Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૧૦. કકુધથેરસુત્તવણ્ણના

    10. Kakudhatherasuttavaṇṇanā

    ૧૦૦. દસમે અત્તભાવપટિલાભોતિ સરીરપટિલાભો. દ્વે વા તીણિ વા માગધકાનિ ગામક્ખેત્તાનીતિ એત્થ માગધિકં ગામક્ખેત્તં અત્થિ ખુદ્દકં, અત્થિ મજ્ઝિમં, અત્થિ મહન્તં. ખુદ્દકં ગામક્ખેત્તં ઇતો ચત્તાલીસં ઉસભાનિ, ઇતો ચત્તાલીસન્તિ ગાવુતં હોતિ, મજ્ઝિમં ઇતો ગાવુતં, ઇતો ગાવુતન્તિ અડ્ઢયોજનં હોતિ, મહન્તં ઇતો દિયડ્ઢગાવુતં, ઇતો દિયડ્ઢગાવુતન્તિ તિગાવુતં હોતિ. તેસુ ખુદ્દકેન ગામક્ખેત્તેન તીણિ, ખુદ્દકેન ચ મજ્ઝિમેન ચ દ્વે ગામક્ખેત્તાનિ તસ્સ અત્તભાવો. તિગાવુતઞ્હિસ્સ સરીરં. પરિહરિસ્સામીતિ પટિજગ્ગિસ્સામિ ગોપયિસ્સામિ. રક્ખસ્સેતન્તિ રક્ખસ્સુ એતં. મોઘપુરિસોતિ તુચ્છપુરિસો. નાસ્સસ્સાતિ ન એતસ્સ ભવેય્ય. સમુદાચરેય્યામાતિ કથેય્યામ. સમ્મન્નતીતિ સમ્માનં કરોતિ. યં તુમો કરિસ્સતિ તુમોવ તેન પઞ્ઞાયિસ્સતીતિ યં એસ કરિસ્સતિ, એસોવ તેન કમ્મેન પાકટો ભવિસ્સતિ. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનત્થમેવાતિ.

    100. Dasame attabhāvapaṭilābhoti sarīrapaṭilābho. Dve vā tīṇi vā māgadhakāni gāmakkhettānīti ettha māgadhikaṃ gāmakkhettaṃ atthi khuddakaṃ, atthi majjhimaṃ, atthi mahantaṃ. Khuddakaṃ gāmakkhettaṃ ito cattālīsaṃ usabhāni, ito cattālīsanti gāvutaṃ hoti, majjhimaṃ ito gāvutaṃ, ito gāvutanti aḍḍhayojanaṃ hoti, mahantaṃ ito diyaḍḍhagāvutaṃ, ito diyaḍḍhagāvutanti tigāvutaṃ hoti. Tesu khuddakena gāmakkhettena tīṇi, khuddakena ca majjhimena ca dve gāmakkhettāni tassa attabhāvo. Tigāvutañhissa sarīraṃ. Pariharissāmīti paṭijaggissāmi gopayissāmi. Rakkhassetanti rakkhassu etaṃ. Moghapurisoti tucchapuriso. Nāssassāti na etassa bhaveyya. Samudācareyyāmāti katheyyāma. Sammannatīti sammānaṃ karoti. Yaṃ tumo karissati tumova tena paññāyissatīti yaṃ esa karissati, esova tena kammena pākaṭo bhavissati. Sesaṃ sabbattha uttānatthamevāti.

    કકુધવગ્ગો પઞ્ચમો.

    Kakudhavaggo pañcamo.

    દુતિયપણ્ણાસકં નિટ્ઠિતં.

    Dutiyapaṇṇāsakaṃ niṭṭhitaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧૦. કકુધથેરસુત્તં • 10. Kakudhatherasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧-૧૦. પઠમસમ્પદાસુત્તાદિવણ્ણના • 1-10. Paṭhamasampadāsuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact