Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાનિદ્દેસપાળિ • Mahāniddesapāḷi

    નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    ખુદ્દકનિકાયે

    Khuddakanikāye

    મહાનિદ્દેસપાળિ

    Mahāniddesapāḷi

    ૧. અટ્ઠકવગ્ગો

    1. Aṭṭhakavaggo

    ૧. કામસુત્તનિદ્દેસો

    1. Kāmasuttaniddeso

    .

    1.

    કામં કામયમાનસ્સ, તસ્સ ચે તં સમિજ્ઝતિ;

    Kāmaṃkāmayamānassa, tassa ce taṃ samijjhati;

    અદ્ધા પીતિમનો હોતિ, લદ્ધા મચ્ચો યદિચ્છતિ.

    Addhā pītimano hoti, laddhā macco yadicchati.

    કામં કામયમાનસ્સાતિ કામાતિ ઉદ્દાનતો દ્વે કામા – વત્થુકામા ચ કિલેસકામા ચ. કતમે વત્થુકામા? મનાપિકા રૂપા મનાપિકા સદ્દા મનાપિકા ગન્ધા મનાપિકા રસા મનાપિકા ફોટ્ઠબ્બા; અત્થરણા પાવુરણા 1 દાસિદાસા અજેળકા કુક્કુટસૂકરા હત્થિગવાસ્સવળવા ખેત્તં વત્થુ હિરઞ્ઞં સુવણ્ણં ગામનિગમરાજધાનિયો રટ્ઠઞ્ચ જનપદો ચ કોસો ચ કોટ્ઠાગારઞ્ચ, યં કિઞ્ચિ રજનીયં વત્થુ – વત્થુકામા.

    Kāmaṃ kāmayamānassāti kāmāti uddānato dve kāmā – vatthukāmā ca kilesakāmā ca. Katame vatthukāmā? Manāpikā rūpā manāpikā saddā manāpikā gandhā manāpikā rasā manāpikā phoṭṭhabbā; attharaṇā pāvuraṇā 2 dāsidāsā ajeḷakā kukkuṭasūkarā hatthigavāssavaḷavā khettaṃ vatthu hiraññaṃ suvaṇṇaṃ gāmanigamarājadhāniyo raṭṭhañca janapado ca koso ca koṭṭhāgārañca, yaṃ kiñci rajanīyaṃ vatthu – vatthukāmā.

    અપિ ચ અતીતા કામા અનાગતા કામા પચ્ચુપ્પન્ના કામા; અજ્ઝત્તા કામા બહિદ્ધા કામા અજ્ઝત્તબહિદ્ધા કામા; હીના કામા મજ્ઝિમા કામા પણીતા કામા; આપાયિકા કામા માનુસિકા કામા દિબ્બા કામા પચ્ચુપટ્ઠિતા કામા; નિમ્મિતા કામા અનિમ્મિતા કામા પરનિમ્મિતા કામા; પરિગ્ગહિતા કામા, અપરિગ્ગહિતા કામા, મમાયિતા કામા, અમમાયિતા કામા; સબ્બેપિ કામાવચરા ધમ્મા, સબ્બેપિ રૂપાવચરા ધમ્મા, સબ્બેપિ અરૂપાવચરા ધમ્મા, તણ્હાવત્થુકા તણ્હારમ્મણા કામનીયટ્ઠેન રજનીયટ્ઠેન મદનીયટ્ઠેન કામા – ઇમે વુચ્ચન્તિ વત્થુકામા.

    Api ca atītā kāmā anāgatā kāmā paccuppannā kāmā; ajjhattā kāmā bahiddhā kāmā ajjhattabahiddhā kāmā; hīnā kāmā majjhimā kāmā paṇītā kāmā; āpāyikā kāmā mānusikā kāmā dibbā kāmā paccupaṭṭhitā kāmā; nimmitā kāmā animmitā kāmā paranimmitā kāmā; pariggahitā kāmā, apariggahitā kāmā, mamāyitā kāmā, amamāyitā kāmā; sabbepi kāmāvacarā dhammā, sabbepi rūpāvacarā dhammā, sabbepi arūpāvacarā dhammā, taṇhāvatthukā taṇhārammaṇā kāmanīyaṭṭhena rajanīyaṭṭhena madanīyaṭṭhena kāmā – ime vuccanti vatthukāmā.

    કતમે કિલેસકામા? છન્દો કામો રાગો કામો છન્દરાગો કામો; સઙ્કપ્પો કામો રાગો કામો સઙ્કપ્પરાગો કામો; યો કામેસુ કામચ્છન્દો કામરાગો કામનન્દી કામતણ્હા કામસ્નેહો કામપરિળાહો કામમુચ્છા કામજ્ઝોસાનં કામોઘો કામયોગો કામુપાદાનં કામચ્છન્દનીવરણં.

    Katame kilesakāmā? Chando kāmo rāgo kāmo chandarāgo kāmo; saṅkappo kāmo rāgo kāmo saṅkapparāgo kāmo; yo kāmesu kāmacchando kāmarāgo kāmanandī kāmataṇhā kāmasneho kāmapariḷāho kāmamucchā kāmajjhosānaṃ kāmogho kāmayogo kāmupādānaṃ kāmacchandanīvaraṇaṃ.

    ‘‘અદ્દસં કામ તે મૂલં, સઙ્કપ્પા કામ જાયસિ;

    ‘‘Addasaṃ kāma te mūlaṃ, saṅkappā kāma jāyasi;

    ન તં સઙ્કપ્પયિસ્સામિ, એવં કામ ન હોહિસી’’તિ 3. –

    Na taṃ saṅkappayissāmi, evaṃ kāma na hohisī’’ti 4. –

    ઇમે વુચ્ચન્તિ કિલેસકામા. કામયમાનસ્સાતિ કામયમાનસ્સ ઇચ્છમાનસ્સ સાદિયમાનસ્સ પત્થયમાનસ્સ પિહયમાનસ્સ અભિજપ્પમાનસ્સાતિ – કામં કામયમાનસ્સ.

    Ime vuccanti kilesakāmā. Kāmayamānassāti kāmayamānassa icchamānassa sādiyamānassa patthayamānassa pihayamānassa abhijappamānassāti – kāmaṃ kāmayamānassa.

    તસ્સ ચે તં સમિજ્ઝતીતિ. તસ્સ ચેતિ તસ્સ ખત્તિયસ્સ વા બ્રાહ્મણસ્સ વા વેસ્સસ્સ વા સુદ્દસ્સ વા ગહટ્ઠસ્સ વા પબ્બજિતસ્સ વા દેવસ્સ વા મનુસ્સસ્સ વા. ન્તિ વત્થુકામા વુચ્ચન્તિ – મનાપિકા રૂપા મનાપિકા સદ્દા મનાપિકા ગન્ધા મનાપિકા રસા મનાપિકા ફોટ્ઠબ્બા. સમિજ્ઝતીતિ ઇજ્ઝતિ સમિજ્ઝતિ લભતિ પટિલભતિ અધિગચ્છતિ વિન્દતીતિ – તસ્સ ચે તં સમિજ્ઝતિ.

    Tassa ce taṃ samijjhatīti. Tassa ceti tassa khattiyassa vā brāhmaṇassa vā vessassa vā suddassa vā gahaṭṭhassa vā pabbajitassa vā devassa vā manussassa vā. Tanti vatthukāmā vuccanti – manāpikā rūpā manāpikā saddā manāpikā gandhā manāpikā rasā manāpikā phoṭṭhabbā. Samijjhatīti ijjhati samijjhati labhati paṭilabhati adhigacchati vindatīti – tassa ce taṃ samijjhati.

    અદ્ધા પીતિમનો હોતીતિ. અદ્ધાતિ એકંસવચનં નિસ્સંસયવચનં નિક્કઙ્ખાવચનં અદ્વેજ્ઝવચનં અદ્વેળ્હકવચનં નિયોગવચનં અપણ્ણકવચનં અવત્થાપનવચનમેતં – અદ્ધાતિ. પીતીતિ યા પઞ્ચકામગુણપટિસઞ્ઞુત્તા પીતિ પામુજ્જં આમોદના પમોદના હાસો પહાસો વિત્તિ તુટ્ઠિ ઓદગ્યં અત્તમનતા અભિફરણતા ચિત્તસ્સ. મનોતિ યં ચિત્તં મનો માનસં હદયં પણ્ડરં મનો મનાયતનં મનિન્દ્રિયં વિઞ્ઞાણં વિઞ્ઞાણક્ખન્ધો તજ્જા મનોવિઞ્ઞાણધાતુ, અયં વુચ્ચતિ મનો. અયં મનો ઇમાય પીતિયા સહગતો હોતિ સહજાતો સંસટ્ઠો સમ્પયુત્તો એકુપ્પાદો એકનિરોધો એકવત્થુકો એકારમ્મણો. પીતિમનો હોતીતિ પીતિમનો હોતિ તુટ્ઠમનો હટ્ઠમનો પહટ્ઠમનો અત્તમનો ઉદગ્ગમનો મુદિતમનો પમોદિતમનો હોતીતિ – અદ્ધા પીતિમનો હોતિ.

    Addhāpītimano hotīti. Addhāti ekaṃsavacanaṃ nissaṃsayavacanaṃ nikkaṅkhāvacanaṃ advejjhavacanaṃ adveḷhakavacanaṃ niyogavacanaṃ apaṇṇakavacanaṃ avatthāpanavacanametaṃ – addhāti. Pītīti yā pañcakāmaguṇapaṭisaññuttā pīti pāmujjaṃ āmodanā pamodanā hāso pahāso vitti tuṭṭhi odagyaṃ attamanatā abhipharaṇatā cittassa. Manoti yaṃ cittaṃ mano mānasaṃ hadayaṃ paṇḍaraṃ mano manāyatanaṃ manindriyaṃ viññāṇaṃ viññāṇakkhandho tajjā manoviññāṇadhātu, ayaṃ vuccati mano. Ayaṃ mano imāya pītiyā sahagato hoti sahajāto saṃsaṭṭho sampayutto ekuppādo ekanirodho ekavatthuko ekārammaṇo. Pītimano hotīti pītimano hoti tuṭṭhamano haṭṭhamano pahaṭṭhamano attamano udaggamano muditamano pamoditamano hotīti – addhā pītimano hoti.

    લદ્ધા મચ્ચો યદિચ્છતીતિ. લદ્ધાતિ લભિત્વા પટિલભિત્વા અધિગન્ત્વા વિન્દિત્વા. મચ્ચોતિ સત્તો નરો માનવો પોસો પુગ્ગલો જીવો જાગુ 5 જન્તુ ઇન્દગુ 6 મનુજો. યદિચ્છતીતિ યં ઇચ્છતિ યં સાદિયતિ યં પત્થેતિ યં પિહેતિ યં અભિજપ્પતિ, રૂપં વા સદ્દં વા ગન્ધં વા રસં વા ફોટ્ઠબ્બં વાતિ, લદ્ધા મચ્ચો યદિચ્છતિ.

    Laddhā macco yadicchatīti. Laddhāti labhitvā paṭilabhitvā adhigantvā vinditvā. Maccoti satto naro mānavo poso puggalo jīvo jāgu 7 jantu indagu 8 manujo. Yadicchatīti yaṃ icchati yaṃ sādiyati yaṃ pattheti yaṃ piheti yaṃ abhijappati, rūpaṃ vā saddaṃ vā gandhaṃ vā rasaṃ vā phoṭṭhabbaṃ vāti, laddhā macco yadicchati.

    તેનાહ ભગવા –

    Tenāha bhagavā –

    ‘‘કામં કામયમાનસ્સ, તસ્સ ચે તં સમિજ્ઝતિ;

    ‘‘Kāmaṃ kāmayamānassa, tassa ce taṃ samijjhati;

    અદ્ધા પીતિમનો હોતિ, લદ્ધા મચ્ચો યદિચ્છતી’’તિ.

    Addhā pītimano hoti, laddhā macco yadicchatī’’ti.

    .

    2.

    તસ્સ ચે કામયાનસ્સ, છન્દજાતસ્સ જન્તુનો;

    Tassace kāmayānassa, chandajātassa jantuno;

    તે કામા પરિહાયન્તિ, સલ્લવિદ્ધોવ રુપ્પતિ.

    Te kāmā parihāyanti, sallaviddhova ruppati.

    તસ્સ ચે કામયાનસ્સાતિ. તસ્સ ચેતિ તસ્સ ખત્તિયસ્સ વા બ્રાહ્મણસ્સ વા વેસ્સસ્સ વા સુદ્દસ્સ વા ગહટ્ઠસ્સ વા પબ્બજિતસ્સ વા દેવસ્સ વા મનુસ્સસ્સ વા. કામયાનસ્સાતિ કામે ઇચ્છમાનસ્સ સાદિયમાનસ્સ પત્થયમાનસ્સ પિહયમાનસ્સ અભિજપ્પમાનસ્સ. અથ વા કામતણ્હાય યાયતિ નિય્યતિ વુય્હતિ સંહરીયતિ. યથા હત્થિયાનેન વા અસ્સયાનેન વા ગોયાનેન વા અજયાનેન વા મેણ્ડયાનેન વા ઓટ્ઠયાનેન વા ખરયાનેન વા યાયતિ નિય્યતિ વુય્હતિ સંહરીયતિ; એવમેવં કામતણ્હાય યાયતિ નિય્યતિ વુય્હતિ સંહરીયતીતિ – તસ્સ ચે કામયાનસ્સ.

    Tassace kāmayānassāti. Tassa ceti tassa khattiyassa vā brāhmaṇassa vā vessassa vā suddassa vā gahaṭṭhassa vā pabbajitassa vā devassa vā manussassa vā. Kāmayānassāti kāme icchamānassa sādiyamānassa patthayamānassa pihayamānassa abhijappamānassa. Atha vā kāmataṇhāya yāyati niyyati vuyhati saṃharīyati. Yathā hatthiyānena vā assayānena vā goyānena vā ajayānena vā meṇḍayānena vā oṭṭhayānena vā kharayānena vā yāyati niyyati vuyhati saṃharīyati; evamevaṃ kāmataṇhāya yāyati niyyati vuyhati saṃharīyatīti – tassa ce kāmayānassa.

    છન્દજાતસ્સ જન્તુનોતિ. છન્દોતિ યો કામેસુ કામચ્છન્દો કામરાગો કામનન્દી કામતણ્હા કામસ્નેહો કામપરિળાહો કામમુચ્છા કામજ્ઝોસાનં કામોઘો કામયોગો કામુપાદાનં કામચ્છન્દનીવરણં, તસ્સ સો કામચ્છન્દો જાતો હોતિ સઞ્જાતો નિબ્બત્તો અભિનિબ્બત્તો પાતુભૂતો. જન્તુનોતિ સત્તસ્સ નરસ્સ માનવસ્સ પોસસ્સ પુગ્ગલસ્સ જીવસ્સ જાગુસ્સ જન્તુસ્સ ઇન્દગુસ્સ મનુજસ્સાતિ – છન્દજાતસ્સ જન્તુનો.

    Chandajātassa jantunoti. Chandoti yo kāmesu kāmacchando kāmarāgo kāmanandī kāmataṇhā kāmasneho kāmapariḷāho kāmamucchā kāmajjhosānaṃ kāmogho kāmayogo kāmupādānaṃ kāmacchandanīvaraṇaṃ, tassa so kāmacchando jāto hoti sañjāto nibbatto abhinibbatto pātubhūto. Jantunoti sattassa narassa mānavassa posassa puggalassa jīvassa jāgussa jantussa indagussa manujassāti – chandajātassa jantuno.

    તે કામા પરિહાયન્તીતિ – તે વા કામા પરિહાયન્તિ, સો વા કામેહિ પરિહાયતિ. કથં તે કામા પરિહાયન્તિ? તસ્સ તિટ્ઠન્તસ્સેવ તે ભોગે રાજાનો વા હરન્તિ, ચોરા વા હરન્તિ, અગ્ગિ વા દહતિ, ઉદકં વા વહતિ, અપ્પિયા વા દાયાદા હરન્તિ, નિહિતં વા નાધિગચ્છતિ, દુપ્પયુત્તા વા કમ્મન્તા ભિજ્જન્તિ, કુલે વા કુલઙ્ગારો ઉપ્પજ્જતિ, યો તે ભોગે વિકિરતિ વિધમતિ 9 વિદ્ધંસેતિ અનિચ્ચતાયેવ અટ્ઠમી. એવં તે કામા હાયન્તિ પરિહાયન્તિ પરિધંસેન્તિ પરિપતન્તિ અન્તરધાયન્તિ વિપ્પલુજ્જન્તિ. કથં સો કામેહિ પરિહાયતિ? તિટ્ઠન્તેવ તે ભોગે સો ચવતિ મરતિ વિપ્પલુજ્જતિ. એવં સો કામેહિ હાયતિ પરિહાયતિ પરિધંસેતિ પરિપતતિ અન્તરધાયતિ વિપ્પલુજ્જતિ.

    Tekāmā parihāyantīti – te vā kāmā parihāyanti, so vā kāmehi parihāyati. Kathaṃ te kāmā parihāyanti? Tassa tiṭṭhantasseva te bhoge rājāno vā haranti, corā vā haranti, aggi vā dahati, udakaṃ vā vahati, appiyā vā dāyādā haranti, nihitaṃ vā nādhigacchati, duppayuttā vā kammantā bhijjanti, kule vā kulaṅgāro uppajjati, yo te bhoge vikirati vidhamati 10 viddhaṃseti aniccatāyeva aṭṭhamī. Evaṃ te kāmā hāyanti parihāyanti paridhaṃsenti paripatanti antaradhāyanti vippalujjanti. Kathaṃ so kāmehi parihāyati? Tiṭṭhanteva te bhoge so cavati marati vippalujjati. Evaṃ so kāmehi hāyati parihāyati paridhaṃseti paripatati antaradhāyati vippalujjati.

    ચોરા હરન્તિ રાજાનો, અગ્ગિ દહતિ નસ્સતિ;

    Corā haranti rājāno, aggi dahati nassati;

    અથ અન્તેન જહતિ 11, સરીરં સપરિગ્ગહં;

    Atha antena jahati 12, sarīraṃ sapariggahaṃ;

    એતદઞ્ઞાય મેધાવી, ભુઞ્જેથ ચ દદેથ ચ.

    Etadaññāya medhāvī, bhuñjetha ca dadetha ca.

    દત્વા ચ ભુત્વા ચ યથાનુભાવં, અનિન્દિતો સગ્ગમુપેતિ ઠાનન્તિ, તે કામા પરિહાયન્તિ.

    Datvā ca bhutvā ca yathānubhāvaṃ, anindito saggamupeti ṭhānanti, te kāmā parihāyanti.

    સલ્લવિદ્ધોવ રુપ્પતીતિ. યથા અયોમયેન વા સલ્લેન વિદ્ધો, અટ્ઠિમયેન વા સલ્લેન દન્તમયેન વા સલ્લેન વિસાણમયેન વા સલ્લેન કટ્ઠમયેન વા સલ્લેન વિદ્ધો રુપ્પતિ કુપ્પતિ ઘટ્ટીયતિ પીળીયતિ, બ્યાધિતો દોમનસ્સિતો હોતિ, એવમેવ વત્થુકામાનં વિપરિણામઞ્ઞથાભાવા ઉપ્પજ્જન્તિ સોકપરિદેવદુક્ખદોમનસ્સુપાયાસા. સો કામસલ્લેન ચ સોકસલ્લેન ચ વિદ્ધો, રુપ્પતિ કુપ્પતિ ઘટ્ટીયતિ પીળીયતિ બ્યાધિતો દોમનસ્સિતો હોતીતિ – સલ્લવિદ્ધોવ રુપ્પતિ.

    Sallaviddhova ruppatīti. Yathā ayomayena vā sallena viddho, aṭṭhimayena vā sallena dantamayena vā sallena visāṇamayena vā sallena kaṭṭhamayena vā sallena viddho ruppati kuppati ghaṭṭīyati pīḷīyati, byādhito domanassito hoti, evameva vatthukāmānaṃ vipariṇāmaññathābhāvā uppajjanti sokaparidevadukkhadomanassupāyāsā. So kāmasallena ca sokasallena ca viddho, ruppati kuppati ghaṭṭīyati pīḷīyati byādhito domanassito hotīti – sallaviddhova ruppati.

    તેનાહ ભગવા –

    Tenāha bhagavā –

    ‘‘તસ્સ ચે કામયાનસ્સ, છન્દજાતસ્સ જન્તુનો;

    ‘‘Tassa ce kāmayānassa, chandajātassa jantuno;

    તે કામા પરિહાયન્તિ, સલ્લવિદ્ધોવ રુપ્પતી’’તિ.

    Te kāmā parihāyanti, sallaviddhova ruppatī’’ti.

    .

    3.

    યો કામે પરિવજ્જેતિ, સપ્પસ્સેવ પદા સિરો;

    Yokāme parivajjeti, sappasseva padā siro;

    સોમં વિસત્તિકં લોકે, સતો સમતિવત્તતિ.

    Somaṃ visattikaṃ loke, sato samativattati.

    યો કામે પરિવજ્જેતીતિ. યોતિ યો યાદિસો યથાયુત્તો યથાવિહિતો યથાપકારો યંઠાનપ્પત્તો યંધમ્મસમન્નાગતો ખત્તિયો વા બ્રાહ્મણો વા વેસ્સો વા સુદ્દો વા ગહટ્ઠો વા પબ્બજિતો વા દેવો વા મનુસ્સો વા. કામે પરિવજ્જેતીતિ. કામાતિ ઉદ્દાનતો દ્વે કામા – વત્થુકામા ચ કિલેસકામા ચ…પે॰… ઇમે વુચ્ચન્તિ વત્થુકામા…પે॰… ઇમે વુચ્ચન્તિ કિલેસકામા. કામે પરિવજ્જેતીતિ દ્વીહિ કારણેહિ કામે પરિવજ્જેતિ – વિક્ખમ્ભનતો વા સમુચ્છેદતો વા. કથં વિક્ખમ્ભનતો કામે પરિવજ્જેતિ? ‘‘અટ્ઠિકઙ્કલૂપમા કામા અપ્પસ્સાદટ્ઠેના’’તિ પસ્સન્તો વિક્ખમ્ભનતો કામે પરિવજ્જેતિ, ‘‘મંસપેસૂપમા કામા બહુસાધારણટ્ઠેના’’તિ પસ્સન્તો વિક્ખમ્ભનતો કામે પરિવજ્જેતિ, ‘‘તિણુક્કૂપમા કામા અનુદહનટ્ઠેના’’તિ પસ્સન્તો વિક્ખમ્ભનતો કામે પરિવજ્જેતિ, ‘‘અઙ્ગારકાસૂપમા કામા મહાપરિળાહટ્ઠેના’’તિ પસ્સન્તો વિક્ખમ્ભનતો કામે પરિવજ્જેતિ, ‘‘સુપિનકૂપમા કામા ઇત્તરપચ્ચુપટ્ઠાનટ્ઠેના’’તિ પસ્સન્તો વિક્ખમ્ભનતો કામે પરિવજ્જેતિ, ‘‘યાચિતકૂપમા કામા તાવકાલિકટ્ઠેના’’તિ પસ્સન્તો વિક્ખમ્ભનતો કામે પરિવજ્જેતિ, ‘‘રુક્ખફલૂપમા કામા સમ્ભઞ્જનપરિભઞ્જનટ્ઠેના’’તિ પસ્સન્તો વિક્ખમ્ભનતો કામે પરિવજ્જેતિ, ‘‘અસિસૂનૂપમા કામા અધિકુટ્ટનટ્ઠેના’’તિ 13 પસ્સન્તો વિક્ખમ્ભનતો કામે પરિવજ્જેતિ, ‘‘સત્તિસૂલૂપમા કામા વિનિવિજ્ઝનટ્ઠેના’’તિ પસ્સન્તો વિક્ખમ્ભનતો કામે પરિવજ્જેતિ, ‘‘સપ્પસિરૂપમા કામા સપ્પટિભયટ્ઠેના’’તિ પસ્સન્તો વિક્ખમ્ભનતો કામે પરિવજ્જેતિ, ‘‘અગ્ગિક્ખન્ધૂપમા કામા મહાભિતાપનટ્ઠેના’’તિ પસ્સન્તો વિક્ખમ્ભનતો કામે પરિવજ્જેતિ.

    Yokāme parivajjetīti. Yoti yo yādiso yathāyutto yathāvihito yathāpakāro yaṃṭhānappatto yaṃdhammasamannāgato khattiyo vā brāhmaṇo vā vesso vā suddo vā gahaṭṭho vā pabbajito vā devo vā manusso vā. Kāme parivajjetīti. Kāmāti uddānato dve kāmā – vatthukāmā ca kilesakāmā ca…pe… ime vuccanti vatthukāmā…pe… ime vuccanti kilesakāmā. Kāme parivajjetīti dvīhi kāraṇehi kāme parivajjeti – vikkhambhanato vā samucchedato vā. Kathaṃ vikkhambhanato kāme parivajjeti? ‘‘Aṭṭhikaṅkalūpamā kāmā appassādaṭṭhenā’’ti passanto vikkhambhanato kāme parivajjeti, ‘‘maṃsapesūpamā kāmā bahusādhāraṇaṭṭhenā’’ti passanto vikkhambhanato kāme parivajjeti, ‘‘tiṇukkūpamā kāmā anudahanaṭṭhenā’’ti passanto vikkhambhanato kāme parivajjeti, ‘‘aṅgārakāsūpamā kāmā mahāpariḷāhaṭṭhenā’’ti passanto vikkhambhanato kāme parivajjeti, ‘‘supinakūpamā kāmā ittarapaccupaṭṭhānaṭṭhenā’’ti passanto vikkhambhanato kāme parivajjeti, ‘‘yācitakūpamā kāmā tāvakālikaṭṭhenā’’ti passanto vikkhambhanato kāme parivajjeti, ‘‘rukkhaphalūpamā kāmā sambhañjanaparibhañjanaṭṭhenā’’ti passanto vikkhambhanato kāme parivajjeti, ‘‘asisūnūpamā kāmā adhikuṭṭanaṭṭhenā’’ti 14 passanto vikkhambhanato kāme parivajjeti, ‘‘sattisūlūpamā kāmā vinivijjhanaṭṭhenā’’ti passanto vikkhambhanato kāme parivajjeti, ‘‘sappasirūpamā kāmā sappaṭibhayaṭṭhenā’’ti passanto vikkhambhanato kāme parivajjeti, ‘‘aggikkhandhūpamā kāmā mahābhitāpanaṭṭhenā’’ti passanto vikkhambhanato kāme parivajjeti.

    બુદ્ધાનુસ્સતિં ભાવેન્તોપિ વિક્ખમ્ભનતો કામે પરિવજ્જેતિ, ધમ્માનુસ્સતિં ભાવેન્તોપિ…પે॰… સઙ્ઘાનુસ્સતિં ભાવેન્તોપિ… સીલાનુસ્સતિં ભાવેન્તોપિ… ચાગાનુસ્સતિં ભાવેન્તોપિ… દેવતાનુસ્સતિં ભાવેન્તોપિ… આનાપાનસ્સતિં 15 ભાવેન્તોપિ… મરણસ્સતિં ભાવેન્તોપિ… કાયગતાસતિં ભાવેન્તોપિ… ઉપસમાનુસ્સતિં ભાવેન્તોપિ વિક્ખમ્ભનતો કામે પરિવજ્જેતિ.

    Buddhānussatiṃ bhāventopi vikkhambhanato kāme parivajjeti, dhammānussatiṃ bhāventopi…pe… saṅghānussatiṃ bhāventopi… sīlānussatiṃ bhāventopi… cāgānussatiṃ bhāventopi… devatānussatiṃ bhāventopi… ānāpānassatiṃ 16 bhāventopi… maraṇassatiṃ bhāventopi… kāyagatāsatiṃ bhāventopi… upasamānussatiṃ bhāventopi vikkhambhanato kāme parivajjeti.

    પઠમં ઝાનં ભાવેન્તોપિ વિક્ખમ્ભનતો કામે પરિવજ્જેતિ, દુતિયં ઝાનં ભાવેન્તોપિ…પે॰… તતિયં ઝાનં ભાવેન્તોપિ… ચતુત્થં ઝાનં ભાવેન્તોપિ… આકાસાનઞ્ચાયતનસમાપત્તિં ભાવેન્તોપિ… વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનસમાપત્તિં ભાવેન્તોપિ… આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનસમાપત્તિં ભાવેન્તોપિ … નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનસમાપત્તિં ભાવેન્તોપિ વિક્ખમ્ભનતો કામે પરિવજ્જેતિ. એવં વિક્ખમ્ભનતો કામે પરિવજ્જેતિ.

    Paṭhamaṃ jhānaṃ bhāventopi vikkhambhanato kāme parivajjeti, dutiyaṃ jhānaṃ bhāventopi…pe… tatiyaṃ jhānaṃ bhāventopi… catutthaṃ jhānaṃ bhāventopi… ākāsānañcāyatanasamāpattiṃ bhāventopi… viññāṇañcāyatanasamāpattiṃ bhāventopi… ākiñcaññāyatanasamāpattiṃ bhāventopi … nevasaññānāsaññāyatanasamāpattiṃ bhāventopi vikkhambhanato kāme parivajjeti. Evaṃ vikkhambhanato kāme parivajjeti.

    કથં સમુચ્છેદતો કામે પરિવજ્જેતિ? સોતાપત્તિમગ્ગં ભાવેન્તોપિ અપાયગમનીયે કામે સમુચ્છેદતો પરિવજ્જેતિ, સકદાગામિમગ્ગં ભાવેન્તોપિ ઓળારિકે કામે સમુચ્છેદતો પરિવજ્જેતિ, અનાગામિમગ્ગં ભાવેન્તોપિ અનુસહગતે કામે સમુચ્છેદતો પરિવજ્જેતિ, અરહત્તમગ્ગં ભાવેન્તોપિ સબ્બેન સબ્બં સબ્બથા સબ્બં અસેસં નિસ્સેસં સમુચ્છેદતો કામે પરિવજ્જેતિ. એવં સમુચ્છેદતો કામે પરિવજ્જેતીતિ – યો કામે પરિવજ્જેતિ.

    Kathaṃ samucchedato kāme parivajjeti? Sotāpattimaggaṃ bhāventopi apāyagamanīye kāme samucchedato parivajjeti, sakadāgāmimaggaṃ bhāventopi oḷārike kāme samucchedato parivajjeti, anāgāmimaggaṃ bhāventopi anusahagate kāme samucchedato parivajjeti, arahattamaggaṃ bhāventopi sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ asesaṃ nissesaṃ samucchedato kāme parivajjeti. Evaṃ samucchedato kāme parivajjetīti – yo kāme parivajjeti.

    સપ્પસ્સેવ પદા સિરોતિ. સપ્પો વુચ્ચતિ અહિ. કેનટ્ઠેન સપ્પો? સંસપ્પન્તો ગચ્છતીતિ સપ્પો; ભુજન્તો ગચ્છતીતિ ભુજગો; ઉરેન ગચ્છતીતિ ઉરગો; પન્નસિરો ગચ્છતીતિ પન્નગો; સિરેન સુપતીતિ 17 સરીસપો 18; બિલે સયતીતિ બિલાસયો; ગુહાયં સયતીતિ ગુહાસયો; દાઠા તસ્સ આવુધોતિ દાઠાવુધો; વિસં તસ્સ ઘોરન્તિ ઘોરવિસો; જિવ્હા તસ્સ દુવિધાતિ દ્વિજિવ્હો; દ્વીહિ જિવ્હાહિ રસં સાયતીતિ દ્વિરસઞ્ઞૂ. યથા પુરિસો જીવિતુકામો અમરિતુકામો સુખકામો દુક્ખપટિક્કૂલો પાદેન સપ્પસિરં વજ્જેય્ય વિવજ્જેય્ય પરિવજ્જેય્ય અભિનિવજ્જેય્ય; એવમેવ સુખકામો દુક્ખપટિક્કૂલો કામે વજ્જેય્ય વિવજ્જેય્ય પરિવજ્જેય્ય અભિનિવજ્જેય્યાતિ – સપ્પસ્સેવ પદા સિરો.

    Sappasseva padā siroti. Sappo vuccati ahi. Kenaṭṭhena sappo? Saṃsappanto gacchatīti sappo; bhujanto gacchatīti bhujago; urena gacchatīti urago; pannasiro gacchatīti pannago; sirena supatīti 19 sarīsapo 20; bile sayatīti bilāsayo; guhāyaṃ sayatīti guhāsayo; dāṭhā tassa āvudhoti dāṭhāvudho; visaṃ tassa ghoranti ghoraviso; jivhā tassa duvidhāti dvijivho; dvīhi jivhāhi rasaṃ sāyatīti dvirasaññū. Yathā puriso jīvitukāmo amaritukāmo sukhakāmo dukkhapaṭikkūlo pādena sappasiraṃ vajjeyya vivajjeyya parivajjeyya abhinivajjeyya; evameva sukhakāmo dukkhapaṭikkūlo kāme vajjeyya vivajjeyya parivajjeyya abhinivajjeyyāti – sappasseva padā siro.

    સોમં વિસત્તિકં લોકે, સતો સમતિવત્તતીતિ. સોતિ યો કામે પરિવજ્જેતિ. વિસત્તિકા વુચ્ચતિ તણ્હા. યો રાગો સારાગો અનુનયો અનુરોધો નન્દી નન્દિરાગો, ચિત્તસ્સ સારાગો ઇચ્છા મુચ્છા અજ્ઝોસાનં ગેધો પલિગેધો 21 સઙ્ગો પઙ્કો, એજા માયા જનિકા સઞ્જનની સિબ્બિની જાલિની સરિતા વિસત્તિકા, સુત્તં વિસતા આયૂહિની 22 દુતિયા પણિધિ ભવનેત્તિ, વનં વનથો સન્ધવો સ્નેહો અપેક્ખા પટિબન્ધુ, આસા આસીસના આસીસિતત્તં, રૂપાસા સદ્દાસા ગન્ધાસા રસાસા ફોટ્ઠબ્બાસા, લાભાસા જનાસા પુત્તાસા જીવિતાસા, જપ્પા પજપ્પા અભિજપ્પા જપ્પના જપ્પિતત્તં લોલુપ્પં લોલુપ્પાયના લોલુપ્પાયિતત્તં પુચ્છઞ્જિકતા સાધુકમ્યતા, અધમ્મરાગો વિસમલોભો નિકન્તિ નિકામના પત્થના પિહના સમ્પત્થના, કામતણ્હા ભવતણ્હા વિભવતણ્હા, રૂપતણ્હા અરૂપતણ્હા નિરોધતણ્હા, રૂપતણ્હા સદ્દતણ્હા ગન્ધતણ્હા રસતણ્હા ફોટ્ઠબ્બતણ્હા ધમ્મતણ્હા , ઓઘો યોગો ગન્થો ઉપાદાનં આવરણં નીવરણં છદનં બન્ધનં, ઉપક્કિલેસો અનુસયો પરિયુટ્ઠાનં લતા વેવિચ્છં, દુક્ખમૂલં દુક્ખનિદાનં દુક્ખપ્પભવો મારપાસો મારબળિસં મારવિસયો, તણ્હાનદી તણ્હાજાલં તણ્હાગદ્દુલં તણ્હાસમુદ્દો અભિજ્ઝા લોભો અકુસલમૂલં.

    Somaṃ visattikaṃ loke, sato samativattatīti. Soti yo kāme parivajjeti. Visattikā vuccati taṇhā. Yo rāgo sārāgo anunayo anurodho nandī nandirāgo, cittassa sārāgo icchā mucchā ajjhosānaṃ gedho paligedho 23 saṅgo paṅko, ejā māyā janikā sañjananī sibbinī jālinī saritā visattikā, suttaṃ visatā āyūhinī 24 dutiyā paṇidhi bhavanetti, vanaṃ vanatho sandhavo sneho apekkhā paṭibandhu, āsā āsīsanā āsīsitattaṃ, rūpāsā saddāsā gandhāsā rasāsā phoṭṭhabbāsā, lābhāsā janāsā puttāsā jīvitāsā, jappā pajappā abhijappā jappanā jappitattaṃ loluppaṃ loluppāyanā loluppāyitattaṃ pucchañjikatā sādhukamyatā, adhammarāgo visamalobho nikanti nikāmanā patthanā pihanā sampatthanā, kāmataṇhā bhavataṇhā vibhavataṇhā, rūpataṇhā arūpataṇhā nirodhataṇhā, rūpataṇhā saddataṇhā gandhataṇhā rasataṇhā phoṭṭhabbataṇhā dhammataṇhā , ogho yogo gantho upādānaṃ āvaraṇaṃ nīvaraṇaṃ chadanaṃ bandhanaṃ, upakkileso anusayo pariyuṭṭhānaṃ latā vevicchaṃ, dukkhamūlaṃ dukkhanidānaṃ dukkhappabhavo mārapāso mārabaḷisaṃ māravisayo, taṇhānadī taṇhājālaṃ taṇhāgaddulaṃ taṇhāsamuddo abhijjhā lobho akusalamūlaṃ.

    વિસત્તિકાતિ. કેનટ્ઠેન વિસત્તિકા? વિસતાતિ વિસત્તિકા; વિસાલાતિ વિસત્તિકા; વિસટાતિ વિસત્તિકા; વિસક્કતીતિ વિસત્તિકા; વિસંહરતીતિ વિસત્તિકા; વિસંવાદિકાતિ વિસત્તિકા; વિસમૂલાતિ વિસત્તિકા; વિસફલાતિ વિસત્તિકા; વિસપરિભોગોતિ વિસત્તિકા; વિસાલા વા પન સા તણ્હા રૂપે સદ્દે ગન્ધે રસે ફોટ્ઠબ્બે, કુલે ગણે આવાસે લાભે યસે, પસંસાય સુખે ચીવરે પિણ્ડપાતે સેનાસને ગિલાનપચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારે, કામધાતુયા રૂપધાતુયા અરૂપધાતુયા, કામભવે રૂપભવે અરૂપભવે, સઞ્ઞાભવે અસઞ્ઞાભવે નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાભવે, એકવોકારભવે ચતુવોકારભવે પઞ્ચવોકારભવે, અતીતે અનાગતે પચ્ચુપ્પન્ને, દિટ્ઠસુતમુતવિઞ્ઞાતબ્બેસુ ધમ્મેસુ વિસટા વિત્થતાતિ વિસત્તિકા.

    Visattikāti. Kenaṭṭhena visattikā? Visatāti visattikā; visālāti visattikā; visaṭāti visattikā; visakkatīti visattikā; visaṃharatīti visattikā; visaṃvādikāti visattikā; visamūlāti visattikā; visaphalāti visattikā; visaparibhogoti visattikā; visālā vā pana sā taṇhā rūpe sadde gandhe rase phoṭṭhabbe, kule gaṇe āvāse lābhe yase, pasaṃsāya sukhe cīvare piṇḍapāte senāsane gilānapaccayabhesajjaparikkhāre, kāmadhātuyā rūpadhātuyā arūpadhātuyā, kāmabhave rūpabhave arūpabhave, saññābhave asaññābhave nevasaññānāsaññābhave, ekavokārabhave catuvokārabhave pañcavokārabhave, atīte anāgate paccuppanne, diṭṭhasutamutaviññātabbesu dhammesu visaṭā vitthatāti visattikā.

    લોકેતિ અપાયલોકે મનુસ્સલોકે દેવલોકે, ખન્ધલોકે ધાતુલોકે આયતનલોકે. સતોતિ ચતૂહિ કારણેહિ સતો – કાયે કાયાનુપસ્સનાસતિપટ્ઠાનં ભાવેન્તો સતો, વેદનાસુ…પે॰… ચિત્તે… ધમ્મેસુ ધમ્માનુપસ્સનાસતિપટ્ઠાનં ભાવેન્તો સતો.

    Loketi apāyaloke manussaloke devaloke, khandhaloke dhātuloke āyatanaloke. Satoti catūhi kāraṇehi sato – kāye kāyānupassanāsatipaṭṭhānaṃ bhāvento sato, vedanāsu…pe… citte… dhammesu dhammānupassanāsatipaṭṭhānaṃ bhāvento sato.

    અપરેહિપિ ચતૂહિ કારણેહિ સતો – અસતિપરિવજ્જનાય સતો, સતિકરણીયાનં ધમ્માનં કતત્તા સતો, સતિપરિબન્ધાનં ધમ્માનં હતત્તા સતો, સતિનિમિત્તાનં ધમ્માનં અસમ્મુટ્ઠત્તા સતો.

    Aparehipi catūhi kāraṇehi sato – asatiparivajjanāya sato, satikaraṇīyānaṃ dhammānaṃ katattā sato, satiparibandhānaṃ dhammānaṃ hatattā sato, satinimittānaṃ dhammānaṃ asammuṭṭhattā sato.

    અપરેહિપિ ચતૂહિ કારણેહિ સતો – સતિયા સમન્નાગતત્તા સતો, સતિયા વસિતત્તા સતો, સતિયા પાગુઞ્ઞતાય સતો, સતિયા અપચ્ચોરોહણતાય 25 સતો.

    Aparehipi catūhi kāraṇehi sato – satiyā samannāgatattā sato, satiyā vasitattā sato, satiyā pāguññatāya sato, satiyā apaccorohaṇatāya 26 sato.

    અપરેહિપિ ચતૂહિ કારણેહિ સતો – સત્તત્તા સતો, સન્તત્તા સતો, સમિતત્તા સતો, સન્તધમ્મસમન્નાગતત્તા સતો. બુદ્ધાનુસ્સતિયા સતો, ધમ્માનુસ્સતિયા સતો, સઙ્ઘાનુસ્સતિયા સતો, સીલાનુસ્સતિયા સતો, ચાગાનુસ્સતિયા સતો, દેવતાનુસ્સતિયા સતો, આનાપાનસ્સતિયા સતો, મરણસ્સતિયા સતો, કાયગતાસતિયા સતો, ઉપસમાનુસ્સતિયા સતો. યા સતિ અનુસ્સતિ પટિસ્સતિ સતિ સરણતા ધારણતા અપિલાપનતા અસમ્મુસ્સનતા સતિ સતિન્દ્રિયં સતિબલં સમ્માસતિ સતિસમ્બોજ્ઝઙ્ગો એકાયનમગ્ગો, અયં વુચ્ચતિ સતિ. ઇમાય સતિયા ઉપેતો હોતિ સમુપેતો ઉપગતો સમુપગતો ઉપપન્નો સમુપપન્નો સમન્નાગતો, સો વુચ્ચતિ સતો.

    Aparehipi catūhi kāraṇehi sato – sattattā sato, santattā sato, samitattā sato, santadhammasamannāgatattā sato. Buddhānussatiyā sato, dhammānussatiyā sato, saṅghānussatiyā sato, sīlānussatiyā sato, cāgānussatiyā sato, devatānussatiyā sato, ānāpānassatiyā sato, maraṇassatiyā sato, kāyagatāsatiyā sato, upasamānussatiyā sato. Yā sati anussati paṭissati sati saraṇatā dhāraṇatā apilāpanatā asammussanatā sati satindriyaṃ satibalaṃ sammāsati satisambojjhaṅgo ekāyanamaggo, ayaṃ vuccati sati. Imāya satiyā upeto hoti samupeto upagato samupagato upapanno samupapanno samannāgato, so vuccati sato.

    સોમં વિસત્તિકં લોકે, સતો સમતિવત્તતીતિ. લોકે વા સા વિસત્તિકા, લોકે વા તં વિસત્તિકં સતો તરતિ ઉત્તરતિ પતરતિ સમતિક્કમતિ વીતિવત્તતીતિ – સોમં વિસત્તિકં લોકે, સતો સમતિવત્તતિ.

    Somaṃ visattikaṃ loke, sato samativattatīti. Loke vā sā visattikā, loke vā taṃ visattikaṃ sato tarati uttarati patarati samatikkamati vītivattatīti – somaṃ visattikaṃ loke, sato samativattati.

    તેનાહ ભગવા –

    Tenāha bhagavā –

    ‘‘યો કામે પરિવજ્જેતિ, સપ્પસ્સેવ પદા સિરો;

    ‘‘Yo kāme parivajjeti, sappasseva padā siro;

    સોમં વિસત્તિકં લોકે, સતો સમતિવત્તતી’’તિ.

    Somaṃ visattikaṃ loke, sato samativattatī’’ti.

    .

    4.

    ખેત્તં વત્થું હિરઞ્ઞં વા, ગવાસ્સં દાસપોરિસં;

    Khettaṃ vatthuṃ hiraññaṃ vā, gavāssaṃ dāsaporisaṃ;

    થિયો બન્ધૂ પુથુ કામે, યો નરો અનુગિજ્ઝતિ.

    Thiyo bandhū puthu kāme, yo naro anugijjhati.

    ખેત્તં વત્થું હિરઞ્ઞં વાતિ. ખેત્તન્તિ સાલિક્ખેત્તં વીહિક્ખેત્તં મુગ્ગક્ખેત્તં માસક્ખેત્તં યવક્ખેત્તં ગોધુમક્ખેત્તં તિલક્ખેત્તં. વત્થુન્તિ ઘરવત્થું કોટ્ઠકવત્થું પુરેવત્થું પચ્છાવત્થું આરામવત્થું વિહારવત્થું. હિરઞ્ઞન્તિ હિરઞ્ઞં વુચ્ચતિ કહાપણોતિ – ખેત્તં વત્થું હિરઞ્ઞં વા.

    Khettaṃvatthuṃ hiraññaṃ vāti. Khettanti sālikkhettaṃ vīhikkhettaṃ muggakkhettaṃ māsakkhettaṃ yavakkhettaṃ godhumakkhettaṃ tilakkhettaṃ. Vatthunti gharavatthuṃ koṭṭhakavatthuṃ purevatthuṃ pacchāvatthuṃ ārāmavatthuṃ vihāravatthuṃ. Hiraññanti hiraññaṃ vuccati kahāpaṇoti – khettaṃ vatthuṃ hiraññaṃ vā.

    ગવાસ્સં દાસપોરિસન્તિ. ગવન્તિ ગવા 27 વુચ્ચન્તિ. અસ્સાતિ પસુકાદયો વુચ્ચન્તિ. દાસાતિ ચત્તારો દાસા – અન્તોજાતકો દાસો, ધનક્કીતકો દાસો, સામં વા દાસબ્યં ઉપેતિ, અકામકો વા દાસવિસયં ઉપેતિ.

    Gavāssaṃ dāsaporisanti. Gavanti gavā 28 vuccanti. Assāti pasukādayo vuccanti. Dāsāti cattāro dāsā – antojātako dāso, dhanakkītako dāso, sāmaṃ vā dāsabyaṃ upeti, akāmako vā dāsavisayaṃ upeti.

    ‘‘આમાય દાસાપિ ભવન્તિ હેકે, ધનેન કીતાપિ ભવન્તિ દાસા;

    ‘‘Āmāya dāsāpi bhavanti heke, dhanena kītāpi bhavanti dāsā;

    સામઞ્ચ એકે ઉપયન્તિ દાસ્યં, ભયાપનુણ્ણાપિ ભવન્તિ દાસા’’તિ.

    Sāmañca eke upayanti dāsyaṃ, bhayāpanuṇṇāpi bhavanti dāsā’’ti.

    પુરિસાતિ તયો પુરિસા – ભતકા, કમ્મકરા, ઉપજીવિનોતિ – ગવાસ્સં દાસપોરિસં.

    Purisāti tayo purisā – bhatakā, kammakarā, upajīvinoti – gavāssaṃ dāsaporisaṃ.

    થિયો બન્ધૂ પુથુ કામેતિ. થિયોતિ ઇત્થિપરિગ્ગહો વુચ્ચતિ. બન્ધૂતિ ચત્તારો બન્ધૂ – ઞાતિબન્ધવાપિ બન્ધુ, ગોત્તબન્ધવાપિ બન્ધુ, મન્તબન્ધવાપિ બન્ધુ, સિપ્પબન્ધવાપિ બન્ધુ. પુથુ કામેતિ બહૂ કામે. એતે પુથુ કામા મનાપિકા રૂપા…પે॰… મનાપિકા ફોટ્ઠબ્બાતિ – થિયો બન્ધૂ પુથુ કામે.

    Thiyo bandhū puthu kāmeti. Thiyoti itthipariggaho vuccati. Bandhūti cattāro bandhū – ñātibandhavāpi bandhu, gottabandhavāpi bandhu, mantabandhavāpi bandhu, sippabandhavāpi bandhu. Puthu kāmeti bahū kāme. Ete puthu kāmā manāpikā rūpā…pe… manāpikā phoṭṭhabbāti – thiyo bandhū puthu kāme.

    યો નરો અનુગિજ્ઝતીતિ. યોતિ યો યાદિસો યથાયુત્તો યથાવિહિતો યથાપકારો યંઠાનપ્પત્તો યંધમ્મસમન્નાગતો ખત્તિયો વા બ્રાહ્મણો વા વેસ્સો વા સુદ્દો વા ગહટ્ઠો વા પબ્બજિતો પ્વા દેવો વા મનુસ્સો વા. નરોતિ સત્તો નરો માનવો પોસો પુગ્ગલો જીવો જાગુ જન્તુ ઇન્દગુ મનુજો. અનુગિજ્ઝતીતિ કિલેસકામેન વત્થુકામેસુ ગિજ્ઝતિ અનુગિજ્ઝતિ પલિગિજ્ઝતિ પલિબજ્ઝતીતિ – યો નરો અનુગિજ્ઝતિ.

    Yo naro anugijjhatīti. Yoti yo yādiso yathāyutto yathāvihito yathāpakāro yaṃṭhānappatto yaṃdhammasamannāgato khattiyo vā brāhmaṇo vā vesso vā suddo vā gahaṭṭho vā pabbajito pvā devo vā manusso vā. Naroti satto naro mānavo poso puggalo jīvo jāgu jantu indagu manujo. Anugijjhatīti kilesakāmena vatthukāmesu gijjhati anugijjhati paligijjhati palibajjhatīti – yo naro anugijjhati.

    તેનાહ ભગવા –

    Tenāha bhagavā –

    ‘‘ખેત્તં વત્થું હિરઞ્ઞં વા, ગવાસ્સં દાસપોરિસં;

    ‘‘Khettaṃ vatthuṃ hiraññaṃ vā, gavāssaṃ dāsaporisaṃ;

    થિયો બન્ધૂ પુથુ કામે, યો નરો અનુગિજ્ઝતી’’તિ.

    Thiyo bandhū puthu kāme, yo naro anugijjhatī’’ti.

    .

    5.

    અબલા નં બલીયન્તિ, મદ્દન્તે નં પરિસ્સયા;

    Abalā naṃ balīyanti, maddante naṃ parissayā;

    તતો નં દુક્ખમન્વેતિ, નાવં ભિન્નમિવોદકં.

    Tato naṃ dukkhamanveti, nāvaṃ bhinnamivodakaṃ.

    અબલા નં બલીયન્તીતિ. અબલાતિ અબલા કિલેસા દુબ્બલા અપ્પબલા અપ્પથામકા હીના નિહીના ( ) 29 ઓમકા લામકા છતુક્કા પરિત્તા. તે કિલેસા તં પુગ્ગલં સહન્તિ પરિસહન્તિ અભિભવન્તિ અજ્ઝોત્થરન્તિ પરિયાદિયન્તિ મદ્દન્તીતિ, એવમ્પિ અબલા નં બલીયન્તિ. અથ વા, અબલં પુગ્ગલં દુબ્બલં અપ્પબલં અપ્પથામકં હીનં નિહીનં ઓમકં લામકં છતુક્કં પરિત્તં, યસ્સ નત્થિ સદ્ધાબલં વીરિયબલં સતિબલં સમાધિબલં પઞ્ઞાબલં હિરિબલં ઓત્તપ્પબલં . તે કિલેસા તં પુગ્ગલં સહન્તિ પરિસહન્તિ અભિભવન્તિ અજ્ઝોત્થરન્તિ પરિયાદિયન્તિ મદ્દન્તીતિ – એવમ્પિ અબલા નં બલીયન્તીતિ.

    Abalā naṃ balīyantīti. Abalāti abalā kilesā dubbalā appabalā appathāmakā hīnā nihīnā ( ) 30 omakā lāmakā chatukkā parittā. Te kilesā taṃ puggalaṃ sahanti parisahanti abhibhavanti ajjhottharanti pariyādiyanti maddantīti, evampi abalā naṃ balīyanti. Atha vā, abalaṃ puggalaṃ dubbalaṃ appabalaṃ appathāmakaṃ hīnaṃ nihīnaṃ omakaṃ lāmakaṃ chatukkaṃ parittaṃ, yassa natthi saddhābalaṃ vīriyabalaṃ satibalaṃ samādhibalaṃ paññābalaṃ hiribalaṃ ottappabalaṃ . Te kilesā taṃ puggalaṃ sahanti parisahanti abhibhavanti ajjhottharanti pariyādiyanti maddantīti – evampi abalā naṃ balīyantīti.

    મદ્દન્તે નં પરિસ્સયાતિ. દ્વે પરિસ્સયા – પાકટપરિસ્સયા ચ પટિચ્છન્નપરિસ્સયા ચ. કતમે પાકટપરિસ્સયા? સીહા બ્યગ્ઘા દીપી અચ્છા તરચ્છા કોકા મહિંસા 31 હત્થી અહિવિચ્છિકા સતપદી, ચોરા વા અસ્સુ માનવા વા કતકમ્મા વા અકતકમ્મા વા, ચક્ખુરોગો સોતરોગો ઘાનરોગો જિવ્હારોગો કાયરોગો સીસરોગો કણ્ણરોગો મુખરોગો દન્તરોગો, કાસો સાસો પિનાસો ડાહો જરો, કુચ્છિરોગો મુચ્છા પક્ખન્દિકા સૂલા વિસૂચિકા, કુટ્ઠં ગણ્ડો કિલાસો સોસો અપમારો, દદ્દુ કણ્ડુ કચ્છુ રખસા 32 વિતચ્છિકા લોહિતપિત્તં, મધુમેહો અંસા પિળકા ભગન્દલા, પિત્તસમુટ્ઠાના આબાધા સેમ્હસમુટ્ઠાના આબાધા વાતસમુટ્ઠાના આબાધા સન્નિપાતિકા આબાધા ઉતુપરિણામજા આબાધા વિસમપરિહારજા આબાધા, ઓપક્કમિકા આબાધા કમ્મવિપાકજા આબાધા, સીતં ઉણ્હં જિઘચ્છા પિપાસા ઉચ્ચારો પસ્સાવો ડંસમકસવાતાતપસરીસપસમ્ફસ્સા ઇતિ વા – ઇમે વુચ્ચન્તિ પાકટપરિસ્સયા.

    Maddante naṃ parissayāti. Dve parissayā – pākaṭaparissayā ca paṭicchannaparissayā ca. Katame pākaṭaparissayā? Sīhā byagghā dīpī acchā taracchā kokā mahiṃsā 33 hatthī ahivicchikā satapadī, corā vā assu mānavā vā katakammā vā akatakammā vā, cakkhurogo sotarogo ghānarogo jivhārogo kāyarogo sīsarogo kaṇṇarogo mukharogo dantarogo, kāso sāso pināso ḍāho jaro, kucchirogo mucchā pakkhandikā sūlā visūcikā, kuṭṭhaṃ gaṇḍo kilāso soso apamāro, daddu kaṇḍu kacchu rakhasā 34 vitacchikā lohitapittaṃ, madhumeho aṃsā piḷakā bhagandalā, pittasamuṭṭhānā ābādhā semhasamuṭṭhānā ābādhā vātasamuṭṭhānā ābādhā sannipātikā ābādhā utupariṇāmajā ābādhā visamaparihārajā ābādhā, opakkamikā ābādhā kammavipākajā ābādhā, sītaṃ uṇhaṃ jighacchā pipāsā uccāro passāvo ḍaṃsamakasavātātapasarīsapasamphassā iti vā – ime vuccanti pākaṭaparissayā.

    કતમે પટિચ્છન્નપરિસ્સયા? કાયદુચ્ચરિતં વચીદુચ્ચરિતં મનોદુચ્ચરિતં , કામચ્છન્દનીવરણં બ્યાપાદનીવરણં થિનમિદ્ધનીવરણં ઉદ્ધચ્ચકુક્કુચ્ચનીવરણં વિચિકિચ્છાનીવરણં, રાગો દોસો મોહો કોધો ઉપનાહો મક્ખો પળાસો ઇસ્સા મચ્છરિયં, માયા સાઠેય્યં થમ્ભો સારમ્ભો માનો અતિમાનો મદો પમાદો, સબ્બે કિલેસા સબ્બે દુચ્ચરિતા સબ્બે દરથા સબ્બે પરિળાહા સબ્બે સન્તાપા સબ્બાકુસલાભિસઙ્ખારા – ઇમે વુચ્ચન્તિ પટિચ્છન્નપરિસ્સયા.

    Katame paṭicchannaparissayā? Kāyaduccaritaṃ vacīduccaritaṃ manoduccaritaṃ , kāmacchandanīvaraṇaṃ byāpādanīvaraṇaṃ thinamiddhanīvaraṇaṃ uddhaccakukkuccanīvaraṇaṃ vicikicchānīvaraṇaṃ, rāgo doso moho kodho upanāho makkho paḷāso issā macchariyaṃ, māyā sāṭheyyaṃ thambho sārambho māno atimāno mado pamādo, sabbe kilesā sabbe duccaritā sabbe darathā sabbe pariḷāhā sabbe santāpā sabbākusalābhisaṅkhārā – ime vuccanti paṭicchannaparissayā.
