Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi

    ૧૦. દસકનિપાતો

    10. Dasakanipāto

    ૧. કાળુદાયિત્થેરગાથા

    1. Kāḷudāyittheragāthā

    ૫૨૭.

    527.

    ‘‘અઙ્ગારિનો દાનિ દુમા ભદન્તે, ફલેસિનો છદનં વિપ્પહાય;

    ‘‘Aṅgārino dāni dumā bhadante, phalesino chadanaṃ vippahāya;

    તે અચ્ચિમન્તોવ પભાસયન્તિ, સમયો મહાવીર ભાગી રસાનં.

    Te accimantova pabhāsayanti, samayo mahāvīra bhāgī rasānaṃ.

    ૫૨૮.

    528.

    ‘‘દુમાનિ ફુલ્લાનિ મનોરમાનિ, સમન્તતો સબ્બદિસા પવન્તિ;

    ‘‘Dumāni phullāni manoramāni, samantato sabbadisā pavanti;

    પત્તં પહાય ફલમાસસાના 1, કાલો ઇતો પક્કમનાય વીર.

    Pattaṃ pahāya phalamāsasānā 2, kālo ito pakkamanāya vīra.

    ૫૨૯.

    529.

    ‘‘નેવાતિસીતં ન પનાતિઉણ્હં, સુખા ઉતુ અદ્ધનિયા ભદન્તે;

    ‘‘Nevātisītaṃ na panātiuṇhaṃ, sukhā utu addhaniyā bhadante;

    પસ્સન્તુ તં સાકિયા કોળિયા ચ, પચ્છામુખં રોહિનિયં તરન્તં.

    Passantu taṃ sākiyā koḷiyā ca, pacchāmukhaṃ rohiniyaṃ tarantaṃ.

    ૫૩૦.

    530.

    ‘‘આસાય કસતે ખેત્તં, બીજં આસાય વપ્પતિ;

    ‘‘Āsāya kasate khettaṃ, bījaṃ āsāya vappati;

    આસાય વાણિજા યન્તિ, સમુદ્દં ધનહારકા;

    Āsāya vāṇijā yanti, samuddaṃ dhanahārakā;

    યાય આસાય તિટ્ઠામિ, સા મે આસા સમિજ્ઝતુ.

    Yāya āsāya tiṭṭhāmi, sā me āsā samijjhatu.

    ૫૩૧.

    531.

    3 ‘‘પુનપ્પુનં ચેવ વપન્તિ બીજં, પુનપ્પુનં વસ્સતિ દેવરાજા;

    4 ‘‘Punappunaṃ ceva vapanti bījaṃ, punappunaṃ vassati devarājā;

    પુનપ્પુનં ખેત્તં કસન્તિ કસ્સકા, પુનપ્પુનં ધઞ્ઞમુપેતિ રટ્ઠં.

    Punappunaṃ khettaṃ kasanti kassakā, punappunaṃ dhaññamupeti raṭṭhaṃ.

    ૫૩૨.

    532.

    5 ‘‘પુનપ્પુનં યાચનકા ચરન્તિ, પુનપ્પુનં દાનપતી દદન્તિ;

    6 ‘‘Punappunaṃ yācanakā caranti, punappunaṃ dānapatī dadanti;

    પુનપ્પુનં દાનપતી દદિત્વા, પુનપ્પુનં સગ્ગમુપેન્તિ ઠાનં.

    Punappunaṃ dānapatī daditvā, punappunaṃ saggamupenti ṭhānaṃ.

    ૫૩૩.

    533.

    ‘‘વીરો હવે સત્તયુગં પુનેતિ, યસ્મિં કુલે જાયતિ ભૂરિપઞ્ઞો;

    ‘‘Vīro have sattayugaṃ puneti, yasmiṃ kule jāyati bhūripañño;

    મઞ્ઞામહં સક્કતિ દેવદેવો, તયા હિ જાતો 7 મુનિ સચ્ચનામો.

    Maññāmahaṃ sakkati devadevo, tayā hi jāto 8 muni saccanāmo.

    ૫૩૪.

    534.

    ‘‘સુદ્ધોદનો નામ પિતા મહેસિનો, બુદ્ધસ્સ માતા પન માયનામા;

    ‘‘Suddhodano nāma pitā mahesino, buddhassa mātā pana māyanāmā;

    યા બોધિસત્તં પરિહરિય કુચ્છિના, કાયસ્સ ભેદા તિદિવમ્હિ મોદતિ.

    Yā bodhisattaṃ parihariya kucchinā, kāyassa bhedā tidivamhi modati.

    ૫૩૫.

    535.

    ‘‘સા ગોતમી કાલકતા ઇતો ચુતા, દિબ્બેહિ કામેહિ સમઙ્ગિભૂતા;

    ‘‘Sā gotamī kālakatā ito cutā, dibbehi kāmehi samaṅgibhūtā;

    સા મોદતિ કામગુણેહિ પઞ્ચહિ, પરિવારિતા દેવગણેહિ તેહિ.

    Sā modati kāmaguṇehi pañcahi, parivāritā devagaṇehi tehi.

    ૫૩૬.

    536.

    ‘‘બુદ્ધસ્સ પુત્તોમ્હિ અસય્હસાહિનો, અઙ્ગીરસસ્સપ્પટિમસ્સ તાદિનો;

    ‘‘Buddhassa puttomhi asayhasāhino, aṅgīrasassappaṭimassa tādino;

    પિતુપિતા મય્હં તુવંસિ સક્ક, ધમ્મેન મે ગોતમ અય્યકોસી’’તિ.

    Pitupitā mayhaṃ tuvaṃsi sakka, dhammena me gotama ayyakosī’’ti.

    … કાળુદાયી થેરો….

    … Kāḷudāyī thero….







    Footnotes:
    1. ફલમાસમાનો (ક॰)
    2. phalamāsamāno (ka.)
    3. સં॰ નિ॰ ૧.૧૯૮
    4. saṃ. ni. 1.198
    5. સં॰ નિ॰ ૧.૧૯૮
    6. saṃ. ni. 1.198
    7. તયાભિજાતો (સી॰)
    8. tayābhijāto (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૧. કાળુદાયિત્થેરગાથાવણ્ણના • 1. Kāḷudāyittheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact