Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૬. કાલદાનસુત્તં

    6. Kāladānasuttaṃ

    ૩૬. ‘‘પઞ્ચિમાનિ, ભિક્ખવે, કાલદાનાનિ. કતમાનિ પઞ્ચ? આગન્તુકસ્સ દાનં દેતિ; ગમિકસ્સ દાનં દેતિ; ગિલાનસ્સ દાનં દેતિ; દુબ્ભિક્ખે દાનં દેતિ; યાનિ તાનિ નવસસ્સાનિ નવફલાનિ તાનિ પઠમં સીલવન્તેસુ પતિટ્ઠાપેતિ. ઇમાનિ ખો, ભિક્ખવે, પઞ્ચ કાલદાનાની’’તિ.

    36. ‘‘Pañcimāni, bhikkhave, kāladānāni. Katamāni pañca? Āgantukassa dānaṃ deti; gamikassa dānaṃ deti; gilānassa dānaṃ deti; dubbhikkhe dānaṃ deti; yāni tāni navasassāni navaphalāni tāni paṭhamaṃ sīlavantesu patiṭṭhāpeti. Imāni kho, bhikkhave, pañca kāladānānī’’ti.

    ‘‘કાલે દદન્તિ સપ્પઞ્ઞા, વદઞ્ઞૂ વીતમચ્છરા;

    ‘‘Kāle dadanti sappaññā, vadaññū vītamaccharā;

    કાલેન દિન્નં અરિયેસુ, ઉજુભૂતેસુ તાદિસુ.

    Kālena dinnaṃ ariyesu, ujubhūtesu tādisu.

    ‘‘વિપ્પસન્નમના તસ્સ, વિપુલા હોતિ દક્ખિણા;

    ‘‘Vippasannamanā tassa, vipulā hoti dakkhiṇā;

    યે તત્થ અનુમોદન્તિ, વેય્યાવચ્ચં કરોન્તિ વા;

    Ye tattha anumodanti, veyyāvaccaṃ karonti vā;

    ન તેન 1 દક્ખિણા ઊના, તેપિ પુઞ્ઞસ્સ ભાગિનો.

    Na tena 2 dakkhiṇā ūnā, tepi puññassa bhāgino.

    ‘‘તસ્મા દદે અપ્પટિવાનચિત્તો, યત્થ દિન્નં મહપ્ફલં;

    ‘‘Tasmā dade appaṭivānacitto, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ;

    પુઞ્ઞાનિ પરલોકસ્મિં, પતિટ્ઠા હોન્તિ પાણિન’’ન્તિ. છટ્ઠં;

    Puññāni paralokasmiṃ, patiṭṭhā honti pāṇina’’nti. chaṭṭhaṃ;







    Footnotes:
    1. ન તેસં (પી॰ ક॰)
    2. na tesaṃ (pī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૬. કાલદાનસુત્તવણ્ણના • 6. Kāladānasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૬-૭. કાલદાનસુત્તાદિવણ્ણના • 6-7. Kāladānasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact