Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya |
૪. કાળકારામસુત્તં
4. Kāḷakārāmasuttaṃ
૨૪. એકં સમયં ભગવા સાકેતે વિહરતિ કાળકારામે 1. તત્ર ખો ભગવા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘ભિક્ખવો’’તિ. ‘‘ભદન્તે’’તિ તે ભિક્ખૂ ભગવતો પચ્ચસ્સોસું. ભગવા એતદવોચ –
24. Ekaṃ samayaṃ bhagavā sākete viharati kāḷakārāme 2. Tatra kho bhagavā bhikkhū āmantesi – ‘‘bhikkhavo’’ti. ‘‘Bhadante’’ti te bhikkhū bhagavato paccassosuṃ. Bhagavā etadavoca –
‘‘યં , ભિક્ખવે, સદેવકસ્સ લોકસ્સ સમારકસ્સ સબ્રહ્મકસ્સ સસ્સમણબ્રાહ્મણિયા પજાય સદેવમનુસ્સાય દિટ્ઠં સુતં મુતં વિઞ્ઞાતં પત્તં પરિયેસિતં અનુવિચરિતં મનસા, તમહં જાનામિ.
‘‘Yaṃ , bhikkhave, sadevakassa lokassa samārakassa sabrahmakassa sassamaṇabrāhmaṇiyā pajāya sadevamanussāya diṭṭhaṃ sutaṃ mutaṃ viññātaṃ pattaṃ pariyesitaṃ anuvicaritaṃ manasā, tamahaṃ jānāmi.
‘‘યં, ભિક્ખવે, સદેવકસ્સ લોકસ્સ સમારકસ્સ સબ્રહ્મકસ્સ સસ્સમણબ્રાહ્મણિયા પજાય સદેવમનુસ્સાય દિટ્ઠં સુતં મુતં વિઞ્ઞાતં પત્તં પરિયેસિતં અનુવિચરિતં મનસા, તમહં અબ્ભઞ્ઞાસિં. તં તથાગતસ્સ વિદિતં, તં તથાગતો ન ઉપટ્ઠાસિ.
‘‘Yaṃ, bhikkhave, sadevakassa lokassa samārakassa sabrahmakassa sassamaṇabrāhmaṇiyā pajāya sadevamanussāya diṭṭhaṃ sutaṃ mutaṃ viññātaṃ pattaṃ pariyesitaṃ anuvicaritaṃ manasā, tamahaṃ abbhaññāsiṃ. Taṃ tathāgatassa viditaṃ, taṃ tathāgato na upaṭṭhāsi.
‘‘યં , ભિક્ખવે, સદેવકસ્સ લોકસ્સ સમારકસ્સ સબ્રહ્મકસ્સ સસ્સમણબ્રાહ્મણિયા પજાય સદેવમનુસ્સાય દિટ્ઠં સુતં મુતં વિઞ્ઞાતં પત્તં પરિયેસિતં અનુવિચરિતં મનસા, તમહં ન જાનામીતિ વદેય્યં, તં મમસ્સ મુસા.
‘‘Yaṃ , bhikkhave, sadevakassa lokassa samārakassa sabrahmakassa sassamaṇabrāhmaṇiyā pajāya sadevamanussāya diṭṭhaṃ sutaṃ mutaṃ viññātaṃ pattaṃ pariyesitaṃ anuvicaritaṃ manasā, tamahaṃ na jānāmīti vadeyyaṃ, taṃ mamassa musā.
‘‘યં, ભિક્ખવે…પે॰… તમહં જાનામિ ચ ન ચ જાનામીતિ વદેય્યં, તંપસ્સ 3 તાદિસમેવ.
‘‘Yaṃ, bhikkhave…pe… tamahaṃ jānāmi ca na ca jānāmīti vadeyyaṃ, taṃpassa 4 tādisameva.
‘‘યં, ભિક્ખવે…પે॰… તમહં નેવ જાનામિ ન ન જાનામીતિ વદેય્યં, તં મમસ્સ કલિ.
‘‘Yaṃ, bhikkhave…pe… tamahaṃ neva jānāmi na na jānāmīti vadeyyaṃ, taṃ mamassa kali.
‘‘ઇતિ ખો, ભિક્ખવે, તથાગતો દટ્ઠા દટ્ઠબ્બં, દિટ્ઠં ન મઞ્ઞતિ, અદિટ્ઠં ન મઞ્ઞતિ, દટ્ઠબ્બં ન મઞ્ઞતિ, દટ્ઠારં ન મઞ્ઞતિ; સુત્વા સોતબ્બં, સુતં ન મઞ્ઞતિ, અસુતં ન મઞ્ઞતિ, સોતબ્બં ન મઞ્ઞતિ, સોતારં ન મઞ્ઞતિ; મુત્વા મોતબ્બં, મુતં ન મઞ્ઞતિ, અમુતં ન મઞ્ઞતિ, મોતબ્બં ન મઞ્ઞતિ, મોતારં ન મઞ્ઞતિ; વિઞ્ઞત્વા વિઞ્ઞાતબ્બં, વિઞ્ઞાતં ન મઞ્ઞતિ, અવિઞ્ઞાતં ન મઞ્ઞતિ, વિઞ્ઞાતબ્બં ન મઞ્ઞતિ, વિઞ્ઞાતારં ન મઞ્ઞતિ. ઇતિ ખો, ભિક્ખવે, તથાગતો દિટ્ઠસુતમુતવિઞ્ઞાતબ્બેસુ ધમ્મેસુ તાદીયેવ તાદી 5. તમ્હા ચ પન તાદિમ્હા 6 અઞ્ઞો તાદી ઉત્તરિતરો વા પણીતતરો વા નત્થીતિ વદામી’’તિ.
‘‘Iti kho, bhikkhave, tathāgato daṭṭhā daṭṭhabbaṃ, diṭṭhaṃ na maññati, adiṭṭhaṃ na maññati, daṭṭhabbaṃ na maññati, daṭṭhāraṃ na maññati; sutvā sotabbaṃ, sutaṃ na maññati, asutaṃ na maññati, sotabbaṃ na maññati, sotāraṃ na maññati; mutvā motabbaṃ, mutaṃ na maññati, amutaṃ na maññati, motabbaṃ na maññati, motāraṃ na maññati; viññatvā viññātabbaṃ, viññātaṃ na maññati, aviññātaṃ na maññati, viññātabbaṃ na maññati, viññātāraṃ na maññati. Iti kho, bhikkhave, tathāgato diṭṭhasutamutaviññātabbesu dhammesu tādīyeva tādī 7. Tamhā ca pana tādimhā 8 añño tādī uttaritaro vā paṇītataro vā natthīti vadāmī’’ti.
‘‘યં કિઞ્ચિ દિટ્ઠંવ સુતં મુતં વા,
‘‘Yaṃ kiñci diṭṭhaṃva sutaṃ mutaṃ vā,
અજ્ઝોસિતં સચ્ચમુતં પરેસં;
Ajjhositaṃ saccamutaṃ paresaṃ;
ન તેસુ તાદી સયસંવુતેસુ,
Na tesu tādī sayasaṃvutesu,
સચ્ચં મુસા વાપિ પરં દહેય્ય.
Saccaṃ musā vāpi paraṃ daheyya.
અજ્ઝોસિતા યત્થ પજા વિસત્તા;
Ajjhositā yattha pajā visattā;
જાનામિ પસ્સામિ તથેવ એતં,
Jānāmi passāmi tatheva etaṃ,
અજ્ઝોસિતં નત્થિ તથાગતાન’’ન્ત્ન્ત્તિ. ચતુત્થં;
Ajjhositaṃ natthi tathāgatāna’’ntntti. catutthaṃ;
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૪. કાળકારામસુત્તવણ્ણના • 4. Kāḷakārāmasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૪. કાળકારામસુત્તવણ્ણના • 4. Kāḷakārāmasuttavaṇṇanā