Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    ૭. કામસુત્તવણ્ણના

    7. Kāmasuttavaṇṇanā

    . સત્તમે અસન્તિ લૂનન્તિ તેનાતિ અસિતં, દાત્તં. વિવિધા આભઞ્જન્તિ ભારં ઓલમ્બેન્તિ તેનાતિ બ્યાભઙ્ગી, વિધં. કુલપુત્તોતિ એત્થ દુવિધો કુલપુત્તો જાતિકુલપુત્તો, આચારકુલપુત્તો ચ. તત્થ ‘‘તેન ખો પન સમયેન રટ્ઠપાલો નામ કુલપુત્તો તસ્મિંયેવ થુલ્લકોટ્ઠિકે અગ્ગકુલિકસ્સ પુત્તો’’તિ (મ॰ નિ॰ ૨.૨૯૪) એવં આગતો ઉચ્ચકુલપ્પસુતો જાતિકુલપુત્તો નામ. ‘‘યે તે કુલપુત્તા સદ્ધા અગારસ્મા અનગારિયં પબ્બજિતા’’તિ (મ॰ નિ॰ ૧.૩૪) એવં આગતા પન યત્થ કત્થચિ કુલે પસુતાપિ આચારસમ્પન્ના આચારકુલપુત્તો નામ. ઇધ પન આચારકુલપુત્તો અધિપ્પેતો. તેનાહ ‘‘કુલપુત્તોતિ આચારકુલપુત્તો’’તિ. યુત્તન્તિ અનુચ્છવિકં, એવં વત્તબ્બતં અરહતીતિ અત્થો. સેસમેત્થ ઉત્તાનમેવ.

    7. Sattame asanti lūnanti tenāti asitaṃ, dāttaṃ. Vividhā ābhañjanti bhāraṃ olambenti tenāti byābhaṅgī, vidhaṃ. Kulaputtoti ettha duvidho kulaputto jātikulaputto, ācārakulaputto ca. Tattha ‘‘tena kho pana samayena raṭṭhapālo nāma kulaputto tasmiṃyeva thullakoṭṭhike aggakulikassa putto’’ti (ma. ni. 2.294) evaṃ āgato uccakulappasuto jātikulaputto nāma. ‘‘Ye te kulaputtā saddhā agārasmā anagāriyaṃ pabbajitā’’ti (ma. ni. 1.34) evaṃ āgatā pana yattha katthaci kule pasutāpi ācārasampannā ācārakulaputto nāma. Idha pana ācārakulaputto adhippeto. Tenāha ‘‘kulaputtoti ācārakulaputto’’ti. Yuttanti anucchavikaṃ, evaṃ vattabbataṃ arahatīti attho. Sesamettha uttānameva.

    કામસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Kāmasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૭. કામસુત્તં • 7. Kāmasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૭. કામસુત્તવણ્ણના • 7. Kāmasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact