Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૫૧૩. જયદ્દિસજાતકં (૩)

    513. Jayaddisajātakaṃ (3)

    ૬૪.

    64.

    ચિરસ્સં વત મે ઉદપાદિ અજ્જ, ભક્ખો મહા સત્તમિભત્તકાલે;

    Cirassaṃ vata me udapādi ajja, bhakkho mahā sattamibhattakāle;

    કુતોસિ કો વાસિ તદિઙ્ઘ બ્રૂહિ, આચિક્ખ જાતિં વિદિતો યથાસિ.

    Kutosi ko vāsi tadiṅgha brūhi, ācikkha jātiṃ vidito yathāsi.

    ૬૫.

    65.

    પઞ્ચાલરાજા મિગવં પવિટ્ઠો, જયદ્દિસો નામ યદિસ્સુતો તે;

    Pañcālarājā migavaṃ paviṭṭho, jayaddiso nāma yadissuto te;

    ચરામિ કચ્છાનિ વનાનિ ચાહં, પસદં ઇમં ખાદ મમજ્જ મુઞ્ચ.

    Carāmi kacchāni vanāni cāhaṃ, pasadaṃ imaṃ khāda mamajja muñca.

    ૬૬.

    66.

    સેનેવ ત્વં પણસિ સસ્સમાનો 1, મમેસ ભક્ખો પસદો યં વદેસિ;

    Seneva tvaṃ paṇasi sassamāno 2, mamesa bhakkho pasado yaṃ vadesi;

    તં ખાદિયાન પસદં જિઘઞ્ઞં 3, ખાદિસ્સં પચ્છા ન વિલાપકાલો.

    Taṃ khādiyāna pasadaṃ jighaññaṃ 4, khādissaṃ pacchā na vilāpakālo.

    ૬૭.

    67.

    ન ચત્થિ મોક્ખો મમ નિક્કયેન 5, ગન્ત્વાન પચ્ચાગમનાય પણ્હે;

    Na catthi mokkho mama nikkayena 6, gantvāna paccāgamanāya paṇhe;

    તં સઙ્કરં 7 બ્રાહ્મણસ્સપ્પદાય, સચ્ચાનુરક્ખી પુનરાવજિસ્સં.

    Taṃ saṅkaraṃ 8 brāhmaṇassappadāya, saccānurakkhī punarāvajissaṃ.

    ૬૮.

    68.

    કિં કમ્મજાતં અનુતપ્પતે ત્વં 9, પત્તં સમીપં મરણસ્સ રાજ;

    Kiṃ kammajātaṃ anutappate tvaṃ 10, pattaṃ samīpaṃ maraṇassa rāja;

    આચિક્ખ મે તં અપિ સક્કુણેમુ, અનુજાનિતું આગમનાય પણ્હે.

    Ācikkha me taṃ api sakkuṇemu, anujānituṃ āgamanāya paṇhe.

    ૬૯.

    69.

    કતા મયા બ્રાહ્મણસ્સ ધનાસા, તં સઙ્કરં પટિમુક્કં ન મુત્તં;

    Katā mayā brāhmaṇassa dhanāsā, taṃ saṅkaraṃ paṭimukkaṃ na muttaṃ;

    તં સઙ્કરં બ્રાહ્મણસ્સપ્પદાય, સચ્ચાનુરક્ખી પુનરાવજિસ્સં.

    Taṃ saṅkaraṃ brāhmaṇassappadāya, saccānurakkhī punarāvajissaṃ.

    ૭૦.

    70.

    યા તે કતા બ્રાહ્મણસ્સ ધનાસા, તં સઙ્કરં પટિમુક્કં ન મુત્તં;

    Yā te katā brāhmaṇassa dhanāsā, taṃ saṅkaraṃ paṭimukkaṃ na muttaṃ;

    તં સઙ્કરં બ્રાહ્મણસ્સપ્પદાય, સચ્ચાનુરક્ખી પુનરાવજસ્સુ.

    Taṃ saṅkaraṃ brāhmaṇassappadāya, saccānurakkhī punarāvajassu.

    ૭૧.

    71.

    મુત્તો ચ સો પોરિસાદસ્સ 11 હત્થા, ગન્ત્વા સકં મન્દિરં કામકામી;

    Mutto ca so porisādassa 12 hatthā, gantvā sakaṃ mandiraṃ kāmakāmī;

    તં સઙ્કરં બ્રાહ્મણસ્સપ્પદાય, આમન્તયી પુત્તમલીનસત્તં 13.

    Taṃ saṅkaraṃ brāhmaṇassappadāya, āmantayī puttamalīnasattaṃ 14.

    ૭૨.

    72.

    અજ્જેવ રજ્જં અભિસિઞ્ચયસ્સુ, ધમ્મં ચર સેસુ પરેસુ ચાપિ;

    Ajjeva rajjaṃ abhisiñcayassu, dhammaṃ cara sesu paresu cāpi;

    અધમ્મકારો ચ તે માહુ રટ્ઠે, ગચ્છામહં પોરિસાદસ્સ ઞત્તે 15.

    Adhammakāro ca te māhu raṭṭhe, gacchāmahaṃ porisādassa ñatte 16.

    ૭૩.

    73.

    કિં કમ્મ કુબ્બં તવ દેવ પાવ 17, નારાધયી તં તદિચ્છામિ સોતું;

    Kiṃ kamma kubbaṃ tava deva pāva 18, nārādhayī taṃ tadicchāmi sotuṃ;

    યમજ્જ રજ્જમ્હિ ઉદસ્સયે તુવં, રજ્જમ્પિ નિચ્છેય્યં તયા વિનાહં.

    Yamajja rajjamhi udassaye tuvaṃ, rajjampi niccheyyaṃ tayā vināhaṃ.

    ૭૪.

    74.

    ન કમ્મુના વા વચસા વ તાત, અપરાધિતોહં તુવિયં સરામિ;

    Na kammunā vā vacasā va tāta, aparādhitohaṃ tuviyaṃ sarāmi;

    સન્ધિઞ્ચ 19 કત્વા પુરિસાદકેન, સચ્ચાનુરક્ખી પુનાહં ગમિસ્સં.

    Sandhiñca 20 katvā purisādakena, saccānurakkhī punāhaṃ gamissaṃ.

    ૭૫.

    75.

    અહં ગમિસ્સામિ ઇધેવ હોહિ, નત્થિ તતો જીવતો વિપ્પમોક્ખો;

    Ahaṃ gamissāmi idheva hohi, natthi tato jīvato vippamokkho;

    સચે તુવં ગચ્છસિયેવ રાજ, અહમ્પિ ગચ્છામિ ઉભો ન હોમ.

    Sace tuvaṃ gacchasiyeva rāja, ahampi gacchāmi ubho na homa.

    ૭૬.

    76.

    અદ્ધા હિ તાત સતાનેસ ધમ્મો, મરણા ચ મે દુક્ખતરં તદસ્સ;

    Addhā hi tāta satānesa dhammo, maraṇā ca me dukkhataraṃ tadassa;

    કમ્માસપાદો તં યદા પચિત્વા, પસય્હ ખાદે ભિદા રુક્ખસૂલે.

    Kammāsapādo taṃ yadā pacitvā, pasayha khāde bhidā rukkhasūle.

    ૭૭.

    77.

    પાણેન તે પાણમહં નિમિસ્સં, મા ત્વં અગા પોરિસાદસ્સ ઞત્તે;

    Pāṇena te pāṇamahaṃ nimissaṃ, mā tvaṃ agā porisādassa ñatte;

    એતઞ્ચ તે પાણમહં નિમિસ્સં, તસ્મા મતં જીવિતસ્સ વણ્ણેમિ 21.

    Etañca te pāṇamahaṃ nimissaṃ, tasmā mataṃ jīvitassa vaṇṇemi 22.

    ૭૮.

    78.

    તતો હવે ધિતિમા રાજપુત્તો, વન્દિત્વા માતુ ચ પિતુ ચ 23 પાદે;

    Tato have dhitimā rājaputto, vanditvā mātu ca pitu ca 24 pāde;

    દુખિનિસ્સ માતા નિપતા 25 પથબ્યા, પિતાસ્સ પગ્ગય્હ ભુજાનિ કન્દતિ.

    Dukhinissa mātā nipatā 26 pathabyā, pitāssa paggayha bhujāni kandati.

    ૭૯.

    79.

    તં ગચ્છન્તં તાવ પિતા વિદિત્વા, પરમ્મુખો વન્દતિ પઞ્જલીકો;

    Taṃ gacchantaṃ tāva pitā viditvā, parammukho vandati pañjalīko;

    સોમો ચ રાજા વરુણો ચ રાજા, પજાપતી ચન્દિમા સૂરિયો ચ;

    Somo ca rājā varuṇo ca rājā, pajāpatī candimā sūriyo ca;

    એતેહિ ગુત્તો પુરિસાદકમ્હા, અનુઞ્ઞાતો સોત્થિ પચ્ચેહિ તાત.

    Etehi gutto purisādakamhā, anuññāto sotthi paccehi tāta.

    ૮૦.

    80.

    યં દણ્ડકિરઞ્ઞો ગતસ્સ 27 માતા, રામસ્સકાસિ સોત્થાનં સુગુત્તા;

    Yaṃ daṇḍakirañño gatassa 28 mātā, rāmassakāsi sotthānaṃ suguttā;

    તં તે અહં સોત્થાનં કરોમિ, એતેન સચ્ચેન સરન્તુ દેવા;

    Taṃ te ahaṃ sotthānaṃ karomi, etena saccena sarantu devā;

    અનુઞ્ઞાતો સોત્થિ પચ્ચેહિ પુત્ત.

    Anuññāto sotthi paccehi putta.

    ૮૧.

    81.

    આવી રહો વાપી મનોપદોસં, નાહં સરે જાતુ મલીનસત્તે;

    Āvī raho vāpī manopadosaṃ, nāhaṃ sare jātu malīnasatte;

    એતેન સચ્ચેન સરન્તુ દેવા, અનુઞ્ઞાતો સોત્થિ પચ્ચેહિ ભાતિક 29.

    Etena saccena sarantu devā, anuññāto sotthi paccehi bhātika 30.

    ૮૨.

    82.

    યસ્મા ચ મે અનધિમનોસિ સામિ, ન ચાપિ મે મનસા અપ્પિયોસિ;

    Yasmā ca me anadhimanosi sāmi, na cāpi me manasā appiyosi;

    એતેન સચ્ચેન સરન્તુ દેવા, અનુઞ્ઞાતો સોત્થિ પચ્ચેહિ સામિ.

    Etena saccena sarantu devā, anuññāto sotthi paccehi sāmi.

    ૮૩.

    83.

    બ્રહા ઉજૂ ચારુમુખો કુતોસિ, ન મં પજાનાસિ વને વસન્તં;

    Brahā ujū cārumukho kutosi, na maṃ pajānāsi vane vasantaṃ;

    લુદ્દં મં ઞત્વા ‘‘પુરિસાદકો’’તિ, કો સોત્થિ માજાનમિધા’વજેય્ય.

    Luddaṃ maṃ ñatvā ‘‘purisādako’’ti, ko sotthi mājānamidhā’vajeyya.

    ૮૪.

    84.

    જાનામિ લુદ્દ પુરિસાદકો ત્વં, ન તં ન જાનામિ વને વસન્તં;

    Jānāmi ludda purisādako tvaṃ, na taṃ na jānāmi vane vasantaṃ;

    અહઞ્ચ પુત્તોસ્મિ જયદ્દિસસ્સ, મમજ્જ ખાદ પિતુનો પમોક્ખા.

    Ahañca puttosmi jayaddisassa, mamajja khāda pituno pamokkhā.

    ૮૫.

    85.

    જાનામિ પુત્તોતિ 31 જયદ્દિસસ્સ, તથા હિ વો મુખવણ્ણો ઉભિન્નં;

    Jānāmi puttoti 32 jayaddisassa, tathā hi vo mukhavaṇṇo ubhinnaṃ;

    સુદુક્કરઞ્ઞેવ 33 કતં તવેદં, યો મત્તુમિચ્છે પિતુનો પમોક્ખા.

    Sudukkaraññeva 34 kataṃ tavedaṃ, yo mattumicche pituno pamokkhā.

    ૮૬.

    86.

    ન દુક્કરં કિઞ્ચિ મહેત્થ મઞ્ઞે, યો મત્તુમિચ્છે પિતુનો પમોક્ખા;

    Na dukkaraṃ kiñci mahettha maññe, yo mattumicche pituno pamokkhā;

    માતુ ચ 35 હેતુ પરલોક ગન્ત્વા 36, સુખેન સગ્ગેન ચ સમ્પયુત્તો.

    Mātu ca 37 hetu paraloka gantvā 38, sukhena saggena ca sampayutto.

    ૮૭.

    87.

    અહઞ્ચ ખો અત્તનો પાપકિરિયં, આવી રહો વાપિ સરે ન જાતુ;

    Ahañca kho attano pāpakiriyaṃ, āvī raho vāpi sare na jātu;

    સઙ્ખાતજાતીમરણોહમસ્મિ, યથેવ મે ઇધ તથા પરત્થ.

    Saṅkhātajātīmaraṇohamasmi, yatheva me idha tathā parattha.

    ૮૮.

    88.

    ખાદજ્જ મં દાનિ મહાનુભાવ, કરસ્સુ કિચ્ચાનિ ઇમં સરીરં;

    Khādajja maṃ dāni mahānubhāva, karassu kiccāni imaṃ sarīraṃ;

    રુક્ખસ્સ વા તે પપતામિ અગ્ગા, છાદયમાનો મય્હં ત્વમદેસિ મંસં.

    Rukkhassa vā te papatāmi aggā, chādayamāno mayhaṃ tvamadesi maṃsaṃ.

    ૮૯.

    89.

    ઇદઞ્ચ તે રુચ્ચતિ રાજપુત્ત, ચજેસિ 39 પાણં પિતુનો પમોક્ખા;

    Idañca te ruccati rājaputta, cajesi 40 pāṇaṃ pituno pamokkhā;

    તસ્મા હિ સો 41 ત્વં તરમાનરૂપો, સમ્ભઞ્જ કટ્ઠાનિ જલેહિ અગ્ગિં.

    Tasmā hi so 42 tvaṃ taramānarūpo, sambhañja kaṭṭhāni jalehi aggiṃ.

    ૯૦.

    90.

    તતો હવે ધિતિમા રાજપુત્તો, દારું સમાહત્વા મહન્તમગ્ગિં;

    Tato have dhitimā rājaputto, dāruṃ samāhatvā mahantamaggiṃ;

    સન્દીપયિત્વા પટિવેદયિત્થ, આદીપિતો દાનિ મહાયમગ્ગિ 43.

    Sandīpayitvā paṭivedayittha, ādīpito dāni mahāyamaggi 44.

    ૯૧.

    91.

    ખાદજ્જ મં દાનિ પસય્હકારી, કિં મં મુહું પેક્ખસિ હટ્ઠલોમો;

    Khādajja maṃ dāni pasayhakārī, kiṃ maṃ muhuṃ pekkhasi haṭṭhalomo;

    તથા તથા તુય્હમહં કરોમિ, યથા યથા મં છાદયમાનો અદેસિ.

    Tathā tathā tuyhamahaṃ karomi, yathā yathā maṃ chādayamāno adesi.

    ૯૨.

    92.

    કો તાદિસં અરહતિ ખાદિતાયે, ધમ્મે ઠિતં સચ્ચવાદિં વદઞ્ઞું;

    Ko tādisaṃ arahati khāditāye, dhamme ṭhitaṃ saccavādiṃ vadaññuṃ;

    મુદ્ધાપિ તસ્સ વિફલેય્ય સત્તધા, યો તાદિસં સચ્ચવાદિં અદેય્ય.

    Muddhāpi tassa viphaleyya sattadhā, yo tādisaṃ saccavādiṃ adeyya.

    ૯૩.

    93.

    ઇદઞ્હિ સો બ્રાહ્મણં મઞ્ઞમાનો, સસો અવાસેસિ સકે સરીરે;

    Idañhi so brāhmaṇaṃ maññamāno, saso avāsesi sake sarīre;

    તેનેવ સો ચન્દિમા દેવપુત્તો, સસત્થુતો 45 કામદુહજ્જ 46 યક્ખ.

    Teneva so candimā devaputto, sasatthuto 47 kāmaduhajja 48 yakkha.

    ૯૪.

    94.

    ચન્દો યથા રાહુમુખા પમુત્તો, વિરોચતે પન્નરસેવ ભાણુમા 49;

    Cando yathā rāhumukhā pamutto, virocate pannaraseva bhāṇumā 50;

    એવં તુવં પોરિસાદા પમુત્તો, વિરોચ કપિલે 51 મહાનુભાવ;

    Evaṃ tuvaṃ porisādā pamutto, viroca kapile 52 mahānubhāva;

    આમોદયં પિતરં માતરઞ્ચ, સબ્બો ચ તે નન્દતુ ઞાતિપક્ખો.

    Āmodayaṃ pitaraṃ mātarañca, sabbo ca te nandatu ñātipakkho.

    ૯૫.

    95.

    તતો હવે ધિતિમા રાજપુત્તો, કતઞ્જલી પરિયાય 53 પોરિસાદં;

    Tato have dhitimā rājaputto, katañjalī pariyāya 54 porisādaṃ;

    અનુઞ્ઞાતો સોત્થિ સુખી અરોગો, પચ્ચાગમા 55 કપિલમલીનસત્તા 56.

    Anuññāto sotthi sukhī arogo, paccāgamā 57 kapilamalīnasattā 58.

    ૯૬.

    96.

    તં નેગમા જાનપદા ચ સબ્બે, હત્થારોહા રથિકા પત્તિકા ચ;

    Taṃ negamā jānapadā ca sabbe, hatthārohā rathikā pattikā ca;

    નમસ્સમાના પઞ્જલિકા ઉપાગમું, નમત્થુ તે દુક્કરકારકોસીતિ.

    Namassamānā pañjalikā upāgamuṃ, namatthu te dukkarakārakosīti.

    જયદ્દિસજાતકં 59 તતિયં.

    Jayaddisajātakaṃ 60 tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. સય્હમાનો (સ્યા॰ ક॰)
    2. sayhamāno (syā. ka.)
    3. જિઘચ્છં (?)
    4. jighacchaṃ (?)
    5. વિક્કયેન (સી॰)
    6. vikkayena (sī.)
    7. સઙ્ગરં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    8. saṅgaraṃ (sī. syā. pī.)
    9. અનુતપ્પતી તં (સી॰ પી॰)
    10. anutappatī taṃ (sī. pī.)
    11. પુરિસાદસ્સ (પી॰)
    12. purisādassa (pī.)
    13. સત્તું (સ્યા॰ પી॰ ક॰)
    14. sattuṃ (syā. pī. ka.)
    15. ઞન્તે (સ્યા॰)
    16. ñante (syā.)
    17. દેવપાદે (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    18. devapāde (sī. syā. pī.)
    19. સદ્ધિં ચ (ક॰)
    20. saddhiṃ ca (ka.)
    21. વરેમિ (સી॰)
    22. varemi (sī.)
    23. વન્દિત્થ માતુચ્ચ પિતુચ્ચ (સી॰ પી॰)
    24. vandittha mātucca pitucca (sī. pī.)
    25. નિપતી (સી॰ પી॰)
    26. nipatī (sī. pī.)
    27. યં દણ્ડકારઞ્ઞગતસ્સ (પી॰)
    28. yaṃ daṇḍakāraññagatassa (pī.)
    29. ભાત (સી॰), ભાતા (સ્યા॰ પી॰)
    30. bhāta (sī.), bhātā (syā. pī.)
    31. પુત્તોસિ (સ્યા॰ ક॰)
    32. puttosi (syā. ka.)
    33. સુદુક્કરઞ્ચેવ (સ્યા॰ પી॰ ક॰)
    34. sudukkarañceva (syā. pī. ka.)
    35. માતુચ્ચ (સી॰)
    36. ગમ્યા (સી॰ સ્યા॰), ગમ્ય (પી॰)
    37. mātucca (sī.)
    38. gamyā (sī. syā.), gamya (pī.)
    39. ચજાસિ (સી॰ પી॰)
    40. cajāsi (sī. pī.)
    41. તસ્માતિહ (સી॰ સ્યા॰)
    42. tasmātiha (sī. syā.)
    43. મયા યક્ખમગ્ગિ (ક॰)
    44. mayā yakkhamaggi (ka.)
    45. સસટ્ઠકો (સ્યા॰)
    46. કામરુહજ્જ (ક॰)
    47. sasaṭṭhako (syā.)
    48. kāmaruhajja (ka.)
    49. ભાનુમા (સી॰ પી॰)
    50. bhānumā (sī. pī.)
    51. કમ્પિલ્લ (સી॰ પી॰), કપિલ્લે (સ્યા॰)
    52. kampilla (sī. pī.), kapille (syā.)
    53. પરિયગા (સી॰), પગ્ગય્હ (સ્યા॰ પી॰)
    54. pariyagā (sī.), paggayha (syā. pī.)
    55. પચ્ચાગ (પી॰)
    56. કમ્પિલ્લ’મલીનસત્તો (સી॰ પી॰), કપિલ’મલીનસત્તા (ક॰)
    57. paccāga (pī.)
    58. kampilla’malīnasatto (sī. pī.), kapila’malīnasattā (ka.)
    59. જયદિસજાતકં (ક॰)
    60. jayadisajātakaṃ (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૫૧૩] ૩. જયદ્દિસજાતકવણ્ણના • [513] 3. Jayaddisajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact