Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૬૭. કામજાતકં (૪)

    467. Kāmajātakaṃ (4)

    ૩૭.

    37.

    કામં કામયમાનસ્સ, તસ્સ ચે તં સમિજ્ઝતિ;

    Kāmaṃ kāmayamānassa, tassa ce taṃ samijjhati;

    અદ્ધા પીતિમનો હોતિ, લદ્ધા મચ્ચો યદિચ્છતિ.

    Addhā pītimano hoti, laddhā macco yadicchati.

    ૩૮.

    38.

    કામં કામયમાનસ્સ, તસ્સ ચે તં સમિજ્ઝતિ;

    Kāmaṃ kāmayamānassa, tassa ce taṃ samijjhati;

    તતો નં અપરં કામે, ધમ્મે તણ્હંવ વિન્દતિ.

    Tato naṃ aparaṃ kāme, dhamme taṇhaṃva vindati.

    ૩૯.

    39.

    ગવંવ સિઙ્ગિનો સિઙ્ગં, વડ્ઢમાનસ્સ વડ્ઢતિ;

    Gavaṃva siṅgino siṅgaṃ, vaḍḍhamānassa vaḍḍhati;

    એવં મન્દસ્સ પોસસ્સ, બાલસ્સ અવિજાનતો;

    Evaṃ mandassa posassa, bālassa avijānato;

    ભિય્યો તણ્હા પિપાસા ચ, વડ્ઢમાનસ્સ વડ્ઢતિ.

    Bhiyyo taṇhā pipāsā ca, vaḍḍhamānassa vaḍḍhati.

    ૪૦.

    40.

    પથબ્યા સાલિયવકં, ગવસ્સં 1 દાસપોરિસં;

    Pathabyā sāliyavakaṃ, gavassaṃ 2 dāsaporisaṃ;

    દત્વા ચ 3 નાલમેકસ્સ, ઇતિ વિદ્વા 4 સમં ચરે.

    Datvā ca 5 nālamekassa, iti vidvā 6 samaṃ care.

    ૪૧.

    41.

    રાજા પસય્હ પથવિં વિજિત્વા, સસાગરન્તં મહિમાવસન્તો;

    Rājā pasayha pathaviṃ vijitvā, sasāgarantaṃ mahimāvasanto;

    ઓરં સમુદ્દસ્સ અતિત્તરૂપો 7, પારં સમુદ્દસ્સપિ પત્થયેથ.

    Oraṃ samuddassa atittarūpo 8, pāraṃ samuddassapi patthayetha.

    ૪૨.

    42.

    યાવ અનુસ્સરં કામે, મનસા તિત્તિ નાજ્ઝગા;

    Yāva anussaraṃ kāme, manasā titti nājjhagā;

    તતો નિવત્તા પટિકમ્મ દિસ્વા, તે વે સુતિત્તા યે 9 પઞ્ઞાય તિત્તા.

    Tato nivattā paṭikamma disvā, te ve sutittā ye 10 paññāya tittā.

    ૪૩.

    43.

    પઞ્ઞાય તિત્તિનં 11 સેટ્ઠં, ન સો કામેહિ તપ્પતિ;

    Paññāya tittinaṃ 12 seṭṭhaṃ, na so kāmehi tappati;

    પઞ્ઞાય તિત્તં પુરિસં, તણ્હા ન કુરુતે વસં.

    Paññāya tittaṃ purisaṃ, taṇhā na kurute vasaṃ.

    ૪૪.

    44.

    અપચિનેથેવ કામાનં 13, અપ્પિચ્છસ્સ અલોલુપો;

    Apacinetheva kāmānaṃ 14, appicchassa alolupo;

    સમુદ્દમત્તો પુરિસો, ન સો કામેહિ તપ્પતિ.

    Samuddamatto puriso, na so kāmehi tappati.

    ૪૫.

    45.

    રથકારોવ ચમ્મસ્સ, પરિકન્તં ઉપાહનં;

    Rathakārova cammassa, parikantaṃ upāhanaṃ;

    યં યં ચજતિ 15 કામાનં, તં તં સમ્પજ્જતે સુખં;

    Yaṃ yaṃ cajati 16 kāmānaṃ, taṃ taṃ sampajjate sukhaṃ;

    સબ્બં ચે સુખમિચ્છેય્ય, સબ્બે કામે પરિચ્ચજે.

    Sabbaṃ ce sukhamiccheyya, sabbe kāme pariccaje.

    ૪૬.

    46.

    અટ્ઠ તે ભાસિતા ગાથા, સબ્બા હોન્તિ સહસ્સિયો 17;

    Aṭṭha te bhāsitā gāthā, sabbā honti sahassiyo 18;

    પટિગણ્હ મહાબ્રહ્મે, સાધેતં તવ ભાસિતં.

    Paṭigaṇha mahābrahme, sādhetaṃ tava bhāsitaṃ.

    ૪૭.

    47.

    ન મે અત્થો સહસ્સેહિ, સતેહિ નહુતેહિ વા;

    Na me attho sahassehi, satehi nahutehi vā;

    પચ્છિમં ભાસતો ગાથં, કામે મે ન રતો મનો.

    Pacchimaṃ bhāsato gāthaṃ, kāme me na rato mano.

    ૪૮.

    48.

    ભદ્રકો 19 વતાયં માણવકો, સબ્બલોકવિદૂ મુનિ;

    Bhadrako 20 vatāyaṃ māṇavako, sabbalokavidū muni;

    યો ઇમં તણ્હં 21 દુક્ખજનનિં, પરિજાનાતિ પણ્ડિતોતિ.

    Yo imaṃ taṇhaṃ 22 dukkhajananiṃ, parijānāti paṇḍitoti.

    કામજાતકં ચતુત્થં.

    Kāmajātakaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. ગવાસં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. gavāsaṃ (sī. syā. pī.)
    3. દત્વાપિ (સી॰ સ્યા॰), દત્વા વા (પી॰)
    4. વિદ્ધા (સ્યા॰)
    5. datvāpi (sī. syā.), datvā vā (pī.)
    6. viddhā (syā.)
    7. અતિત્તિરૂપો (ક॰)
    8. atittirūpo (ka.)
    9. તિત્તા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    10. tittā (sī. syā. pī.)
    11. તિત્તીનં (સી॰ સ્યા॰)
    12. tittīnaṃ (sī. syā.)
    13. કામાનિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    14. kāmāni (sī. syā. pī.)
    15. જહતિ (સ્યા॰ ક॰)
    16. jahati (syā. ka.)
    17. સહસ્સિયા (?) ઉપરિ સુતસોમજાતકે તથા દિસ્સતિ
    18. sahassiyā (?) upari sutasomajātake tathā dissati
    19. સદ્દો (સી॰)
    20. saddo (sī.)
    21. યો તણ્હં (સી॰ સ્યા॰)
    22. yo taṇhaṃ (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૬૭] ૪. કામજાતકવણ્ણના • [467] 4. Kāmajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact