Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણી-અનુટીકા • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā |
ઝાનઙ્ગરાસિવણ્ણના
Jhānaṅgarāsivaṇṇanā
વિતક્કનન્તિ વિતક્કનકિરિયા, સા ચ વિતક્કસ્સ અત્તનો પચ્ચયેહિ પવત્તિમત્તમેવાતિ ભાવનિદ્દેસો વસવત્તિભાવનિવારણાય હોતિ. યસ્મિં આરમ્મણે ચિત્તં અભિનિરોપેતિ, તં તસ્સ ગહણયોગ્યં કરોન્તો વિતક્કો આકોટેન્તો વિય પરિવત્તેન્તો વિય ચ હોતીતિ તસ્સ આકોટનલક્ખણતા પરિયાહનનરસતા ચ વુત્તા. ઇદઞ્ચ લક્ખણં કિચ્ચસન્નિસ્સિતં કત્વા વુત્તં. ધમ્માનઞ્હિ સભાવવિનિમુત્તા કાચિ કિરિયા નામ નત્થિ, તથા ગહેતબ્બાકારો. બોધનેય્યજનાનુરોધેન પન પરમત્થતો એકસભાવોપિ સભાવધમ્મો પરિયાયવચનેહિ વિય સમારોપિતરૂપેહિ બહૂહિ પકારેહિ પકાસીયતિ. એવઞ્હિ સો સુટ્ઠુ પકાસિતો હોતીતિ.
Vitakkananti vitakkanakiriyā, sā ca vitakkassa attano paccayehi pavattimattamevāti bhāvaniddeso vasavattibhāvanivāraṇāya hoti. Yasmiṃ ārammaṇe cittaṃ abhiniropeti, taṃ tassa gahaṇayogyaṃ karonto vitakko ākoṭento viya parivattento viya ca hotīti tassa ākoṭanalakkhaṇatā pariyāhananarasatā ca vuttā. Idañca lakkhaṇaṃ kiccasannissitaṃ katvā vuttaṃ. Dhammānañhi sabhāvavinimuttā kāci kiriyā nāma natthi, tathā gahetabbākāro. Bodhaneyyajanānurodhena pana paramatthato ekasabhāvopi sabhāvadhammo pariyāyavacanehi viya samāropitarūpehi bahūhi pakārehi pakāsīyati. Evañhi so suṭṭhu pakāsito hotīti.
વિપ્ફારો નામ વિતક્કસ્સ થિનમિદ્ધપટિપક્ખો આરમ્મણે અનોલીનતા અસઙ્કોચો, સો પન અભિનિરોપનભાવતો ચલનં વિય હોતીતિ અધિપ્પાયેન ‘‘વિપ્ફારવાતિ વિચલનયુત્તો’’તિ વુત્તં. ઉપચારપ્પનાસુ સન્તાનેન પવત્તિયન્તિ એતેન યથા અપુબ્બારમ્મણે પઠમાભિનિપાતભૂતો વિતક્કો વિપ્ફારવા હોતિ, ન તથા એકસ્મિંયેવ આરમ્મણે નિરન્તરં અનુપ્પબન્ધવસેન પવત્તિયં, નાતિવિપ્ફારવા પન તત્થ હોતિ સન્નિસિન્નભાવતોતિ દસ્સેતિ. તેનેવાહ ‘‘નિચ્ચલો હુત્વા’’તિઆદિ.
Vipphāro nāma vitakkassa thinamiddhapaṭipakkho ārammaṇe anolīnatā asaṅkoco, so pana abhiniropanabhāvato calanaṃ viya hotīti adhippāyena ‘‘vipphāravāti vicalanayutto’’ti vuttaṃ. Upacārappanāsu santānena pavattiyanti etena yathā apubbārammaṇe paṭhamābhinipātabhūto vitakko vipphāravā hoti, na tathā ekasmiṃyeva ārammaṇe nirantaraṃ anuppabandhavasena pavattiyaṃ, nātivipphāravā pana tattha hoti sannisinnabhāvatoti dasseti. Tenevāha ‘‘niccalo hutvā’’tiādi.
‘‘પીતિસુખેન અભિસન્દેતી’’તિઆદિવચનતો (દી॰ નિ॰ ૧.૨૨૬; મ॰ નિ॰ ૧.૪૨૭) પીતિયા ફરણં કાયવિસયન્તિ યથા તં હોતિ, તં દસ્સેતું ‘‘પણીતરૂપેહી’’તિ વુત્તં.
‘‘Pītisukhena abhisandetī’’tiādivacanato (dī. ni. 1.226; ma. ni. 1.427) pītiyā pharaṇaṃ kāyavisayanti yathā taṃ hoti, taṃ dassetuṃ ‘‘paṇītarūpehī’’ti vuttaṃ.
વિસારસ્સ બ્યગ્ગભાવસ્સ પટિપક્ખો સભાવો અવિસારો, ન વિસારાભાવમત્તં. અવિસારાવિક્ખેપાનં સમાધાનભાવતો અત્થતો વિસેસાભાવેપિ સમુખેન સમ્પયુત્તમુખેન ચ ઉભયં વુત્તન્તિ દસ્સેતું ‘‘અવિસા…પે॰… વિક્ખેપો’’તિ વુત્તં. વિસેસતોતિ અતિસયેનાતિ વા અત્થો ગહેતબ્બો. સુખઞ્હિ સમાધિસ્સ વિસેસકારણં ‘‘સુખિનો ચિત્તં સમાધિયતી’’તિ (દી॰ નિ॰ ૩.૩૫૯; અ॰ નિ॰ ૩.૯૬; ૬.૧૦; ૧૧.૧૨) વચનતો.
Visārassa byaggabhāvassa paṭipakkho sabhāvo avisāro, na visārābhāvamattaṃ. Avisārāvikkhepānaṃ samādhānabhāvato atthato visesābhāvepi samukhena sampayuttamukhena ca ubhayaṃ vuttanti dassetuṃ ‘‘avisā…pe… vikkhepo’’ti vuttaṃ. Visesatoti atisayenāti vā attho gahetabbo. Sukhañhi samādhissa visesakāraṇaṃ ‘‘sukhino cittaṃ samādhiyatī’’ti (dī. ni. 3.359; a. ni. 3.96; 6.10; 11.12) vacanato.
Related texts:
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / ધમ્મસઙ્ગણી-મૂલટીકા • Dhammasaṅgaṇī-mūlaṭīkā / ઝાનઙ્ગરાસિવણ્ણના • Jhānaṅgarāsivaṇṇanā