Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાનિદ્દેસ-અટ્ઠકથા • Mahāniddesa-aṭṭhakathā

    નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    ખુદ્દકનિકાયે

    Khuddakanikāye

    મહાનિદ્દેસ-અટ્ઠકથા

    Mahāniddesa-aṭṭhakathā

    ગન્થારમ્ભકથા

    Ganthārambhakathā

    અવિજ્જાલઙ્ગિં ઘાતેન્તો, નન્દિરાગઞ્ચ મૂલતો;

    Avijjālaṅgiṃ ghātento, nandirāgañca mūlato;

    ભાવેન્તટ્ઠઙ્ગિકં મગ્ગં, ફુસિ યો અમતં પદં.

    Bhāventaṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ, phusi yo amataṃ padaṃ.

    પાપુણિત્વા જિનો બોધિં, મિગદાયં વિગાહિય;

    Pāpuṇitvā jino bodhiṃ, migadāyaṃ vigāhiya;

    ધમ્મચક્કં પવત્તેત્વા, થેરં કોણ્ડઞ્ઞમાદિતો.

    Dhammacakkaṃ pavattetvā, theraṃ koṇḍaññamādito.

    અટ્ઠારસન્નં કોટીનં, બોધેસિ તાપસો તહિં;

    Aṭṭhārasannaṃ koṭīnaṃ, bodhesi tāpaso tahiṃ;

    વન્દેહં સિરસા તઞ્ચ, સબ્બસત્તાનમુત્તમં.

    Vandehaṃ sirasā tañca, sabbasattānamuttamaṃ.

    તથા ધમ્મુત્તમઞ્ચેવ, સઙ્ઘઞ્ચાપિ અનુત્તરં;

    Tathā dhammuttamañceva, saṅghañcāpi anuttaraṃ;

    સંખિત્તેન હિ યો વુત્તં, ધમ્મચક્કં વિભાગસો.

    Saṃkhittena hi yo vuttaṃ, dhammacakkaṃ vibhāgaso.

    સારિપુત્તો મહાપઞ્ઞો, સત્થુકપ્પો જિનત્રજો;

    Sāriputto mahāpañño, satthukappo jinatrajo;

    ધમ્મચક્કં વિભાજેત્વા, મહાનિદ્દેસમબ્રવિ;

    Dhammacakkaṃ vibhājetvā, mahāniddesamabravi;

    પાઠો વિસિટ્ઠો નિદ્દેસો, તંનામવિસેસિતો ચ.

    Pāṭho visiṭṭho niddeso, taṃnāmavisesito ca.

    તં સારિપુત્તં જિનરાજપુત્તં, થેરં થિરાનેકગુણાધિવાસં;

    Taṃ sāriputtaṃ jinarājaputtaṃ, theraṃ thirānekaguṇādhivāsaṃ;

    પઞ્ઞાપભાવુગ્ગતચારુકિત્તિં, સુનીચવુત્તિઞ્ચ અથો નમિત્વા.

    Paññāpabhāvuggatacārukittiṃ, sunīcavuttiñca atho namitvā.

    ખમાદયાદિયુત્તેન , યુત્તમુત્તાદિવાદિના;

    Khamādayādiyuttena , yuttamuttādivādinā;

    બહુસ્સુતેન થેરેન, દેવેન અભિયાચિતો.

    Bahussutena therena, devena abhiyācito.

    મહાવિહારવાસીનં , સજ્ઝાયમ્હિ પતિટ્ઠિતો;

    Mahāvihāravāsīnaṃ , sajjhāyamhi patiṭṭhito;

    ગહેતબ્બં ગહેત્વાન, પોરાણેસુ વિનિચ્છયં.

    Gahetabbaṃ gahetvāna, porāṇesu vinicchayaṃ.

    અવોક્કમેન્તો સમયં સકઞ્ચ, અનામસન્તો સમયં પરઞ્ચ;

    Avokkamento samayaṃ sakañca, anāmasanto samayaṃ parañca;

    પુબ્બોપદેસટ્ઠકથાનયઞ્ચ, યથાનુરૂપં ઉપસંહરન્તો.

    Pubbopadesaṭṭhakathānayañca, yathānurūpaṃ upasaṃharanto.

    ઞાણપ્પભેદાવહનસ્સ તસ્સ, યોગીહિ નેકેહિ નિસેવિતસ્સ;

    Ñāṇappabhedāvahanassa tassa, yogīhi nekehi nisevitassa;

    અત્થં અપુબ્બં અનુવણ્ણયન્તો, સુત્તઞ્ચ યુત્તિઞ્ચ અનુક્કમેન્તો.

    Atthaṃ apubbaṃ anuvaṇṇayanto, suttañca yuttiñca anukkamento.

    આરભિસ્સં સમાસેન, મહાનિદ્દેસવણ્ણનં;

    Ārabhissaṃ samāsena, mahāniddesavaṇṇanaṃ;

    સદ્ધમ્મબહુમાનેન, નાત્તુક્કંસનકમ્યતા.

    Saddhammabahumānena, nāttukkaṃsanakamyatā.

    વક્ખામહં અટ્ઠકથં જનસ્સ, હિતાય સદ્ધમ્મચિરટ્ઠિતત્થં;

    Vakkhāmahaṃ aṭṭhakathaṃ janassa, hitāya saddhammaciraṭṭhitatthaṃ;

    સક્કચ્ચ સદ્ધમ્મપજોતિકં તં, સુણાથ ધારેથ ચ સાધુ સન્તોતિ.

    Sakkacca saddhammapajotikaṃ taṃ, suṇātha dhāretha ca sādhu santoti.

    તત્થ ‘‘પાઠો વિસિટ્ઠો નિદ્દેસો, તંનામવિસેસિતો ચા’’તિ વુત્તત્તા દુવિધો પાઠો – બ્યઞ્જનપાઠો, અત્થપાઠો ચ. તેસુ બ્યઞ્જનપાઠો અક્ખરપદબ્યઞ્જનઆકારનિરુત્તિનિદ્દેસવસેન છબ્બિધો. અત્થપાઠો સઙ્કાસનપકાસનવિવરણવિભજનઉત્તાનીકરણપઞ્ઞત્તિવસેન છબ્બિધો. તત્થ તીસુ દ્વારેસુ પરિસુદ્ધપયોગભાવેન વિસુદ્ધકરુણાનં ચિત્તેન પવત્તિતદેસના વાચાહિ અકથિતત્તા અદેસિતત્તા અક્ખરમિતિ સઞ્ઞિતા, તં પારાયનિકબ્રાહ્મણાનં મનસા પુચ્છિતપઞ્હાનં વસેન ભગવતા રતનઘરે નિસીદિત્વા સમ્મસિતપટ્ઠાનમહાપકરણવસેન ચ અક્ખરં નામાતિ ગહેતબ્બં.

    Tattha ‘‘pāṭho visiṭṭho niddeso, taṃnāmavisesito cā’’ti vuttattā duvidho pāṭho – byañjanapāṭho, atthapāṭho ca. Tesu byañjanapāṭho akkharapadabyañjanaākāraniruttiniddesavasena chabbidho. Atthapāṭho saṅkāsanapakāsanavivaraṇavibhajanauttānīkaraṇapaññattivasena chabbidho. Tattha tīsu dvāresu parisuddhapayogabhāvena visuddhakaruṇānaṃ cittena pavattitadesanā vācāhi akathitattā adesitattā akkharamiti saññitā, taṃ pārāyanikabrāhmaṇānaṃ manasā pucchitapañhānaṃ vasena bhagavatā ratanaghare nisīditvā sammasitapaṭṭhānamahāpakaraṇavasena ca akkharaṃ nāmāti gahetabbaṃ.

    અથ વા અપરિપુણ્ણં પદં અક્ખરમિતિ ગહેતબ્બં ‘‘સટ્ઠિવસ્સસહસ્સાની’’તિ એવમાદીસુ (પે॰ વ॰ ૮૦૨; જા॰ ૧.૪.૫૪; નેત્તિ॰ ૧૨૦) વિય. એત્થ હિ કાર કાર સોકારાદીનિ અક્ખરમિતિ, એકક્ખરં વા પદં અક્ખરમિતિ એકે. ‘‘યાયં તણ્હા પોનોભવિકા’’તિ એવમાદીસુ (મહાવ॰ ૧૪; વિભ॰ ૨૦૩; મ॰ નિ॰ ૩.૩૭૪; પટિ॰ મ॰ ૨.૩૦) વિભત્યન્તં અત્થજોતકં અક્ખરપિણ્ડં પદં. ‘‘નામઞ્ચ રૂપઞ્ચા’’તિ એવમાદીસુ (ધ॰ સ॰ દુકમાતિકા ૧૦૯; સુ॰ નિ॰ ૮૭૮; મહાનિ॰ ૧૦૭; ચૂળનિ॰ અજિતમાણવપુચ્છાનિદ્દેસો ૬; નેત્તિ॰ ૪૫) બહુઅક્ખરેહિ યુત્તં પદં નામ. સંખિત્તેન વુત્તં પદં વિભાવેતિ. પદેન અભિહિતં બ્યઞ્જયતિ બ્યત્તં પાકટં કરોતીતિ બ્યઞ્જનં, વાક્યમેવ. ‘‘ચત્તારો ઇદ્ધિપાદા’’તિ સઙ્ખેપેન કથિતમત્થં. ‘‘કતમે ચત્તારો? ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ છન્દસમાધિપધાનસઙ્ખારસમન્નાગતં ઇદ્ધિપાદં ભાવેતિ. વીરિયચિત્તવીમંસસમાધિપધાનસઙ્ખારસમન્નાગતં ઇદ્ધિપાદં ભાવેતી’’તિઆદીસુ (વિભ॰ ૪૩૧; સં॰ નિ॰ ૫.૮૧૩; દી॰ નિ॰ ૩.૩૦૬; અ॰ નિ॰ ૪.૨૭૬) પાકટકરણભાવેન બ્યઞ્જનં નામ. બ્યઞ્જનવિભાગપકાસો આકારો. ‘‘તત્થ કતમો છન્દો? યો છન્દો છન્દિકતા કત્તુકમ્યતા’’તિ એવમાદીસુ (વિભ॰ ૪૩૩) કથિતબ્યઞ્જનં અનેકવિધેન વિભાગકરણં આકારો નામ. આકારાભિહિતસ્સ નિબ્બચનં નિરુત્તિ. ‘‘ફસ્સો, વેદના’’તિ એવમાદીસુ (ધ॰ સ॰ ૧) આકારેન કથિતં ‘‘ફુસતીતિ ફસ્સો. વેદિયતીતિ વેદના’’તિ નીહરિત્વા વચનં નિરુત્તિ નામ. નિબ્બચનવિત્થારો નિસ્સેસતો દેસોતિ નિદ્દેસો, વેદિયતીતિ વેદનાતિ નિબ્બચનલદ્ધપદં ‘‘સુખા દુક્ખા અદુક્ખમસુખા, સુખયતીતિ સુખા, દુક્ખયતીતિ દુક્ખા, નેવ દુક્ખયતિ ન સુખયતીતિ અદુક્ખમસુખા’’તિ અત્થવિત્થારો નિરવસેસેન કથિતત્તા નિદ્દેસો નામ.

    Atha vā aparipuṇṇaṃ padaṃ akkharamiti gahetabbaṃ ‘‘saṭṭhivassasahassānī’’ti evamādīsu (pe. va. 802; jā. 1.4.54; netti. 120) viya. Ettha hi sakāra nakāra sokārādīni akkharamiti, ekakkharaṃ vā padaṃ akkharamiti eke. ‘‘Yāyaṃ taṇhā ponobhavikā’’ti evamādīsu (mahāva. 14; vibha. 203; ma. ni. 3.374; paṭi. ma. 2.30) vibhatyantaṃ atthajotakaṃ akkharapiṇḍaṃ padaṃ. ‘‘Nāmañca rūpañcā’’ti evamādīsu (dha. sa. dukamātikā 109; su. ni. 878; mahāni. 107; cūḷani. ajitamāṇavapucchāniddeso 6; netti. 45) bahuakkharehi yuttaṃ padaṃ nāma. Saṃkhittena vuttaṃ padaṃ vibhāveti. Padena abhihitaṃ byañjayati byattaṃ pākaṭaṃ karotīti byañjanaṃ, vākyameva. ‘‘Cattāro iddhipādā’’ti saṅkhepena kathitamatthaṃ. ‘‘Katame cattāro? Idha, bhikkhave, bhikkhu chandasamādhipadhānasaṅkhārasamannāgataṃ iddhipādaṃ bhāveti. Vīriyacittavīmaṃsasamādhipadhānasaṅkhārasamannāgataṃ iddhipādaṃ bhāvetī’’tiādīsu (vibha. 431; saṃ. ni. 5.813; dī. ni. 3.306; a. ni. 4.276) pākaṭakaraṇabhāvena byañjanaṃ nāma. Byañjanavibhāgapakāso ākāro. ‘‘Tattha katamo chando? Yo chando chandikatā kattukamyatā’’ti evamādīsu (vibha. 433) kathitabyañjanaṃ anekavidhena vibhāgakaraṇaṃ ākāro nāma. Ākārābhihitassa nibbacanaṃ nirutti. ‘‘Phasso, vedanā’’ti evamādīsu (dha. sa. 1) ākārena kathitaṃ ‘‘phusatīti phasso. Vediyatīti vedanā’’ti nīharitvā vacanaṃ nirutti nāma. Nibbacanavitthāro nissesato desoti niddeso, vediyatīti vedanāti nibbacanaladdhapadaṃ ‘‘sukhā dukkhā adukkhamasukhā, sukhayatīti sukhā, dukkhayatīti dukkhā, neva dukkhayati na sukhayatīti adukkhamasukhā’’ti atthavitthāro niravasesena kathitattā niddeso nāma.

    એવં છબ્બિધાનિ બ્યઞ્જનપદાનિ જાનિત્વા ચ છસુ અત્થપદેસુ સઙ્ખેપતો કાસના દીપના સઙ્કાસના, ‘‘મઞ્ઞમાનો ખો, ભિક્ખુ, બન્ધો મારસ્સ અમઞ્ઞમાનો મુત્તો પાપિમતો’’તિ એવમાદીસુ સઙ્ખેપેન અત્થદીપના સઙ્કાસના નામ. એસો પન થેરો ‘‘બુદ્ધેન ભગવતા એવં સઙ્ખેપં કત્વા વુત્તમત્થં ‘અઞ્ઞાતં ભગવા, અઞ્ઞાતં સુગતા’’’તિ કથેતું સમત્થો પટિવિજ્ઝિ.

    Evaṃ chabbidhāni byañjanapadāni jānitvā ca chasu atthapadesu saṅkhepato kāsanā dīpanā saṅkāsanā, ‘‘maññamāno kho, bhikkhu, bandho mārassa amaññamāno mutto pāpimato’’ti evamādīsu saṅkhepena atthadīpanā saṅkāsanā nāma. Eso pana thero ‘‘buddhena bhagavatā evaṃ saṅkhepaṃ katvā vuttamatthaṃ ‘aññātaṃ bhagavā, aññātaṃ sugatā’’’ti kathetuṃ samattho paṭivijjhi.

    ઉપરિ વત્તબ્બમત્થં આદિતો કાસના દીપના પકાસના, ‘‘સબ્બં, ભિક્ખવે, આદિત્ત’’ન્તિ એવમાદીસુ (મહાવ॰ ૫૪; સં॰ નિ॰ ૪.૨૮) પચ્છા કથિતબ્બમત્થં પઠમવચનેન દીપના પકાસના નામ. એવં પઠમં દીપિતં અત્થં પુન પાકટં કત્વા દીપનેન ‘‘કિઞ્ચ, ભિક્ખવે, સબ્બં આદિત્તં? ચક્ખું, ભિક્ખવે, આદિત્તં, રૂપા આદિત્તા’’તિ એવમાદીસુ (મહાવ॰ ૫૪; સં॰ નિ॰ ૪.૨૮) કથિતેસુ ‘‘તિક્ખિન્દ્રિયો સઙ્ખેપેન વુત્તં પટિવિજ્ઝતી’’તિ કથિતત્તા દ્વે અત્થપદાનિ તિક્ખિન્દ્રિયસ્સ ઉપકારવસેન વુત્તાનિ.

    Upari vattabbamatthaṃ ādito kāsanā dīpanā pakāsanā, ‘‘sabbaṃ, bhikkhave, āditta’’nti evamādīsu (mahāva. 54; saṃ. ni. 4.28) pacchā kathitabbamatthaṃ paṭhamavacanena dīpanā pakāsanā nāma. Evaṃ paṭhamaṃ dīpitaṃ atthaṃ puna pākaṭaṃ katvā dīpanena ‘‘kiñca, bhikkhave, sabbaṃ ādittaṃ? Cakkhuṃ, bhikkhave, ādittaṃ, rūpā ādittā’’ti evamādīsu (mahāva. 54; saṃ. ni. 4.28) kathitesu ‘‘tikkhindriyo saṅkhepena vuttaṃ paṭivijjhatī’’ti kathitattā dve atthapadāni tikkhindriyassa upakāravasena vuttāni.

    સંખિત્તસ્સ વિત્થારાભિધાનં સકિં વુત્તસ્સ ચ પુનપિ અભિધાનં વિવરણં, ‘‘કુસલા ધમ્મા’’તિ (ધ॰ સ॰ ૧) સઙ્ખેપેન નિક્ખિત્તસ્સ. ‘‘કતમે ધમ્મા કુસલા? યસ્મિં સમયે કામાવચરં કુસલં ચિત્તં ઉપ્પન્નં હોતી’’તિ (ધ॰ સ॰ ૧) નિદ્દેસવસેન વિત્થારણં વિત્થારવસેન પુન કથનં વિવરણં નામ.

    Saṃkhittassa vitthārābhidhānaṃ sakiṃ vuttassa ca punapi abhidhānaṃ vivaraṇaṃ, ‘‘kusalā dhammā’’ti (dha. sa. 1) saṅkhepena nikkhittassa. ‘‘Katame dhammā kusalā? Yasmiṃ samaye kāmāvacaraṃ kusalaṃ cittaṃ uppannaṃ hotī’’ti (dha. sa. 1) niddesavasena vitthāraṇaṃ vitthāravasena puna kathanaṃ vivaraṇaṃ nāma.

    તં વિભાગકરણં વિભજનં, ‘‘યસ્મિં સમયે’’તિ (ધ॰ સ॰ ૧) વિવરિતે કુસલે ધમ્મે ‘‘તસ્મિં સમયે ફસ્સો હોતિ, વેદના હોતી’’તિ (ધ॰ સ॰ ૧) વિભાગકરણં વિભજનં નામ. વિવરસ્સ વિત્થારાભિધાનેન વિભત્તસ્સ ચ ઉપમાભિધાનેન પટિપાદનં ઉત્તાનીકરણં, વિવરણેન વિવરિતત્થસ્સ ‘‘કતમો તસ્મિં સમયે ફસ્સો હોતિ? યો તસ્મિં સમયે ફસ્સો ફુસના સમ્ફુસના’’તિ (ધ॰ સ॰ ૨) અતિવિવરિત્વા કથનઞ્ચ વિભજનેન વિભત્તસ્સ ‘‘સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, ગાવી નિચ્ચમ્મા, એવમેવ ખ્વાહં, ભિક્ખવે, ફસ્સાહારો દટ્ઠબ્બોતિ વદામી’’તિ (સં॰ નિ॰ ૨.૬૩) એવમાદિઉપમાકથનઞ્ચ ઉત્તાનીકરણં નામ. ધમ્મં સુણન્તાનં ધમ્મદેસનેન ચિત્તસ્સ અનેકવિધેન સોમનસ્સઉપ્પાદનઞ્ચ અતિખિણબુદ્ધીનં અનેકવિધેન ઞાણસ્સ તિખિણભાવકરણઞ્ચ પઞ્ઞત્તિ નામ, તેસં સુણન્તાનં તંચિત્તતોસનેન તંચિત્તનિસામનેન ચ પઞ્ઞાયતીતિ પઞ્ઞત્તિ. તત્થ ભગવા અક્ખરેહિ સઙ્કાસયતિ, પદેહિ પકાસયતિ, બ્યઞ્જનેહિ વિવરતિ, આકારેહિ વિભજતિ, નિરુત્તીહિ ઉત્તાનીકરોતિ, નિદ્દેસેહિ પઞ્ઞાપયતીતિ. કિં વુત્તં હોતિ? બુદ્ધા ભગવન્તો એકચ્ચે વેનેય્યે એકસ્મિં દેસને અક્ખરેહિ અત્થસઙ્કાસનં કરોન્તિ…પે॰… નિદ્દેસેહિ અત્થપઞ્ઞાપનં કરોન્તીતિ અયમેત્થ અધિપ્પાયો.

    Taṃ vibhāgakaraṇaṃ vibhajanaṃ, ‘‘yasmiṃ samaye’’ti (dha. sa. 1) vivarite kusale dhamme ‘‘tasmiṃ samaye phasso hoti, vedanā hotī’’ti (dha. sa. 1) vibhāgakaraṇaṃ vibhajanaṃ nāma. Vivarassa vitthārābhidhānena vibhattassa ca upamābhidhānena paṭipādanaṃ uttānīkaraṇaṃ, vivaraṇena vivaritatthassa ‘‘katamo tasmiṃ samaye phasso hoti? Yo tasmiṃ samaye phasso phusanā samphusanā’’ti (dha. sa. 2) ativivaritvā kathanañca vibhajanena vibhattassa ‘‘seyyathāpi, bhikkhave, gāvī niccammā, evameva khvāhaṃ, bhikkhave, phassāhāro daṭṭhabboti vadāmī’’ti (saṃ. ni. 2.63) evamādiupamākathanañca uttānīkaraṇaṃ nāma. Dhammaṃ suṇantānaṃ dhammadesanena cittassa anekavidhena somanassauppādanañca atikhiṇabuddhīnaṃ anekavidhena ñāṇassa tikhiṇabhāvakaraṇañca paññatti nāma, tesaṃ suṇantānaṃ taṃcittatosanena taṃcittanisāmanena ca paññāyatīti paññatti. Tattha bhagavā akkharehi saṅkāsayati, padehi pakāsayati, byañjanehi vivarati, ākārehi vibhajati, niruttīhi uttānīkaroti, niddesehi paññāpayatīti. Kiṃ vuttaṃ hoti? Buddhā bhagavanto ekacce veneyye ekasmiṃ desane akkharehi atthasaṅkāsanaṃ karonti…pe… niddesehi atthapaññāpanaṃ karontīti ayamettha adhippāyo.

    અથ વા અક્ખરેહિ સઙ્કાસયિત્વા પદેહિ પકાસયતિ, બ્યઞ્જનેહિ વિવરિત્વા આકારેહિ વિભજતિ, નિરુત્તીહિ ઉત્તાનીકત્વા નિદ્દેસેહિ પઞ્ઞાપયતિ . કિં વુત્તં હોતિ? એવરૂપેન ધમ્મદેસનેન એકચ્ચેસુ ઠાનેસુ એકચ્ચાનં વેનેય્યાનં વિનયતીતિ.

    Atha vā akkharehi saṅkāsayitvā padehi pakāsayati, byañjanehi vivaritvā ākārehi vibhajati, niruttīhi uttānīkatvā niddesehi paññāpayati . Kiṃ vuttaṃ hoti? Evarūpena dhammadesanena ekaccesu ṭhānesu ekaccānaṃ veneyyānaṃ vinayatīti.

    અથ વા અક્ખરેહિ ઉગ્ઘાટયિત્વા પદેહિ પકાસેન્તો વિનયતિ ઉગ્ઘટિતઞ્ઞું, બ્યઞ્જનેહિ વિવરિત્વા આકારેહિ વિભજન્તો વિનયતિ વિપઞ્ચિતઞ્ઞું, નિરુત્તીહિ ઉત્તાનીકત્વા નિદ્દેસેહિ પઞ્ઞાપેન્તો વિનયતિ નેય્યં. ઇતિ વેનેય્યવસેનપિ યોજેતબ્બમેવ.

    Atha vā akkharehi ugghāṭayitvā padehi pakāsento vinayati ugghaṭitaññuṃ, byañjanehi vivaritvā ākārehi vibhajanto vinayati vipañcitaññuṃ, niruttīhi uttānīkatvā niddesehi paññāpento vinayati neyyaṃ. Iti veneyyavasenapi yojetabbameva.

    અત્થતો પનેત્થ કતમો બ્યઞ્જનપાઠો, કતમો અત્થપાઠોતિ? બુદ્ધાનં ભગવન્તાનં ધમ્મં દેસેન્તાનં યો અત્થાવગમકો સવિઞ્ઞત્તિકસદ્દો, સો બ્યઞ્જનપાઠો . યો તેન અભિસમેતબ્બો લક્ખણરસાદિસહિતો ધમ્મો, સો અત્થપાઠોતિ વેદિતબ્બો. પુનપિ સન્ધાયભાસિતો બ્યઞ્જનભાસિતો સાવસેસપાઠો અનવસેસપાઠો નીતો નેય્યોતિ છબ્બિધો પાઠો. તત્થ અનેકત્થવત્તા સન્ધાયભાસિતો ‘‘માતરં પિતરં હન્ત્વા, રાજાનો દ્વે ચ ખત્તિયે’’તિ એવમાદિ (ધ॰ પ॰ ૨૯૪). એકત્થવત્તા બ્યઞ્જનભાસિતો ‘મનોપુબ્બઙ્ગમા ધમ્મા’’તિ એવમાદિ (ધ॰ પ॰ ૧.૨; નેત્તિ॰ ૮૯, ૯૨; પેટકો॰ ૧૪). સાવસેસો ‘‘સબ્બં, ભિક્ખવે, આદિત્ત’’ન્તિ એવમાદિ (મહાવ॰ ૫૪; સં॰ નિ॰ ૪.૨૮). વિપરીતો અનવસેસો ‘‘સબ્બે ધમ્મા સબ્બાકારેન બુદ્ધસ્સ ભગવતો ઞાણમુખે આપાથં આગચ્છન્તી’’તિ એવમાદિ (મહાનિ॰ ૧૫૬; ચૂળનિ॰ મોઘરાજમાણવપુચ્છાનિદ્દેસો ૮૫; પટિ॰ મ॰ ૩.૫). યથા વચનં, તથા અવગન્તબ્બો નીતો ‘‘અનિચ્ચં દુક્ખં અનત્તા’’તિ એવમાદિ. યુત્તિયા અનુસ્સરિતબ્બો નેય્યો ‘‘એકપુગ્ગલો ભિક્ખવે’’તિ એવમાદિ (અ॰ નિ॰ ૧.૧૭૦).

    Atthato panettha katamo byañjanapāṭho, katamo atthapāṭhoti? Buddhānaṃ bhagavantānaṃ dhammaṃ desentānaṃ yo atthāvagamako saviññattikasaddo, so byañjanapāṭho . Yo tena abhisametabbo lakkhaṇarasādisahito dhammo, so atthapāṭhoti veditabbo. Punapi sandhāyabhāsito byañjanabhāsito sāvasesapāṭho anavasesapāṭho nīto neyyoti chabbidho pāṭho. Tattha anekatthavattā sandhāyabhāsito ‘‘mātaraṃ pitaraṃ hantvā, rājāno dve ca khattiye’’ti evamādi (dha. pa. 294). Ekatthavattā byañjanabhāsito ‘manopubbaṅgamā dhammā’’ti evamādi (dha. pa. 1.2; netti. 89, 92; peṭako. 14). Sāvaseso ‘‘sabbaṃ, bhikkhave, āditta’’nti evamādi (mahāva. 54; saṃ. ni. 4.28). Viparīto anavaseso ‘‘sabbe dhammā sabbākārena buddhassa bhagavato ñāṇamukhe āpāthaṃ āgacchantī’’ti evamādi (mahāni. 156; cūḷani. mogharājamāṇavapucchāniddeso 85; paṭi. ma. 3.5). Yathā vacanaṃ, tathā avagantabbo nīto ‘‘aniccaṃ dukkhaṃ anattā’’ti evamādi. Yuttiyā anussaritabbo neyyo ‘‘ekapuggalo bhikkhave’’ti evamādi (a. ni. 1.170).

    અત્થો પન અનેકપ્પકારો પાઠત્થો સભાવત્થો ઞાયત્થો પાઠાનુરૂપો નપાઠાનુરૂપો સાવસેસત્થો નિરવસેસત્થો નીતત્થો નેય્યત્થો ઇચ્ચાદિ. તત્થ યો અપ્પસ્સત્થસ્સ ઞાપનત્થમુચ્ચારિયતે, સો પાઠત્થો ‘‘સાત્થં સબ્યઞ્જન’’ન્તિઆદીસુ (પારા॰ ૧; દી॰ નિ॰ ૧.૧૯૦) વિય. રૂપારૂપધમ્માનં લક્ખણરસાદિસભાવત્થો ‘‘સમ્માદિટ્ઠિં ભાવેતી’’તિઆદીસુ (વિભ॰ ૪૮૫; સં॰ નિ॰ ૫.૩) વિય. યો ઞાયમાનો હિતાય સંવત્તતિ, સો ઞાતું અરહતીતિ ઞાયત્થો – ‘‘અત્થવાદી ધમ્મવાદી’’તિઆદીસુ (દી॰ નિ॰ ૧.૯, ૧૯૪; ૩.૨૩૮; મ॰ નિ॰ ૧.૪૧૧) વિય. યથાપાઠં ભાસિતો પાઠાનુરૂપો ‘‘ચક્ખુ , ભિક્ખવે, પુરાણકમ્મ’’ન્તિ (સં॰ નિ॰ ૪.૧૪૬) ભગવતા વુત્તં. તસ્મા ચક્ખુમપિ કમ્મન્તિ. બ્યઞ્જનચ્છાયાય અત્થં પટિબાહયમાનેન વુત્તો અત્થો નપાઠાનુરૂપો, સો પાઠતો અનનુઞ્ઞાતો અકતપટિક્ખેપો વિયુત્તો. સો ચ સઙ્ગહેતબ્બમ્પિ અસઙ્ગહેત્વા, પરિવજ્જેતબ્બમ્પિ વા કિઞ્ચિ અપરિવજ્જેત્વા પરિસેસં કત્વા વુત્તો સાવસેસત્થો ‘‘ચક્ખુઞ્ચ પટિચ્ચ રૂપે ચ ઉપ્પજ્જતિ ચક્ખુવિઞ્ઞાણં (સં॰ નિ॰ ૪.૬૦; મહાનિ॰ ૧૦૭). સબ્બે તસન્તિ દણ્ડસ્સ, સબ્બે ભાયન્તિ મચ્ચુનો’’તિઆદીસુ (ધ॰ પ॰ ૧૨૯) વિય. વિપરીતો નિરવસેસત્થો ‘‘સન્ધાવિતં સંસરિતં મમઞ્ચેવ તુમ્હાકઞ્ચ (દી॰ નિ॰ ૨.૧૫૫; મહાવ॰ ૨૮૭; નેત્તિ॰ ૧૧૪). તત્ર, ભિક્ખવે, કો મન્તા કો સદ્ધાતા…પે॰… અઞ્ઞત્ર દિટ્ઠપદેહી’’તિઆદીસુ (અ॰ નિ॰ ૭.૬૬) વિય. સદ્દવસેનેવ વેદિતબ્બો નીતત્થો ‘‘રૂપા સદ્દા રસા ગન્ધા, ફોટ્ઠબ્બા ચ મનોરમા’’તિઆદીસુ (સં॰ નિ॰ ૧.૧૫૧, ૧૬૫; મહાવ॰ ૩૩) વિય. સમ્મુતિવસેન વેદિતબ્બો નેય્યત્થો ‘‘ચત્તારોમે, ભિક્ખવે, વલાહકૂપમા પુગ્ગલા’’તિઆદીસુ (અ॰ નિ॰ ૪.૧૦૧-૧૦૨) વિય. એવમિધ પાઠઞ્ચ અત્થઞ્ચ વિવરિત્વા ઠિતો અસંહીરો ભવતિ પરવાદીહિ દીઘરત્તં તિત્થવાસેન.

    Attho pana anekappakāro pāṭhattho sabhāvattho ñāyattho pāṭhānurūpo napāṭhānurūpo sāvasesattho niravasesattho nītattho neyyattho iccādi. Tattha yo appassatthassa ñāpanatthamuccāriyate, so pāṭhattho ‘‘sātthaṃ sabyañjana’’ntiādīsu (pārā. 1; dī. ni. 1.190) viya. Rūpārūpadhammānaṃ lakkhaṇarasādisabhāvattho ‘‘sammādiṭṭhiṃ bhāvetī’’tiādīsu (vibha. 485; saṃ. ni. 5.3) viya. Yo ñāyamāno hitāya saṃvattati, so ñātuṃ arahatīti ñāyattho – ‘‘atthavādī dhammavādī’’tiādīsu (dī. ni. 1.9, 194; 3.238; ma. ni. 1.411) viya. Yathāpāṭhaṃ bhāsito pāṭhānurūpo ‘‘cakkhu , bhikkhave, purāṇakamma’’nti (saṃ. ni. 4.146) bhagavatā vuttaṃ. Tasmā cakkhumapi kammanti. Byañjanacchāyāya atthaṃ paṭibāhayamānena vutto attho napāṭhānurūpo, so pāṭhato ananuññāto akatapaṭikkhepo viyutto. So ca saṅgahetabbampi asaṅgahetvā, parivajjetabbampi vā kiñci aparivajjetvā parisesaṃ katvā vutto sāvasesattho ‘‘cakkhuñca paṭicca rūpe ca uppajjati cakkhuviññāṇaṃ (saṃ. ni. 4.60; mahāni. 107). Sabbe tasanti daṇḍassa, sabbe bhāyanti maccuno’’tiādīsu (dha. pa. 129) viya. Viparīto niravasesattho ‘‘sandhāvitaṃ saṃsaritaṃ mamañceva tumhākañca (dī. ni. 2.155; mahāva. 287; netti. 114). Tatra, bhikkhave, ko mantā ko saddhātā…pe… aññatra diṭṭhapadehī’’tiādīsu (a. ni. 7.66) viya. Saddavaseneva veditabbo nītattho ‘‘rūpā saddā rasā gandhā, phoṭṭhabbā ca manoramā’’tiādīsu (saṃ. ni. 1.151, 165; mahāva. 33) viya. Sammutivasena veditabbo neyyattho ‘‘cattārome, bhikkhave, valāhakūpamā puggalā’’tiādīsu (a. ni. 4.101-102) viya. Evamidha pāṭhañca atthañca vivaritvā ṭhito asaṃhīro bhavati paravādīhi dīgharattaṃ titthavāsena.

    ઇતિ અસંહીરભાવેન યાવ આગમાધિગમસમ્પદં, તાવ વત્તું સક્કોતિ. સઙ્ખેપવિત્થારનયેન હેતુદાહરણાદીહિ અવબોધયિતું સમત્થો. એવંવિધો અત્તાનઞ્ચ પરઞ્ચ સોધેતું સમત્થભાવેન દુસ્સીલ્યદિટ્ઠિમલવિરહિતત્તા સુચિ. દુસ્સીલો હિ અત્તાનં ઉપહનતિ, તેન નાદેય્યવાચો ચ ભવતિ સબ્યોહારમાનો ઇધ નિચ્ચાતુરો વેજ્જોવ. દુદ્દિટ્ઠિ પરં ઉપહનતિ, નાવસ્સયો ચ ભવતિ વાળગહાકુલો ઇવ કમલસણ્ડો. ઉભયવિપન્નો પન સબ્બથાપિ અનુપાસનીયો ભવતિ ગૂથગતમિવ છવાલાતં ગૂથગતો વિય ચ કણ્હસપ્પો. ઉભયસમ્પન્નો પન સબ્બથાપિ ઉપાસનીયો સેવિતબ્બો ચ વિઞ્ઞૂહિ, નિરુપદ્દવો ઇવ રતનાકરો, એવં ભૂતો એવં અમચ્છરો અહીનાચરિયમુટ્ઠિ. સુત્તસુત્તાનુલોમઆચરિયવાદઅત્તનોમતિસઙ્ખાતાનઞ્ચ ચતુન્નં અપરિચ્ચાગી, તેસં વસેન બ્યાખ્યાતો.

    Iti asaṃhīrabhāvena yāva āgamādhigamasampadaṃ, tāva vattuṃ sakkoti. Saṅkhepavitthāranayena hetudāharaṇādīhi avabodhayituṃ samattho. Evaṃvidho attānañca parañca sodhetuṃ samatthabhāvena dussīlyadiṭṭhimalavirahitattā suci. Dussīlo hi attānaṃ upahanati, tena nādeyyavāco ca bhavati sabyohāramāno idha niccāturo vejjova. Duddiṭṭhi paraṃ upahanati, nāvassayo ca bhavati vāḷagahākulo iva kamalasaṇḍo. Ubhayavipanno pana sabbathāpi anupāsanīyo bhavati gūthagatamiva chavālātaṃ gūthagato viya ca kaṇhasappo. Ubhayasampanno pana sabbathāpi upāsanīyo sevitabbo ca viññūhi, nirupaddavo iva ratanākaro, evaṃ bhūto evaṃ amaccharo ahīnācariyamuṭṭhi. Suttasuttānulomaācariyavādaattanomatisaṅkhātānañca catunnaṃ apariccāgī, tesaṃ vasena byākhyāto.

    ‘‘એકંસવચનં એકં, વિભજ્જવચનં પદં;

    ‘‘Ekaṃsavacanaṃ ekaṃ, vibhajjavacanaṃ padaṃ;

    તતિયં પટિપુચ્છેય્ય, ચતુત્થં પન ઠાપયે’’તિ.

    Tatiyaṃ paṭipuccheyya, catutthaṃ pana ṭhāpaye’’ti.

    એતેસં વા અપરિચ્ચાગી. તતો એવ સોતૂનં હિતે નિયુત્તત્તા નેસં અવબોધનં પતિ અકિલાસુ ભવતીતિ. આહ ચેત્થ –

    Etesaṃ vā apariccāgī. Tato eva sotūnaṃ hite niyuttattā nesaṃ avabodhanaṃ pati akilāsu bhavatīti. Āha cettha –

    ‘‘પાઠત્થવિદસંહીરો, વત્તા સુચિ અમચ્છરો;

    ‘‘Pāṭhatthavidasaṃhīro, vattā suci amaccharo;

    ચતુન્નં અપરિચ્ચાગી, દેસકસ્સ હિતાન્વિતો’’તિ.

    Catunnaṃ apariccāgī, desakassa hitānvito’’ti.

    એત્થ દેસકસ્સાતિ દેસકો અસ્સ, ભવેય્યાતિ અત્થો. હિતાન્વિતોતિ હિતે અનુગતો હિતચિત્તો. સો એસો સુચિત્તા પિયો, ચતુન્નં અપરિચ્ચાગિત્તા ગરુ, અસંહીરત્તા ભાવનીયો, દેસકત્તા વત્તા, હિતાન્વિતત્તા વચનક્ખમો, પાઠત્થવિદત્તા ગમ્ભીરકથં કત્તા, અમચ્છરત્તા ન ચાટ્ઠાને નિયોજકો ઇતિ –

    Ettha desakassāti desako assa, bhaveyyāti attho. Hitānvitoti hite anugato hitacitto. So eso sucittā piyo, catunnaṃ apariccāgittā garu, asaṃhīrattā bhāvanīyo, desakattā vattā, hitānvitattā vacanakkhamo, pāṭhatthavidattā gambhīrakathaṃ kattā, amaccharattā na cāṭṭhāne niyojako iti –

    ‘‘પિયો ગરુ ભાવનીયો, વત્તા ચ વચનક્ખમો;

    ‘‘Piyo garu bhāvanīyo, vattā ca vacanakkhamo;

    ગમ્ભીરઞ્ચ કથં કત્તા, નો ચાટ્ઠાને નિયોજકો’’તિ. (અ॰ નિ॰ ૭.૩૭; નેત્તિ॰ ૧૧૩);

    Gambhīrañca kathaṃ kattā, no cāṭṭhāne niyojako’’ti. (a. ni. 7.37; netti. 113);

    ‘‘અભિહિતો દેસકો સો, તાવ દાનિ અભિધીયતે’’.

    ‘‘Abhihito desako so, tāva dāni abhidhīyate’’.

    તત્થ ધમ્મગરુત્તા કથં ન પરિભવતિ, આચરિયગરુત્તા કથિકં ન પરિભવતિ, સદ્ધાપઞ્ઞાદિગુણપટિમણ્ડિતત્તા અત્તાનં ન પરિભવતિ, અસઠામાયાવિત્તા અમતાભિમુખત્તા ચ અવિક્ખિત્તચિત્તો ભવતિ, સુમેધત્તા યોનિસો મનસિ કરોતીતિ. વુત્તઞ્હેતં –

    Tattha dhammagaruttā kathaṃ na paribhavati, ācariyagaruttā kathikaṃ na paribhavati, saddhāpaññādiguṇapaṭimaṇḍitattā attānaṃ na paribhavati, asaṭhāmāyāvittā amatābhimukhattā ca avikkhittacitto bhavati, sumedhattā yoniso manasi karotīti. Vuttañhetaṃ –

    ‘‘પઞ્ચહિ, ભિક્ખવે, ધમ્મેહિ સમન્નાગતો સુણન્તો સદ્ધમ્મં ભબ્બો નિયામં ઓક્કમિતું કુસલેસુ ધમ્મેસુ સમ્મત્તં. કતમેહિ પઞ્ચહિ? ન કથં પરિભોતિ, ન કથિકં પરિભોતિ, ન અત્તાનં પરિભોતિ, અવિક્ખિત્તચિત્તો ધમ્મં સુણાતિ એકગ્ગચિત્તો, યોનિસો મનસિ કરોતી’’તિ (અ॰ નિ॰ ૫.૧૫૧).

    ‘‘Pañcahi, bhikkhave, dhammehi samannāgato suṇanto saddhammaṃ bhabbo niyāmaṃ okkamituṃ kusalesu dhammesu sammattaṃ. Katamehi pañcahi? Na kathaṃ paribhoti, na kathikaṃ paribhoti, na attānaṃ paribhoti, avikkhittacitto dhammaṃ suṇāti ekaggacitto, yoniso manasi karotī’’ti (a. ni. 5.151).

    તંલક્ખણપ્પત્તત્તા ભાવનં ભજતીતિ. આહ ચેત્થ –

    Taṃlakkhaṇappattattā bhāvanaṃ bhajatīti. Āha cettha –

    ‘‘ધમ્માચરિયગરુ સદ્ધાપઞ્ઞાદિગુણમણ્ડિતો;

    ‘‘Dhammācariyagaru saddhāpaññādiguṇamaṇḍito;

    અસઠામાયાવિકસ્સ, સુમેધો અમતાભિમુખો’’. –

    Asaṭhāmāyāvikassa, sumedho amatābhimukho’’. –

    ઇતિ વત્તા ચ સોતા ચ.

    Iti vattā ca sotā ca.

    એવં વુત્તપ્પકારં બ્યઞ્જનઞ્ચ અત્થઞ્ચ દસ્સેત્વા ઇદાનિ યો અતિઅગ્ગં કત્વા કથિતત્તા મહાસમુદ્દમહાપથવી વિય મહા ચ સો નિદ્દેસો ચાતિ મહાનિદ્દેસો, તં મહાનિદ્દેસં વણ્ણયિસ્સામિ.

    Evaṃ vuttappakāraṃ byañjanañca atthañca dassetvā idāni yo atiaggaṃ katvā kathitattā mahāsamuddamahāpathavī viya mahā ca so niddeso cāti mahāniddeso, taṃ mahāniddesaṃ vaṇṇayissāmi.

    તદેતં મહાનિદ્દેસં અત્થસમ્પન્નં બ્યઞ્જનસમ્પન્નં ગમ્ભીરં ગમ્ભીરત્થં લોકુત્તરપ્પકાસકં સુઞ્ઞતપ્પટિસંયુત્તં પટિપત્તિમગ્ગફલવિસેસસાધનં પટિપત્તિપટિપક્ખપટિસેધનં યોગાવચરાનં ઞાણવરરતનાકરભૂતં ધમ્મકથિકાનં ધમ્મકથાવિલાસવિસેસહેતુભૂતં સંસારભીરુકાનં દુક્ખનિસ્સરણતદુપાયદસ્સનેન અસ્સાસજનનત્થં તપ્પટિપક્ખનાસનત્થઞ્ચ ગમ્ભીરત્થાનઞ્ચ અનેકેસં સુત્તન્તપદાનં અત્થવિવરણેન સુજનહદયપરિતોસજનનત્થં, તથાગતેન અરહતા સમ્માસમ્બુદ્ધેન સબ્બત્થ અપ્પટિહતસબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણમહાદીપોભાસેન સકલજનવિત્થતમહાકરુણાસિનેહેન વેનેય્યજનહદયગતકિલેસન્ધકારવિધમનત્થં સમુજ્જલિતસ્સ સદ્ધમ્મમહાપદીપસ્સ તદધિપ્પાયવિકાસનસિનેહપરિસેકેન પઞ્ચવસ્સસહસ્સમતિચિરસમુજ્જલનમિચ્છતા લોકાનુકમ્પકેન સત્થુકપ્પેન ધમ્મરાજસ્સ ધમ્મસેનાપતિના આયસ્મતા સારિપુત્તત્થેરેન ભાસિતં સુત્વા આયસ્મા આનન્દો પઠમમહાસઙ્ગીતિકાલે યથાસુતમેવ સઙ્ગહં આરોપેસિ.

    Tadetaṃ mahāniddesaṃ atthasampannaṃ byañjanasampannaṃ gambhīraṃ gambhīratthaṃ lokuttarappakāsakaṃ suññatappaṭisaṃyuttaṃ paṭipattimaggaphalavisesasādhanaṃ paṭipattipaṭipakkhapaṭisedhanaṃ yogāvacarānaṃ ñāṇavararatanākarabhūtaṃ dhammakathikānaṃ dhammakathāvilāsavisesahetubhūtaṃ saṃsārabhīrukānaṃ dukkhanissaraṇatadupāyadassanena assāsajananatthaṃ tappaṭipakkhanāsanatthañca gambhīratthānañca anekesaṃ suttantapadānaṃ atthavivaraṇena sujanahadayaparitosajananatthaṃ, tathāgatena arahatā sammāsambuddhena sabbattha appaṭihatasabbaññutaññāṇamahādīpobhāsena sakalajanavitthatamahākaruṇāsinehena veneyyajanahadayagatakilesandhakāravidhamanatthaṃ samujjalitassa saddhammamahāpadīpassa tadadhippāyavikāsanasinehaparisekena pañcavassasahassamaticirasamujjalanamicchatā lokānukampakena satthukappena dhammarājassa dhammasenāpatinā āyasmatā sāriputtattherena bhāsitaṃ sutvā āyasmā ānando paṭhamamahāsaṅgītikāle yathāsutameva saṅgahaṃ āropesi.

    સો પનેસ વિનયપિટકં સુત્તન્તપિટકં અભિધમ્મપિટકન્તિ તીસુ પિટકેસુ સુત્તન્તપિટકપરિયાપન્નો, દીઘનિકાયો મજ્ઝિમનિકાયો સંયુત્તનિકાયો અઙ્ગુત્તરનિકાયો ખુદ્દકનિકાયોતિ પઞ્ચસુ મહાનિકાયેસુ ખુદ્દકમહાનિકાયપરિયાપન્નો, સુત્તં ગેય્યં વેય્યાકરણં ગાથા ઉદાનં ઇતિવુત્તકં જાતકં અબ્ભુતધમ્મં વેદલ્લન્તિ નવસુ સત્થુસાસનઙ્ગેસુ યથાસમ્ભવં ગાથઙ્ગવેય્યાકરણઙ્ગદ્વયસઙ્ગહિતો.

    So panesa vinayapiṭakaṃ suttantapiṭakaṃ abhidhammapiṭakanti tīsu piṭakesu suttantapiṭakapariyāpanno, dīghanikāyo majjhimanikāyo saṃyuttanikāyo aṅguttaranikāyo khuddakanikāyoti pañcasu mahānikāyesu khuddakamahānikāyapariyāpanno, suttaṃ geyyaṃ veyyākaraṇaṃ gāthā udānaṃ itivuttakaṃ jātakaṃ abbhutadhammaṃ vedallanti navasu satthusāsanaṅgesu yathāsambhavaṃ gāthaṅgaveyyākaraṇaṅgadvayasaṅgahito.

    ‘‘દ્વાસીતિ બુદ્ધતો ગણ્હિં, દ્વેસહસ્સાનિ ભિક્ખુતો;

    ‘‘Dvāsīti buddhato gaṇhiṃ, dvesahassāni bhikkhuto;

    ચતુરાસીતિ સહસ્સાનિ, યે મે ધમ્મા પવત્તિનો’’તિ. (થેરગા॰ ૧૦૨૭) –

    Caturāsīti sahassāni, ye me dhammā pavattino’’ti. (theragā. 1027) –

    ધમ્મભણ્ડાગારિકત્થેરેન પઞ્ચસુ ઠાનેસુ એતદગ્ગં આરોપિતેન પટિઞ્ઞાતાનં ચતુરાસીતિયા ધમ્મક્ખન્ધસહસ્સાનં ભિક્ખુતો ગહિતેસુ દ્વીસુ ધમ્મક્ખન્ધસહસ્સેસુ અનેકસતધમ્મક્ખન્ધસઙ્ગહિતો. તસ્સ દ્વે વગ્ગા અટ્ઠકવગ્ગો પારાયનવગ્ગો ખગ્ગવિસાણસુત્તઞ્ચ, એકેકસ્મિં વગ્ગે સોળસ સોળસ કત્વા ખગ્ગવિસાણસુત્તઞ્ચાતિ તેત્તિંસ સુત્તાનિ કામસુત્તાદિખગ્ગવિસાણસુત્તપરિયોસાનાનિ . એવં અનેકધા વવત્થાપિતસ્સ ઇમસ્સ મહાનિદ્દેસસ્સ અનુપુબ્બપદત્થવણ્ણનં કરિસ્સામિ. અયઞ્હિ મહાનિદ્દેસો પાઠતો અત્થતો ચ ઉદ્દિસન્તેન નિદ્દિસન્તેન ચ સક્કચ્ચં ઉદ્દિસિતબ્બો નિદ્દિસિતબ્બો ચ, ઉગ્ગણ્હન્તેનાપિ સક્કચ્ચં ઉગ્ગણ્હિતબ્બો ધારેતબ્બો ચ. તં કિસ્સ હેતુ? ગમ્ભીરત્તા ઇમસ્સ મહાનિદ્દેસસ્સ લોકહિતાય લોકે ચિરટ્ઠિતત્થન્તિ.

    Dhammabhaṇḍāgārikattherena pañcasu ṭhānesu etadaggaṃ āropitena paṭiññātānaṃ caturāsītiyā dhammakkhandhasahassānaṃ bhikkhuto gahitesu dvīsu dhammakkhandhasahassesu anekasatadhammakkhandhasaṅgahito. Tassa dve vaggā aṭṭhakavaggo pārāyanavaggo khaggavisāṇasuttañca, ekekasmiṃ vagge soḷasa soḷasa katvā khaggavisāṇasuttañcāti tettiṃsa suttāni kāmasuttādikhaggavisāṇasuttapariyosānāni . Evaṃ anekadhā vavatthāpitassa imassa mahāniddesassa anupubbapadatthavaṇṇanaṃ karissāmi. Ayañhi mahāniddeso pāṭhato atthato ca uddisantena niddisantena ca sakkaccaṃ uddisitabbo niddisitabbo ca, uggaṇhantenāpi sakkaccaṃ uggaṇhitabbo dhāretabbo ca. Taṃ kissa hetu? Gambhīrattā imassa mahāniddesassa lokahitāya loke ciraṭṭhitatthanti.

    ૧. અટ્ઠકવગ્ગો

    1. Aṭṭhakavaggo

    ૧. કામસુત્તનિદ્દેસવણ્ણના

    1. Kāmasuttaniddesavaṇṇanā

    તત્થ કામસુત્તં આદિ. તસ્મિમ્પિ ‘‘કામં કામયમાનસ્સા’’તિ ગાથા આદિ. સા ઉદ્દેસનિદ્દેસપટિનિદ્દેસવસેન તિધા ઠિતા. ‘‘કામં કામયમાનસ્સા’’તિ એવમાદિ ઉદ્દેસો. ‘‘કામાતિ ઉદ્દાનતો દ્વે કામા – વત્થુકામા ચ કિલેસકામા ચા’’તિ નિદ્દેસો. ‘‘કતમે વત્થુકામા? મનાપિકા રૂપા’’તિ એવમાદિ પટિનિદ્દેસો.

    Tattha kāmasuttaṃ ādi. Tasmimpi ‘‘kāmaṃ kāmayamānassā’’ti gāthā ādi. Sā uddesaniddesapaṭiniddesavasena tidhā ṭhitā. ‘‘Kāmaṃ kāmayamānassā’’ti evamādi uddeso. ‘‘Kāmāti uddānato dve kāmā – vatthukāmā ca kilesakāmā cā’’ti niddeso. ‘‘Katame vatthukāmā? Manāpikā rūpā’’ti evamādi paṭiniddeso.

    . તત્થ કામન્તિ મનાપિયરૂપાદિતેભૂમકધમ્મસઙ્ખાતં વત્થુકામં. કામયમાનસ્સાતિ ઇચ્છમાનસ્સ. તસ્સ ચેતં સમિજ્ઝતીતિ તસ્સ કામયમાનસ્સ સત્તસ્સ તં કામસઙ્ખાતં વત્થુ સમિજ્ઝતિ ચે, સચે સો તં લભતીતિ વુત્તં હોતિ. અદ્ધા પીતિમનો હોતીતિ એકંસં તુટ્ઠચિત્તો હોતિ. લદ્ધાતિ લભિત્વા. મચ્ચોતિ સત્તો. યદિચ્છતીતિ યં ઇચ્છતિ. ઇદં પન સઙ્ખેપતો પદત્થસમ્બન્ધમત્તમેવ, વિત્થારો પન ઉપરિ પાળિયં આગતનયેનેવ વેદિતબ્બો. યથા ચ ઇમસ્મિં, એવં ઇતો પરં સબ્બેસુપીતિ.

    1. Tattha kāmanti manāpiyarūpāditebhūmakadhammasaṅkhātaṃ vatthukāmaṃ. Kāmayamānassāti icchamānassa. Tassa cetaṃ samijjhatīti tassa kāmayamānassa sattassa taṃ kāmasaṅkhātaṃ vatthu samijjhati ce, sace so taṃ labhatīti vuttaṃ hoti. Addhā pītimano hotīti ekaṃsaṃ tuṭṭhacitto hoti. Laddhāti labhitvā. Maccoti satto. Yadicchatīti yaṃ icchati. Idaṃ pana saṅkhepato padatthasambandhamattameva, vitthāro pana upari pāḷiyaṃ āgatanayeneva veditabbo. Yathā ca imasmiṃ, evaṃ ito paraṃ sabbesupīti.

    કામાતિ ઉદ્દિસિતબ્બપદં. ઉદ્દાનતોતિ નિદ્દિસિતબ્બપદં. ઉદ્દાનતોતિ વગ્ગવસેન ‘‘મચ્છુદ્દાનં કિનેય્યા’’તિ આદીસુ વિય. અથ વા ઉપરૂપરિ દાનતો ઉદ્દાનં, ઉદ્ધં ઉદ્ધં સોધનતો બ્યવદાનટ્ઠેન વોદાનં વિય. વિત્થારકરણભાવેન વા. કામા ઇતિ પાઠસેસં કત્વા વત્તબ્બં. દ્વેતિ ગણનપરિચ્છેદો , ન એકં, ન તયો. વત્થુકામા ચાતિ મનાપિયરૂપાદિવત્થુકામા ચ. ઉપતાપનટ્ઠેન વિબાધનટ્ઠેન ચ કિલેસકામા ચ. તેસુ વત્થુકામો પરિઞ્ઞેય્યો, કિલેસકામો પહાતબ્બો. તત્થ વત્થુકામો કિલેસકામેન પત્થયિતબ્બોતિ કામીયતીતિ કામો. કિલેસકામો વત્થુકામાનં પચ્ચાસીસનસ્સ કારણભાવેન કામીયતે અનેનાતિ કામો. તત્થ રૂપાદિક્ખન્ધે સઙ્ગહિતો વત્થુકામો, સઙ્ખારક્ખન્ધે સઙ્ગહિતો કિલેસકામો. છહિ વિઞ્ઞાણેહિ વિજાનિતબ્બો વત્થુકામો, મનોવિઞ્ઞાણેન જાનિતબ્બો કિલેસકામો. કિલેસાનં પતિટ્ઠટ્ઠેન કારણટ્ઠેન આરમ્મણટ્ઠેન ચ વત્થુકામો.

    Kāmāti uddisitabbapadaṃ. Uddānatoti niddisitabbapadaṃ. Uddānatoti vaggavasena ‘‘macchuddānaṃ kineyyā’’ti ādīsu viya. Atha vā uparūpari dānato uddānaṃ, uddhaṃ uddhaṃ sodhanato byavadānaṭṭhena vodānaṃ viya. Vitthārakaraṇabhāvena vā. Kāmā iti pāṭhasesaṃ katvā vattabbaṃ. Dveti gaṇanaparicchedo , na ekaṃ, na tayo. Vatthukāmā cāti manāpiyarūpādivatthukāmā ca. Upatāpanaṭṭhena vibādhanaṭṭhena ca kilesakāmā ca. Tesu vatthukāmo pariññeyyo, kilesakāmo pahātabbo. Tattha vatthukāmo kilesakāmena patthayitabboti kāmīyatīti kāmo. Kilesakāmo vatthukāmānaṃ paccāsīsanassa kāraṇabhāvena kāmīyate anenāti kāmo. Tattha rūpādikkhandhe saṅgahito vatthukāmo, saṅkhārakkhandhe saṅgahito kilesakāmo. Chahi viññāṇehi vijānitabbo vatthukāmo, manoviññāṇena jānitabbo kilesakāmo. Kilesānaṃ patiṭṭhaṭṭhena kāraṇaṭṭhena ārammaṇaṭṭhena ca vatthukāmo.

    ‘‘નેતે કામા યાનિ ચિત્રાનિ લોકે, સઙ્કપ્પરાગો પુરિસસ્સ કામો;

    ‘‘Nete kāmā yāni citrāni loke, saṅkapparāgo purisassa kāmo;

    તિટ્ઠન્તિ ચિત્રાનિ તથેવ લોકે, અથેત્થ ધીરા વિનયન્તિ છન્દ’’ન્તિ. (અ॰ નિ॰ ૬.૬૩);

    Tiṭṭhanti citrāni tatheva loke, athettha dhīrā vinayanti chanda’’nti. (a. ni. 6.63);

    નન્દમાણવક- (ધ॰ પ॰ અટ્ઠ॰ ૧.૬૮ ઉપ્પલવણ્ણત્થેરીવત્થુ) સોરેય્યસેટ્ઠિપુત્તાદીનં (ધ॰ પ॰ ૪૩) વત્થૂનિ ચેત્થ નિદસ્સનં. કિલેસકામો તાપનટ્ઠેન બાધનટ્ઠેન ચ સયં કામેતીતિ કામો. વુત્તમ્પિ ચેતં ‘‘રત્તો ખો, બ્રાહ્મણ, રાગેન અભિભૂતો પરિયાદિન્નચિત્તો અત્તબ્યાબાધાયપિ ચેતેતિ, પરબ્યાબાધાયપિ ચેતેતિ, ઉભયબ્યાબાધાયપિ ચેતેતી’’તિ ચ ‘‘રત્તો ખો, બ્રાહ્મણ, પાણમ્પિ હનતિ, અદિન્નમ્પિ આદિયતિ, પરદારમ્પિ ગચ્છતિ, મુસાપિ ભણતી’’તિ (અ॰ નિ॰ ૩.૫૪) ચ એવમાદિ નિદસ્સનં.

    Nandamāṇavaka- (dha. pa. aṭṭha. 1.68 uppalavaṇṇattherīvatthu) soreyyaseṭṭhiputtādīnaṃ (dha. pa. 43) vatthūni cettha nidassanaṃ. Kilesakāmo tāpanaṭṭhena bādhanaṭṭhena ca sayaṃ kāmetīti kāmo. Vuttampi cetaṃ ‘‘ratto kho, brāhmaṇa, rāgena abhibhūto pariyādinnacitto attabyābādhāyapi ceteti, parabyābādhāyapi ceteti, ubhayabyābādhāyapi cetetī’’ti ca ‘‘ratto kho, brāhmaṇa, pāṇampi hanati, adinnampi ādiyati, paradārampi gacchati, musāpi bhaṇatī’’ti (a. ni. 3.54) ca evamādi nidassanaṃ.
