Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાતપાળિ • Suttanipātapāḷi

    ૪. અટ્ઠકવગ્ગો

    4. Aṭṭhakavaggo

    ૧. કામસુત્તં

    1. Kāmasuttaṃ

    ૭૭૨.

    772.

    કામં કામયમાનસ્સ, તસ્સ ચે તં સમિજ્ઝતિ;

    Kāmaṃ kāmayamānassa, tassa ce taṃ samijjhati;

    અદ્ધા પીતિમનો હોતિ, લદ્ધા મચ્ચો યદિચ્છતિ.

    Addhā pītimano hoti, laddhā macco yadicchati.

    ૭૭૩.

    773.

    તસ્સ ચે કામયાનસ્સ 1, છન્દજાતસ્સ જન્તુનો;

    Tassa ce kāmayānassa 2, chandajātassa jantuno;

    તે કામા પરિહાયન્તિ, સલ્લવિદ્ધોવ રુપ્પતિ.

    Te kāmā parihāyanti, sallaviddhova ruppati.

    ૭૭૪.

    774.

    યો કામે પરિવજ્જેતિ, સપ્પસ્સેવ પદા સિરો;

    Yo kāme parivajjeti, sappasseva padā siro;

    સોમં 3 વિસત્તિકં લોકે, સતો સમતિવત્તતિ.

    Somaṃ 4 visattikaṃ loke, sato samativattati.

    ૭૭૫.

    775.

    ખેત્તં વત્થું હિરઞ્ઞં વા, ગવસ્સં 5 દાસપોરિસં;

    Khettaṃ vatthuṃ hiraññaṃ vā, gavassaṃ 6 dāsaporisaṃ;

    થિયો બન્ધૂ પુથુ કામે, યો નરો અનુગિજ્ઝતિ.

    Thiyo bandhū puthu kāme, yo naro anugijjhati.

    ૭૭૬.

    776.

    અબલા નં બલીયન્તિ, મદ્દન્તેનં પરિસ્સયા;

    Abalā naṃ balīyanti, maddantenaṃ parissayā;

    તતો નં દુક્ખમન્વેતિ, નાવં ભિન્નમિવોદકં.

    Tato naṃ dukkhamanveti, nāvaṃ bhinnamivodakaṃ.

    ૭૭૭.

    777.

    તસ્મા જન્તુ સદા સતો, કામાનિ પરિવજ્જયે;

    Tasmā jantu sadā sato, kāmāni parivajjaye;

    તે પહાય તરે ઓઘં, નાવં સિત્વાવ 7 પારગૂતિ.

    Te pahāya tare oghaṃ, nāvaṃ sitvāva 8 pāragūti.

    કામસુત્તં પઠમં નિટ્ઠિતં.

    Kāmasuttaṃ paṭhamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. કામયમાનસ્સ (ક॰)
    2. kāmayamānassa (ka.)
    3. સો ઇમં (સી॰ પી॰)
    4. so imaṃ (sī. pī.)
    5. ગવાસ્સં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    6. gavāssaṃ (sī. syā. pī.)
    7. સિઞ્ચિત્વા (સી॰)
    8. siñcitvā (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā / ૧. કામસુત્તવણ્ણના • 1. Kāmasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact