Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૭૬. જવનહંસજાતકં (૩)

    476. Javanahaṃsajātakaṃ (3)

    ૨૭.

    27.

    ઇધેવ હંસ નિપત, પિયં મે તવ દસ્સનં;

    Idheva haṃsa nipata, piyaṃ me tava dassanaṃ;

    ઇસ્સરોસિ અનુપ્પત્તો, યમિધત્થિ પવેદય.

    Issarosi anuppatto, yamidhatthi pavedaya.

    ૨૮.

    28.

    સવનેન એકસ્સ પિયા ભવન્તિ, દિસ્વા પનેકસ્સ વિયેતિ 1 છન્દો;

    Savanena ekassa piyā bhavanti, disvā panekassa viyeti 2 chando;

    દિસ્વા ચ સુત્વા ચ પિયા ભવન્તિ, કચ્ચિન્નુ મે પીયસિ 3 દસ્સનેન.

    Disvā ca sutvā ca piyā bhavanti, kaccinnu me pīyasi 4 dassanena.

    ૨૯.

    29.

    સવનેન પિયો મેસિ, ભિય્યો ચાગમ્મ દસ્સનં;

    Savanena piyo mesi, bhiyyo cāgamma dassanaṃ;

    એવં પિયદસ્સનો મે 5, વસ હંસ મમન્તિકે 6.

    Evaṃ piyadassano me 7, vasa haṃsa mamantike 8.

    ૩૦.

    30.

    વસેય્યામ તવાગારે, નિચ્ચં સક્કતપૂજિતા;

    Vaseyyāma tavāgāre, niccaṃ sakkatapūjitā;

    મત્તો ચ એકદા વજ્જે 9, ‘‘હંસરાજં પચન્તુ મે’’.

    Matto ca ekadā vajje 10, ‘‘haṃsarājaṃ pacantu me’’.

    ૩૧.

    31.

    ધિરત્થુ તં મજ્જપાનં, યં મે પિયતરં તયા;

    Dhiratthu taṃ majjapānaṃ, yaṃ me piyataraṃ tayā;

    ન ચાપિ મજ્જં પિસ્સામિ 11, યાવ મે વચ્છસી ઘરે.

    Na cāpi majjaṃ pissāmi 12, yāva me vacchasī ghare.

    ૩૨.

    32.

    સુવિજાનં સિઙ્ગાલાનં, સકુણાનઞ્ચ 13 વસ્સિતં;

    Suvijānaṃ siṅgālānaṃ, sakuṇānañca 14 vassitaṃ;

    મનુસ્સવસ્સિતં રાજ, દુબ્બિજાનતરં તતો.

    Manussavassitaṃ rāja, dubbijānataraṃ tato.

    ૩૩.

    33.

    અપિ ચે મઞ્ઞતી પોસો, ઞાતિ મિત્તો સખાતિ વા;

    Api ce maññatī poso, ñāti mitto sakhāti vā;

    યો પુબ્બે સુમનો હુત્વા, પચ્છા સમ્પજ્જતે દિસો.

    Yo pubbe sumano hutvā, pacchā sampajjate diso.

    ૩૪.

    34.

    યસ્મિં મનો નિવિસતિ, અવિદૂરે સહાપિ સો;

    Yasmiṃ mano nivisati, avidūre sahāpi so;

    સન્તિકેપિ હિ સો દૂરે, યસ્મિં નાવિસતે 15 મનો.

    Santikepi hi so dūre, yasmiṃ nāvisate 16 mano.

    ૩૫.

    35.

    અન્તોપિ સો હોતિ પસન્નચિત્તો, પારં સમુદ્દસ્સ પસન્નચિત્તો;

    Antopi so hoti pasannacitto, pāraṃ samuddassa pasannacitto;

    અન્તોપિ સો હોતિ પદુટ્ઠચિત્તો, પારં સમુદ્દસ્સ પદુટ્ઠચિત્તો.

    Antopi so hoti paduṭṭhacitto, pāraṃ samuddassa paduṭṭhacitto.

    ૩૬.

    36.

    સંવસન્તા વિવસન્તિ, યે દિસા તે રથેસભ;

    Saṃvasantā vivasanti, ye disā te rathesabha;

    આરા સન્તો સંવસન્તિ, મનસા રટ્ઠવડ્ઢન.

    Ārā santo saṃvasanti, manasā raṭṭhavaḍḍhana.

    ૩૭.

    37.

    અતિચિરં નિવાસેન, પિયો ભવતિ અપ્પિયો;

    Aticiraṃ nivāsena, piyo bhavati appiyo;

    આમન્ત ખો તં ગચ્છામ 17, પુરા તે હોમ અપ્પિયા 18.

    Āmanta kho taṃ gacchāma 19, purā te homa appiyā 20.

    ૩૮.

    38.

    એવં ચે યાચમાનાનં, અઞ્જલિં નાવબુજ્ઝસિ;

    Evaṃ ce yācamānānaṃ, añjaliṃ nāvabujjhasi;

    પરિચારકાનં સતં 21, વચનં ન કરોસિ નો;

    Paricārakānaṃ sataṃ 22, vacanaṃ na karosi no;

    એવં તં અભિયાચામ, પુન કયિરાસિ પરિયાયં.

    Evaṃ taṃ abhiyācāma, puna kayirāsi pariyāyaṃ.

    ૩૯.

    39.

    એવં ચે નો વિહરતં, અન્તરાયો ન હેસ્સતિ;

    Evaṃ ce no viharataṃ, antarāyo na hessati;

    તુય્હઞ્ચાપિ 23 મહારાજ, મય્હઞ્ચ 24 રટ્ઠવડ્ઢન;

    Tuyhañcāpi 25 mahārāja, mayhañca 26 raṭṭhavaḍḍhana;

    અપ્પેવ નામ પસ્સેમુ 27, અહોરતાનમચ્ચયેતિ.

    Appeva nāma passemu 28, ahoratānamaccayeti.

    જવનહંસજાતકં તતિયં.

    Javanahaṃsajātakaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. વિનેતિ (સ્યા॰), વિહેતિ (પી॰), વિગેતિ (ક॰ અટ્ઠ॰)
    2. vineti (syā.), viheti (pī.), vigeti (ka. aṭṭha.)
    3. પિય્યસિ (સી॰ પી॰)
    4. piyyasi (sī. pī.)
    5. એવં પિયદસ્સનો સમાનો (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    6. મમ સન્તિકે (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    7. evaṃ piyadassano samāno (sī. syā. pī.)
    8. mama santike (sī. syā. pī.)
    9. વજ્જા (સી॰ પી॰)
    10. vajjā (sī. pī.)
    11. પિવિસ્સામિ (સ્યા॰), પાયામિ (સી॰ પી॰)
    12. pivissāmi (syā.), pāyāmi (sī. pī.)
    13. સકુન્તાનઞ્ચ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    14. sakuntānañca (sī. syā. pī.)
    15. યસ્મા વિવસતે (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    16. yasmā vivasate (sī. syā. pī.)
    17. ગચ્છામિ (સ્યા॰)
    18. હોમિ અપ્પિયો (સ્યા॰)
    19. gacchāmi (syā.)
    20. homi appiyo (syā.)
    21. સન્તાનં (સી॰ સ્યા॰), સત્તાનં (પી॰)
    22. santānaṃ (sī. syā.), sattānaṃ (pī.)
    23. વાપિ (સ્યા॰ પી॰ ક॰)
    24. વા (બહૂસુ)
    25. vāpi (syā. pī. ka.)
    26. vā (bahūsu)
    27. પસ્સેમ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    28. passema (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૭૬] ૩. જવનહંસજાતકવણ્ણના • [476] 3. Javanahaṃsajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact