Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૮. કલ્યાણમિત્તાદિવગ્ગો

    8. Kalyāṇamittādivaggo

    ૭૧. ‘‘નાહં , ભિક્ખવે, અઞ્ઞં એકધમ્મમ્પિ સમનુપસ્સામિ યેન અનુપ્પન્ના વા કુસલા ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ ઉપ્પન્ના વા અકુસલા ધમ્મા પરિહાયન્તિ યથયિદં, ભિક્ખવે, કલ્યાણમિત્તતા. કલ્યાણમિત્તસ્સ, ભિક્ખવે, અનુપ્પન્ના ચેવ કુસલા ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ ઉપ્પન્ના ચ અકુસલા ધમ્મા પરિહાયન્તી’’તિ. પઠમં.

    71. ‘‘Nāhaṃ , bhikkhave, aññaṃ ekadhammampi samanupassāmi yena anuppannā vā kusalā dhammā uppajjanti uppannā vā akusalā dhammā parihāyanti yathayidaṃ, bhikkhave, kalyāṇamittatā. Kalyāṇamittassa, bhikkhave, anuppannā ceva kusalā dhammā uppajjanti uppannā ca akusalā dhammā parihāyantī’’ti. Paṭhamaṃ.

    ૭૨. ‘‘નાહં, ભિક્ખવે, અઞ્ઞં એકધમ્મમ્પિ સમનુપસ્સામિ યેન અનુપ્પન્ના વા અકુસલા ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ ઉપ્પન્ના વા કુસલા ધમ્મા પરિહાયન્તિ યથયિદં, ભિક્ખવે, અનુયોગો અકુસલાનં ધમ્માનં, અનનુયોગો કુસલાનં ધમ્માનં. અનુયોગા, ભિક્ખવે, અકુસલાનં ધમ્માનં, અનનુયોગા કુસલાનં ધમ્માનં અનુપ્પન્ના ચેવ અકુસલા ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ ઉપ્પન્ના ચ કુસલા ધમ્મા પરિહાયન્તી’’તિ. દુતિયં.

    72. ‘‘Nāhaṃ, bhikkhave, aññaṃ ekadhammampi samanupassāmi yena anuppannā vā akusalā dhammā uppajjanti uppannā vā kusalā dhammā parihāyanti yathayidaṃ, bhikkhave, anuyogo akusalānaṃ dhammānaṃ, ananuyogo kusalānaṃ dhammānaṃ. Anuyogā, bhikkhave, akusalānaṃ dhammānaṃ, ananuyogā kusalānaṃ dhammānaṃ anuppannā ceva akusalā dhammā uppajjanti uppannā ca kusalā dhammā parihāyantī’’ti. Dutiyaṃ.

    ૭૩. ‘‘નાહં, ભિક્ખવે, અઞ્ઞં એકધમ્મમ્પિ સમનુપસ્સામિ યેન અનુપ્પન્ના વા કુસલા ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ ઉપ્પન્ના વા અકુસલા ધમ્મા પરિહાયન્તિ યથયિદં, ભિક્ખવે, અનુયોગો કુસલાનં ધમ્માનં, અનનુયોગો અકુસલાનં ધમ્માનં. અનુયોગા, ભિક્ખવે, કુસલાનં ધમ્માનં, અનનુયોગા અકુસલાનં ધમ્માનં અનુપ્પન્ના ચેવ કુસલા ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ ઉપ્પન્ના ચ અકુસલા ધમ્મા પરિહાયન્તી’’તિ. તતિયં.

    73. ‘‘Nāhaṃ, bhikkhave, aññaṃ ekadhammampi samanupassāmi yena anuppannā vā kusalā dhammā uppajjanti uppannā vā akusalā dhammā parihāyanti yathayidaṃ, bhikkhave, anuyogo kusalānaṃ dhammānaṃ, ananuyogo akusalānaṃ dhammānaṃ. Anuyogā, bhikkhave, kusalānaṃ dhammānaṃ, ananuyogā akusalānaṃ dhammānaṃ anuppannā ceva kusalā dhammā uppajjanti uppannā ca akusalā dhammā parihāyantī’’ti. Tatiyaṃ.

    ૭૪. ‘‘નાહં, ભિક્ખવે, અઞ્ઞં એકધમ્મમ્પિ સમનુપસ્સામિ યેન અનુપ્પન્ના વા બોજ્ઝઙ્ગા નુપ્પજ્જન્તિ ઉપ્પન્ના વા બોજ્ઝઙ્ગા ન ભાવનાપારિપૂરિં ગચ્છન્તિ યથયિદં, ભિક્ખવે, અયોનિસોમનસિકારો. અયોનિસો, ભિક્ખવે, મનસિ કરોતો અનુપ્પન્ના ચેવ બોજ્ઝઙ્ગા નુપ્પજ્જન્તિ ઉપ્પન્ના ચ બોજ્ઝઙ્ગા ન ભાવનાપારિપૂરિં ગચ્છન્તી’’તિ. ચતુત્થં.

    74. ‘‘Nāhaṃ, bhikkhave, aññaṃ ekadhammampi samanupassāmi yena anuppannā vā bojjhaṅgā nuppajjanti uppannā vā bojjhaṅgā na bhāvanāpāripūriṃ gacchanti yathayidaṃ, bhikkhave, ayonisomanasikāro. Ayoniso, bhikkhave, manasi karoto anuppannā ceva bojjhaṅgā nuppajjanti uppannā ca bojjhaṅgā na bhāvanāpāripūriṃ gacchantī’’ti. Catutthaṃ.

    ૭૫. ‘‘નાહં, ભિક્ખવે, અઞ્ઞં એકધમ્મમ્પિ સમનુપસ્સામિ યેન અનુપ્પન્ના વા બોજ્ઝઙ્ગા ઉપ્પજ્જન્તિ ઉપ્પન્ના વા બોજ્ઝઙ્ગા ભાવનાપારિપૂરિં ગચ્છન્તિ યથયિદં, ભિક્ખવે, યોનિસોમનસિકારો . યોનિસો , ભિક્ખવે, મનસિ કરોતો અનુપ્પન્ના ચેવ બોજ્ઝઙ્ગા ઉપ્પજ્જન્તિ ઉપ્પન્ના ચ બોજ્ઝઙ્ગા ભાવનાપારિપૂરિં ગચ્છન્તી’’તિ. પઞ્ચમં.

    75. ‘‘Nāhaṃ, bhikkhave, aññaṃ ekadhammampi samanupassāmi yena anuppannā vā bojjhaṅgā uppajjanti uppannā vā bojjhaṅgā bhāvanāpāripūriṃ gacchanti yathayidaṃ, bhikkhave, yonisomanasikāro . Yoniso , bhikkhave, manasi karoto anuppannā ceva bojjhaṅgā uppajjanti uppannā ca bojjhaṅgā bhāvanāpāripūriṃ gacchantī’’ti. Pañcamaṃ.

    ૭૬. ‘‘અપ્પમત્તિકા એસા, ભિક્ખવે, પરિહાનિ યદિદં ઞાતિપરિહાનિ. એતં પતિકિટ્ઠં, ભિક્ખવે, પરિહાનીનં યદિદં પઞ્ઞાપરિહાની’’તિ. છટ્ઠં.

    76. ‘‘Appamattikā esā, bhikkhave, parihāni yadidaṃ ñātiparihāni. Etaṃ patikiṭṭhaṃ, bhikkhave, parihānīnaṃ yadidaṃ paññāparihānī’’ti. Chaṭṭhaṃ.

    ૭૭. ‘‘અપ્પમત્તિકા એસા, ભિક્ખવે, વુદ્ધિ યદિદં ઞાતિવુદ્ધિ. એતદગ્ગં, ભિક્ખવે, વુદ્ધીનં યદિદં પઞ્ઞાવુદ્ધિ. તસ્માતિહ, ભિક્ખવે, એવં સિક્ખિતબ્બં – ‘પઞ્ઞાવુદ્ધિયા વદ્ધિસ્સામા’તિ. એવઞ્હિ વો, ભિક્ખવે , સિક્ખિતબ્બ’’ન્તિ. સત્તમં.

    77. ‘‘Appamattikā esā, bhikkhave, vuddhi yadidaṃ ñātivuddhi. Etadaggaṃ, bhikkhave, vuddhīnaṃ yadidaṃ paññāvuddhi. Tasmātiha, bhikkhave, evaṃ sikkhitabbaṃ – ‘paññāvuddhiyā vaddhissāmā’ti. Evañhi vo, bhikkhave , sikkhitabba’’nti. Sattamaṃ.

    ૭૮. ‘‘અપ્પમત્તિકા એસા, ભિક્ખવે, પરિહાનિ યદિદં ભોગપરિહાનિ. એતં પતિકિટ્ઠં, ભિક્ખવે, પરિહાનીનં યદિદં પઞ્ઞાપરિહાની’’તિ. અટ્ઠમં.

    78. ‘‘Appamattikā esā, bhikkhave, parihāni yadidaṃ bhogaparihāni. Etaṃ patikiṭṭhaṃ, bhikkhave, parihānīnaṃ yadidaṃ paññāparihānī’’ti. Aṭṭhamaṃ.

    ૭૯. ‘‘અપ્પમત્તિકા એસા, ભિક્ખવે, વુદ્ધિ યદિદં ભોગવુદ્ધિ. એતદગ્ગં, ભિક્ખવે, વુદ્ધીનં યદિદં પઞ્ઞાવુદ્ધિ. તસ્માતિહ, ભિક્ખવે, એવં સિક્ખિતબ્બં – ‘પઞ્ઞાવુદ્ધિયા વદ્ધિસ્સામા’તિ. એવઞ્હિ વો, ભિક્ખવે, સિક્ખિતબ્બ’’ન્તિ. નવમં.

    79. ‘‘Appamattikā esā, bhikkhave, vuddhi yadidaṃ bhogavuddhi. Etadaggaṃ, bhikkhave, vuddhīnaṃ yadidaṃ paññāvuddhi. Tasmātiha, bhikkhave, evaṃ sikkhitabbaṃ – ‘paññāvuddhiyā vaddhissāmā’ti. Evañhi vo, bhikkhave, sikkhitabba’’nti. Navamaṃ.

    ૮૦. ‘‘અપ્પમત્તિકા એસા, ભિક્ખવે, પરિહાનિ યદિદં યસોપરિહાનિ. એતં પતિકિટ્ઠં, ભિક્ખવે, પરિહાનીનં યદિદં પઞ્ઞાપરિહાની’’તિ. દસમં.

    80. ‘‘Appamattikā esā, bhikkhave, parihāni yadidaṃ yasoparihāni. Etaṃ patikiṭṭhaṃ, bhikkhave, parihānīnaṃ yadidaṃ paññāparihānī’’ti. Dasamaṃ.

    કલ્યાણમિત્તાદિવગ્ગો અટ્ઠમો.

    Kalyāṇamittādivaggo aṭṭhamo.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૮. કલ્યાણમિત્તતાદિવગ્ગવણ્ણના • 8. Kalyāṇamittatādivaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૮. કલ્યાણમિત્તાદિવગ્ગવણ્ણના • 8. Kalyāṇamittādivaggavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact