Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૭. કામયોગસુત્તં

    7. Kāmayogasuttaṃ

    ૯૬. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    96. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘કામયોગયુત્તો, ભિક્ખવે, ભવયોગયુત્તો આગામી હોતિ આગન્તા 1 ઇત્થત્તં. કામયોગવિસંયુત્તો, ભિક્ખવે, ભવયોગયુત્તો અનાગામી હોતિ અનાગન્તા ઇત્થત્તં. કામયોગવિસંયુત્તો, ભિક્ખવે, ભવયોગવિસંયુત્તો અરહા હોતિ, ખીણાસવો’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Kāmayogayutto, bhikkhave, bhavayogayutto āgāmī hoti āgantā 2 itthattaṃ. Kāmayogavisaṃyutto, bhikkhave, bhavayogayutto anāgāmī hoti anāgantā itthattaṃ. Kāmayogavisaṃyutto, bhikkhave, bhavayogavisaṃyutto arahā hoti, khīṇāsavo’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘કામયોગેન સંયુત્તા, ભવયોગેન ચૂભયં;

    ‘‘Kāmayogena saṃyuttā, bhavayogena cūbhayaṃ;

    સત્તા ગચ્છન્તિ સંસારં, જાતિમરણગામિનો.

    Sattā gacchanti saṃsāraṃ, jātimaraṇagāmino.

    ‘‘યે ચ કામે પહન્ત્વાન, અપ્પત્તા આસવક્ખયં;

    ‘‘Ye ca kāme pahantvāna, appattā āsavakkhayaṃ;

    ભવયોગેન સંયુત્તા, અનાગામીતિ વુચ્ચરે.

    Bhavayogena saṃyuttā, anāgāmīti vuccare.

    ‘‘યે ચ ખો છિન્નસંસયા, ખીણમાનપુનબ્ભવા;

    ‘‘Ye ca kho chinnasaṃsayā, khīṇamānapunabbhavā;

    તે વે પારઙ્ગતા લોકે, યે પત્તા આસવક્ખય’’ન્તિ.

    Te ve pāraṅgatā loke, ye pattā āsavakkhaya’’nti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. સત્તમં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. આગન્ત્વા (સ્યા॰ ક॰)
    2. āgantvā (syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૭. કામયોગસુત્તવણ્ણના • 7. Kāmayogasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact