Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
(૧૦) ૫. ઉપાલિવગ્ગો
(10) 5. Upālivaggo
૧-૪. કામભોગીસુત્તાદિવણ્ણના
1-4. Kāmabhogīsuttādivaṇṇanā
૯૧-૯૪. પઞ્ચમસ્સ પઠમાદીનિ ઉત્તાનત્થાનિ. ચતુત્થે તપનં સન્તપનં કાયસ્સ ખેદનં તપો, સો એતસ્સ અત્થીતિ તપસ્સી, તં તપસ્સિં. યસ્મા તથાભૂતો તપનિસ્સિતો, તપો વા તન્નિસ્સિતો, તસ્મા આહ ‘‘તપનિસ્સિતક’’ન્તિ. લૂખં ફરુસં સાધુસમ્મતાચારવિરહતો ન પસાદનીયં આજીવતિ વત્તતીતિ લૂખાજીવી, તં લૂખાજીવિં. ઉપક્કોસતીતિ ઉપ્પણ્ડેતિ , ઉપહસનવસેન પરિભાસતિ. ઉપવદતીતિ અવઞ્ઞાપુબ્બકં અપવદતિ. તેનાહ ‘‘હીળેતિ વમ્ભેતી’’તિ.
91-94. Pañcamassa paṭhamādīni uttānatthāni. Catutthe tapanaṃ santapanaṃ kāyassa khedanaṃ tapo, so etassa atthīti tapassī, taṃ tapassiṃ. Yasmā tathābhūto tapanissito, tapo vā tannissito, tasmā āha ‘‘tapanissitaka’’nti. Lūkhaṃ pharusaṃ sādhusammatācāravirahato na pasādanīyaṃ ājīvati vattatīti lūkhājīvī, taṃ lūkhājīviṃ. Upakkosatīti uppaṇḍeti , upahasanavasena paribhāsati. Upavadatīti avaññāpubbakaṃ apavadati. Tenāha ‘‘hīḷeti vambhetī’’ti.
કામભોગીસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Kāmabhogīsuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
૧. કામભોગીસુત્તં • 1. Kāmabhogīsuttaṃ
૨. ભયસુત્તં • 2. Bhayasuttaṃ
૩. કિંદિટ્ઠિકસુત્તં • 3. Kiṃdiṭṭhikasuttaṃ
૪. વજ્જિયમાહિતસુત્તં • 4. Vajjiyamāhitasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)
૧-૨. કામભોગીસુત્તાદિવણ્ણના • 1-2. Kāmabhogīsuttādivaṇṇanā
૩. કિંદિટ્ઠિકસુત્તવણ્ણના • 3. Kiṃdiṭṭhikasuttavaṇṇanā
૪. વજ્જિયમાહિતસુત્તવણ્ણના • 4. Vajjiyamāhitasuttavaṇṇanā