Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૨૯. કાળબાહુજાતકં (૪-૩-૯)

    329. Kāḷabāhujātakaṃ (4-3-9)

    ૧૧૩.

    113.

    યં અન્નપાનસ્સ પુરે લભામ, તં દાનિ સાખમિગમેવ ગચ્છતિ;

    Yaṃ annapānassa pure labhāma, taṃ dāni sākhamigameva gacchati;

    ગચ્છામ દાનિ વનમેવ રાધ, અસક્કતા ચસ્મ ધનઞ્જયાય 1.

    Gacchāma dāni vanameva rādha, asakkatā casma dhanañjayāya 2.

    ૧૧૪.

    114.

    લાભો અલાભો યસો અયસો ચ, નિન્દા પસંસા ચ સુખઞ્ચ દુક્ખં;

    Lābho alābho yaso ayaso ca, nindā pasaṃsā ca sukhañca dukkhaṃ;

    એતે અનિચ્ચા મનુજેસુ ધમ્મા, મા સોચિ કિં સોચસિ પોટ્ઠપાદ.

    Ete aniccā manujesu dhammā, mā soci kiṃ socasi poṭṭhapāda.

    ૧૧૫.

    115.

    અદ્ધા તુવં પણ્ડિતકોસિ રાધ, જાનાસિ અત્થાનિ અનાગતાનિ;

    Addhā tuvaṃ paṇḍitakosi rādha, jānāsi atthāni anāgatāni;

    કથં નુ સાખામિગં દક્ખિસામ 3, નિદ્ધાવિતં 4 રાજકુલતોવ જમ્મં.

    Kathaṃ nu sākhāmigaṃ dakkhisāma 5, niddhāvitaṃ 6 rājakulatova jammaṃ.

    ૧૧૬.

    116.

    ચાલેતિ કણ્ણં ભકુટિં કરોતિ, મુહું મુહું ભાયયતે 7 કુમારે;

    Cāleti kaṇṇaṃ bhakuṭiṃ karoti, muhuṃ muhuṃ bhāyayate 8 kumāre;

    સયમેવ તં કાહતિ કાળબાહુ, યેનારકા ઠસ્સતિ અન્નપાનાતિ.

    Sayameva taṃ kāhati kāḷabāhu, yenārakā ṭhassati annapānāti.

    કાળબાહુજાતકં નવમં.

    Kāḷabāhujātakaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. ધનઞ્ચયાય (ક॰)
    2. dhanañcayāya (ka.)
    3. દક્ખિયામ (ક॰), દક્ખામ (સ્યા॰)
    4. નિદ્ધાપિતં (સી॰ સ્યા॰), નિબ્બાપિતં (પી॰), નિચ્છદં (ક॰)
    5. dakkhiyāma (ka.), dakkhāma (syā.)
    6. niddhāpitaṃ (sī. syā.), nibbāpitaṃ (pī.), nicchadaṃ (ka.)
    7. ભાયતે (સ્યા॰), ભાયાપતે (ક॰)
    8. bhāyate (syā.), bhāyāpate (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૨૯] ૯. કાળબાહુજાતકવણ્ણના • [329] 9. Kāḷabāhujātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact