Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi |
૭. કાળિગોધાપુત્તભદ્દિયત્થેરગાથા
7. Kāḷigodhāputtabhaddiyattheragāthā
૮૪૨.
842.
‘‘યાતં મે હત્થિગીવાય, સુખુમા વત્થા પધારિતા;
‘‘Yātaṃ me hatthigīvāya, sukhumā vatthā padhāritā;
સાલીનં ઓદનો ભુત્તો, સુચિમંસૂપસેચનો.
Sālīnaṃ odano bhutto, sucimaṃsūpasecano.
૮૪૩.
843.
‘‘સોજ્જ ભદ્દો સાતતિકો, ઉઞ્છાપત્તાગતે રતો;
‘‘Sojja bhaddo sātatiko, uñchāpattāgate rato;
ઝાયતિ અનુપાદાનો, પુત્તો ગોધાય ભદ્દિયો.
Jhāyati anupādāno, putto godhāya bhaddiyo.
૮૪૪.
844.
‘‘પંસુકૂલી સાતતિકો, ઉઞ્છાપત્તાગતે રતો;
‘‘Paṃsukūlī sātatiko, uñchāpattāgate rato;
ઝાયતિ અનુપાદાનો, પુત્તો ગોધાય ભદ્દિયો.
Jhāyati anupādāno, putto godhāya bhaddiyo.
૮૪૫.
845.
‘‘પિણ્ડપાતી સાતતિકો…પે॰….
‘‘Piṇḍapātī sātatiko…pe….
૮૪૬.
846.
‘‘તેચીવરી સાતતિકો…પે॰….
‘‘Tecīvarī sātatiko…pe….
૮૪૭.
847.
‘‘સપદાનચારી સાતતિકો…પે॰….
‘‘Sapadānacārī sātatiko…pe….
૮૪૮.
848.
‘‘એકાસની સાતતિકો…પે॰….
‘‘Ekāsanī sātatiko…pe….
૮૪૯.
849.
‘‘પત્તપિણ્ડી સાતતિકો…પે॰….
‘‘Pattapiṇḍī sātatiko…pe….
૮૫૦.
850.
‘‘ખલુપચ્છાભત્તી સાતતિકો…પે॰….
‘‘Khalupacchābhattī sātatiko…pe….
૮૫૧.
851.
‘‘આરઞ્ઞિકો સાતતિકો…પે॰….
‘‘Āraññiko sātatiko…pe….
૮૫૨.
852.
‘‘રુક્ખમૂલિકો સાતતિકો…પે॰….
‘‘Rukkhamūliko sātatiko…pe….
૮૫૩.
853.
‘‘અબ્ભોકાસી સાતતિકો…પે॰….
‘‘Abbhokāsī sātatiko…pe….
૮૫૪.
854.
‘‘સોસાનિકો સાતતિકો…પે॰….
‘‘Sosāniko sātatiko…pe….
૮૫૫.
855.
‘‘યથાસન્થતિકો સાતતિકો…પે॰….
‘‘Yathāsanthatiko sātatiko…pe….
૮૫૬.
856.
‘‘નેસજ્જિકો સાતતિકો…પે॰….
‘‘Nesajjiko sātatiko…pe….
૮૫૭.
857.
‘‘અપ્પિચ્છો સાતતિકો…પે॰….
‘‘Appiccho sātatiko…pe….
૮૫૮.
858.
‘‘સન્તુટ્ઠો સાતતિકો…પે॰….
‘‘Santuṭṭho sātatiko…pe….
૮૫૯.
859.
‘‘પવિવિત્તો સાતતિકો…પે॰….
‘‘Pavivitto sātatiko…pe….
૮૬૦.
860.
‘‘અસંસટ્ઠો સાતતિકો…પે॰….
‘‘Asaṃsaṭṭho sātatiko…pe….
૮૬૧.
861.
‘‘આરદ્ધવીરિયો સાતતિકો…પે॰….
‘‘Āraddhavīriyo sātatiko…pe….
૮૬૨.
862.
‘‘હિત્વા સતપલં કંસં, સોવણ્ણં સતરાજિકં;
‘‘Hitvā satapalaṃ kaṃsaṃ, sovaṇṇaṃ satarājikaṃ;
અગ્ગહિં મત્તિકાપત્તં, ઇદં દુતિયાભિસેચનં.
Aggahiṃ mattikāpattaṃ, idaṃ dutiyābhisecanaṃ.
૮૬૩.
863.
‘‘ઉચ્ચે મણ્ડલિપાકારે, દળ્હમટ્ટાલકોટ્ઠકે;
‘‘Ucce maṇḍalipākāre, daḷhamaṭṭālakoṭṭhake;
રક્ખિતો ખગ્ગહત્થેહિ, ઉત્તસં વિહરિં પુરે.
Rakkhito khaggahatthehi, uttasaṃ vihariṃ pure.
૮૬૪.
864.
‘‘સોજ્જ ભદ્દો અનુત્રાસી, પહીનભયભેરવો;
‘‘Sojja bhaddo anutrāsī, pahīnabhayabheravo;
ઝાયતિ વનમોગય્હ, પુત્તો ગોધાય ભદ્દિયો.
Jhāyati vanamogayha, putto godhāya bhaddiyo.
૮૬૫.
865.
‘‘સીલક્ખન્ધે પતિટ્ઠાય, સતિં પઞ્ઞઞ્ચ ભાવયં;
‘‘Sīlakkhandhe patiṭṭhāya, satiṃ paññañca bhāvayaṃ;
પાપુણિં અનુપુબ્બેન, સબ્બસંયોજનક્ખય’’ન્તિ.
Pāpuṇiṃ anupubbena, sabbasaṃyojanakkhaya’’nti.
… ભદ્દિયો કાળિગોધાય પુત્તો થેરો….
… Bhaddiyo kāḷigodhāya putto thero….
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૭. કાળિગોધાપુત્તભદ્દિયત્થેરગાથાવણ્ણના • 7. Kāḷigodhāputtabhaddiyattheragāthāvaṇṇanā