Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā

    ૮. ચીવરક્ખન્ધકં

    8. Cīvarakkhandhakaṃ

    જીવકવત્થુકથા

    Jīvakavatthukathā

    ૩૨૬. ચીવરક્ખન્ધકે – પદક્ખિણાતિ છેકા કુસલા. અભિસટાતિ અભિગતા. કેહિ અભિગતાતિ? અત્થિકેહિ અત્થિકેહિ મનુસ્સેહિ; કરણત્થે પન સામિવચનં કત્વા ‘‘અત્થિકાનં અત્થિકાનં મનુસ્સાન’’ન્તિ વુત્તં. પઞ્ઞાસાય ચ રત્તિં ગચ્છતીતિ પઞ્ઞાસ કહાપણે ગહેત્વા રત્તિં ગચ્છતિ. નેગમોતિ કુટુમ્બિયગણો.

    326. Cīvarakkhandhake – padakkhiṇāti chekā kusalā. Abhisaṭāti abhigatā. Kehi abhigatāti? Atthikehi atthikehi manussehi; karaṇatthe pana sāmivacanaṃ katvā ‘‘atthikānaṃ atthikānaṃ manussāna’’nti vuttaṃ. Paññāsāya ca rattiṃ gacchatīti paññāsa kahāpaṇe gahetvā rattiṃ gacchati. Negamoti kuṭumbiyagaṇo.

    ૩૨૭. સાલવતિં કુમારિં ગણિકં વુટ્ઠાપેસીતિ નાગરા દ્વે સતસહસ્સાનિ, રાજા સતસહસ્સન્તિ તીણિ સતસહસ્સાનિ, અઞ્ઞઞ્ચ આરામુય્યાનવાહનાદિપરિચ્છેદં દત્વા વુટ્ઠાપેસું; ગણિકટ્ઠાને ઠપેસુન્તિ અત્થો. પટિસતેન ચ રત્તિં ગચ્છતીતિ રત્તિં પટિસતેન ગચ્છતિ. ગિલાનં પટિવેદેય્યન્તિ ગિલાનભાવં જાનાપેય્યં. કત્તરસુપ્પેતિ જિણ્ણસુપ્પે.

    327.Sālavatiṃ kumāriṃ gaṇikaṃ vuṭṭhāpesīti nāgarā dve satasahassāni, rājā satasahassanti tīṇi satasahassāni, aññañca ārāmuyyānavāhanādiparicchedaṃ datvā vuṭṭhāpesuṃ; gaṇikaṭṭhāne ṭhapesunti attho. Paṭisatena ca rattiṃ gacchatīti rattiṃ paṭisatena gacchati. Gilānaṃ paṭivedeyyanti gilānabhāvaṃ jānāpeyyaṃ. Kattarasuppeti jiṇṇasuppe.

    ૩૨૮. કા મે દેવ માતા, કો પિતાતિ કસ્મા પુચ્છિ? તં કિર અઞ્ઞે રાજદારકા કીળન્તા કલહે ઉટ્ઠિતે ‘‘નિમ્માતિકો નિપ્પિતિકો’’તિ વદન્તિ. યથા ચ અઞ્ઞેસં દારકાનં છણાદીસુ ચુળમાતામહામાતાદયો કિઞ્ચિ પણ્ણાકારં પેસેન્તિ, તથા તસ્સ ન કોચિ કિઞ્ચિ પેસેતિ. ઇતિ સો તં સબ્બં ચિન્તેત્વા ‘‘નિમ્માતિકોયેવ નુ ખો અહ’’ન્તિ જાનનત્થં ‘‘કા મે દેવ માતા, કો પિતા’’તિ પુચ્છિ.

    328.Kā me deva mātā, ko pitāti kasmā pucchi? Taṃ kira aññe rājadārakā kīḷantā kalahe uṭṭhite ‘‘nimmātiko nippitiko’’ti vadanti. Yathā ca aññesaṃ dārakānaṃ chaṇādīsu cuḷamātāmahāmātādayo kiñci paṇṇākāraṃ pesenti, tathā tassa na koci kiñci peseti. Iti so taṃ sabbaṃ cintetvā ‘‘nimmātikoyeva nu kho aha’’nti jānanatthaṃ ‘‘kā me deva mātā, ko pitā’’ti pucchi.

    યન્નૂનાહં સિપ્પં સિક્ખેય્યન્તિ યંનૂન અહં વેજ્જસિપ્પં સિક્ખેય્યન્તિ ચિન્તેસિ. તસ્સ કિર એતદહોસિ – ‘‘ઇમાનિ ખો હત્થિઅસ્સસિપ્પાદીનિ પરૂપઘાતપટિસંયુત્તાનિ, વેજ્જસિપ્પં મેત્તાપુબ્બભાગં સત્તાનં હિતપટિસંયુત્ત’’ન્તિ. તસ્મા વેજ્જસિપ્પમેવ સન્ધાય ‘‘યંનૂનાહં સિપ્પં સિક્ખેય્ય’’ન્તિ ચિન્તેસિ. અપિચાયં ઇતો કપ્પસતસહસ્સસ્સ ઉપરિ પદુમુત્તરસ્સ ભગવતો ઉપટ્ઠાકં ‘‘બુદ્ધુપટ્ઠાકો અય’’ન્તિ ચતુપરિસન્તરે પત્થતગુણં વેજ્જં દિસ્વા ‘‘અહો વતાહમ્પિ એવરૂપં ઠાનન્તરં પાપુણેય્ય’’ન્તિ ચિન્તેત્વા સત્તાહં બુદ્ધપ્પમુખસ્સ સઙ્ઘસ્સ દાનં દત્વા ભગવન્તં વન્દિત્વા ‘‘અહમ્પિ ભગવા તુમ્હાકં ઉપટ્ઠાકો અસુકવેજ્જો વિય અનાગતે બુદ્ધુપટ્ઠાકો ભવેય્ય’’ન્તિ પત્થનમકાસિ. તાય પુરિમપત્થનાય ચોદિયમાનોપેસ વેજ્જસિપ્પમેવ સન્ધાય ‘‘યંનૂનાહં સિપ્પં સિક્ખેય્ય’’ન્તિ ચિન્તેસિ.

    Yannūnāhaṃ sippaṃ sikkheyyanti yaṃnūna ahaṃ vejjasippaṃ sikkheyyanti cintesi. Tassa kira etadahosi – ‘‘imāni kho hatthiassasippādīni parūpaghātapaṭisaṃyuttāni, vejjasippaṃ mettāpubbabhāgaṃ sattānaṃ hitapaṭisaṃyutta’’nti. Tasmā vejjasippameva sandhāya ‘‘yaṃnūnāhaṃ sippaṃ sikkheyya’’nti cintesi. Apicāyaṃ ito kappasatasahassassa upari padumuttarassa bhagavato upaṭṭhākaṃ ‘‘buddhupaṭṭhāko aya’’nti catuparisantare patthataguṇaṃ vejjaṃ disvā ‘‘aho vatāhampi evarūpaṃ ṭhānantaraṃ pāpuṇeyya’’nti cintetvā sattāhaṃ buddhappamukhassa saṅghassa dānaṃ datvā bhagavantaṃ vanditvā ‘‘ahampi bhagavā tumhākaṃ upaṭṭhāko asukavejjo viya anāgate buddhupaṭṭhāko bhaveyya’’nti patthanamakāsi. Tāya purimapatthanāya codiyamānopesa vejjasippameva sandhāya ‘‘yaṃnūnāhaṃ sippaṃ sikkheyya’’nti cintesi.

    ૩૨૯. દિસાપામોક્ખોતિ સબ્બદિસાસુ વિદિતો પાકટો પધાનો વાતિ અત્થો. તસ્મિઞ્ચ સમયે તક્કસીલતો વાણિજા અભયરાજકુમારં દસ્સનાય અગમંસુ. તે જીવકો ‘‘કુતો તુમ્હે આગતા’’તિ પુચ્છિ. ‘‘તક્કસીલતો’’તિ વુત્તે ‘‘અત્થિ તત્થ વેજ્જસિપ્પાચરિયો’’તિ પુચ્છિ. ‘‘આમ કુમાર, તક્કસીલાયં દિસાપામોક્ખો વેજ્જો પટિવસતી’’તિ સુત્વા ‘‘તેન હિ યદા ગચ્છથ, મય્હં આરોચેય્યાથા’’તિ આહ. તે તથા અકંસુ. સો પિતરં અનાપુચ્છા તેહિ સદ્ધિં તક્કસીલં અગમાસિ. તેન વુત્તં – ‘‘અભયં રાજકુમારં અનાપુચ્છા’’તિઆદિ.

    329.Disāpāmokkhoti sabbadisāsu vidito pākaṭo padhāno vāti attho. Tasmiñca samaye takkasīlato vāṇijā abhayarājakumāraṃ dassanāya agamaṃsu. Te jīvako ‘‘kuto tumhe āgatā’’ti pucchi. ‘‘Takkasīlato’’ti vutte ‘‘atthi tattha vejjasippācariyo’’ti pucchi. ‘‘Āma kumāra, takkasīlāyaṃ disāpāmokkho vejjo paṭivasatī’’ti sutvā ‘‘tena hi yadā gacchatha, mayhaṃ āroceyyāthā’’ti āha. Te tathā akaṃsu. So pitaraṃ anāpucchā tehi saddhiṃ takkasīlaṃ agamāsi. Tena vuttaṃ – ‘‘abhayaṃ rājakumāraṃ anāpucchā’’tiādi.

    ઇચ્છામહં આચરિય સિપ્પં સિક્ખિતુન્તિ તં કિર ઉપસઙ્કમન્તં દિસ્વા સો વેજ્જો ‘‘કોસિ ત્વં તાતા’’તિ પુચ્છિ. સો ‘‘બિમ્બિસારમહારાજસ્સ નત્તા અભયકુમારસ્સ પુત્તોમ્હી’’તિ આહ. ‘‘કસ્મા પન ત્વમસિ તાત ઇધાગતો’’તિ, તતો સો ‘‘તુમ્હાકં સન્તિકે સિપ્પં સિક્ખિતુ’’ન્તિ વત્વા ઇચ્છામહં આચરિય સિપ્પં સિક્ખિતુન્તિ આહ. બહુઞ્ચ ગણ્હાતીતિ યથા અઞ્ઞે ખત્તિયકુમારાદયો આચરિયસ્સ ધનં દત્વા કિઞ્ચિ કમ્મં અકત્વા સિક્ખન્તિયેવ, ન સો એવં. સો પન કિઞ્ચિ ધનં અદત્વા ધમ્મન્તેવાસિકોવ હુત્વા એકં કાલં ઉપજ્ઝાયસ્સ કમ્મં કરોતિ, એકં કાલં સિક્ખતિ. એવં સન્તેપિ અભિનીહારસમ્પન્નો કુલપુત્તો અત્તનો મેધાવિતાય બહુઞ્ચ ગણ્હાતિ, લહુઞ્ચ ગણ્હાતિ, સુટ્ઠુ ચ ઉપધારેતિ, ગહિતઞ્ચસ્સ ન સમ્મુસ્સતિ.

    Icchāmahaṃ ācariya sippaṃ sikkhitunti taṃ kira upasaṅkamantaṃ disvā so vejjo ‘‘kosi tvaṃ tātā’’ti pucchi. So ‘‘bimbisāramahārājassa nattā abhayakumārassa puttomhī’’ti āha. ‘‘Kasmā pana tvamasi tāta idhāgato’’ti, tato so ‘‘tumhākaṃ santike sippaṃ sikkhitu’’nti vatvā icchāmahaṃ ācariya sippaṃ sikkhitunti āha. Bahuñca gaṇhātīti yathā aññe khattiyakumārādayo ācariyassa dhanaṃ datvā kiñci kammaṃ akatvā sikkhantiyeva, na so evaṃ. So pana kiñci dhanaṃ adatvā dhammantevāsikova hutvā ekaṃ kālaṃ upajjhāyassa kammaṃ karoti, ekaṃ kālaṃ sikkhati. Evaṃ santepi abhinīhārasampanno kulaputto attano medhāvitāya bahuñca gaṇhāti, lahuñca gaṇhāti, suṭṭhu ca upadhāreti, gahitañcassa na sammussati.

    સત્ત ચ મે વસ્સાનિ અધીયન્તસ્સ નયિમસ્સ સિપ્પસ્સ અન્તો પઞ્ઞાયતીતિ એત્થ અયં કિર જીવકો યત્તકં આચરિયો જાનાતિ, યં અઞ્ઞે સોળસહિ વસ્સેહિ ઉગ્ગણ્હન્તિ, તં સબ્બં સત્તહિ વસ્સેહિ ઉગ્ગહેસિ . સક્કસ્સ પન દેવરઞ્ઞો એતદહોસિ – ‘‘અયં બુદ્ધાનં ઉપટ્ઠાકો અગ્ગવિસ્સાસકો ભવિસ્સતિ, હન્દ નં ભેસજ્જયોજનં સિક્ખાપેમી’’તિ આચરિયસ્સ સરીરે અજ્ઝાવસિત્વા યથા ઠપેત્વા કમ્મવિપાકં અવસેસરોગં એકેનેવ ભેસજ્જયોગેન તિકિચ્છિતું સક્કોતિ, તથા નં ભેસજ્જયોજનં સિક્ખાપેસિ. સો પન ‘‘આચરિયસ્સ સન્તિકે સિક્ખામી’’તિ મઞ્ઞતિ, તસ્મા ‘‘સમત્થો ઇદાનિ જીવકો તિકિચ્છિતુ’’ન્તિ સક્કેન વિસ્સટ્ઠમત્તે એવં ચિન્તેત્વા આચરિયં પુચ્છિ. આચરિયો પન ‘‘ન ઇમિના મમાનુભાવેન ઉગ્ગહિતં, દેવતાનુભાવેન ઉગ્ગહિત’’ન્તિ ઞત્વાવ તેન હિ ભણેતિઆદિમાહ. સમન્તા યોજનં આહિણ્ડન્તોતિ દિવસે દિવસે એકેકેન દ્વારેન નિક્ખમિત્વા ચત્તારો દિવસે આહિણ્ડન્તો. પરિત્તં પાથેય્યં પાદાસીતિ અપ્પમત્તકં અદાસિ. કસ્મા? તસ્સ કિર એતદહોસિ – ‘‘અયં મહાકુલસ્સ પુત્તો ગતમત્તોયેવ પિતિપિતામહાનં સન્તિકા મહાસક્કારં લભિસ્સતિ, તતો મય્હં વા સિપ્પસ્સ વા ગુણં ન જાનિસ્સતિ, અન્તરામગ્ગે પન ખીણપાથેય્યો સિપ્પં પયોજેત્વા અવસ્સં મય્હઞ્ચ સિપ્પસ્સ ચ ગુણં જાનિસ્સતી’’તિ પરિત્તં દાપેસિ.

    Satta ca me vassāni adhīyantassa nayimassa sippassa anto paññāyatīti ettha ayaṃ kira jīvako yattakaṃ ācariyo jānāti, yaṃ aññe soḷasahi vassehi uggaṇhanti, taṃ sabbaṃ sattahi vassehi uggahesi . Sakkassa pana devarañño etadahosi – ‘‘ayaṃ buddhānaṃ upaṭṭhāko aggavissāsako bhavissati, handa naṃ bhesajjayojanaṃ sikkhāpemī’’ti ācariyassa sarīre ajjhāvasitvā yathā ṭhapetvā kammavipākaṃ avasesarogaṃ ekeneva bhesajjayogena tikicchituṃ sakkoti, tathā naṃ bhesajjayojanaṃ sikkhāpesi. So pana ‘‘ācariyassa santike sikkhāmī’’ti maññati, tasmā ‘‘samattho idāni jīvako tikicchitu’’nti sakkena vissaṭṭhamatte evaṃ cintetvā ācariyaṃ pucchi. Ācariyo pana ‘‘na iminā mamānubhāvena uggahitaṃ, devatānubhāvena uggahita’’nti ñatvāva tena hi bhaṇetiādimāha. Samantā yojanaṃ āhiṇḍantoti divase divase ekekena dvārena nikkhamitvā cattāro divase āhiṇḍanto. Parittaṃ pātheyyaṃ pādāsīti appamattakaṃ adāsi. Kasmā? Tassa kira etadahosi – ‘‘ayaṃ mahākulassa putto gatamattoyeva pitipitāmahānaṃ santikā mahāsakkāraṃ labhissati, tato mayhaṃ vā sippassa vā guṇaṃ na jānissati, antarāmagge pana khīṇapātheyyo sippaṃ payojetvā avassaṃ mayhañca sippassa ca guṇaṃ jānissatī’’ti parittaṃ dāpesi.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૨૦૨. જીવકવત્થુ • 202. Jīvakavatthu

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / જીવકવત્થુકથાવણ્ણના • Jīvakavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / જીવકવત્થુકથાવણ્ણના • Jīvakavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / જીવકવત્થુકથાદિવણ્ણના • Jīvakavatthukathādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૨૦૨. જીવકવત્થુકથા • 202. Jīvakavatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact