Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણી-અનુટીકા • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā

    કામાવચરકુસલપદભાજનીયવણ્ણના

    Kāmāvacarakusalapadabhājanīyavaṇṇanā

    . અપ્પેતુન્તિ નિગમેતું. ‘‘પદભાજનીયં ન વુત્ત’’ન્તિ પદભાજનીયાવચનેન અપ્પનાવરોધં સાધેત્વા પદભાજનીયાવચનસ્સ કારણં વદન્તો ‘‘સરૂપેના’’તિઆદિમાહ. તત્થ ‘‘ફસ્સો હોતી’’તિઆદીસુ હોતિ-સદ્દો અત્થિ-સદ્દેન અનાનત્થોતિ અધિપ્પાયેન વુત્તં ‘‘દુતિયેન હોતિ-સદ્દેના’’તિ. પુબ્બે અટ્ઠકથાધિપ્પાયેન વત્વા યથાવુત્તસ્સ પાળિપ્પદેસસ્સ અપ્પનાવરોધો સમત્થિતોતિ અત્તનો અધિપ્પાયં દસ્સેન્તો ‘‘સઙ્ખેપેના’’તિઆદિમાહ.

    1. Appetunti nigametuṃ. ‘‘Padabhājanīyaṃ na vutta’’nti padabhājanīyāvacanena appanāvarodhaṃ sādhetvā padabhājanīyāvacanassa kāraṇaṃ vadanto ‘‘sarūpenā’’tiādimāha. Tattha ‘‘phasso hotī’’tiādīsu hoti-saddo atthi-saddena anānatthoti adhippāyena vuttaṃ ‘‘dutiyena hoti-saddenā’’ti. Pubbe aṭṭhakathādhippāyena vatvā yathāvuttassa pāḷippadesassa appanāvarodho samatthitoti attano adhippāyaṃ dassento ‘‘saṅkhepenā’’tiādimāha.

    ઞાતું ઇચ્છિતોતિ લક્ખણસ્સ પુચ્છાવિસયતં દસ્સેતું વુત્તં. યેન કેનચીતિ દસ્સનાદિવિસેસયુત્તેન, ઇતરેન વા. અવત્થાવિસેસો હિ ઞાણસ્સ દસ્સનતુલનતીરણાનિ. ‘‘અદિટ્ઠત’’ન્તિઆદીસુ આહાતિ યોજેતબ્બં, સબ્બત્થ ચ લક્ખણસ્સાતિ. તઞ્હેત્થ અધિકતન્તિ. અદિટ્ઠં જોતીયતિ એતાયાતિ એતેન દિટ્ઠં સંસન્દતિ એતાયાતિ દિટ્ઠસંસન્દના. વિમતિં છિન્દતિ એતાયાતિ વિમતિચ્છેદનાતિ એતાસમ્પિ સદ્દત્થો નયતો દસ્સિતો, અત્થતો પન સબ્બાપિ તથાપવત્તં વચનં, તદુપ્પાદકો વા ચિત્તુપ્પાદોતિ વેદિતબ્બં.

    Ñātuṃicchitoti lakkhaṇassa pucchāvisayataṃ dassetuṃ vuttaṃ. Yena kenacīti dassanādivisesayuttena, itarena vā. Avatthāviseso hi ñāṇassa dassanatulanatīraṇāni. ‘‘Adiṭṭhata’’ntiādīsu āhāti yojetabbaṃ, sabbattha ca lakkhaṇassāti. Tañhettha adhikatanti. Adiṭṭhaṃ jotīyati etāyāti etena diṭṭhaṃ saṃsandati etāyāti diṭṭhasaṃsandanā. Vimatiṃ chindati etāyāti vimaticchedanāti etāsampi saddattho nayato dassito, atthato pana sabbāpi tathāpavattaṃ vacanaṃ, taduppādako vā cittuppādoti veditabbaṃ.

    અઞ્ઞમઞ્ઞતો પભિજ્જતીતિ પભેદો, વિસેસો, તેન પભેદેન. ધમ્માનં દેસનન્તિ કિઞ્ચાપિ સમયભૂમિજાતિઆરમ્મણસભાવાદિવસેન અનવસેસપ્પભેદપરિગ્ગહતો નિદ્દેસદેસનાવ વત્તું યુત્તા, તથાપિ કુસલાદિમાતિકાપદસઙ્ગહિતવિસેસોયેવ ઇધ પભેદોતિ અધિપ્પેતોતિ વુત્તં ‘‘પભેદ…પે॰… દેસનં આહા’’તિ. તેનેવાહ અટ્ઠકથાયં ‘‘કુસલ…પે॰… દીપેત્વાતિ ફસ્સો હોતિ…પે॰… અવિક્ખેપો હોતી’’તિ (ધ॰ સ॰ અટ્ઠ॰ ધમ્મુદ્દેસવાર ફસ્સપઞ્ચમકરાસિવણ્ણના). ‘‘ફસ્સો ફુસના’’તિઆદિના ચ પભેદવન્તોવ સાતિસયં નિદ્દિટ્ઠા, ન પન માતિકાયં વુત્તપ્પભેદોતિ પભેદવન્તદસ્સનં નિદ્દેસો. ઇદં વુત્તં હોતીતિઆદિના ‘‘પભેદે…પે॰… દસ્સનત્થ’’ન્તિ ઇમસ્સ વાક્યસ્સ પિણ્ડત્થમાહ. યદિ ધમ્મા એવ પુચ્છિતબ્બા વિસ્સજ્જેતબ્બા ચ, કસ્મા કુસલાતિ પભેદવચનન્તિ આહ ‘‘તે પના’’તિઆદિ. ન હિ પભેદેહિ વિના પભેદવન્તો અત્થીતિ. ‘‘ઇમે ધમ્મા કુસલા’’તિ એતેન ‘‘ફસ્સો હોતી’’તિ, ‘‘ફસ્સો ફુસના’’તિ ચ આદિના ઉદ્દિટ્ઠનિદ્દિટ્ઠાનં ધમ્માનં કુસલભાવો વિસ્સજ્જિતો હોતીતિ ઇમિના અધિપ્પાયેન ‘‘ઇમે ધમ્મા કુસલાતિ વિસ્સજ્જનેપી’’તિ આહ. ઇમસ્મિઞ્હીતિ હિ-સદ્દો કારણત્થો. તેન યસ્મા ધમ્માવ દેસેતબ્બા, તે ચ કુસલા…પે॰… ભેદા દેસેતબ્બા , તસ્માતિ એવં વા યોજના. ધમ્માનમેવાતિ અવધારણફલં દસ્સેતિ ‘‘અવોહારદેસનાતો’’તિ. અત્થાનઞ્ચાતિ -સદ્દેન ‘‘ફસ્સો ફુસના’’તિ એવમાદિસભાવનિરુત્તિં યથાવુત્તધમ્માદિઞાણઞ્ચ સઙ્ગણ્હાતિ. ‘‘ઇતિ એવં અયં પવત્તેતબ્બો નિવત્તેતબ્બો ચા’’તિ તથા તથા વિધેતબ્બભાવો ઇતિકત્તબ્બતા, તાય યુત્તો ઇતિ…પે॰… યુત્તો , તસ્સ વિધેતબ્બસ્સાતિ અત્થો, વિસેસનત્તા પભેદસ્સાતિ અધિપ્પાયો.

    Aññamaññato pabhijjatīti pabhedo, viseso, tena pabhedena. Dhammānaṃ desananti kiñcāpi samayabhūmijātiārammaṇasabhāvādivasena anavasesappabhedapariggahato niddesadesanāva vattuṃ yuttā, tathāpi kusalādimātikāpadasaṅgahitavisesoyeva idha pabhedoti adhippetoti vuttaṃ ‘‘pabheda…pe… desanaṃ āhā’’ti. Tenevāha aṭṭhakathāyaṃ ‘‘kusala…pe… dīpetvāti phasso hoti…pe… avikkhepo hotī’’ti (dha. sa. aṭṭha. dhammuddesavāra phassapañcamakarāsivaṇṇanā). ‘‘Phasso phusanā’’tiādinā ca pabhedavantova sātisayaṃ niddiṭṭhā, na pana mātikāyaṃ vuttappabhedoti pabhedavantadassanaṃ niddeso. Idaṃ vuttaṃ hotītiādinā ‘‘pabhede…pe… dassanattha’’nti imassa vākyassa piṇḍatthamāha. Yadi dhammā eva pucchitabbā vissajjetabbā ca, kasmā kusalāti pabhedavacananti āha ‘‘te panā’’tiādi. Na hi pabhedehi vinā pabhedavanto atthīti. ‘‘Ime dhammā kusalā’’ti etena ‘‘phasso hotī’’ti, ‘‘phasso phusanā’’ti ca ādinā uddiṭṭhaniddiṭṭhānaṃ dhammānaṃ kusalabhāvo vissajjito hotīti iminā adhippāyena ‘‘ime dhammā kusalāti vissajjanepī’’ti āha. Imasmiñhīti hi-saddo kāraṇattho. Tena yasmā dhammāva desetabbā, te ca kusalā…pe… bhedā desetabbā , tasmāti evaṃ vā yojanā. Dhammānamevāti avadhāraṇaphalaṃ dasseti ‘‘avohāradesanāto’’ti. Atthānañcāti ca-saddena ‘‘phasso phusanā’’ti evamādisabhāvaniruttiṃ yathāvuttadhammādiñāṇañca saṅgaṇhāti. ‘‘Iti evaṃ ayaṃ pavattetabbo nivattetabbo cā’’ti tathā tathā vidhetabbabhāvo itikattabbatā, tāya yutto iti…pe… yutto, tassa vidhetabbassāti attho, visesanattā pabhedassāti adhippāyo.

    ઇતિકત્તબ્બતાયુત્તસ્સ વિસેસિતબ્બત્તા ઉદ્દેસો ધમ્મપ્પધાનો, તસ્મા તત્થ ધમ્મસ્સ વિસેસિતબ્બત્તા ‘‘કુસલા ધમ્મા’’તિ અયં પદાનુક્કમો કતો. પુચ્છા સંસયિતપ્પધાના અનિચ્છિતનિચ્છયનાય પવત્તેતબ્બત્તા. તેન સબ્બધમ્મેસુ સમુગ્ઘાટિતવિચિકિચ્છાનુસયાનમ્પિ પુચ્છા દેસેતબ્બપુગ્ગલગતસંસયાપત્તિં અત્તનિ આરોપેત્વા સંસયાપન્નેહિ વિય પવત્તીયતીતિ દસ્સેતિ. કામાવચરાદિભેદો વિય કુસલાદિભાવેન કુસલાદિભેદો ધમ્મભાવેન નિયતોતિ ધમ્માતિ વુત્તે નિચ્છયાભાવતો ‘‘કુસલા નુ ખો અકુસલા નુ ખો’’તિઆદિના સંસયો હોતીતિ આહ ‘‘કુસલાદિભેદો પન સંસયિતો’’તિ. ધમ્મભાવો પન કુસલાદીસુ એકન્તિકત્તા નિચ્છિતોયેવાતિ વુત્તં ‘‘ન ચ ધમ્મભાવો સંસયિતો’’તિ. તેન સંસયિતો નિચ્છેતબ્બભાવેન પધાનો એત્થ કુસલભાવો, ન તથા ધમ્મભાવોતિ ધમ્મા કુસલાતિ વુત્તન્તિ દસ્સેતિ.

    Itikattabbatāyuttassa visesitabbattā uddeso dhammappadhāno, tasmā tattha dhammassa visesitabbattā ‘‘kusalā dhammā’’ti ayaṃ padānukkamo kato. Pucchā saṃsayitappadhānā anicchitanicchayanāya pavattetabbattā. Tena sabbadhammesu samugghāṭitavicikicchānusayānampi pucchā desetabbapuggalagatasaṃsayāpattiṃ attani āropetvā saṃsayāpannehi viya pavattīyatīti dasseti. Kāmāvacarādibhedo viya kusalādibhāvena kusalādibhedo dhammabhāvena niyatoti dhammāti vutte nicchayābhāvato ‘‘kusalā nu kho akusalā nu kho’’tiādinā saṃsayo hotīti āha ‘‘kusalādibhedo pana saṃsayito’’ti. Dhammabhāvo pana kusalādīsu ekantikattā nicchitoyevāti vuttaṃ ‘‘na ca dhammabhāvo saṃsayito’’ti. Tena saṃsayito nicchetabbabhāvena padhāno ettha kusalabhāvo, na tathā dhammabhāvoti dhammā kusalāti vuttanti dasseti.

    ચિત્તુપ્પાદસમયેતિ ચિત્તસ્સ ઉપ્પજ્જનસમયે. ‘‘અથ વિજ્જમાને’’તિ એત્થ અથ-સદ્દસ્સ અત્થમાહ ‘‘પચ્છા’’તિ. ભોજનગમનાદીહિ સમયેકદેસનાનત્તં દસ્સેત્વા અવસેસનાનત્તં દસ્સેતું ‘‘સમવાયાદી’’તિ વુત્તં. વિસેસિતાતિ એતેન ‘‘નિયમિતા’’તિ પદસ્સ અત્થં વિવરતિ, તસ્મા યથાવુત્તચિત્તવિસેસિતબ્બતો સમયતોતિ અત્થો. યથાધિપ્પેતાનન્તિ કામાવચરાદિવિસેસયુત્તાનં. ‘‘તસ્મિં સમયે’’તિ ચિત્તુપ્પત્તિયા વિસેસિતબ્બોપિ સમયો યેન ચિત્તેન ઉપ્પજ્જમાનેન વિસેસીયતિ, તસ્સેવ ચિત્તસ્સ ‘‘યસ્મિં સમયે’’તિ એત્થ સયં વિસેસનભાવં આપજ્જતિ. તથા ‘‘તસ્મિં સમયે’’તિ એત્થ વિસેસનભૂતં ચિત્તં અત્તના વિસેસિતબ્બસમયસ્સ ઉપકારત્થં ‘‘યસ્મિં સમયે…પે॰… ચિત્ત’’ન્તિ વિસેસિતબ્બભાવં આપજ્જતિ. ઉપકારોતિ ચ અઞ્ઞમઞ્ઞં અવચ્છેદકાવચ્છિન્દિતબ્બભાવોતિ દટ્ઠબ્બં. પુરિમધમ્માનં ભઙ્ગસમકાલં, ભઙ્ગાનન્તરમેવ વા પચ્છિમધમ્માનં ઉપ્પત્તિ પુરિમપચ્છિમાનં નિરન્તરતા કેનચિ અનન્તરિતતા. યાય ભાવપક્ખસ્સ બલવભાવેન પટિચ્છાદિતો વિય હુત્વા અભાવપક્ખો ન પઞ્ઞાયતીતિ તદેવેતન્તિ ગહણવસેન પચુરજનો વિપરિયેસિતો, સોયમત્થો અલાતચક્કેન સુપાકટો હોતિ. તેનેવાહ ‘‘એકીભૂતાનમિવા’’તિ . એકસમૂહવસેન એકીભૂતાનમિવ પવત્તિ સમૂહઘનતા, દુબ્બિઞ્ઞેય્યકિચ્ચભેદવસેન એકીભૂતાનમિવ પવત્તિ કિચ્ચઘનતાતિ યોજના. એત્થ ચ પચ્ચયપચ્ચયુપ્પન્નભાવેન પવત્તમાનાનં અનેકેસં ધમ્માનં કાલસભાવબ્યાપારારમ્મણેહિ દુબ્બિઞ્ઞેય્યભેદતાય એકીભૂતાનમિવ ગહેતબ્બતા યથાક્કમં સન્તતિઘનતાદયોતિ દટ્ઠબ્બં.

    Cittuppādasamayeti cittassa uppajjanasamaye. ‘‘Atha vijjamāne’’ti ettha atha-saddassa atthamāha ‘‘pacchā’’ti. Bhojanagamanādīhi samayekadesanānattaṃ dassetvā avasesanānattaṃ dassetuṃ ‘‘samavāyādī’’ti vuttaṃ. Visesitāti etena ‘‘niyamitā’’ti padassa atthaṃ vivarati, tasmā yathāvuttacittavisesitabbato samayatoti attho. Yathādhippetānanti kāmāvacarādivisesayuttānaṃ. ‘‘Tasmiṃ samaye’’ti cittuppattiyā visesitabbopi samayo yena cittena uppajjamānena visesīyati, tasseva cittassa ‘‘yasmiṃ samaye’’ti ettha sayaṃ visesanabhāvaṃ āpajjati. Tathā ‘‘tasmiṃ samaye’’ti ettha visesanabhūtaṃ cittaṃ attanā visesitabbasamayassa upakāratthaṃ ‘‘yasmiṃ samaye…pe… citta’’nti visesitabbabhāvaṃ āpajjati. Upakāroti ca aññamaññaṃ avacchedakāvacchinditabbabhāvoti daṭṭhabbaṃ. Purimadhammānaṃ bhaṅgasamakālaṃ, bhaṅgānantarameva vā pacchimadhammānaṃ uppatti purimapacchimānaṃ nirantaratā kenaci anantaritatā. Yāya bhāvapakkhassa balavabhāvena paṭicchādito viya hutvā abhāvapakkho na paññāyatīti tadevetanti gahaṇavasena pacurajano vipariyesito, soyamattho alātacakkena supākaṭo hoti. Tenevāha ‘‘ekībhūtānamivā’’ti . Ekasamūhavasena ekībhūtānamiva pavatti samūhaghanatā, dubbiññeyyakiccabhedavasena ekībhūtānamiva pavatti kiccaghanatāti yojanā. Ettha ca paccayapaccayuppannabhāvena pavattamānānaṃ anekesaṃ dhammānaṃ kālasabhāvabyāpārārammaṇehi dubbiññeyyabhedatāya ekībhūtānamiva gahetabbatā yathākkamaṃ santatighanatādayoti daṭṭhabbaṃ.

    સહકારીકારણસન્નિજ્ઝં સમેતીતિ સમયો, સમવેતીતિ અત્થોતિ સમય-સદ્દસ્સ સમવાયત્થતં દસ્સેન્તો ‘‘પચ્ચયસામગ્ગિ’’ન્તિ આહ. સમેતિ સમાગચ્છતિ એત્થ મગ્ગબ્રહ્મચરિયં તદાધારપુગ્ગલેહીતિ સમયો, ખણો. સમેન્તિ એત્થ, એતેન વા, સમાગચ્છન્તિ ધમ્મા સહજાતધમ્મેહિ ઉપ્પાદાદીહિ વાતિ સમયો, કાલો. ધમ્મપ્પવત્તિમત્તતાય અત્થતો અભૂતોપિ હિ કાલો ધમ્મપ્પવત્તિયા અધિકરણં કરણં વિય ચ પરિકપ્પનામત્તસિદ્ધેન રૂપેન વોહરીયતીતિ. સમં, સહ વા અવયવાનં અયનં પવત્તિ અવટ્ઠાનન્તિ સમયો, સમૂહો યથા ‘‘સમુદાયો’’તિ. અવયવસહાવટ્ઠાનમેવ હિ સમૂહો. પચ્ચયન્તરસમાગમે એતિ ફલં એતસ્મા ઉપ્પજ્જતિ પવત્તતિ ચાતિ સમયો, હેતુ યથા ‘‘સમુદયો’’તિ. સમેતિ સમ્બન્ધો એતિ સવિસયે પવત્તતિ, સમ્બન્ધા વા અયન્તિ એતેનાતિ સમયો, દિટ્ઠિ. દિટ્ઠિસંયોજનેન હિ સત્તા અતિવિય બજ્ઝન્તીતિ. સમયનં સઙ્ગતિ સમોધાનન્તિ સમયો, પટિલાભો. સમસ્સ નિરોધસ્સ યાનં, સમ્મા વા યાનં અપગમો અપ્પવત્તીતિ સમયો, પહાનં. અભિમુખભાવેન સમ્મા એતબ્બો અભિસમેતબ્બો અધિગન્તબ્બોતિ અવિપરીતો સભાવો અભિસમયો. અભિમુખભાવેન સમ્મા વા એતિ ગચ્છતિ બુજ્ઝતીતિ અભિસમયો, અવિરાધેત્વા ધમ્માનં અવિપરીતસભાવાવબોધો. એત્થ ચ ઉપસગ્ગાનં જોતકમત્તત્તા તસ્સ તસ્સ અત્થસ્સ વાચકો સમય-સદ્દો એવાતિ સઉપસગ્ગોપિ વુત્તો. તાનેવાતિ પીળનાદીનેવ. વિપ્ફારિકતા સેરિભાવેન કિરિયાસુ ઉસ્સાહનપરિનિપ્ફન્નો.

    Sahakārīkāraṇasannijjhaṃ sametīti samayo, samavetīti atthoti samaya-saddassa samavāyatthataṃ dassento ‘‘paccayasāmaggi’’nti āha. Sameti samāgacchati ettha maggabrahmacariyaṃ tadādhārapuggalehīti samayo, khaṇo. Samenti ettha, etena vā, samāgacchanti dhammā sahajātadhammehi uppādādīhi vāti samayo, kālo. Dhammappavattimattatāya atthato abhūtopi hi kālo dhammappavattiyā adhikaraṇaṃ karaṇaṃ viya ca parikappanāmattasiddhena rūpena voharīyatīti. Samaṃ, saha vā avayavānaṃ ayanaṃ pavatti avaṭṭhānanti samayo, samūho yathā ‘‘samudāyo’’ti. Avayavasahāvaṭṭhānameva hi samūho. Paccayantarasamāgame eti phalaṃ etasmā uppajjati pavattati cāti samayo, hetu yathā ‘‘samudayo’’ti. Sameti sambandho eti savisaye pavattati, sambandhā vā ayanti etenāti samayo, diṭṭhi. Diṭṭhisaṃyojanena hi sattā ativiya bajjhantīti. Samayanaṃ saṅgati samodhānanti samayo, paṭilābho. Samassa nirodhassa yānaṃ, sammā vā yānaṃ apagamo appavattīti samayo, pahānaṃ. Abhimukhabhāvena sammā etabbo abhisametabbo adhigantabboti aviparīto sabhāvo abhisamayo. Abhimukhabhāvena sammā vā eti gacchati bujjhatīti abhisamayo, avirādhetvā dhammānaṃ aviparītasabhāvāvabodho. Ettha ca upasaggānaṃ jotakamattattā tassa tassa atthassa vācako samaya-saddo evāti saupasaggopi vutto. Tānevāti pīḷanādīneva. Vipphārikatā seribhāvena kiriyāsu ussāhanaparinipphanno.

    કેસુચીતિ અકુસલવિપાકાદીસુ. ખણસ્સ અસમ્ભવો તેન વિનાભાવોતિ આહ ‘‘નનૂ’’તિઆદિ. ધમ્મેનેવાતિ વિસેસન્તરરહિતેન. તંયેવ હિ અવધારણેન નિવત્તિતં વિસેસં દસ્સેતિ ‘‘ન તસ્સ પવત્તિત્થા’’તિઆદિના. યથા વા તથા વાતિ કાલેન લોકો પવત્તતિ નિવત્તતીતિ વા કાલો નામ ભાવો વત્તનલક્ખણો ભાવાનં પવત્તિઓકાસદાયકોતિ વા યેન તેન પકારેન. ઇધ ઉત્તમહેતુનો સમ્ભવો એવ નત્થીતિ હેતુહેતુસાધારણહેતૂયેવ પટિસેધેતિ. તપ્પચ્ચયતં અનેકપચ્ચયતં.

    Kesucīti akusalavipākādīsu. Khaṇassa asambhavo tena vinābhāvoti āha ‘‘nanū’’tiādi. Dhammenevāti visesantararahitena. Taṃyeva hi avadhāraṇena nivattitaṃ visesaṃ dasseti ‘‘na tassa pavattitthā’’tiādinā. Yathā vā tathā vāti kālena loko pavattati nivattatīti vā kālo nāma bhāvo vattanalakkhaṇo bhāvānaṃ pavattiokāsadāyakoti vā yena tena pakārena. Idha uttamahetuno sambhavo eva natthīti hetuhetusādhāraṇahetūyeva paṭisedheti. Tappaccayataṃ anekapaccayataṃ.

    પકતિસ્સરવાદગ્ગહણં નિદસ્સનમત્તં દટ્ઠબ્બં. પજાપતિપુરિસકાલવાદાદયોપિ ‘‘એકકારણવાદો’’તિ. વા-સદ્દેન વા તેસમ્પિ સઙ્ગહો દટ્ઠબ્બો. અવયવ…પે॰… દાયો વુત્તો અવયવધમ્મેન સમુદાયસ્સ અપદિસિતબ્બત્તા, યથા ‘‘સમં ચુણ્ણં, અલઙ્કતો દેવદત્તો’’તિ ચ. અનિપ્ફાદનં નિપ્ફાદનાભાવો અહેતુભાવો. નિપ્ફાદેતું અસમત્થસ્સ પન પચ્ચયન્તરાનં સહસ્સેપિ સમાગતે નત્થેવ સમત્થતાતિ આહ ‘‘નિપ્ફાદનસમત્થસ્સા’’તિ. એત્થ ચ સહકારીકારણાયત્તા ફલુપ્પાદના પચ્ચયધમ્માનં અઞ્ઞમઞ્ઞાપેક્ખાતિ વુત્તાતિ અપેક્ખા વિયાતિ અપેક્ખા દટ્ઠબ્બા.

    Pakatissaravādaggahaṇaṃ nidassanamattaṃ daṭṭhabbaṃ. Pajāpatipurisakālavādādayopi ‘‘ekakāraṇavādo’’ti. -saddena vā tesampi saṅgaho daṭṭhabbo. Avayava…pe… dāyo vutto avayavadhammena samudāyassa apadisitabbattā, yathā ‘‘samaṃ cuṇṇaṃ, alaṅkato devadatto’’ti ca. Anipphādanaṃ nipphādanābhāvo ahetubhāvo. Nipphādetuṃ asamatthassa pana paccayantarānaṃ sahassepi samāgate nattheva samatthatāti āha ‘‘nipphādanasamatthassā’’ti. Ettha ca sahakārīkāraṇāyattā phaluppādanā paccayadhammānaṃ aññamaññāpekkhāti vuttāti apekkhā viyāti apekkhā daṭṭhabbā.

    નિબ્યાપારેસુ અબ્યાવટેસુ. એકેકસ્મિન્તિ અટ્ઠકથાયં આમેડિતવચનસ્સ લુત્તનિદ્દિટ્ઠતં દસ્સેતિ. સતિ ચ આમેડિતે સિદ્ધો બહુભાવોતિ. અન્ધસતં પસ્સતીતિ ચ પચ્ચત્તવચનં નિદ્ધારણે ભુમ્મવસેન પરિણામેત્વા ‘‘અન્ધસતે’’તિ આહ. તથા એકેકસ્મિન્તિ ઇમિના વિસું અસમત્થતા જોતિતાતિ અન્ધસતં પસ્સતીતિ સમુદિતં પસ્સતીતિ અત્થતો અયમત્થો આપન્નોતિ આહ ‘‘અન્ધસતં સહિતં પસ્સતીતિ અધિપ્પાયો’’તિ. અઞ્ઞથાતિ યથારુતવસેન અત્થે ગય્હમાને. યસ્મા અસા…પે॰… સિદ્ધો સિવિકુબ્બહનાદીસુ, તસ્મા નાયમત્થો સાધેતબ્બો. ઇદાનિ તસ્સત્થસ્સ સુપાકટભાવેન અસાધેતબ્બતં દસ્સેન્તો ‘‘વિસુ’’ન્તિઆદિમાહ.

    Nibyāpāresu abyāvaṭesu. Ekekasminti aṭṭhakathāyaṃ āmeḍitavacanassa luttaniddiṭṭhataṃ dasseti. Sati ca āmeḍite siddho bahubhāvoti. Andhasataṃ passatīti ca paccattavacanaṃ niddhāraṇe bhummavasena pariṇāmetvā ‘‘andhasate’’ti āha. Tathā ekekasminti iminā visuṃ asamatthatā jotitāti andhasataṃ passatīti samuditaṃ passatīti atthato ayamattho āpannoti āha ‘‘andhasataṃ sahitaṃ passatīti adhippāyo’’ti. Aññathāti yathārutavasena atthe gayhamāne. Yasmā asā…pe… siddho sivikubbahanādīsu, tasmā nāyamattho sādhetabbo. Idāni tassatthassa supākaṭabhāvena asādhetabbataṃ dassento ‘‘visu’’ntiādimāha.

    એતેનુપાયેનાતિ યોયં ખણસઙ્ખાતો સમયો કુસલુપ્પત્તિયા દુલ્લભભાવં દીપેતિ. અત્તનો દુલ્લભતાયાતિ એત્થ ખણત્થો વા સમય-સદ્દો ખણસઙ્ખાતો સમયોતિ અત્થો વુત્તો. એતેન ઉપાયભૂતેન નયભૂતેન. યોજના કાતબ્બાતિ એત્થાયં યોજના – સમવાય…પે॰… વુત્તિં દીપેતિ સયં પચ્ચયસામગ્ગિભાવતો, સમવાયત્થો વા સમય-સદ્દો સમવાયસઙ્ખાતો સમયો. સો યાય પચ્ચયસામગ્ગિયા સતીતિ ઇમસ્સ અત્થસ્સ પકાસનવસેન ધમ્માનં અનેકહેતુતો વુત્તિં દીપેતિ. કાલ…પે॰… પરિત્તતં દીપેતિ અત્તનો અતિપરિત્તતાય. સમૂહ…પે॰… સહુપ્પત્તિં દીપેતિ સયં ધમ્માનં સમુદાયભાવતો. હેતુ…પે॰… વુત્તિતં દીપેતિ સતિ એવ અત્તનિ અત્તનો ફલાનં સમ્ભવતોતિ. અત્થપક્ખે ચ સદ્દપક્ખે ચ યસ્મિં અતિપરિત્તે કાલે યસ્મિં ધમ્મસમુદાયે યમ્હિ હેતુમ્હિ સતીતિ એતસ્સ અત્થસ્સ ઞાપનવસેન તદાધારાય તદધીનાય ચ કુસલધમ્મપ્પવત્તિયા દુપ્પટિવિજ્ઝતં અનેકેસં સહુપ્પત્તિં પરાધીનપ્પત્તિઞ્ચ દીપેતીતિ.

    Etenupāyenāti yoyaṃ khaṇasaṅkhāto samayo kusaluppattiyā dullabhabhāvaṃ dīpeti. Attano dullabhatāyāti ettha khaṇattho vā samaya-saddo khaṇasaṅkhāto samayoti attho vutto. Etena upāyabhūtena nayabhūtena. Yojanā kātabbāti etthāyaṃ yojanā – samavāya…pe… vuttiṃ dīpeti sayaṃ paccayasāmaggibhāvato, samavāyattho vā samaya-saddo samavāyasaṅkhāto samayo. So yāya paccayasāmaggiyā satīti imassa atthassa pakāsanavasena dhammānaṃ anekahetuto vuttiṃ dīpeti. Kāla…pe… parittataṃ dīpeti attano atiparittatāya. Samūha…pe… sahuppattiṃ dīpeti sayaṃ dhammānaṃ samudāyabhāvato. Hetu…pe… vuttitaṃ dīpeti sati eva attani attano phalānaṃ sambhavatoti. Atthapakkhe ca saddapakkhe ca yasmiṃ atiparitte kāle yasmiṃ dhammasamudāye yamhi hetumhi satīti etassa atthassa ñāpanavasena tadādhārāya tadadhīnāya ca kusaladhammappavattiyā duppaṭivijjhataṃ anekesaṃ sahuppattiṃ parādhīnappattiñca dīpetīti.

    દળ્હધમ્મા ધનુગ્ગહાતિ દળ્હધનુનો ઇસ્સાસા. દળ્હધનુ નામ દ્વિસહસ્સથામં વુચ્ચતિ. દ્વિસહસ્સથામન્તિ ચ યસ્સ આરોપિતસ્સ જિયાબદ્ધો લોહસીસાદીનં ભારો દણ્ડે ગહેત્વા યાવ કણ્ડપ્પમાણા ઉક્ખિત્તસ્સ પથવિતો મુચ્ચતિ. સિક્ખિતાતિ દસદ્વાદસવસ્સાનિ આચરિયકુલે ઉગ્ગહિતસિપ્પા. કતહત્થાતિ ધનુસ્મિં ચિણ્ણવસીભાવા. કોચિ સિપ્પમેવ ઉગ્ગણ્હાતિ, કતહત્થો ન હોતિ, ઇમે પન ન તથાતિ દસ્સેતિ. કતુપાસનાતિ રાજકુલાદીસુ દસ્સિતસિપ્પા. ચતુદ્દિસા ઠિતા અસ્સૂતિ એકસ્મિંયેવ પદેસે થમ્ભં વા રુક્ખં વા યં કિઞ્ચિ એકંયેવ નિસ્સાય ચતુદ્દિસાભિમુખા ઠિતા સિયુન્તિ અત્થો. એવં વુત્તજવનપુરિસસ્સાતિ ન એવરૂપો પુરિસો કોચિ ભૂતપુબ્બો અઞ્ઞત્ર બોધિસત્તેન. સો હિ જવનહંસકાલે એવરૂપમકાસિ. સુત્તે પન અભૂતપરિકપ્પનવસેન ઉપમામત્તં આહટં. તપ્પરભાવાતિ તપ્પરભાવતો હેતુસઙ્ખાતસ્સ સમયસ્સ પરાયત્તવુત્તિદીપને એકન્તબ્યાવટસભાવતોતિ અત્થો. યે પન ‘‘તપ્પરભાવો’’તિ પઠન્તિ, તેસં પચ્ચયાયત્તવુત્તિદીપનતો તપ્પરભાવો હેતુસઙ્ખાતસ્સ સમયસ્સ, તસ્મા તસ્સ પરાયત્તવુત્તિદીપનતા વુત્તાતિ યોજના. સમુદાયાયત્તતાદીપને તપ્પરો, તદેકદેસાયત્તતાદીપને તપ્પરો ન હોતીતિ આહ ‘‘અતપ્પરભાવતો’’તિ.

    Daḷhadhammā dhanuggahāti daḷhadhanuno issāsā. Daḷhadhanu nāma dvisahassathāmaṃ vuccati. Dvisahassathāmanti ca yassa āropitassa jiyābaddho lohasīsādīnaṃ bhāro daṇḍe gahetvā yāva kaṇḍappamāṇā ukkhittassa pathavito muccati. Sikkhitāti dasadvādasavassāni ācariyakule uggahitasippā. Katahatthāti dhanusmiṃ ciṇṇavasībhāvā. Koci sippameva uggaṇhāti, katahattho na hoti, ime pana na tathāti dasseti. Katupāsanāti rājakulādīsu dassitasippā. Catuddisā ṭhitā assūti ekasmiṃyeva padese thambhaṃ vā rukkhaṃ vā yaṃ kiñci ekaṃyeva nissāya catuddisābhimukhā ṭhitā siyunti attho. Evaṃ vuttajavanapurisassāti na evarūpo puriso koci bhūtapubbo aññatra bodhisattena. So hi javanahaṃsakāle evarūpamakāsi. Sutte pana abhūtaparikappanavasena upamāmattaṃ āhaṭaṃ. Tapparabhāvāti tapparabhāvato hetusaṅkhātassa samayassa parāyattavuttidīpane ekantabyāvaṭasabhāvatoti attho. Ye pana ‘‘tapparabhāvo’’ti paṭhanti, tesaṃ paccayāyattavuttidīpanato tapparabhāvo hetusaṅkhātassa samayassa, tasmā tassa parāyattavuttidīpanatā vuttāti yojanā. Samudāyāyattatādīpane tapparo, tadekadesāyattatādīpane tapparo na hotīti āha ‘‘atapparabhāvato’’ti.

    નનુ ચ તં તં ઉપાદાય પઞ્ઞત્તો કાલો વોહારમત્તકો, સો કથં આધારો તત્થ વુત્તધમ્માનન્તિ આહ ‘‘કાલોપિ હી’’તિઆદિ. યદિ કિરિયાય કિરિયન્તરલક્ખણં ભાવેનભાવલક્ખણં, કા પનેત્થ લક્ખણકિરિયાતિ આહ ‘‘ઇહાપી’’તિઆદિ. લક્ખણભૂતભાવયુત્તોતિ ઇતિ-સદ્દો હેતુઅત્થો. ઇદં વુત્તં હોતિ – યસ્મા સત્તાસઙ્ખાતાય લક્ખણકિરિયાય યુત્તો સમયો, તસ્મા તત્થ ભૂમિનિદ્દેસોતિ.

    Nanu ca taṃ taṃ upādāya paññatto kālo vohāramattako, so kathaṃ ādhāro tattha vuttadhammānanti āha ‘‘kālopi hī’’tiādi. Yadi kiriyāya kiriyantaralakkhaṇaṃ bhāvenabhāvalakkhaṇaṃ, kā panettha lakkhaṇakiriyāti āha ‘‘ihāpī’’tiādi. Lakkhaṇabhūtabhāvayuttoti iti-saddo hetuattho. Idaṃ vuttaṃ hoti – yasmā sattāsaṅkhātāya lakkhaṇakiriyāya yutto samayo, tasmā tattha bhūminiddesoti.

    ઉદ્દાનતોતિ યદિ સઙ્ખેપતોતિ અત્થો. નનુ ચ અવસિટ્ઠકિલેસાદયો વિય કિલેસકામોપિ અસ્સાદેતબ્બતાય વત્થુકામે સમવરુદ્ધો ઞાણં વિય ઞેય્યેતિ સઙ્ખેપતો એકોયેવ કામો સિયાતિ અનુયોગં સન્ધાયાહ ‘‘કિલેસકામો’’તિઆદિ. સહિતસ્સાતિ વિસયવિસયિભાવેન અવટ્ઠિતસ્સ. ‘‘ઉદ્દાનતો દ્વે કામા’’તિ કિઞ્ચાપિ સબ્બે કામા ઉદ્દિટ્ઠા, ‘‘ચતુન્નં અપાયાન’’ન્તિઆદિના પન વિસયસ્સ વિસેસિતત્તા ઓરમ્ભાગિયકિલેસભૂતો કામરાગો ઇધ કિલેસકામોતિ ગહિતોતિ ‘‘તેના’’તિઆદિમાહ. ચોદકો તસ્સ અધિપ્પાયં અજાનન્તો ‘‘નનુ ચા’’તિઆદિના અનુયુઞ્જતિ. ઇતરો પન ‘‘બહલકિલેસસ્સા’’તિઆદિના અત્તનો અધિપ્પાયં વિવરતિ.

    Uddānatoti yadi saṅkhepatoti attho. Nanu ca avasiṭṭhakilesādayo viya kilesakāmopi assādetabbatāya vatthukāme samavaruddho ñāṇaṃ viya ñeyyeti saṅkhepato ekoyeva kāmo siyāti anuyogaṃ sandhāyāha ‘‘kilesakāmo’’tiādi. Sahitassāti visayavisayibhāvena avaṭṭhitassa. ‘‘Uddānato dve kāmā’’ti kiñcāpi sabbe kāmā uddiṭṭhā, ‘‘catunnaṃ apāyāna’’ntiādinā pana visayassa visesitattā orambhāgiyakilesabhūto kāmarāgo idha kilesakāmoti gahitoti ‘‘tenā’’tiādimāha. Codako tassa adhippāyaṃ ajānanto ‘‘nanu cā’’tiādinā anuyuñjati. Itaro pana ‘‘bahalakilesassā’’tiādinā attano adhippāyaṃ vivarati.

    કામાવચરધમ્મેસુ વિમાનકપ્પરુક્ખાદિપ્પકારેસુ પરિત્તકુસલાદીસુ વા. નનુ ચ ‘‘ચતુન્નં અપાયાન’’ન્તિ વિસયસ્સ વિસેસિતત્તા રૂપારૂપધાતુગ્ગહણસ્સ અસમ્ભવોયેવાતિ? ન, ‘‘ઉદ્દાનતો દ્વે કામા’’તિ નિરવસેસતો કામાનં ઉદ્દિટ્ઠત્તા. ઉદ્દિટ્ઠેપિ હિ કામસમુદાયે યથા તદેકદેસોવ ગય્હતિ, તં દસ્સેતું ‘‘દુવિધો’’તિઆદિમાહ. કામરાગો પઞ્ચકામગુણિકો રાગો. કામતણ્હા કામાવચરધમ્મવિસયા તણ્હા. નિરોધતણ્હા ઉચ્છેદદિટ્ઠિસહગતો રાગો. ઇધાતિ એકાદસવિધે પદેસે. યદિ અનવસેસપ્પવત્તિ અધિપ્પેતા, ‘‘દુવિધોપેસો’’તિ ન વત્તબ્બં વત્થુકામેકદેસસ્સ ઇધ અપ્પવત્તનતોતિ અનુયોગેન યેભુય્યભાવતો અનવસેસો વિય અનવસેસોતિ વા અત્થો ગહેતબ્બોતિ દસ્સેન્તો ‘‘વત્થુકામોપી’’તિઆદિમાહ. અનવસેસસદિસતા ચેત્થ સભાવભિન્નસ્સ કસ્સચિ અનવસેસતો. એવઞ્ચ કત્વાતિ કિલેસકામવત્થુકામાનં અનવસેસપરિપુણ્ણભાવેન અભિલક્ખિતત્તાતિ અત્થો. ચાસદ્દસ્સ રસ્સત્તં કતન્તિ કામાવચરસદ્દે હેતુકત્તુઅત્થો અન્તોનીતોતિ દસ્સેતિ.

    Kāmāvacaradhammesu vimānakapparukkhādippakāresu parittakusalādīsu vā. Nanu ca ‘‘catunnaṃ apāyāna’’nti visayassa visesitattā rūpārūpadhātuggahaṇassa asambhavoyevāti? Na, ‘‘uddānato dve kāmā’’ti niravasesato kāmānaṃ uddiṭṭhattā. Uddiṭṭhepi hi kāmasamudāye yathā tadekadesova gayhati, taṃ dassetuṃ ‘‘duvidho’’tiādimāha. Kāmarāgo pañcakāmaguṇiko rāgo. Kāmataṇhā kāmāvacaradhammavisayā taṇhā. Nirodhataṇhā ucchedadiṭṭhisahagato rāgo. Idhāti ekādasavidhe padese. Yadi anavasesappavatti adhippetā, ‘‘duvidhopeso’’ti na vattabbaṃ vatthukāmekadesassa idha appavattanatoti anuyogena yebhuyyabhāvato anavaseso viya anavasesoti vā attho gahetabboti dassento ‘‘vatthukāmopī’’tiādimāha. Anavasesasadisatā cettha sabhāvabhinnassa kassaci anavasesato. Evañca katvāti kilesakāmavatthukāmānaṃ anavasesaparipuṇṇabhāvena abhilakkhitattāti attho. Cāsaddassa rassattaṃ katanti kāmāvacarasadde hetukattuattho antonītoti dasseti.

    વિસયેતિ વત્થુસ્મિં અભિધેય્યત્થેતિ અત્થો. નિમિત્તવિરહેતિ એતેન રુળ્હીસુ કિરિયા વિભાગકરણાય, ન અત્તકિરિયાયાતિ દસ્સેતિ. કુસલભાવન્તિ જાતકબાહિતિકસુત્તઅભિધમ્મપરિયાયેન કથિતં કુસલત્તં. તસ્સાતિ સુખવિપાકભાવસ્સ. તસ્સ પચ્ચુપટ્ઠાનતં વત્તુકામતાયાતિ એતેન ‘‘અનવજ્જસુખવિપાકલક્ખણ’’ન્તિ એત્થ સુખસદ્દો ઇટ્ઠપરિયાયો વુત્તોતિ દસ્સેતિ. સઞ્ઞાપઞ્ઞાકિચ્ચં સઞ્ઞાણકરણપટિવિજ્ઝનાનિ, તદુભયવિધુરા આરમ્મણૂપલદ્ધિ ‘‘વિજાનાતી’’તિ ઇમિના વુચ્ચતીતિ આહ ‘‘સઞ્ઞા…પે॰… ગહણ’’ન્તિ. નનુ ચ ફસ્સાદિકિચ્ચતોપિ વિસિટ્ઠકિચ્ચં ચિત્તન્તિ? સચ્ચમેતં, સો પન વિસેસો ન તથા દુરવબોધો, યથા સઞ્ઞાપઞ્ઞાવિઞ્ઞાણાનન્તિ સઞ્ઞાપઞ્ઞાકિચ્ચવિસિટ્ઠલક્ખણતાય વિઞ્ઞાણલક્ખણમાહ. અનન્તરધમ્માનં પગુણબલવભાવસ્સ કારણભાવેન પવત્તમાનો સન્તાનં ચિનોતિ નામ. તથાપવત્તિ ચ આસેવનપચ્ચયભાવોતિ આહ ‘‘આસેવનપચ્ચયભાવેન ચિનોતી’’તિ.

    Visayeti vatthusmiṃ abhidheyyattheti attho. Nimittaviraheti etena ruḷhīsu kiriyā vibhāgakaraṇāya, na attakiriyāyāti dasseti. Kusalabhāvanti jātakabāhitikasuttaabhidhammapariyāyena kathitaṃ kusalattaṃ. Tassāti sukhavipākabhāvassa. Tassa paccupaṭṭhānataṃ vattukāmatāyāti etena ‘‘anavajjasukhavipākalakkhaṇa’’nti ettha sukhasaddo iṭṭhapariyāyo vuttoti dasseti. Saññāpaññākiccaṃ saññāṇakaraṇapaṭivijjhanāni, tadubhayavidhurā ārammaṇūpaladdhi ‘‘vijānātī’’ti iminā vuccatīti āha ‘‘saññā…pe… gahaṇa’’nti. Nanu ca phassādikiccatopi visiṭṭhakiccaṃ cittanti? Saccametaṃ, so pana viseso na tathā duravabodho, yathā saññāpaññāviññāṇānanti saññāpaññākiccavisiṭṭhalakkhaṇatāya viññāṇalakkhaṇamāha. Anantaradhammānaṃ paguṇabalavabhāvassa kāraṇabhāvena pavattamāno santānaṃ cinoti nāma. Tathāpavatti ca āsevanapaccayabhāvoti āha ‘‘āsevanapaccayabhāvena cinotī’’ti.

    ચિત્તકતમેવાતિ અભિસઙ્ખારવિઞ્ઞાણકતમેવ. નાનત્તાદીનં વવત્થાનન્તિ એત્થ વવત્થાનં પચ્ચેકં યોજેતબ્બં. વવત્થાનં પરિચ્છેદો અસઙ્કરભાવો. તેન ચ ધમ્મો નિચ્છિતો નામ હોતીતિ આહ ‘‘નિચ્છિતતા’’તિ. લિઙ્ગનાનત્તાદીનીતિ એત્થ ઇત્થિપુરિસસણ્ઠાનવસેન લિઙ્ગનાનત્તં. દેવમનુસ્સતિરચ્છાનાદિવસેન ઇત્થિલિઙ્ગસ્સ પુથુત્તં, તથા પુરિસલિઙ્ગસ્સ. દેવાદિભેદે ઇત્થિલિઙ્ગે પચ્ચેકં નાનત્તકાયતાસઙ્ખાતસ્સ અઞ્ઞમઞ્ઞવિસદિસસભાવસ્સ દેસાદિભેદભિન્નસ્સ ચ વિસેસસ્સ વસેન પભેદો વેદિતબ્બો. તથા પુરિસલિઙ્ગે. લિઙ્ગનિબ્બત્તકસ્સ વા કમ્મસ્સ યથાવુત્તનાનત્તાદિવસેન લિઙ્ગસ્સ નાનત્તાદીનિ યોજેતબ્બાનિ. લિઙ્ગનાનત્તાદીસુ પવત્તત્તા સઞ્ઞાદીનં નાનત્તાદીનિ. તેનેવાહ ‘‘કમ્મનાનત્તાદીહિ નિબ્બત્તાનિ હિ તાની’’તિ. અપદાદિનાનાકરણદસ્સનેન લિઙ્ગનાનત્તં દસ્સિતં. તસ્મિઞ્ચ દસ્સિતે સઞ્ઞાનાનત્તાદયો દસ્સિતા એવાતિ આવત્તતિ ભવચક્કન્તિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘અનાગ…પે॰… ઘટેન્તો’’તિ. ઇત્થિલિઙ્ગપુરિસલિઙ્ગાદિ વિઞ્ઞાણાધિટ્ઠિતસ્સ રૂપક્ખન્ધસ્સ સન્નિવેસવિસેસો. સઞ્ઞાસીસેન ચત્તારો ખન્ધા વુત્તા. વોહારવચનેન ચ પઞ્ચન્નં ખન્ધાનં વોહરિતબ્બભાવેન પવત્તિ દીપિતા, યા સા તણ્હાદિટ્ઠિઅભિનિવેસહેતૂતિ ઇમમત્થં દસ્સેન્તો ‘‘લિઙ્ગાદિ…પે॰… યોસાનાની’’તિ આહ.

    Cittakatamevāti abhisaṅkhāraviññāṇakatameva. Nānattādīnaṃ vavatthānanti ettha vavatthānaṃ paccekaṃ yojetabbaṃ. Vavatthānaṃ paricchedo asaṅkarabhāvo. Tena ca dhammo nicchito nāma hotīti āha ‘‘nicchitatā’’ti. Liṅganānattādīnīti ettha itthipurisasaṇṭhānavasena liṅganānattaṃ. Devamanussatiracchānādivasena itthiliṅgassa puthuttaṃ, tathā purisaliṅgassa. Devādibhede itthiliṅge paccekaṃ nānattakāyatāsaṅkhātassa aññamaññavisadisasabhāvassa desādibhedabhinnassa ca visesassa vasena pabhedo veditabbo. Tathā purisaliṅge. Liṅganibbattakassa vā kammassa yathāvuttanānattādivasena liṅgassa nānattādīni yojetabbāni. Liṅganānattādīsu pavattattā saññādīnaṃ nānattādīni. Tenevāha ‘‘kammanānattādīhi nibbattāni hi tānī’’ti. Apadādinānākaraṇadassanena liṅganānattaṃ dassitaṃ. Tasmiñca dassite saññānānattādayo dassitā evāti āvattati bhavacakkanti dassento āha ‘‘anāga…pe… ghaṭento’’ti. Itthiliṅgapurisaliṅgādi viññāṇādhiṭṭhitassa rūpakkhandhassa sannivesaviseso. Saññāsīsena cattāro khandhā vuttā. Vohāravacanena ca pañcannaṃ khandhānaṃ voharitabbabhāvena pavatti dīpitā, yā sā taṇhādiṭṭhiabhinivesahetūti imamatthaṃ dassento ‘‘liṅgādi…pe… yosānānī’’ti āha.

    ‘‘યે કેચિ, ભિક્ખવે, ધમ્મા અકુસલા અકુસલભાગિયા, સબ્બેતે મનોપુબ્બઙ્ગમા’’તિ (અ॰ નિ॰ ૧.૫૬-૫૭), ‘‘મનોપુબ્બઙ્ગમા ધમ્મા’’તિ (ધ॰ પ॰ ૧, ૨) ચ એવમાદિવચનતો ચિત્તહેતુકં કમ્મન્તિ આહ ‘‘કમ્મઞ્હિ ચિત્તતો નિબ્બત્ત’’ન્તિ. યથાસઙ્ખ્યન્તિ કમ્મતો લિઙ્ગં લિઙ્ગતો સઞ્ઞાતિ અત્થો. ન પુરિમવિકપ્પે વિય કમ્મતો લિઙ્ગસઞ્ઞા લિઙ્ગતો લિઙ્ગસઞ્ઞાતિ ઉભયતો ઉભયપ્પવત્તિદસ્સનવસેન. ‘‘ભેદં ગચ્છન્તિ ઇત્થાયં પુરિસોતિ વા’’તિ ભેદસ્સ વિસેસિતત્તા ઇત્થાદિભાવેન વોહરિતબ્બભાવો ઇધ ભેદોતિ ‘‘ઇત્થિપુરિસાદિવોહારં ગચ્છન્તી’’તિ વુત્તં. અદ્ધદ્વયવસેનાતિ અતીતપચ્ચુપ્પન્નદ્ધદ્વયવસેન. ગુણાભિબ્યાપનં કિત્તીતિ આહ ‘‘પત્થટયસત’’ન્તિ. કમ્મનાનાકરણેન વિના કમ્મનિબ્બત્તનાનાકારણાભાવતો ‘‘કમ્મજેહિ…પે॰… નાનાકરણ’’ન્તિ વુત્તં. અવિપચ્ચનોકાસો અટ્ઠાનભૂતા, ગતિકાલોપિ વા. કામાવચરં અભિસઙ્ખારવિઞ્ઞાણં રૂપધાતુયા ચક્ખુવિઞ્ઞાણાદિં જનેત્વા અનોકાસતાય તદારમ્મણં અજનેન્તં એત્થ નિદસ્સેતબ્બં. એકચ્ચચિત્તકરણસ્સ અધિપ્પેતત્તા ચક્ખાદિવેકલ્લેન ચક્ખુવિઞ્ઞાણાદીનં અજનકં કમ્મવિઞ્ઞાણં અવસેસપચ્ચયવિકલે અનોગધં દટ્ઠબ્બં. તદપિ કાલગતિપયોગાદીતિ આદિ-સદ્દેન સઙ્ગહિતન્તિ. એત્થ ચ ‘‘સહકારીકારણવિકલં વિપાકસ્સ અચ્ચન્તં ઓકાસમેવ ન લભતિ, ઇતરં વિપાકેકદેસસ્સ લદ્ધોકાસન્તિ, ઇદમેતેસં નાનત્ત’’ન્તિ વદન્તિ, તં વિપાકસ્સ ઓકાસલાભે સતિ સહાયકારણવિકલતાવ નત્થીતિ અધિપ્પાયેન વુત્તં.

    ‘‘Ye keci, bhikkhave, dhammā akusalā akusalabhāgiyā, sabbete manopubbaṅgamā’’ti (a. ni. 1.56-57), ‘‘manopubbaṅgamā dhammā’’ti (dha. pa. 1, 2) ca evamādivacanato cittahetukaṃ kammanti āha ‘‘kammañhi cittato nibbatta’’nti. Yathāsaṅkhyanti kammato liṅgaṃ liṅgato saññāti attho. Na purimavikappe viya kammato liṅgasaññā liṅgato liṅgasaññāti ubhayato ubhayappavattidassanavasena. ‘‘Bhedaṃ gacchanti itthāyaṃ purisoti vā’’ti bhedassa visesitattā itthādibhāvena voharitabbabhāvo idha bhedoti ‘‘itthipurisādivohāraṃ gacchantī’’ti vuttaṃ. Addhadvayavasenāti atītapaccuppannaddhadvayavasena. Guṇābhibyāpanaṃ kittīti āha ‘‘patthaṭayasata’’nti. Kammanānākaraṇena vinā kammanibbattanānākāraṇābhāvato ‘‘kammajehi…pe… nānākaraṇa’’nti vuttaṃ. Avipaccanokāso aṭṭhānabhūtā, gatikālopi vā. Kāmāvacaraṃ abhisaṅkhāraviññāṇaṃ rūpadhātuyā cakkhuviññāṇādiṃ janetvā anokāsatāya tadārammaṇaṃ ajanentaṃ ettha nidassetabbaṃ. Ekaccacittakaraṇassa adhippetattā cakkhādivekallena cakkhuviññāṇādīnaṃ ajanakaṃ kammaviññāṇaṃ avasesapaccayavikale anogadhaṃ daṭṭhabbaṃ. Tadapi kālagatipayogādīti ādi-saddena saṅgahitanti. Ettha ca ‘‘sahakārīkāraṇavikalaṃ vipākassa accantaṃ okāsameva na labhati, itaraṃ vipākekadesassa laddhokāsanti, idametesaṃ nānatta’’nti vadanti, taṃ vipākassa okāsalābhe sati sahāyakāraṇavikalatāva natthīti adhippāyena vuttaṃ.

    ભવતુ તાવ ભવિત્વા અપગતં ભૂતાપગતં, અનુભવિત્વા અપગતં પન કથન્તિ આહ ‘‘અનુભૂતભૂતા’’તિઆદિ. તેન અનુભૂત-સદ્દેન યો અત્થો વુચ્ચતિ, તસ્સ ભૂત-સદ્દોયેવ વાચકો, ન અનુ-સદ્દો, અનુ-સદ્દો પન જોતકોતિ દસ્સેતિ. સાખાભઙ્ગસદિસા હિ નિપાતોપસગ્ગાતિ. કિરિયાવિસેસકત્તઞ્ચ ઉપસગ્ગાનં અનેકત્થત્તા ધાતુસદ્દાનં તેહિ વત્તબ્બવિસેસસ્સ જોતનભાવેનેવ અવચ્છિન્દનન્તિ યત્તકા ધાતુસદ્દેન અભિધાતબ્બા અત્થવિસેસા, તેસં યં સામઞ્ઞં અવિસેસો, તસ્સ વિસેસે અવટ્ઠાપનં તસ્સ તસ્સ વિસેસસ્સ જોતનમેવાતિ આહ ‘‘સામઞ્ઞ…પે॰… વિસેસીયતી’’તિ. અનુભૂત-સદ્દો બહુલં કમ્મત્થે એવ દિસ્સતીતિ તસ્સ ઇધ કત્તુઅત્થવાચિતં દસ્સેતું ‘‘અનુભૂતસદ્દો ચા’’તિઆદિમાહ. સતિપિ સબ્બેસં ચિત્તુપ્પાદાનં સવેદયિતભાવતો આરમ્મણાનુભવને, સવિપલ્લાસે પન સન્તાને ચિત્તાભિસઙ્ખારવસેન પવત્તિતો અબ્યાકતેહિ વિસિટ્ઠો કુસલાકુસલાનં સાતિસયો વિસયાનુભવનાકારોતિ અયમત્થો ઇધાધિપ્પેતોતિ દસ્સેન્તો ‘‘વત્તું અધિપ્પાયવસેના’’તિ આહ. ભૂતાપગતભાવાભિધાનાધિપ્પાયેનાતિ કુસલાકુસલસ્સ આકડ્ઢનુપાયમાહ.

    Bhavatu tāva bhavitvā apagataṃ bhūtāpagataṃ, anubhavitvā apagataṃ pana kathanti āha ‘‘anubhūtabhūtā’’tiādi. Tena anubhūta-saddena yo attho vuccati, tassa bhūta-saddoyeva vācako, na anu-saddo, anu-saddo pana jotakoti dasseti. Sākhābhaṅgasadisā hi nipātopasaggāti. Kiriyāvisesakattañca upasaggānaṃ anekatthattā dhātusaddānaṃ tehi vattabbavisesassa jotanabhāveneva avacchindananti yattakā dhātusaddena abhidhātabbā atthavisesā, tesaṃ yaṃ sāmaññaṃ aviseso, tassa visese avaṭṭhāpanaṃ tassa tassa visesassa jotanamevāti āha ‘‘sāmañña…pe… visesīyatī’’ti. Anubhūta-saddo bahulaṃ kammatthe eva dissatīti tassa idha kattuatthavācitaṃ dassetuṃ ‘‘anubhūtasaddo cā’’tiādimāha. Satipi sabbesaṃ cittuppādānaṃ savedayitabhāvato ārammaṇānubhavane, savipallāse pana santāne cittābhisaṅkhāravasena pavattito abyākatehi visiṭṭho kusalākusalānaṃ sātisayo visayānubhavanākāroti ayamattho idhādhippetoti dassento ‘‘vattuṃ adhippāyavasenā’’ti āha. Bhūtāpagatabhāvābhidhānādhippāyenāti kusalākusalassa ākaḍḍhanupāyamāha.
