Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya |
૭. કામસુત્તં
7. Kāmasuttaṃ
૭. ‘‘યેભુય્યેન, ભિક્ખવે, સત્તા કામેસુ લળિતા 1. અસિતબ્યાભઙ્ગિં 2, ભિક્ખવે, કુલપુત્તો ઓહાય અગારસ્મા અનગારિયં પબ્બજિતો હોતિ, ‘સદ્ધાપબ્બજિતો કુલપુત્તો’તિ અલં વચનાય. તં કિસ્સ હેતુ? લબ્ભા 3, ભિક્ખવે, યોબ્બનેન કામા તે ચ ખો યાદિસા વા તાદિસા વા. યે ચ, ભિક્ખવે, હીના કામા યે ચ મજ્ઝિમા કામા યે ચ પણીતા કામા , સબ્બે કામા ‘કામા’ત્વેવ સઙ્ખં ગચ્છન્તિ. સેય્યથાપિ , ભિક્ખવે, દહરો કુમારો મન્દો ઉત્તાનસેય્યકો ધાતિયા પમાદમન્વાય કટ્ઠં વા કઠલં 4 વા મુખે આહરેય્ય. તમેનં ધાતિ સીઘં સીઘં 5 મનસિ કરેય્ય; સીઘં સીઘં મનસિ કરિત્વા સીઘં સીઘં આહરેય્ય. નો ચે સક્કુણેય્ય સીઘં સીઘં આહરિતું, વામેન હત્થેન સીસં પરિગ્ગહેત્વા દક્ખિણેન હત્થેન વઙ્કઙ્ગુલિં કરિત્વા સલોહિતમ્પિ આહરેય્ય. તં કિસ્સ હેતુ? ‘અત્થેસા, ભિક્ખવે, કુમારસ્સ વિહેસા; નેસા નત્થી’તિ વદામિ. કરણીયઞ્ચ ખો એતં 6, ભિક્ખવે, ધાતિયા અત્થકામાય હિતેસિનિયા અનુકમ્પિકાય, અનુકમ્પં ઉપાદાય. યતો ચ ખો, ભિક્ખવે, સો કુમારો વુદ્ધો હોતિ અલંપઞ્ઞો, અનપેક્ખા દાનિ 7, ભિક્ખવે, ધાતિ તસ્મિં કુમારે હોતિ – ‘અત્તગુત્તો દાનિ કુમારો નાલં પમાદાયા’તિ.
7. ‘‘Yebhuyyena, bhikkhave, sattā kāmesu laḷitā 8. Asitabyābhaṅgiṃ 9, bhikkhave, kulaputto ohāya agārasmā anagāriyaṃ pabbajito hoti, ‘saddhāpabbajito kulaputto’ti alaṃ vacanāya. Taṃ kissa hetu? Labbhā 10, bhikkhave, yobbanena kāmā te ca kho yādisā vā tādisā vā. Ye ca, bhikkhave, hīnā kāmā ye ca majjhimā kāmā ye ca paṇītā kāmā , sabbe kāmā ‘kāmā’tveva saṅkhaṃ gacchanti. Seyyathāpi , bhikkhave, daharo kumāro mando uttānaseyyako dhātiyā pamādamanvāya kaṭṭhaṃ vā kaṭhalaṃ 11 vā mukhe āhareyya. Tamenaṃ dhāti sīghaṃ sīghaṃ 12 manasi kareyya; sīghaṃ sīghaṃ manasi karitvā sīghaṃ sīghaṃ āhareyya. No ce sakkuṇeyya sīghaṃ sīghaṃ āharituṃ, vāmena hatthena sīsaṃ pariggahetvā dakkhiṇena hatthena vaṅkaṅguliṃ karitvā salohitampi āhareyya. Taṃ kissa hetu? ‘Atthesā, bhikkhave, kumārassa vihesā; nesā natthī’ti vadāmi. Karaṇīyañca kho etaṃ 13, bhikkhave, dhātiyā atthakāmāya hitesiniyā anukampikāya, anukampaṃ upādāya. Yato ca kho, bhikkhave, so kumāro vuddho hoti alaṃpañño, anapekkhā dāni 14, bhikkhave, dhāti tasmiṃ kumāre hoti – ‘attagutto dāni kumāro nālaṃ pamādāyā’ti.
‘‘એવમેવં ખો, ભિક્ખવે, યાવકીવઞ્ચ ભિક્ખુનો સદ્ધાય અકતં હોતિ કુસલેસુ ધમ્મેસુ, હિરિયા અકતં હોતિ કુસલેસુ ધમ્મેસુ, ઓત્તપ્પેન અકતં હોતિ કુસલેસુ ધમ્મેસુ, વીરિયેન અકતં હોતિ કુસલેસુ ધમ્મેસુ, પઞ્ઞાય અકતં હોતિ કુસલેસુ ધમ્મેસુ, અનુરક્ખિતબ્બો તાવ મે સો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ હોતિ. યતો ચ ખો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનો સદ્ધાય કતં હોતિ કુસલેસુ ધમ્મેસુ, હિરિયા કતં હોતિ કુસલેસુ ધમ્મેસુ, ઓત્તપ્પેન કતં હોતિ કુસલેસુ ધમ્મેસુ, વીરિયેન કતં હોતિ કુસલેસુ ધમ્મેસુ, પઞ્ઞાય કતં હોતિ કુસલેસુ ધમ્મેસુ, અનપેક્ખો દાનાહં, ભિક્ખવે 15, તસ્મિં ભિક્ખુસ્મિં હોમિ – ‘અત્તગુત્તો દાનિ ભિક્ખુ નાલં પમાદાયા’’’તિ. સત્તમં.
‘‘Evamevaṃ kho, bhikkhave, yāvakīvañca bhikkhuno saddhāya akataṃ hoti kusalesu dhammesu, hiriyā akataṃ hoti kusalesu dhammesu, ottappena akataṃ hoti kusalesu dhammesu, vīriyena akataṃ hoti kusalesu dhammesu, paññāya akataṃ hoti kusalesu dhammesu, anurakkhitabbo tāva me so, bhikkhave, bhikkhu hoti. Yato ca kho, bhikkhave, bhikkhuno saddhāya kataṃ hoti kusalesu dhammesu, hiriyā kataṃ hoti kusalesu dhammesu, ottappena kataṃ hoti kusalesu dhammesu, vīriyena kataṃ hoti kusalesu dhammesu, paññāya kataṃ hoti kusalesu dhammesu, anapekkho dānāhaṃ, bhikkhave 16, tasmiṃ bhikkhusmiṃ homi – ‘attagutto dāni bhikkhu nālaṃ pamādāyā’’’ti. Sattamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૭. કામસુત્તવણ્ણના • 7. Kāmasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૬. મહાસુપિનસુત્તવણ્ણના • 6. Mahāsupinasuttavaṇṇanā