતો પઞ્ઞવા બુદ્ધિમા ઞાણી વિભાવી મેધાવીતિ – એતમ્પિ વિદિત્વાન પણ્ડિતો.
Etampi viditvāna paṇḍitoti. Etaṃ ādīnavaṃ ñatvā jānitvā tulayitvā tīrayitvā vibhāvayitvā vibhūtaṃ katvā mamattesūti, etampi viditvā paṇḍito dhīro paṇḍito paññavā buddhimā ñāṇī vibhāvī medhāvīti – etampi viditvāna paṇḍito.
ન મમત્તાય નમેથ મામકોતિ. મમત્તાતિ દ્વે મમત્તા – તણ્હામમત્તઞ્ચ દિટ્ઠિમમત્તઞ્ચ…પે॰… ઇદં તણ્હામમત્તં…પે॰… ઇદં દિટ્ઠિમમત્તં. મામકોતિ બુદ્ધમામકો ધમ્મમામકો સઙ્ઘમામકો. સો ભગવન્તં મમાયતિ, ભગવા તં પુગ્ગલં પરિગ્ગણ્હાતિ. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા – ‘‘યે તે, ભિક્ખવે, ભિક્ખૂ કુહા થદ્ધા 23 લપા સિઙ્ગી ઉન્નળા અસમાહિતા, ન મે તે, ભિક્ખવે, ભિક્ખૂ મામકા; અપગતા ચ તે, ભિક્ખવે, ભિક્ખૂ ઇમસ્મા ધમ્મવિનયા. ન ચ તે ઇમસ્મિં ધમ્મવિનયે વુદ્ધિં વિરૂળ્હિં વેપુલ્લં આપજ્જન્તિ. યે ચ ખો તે, ભિક્ખવે, ભિક્ખૂ નિક્કુહા નિલ્લપા ધીરા અત્થદ્ધા સુસમાહિતા, તે ખો મે, ભિક્ખવે, ભિક્ખૂ મામકા; અનપગતા ચ તે, ભિક્ખવે, ભિક્ખૂ ઇમસ્મા ધમ્મવિનયા. તે ચ ઇમસ્મિં ધમ્મવિનયે વુદ્ધિં વિરૂળ્હિં વેપુલ્લં આપજ્જન્તિ’’.
Na mamattāya nametha māmakoti. Mamattāti dve mamattā – taṇhāmamattañca diṭṭhimamattañca…pe… idaṃ taṇhāmamattaṃ…pe… idaṃ diṭṭhimamattaṃ. Māmakoti buddhamāmako dhammamāmako saṅghamāmako. So bhagavantaṃ mamāyati, bhagavā taṃ puggalaṃ pariggaṇhāti. Vuttañhetaṃ bhagavatā – ‘‘ye te, bhikkhave, bhikkhū kuhā thaddhā 24 lapā siṅgī unnaḷā asamāhitā, na me te, bhikkhave, bhikkhū māmakā; apagatā ca te, bhikkhave, bhikkhū imasmā dhammavinayā. Na ca te imasmiṃ dhammavinaye vuddhiṃ virūḷhiṃ vepullaṃ āpajjanti. Ye ca kho te, bhikkhave, bhikkhū nikkuhā nillapā dhīrā atthaddhā susamāhitā, te kho me, bhikkhave, bhikkhū māmakā; anapagatā ca te, bhikkhave, bhikkhū imasmā dhammavinayā. Te ca imasmiṃ dhammavinaye vuddhiṃ virūḷhiṃ vepullaṃ āpajjanti’’.
‘‘કુહા થદ્ધા લપા સિઙ્ગી, ઉન્નળા અસમાહિતા;
‘‘Kuhā thaddhā lapā siṅgī, unnaḷā asamāhitā;
ન તે ધમ્મે વિરૂહન્તિ, સમ્માસમ્બુદ્ધદેસિતે.
Na te dhamme virūhanti, sammāsambuddhadesite.
‘‘નિક્કુહા નિલ્લપા ધીરા, અત્થદ્ધા સુસમાહિતા;
‘‘Nikkuhā nillapā dhīrā, atthaddhā susamāhitā;
તે વે ધમ્મે વિરૂહન્તિ, સમ્માસમ્બુદ્ધદેસિતે’’.
Te ve dhamme virūhanti, sammāsambuddhadesite’’.
ન મમત્તાય નમેથ મામકોતિ. મામકો તણ્હામમત્તં પહાય દિટ્ઠિમમત્તં પટિનિસ્સજ્જિત્વા મમત્તાય ન નમેય્ય ન ઓનમેય્ય, ન તંનિન્નો અસ્સ ન તપ્પોણો ન તપ્પબ્ભારો ન તદધિમુત્તો ન તદધિપતેય્યોતિ – ન મમત્તાય નમેથ મામકો.
Na mamattāya nametha māmakoti. Māmako taṇhāmamattaṃ pahāya diṭṭhimamattaṃ paṭinissajjitvā mamattāya na nameyya na onameyya, na taṃninno assa na tappoṇo na tappabbhāro na tadadhimutto na tadadhipateyyoti – na mamattāya nametha māmako.
તેનાહ ભગવા –
Tenāha bhagavā –
‘‘મરણેનપિ તં પહીયતિ, યં પુરિસો મમિદન્તિ મઞ્ઞતિ;
‘‘Maraṇenapi taṃ pahīyati, yaṃ puriso mamidanti maññati;
એતમ્પિ વિદિત્વાન પણ્ડિતો, ન મમત્તાય નમેથ મામકો’’તિ.
Etampi viditvāna paṇḍito, na mamattāya nametha māmako’’ti.
૪૨.
42.
સુપિનેન યથાપિ સઙ્ગતં, પટિબુદ્ધો પુરિસો ન પસ્સતિ;
Supinenayathāpi saṅgataṃ, paṭibuddho puriso na passati;
એવમ્પિ પિયાયિતં જનં, પેતં કાલઙ્કતં 25 ન પસ્સતિ.
Evampi piyāyitaṃ janaṃ, petaṃ kālaṅkataṃ26na passati.
સુપિનેન યથાપિ સઙ્ગતન્તિ. સઙ્ગતં સમાગતં સમાહિતં સન્નિપતિતન્તિ – સુપિનેન યથાપિ સઙ્ગતં. પટિબુદ્ધો પુરિસો ન પસ્સતીતિ યથા પુરિસો સુપિનગતો ચન્દં પસ્સતિ, સૂરિયં પસ્સતિ, મહાસમુદ્દં પસ્સતિ, સિનેરું પબ્બતરાજાનં પસ્સતિ, હત્થિં પસ્સતિ, અસ્સં પસ્સતિ, રથં પસ્સતિ, પત્તિં પસ્સતિ, સેનાબ્યૂહં પસ્સતિ, આરામરામણેય્યકં પસ્સતિ, વનરામણેય્યકં…પે॰… ભૂમિરામણેય્યકં… પોક્ખરણીરામણેય્યકં પસ્સતિ; પટિબુદ્ધો ન કિઞ્ચિ પસ્સતીતિ – પટિબુદ્ધો પુરિસો ન પસ્સતિ.
Supinena yathāpi saṅgatanti. Saṅgataṃ samāgataṃ samāhitaṃ sannipatitanti – supinena yathāpi saṅgataṃ. Paṭibuddhopuriso na passatīti yathā puriso supinagato candaṃ passati, sūriyaṃ passati, mahāsamuddaṃ passati, sineruṃ pabbatarājānaṃ passati, hatthiṃ passati, assaṃ passati, rathaṃ passati, pattiṃ passati, senābyūhaṃ passati, ārāmarāmaṇeyyakaṃ passati, vanarāmaṇeyyakaṃ…pe… bhūmirāmaṇeyyakaṃ… pokkharaṇīrāmaṇeyyakaṃ passati; paṭibuddho na kiñci passatīti – paṭibuddho puriso na passati.
એવમ્પિ પિયાયિતં જનન્તિ. એવન્તિ ઓપમ્મસમ્પટિપાદનં. પિયાયિતં જનન્તિ મમાયિતં જનં માતરં વા પિતરં વા ભાતરં વા ભગિનિં વા પુત્તં વા ધીતરં વા મિત્તં વા અમચ્ચં વા ઞાતિં વા સાલોહિતં વાતિ – એવમ્પિ પિયાયિતં જનં.
Evampi piyāyitaṃ jananti. Evanti opammasampaṭipādanaṃ. Piyāyitaṃ jananti mamāyitaṃ janaṃ mātaraṃ vā pitaraṃ vā bhātaraṃ vā bhaginiṃ vā puttaṃ vā dhītaraṃ vā mittaṃ vā amaccaṃ vā ñātiṃ vā sālohitaṃ vāti – evampi piyāyitaṃ janaṃ.
પેતં કાલઙ્કતં ન પસ્સતીતિ. પેતો વુચ્ચતિ મતો. કાલઙ્કતં ન પસ્સતિ ન દક્ખતિ નાધિગચ્છતિ ન વિન્દતિ ન પટિલભતીતિ – પેતં કાલઙ્કતં ન પસ્સતિ.
Petaṃkālaṅkataṃ na passatīti. Peto vuccati mato. Kālaṅkataṃ na passati na dakkhati nādhigacchati na vindati na paṭilabhatīti – petaṃ kālaṅkataṃ na passati.
તેનાહ ભગવા –
Tenāha bhagavā –
‘‘સુપિનેન યથાપિ સઙ્ગતં, પટિબુદ્ધો પુરિસો ન પસ્સતિ;
‘‘Supinena yathāpi saṅgataṃ, paṭibuddho puriso na passati;
એવમ્પિ પિયાયિતં જનં, પેતં કાલઙ્કતં ન પસ્સતી’’તિ.
Evampi piyāyitaṃ janaṃ, petaṃ kālaṅkataṃ na passatī’’ti.
૪૩.
43.
દિટ્ઠાપિ સુતાપિ તે જના, યેસં નામમિદં પવુચ્ચતિ;
Diṭṭhāpisutāpi te janā, yesaṃ nāmamidaṃ pavuccati;
દિટ્ઠાપિ સુતાપિ તે જનાતિ. દિટ્ઠાતિ યે ચક્ખુવિઞ્ઞાણાભિસમ્ભૂતા. સુતાતિ યે સોતવિઞ્ઞાણાભિસમ્ભૂતા . તે જનાતિ ખત્તિયા ચ બ્રાહ્મણા ચ વેસ્સા ચ સુદ્દા ચ ગહટ્ઠા ચ પબ્બજિતા ચ દેવા ચ મનુસ્સા ચાતિ – દિટ્ઠાપિ સુતાપિ તે જના.
Diṭṭhāpi sutāpi te janāti. Diṭṭhāti ye cakkhuviññāṇābhisambhūtā. Sutāti ye sotaviññāṇābhisambhūtā . Te janāti khattiyā ca brāhmaṇā ca vessā ca suddā ca gahaṭṭhā ca pabbajitā ca devā ca manussā cāti – diṭṭhāpi sutāpi te janā.
યેસં નામમિદં પવુચ્ચતીતિ. યેસન્તિ યેસં ખત્તિયાનં બ્રાહ્મણાનં વેસ્સાનં સુદ્દાનં ગહટ્ઠાનં પબ્બજિતાનં દેવાનં મનુસ્સાનં. નામન્તિ સઙ્ખા સમઞ્ઞા પઞ્ઞત્તિ વોહારો નામં નામકમ્મં નામધેય્યં નિરુત્તિ બ્યઞ્જનં અભિલાપો. પવુચ્ચતીતિ વુચ્ચતિ પવુચ્ચતિ કથીયતિ ભણીયતિ દીપીયતિ વોહરીયતીતિ – યેસં નામમિદં પવુચ્ચતિ.
Yesaṃ nāmamidaṃ pavuccatīti. Yesanti yesaṃ khattiyānaṃ brāhmaṇānaṃ vessānaṃ suddānaṃ gahaṭṭhānaṃ pabbajitānaṃ devānaṃ manussānaṃ. Nāmanti saṅkhā samaññā paññatti vohāro nāmaṃ nāmakammaṃ nāmadheyyaṃ nirutti byañjanaṃ abhilāpo. Pavuccatīti vuccati pavuccati kathīyati bhaṇīyati dīpīyati voharīyatīti – yesaṃ nāmamidaṃ pavuccati.
નામંયેવાવસિસ્સતિ અક્ખેય્યન્તિ. રૂપગતં વેદનાગતં સઞ્ઞાગતં સઙ્ખારગતં વિઞ્ઞાણગતં પહીયતિ જહીયતિ વિજહીયતિ અન્તરધાયતિ વિપ્પલુજ્જતિ, નામંયેવાવસિસ્સતિ. અક્ખેય્યન્તિ. અક્ખાતું કથેતું ભણિતું દીપયિતું વોહરિતુન્તિ – નામં એવાવસિસ્સતિ અક્ખેય્યં. પેતસ્સ જન્તુનોતિ. પેતસ્સાતિ મતસ્સ કાલઙ્કતસ્સ. જન્તુનોતિ સત્તસ્સ નરસ્સ માનવસ્સ પોસસ્સ પુગ્ગલસ્સ જીવસ્સ જાગુસ્સ જન્તુસ્સ ઇન્દગુસ્સ મનુજસ્સાતિ – પેતસ્સ જન્તુનો.
Nāmaṃyevāvasissati akkheyyanti. Rūpagataṃ vedanāgataṃ saññāgataṃ saṅkhāragataṃ viññāṇagataṃ pahīyati jahīyati vijahīyati antaradhāyati vippalujjati, nāmaṃyevāvasissati. Akkheyyanti. Akkhātuṃ kathetuṃ bhaṇituṃ dīpayituṃ voharitunti – nāmaṃ evāvasissati akkheyyaṃ. Petassa jantunoti. Petassāti matassa kālaṅkatassa. Jantunoti sattassa narassa mānavassa posassa puggalassa jīvassa jāgussa jantussa indagussa manujassāti – petassa jantuno.
તેનાહ ભગવા –
Tenāha bhagavā –
‘‘દિટ્ઠાપિ સુતાપિ તે જના, યેસં નામમિદં પવુચ્ચતિ;
‘‘Diṭṭhāpi sutāpi te janā, yesaṃ nāmamidaṃ pavuccati;
નામંયેવાવસિસ્સતિ, અક્ખેય્યં પેતસ્સ જન્તુનો’’તિ.
Nāmaṃyevāvasissati, akkheyyaṃ petassa jantuno’’ti.
૪૪.
44.
સોકપ્પરિદેવમચ્છરં , ન પજહન્તિ ગિદ્ધા મમાયિતે;
Sokapparidevamaccharaṃ, na pajahanti giddhā mamāyite;
તસ્મા મુનયો પરિગ્ગહં, હિત્વા અચરિંસુ ખેમદસ્સિનો.
Tasmā munayo pariggahaṃ, hitvā acariṃsu khemadassino.
સોકપ્પરિદેવમચ્છરં ન પજહન્તિ ગિદ્ધા મમાયિતેતિ. સોકોતિ ઞાતિબ્યસનેન વા ફુટ્ઠસ્સ ભોગબ્યસનેન વા ફુટ્ઠસ્સ રોગબ્યસનેન વા ફુટ્ઠસ્સ સીલબ્યસનેન વા ફુટ્ઠસ્સ દિટ્ઠિબ્યસનેન વા ફુટ્ઠસ્સ અઞ્ઞતરઞ્ઞતરેન બ્યસનેન સમન્નાગતસ્સ અઞ્ઞતરઞ્ઞતરેન દુક્ખધમ્મેન ફુટ્ઠસ્સ સોકો સોચના સોચિતત્તં અન્તોસોકો અન્તોપરિસોકો અન્તોદાહો અન્તોપરિદાહો 29 ચેતસો પરિજ્ઝાયના દોમનસ્સં સોકસલ્લં. પરિદેવોતિ ઞાતિબ્યસનેન વા ફુટ્ઠસ્સ…પે॰… દિટ્ઠિબ્યસનેન વા ફુટ્ઠસ્સ અઞ્ઞતરઞ્ઞતરેન બ્યસનેન સમન્નાગતસ્સ અઞ્ઞતરઞ્ઞતરેન દુક્ખધમ્મેન ફુટ્ઠસ્સ આદેવો પરિદેવો આદેવના પરિદેવના આદેવિતત્તં પરિદેવિતત્તં વાચા પલાપો વિપ્પલાપો લાલપ્પો લાલપ્પાયના લાલપ્પાયિતત્તં. મચ્છરિયન્તિ પઞ્ચ મચ્છરિયાનિ – આવાસમચ્છરિયં , કુલમચ્છરિયં, લાભમચ્છરિયં, વણ્ણમચ્છરિયં , ધમ્મમચ્છરિયં. યં એવરૂપં મચ્છરિયં મચ્છરાયના મચ્છરાયિતત્તં વેવિચ્છં કદરિયં કટુકઞ્ચુકતા અગ્ગહિતત્તં ચિત્તસ્સ – ઇદં વુચ્ચતિ મચ્છરિયં. અપિ ચ ખન્ધમચ્છરિયમ્પિ મચ્છરિયં, ધાતુમચ્છરિયમ્પિ મચ્છરિયં, આયતનમચ્છરિયમ્પિ મચ્છરિયં ગાહો – ઇદં વુચ્ચતિ મચ્છરિયં. ગેધો વુચ્ચતિ તણ્હા. યો રાગો સારાગો…પે॰… અભિજ્ઝા લોભો અકુસલમૂલં. મમત્તાતિ દ્વે મમત્તા – તણ્હામમત્તઞ્ચ દિટ્ઠિમમત્તઞ્ચ …પે॰… ઇદં તણ્હામમત્તં…પે॰… ઇદં દિટ્ઠિમમત્તં. મમાયિતં વત્થું અચ્છેદસઙ્કિનોપિ સોચન્તિ, અચ્છિજ્જન્તેપિ સોચન્તિ, અચ્છિન્નેપિ સોચન્તિ, મમાયિતં વત્થું વિપરિણામસઙ્કિનોપિ સોચન્તિ, વિપરિણામન્તેપિ સોચન્તિ, વિપરિણતેપિ સોચન્તિ, મમાયિતં વત્થું અચ્છેદસઙ્કિનોપિ પરિદેવન્તિ, અચ્છિજ્જન્તેપિ પરિદેવન્તિ, અચ્છિન્નેપિ પરિદેવન્તિ. મમાયિતં વત્થું વિપરિણામસઙ્કિનોપિ પરિદેવન્તિ, વિપરિણામન્તેપિ પરિદેવન્તિ, વિપરિણતેપિ પરિદેવન્તિ. મમાયિતં વત્થું રક્ખન્તિ ગોપેન્તિ પરિગ્ગણ્હન્તિ મમાયન્તિ મચ્છરાયન્તિ; મમાયિતસ્મિં વત્થુસ્મિં સોકં ન જહન્તિ, પરિદેવં ન જહન્તિ, મચ્છરિયં ન જહન્તિ, ગેધં ન જહન્તિ નપ્પજહન્તિ ન વિનોદેન્તિ ન બ્યન્તિં કરોન્તિ ન અનભાવં ગમેન્તીતિ – સોકપ્પરિદેવમચ્છરં નપ્પજહન્તિ ગિદ્ધા મમાયિતે.
Sokapparidevamaccharaṃ na pajahanti giddhā mamāyiteti. Sokoti ñātibyasanena vā phuṭṭhassa bhogabyasanena vā phuṭṭhassa rogabyasanena vā phuṭṭhassa sīlabyasanena vā phuṭṭhassa diṭṭhibyasanena vā phuṭṭhassa aññataraññatarena byasanena samannāgatassa aññataraññatarena dukkhadhammena phuṭṭhassa soko socanā socitattaṃ antosoko antoparisoko antodāho antoparidāho 30 cetaso parijjhāyanā domanassaṃ sokasallaṃ. Paridevoti ñātibyasanena vā phuṭṭhassa…pe… diṭṭhibyasanena vā phuṭṭhassa aññataraññatarena byasanena samannāgatassa aññataraññatarena dukkhadhammena phuṭṭhassa ādevo paridevo ādevanā paridevanā ādevitattaṃ paridevitattaṃ vācā palāpo vippalāpo lālappo lālappāyanā lālappāyitattaṃ. Macchariyanti pañca macchariyāni – āvāsamacchariyaṃ , kulamacchariyaṃ, lābhamacchariyaṃ, vaṇṇamacchariyaṃ , dhammamacchariyaṃ. Yaṃ evarūpaṃ macchariyaṃ maccharāyanā maccharāyitattaṃ vevicchaṃ kadariyaṃ kaṭukañcukatā aggahitattaṃ cittassa – idaṃ vuccati macchariyaṃ. Api ca khandhamacchariyampi macchariyaṃ, dhātumacchariyampi macchariyaṃ, āyatanamacchariyampi macchariyaṃ gāho – idaṃ vuccati macchariyaṃ. Gedho vuccati taṇhā. Yo rāgo sārāgo…pe… abhijjhā lobho akusalamūlaṃ. Mamattāti dve mamattā – taṇhāmamattañca diṭṭhimamattañca …pe… idaṃ taṇhāmamattaṃ…pe… idaṃ diṭṭhimamattaṃ. Mamāyitaṃ vatthuṃ acchedasaṅkinopi socanti, acchijjantepi socanti, acchinnepi socanti, mamāyitaṃ vatthuṃ vipariṇāmasaṅkinopi socanti, vipariṇāmantepi socanti, vipariṇatepi socanti, mamāyitaṃ vatthuṃ acchedasaṅkinopi paridevanti, acchijjantepi paridevanti, acchinnepi paridevanti. Mamāyitaṃ vatthuṃ vipariṇāmasaṅkinopi paridevanti, vipariṇāmantepi paridevanti, vipariṇatepi paridevanti. Mamāyitaṃ vatthuṃ rakkhanti gopenti pariggaṇhanti mamāyanti maccharāyanti; mamāyitasmiṃ vatthusmiṃ sokaṃ na jahanti, paridevaṃ na jahanti, macchariyaṃ na jahanti, gedhaṃ na jahanti nappajahanti na vinodenti na byantiṃ karonti na anabhāvaṃ gamentīti – sokapparidevamaccharaṃ nappajahanti giddhā mamāyite.
તસ્મા મુનયો પરિગ્ગહં, હિત્વા અચરિંસુ ખેમદસ્સિનોતિ. તસ્માતિ તસ્મા તંકારણા તંહેતુ તપ્પચ્ચયા તંનિદાના એતં આદીનવં સમ્પસ્સમાના મમત્તેસૂતિ – તસ્મા. મુનયોતિ મોનં વુચ્ચતિ ઞાણં. યા પઞ્ઞા પજાનના…પે॰… અમોહો ધમ્મવિચયો સમ્માદિટ્ઠિ. તેન ઞાણેન સમન્નાગતા મુનયો મોનપ્પત્તા. તીણિ મોનેય્યાનિ – કાયમોનેય્યં, વચીમોનેય્યં, મનોમોનેય્યં…પે॰… સઙ્ગજાલમતિચ્ચ સો મુનિ. પરિગ્ગહોતિ દ્વે પરિગ્ગહા – તણ્હાપરિગ્ગહો ચ દિટ્ઠિપરિગ્ગહો ચ…પે॰… અયં તણ્હાપરિગ્ગહો…પે॰… અયં દિટ્ઠિપરિગ્ગહો. મુનયો તણ્હાપરિગ્ગહં પરિચ્ચજિત્વા દિટ્ઠિપરિગ્ગહં પટિનિસ્સજ્જિત્વા ચજિત્વા પજહિત્વા વિનોદેત્વા બ્યન્તિં કરિત્વા અનભાવં ગમેત્વા અચરિંસુ વિહરિંસુ ઇરિયિંસુ વત્તિંસુ પાલિંસુ યપિંસુ યાપિંસુ. ખેમદસ્સિનોતિ ખેમં વુચ્ચતિ અમતં નિબ્બાનં. યો સો સબ્બસઙ્ખારસમથો સબ્બૂપધિપટિનિસ્સગ્ગો તણ્હક્ખયો વિરાગો નિરોધો નિબ્બાનં. ખેમદસ્સિનોતિ ખેમદસ્સિનો તાણદસ્સિનો લેણદસ્સિનો સરણદસ્સિનો અભયદસ્સિનો અચ્ચુતદસ્સિનો અમતદસ્સિનો નિબ્બાનદસ્સિનોતિ – તસ્મા મુનયો પરિગ્ગહં હિત્વા અચરિંસુ ખેમદસ્સિનો.