Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi

    8. அட்ட²மவக்³கோ³

    8. Aṭṭhamavaggo

    (75) 3. காமகு³ணகதா²

    (75) 3. Kāmaguṇakathā

    510. பஞ்சேவ காமகு³ணா காமதா⁴தூதி? ஆமந்தா. நனு அத்தி² தப்படிஸஞ்ஞுத்தோ ச²ந்தோ³தி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி அத்தி² தப்படிஸஞ்ஞுத்தோ ச²ந்தோ³, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘பஞ்சேவ காமகு³ணா காமதா⁴தூ’’தி. நனு அத்தி² தப்படிஸஞ்ஞுத்தோ ராகோ³ தப்படிஸஞ்ஞுத்தோ ச²ந்தோ³ தப்படிஸஞ்ஞுத்தோ ச²ந்த³ராகோ³ தப்படிஸஞ்ஞுத்தோ ஸங்கப்போ தப்படிஸஞ்ஞுத்தோ ராகோ³ தப்படிஸஞ்ஞுத்தோ ஸங்கப்பராகோ³ தப்படிஸஞ்ஞுத்தா பீதி தப்படிஸஞ்ஞுத்தங் ஸோமனஸ்ஸங் தப்படிஸஞ்ஞுத்தங் பீதிஸோமனஸ்ஸந்தி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி அத்தி² தப்படிஸஞ்ஞுத்தங் பீதிஸோமனஸ்ஸங், நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘பஞ்சேவ காமகு³ணா காமதா⁴தூ’’தி.

    510. Pañceva kāmaguṇā kāmadhātūti? Āmantā. Nanu atthi tappaṭisaññutto chandoti? Āmantā. Hañci atthi tappaṭisaññutto chando, no ca vata re vattabbe – ‘‘pañceva kāmaguṇā kāmadhātū’’ti. Nanu atthi tappaṭisaññutto rāgo tappaṭisaññutto chando tappaṭisaññutto chandarāgo tappaṭisaññutto saṅkappo tappaṭisaññutto rāgo tappaṭisaññutto saṅkapparāgo tappaṭisaññuttā pīti tappaṭisaññuttaṃ somanassaṃ tappaṭisaññuttaṃ pītisomanassanti? Āmantā. Hañci atthi tappaṭisaññuttaṃ pītisomanassaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘pañceva kāmaguṇā kāmadhātū’’ti.

    பஞ்சேவ காமகு³ணா காமதா⁴தூதி? ஆமந்தா. மனுஸ்ஸானங் சக்கு² ந காமதா⁴தூதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… மனுஸ்ஸானங் ஸோதங்…பே॰… மனுஸ்ஸானங் கா⁴னங்…பே॰… மனுஸ்ஸானங் ஜிவ்ஹா…பே॰… மனுஸ்ஸானங் காயோ…பே॰… மனுஸ்ஸானங் மனோ ந காமதா⁴தூதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Pañceva kāmaguṇā kāmadhātūti? Āmantā. Manussānaṃ cakkhu na kāmadhātūti? Na hevaṃ vattabbe…pe… manussānaṃ sotaṃ…pe… manussānaṃ ghānaṃ…pe… manussānaṃ jivhā…pe… manussānaṃ kāyo…pe… manussānaṃ mano na kāmadhātūti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    மனுஸ்ஸானங் மனோ ந காமதா⁴தூதி? ஆமந்தா. நனு வுத்தங் ப⁴க³வதா –

    Manussānaṃ mano na kāmadhātūti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā –

    ‘‘பஞ்ச காமகு³ணா லோகே, மனொச்ச²ட்டா² பவேதி³தா;

    ‘‘Pañca kāmaguṇā loke, manocchaṭṭhā paveditā;

    எத்த² ச²ந்த³ங் விராஜெத்வா, ஏவங் து³க்கா² பமுச்சதீ’’தி 1.

    Ettha chandaṃ virājetvā, evaṃ dukkhā pamuccatī’’ti 2.

    அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி? ஆமந்தா. தேன ஹி ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘மனுஸ்ஸானங் மனோ ந காமதா⁴தூ’’தி.

    Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi na vattabbaṃ – ‘‘manussānaṃ mano na kāmadhātū’’ti.

    511. பஞ்சேவ காமகு³ணா காமதா⁴தூதி? ஆமந்தா. காமகு³ணா ப⁴வோ க³தி ஸத்தாவாஸோ ஸங்ஸாரோ யோனி விஞ்ஞாணட்டி²தி அத்தபா⁴வபடிலாபோ⁴தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… அத்தி² காமகு³ணூபக³ங் கம்மந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… அத்தி² காமகு³ணூபகா³ ஸத்தாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… காமகு³ணே ஸத்தா ஜாயந்தி ஜீயந்தி மீயந்தி சவந்தி உபபஜ்ஜந்தீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… காமகு³ணே அத்தி² ரூபங் வேத³னா ஸஞ்ஞா ஸங்கா²ரா விஞ்ஞாணந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… காமகு³ணா பஞ்சவோகாரப⁴வோதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… காமகு³ணே ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴ உப்பஜ்ஜந்தி, பச்சேகஸம்பு³த்³தா⁴ உப்பஜ்ஜந்தி, ஸாவகயுக³ங் உப்பஜ்ஜதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    511. Pañceva kāmaguṇā kāmadhātūti? Āmantā. Kāmaguṇā bhavo gati sattāvāso saṃsāro yoni viññāṇaṭṭhiti attabhāvapaṭilābhoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… atthi kāmaguṇūpagaṃ kammanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… atthi kāmaguṇūpagā sattāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… kāmaguṇe sattā jāyanti jīyanti mīyanti cavanti upapajjantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… kāmaguṇe atthi rūpaṃ vedanā saññā saṅkhārā viññāṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… kāmaguṇā pañcavokārabhavoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… kāmaguṇe sammāsambuddhā uppajjanti, paccekasambuddhā uppajjanti, sāvakayugaṃ uppajjatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    காமதா⁴து ப⁴வோ க³தி ஸத்தாவாஸோ ஸங்ஸாரோ யோனி விஞ்ஞாணட்டி²தி அத்தபா⁴வபடிலாபோ⁴தி? ஆமந்தா. காமகு³ணா ப⁴வோ க³தி ஸத்தாவாஸோ ஸங்ஸாரோ யோனி விஞ்ஞாணட்டி²தி அத்தபா⁴வபடிலாபோ⁴தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… அத்தி² காமதா⁴தூபக³ங் கம்மந்தி? ஆமந்தா. அத்தி² காமகு³ணூபக³ங் கம்மந்தி ? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… அத்தி² காமதா⁴தூபகா³ ஸத்தாதி? ஆமந்தா. அத்தி² காமகு³ணூபகா³ ஸத்தாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Kāmadhātu bhavo gati sattāvāso saṃsāro yoni viññāṇaṭṭhiti attabhāvapaṭilābhoti? Āmantā. Kāmaguṇā bhavo gati sattāvāso saṃsāro yoni viññāṇaṭṭhiti attabhāvapaṭilābhoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… atthi kāmadhātūpagaṃ kammanti? Āmantā. Atthi kāmaguṇūpagaṃ kammanti ? Na hevaṃ vattabbe…pe… atthi kāmadhātūpagā sattāti? Āmantā. Atthi kāmaguṇūpagā sattāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    காமதா⁴துயா ஸத்தா ஜாயந்தி ஜீயந்தி மீயந்தி சவந்தி உபபஜ்ஜந்தீதி? ஆமந்தா. காமகு³ணே ஸத்தா ஜாயந்தி ஜீயந்தி மீயந்தி சவந்தி உபபஜ்ஜந்தீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³ …பே॰… காமதா⁴துயா அத்தி² ரூபங் வேத³னா ஸஞ்ஞா ஸங்கா²ரா விஞ்ஞாணந்தி? ஆமந்தா. காமகு³ணே அத்தி² ரூபங் வேத³னா ஸஞ்ஞா ஸங்கா²ரா விஞ்ஞாணந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… காமதா⁴து பஞ்சவோகாரப⁴வோதி? ஆமந்தா. காமகு³ணா பஞ்சவோகாரப⁴வோதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… காமதா⁴துயா ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴ உப்பஜ்ஜந்தி, பச்சேகஸபு³த்³தா⁴ உப்பஜ்ஜந்தி, ஸாவகயுக³ங் உப்பஜ்ஜதீதி? ஆமந்தா. காமகு³ணே ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴ உப்பஜ்ஜந்தி, பச்சேகஸம்பு³த்³தா⁴ உப்பஜ்ஜந்தி, ஸாவகயுக³ங் உப்பஜ்ஜதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Kāmadhātuyā sattā jāyanti jīyanti mīyanti cavanti upapajjantīti? Āmantā. Kāmaguṇe sattā jāyanti jīyanti mīyanti cavanti upapajjantīti? Na hevaṃ vattabbe …pe… kāmadhātuyā atthi rūpaṃ vedanā saññā saṅkhārā viññāṇanti? Āmantā. Kāmaguṇe atthi rūpaṃ vedanā saññā saṅkhārā viññāṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… kāmadhātu pañcavokārabhavoti? Āmantā. Kāmaguṇā pañcavokārabhavoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… kāmadhātuyā sammāsambuddhā uppajjanti, paccekasabuddhā uppajjanti, sāvakayugaṃ uppajjatīti? Āmantā. Kāmaguṇe sammāsambuddhā uppajjanti, paccekasambuddhā uppajjanti, sāvakayugaṃ uppajjatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    512. ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘பஞ்சேவ காமகு³ணா காமதா⁴தூ’’தி? ஆமந்தா. நனு வுத்தங் ப⁴க³வதா – ‘‘பஞ்சிமே, பி⁴க்க²வே, காமகு³ணா! கதமே பஞ்ச? சக்கு²விஞ்ஞெய்யா ரூபா இட்டா² கந்தா மனாபா பியரூபா காமூபஸங்ஹிதா ரஜனீயா, ஸோதவிஞ்ஞெய்யா ஸத்³தா³…பே॰… கா⁴னவிஞ்ஞெய்யா க³ந்தா⁴…பே॰… ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞெய்யா ரஸா…பே॰… காயவிஞ்ஞெய்யா பொ²ட்ட²ப்³பா³ இட்டா² கந்தா மனாபா பியரூபா காமூபஸங்ஹிதா ரஜனீயா – இமே கோ², பி⁴க்க²வே, பஞ்ச காமகு³ணா’’தி. அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி? ஆமந்தா. தேன ஹி பஞ்சேவ காமகு³ணா காமதா⁴தூதி.

    512. Na vattabbaṃ – ‘‘pañceva kāmaguṇā kāmadhātū’’ti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘pañcime, bhikkhave, kāmaguṇā! Katame pañca? Cakkhuviññeyyā rūpā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā, sotaviññeyyā saddā…pe… ghānaviññeyyā gandhā…pe… jivhāviññeyyā rasā…pe… kāyaviññeyyā phoṭṭhabbā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā – ime kho, bhikkhave, pañca kāmaguṇā’’ti. Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi pañceva kāmaguṇā kāmadhātūti.

    காமகு³ணகதா² நிட்டி²தா.

    Kāmaguṇakathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. ஸு॰ நி॰ 173; ஸங்॰ நி॰ 1.30
    2. su. ni. 173; saṃ. ni. 1.30



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 3. காமகு³ணகதா²வண்ணனா • 3. Kāmaguṇakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 3. காமகு³ணகதா²வண்ணனா • 3. Kāmaguṇakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 3. காமகு³ணகதா²வண்ணனா • 3. Kāmaguṇakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact