Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૨૧૧. કમ્બલાનુજાનનાદિકથા

    211. Kambalānujānanādikathā

    ૩૩૮. કાસીનન્તિ કાસીનં જનપદાનં, કાસિરટ્ઠે નિવાસીનં જનાનં વા. પસેનદિસ્સાતિ પચ્ચુટ્ઠં, પટિપક્ખં વા સેનં જિનાતીતિ પસેનદિ જકારસ્સ દકારં કત્વા. એસાતિ એસો કાસિરાજા. ‘‘સહસ્સ’’ન્તિ ઇમિના કાસિસદ્દસ્સ સઙ્કેતસઙ્ખ્યં દસ્સેતિ. તંઅગ્ઘનકોતિ તેન કાસિના અગ્ઘનકો. કસ્મા અડ્ઢકાસીતિ (થેરીગા॰ અટ્ઠ॰ ૨૫) વુત્તોતિ આહ ‘‘અયં પના’’તિઆદિ. અયન્તિ કમ્બલો. પનાતિ કારણત્થજોતકો. યસ્માતિ હિ અત્થો.

    338.Kāsīnanti kāsīnaṃ janapadānaṃ, kāsiraṭṭhe nivāsīnaṃ janānaṃ vā. Pasenadissāti paccuṭṭhaṃ, paṭipakkhaṃ vā senaṃ jinātīti pasenadi jakārassa dakāraṃ katvā. Esāti eso kāsirājā. ‘‘Sahassa’’nti iminā kāsisaddassa saṅketasaṅkhyaṃ dasseti. Taṃagghanakoti tena kāsinā agghanako. Kasmā aḍḍhakāsīti (therīgā. aṭṭha. 25) vuttoti āha ‘‘ayaṃ panā’’tiādi. Ayanti kambalo. Panāti kāraṇatthajotako. Yasmāti hi attho.

    ૩૩૯. ભઞ્જિતબ્બં ખોમાદીનિ પઞ્ચ સુત્તાનિ મિસ્સિત્વા અવમદ્દિતબ્બન્તિ ભઙ્ગન્તિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘ભઙ્ગં નામા’’તિઆદિ. વાકમયમેવાતિ ભઙ્ગનામકેન વાકેન નિબ્બત્તમેવ.

    339. Bhañjitabbaṃ khomādīni pañca suttāni missitvā avamadditabbanti bhaṅganti dassento āha ‘‘bhaṅgaṃ nāmā’’tiādi. Vākamayamevāti bhaṅganāmakena vākena nibbattameva.

    ૩૪૦. તેતિ ભિક્ખૂ, સલ્લક્ખિંસુ કિરાતિ સમ્બન્ધો. એતસ્સાતિ પદસ્સ, અત્થન્તિ સમ્બન્ધો. ન અચ્છિંસૂતિ ન આસિંસુ, ન વસિંસૂતિ અત્થો. નાકામાતિ એત્થ કમુધાતુ ઇચ્છત્થો યકારલોપોતિ આહ ‘‘ન અનિચ્છાયા’’તિ. દાતબ્બોતિ ભાગો દાતબ્બો. ઉપચારેતિ સુસાનસ્સ સમીપે. ‘‘અકામા ભાગં દાતુ’’ન્તિ વચનસ્સ અનેકન્તભાવં દસ્સેતું વુત્તં ‘‘યદિ પના’’તિઆદિ. ઇધાતિ ઇમં સુસાનં. ‘‘સમ્પત્તા ગણ્હન્તૂ’’તિ દેન્તીતિ યોજના. યેનાતિ ભિક્ખુના. સદિસા ઓક્કમિંસૂતિ એત્થ સદિસસદ્દો સમપરિયાયોતિ આહ ‘‘સમં ઓક્કમિંસૂ’’તિ. સમન્તિ ભાવનપુંસકો. સમાનદિસાયાતિ વા દસ્સેન્તો આહ ‘‘એકદિસાય વા’’તિ. એત્થ પન યકારલોપો દટ્ઠબ્બો. બહિમેવાતિ સુસાનતો બહિ એવ. કતિકન્તિ કતેન પવત્તં સઙ્ગરં.

    340.Teti bhikkhū, sallakkhiṃsu kirāti sambandho. Etassāti padassa, atthanti sambandho. Na acchiṃsūti na āsiṃsu, na vasiṃsūti attho. Nākāmāti ettha kamudhātu icchattho yakāralopoti āha ‘‘na anicchāyā’’ti. Dātabboti bhāgo dātabbo. Upacāreti susānassa samīpe. ‘‘Akāmā bhāgaṃ dātu’’nti vacanassa anekantabhāvaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘yadi panā’’tiādi. Idhāti imaṃ susānaṃ. ‘‘Sampattā gaṇhantū’’ti dentīti yojanā. Yenāti bhikkhunā. Sadisā okkamiṃsūti ettha sadisasaddo samapariyāyoti āha ‘‘samaṃ okkamiṃsū’’ti. Samanti bhāvanapuṃsako. Samānadisāyāti vā dassento āha ‘‘ekadisāya vā’’ti. Ettha pana yakāralopo daṭṭhabbo. Bahimevāti susānato bahi eva. Katikanti katena pavattaṃ saṅgaraṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૨૧૧. કમ્બલાનુજાનનાદિકથા • 211. Kambalānujānanādikathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / કમ્બલાનુજાનનાદિકથા • Kambalānujānanādikathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / કમ્બલાનુજાનનાદિકથાવણ્ણના • Kambalānujānanādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ભણ્ડાગારસમ્મુતિઆદિકથાવણ્ણના • Bhaṇḍāgārasammutiādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / જીવકવત્થુકથાદિવણ્ણના • Jīvakavatthukathādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact