Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાતપાળિ • Suttanipātapāḷi

    ૧૧. કલહવિવાદસુત્તં

    11. Kalahavivādasuttaṃ

    ૮૬૮.

    868.

    ‘‘કુતોપહૂતા કલહા વિવાદા, પરિદેવસોકા સહમચ્છરા ચ;

    ‘‘Kutopahūtā kalahā vivādā, paridevasokā sahamaccharā ca;

    માનાતિમાના સહપેસુણા ચ, કુતોપહૂતા તે તદિઙ્ઘ બ્રૂહિ’’.

    Mānātimānā sahapesuṇā ca, kutopahūtā te tadiṅgha brūhi’’.

    ૮૬૯.

    869.

    ‘‘પિયપ્પહૂતા કલહા વિવાદા,

    ‘‘Piyappahūtā kalahā vivādā,

    પરિદેવસોકા સહમચ્છરા ચ;

    Paridevasokā sahamaccharā ca;

    માનાતિમાના સહપેસુણા ચ,

    Mānātimānā sahapesuṇā ca,

    મચ્છેરયુત્તા કલહા વિવાદા;

    Maccherayuttā kalahā vivādā;

    વિવાદજાતેસુ ચ પેસુણાનિ’’.

    Vivādajātesu ca pesuṇāni’’.

    ૮૭૦.

    870.

    ‘‘પિયા સુ 1 લોકસ્મિં કુતોનિદાના, યે ચાપિ 2 લોભા વિચરન્તિ લોકે;

    ‘‘Piyā su 3 lokasmiṃ kutonidānā, ye cāpi 4 lobhā vicaranti loke;

    આસા ચ નિટ્ઠા ચ કુતોનિદાના, યે સમ્પરાયાય નરસ્સ હોન્તિ’’.

    Āsā ca niṭṭhā ca kutonidānā, ye samparāyāya narassa honti’’.

    ૮૭૧.

    871.

    ‘‘છન્દાનિદાનાનિ પિયાનિ લોકે, યે ચાપિ લોભા વિચરન્તિ લોકે;

    ‘‘Chandānidānāni piyāni loke, ye cāpi lobhā vicaranti loke;

    આસા ચ નિટ્ઠા ચ ઇતોનિદાના, યે સમ્પરાયાય નરસ્સ હોન્તિ’’.

    Āsā ca niṭṭhā ca itonidānā, ye samparāyāya narassa honti’’.

    ૮૭૨.

    872.

    ‘‘છન્દો નુ લોકસ્મિં કુતોનિદાનો, વિનિચ્છયા ચાપિ 5 કુતોપહૂતા;

    ‘‘Chando nu lokasmiṃ kutonidāno, vinicchayā cāpi 6 kutopahūtā;

    કોધો મોસવજ્જઞ્ચ કથંકથા ચ, યે વાપિ ધમ્મા સમણેન વુત્તા’’.

    Kodho mosavajjañca kathaṃkathā ca, ye vāpi dhammā samaṇena vuttā’’.

    ૮૭૩.

    873.

    ‘‘સાતં અસાતન્તિ યમાહુ લોકે, તમૂપનિસ્સાય પહોતિ છન્દો;

    ‘‘Sātaṃ asātanti yamāhu loke, tamūpanissāya pahoti chando;

    રૂપેસુ દિસ્વા વિભવં ભવઞ્ચ, વિનિચ્છયં કુબ્બતિ 7 જન્તુ લોકે.

    Rūpesu disvā vibhavaṃ bhavañca, vinicchayaṃ kubbati 8 jantu loke.

    ૮૭૪.

    874.

    ‘‘કોધો મોસવજ્જઞ્ચ કથંકથા ચ, એતેપિ ધમ્મા દ્વયમેવ સન્તે;

    ‘‘Kodho mosavajjañca kathaṃkathā ca, etepi dhammā dvayameva sante;

    કથંકથી ઞાણપથાય સિક્ખે, ઞત્વા પવુત્તા સમણેન ધમ્મા’’.

    Kathaṃkathī ñāṇapathāya sikkhe, ñatvā pavuttā samaṇena dhammā’’.

    ૮૭૫.

    875.

    ‘‘સાતં અસાતઞ્ચ કુતોનિદાના, કિસ્મિં અસન્તે ન ભવન્તિ હેતે;

    ‘‘Sātaṃ asātañca kutonidānā, kismiṃ asante na bhavanti hete;

    વિભવં ભવઞ્ચાપિ યમેતમત્થં, એતં મે પબ્રૂહિ યતોનિદાનં’’.

    Vibhavaṃ bhavañcāpi yametamatthaṃ, etaṃ me pabrūhi yatonidānaṃ’’.

    ૮૭૬.

    876.

    ‘‘ફસ્સનિદાનં સાતં અસાતં, ફસ્સે અસન્તે ન ભવન્તિ હેતે;

    ‘‘Phassanidānaṃ sātaṃ asātaṃ, phasse asante na bhavanti hete;

    વિભવં ભવઞ્ચાપિ યમેતમત્થં, એતં તે પબ્રૂમિ ઇતોનિદાનં’’.

    Vibhavaṃ bhavañcāpi yametamatthaṃ, etaṃ te pabrūmi itonidānaṃ’’.

    ૮૭૭.

    877.

    ‘‘ફસ્સો નુ લોકસ્મિ કુતોનિદાનો, પરિગ્ગહા ચાપિ કુતોપહૂતા;

    ‘‘Phasso nu lokasmi kutonidāno, pariggahā cāpi kutopahūtā;

    કિસ્મિં અસન્તે ન મમત્તમત્થિ, કિસ્મિં વિભૂતે ન ફુસન્તિ ફસ્સા’’.

    Kismiṃ asante na mamattamatthi, kismiṃ vibhūte na phusanti phassā’’.

    ૮૭૮.

    878.

    ‘‘નામઞ્ચ રૂપઞ્ચ પટિચ્ચ ફસ્સો, ઇચ્છાનિદાનાનિ પરિગ્ગહાનિ;

    ‘‘Nāmañca rūpañca paṭicca phasso, icchānidānāni pariggahāni;

    ઇચ્છાયસન્ત્યા ન મમત્તમત્થિ, રૂપે વિભૂતે ન ફુસન્તિ ફસ્સા’’.

    Icchāyasantyā na mamattamatthi, rūpe vibhūte na phusanti phassā’’.

    ૮૭૯.

    879.

    ‘‘કથંસમેતસ્સ વિભોતિ રૂપં, સુખં દુખઞ્ચાપિ 9 કથં વિભોતિ;

    ‘‘Kathaṃsametassa vibhoti rūpaṃ, sukhaṃ dukhañcāpi 10 kathaṃ vibhoti;

    એતં મે પબ્રૂહિ યથા વિભોતિ, તં જાનિયામાતિ 11 મે મનો અહુ’’.

    Etaṃ me pabrūhi yathā vibhoti, taṃ jāniyāmāti 12 me mano ahu’’.

    ૮૮૦.

    880.

    ‘‘ન સઞ્ઞસઞ્ઞી ન વિસઞ્ઞસઞ્ઞી, નોપિ અસઞ્ઞી ન વિભૂતસઞ્ઞી;

    ‘‘Na saññasaññī na visaññasaññī, nopi asaññī na vibhūtasaññī;

    એવંસમેતસ્સ વિભોતિ રૂપં, સઞ્ઞાનિદાના હિ પપઞ્ચસઙ્ખા’’.

    Evaṃsametassa vibhoti rūpaṃ, saññānidānā hi papañcasaṅkhā’’.

    ૮૮૧.

    881.

    ‘‘યં તં અપુચ્છિમ્હ અકિત્તયી નો,

    ‘‘Yaṃ taṃ apucchimha akittayī no,

    અઞ્ઞં તં પુચ્છામ તદિઙ્ઘ બ્રૂહિ;

    Aññaṃ taṃ pucchāma tadiṅgha brūhi;

    એત્તાવતગ્ગં નુ 13 વદન્તિ હેકે,

    Ettāvataggaṃ nu 14 vadanti heke,

    યક્ખસ્સ સુદ્ધિં ઇધ પણ્ડિતાસે;

    Yakkhassa suddhiṃ idha paṇḍitāse;

    ઉદાહુ અઞ્ઞમ્પિ વદન્તિ એત્તો.

    Udāhu aññampi vadanti etto.

    ૮૮૨.

    882.

    ‘‘એત્તાવતગ્ગમ્પિ વદન્તિ હેકે, યક્ખસ્સ સુદ્ધિં ઇધ પણ્ડિતાસે;

    ‘‘Ettāvataggampi vadanti heke, yakkhassa suddhiṃ idha paṇḍitāse;

    તેસં પનેકે સમયં વદન્તિ, અનુપાદિસેસે કુસલા વદાના.

    Tesaṃ paneke samayaṃ vadanti, anupādisese kusalā vadānā.

    ૮૮૩.

    883.

    ‘‘એતે ચ ઞત્વા ઉપનિસ્સિતાતિ, ઞત્વા મુની નિસ્સયે સો વિમંસી;

    ‘‘Ete ca ñatvā upanissitāti, ñatvā munī nissaye so vimaṃsī;

    ઞત્વા વિમુત્તો ન વિવાદમેતિ, ભવાભવાય ન સમેતિ ધીરો’’તિ.

    Ñatvā vimutto na vivādameti, bhavābhavāya na sameti dhīro’’ti.

    કલહવિવાદસુત્તં એકાદસમં નિટ્ઠિતં.

    Kalahavivādasuttaṃ ekādasamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. પિયાનુ (સ્યા॰), પિયસ્સુ (ક॰)
    2. યે વાપિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    3. piyānu (syā.), piyassu (ka.)
    4. ye vāpi (sī. syā. pī.)
    5. વાપિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    6. vāpi (sī. syā. pī.)
    7. કુરુતે (બહૂસુ)
    8. kurute (bahūsu)
    9. દુખં વાપિ (સી॰ સ્યા॰)
    10. dukhaṃ vāpi (sī. syā.)
    11. જાનિસ્સામાતિ (સી॰ ક॰)
    12. jānissāmāti (sī. ka.)
    13. નો (સી॰ સ્યા॰)
    14. no (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā / ૧૧. કલહવિવાદસુત્તવણ્ણના • 11. Kalahavivādasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact