Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૬. કાળીસુત્તવણ્ણના

    6. Kāḷīsuttavaṇṇanā

    ૨૬. છટ્ઠે કુમારિપઞ્હેસૂતિ કુમારીનં મારધીતાનં પુચ્છાસુ. અત્થસ્સ પત્તિં હદયસ્સ સન્તિન્તિ દ્વીહિપિ પદેહિ અરહત્તમેવ કથિતં. સેનન્તિ રાગાદિકિલેસસેનં. પિયસાતરૂપન્તિ પિયજાતિકેસુ ચ સાતજાતિકેસુ ચ વત્થૂસુ ઉપ્પજ્જનતો એવંલદ્ધનામં. એકોહં ઝાયં સુખમનુબોધિન્તિ એવં કિલેસસેનં જિનિત્વા અહં એકકોવ ઝાયન્તો સુખં અનુબુજ્ઝિં સચ્છિઅકાસિં. સક્ખિન્તિ સક્ખિભાવપ્પત્તં ધમ્મસક્ખિં. ન સમ્પજ્જતિ કેનચિ મેતિ મય્હં કેનચિ સદ્ધિં મિત્તધમ્મો નામ નત્થિ. પથવીકસિણસમાપત્તિપરમા ખો, ભગિનિ, એકે સમણબ્રાહ્મણા અત્થોતિ અભિનિબ્બત્તેસુન્તિ પથવીકસિણસમાપત્તિપરમો ઉત્તમો અત્થોતિ ગહેત્વા અભિનિબ્બત્તેસું. યાવતા ખો, ભગિનિ, પથવીકસિણસમાપત્તિપરમતાતિ યત્તકા પથવીકસિણસમાપત્તિયા ઉત્તમકોટિ. તદભિઞ્ઞાસિ ભગવાતિ તં ભગવા અભિઞ્ઞાપઞ્ઞાય અભિઞ્ઞાસિ. અસ્સાદમદ્દસાતિ સમુદયસચ્ચં અદ્દસ. આદીનવમદ્દસાતિ દુક્ખસચ્ચં અદ્દસ. નિસ્સરણમદ્દસાતિ નિરોધસચ્ચં અદ્દસ. મગ્ગામગ્ગઞાણદસ્સનમદ્દસાતિ મગ્ગસચ્ચં અદ્દસ. અત્થસ્સ પત્તીતિ એતેસં ચતુન્નં સચ્ચાનં દિટ્ઠત્તા અરહત્તસઙ્ખાતસ્સ અત્થસ્સ પત્તિ, સબ્બદરથપરિળાહવૂપસન્તતાય હદયસ્સ સન્તીતિ.

    26. Chaṭṭhe kumāripañhesūti kumārīnaṃ māradhītānaṃ pucchāsu. Atthassapattiṃ hadayassa santinti dvīhipi padehi arahattameva kathitaṃ. Senanti rāgādikilesasenaṃ. Piyasātarūpanti piyajātikesu ca sātajātikesu ca vatthūsu uppajjanato evaṃladdhanāmaṃ. Ekohaṃ jhāyaṃ sukhamanubodhinti evaṃ kilesasenaṃ jinitvā ahaṃ ekakova jhāyanto sukhaṃ anubujjhiṃ sacchiakāsiṃ. Sakkhinti sakkhibhāvappattaṃ dhammasakkhiṃ. Na sampajjati kenaci meti mayhaṃ kenaci saddhiṃ mittadhammo nāma natthi. Pathavīkasiṇasamāpattiparamā kho, bhagini, eke samaṇabrāhmaṇā atthoti abhinibbattesunti pathavīkasiṇasamāpattiparamo uttamo atthoti gahetvā abhinibbattesuṃ. Yāvatā kho, bhagini, pathavīkasiṇasamāpattiparamatāti yattakā pathavīkasiṇasamāpattiyā uttamakoṭi. Tadabhiññāsi bhagavāti taṃ bhagavā abhiññāpaññāya abhiññāsi. Assādamaddasāti samudayasaccaṃ addasa. Ādīnavamaddasāti dukkhasaccaṃ addasa. Nissaraṇamaddasāti nirodhasaccaṃ addasa. Maggāmaggañāṇadassanamaddasāti maggasaccaṃ addasa. Atthassa pattīti etesaṃ catunnaṃ saccānaṃ diṭṭhattā arahattasaṅkhātassa atthassa patti, sabbadarathapariḷāhavūpasantatāya hadayassa santīti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૬. કાળીસુત્તં • 6. Kāḷīsuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૬. કાળીસુત્તવણ્ણના • 6. Kāḷīsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact