Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૬. જીવકસુત્તં

    6. Jīvakasuttaṃ

    ૨૬. એકં સમયં ભગવા રાજગહે વિહરતિ જીવકમ્બવને. અથ ખો જીવકો કોમારભચ્ચો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નો ખો જીવકો કોમારભચ્ચો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘કિત્તાવતા નુ ખો, ભન્તે, ઉપાસકો હોતી’’તિ? ‘‘યતો ખો, જીવક, બુદ્ધં સરણં ગતો હોતિ, ધમ્મં સરણં ગતો હોતિ, સઙ્ઘં સરણં ગતો હોતિ; એત્તાવતા ખો જીવક, ઉપાસકો હોતી’’તિ.

    26. Ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati jīvakambavane. Atha kho jīvako komārabhacco yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho jīvako komārabhacco bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘kittāvatā nu kho, bhante, upāsako hotī’’ti? ‘‘Yato kho, jīvaka, buddhaṃ saraṇaṃ gato hoti, dhammaṃ saraṇaṃ gato hoti, saṅghaṃ saraṇaṃ gato hoti; ettāvatā kho jīvaka, upāsako hotī’’ti.

    ‘‘કિત્તાવતા પન, ભન્તે, ઉપાસકો સીલવા હોતી’’તિ? ‘‘યતો ખો, જીવક, ઉપાસકો પાણાતિપાતા પટિવિરતો હોતિ…પે॰… સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના પટિવિરતો હોતિ; એત્તાવતા ખો, જીવક, ઉપાસકો સીલવા હોતી’’તિ.

    ‘‘Kittāvatā pana, bhante, upāsako sīlavā hotī’’ti? ‘‘Yato kho, jīvaka, upāsako pāṇātipātā paṭivirato hoti…pe… surāmerayamajjapamādaṭṭhānā paṭivirato hoti; ettāvatā kho, jīvaka, upāsako sīlavā hotī’’ti.

    ‘‘કિત્તાવતા પન, ભન્તે, ઉપાસકો અત્તહિતાય પટિપન્નો હોતિ, નો પરહિતાયા’’તિ? ‘‘યતો ખો, જીવક, ઉપાસકો અત્તનાવ સદ્ધાસમ્પન્નો હોતિ, નો પરં સદ્ધાસમ્પદાય સમાદપેતિ…પે॰… અત્તનાવ અત્થમઞ્ઞાય ધમ્મમઞ્ઞાય ધમ્માનુધમ્મપ્પટિપન્નો હોતિ, નો પરં ધમ્માનુધમ્મપ્પટિપત્તિયા સમાદપેતિ. એત્તાવતા ખો, જીવક, ઉપાસકો અત્તહિતાય પટિપન્નો હોતિ, નો પરહિતાયા’’તિ.

    ‘‘Kittāvatā pana, bhante, upāsako attahitāya paṭipanno hoti, no parahitāyā’’ti? ‘‘Yato kho, jīvaka, upāsako attanāva saddhāsampanno hoti, no paraṃ saddhāsampadāya samādapeti…pe… attanāva atthamaññāya dhammamaññāya dhammānudhammappaṭipanno hoti, no paraṃ dhammānudhammappaṭipattiyā samādapeti. Ettāvatā kho, jīvaka, upāsako attahitāya paṭipanno hoti, no parahitāyā’’ti.

    ‘‘કિત્તાવતા પન, ભન્તે, ઉપાસકો અત્તહિતાય ચ પટિપન્નો હોતિ પરહિતાય ચા’’તિ? ‘‘યતો ખો, જીવક, ઉપાસકો અત્તના ચ સદ્ધાસમ્પન્નો હોતિ, પરઞ્ચ સદ્ધાસમ્પદાય સમાદપેતિ; અત્તના ચ સીલસમ્પન્નો હોતિ, પરઞ્ચ સીલસમ્પદાય સમાદપેતિ; અત્તના ચ ચાગસમ્પન્નો હોતિ, પરઞ્ચ ચાગસમ્પદાય સમાદપેતિ; અત્તના ચ ભિક્ખૂનં દસ્સનકામો હોતિ, પરઞ્ચ ભિક્ખૂનં દસ્સને સમાદપેતિ; અત્તના ચ સદ્ધમ્મં સોતુકામો હોતિ, પરઞ્ચ સદ્ધમ્મસ્સવને સમાદપેતિ; અત્તના ચ સુતાનં ધમ્માનં ધારણજાતિકો હોતિ, પરઞ્ચ ધમ્મધારણાય સમાદપેતિ; અત્તના ચ સુતાનં ધમ્માનં અત્થૂપપરિક્ખિતા હોતિ, પરઞ્ચ અત્થૂપપરિક્ખાય સમાદપેતિ; અત્તના ચ અત્થમઞ્ઞાય ધમ્મમઞ્ઞાય ધમ્માનુધમ્મપ્પટિપન્નો હોતિ, પરઞ્ચ ધમ્માનુધમ્મપ્પટિપત્તિયા સમાદપેતિ. એત્તાવતા ખો, જીવક, ઉપાસકો અત્તહિતાય ચ પટિપન્નો હોતિ પરહિતાય ચા’’તિ. છટ્ઠં.

    ‘‘Kittāvatā pana, bhante, upāsako attahitāya ca paṭipanno hoti parahitāya cā’’ti? ‘‘Yato kho, jīvaka, upāsako attanā ca saddhāsampanno hoti, parañca saddhāsampadāya samādapeti; attanā ca sīlasampanno hoti, parañca sīlasampadāya samādapeti; attanā ca cāgasampanno hoti, parañca cāgasampadāya samādapeti; attanā ca bhikkhūnaṃ dassanakāmo hoti, parañca bhikkhūnaṃ dassane samādapeti; attanā ca saddhammaṃ sotukāmo hoti, parañca saddhammassavane samādapeti; attanā ca sutānaṃ dhammānaṃ dhāraṇajātiko hoti, parañca dhammadhāraṇāya samādapeti; attanā ca sutānaṃ dhammānaṃ atthūpaparikkhitā hoti, parañca atthūpaparikkhāya samādapeti; attanā ca atthamaññāya dhammamaññāya dhammānudhammappaṭipanno hoti, parañca dhammānudhammappaṭipattiyā samādapeti. Ettāvatā kho, jīvaka, upāsako attahitāya ca paṭipanno hoti parahitāya cā’’ti. Chaṭṭhaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૫-૬. મહાનામસુત્તાદિવણ્ણના • 5-6. Mahānāmasuttādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧-૭. પઠમઉગ્ગસુત્તાદિવણ્ણના • 1-7. Paṭhamauggasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact