Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયાલઙ્કાર-ટીકા • Vinayālaṅkāra-ṭīkā

    ૩૩. કમ્માકમ્મવિનિચ્છયકથા

    33. Kammākammavinicchayakathā

    ૨૪૯. એવં ગરુકાપત્તિવુટ્ઠાનવિનિચ્છયકથં કથેત્વા ઇદાનિ કમ્માકમ્મવિનિચ્છયકથં કથેતું ‘‘કમ્માકમ્મન્તિ એત્થ પના’’તિઆદિમાહ. તત્થ સમગ્ગેન સઙ્ઘેન કરીયતે તન્તિ કમ્મં, અપલોકનાદિચતુબ્બિધવિનયકમ્મં. ઇતરસ્મિમ્પિ એસેવ નયો. અ-કારો વુદ્ધિઅત્થો, ન વુદ્ધિપ્પત્તં કમ્મં અકમ્મં. કમ્મઞ્ચ અકમ્મઞ્ચ કમ્માકમ્મં વજ્જાવજ્જં વિય, ફલાફલં વિય ચ. તત્થ ચ કમ્મન્તિ અપલોકનકમ્મઞત્તિકમ્મદ્વયં. અકમ્મન્તિ ઞત્તિદુતિયકમ્મઞત્તિચતઉત્થકમ્મદ્વયં. અથ વા કમ્મન્તિ ચતૂસુપિ એતેસુ લહુકકમ્મં. અકમ્મન્તિ ગરુકકમ્મં. કમ્માકમ્મન્તિ એત્થ પન વિનિચ્છયો એવં વેદિતબ્બોતિ યોજના. તત્થ પનાતિ પક્ખન્તરત્થે નિપાતો , ગરુકાપત્તિવુટ્ઠાનવિનિચ્છયકથાપક્ખતો અઞ્ઞો કમ્માકમ્મવિનિચ્છયકથાપક્ખો વેદિતબ્બોતિ વા મયા વુચ્ચતેતિ વા અત્થો.

    249. Evaṃ garukāpattivuṭṭhānavinicchayakathaṃ kathetvā idāni kammākammavinicchayakathaṃ kathetuṃ ‘‘kammākammanti ettha panā’’tiādimāha. Tattha samaggena saṅghena karīyate tanti kammaṃ, apalokanādicatubbidhavinayakammaṃ. Itarasmimpi eseva nayo. A-kāro vuddhiattho, na vuddhippattaṃ kammaṃ akammaṃ. Kammañca akammañca kammākammaṃ vajjāvajjaṃ viya, phalāphalaṃ viya ca. Tattha ca kammanti apalokanakammañattikammadvayaṃ. Akammanti ñattidutiyakammañatticatautthakammadvayaṃ. Atha vā kammanti catūsupi etesu lahukakammaṃ. Akammanti garukakammaṃ. Kammākammanti ettha pana vinicchayo evaṃ veditabboti yojanā. Tattha panāti pakkhantaratthe nipāto , garukāpattivuṭṭhānavinicchayakathāpakkhato añño kammākammavinicchayakathāpakkho veditabboti vā mayā vuccateti vā attho.

    ચત્તારિ કમ્માનીતિ એત્થ ચત્તારીતિ પરિચ્છેદનિદસ્સનં. તેન વિનયકમ્માનિ નામ ચત્તારિ એવ હોન્તિ, ન ઇતો ઊનાધિકાનીતિ દસ્સેતિ. કમ્માનીતિ પરિચ્છિન્નકમ્મનિદસ્સનં. અપલોકનકમ્મન્તિઆદીનિ પરિચ્છિન્નકમ્માનં ઉદ્દેસકથનં. તત્થ અપલોકીયતે આયાચીયતે અપલોકનં, અપપુબ્બલોકધાતુ આયાચનત્થે, યુપચ્ચયો ભાવત્થવાચકો. અપલોકનવસેન કત્તબ્બં કમ્મં અપલોકનકમ્મં, સીમટ્ઠકસઙ્ઘં અપલોકેત્વા સઙ્ઘાનુમતિયા કત્તબ્બં કમ્મં. ઞાપના ઞત્તિ, સઙ્ઘસ્સ જાનાપનાતિ અત્થો. ઞત્તિયા કત્તબ્બં કમ્મં ઞત્તિકમ્મં, અનુસ્સાવનં અકત્વા સુદ્ધઞત્તિયાયેવ કત્તબ્બકમ્મં. દ્વિન્નં પૂરણી દુતિયા, ઞત્તિ દુતિયા એતસ્સ કમ્મસ્સાતિ ઞત્તિદુતિયં, ઞત્તિદુતિયઞ્ચ તં કમ્મઞ્ચાતિ ઞત્તિદુતિયકમ્મં, એકાય ઞત્તિયા એકાય અનુસ્સાવનાય કત્તબ્બકમ્મં. ચતુન્નં પૂરણી ચતુત્થી, ઞત્તિ ચતુત્થી એતસ્સ કમ્મસ્સાતિ ઞત્તિચતુત્થં, ઞત્તિચતુત્થઞ્ચ તં કમ્મઞ્ચાતિ ઞત્તિચતુત્થકમ્મં, એકાય ઞત્તિયા તીહિ અનુસ્સાવનાહિ કત્તબ્બકમ્મં. તેન વક્ખતિ ‘‘અપલોકનકમ્મં નામ સીમટ્ઠકસઙ્ઘં સોધેત્વા’’તિઆદિ.

    Cattārikammānīti ettha cattārīti paricchedanidassanaṃ. Tena vinayakammāni nāma cattāri eva honti, na ito ūnādhikānīti dasseti. Kammānīti paricchinnakammanidassanaṃ. Apalokanakammantiādīni paricchinnakammānaṃ uddesakathanaṃ. Tattha apalokīyate āyācīyate apalokanaṃ, apapubbalokadhātu āyācanatthe, yupaccayo bhāvatthavācako. Apalokanavasena kattabbaṃ kammaṃ apalokanakammaṃ, sīmaṭṭhakasaṅghaṃ apaloketvā saṅghānumatiyā kattabbaṃ kammaṃ. Ñāpanā ñatti, saṅghassa jānāpanāti attho. Ñattiyā kattabbaṃ kammaṃ ñattikammaṃ, anussāvanaṃ akatvā suddhañattiyāyeva kattabbakammaṃ. Dvinnaṃ pūraṇī dutiyā, ñatti dutiyā etassa kammassāti ñattidutiyaṃ, ñattidutiyañca taṃ kammañcāti ñattidutiyakammaṃ, ekāya ñattiyā ekāya anussāvanāya kattabbakammaṃ. Catunnaṃ pūraṇī catutthī, ñatti catutthī etassa kammassāti ñatticatutthaṃ, ñatticatutthañca taṃ kammañcāti ñatticatutthakammaṃ, ekāya ñattiyā tīhi anussāvanāhi kattabbakammaṃ. Tena vakkhati ‘‘apalokanakammaṃ nāma sīmaṭṭhakasaṅghaṃ sodhetvā’’tiādi.

    એવં ચત્તારિ કમ્માનિ ઉદ્દિસિત્વા પરિવારે (પરિ॰ ૪૮૨ આદયો) કમ્મવગ્ગે આગતનયેનેવ તેસં ચતુન્નં કમ્માનં વિપત્તિકારણાનિ પુચ્છિત્વા વિસ્સજ્જેતું ‘‘ઇમાનિ ચત્તારિ કમ્માનિ કતિહાકારેહિ વિપજ્જન્તિ? પઞ્ચહાકારેહિ વિપજ્જન્તી’’તિઆદિમાહ. તત્થ વત્થુતોતિ વિનયકમ્મસ્સ કારણભૂતવત્થુતો. ઞત્તિતો અનુસ્સાવનતોતિ દ્વેપિ કમ્મવાચાયમેવ. સીમતોતિ કમ્મકરણટ્ઠાનભૂતબદ્ધસીમતો. પરિસતોતિ કમ્મપ્પત્તછન્દારહભૂતકારકસઙ્ઘતો. તાનિયેવ હિ પઞ્ચ સબ્બેસં વિનયકમ્માનં વિપત્તિકારણાનિ હોન્તિ.

    Evaṃ cattāri kammāni uddisitvā parivāre (pari. 482 ādayo) kammavagge āgatanayeneva tesaṃ catunnaṃ kammānaṃ vipattikāraṇāni pucchitvā vissajjetuṃ ‘‘imāni cattāri kammāni katihākārehi vipajjanti? Pañcahākārehi vipajjantī’’tiādimāha. Tattha vatthutoti vinayakammassa kāraṇabhūtavatthuto. Ñattito anussāvanatoti dvepi kammavācāyameva. Sīmatoti kammakaraṇaṭṭhānabhūtabaddhasīmato. Parisatoti kammappattachandārahabhūtakārakasaṅghato. Tāniyeva hi pañca sabbesaṃ vinayakammānaṃ vipattikāraṇāni honti.

    તતો તં કમ્મવિપત્તિકારણભૂતં વત્થું પાળિનયેન વિત્થારેતું ‘‘સમ્મુખાકરણીયં કમ્મં અસમ્મુખા કરોતિ, વત્થુવિપન્નં અધમ્મકમ્મ’’ન્ત્યાદિમાહ. તત્થ સમ્મુખાકરણીયં પટિપુચ્છાકરણીયં પટિઞ્ઞાયકરણીયન્તિ ઇમેસં તિણ્ણં અતથાકરણેન, સતિવિનયો અમૂળ્હવિનયો તસ્સપાપિયસિકા તજ્જનીયકમ્મં નિયસકમ્મં પબ્બાજનીયકમ્મં પટિસારણીયકમ્મં ઉક્ખેપનીયકમ્મં પરિવાસો મૂલાયપટિકસ્સના માનત્તં અબ્ભાનં ઉપસમ્પદન્તિ ઇમેસં તેરસકમ્માનં અઞ્ઞકમ્મારહસ્સ અઞ્ઞકમ્મકરણેન, ઉપોસથો પવારણાતિ ઇમેસં દ્વિન્નં અદિવસે કરણેન, પણ્ડકો થેય્યસંવાસકો તિત્થિયપક્કન્તકો તિરચ્છાનગતો માતુઘાતકો પિતુઘાતકો અરહન્તઘાતકો લોહિતુપ્પાદકો સઙ્ઘભેદકો ભિક્ખુનિદૂસકો ઉભતોબ્યઞ્જનકો ઊનવીસતિવસ્સો અન્તિમવત્થુઅજ્ઝાપન્નપુબ્બોતિ ઇમેસં તેરસન્નં પુગ્ગલાનં ઉપસમ્પદાકમ્મકરણેન ઇતિ ઇમાનિ એકતિંસ કમ્માનિ વત્થુવિપન્નં અધમ્મકમ્મં હોતિ. ઞત્તિતો પઞ્ચ, અનુસ્સાવનતો પઞ્ચાતિ ઇમાનિ દસ કારણાનિ અન્તોકમ્મવાચાયમેવ લભન્તિ, સીમતો એકાદસ કારણાનિ સીમાસમ્મુતિવસેન લભન્તિ, પરિસતો દ્વાદસ કારણાનિ ચતુવગ્ગપઞ્ચવગ્ગદસવગ્ગવીસતિવગ્ગસઙ્ખાતેસુ ચતૂસુ સઙ્ઘેસુ એકેકસ્મિં કમ્મપત્તછન્દારહસમ્મુખીભૂતસઙ્ખાતાનં તિણ્ણં તિણ્ણં સઙ્ઘાનં વસેન લભન્તીતિ.

    Tato taṃ kammavipattikāraṇabhūtaṃ vatthuṃ pāḷinayena vitthāretuṃ ‘‘sammukhākaraṇīyaṃ kammaṃ asammukhā karoti, vatthuvipannaṃ adhammakamma’’ntyādimāha. Tattha sammukhākaraṇīyaṃ paṭipucchākaraṇīyaṃ paṭiññāyakaraṇīyanti imesaṃ tiṇṇaṃ atathākaraṇena, sativinayo amūḷhavinayo tassapāpiyasikā tajjanīyakammaṃ niyasakammaṃ pabbājanīyakammaṃ paṭisāraṇīyakammaṃ ukkhepanīyakammaṃ parivāso mūlāyapaṭikassanā mānattaṃ abbhānaṃ upasampadanti imesaṃ terasakammānaṃ aññakammārahassa aññakammakaraṇena, uposatho pavāraṇāti imesaṃ dvinnaṃ adivase karaṇena, paṇḍako theyyasaṃvāsako titthiyapakkantako tiracchānagato mātughātako pitughātako arahantaghātako lohituppādako saṅghabhedako bhikkhunidūsako ubhatobyañjanako ūnavīsativasso antimavatthuajjhāpannapubboti imesaṃ terasannaṃ puggalānaṃ upasampadākammakaraṇena iti imāni ekatiṃsa kammāni vatthuvipannaṃ adhammakammaṃ hoti. Ñattito pañca, anussāvanato pañcāti imāni dasa kāraṇāni antokammavācāyameva labhanti, sīmato ekādasa kāraṇāni sīmāsammutivasena labhanti, parisato dvādasa kāraṇāni catuvaggapañcavaggadasavaggavīsativaggasaṅkhātesu catūsu saṅghesu ekekasmiṃ kammapattachandārahasammukhībhūtasaṅkhātānaṃ tiṇṇaṃ tiṇṇaṃ saṅghānaṃ vasena labhantīti.

    એવં કમ્મવિપત્તિકારણાનિ દસ્સેત્વા પુન ચતુવગ્ગસઙ્ઘાદીસુ સન્નિસિન્નાનં ભિક્ખૂનં વિસેસનામં દસ્સેતું ‘‘ચતુવગ્ગકરણે કમ્મે’’તિઆદિમાહ. તં સુવિઞ્ઞેય્યમેવ.

    Evaṃ kammavipattikāraṇāni dassetvā puna catuvaggasaṅghādīsu sannisinnānaṃ bhikkhūnaṃ visesanāmaṃ dassetuṃ ‘‘catuvaggakaraṇe kamme’’tiādimāha. Taṃ suviññeyyameva.

    ૨૫૦. તતો પરં ચતુન્નં કમ્માનં ઠાનં સઙ્ખેપતો દસ્સેતું ‘‘અપલોકનકમ્મં કતિ ઠાનાનિ ગચ્છતી’’તિઆદિમાહ. તમ્પિ સુવિઞ્ઞેય્યમેવ.

    250. Tato paraṃ catunnaṃ kammānaṃ ṭhānaṃ saṅkhepato dassetuṃ ‘‘apalokanakammaṃ kati ṭhānāni gacchatī’’tiādimāha. Tampi suviññeyyameva.

    ૨૫૧. તતો તાનિયેવ કમ્માનિ તેસુ ઠાનેસુ પવત્તાનિ વિત્થારતો પકાસેતુકામો ‘‘અયં તાવ પાળિનયો. અયં પનેત્થ આદિતો પટ્ઠાય વિનિચ્છયકથા’’તિઆદિમાહ. તત્થ તસ્સં વિનિચ્છયકથાયં ચતૂસુ કમ્મેસુ કતમં અપલોકનકમ્મં નામાતિ પુચ્છાયં તં દસ્સેતુમાહ ‘‘અપલોકનકમ્મં નામા’’તિઆદિ. તત્થ સીમટ્ઠકસઙ્ઘં સોધેત્વાતિ અવિપ્પવાસસઙ્ખાતમહાસીમટ્ઠકં સઙ્ઘં સોધેત્વા. ન હિ ખણ્ડસીમાય સન્નિપતિતે સઙ્ઘે સોધેતબ્બકિચ્ચં અત્થિ, અવિપ્પવાસસીમાસઙ્ખાતાય મહાસીમાય પન વિત્થારત્તા બહૂનં ભિક્ખૂનં વસનટ્ઠાનત્તા સમગ્ગભાવત્થં સોધેતબ્બં હોતિ. છન્દારહાનં છન્દં આહરિત્વાતિ તિસ્સં સીમાયં ચતુવગ્ગાદિગણં પૂરેત્વા હત્થપાસં અવિજહિત્વા ઠિતેહિ ભિક્ખૂહિ અઞ્ઞેસં હત્થપાસં અનાગતાનં પકતત્તભિક્ખૂનં છન્દં આહરિત્વા. વુત્તઞ્હિ ‘‘ચતુવગ્ગકરણે કમ્મે ચત્તારો ભિક્ખૂ પકતત્તા કમ્મપ્પત્તા, અવસેસા પકતત્તા છન્દારહા’’તિ (પરિ॰ ૪૯૭). સમગ્ગસ્સ સઙ્ઘસ્સ અનુમતિયાતિ છન્દસ્સ આહરિતત્તા હત્થપાસં આગતાપિ અનાગતાપિ સબ્બે ભિક્ખૂ સમગ્ગાયેવ હોન્તિ, તસ્મા સમગ્ગસ્સ સઙ્ઘસ્સ અનુમતિયા. તિક્ખત્તું સાવેત્વાતિ ‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે, સઙ્ઘો’’તિઆદિના કમ્મવાચં અભણિત્વા ‘‘રુચ્ચતિ સઙ્ઘસ્સ. દુતિયમ્પિ…પે॰… તતિયમ્પિ રુચ્ચતિ સઙ્ઘસ્સા’’તિ તિક્ખત્તું સાવેત્વા કત્તબ્બકમ્મં અપલોકનકમ્મં નામાતિ યોજના. વુત્તનયેનેવાતિ અપલોકનકમ્મે વુત્તનયેનેવ. ઇમિના ‘‘સીમટ્ઠકસઙ્ઘં સોધેત્વા, છન્દારહાનં છન્દં આહરિત્વા’’તિ ઇદં દ્વયં અતિદિસતિ. ઇતરેસુપિ એસેવ નયો.

    251. Tato tāniyeva kammāni tesu ṭhānesu pavattāni vitthārato pakāsetukāmo ‘‘ayaṃ tāva pāḷinayo. Ayaṃ panettha ādito paṭṭhāya vinicchayakathā’’tiādimāha. Tattha tassaṃ vinicchayakathāyaṃ catūsu kammesu katamaṃ apalokanakammaṃ nāmāti pucchāyaṃ taṃ dassetumāha ‘‘apalokanakammaṃ nāmā’’tiādi. Tattha sīmaṭṭhakasaṅghaṃ sodhetvāti avippavāsasaṅkhātamahāsīmaṭṭhakaṃ saṅghaṃ sodhetvā. Na hi khaṇḍasīmāya sannipatite saṅghe sodhetabbakiccaṃ atthi, avippavāsasīmāsaṅkhātāya mahāsīmāya pana vitthārattā bahūnaṃ bhikkhūnaṃ vasanaṭṭhānattā samaggabhāvatthaṃ sodhetabbaṃ hoti. Chandārahānaṃ chandaṃ āharitvāti tissaṃ sīmāyaṃ catuvaggādigaṇaṃ pūretvā hatthapāsaṃ avijahitvā ṭhitehi bhikkhūhi aññesaṃ hatthapāsaṃ anāgatānaṃ pakatattabhikkhūnaṃ chandaṃ āharitvā. Vuttañhi ‘‘catuvaggakaraṇe kamme cattāro bhikkhū pakatattā kammappattā, avasesā pakatattā chandārahā’’ti (pari. 497). Samaggassa saṅghassa anumatiyāti chandassa āharitattā hatthapāsaṃ āgatāpi anāgatāpi sabbe bhikkhū samaggāyeva honti, tasmā samaggassa saṅghassa anumatiyā. Tikkhattuṃ sāvetvāti ‘‘suṇātu me, bhante, saṅgho’’tiādinā kammavācaṃ abhaṇitvā ‘‘ruccati saṅghassa. Dutiyampi…pe… tatiyampi ruccati saṅghassā’’ti tikkhattuṃ sāvetvā kattabbakammaṃ apalokanakammaṃ nāmāti yojanā. Vuttanayenevāti apalokanakamme vuttanayeneva. Iminā ‘‘sīmaṭṭhakasaṅghaṃ sodhetvā, chandārahānaṃ chandaṃ āharitvā’’ti idaṃ dvayaṃ atidisati. Itaresupi eseva nayo.

    તત્થ તેસુ ચતૂસુ કમ્મેસુ કિં અઞ્ઞકમ્મં ઇતરકમ્મવસેન કાતબ્બન્તિ ચોદનં સન્ધાયાહ ‘‘તત્ર’’ઇચ્ચાદિ. એવં હોતુ, એવં સન્તે અવિસેસેન સબ્બમ્પિ કમ્મં અઞ્ઞવસેન કત્તબ્બન્તિ આહ ‘‘ઞત્તિદુતિયકમ્મં પના’’તિઆદિ. તત્થ પન-સદ્દો વિસેસત્થજોતકો, ઞત્તિદુતિયકમ્મે પન વિસેસો અત્થીતિ અત્થો. ઇતો પરાનિ સુવિઞ્ઞેય્યાનેવ. પટિક્ખિત્તમેવ અટ્ઠકથાયન્તિ અજ્ઝાહારસમ્બન્ધો. યદિ એવં અક્ખરપરિહીનાદીસુ સન્તેસુ કમ્મકોપો સિયાતિ ચોદનં મનસિ કત્વા આહ ‘‘સચે પના’’તિઆદિ. તત્થ અક્ખરપરિહીનન્તિ ‘‘સુણાતુ મે’’તિઆદીસુ સુ-કાર ણા-કાર તુ-કારાદીનં ભસ્સનં. પદપરિહીનન્તિ સુણાતૂતિઆદીનં વિભત્યન્તપદાનં ભસ્સનં. દુરુત્તપદં પન ઉપરિ વક્ખતિ.

    Tattha tesu catūsu kammesu kiṃ aññakammaṃ itarakammavasena kātabbanti codanaṃ sandhāyāha ‘‘tatra’’iccādi. Evaṃ hotu, evaṃ sante avisesena sabbampi kammaṃ aññavasena kattabbanti āha ‘‘ñattidutiyakammaṃ panā’’tiādi. Tattha pana-saddo visesatthajotako, ñattidutiyakamme pana viseso atthīti attho. Ito parāni suviññeyyāneva. Paṭikkhittameva aṭṭhakathāyanti ajjhāhārasambandho. Yadi evaṃ akkharaparihīnādīsu santesu kammakopo siyāti codanaṃ manasi katvā āha ‘‘sace panā’’tiādi. Tattha akkharaparihīnanti ‘‘suṇātu me’’tiādīsu su-kāra ṇā-kāra tu-kārādīnaṃ bhassanaṃ. Padaparihīnanti suṇātūtiādīnaṃ vibhatyantapadānaṃ bhassanaṃ. Duruttapadaṃ pana upari vakkhati.

    ઇદાનિ પુનપ્પુનવચને પયોજનં દસ્સેન્તો ‘‘ઇદં અકુપ્પકમ્મે દળ્હિકમ્મં હોતિ, કુપ્પકમ્મે કમ્મં હુત્વા તિટ્ઠતી’’તિ આહ. તત્થ ઇદન્તિ ઇદં પુનપ્પુનં વુત્તકમ્મં. અકુપ્પકમ્મેતિ અકુપ્પે ઠાનારહે પુરેકતકમ્મે. દળ્હિકમ્મં હોતીતિ થિરતરકમ્મં હોતિ એકાય રજ્જુયા બન્ધિતબ્બભારે દુતિયતતિયાદિરજ્જૂહિ બન્ધનં વિય. કુપ્પકમ્મેતિ અક્ખરપરિહીનાદિવસેન કુપ્પે અટ્ઠાનારહે પુરેકતકમ્મે. કમ્મં હુત્વા તિટ્ઠતીતિ પુનપ્પુનં વુત્તે સતિ તેસં અક્ખરપરિહીનાદીનં સોધિતત્તા પરિસુદ્ધકમ્મં હુત્વા તિટ્ઠતિ. અકુપ્પકમ્મે કુપ્પકમ્મેતિ વા ભાવેનભાવલક્ખણત્થે ભુમ્મવચનં. પુરેતરં કતકમ્મસ્મિં અકુપ્પકમ્મે સતિ પચ્છા ઇદં પુનપ્પુનં વુત્તકમ્મં દળ્હિકમ્મં હોતિ, પુરેકતકમ્મસ્મિં કુપ્પકમ્મે સતિ ઇદં પુનપ્પુનં વુત્તકમ્મં અકુપ્પં ઠાનારહં પરિસુદ્ધકમ્મં હુત્વા તિટ્ઠતીતિ. ઇમં પાઠં નિસ્સાય આચરિયવરા એકપુગ્ગલમ્પિ અનેકક્ખત્તું ઉપસમ્પદકમ્મં કરોન્તિ. કસ્મા પન તે ભિક્ખૂ લજ્જીપેસલબહુસ્સુતસિક્ખાકામભૂતાનં અત્તનો આચરિયુપજ્ઝાયાનં સન્તિકે સિક્ખં ગણ્હન્તીતિ? ન તે અત્તનો આચરિયુપજ્ઝાયાનં સન્તિકા લદ્ધસિક્ખં પચ્ચક્ખાય અઞ્ઞં ગણ્હન્તિ, અથ ખો તાય એવ સદ્ધિં દિગુણતિગુણં કરોન્તિ. એવં સન્તેપિ પુરિમસિક્ખાય અસદ્દહન્તાયેવ કરેય્યું, નો સદ્દહન્તાતિ? નો અસદ્દહન્તા , સદ્દહન્તાપિ તે ભિક્ખૂ પુનપ્પુનકરણે યુત્તિતોપિ આગમતોપિ આદીનવં અપસ્સન્તા આનિસંસમેવ પસ્સન્તા કરોન્તીતિ.

    Idāni punappunavacane payojanaṃ dassento ‘‘idaṃ akuppakamme daḷhikammaṃ hoti, kuppakamme kammaṃ hutvā tiṭṭhatī’’ti āha. Tattha idanti idaṃ punappunaṃ vuttakammaṃ. Akuppakammeti akuppe ṭhānārahe purekatakamme. Daḷhikammaṃ hotīti thiratarakammaṃ hoti ekāya rajjuyā bandhitabbabhāre dutiyatatiyādirajjūhi bandhanaṃ viya. Kuppakammeti akkharaparihīnādivasena kuppe aṭṭhānārahe purekatakamme. Kammaṃ hutvā tiṭṭhatīti punappunaṃ vutte sati tesaṃ akkharaparihīnādīnaṃ sodhitattā parisuddhakammaṃ hutvā tiṭṭhati. Akuppakamme kuppakammeti vā bhāvenabhāvalakkhaṇatthe bhummavacanaṃ. Puretaraṃ katakammasmiṃ akuppakamme sati pacchā idaṃ punappunaṃ vuttakammaṃ daḷhikammaṃ hoti, purekatakammasmiṃ kuppakamme sati idaṃ punappunaṃ vuttakammaṃ akuppaṃ ṭhānārahaṃ parisuddhakammaṃ hutvā tiṭṭhatīti. Imaṃ pāṭhaṃ nissāya ācariyavarā ekapuggalampi anekakkhattuṃ upasampadakammaṃ karonti. Kasmā pana te bhikkhū lajjīpesalabahussutasikkhākāmabhūtānaṃ attano ācariyupajjhāyānaṃ santike sikkhaṃ gaṇhantīti? Na te attano ācariyupajjhāyānaṃ santikā laddhasikkhaṃ paccakkhāya aññaṃ gaṇhanti, atha kho tāya eva saddhiṃ diguṇatiguṇaṃ karonti. Evaṃ santepi purimasikkhāya asaddahantāyeva kareyyuṃ, no saddahantāti? No asaddahantā , saddahantāpi te bhikkhū punappunakaraṇe yuttitopi āgamatopi ādīnavaṃ apassantā ānisaṃsameva passantā karontīti.

    કથં યુત્તિતો આનિસંસં પસ્સન્તિ? યથા હિ લોકે અભિસિત્તમ્પિ રાજાનં પુનપ્પુનાભિસિઞ્ચને આદીનવં ન પસ્સન્તિ, અથ ખો અભિસેકાનુભાવેન રાજિદ્ધિપ્પત્તતાદીહિ કારણેહિ આનિસંસમેવ પસ્સન્તિ, યથા ચ સાસને ચેતિયં વા પટિમં વા નિટ્ઠિતસબ્બકિચ્ચં ‘‘અનેકજાતિસંસાર’’ન્તિઆદીહિ ભગવતો વચનેહિ અભિસેકમઙ્ગલં કરોન્તાપિ પુનપ્પુનકરણે આદીનવં અપસ્સન્તા અતિરેકતરં મહિદ્ધિકતામહાનુભાવતાદિઆનિસંસમેવ પસ્સન્તા પુનપ્પુનં કરોન્તિયેવ, એવમેવ કતઉપસમ્પદકમ્મં ભિક્ખું પુનદેવ કમ્મવાચાભણને આદીનવં અપસ્સન્તા પુબ્બે કતકમ્મસ્મિં વત્થુઆદીસુ પઞ્ચસુ અઙ્ગેસુ એકસ્મિમ્પિ અઙ્ગે અપરિપુણ્ણે સતિ કમ્મકોપસમ્ભવતો ઇદાનિ કતકમ્મેન પરિપુણ્ણઅઙ્ગે સતિ કમ્મસમ્પત્તિસમ્ભવઞ્ચ પુબ્બેવ કમ્મસમ્પત્તિસમ્ભવેપિ દળ્હિકમ્મથિરતરસમ્ભવઞ્ચ આનિસંસં પસ્સન્તા કરોન્તિ. કથં આગમતો આનિસંસં પસ્સન્તિ? યથાવુત્તપરિવારટ્ઠકથાપાઠવિનયસઙ્ગહપાઠેસુ દુરુત્તપદસ્સ સોધનત્થં પુનપ્પુનં વત્તબ્બભાવસ્સ ઉપલક્ખણનયેન વચનતો. સેસઞત્તિદોસઅનુસ્સાવનદોસાનઞ્ચ વત્થુવિપત્તિસીમવિપત્તિપરિસવિપત્તિદોસાનઞ્ચ સોધનં દસ્સિતં હોતિ. તેનેવ ચ કારણેન અયમ્પિ પચ્છિમપાઠો આચરિયેન વુત્તો. તસ્સત્થો હેટ્ઠા વુત્તોવ. ઇતિ પુબ્બે કતકમ્મસ્સ કોપસમ્ભવેપિ ઇદાનિ કતકમ્મેન સમ્પજ્જનસઙ્ખાતં આનિસંસં આગમતો પસ્સન્તીતિ દટ્ઠબ્બં.

    Kathaṃ yuttito ānisaṃsaṃ passanti? Yathā hi loke abhisittampi rājānaṃ punappunābhisiñcane ādīnavaṃ na passanti, atha kho abhisekānubhāvena rājiddhippattatādīhi kāraṇehi ānisaṃsameva passanti, yathā ca sāsane cetiyaṃ vā paṭimaṃ vā niṭṭhitasabbakiccaṃ ‘‘anekajātisaṃsāra’’ntiādīhi bhagavato vacanehi abhisekamaṅgalaṃ karontāpi punappunakaraṇe ādīnavaṃ apassantā atirekataraṃ mahiddhikatāmahānubhāvatādiānisaṃsameva passantā punappunaṃ karontiyeva, evameva kataupasampadakammaṃ bhikkhuṃ punadeva kammavācābhaṇane ādīnavaṃ apassantā pubbe katakammasmiṃ vatthuādīsu pañcasu aṅgesu ekasmimpi aṅge aparipuṇṇe sati kammakopasambhavato idāni katakammena paripuṇṇaaṅge sati kammasampattisambhavañca pubbeva kammasampattisambhavepi daḷhikammathiratarasambhavañca ānisaṃsaṃ passantā karonti. Kathaṃ āgamato ānisaṃsaṃ passanti? Yathāvuttaparivāraṭṭhakathāpāṭhavinayasaṅgahapāṭhesu duruttapadassa sodhanatthaṃ punappunaṃ vattabbabhāvassa upalakkhaṇanayena vacanato. Sesañattidosaanussāvanadosānañca vatthuvipattisīmavipattiparisavipattidosānañca sodhanaṃ dassitaṃ hoti. Teneva ca kāraṇena ayampi pacchimapāṭho ācariyena vutto. Tassattho heṭṭhā vuttova. Iti pubbe katakammassa kopasambhavepi idāni katakammena sampajjanasaṅkhātaṃ ānisaṃsaṃ āgamato passantīti daṭṭhabbaṃ.

    કેચિ પન આચરિયા ઇમં ‘‘પુનપ્પુનં વત્તું વટ્ટતીતિ પાઠં તસ્મિંયેવ પઠમકમ્મકરણકાલે દુરુત્તસોધનત્થં વત્તબ્બતં સન્ધાય વુત્તં, ન ચિરકાલે’’તિ વદન્તિ, તદેતં વચનં નેવ અટ્ઠકથાયં આગતં, ન ટીકાદીસુ વિનિચ્છિતં, તેસં મતિમત્તમેવ, તસ્મા ન ગહેતબ્બં. અપિચ તસ્મિં ખણે પુનપ્પુનં વચનતોપિ અપરભાગે વચનં મહપ્ફલં હોતિ મહાનિસંસં. તસ્મિઞ્હિ કાલે પુનપ્પુનં ભણને ઞત્તિદોસઅનુસ્સાવનદોસાનિ પચ્છિમભણને સુટ્ઠુ ભણન્તો સોધેતું સક્કુણેય્ય, ન વત્થુવિપત્તિસીમવિપત્તિપરિસવિપત્તિદોસાનિ. તસ્મિઞ્હિ ખણે તમેવ વત્થુ, સા એવ સીમા, સા એવ પરિસા, તસ્મા તાનિ પુનપ્પુનવચનેન સોધેતુમસક્કુણેય્યાનિ હોન્તિ. અપરભાગે કરોન્તો પન પુબ્બે અપરિપુણ્ણવીસતિવસ્સભાવેન વત્થુવિપત્તિભૂતેપિ ઇદાનિ પરિપુણ્ણવીસતિવસ્સત્તા વત્થુસમ્પત્તિ હોતિ, પુબ્બે સીમસઙ્કરાદિભાવેન સીમવિપત્તિસમ્ભવેપિ ઇદાનિ તદભાવત્થાય સુટ્ઠુ સોધિતત્તા સીમસમ્પત્તિ હોતિ, પુબ્બે વગ્ગકમ્માદિવસેન પરિસવિપત્તિસમ્ભવેપિ ઇદાનિ તદભાવત્થાય સુટ્ઠુ સોધિતત્તા પરિસસમ્પત્તિ હોતિ, એવં પઞ્ચ વિપત્તિયો સોધેત્વા પઞ્ચ સમ્પત્તિયો સમ્પાદેત્વા કાતું સક્કુણેય્યતો પઠમકાલે પુનપ્પુનં ભણનતોપિ અપરભાગે ભણનં મહપ્ફલં હોતિ મહાનિસંસન્તિ વેદિતબ્બં.

    Keci pana ācariyā imaṃ ‘‘punappunaṃ vattuṃ vaṭṭatīti pāṭhaṃ tasmiṃyeva paṭhamakammakaraṇakāle duruttasodhanatthaṃ vattabbataṃ sandhāya vuttaṃ, na cirakāle’’ti vadanti, tadetaṃ vacanaṃ neva aṭṭhakathāyaṃ āgataṃ, na ṭīkādīsu vinicchitaṃ, tesaṃ matimattameva, tasmā na gahetabbaṃ. Apica tasmiṃ khaṇe punappunaṃ vacanatopi aparabhāge vacanaṃ mahapphalaṃ hoti mahānisaṃsaṃ. Tasmiñhi kāle punappunaṃ bhaṇane ñattidosaanussāvanadosāni pacchimabhaṇane suṭṭhu bhaṇanto sodhetuṃ sakkuṇeyya, na vatthuvipattisīmavipattiparisavipattidosāni. Tasmiñhi khaṇe tameva vatthu, sā eva sīmā, sā eva parisā, tasmā tāni punappunavacanena sodhetumasakkuṇeyyāni honti. Aparabhāge karonto pana pubbe aparipuṇṇavīsativassabhāvena vatthuvipattibhūtepi idāni paripuṇṇavīsativassattā vatthusampatti hoti, pubbe sīmasaṅkarādibhāvena sīmavipattisambhavepi idāni tadabhāvatthāya suṭṭhu sodhitattā sīmasampatti hoti, pubbe vaggakammādivasena parisavipattisambhavepi idāni tadabhāvatthāya suṭṭhu sodhitattā parisasampatti hoti, evaṃ pañca vipattiyo sodhetvā pañca sampattiyo sampādetvā kātuṃ sakkuṇeyyato paṭhamakāle punappunaṃ bhaṇanatopi aparabhāge bhaṇanaṃ mahapphalaṃ hoti mahānisaṃsanti veditabbaṃ.

    યદિ એવં ઉપસમ્પદસિક્ખાય દહરો ભવેય્યાતિ? ન ભવેય્ય. કસ્મા? પોરાણસિક્ખં અપ્પચ્ચક્ખિત્વા તાય એવ પતિટ્ઠિતત્તાતિ. એવં સન્તેપિ પુરેકતકમ્મસ્સ સમ્પજ્જનભાવેન તિટ્ઠન્તે સતિ તાય ઠિતત્તા અદહરો સિયા. પુરિમકમ્મસ્સ અસમ્પજ્જનભાવેન ઇદાનિ કતકમ્મેયેવ ઉપસમ્પદભાવેન તિટ્ઠન્તે સતિ કસ્મા દહરો ન ભવેય્યાતિ? એવં સન્તે દહરો ભવેય્ય. એવં દહરો સમાનો પુરિમસિક્ખાય વસ્સં ગણેત્વા યથાવુડ્ઢં વન્દનાદીનિ સમ્પટિચ્છન્તો મહાસાવજ્જો ભવેય્યાતિ? એવં પુરિમસિક્ખાય અટ્ઠિતભાવં પચ્છિમસિક્ખાય એવ લદ્ધુપસમ્પદભાવં તથતો જાનન્તો એવં કરોન્તો સાવજ્જો હોતિ, એવં પન અજાનન્તો ‘‘પુરિમસિક્ખાયમેવ ઠિતો’’તિ મઞ્ઞિત્વા એવં કરોન્તો અનવજ્જોતિ વેદિતબ્બો. કથં વિઞ્ઞાયતીતિ ચે? ‘‘અનાપત્તિ ઊનવીસતિવસ્સં પરિપુણ્ણસઞ્ઞીતિ એત્થ કિઞ્ચાપિ ઉપસમ્પાદેન્તસ્સ અનાપત્તિ, પુગ્ગલો પન અનુપસમ્પન્નોવ હોતિ. સચે પન સો દસવસ્સચ્ચયેન અઞ્ઞં ઉપસમ્પાદેતિ, તં ચે મુઞ્ચિત્વા ગણો પૂરતિ, સૂપસમ્પન્નો. સોપિ ચ યાવ ન જાનાતિ, તાવસ્સ નેવ સગ્ગન્તરાયો, ન મોક્ખન્તરાયો. ઞત્વા પન પુન ઉપસમ્પજ્જિતબ્બ’’ન્તિ સમન્તપાસાદિકાયં (પાચિ॰ અટ્ઠ॰ ૪૦૬) આગતત્તા વિઞ્ઞાયતિ. એવં વત્થુવિપન્નત્તા કમ્મકોપતો અનુપસમ્પન્નસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉપજ્ઝાયો ભવિતું યુત્તકાલે પુન ઉપસમ્પજ્જનેન ઉપસમ્પન્નભૂતભાવસ્સ અટ્ઠકથાયં આગતત્તા ઇમિના નયેન સીમવિપન્નપઅસવિપન્નઞત્તિવિપન્નઅનુસ્સાવનવિપન્નભૂતત્તા કમ્મકોપતો પુબ્બે અનુપસમ્પન્નભૂતં પુગ્ગલમ્પિ અપરભાગે વુડ્ઢિપ્પત્તિકાલેપિ પઞ્ચ વિપત્તિદોસાનિ સોધેત્વા પુન ઉપસમ્પદકમ્મવાચાકરણેન ઉપસમ્પાદેતું વટ્ટતિ. સોપિ પુગ્ગલો પુબ્બકમ્મકાલે અનુપસમ્પન્નો હુત્વાપિ અપરકમ્મકાલે ઉપસમ્પન્નો હોતીતિ દટ્ઠબ્બો.

    Yadi evaṃ upasampadasikkhāya daharo bhaveyyāti? Na bhaveyya. Kasmā? Porāṇasikkhaṃ appaccakkhitvā tāya eva patiṭṭhitattāti. Evaṃ santepi purekatakammassa sampajjanabhāvena tiṭṭhante sati tāya ṭhitattā adaharo siyā. Purimakammassa asampajjanabhāvena idāni katakammeyeva upasampadabhāvena tiṭṭhante sati kasmā daharo na bhaveyyāti? Evaṃ sante daharo bhaveyya. Evaṃ daharo samāno purimasikkhāya vassaṃ gaṇetvā yathāvuḍḍhaṃ vandanādīni sampaṭicchanto mahāsāvajjo bhaveyyāti? Evaṃ purimasikkhāya aṭṭhitabhāvaṃ pacchimasikkhāya eva laddhupasampadabhāvaṃ tathato jānanto evaṃ karonto sāvajjo hoti, evaṃ pana ajānanto ‘‘purimasikkhāyameva ṭhito’’ti maññitvā evaṃ karonto anavajjoti veditabbo. Kathaṃ viññāyatīti ce? ‘‘Anāpatti ūnavīsativassaṃ paripuṇṇasaññīti ettha kiñcāpi upasampādentassa anāpatti, puggalo pana anupasampannova hoti. Sace pana so dasavassaccayena aññaṃ upasampādeti, taṃ ce muñcitvā gaṇo pūrati, sūpasampanno. Sopi ca yāva na jānāti, tāvassa neva saggantarāyo, na mokkhantarāyo. Ñatvā pana puna upasampajjitabba’’nti samantapāsādikāyaṃ (pāci. aṭṭha. 406) āgatattā viññāyati. Evaṃ vatthuvipannattā kammakopato anupasampannassa puggalassa upajjhāyo bhavituṃ yuttakāle puna upasampajjanena upasampannabhūtabhāvassa aṭṭhakathāyaṃ āgatattā iminā nayena sīmavipannapaasavipannañattivipannaanussāvanavipannabhūtattā kammakopato pubbe anupasampannabhūtaṃ puggalampi aparabhāge vuḍḍhippattikālepi pañca vipattidosāni sodhetvā puna upasampadakammavācākaraṇena upasampādetuṃ vaṭṭati. Sopi puggalo pubbakammakāle anupasampanno hutvāpi aparakammakāle upasampanno hotīti daṭṭhabbo.

    એકચ્ચે પન ભિક્ખૂ પોરાણસિક્ખં પચ્ચક્ખાય નવસિક્ખમેવ ગણ્હિંસુ, તે પન ભિક્ખૂ નવસિક્ખાવસેન દહરાવ ભવન્તિ, એવં કરણઞ્ચ અતિવિય ગુણવિસિટ્ઠં અત્તનો નવકતરં ભિક્ખું દિસ્વા તસ્મિં પુગ્ગલે પયિરુપાસિતુકામો તં પુગ્ગલં અત્તના વુડ્ઢતરં કાતુકામો અત્તાનં દહરં કાતુકામો હુત્વા ધમ્મગારવેન કરોન્તો યુત્તો ભવેય્ય. અથ પન સિક્ખાસમ્પન્નં કત્તુકામો એવં કરેય્ય, સિક્ખા નામ પઞ્ચઙ્ગસમન્નાગતે સતિ સમ્પજ્જતિ, સીલવિસુદ્ધિયેવ કારણં હોતિ, તસ્મા યદિ પુરિમસિક્ખા અટ્ઠિતા ભવેય્ય, પચ્ચક્ખાનકિચ્ચં નત્થિ, સયમેવ પતિતા હોતિ. પુરિમસિક્ખાય ઠિતાય સતિ વિબ્ભમિતુકામોયેવ પચ્ચક્ખાનં કરેય્ય, ન ભિક્ખુભવિતુકામો, સો પન ચતુપારિસુદ્ધિસીલમેવ પરિસુદ્ધં કરેય્ય, તસ્મા પોરાણસિક્ખાય પચ્ચક્ખાનં અયુત્તં વિય દિસ્સતિ. તતો પોરાણસિક્ખં પચ્ચક્ખાય નવસિક્ખાગહણતો પુનપ્પુનં કરણંયેવ યુત્તતરં દિસ્સતિ. કસ્મા? પોરાણસિક્ખં પચ્ચક્ખાય નવસિક્ખાગહણે પુરિમકમ્મં અસમ્પજ્જિત્વા પચ્છિમકમ્મસમ્પજ્જને સતિ કિઞ્ચાપિ પુરિમસિક્ખા નત્થિ, યા પચ્ચક્ખાતબ્બા, તથાપિ નવસિક્ખાય સમ્પજ્જિતત્તા દોસો નત્થિ, દહરભાવં પત્તોપિ યુત્તરૂપોયેવ.

    Ekacce pana bhikkhū porāṇasikkhaṃ paccakkhāya navasikkhameva gaṇhiṃsu, te pana bhikkhū navasikkhāvasena daharāva bhavanti, evaṃ karaṇañca ativiya guṇavisiṭṭhaṃ attano navakataraṃ bhikkhuṃ disvā tasmiṃ puggale payirupāsitukāmo taṃ puggalaṃ attanā vuḍḍhataraṃ kātukāmo attānaṃ daharaṃ kātukāmo hutvā dhammagāravena karonto yutto bhaveyya. Atha pana sikkhāsampannaṃ kattukāmo evaṃ kareyya, sikkhā nāma pañcaṅgasamannāgate sati sampajjati, sīlavisuddhiyeva kāraṇaṃ hoti, tasmā yadi purimasikkhā aṭṭhitā bhaveyya, paccakkhānakiccaṃ natthi, sayameva patitā hoti. Purimasikkhāya ṭhitāya sati vibbhamitukāmoyeva paccakkhānaṃ kareyya, na bhikkhubhavitukāmo, so pana catupārisuddhisīlameva parisuddhaṃ kareyya, tasmā porāṇasikkhāya paccakkhānaṃ ayuttaṃ viya dissati. Tato porāṇasikkhaṃ paccakkhāya navasikkhāgahaṇato punappunaṃ karaṇaṃyeva yuttataraṃ dissati. Kasmā? Porāṇasikkhaṃ paccakkhāya navasikkhāgahaṇe purimakammaṃ asampajjitvā pacchimakammasampajjane sati kiñcāpi purimasikkhā natthi, yā paccakkhātabbā, tathāpi navasikkhāya sampajjitattā doso natthi, daharabhāvaṃ pattopi yuttarūpoyeva.

    યદિ પુરિમકમ્મમ્પિ પચ્છિમકમ્મમ્પિ સમ્પજ્જતિયેવ, એવં સતિ પુરિમસિક્ખાય પચ્ચક્ખાનં નિરત્થકં. પચ્છિમસિક્ખાય ઠિતોપિ દહરભાવં પત્તત્તા અયુત્તરૂપો. યદિ પન પુરિમકમ્મમેવ સમ્પજ્જતિ, ન પચ્છિમકમ્મં, એવં સતિ પુબ્બે ઠિતપોરાણસિક્ખાપિ પચ્ચક્ખાનેન પતિતા. પચ્છિમસિક્ખાપિ પચ્છિમકમ્મસ્સ પઞ્ચન્નં વિપત્તીનં અઞ્ઞતરેન યોગતો ન સમ્પજ્જતિ, તસ્મા પુરિમસિક્ખાય ચ પતિતત્તા પચ્છિમસિક્ખાય ચ અલદ્ધત્તા ઉભતો ભટ્ઠત્તા અયુત્તોવ હોતિ. પોરાણસિક્ખં અપ્પચ્ચક્ખાય નવસિક્ખાગહણે પન સતિ પુરિમકમ્મં સમ્પન્નં હુત્વા પચ્છિમકમ્મં અસમ્પન્નં હોન્તમ્પિ પુરિમસિક્ખાય પતિટ્ઠિતોયેવ, પુરિમં અસમ્પન્નં હુત્વા પચ્છિમં સમ્પન્નમ્પિ પચ્છિમસિક્ખાય ઠિતો એવ. પુરિમપચ્છિમકમ્મદ્વયમ્પિ પઞ્ચહઙ્ગેહિ સમ્પન્નમ્પિ દળ્હિકમ્મથિરતરભૂતાય પુરિમસિક્ખાય ઠિતોયેવ સો ભિક્ખુ હોતિ, તસ્મા પુરિમસિક્ખં પચ્ચક્ખાય નવસિક્ખાગહણતો પુરિમસિક્ખં અપ્પચ્ચક્ખાય પુનપ્પુનં નવસિક્ખાગહણં યુત્તતરં હોતીતિ દટ્ઠબ્બં.

    Yadi purimakammampi pacchimakammampi sampajjatiyeva, evaṃ sati purimasikkhāya paccakkhānaṃ niratthakaṃ. Pacchimasikkhāya ṭhitopi daharabhāvaṃ pattattā ayuttarūpo. Yadi pana purimakammameva sampajjati, na pacchimakammaṃ, evaṃ sati pubbe ṭhitaporāṇasikkhāpi paccakkhānena patitā. Pacchimasikkhāpi pacchimakammassa pañcannaṃ vipattīnaṃ aññatarena yogato na sampajjati, tasmā purimasikkhāya ca patitattā pacchimasikkhāya ca aladdhattā ubhato bhaṭṭhattā ayuttova hoti. Porāṇasikkhaṃ appaccakkhāya navasikkhāgahaṇe pana sati purimakammaṃ sampannaṃ hutvā pacchimakammaṃ asampannaṃ hontampi purimasikkhāya patiṭṭhitoyeva, purimaṃ asampannaṃ hutvā pacchimaṃ sampannampi pacchimasikkhāya ṭhito eva. Purimapacchimakammadvayampi pañcahaṅgehi sampannampi daḷhikammathiratarabhūtāya purimasikkhāya ṭhitoyeva so bhikkhu hoti, tasmā purimasikkhaṃ paccakkhāya navasikkhāgahaṇato purimasikkhaṃ appaccakkhāya punappunaṃ navasikkhāgahaṇaṃ yuttataraṃ hotīti daṭṭhabbaṃ.

    ઇમં પન પુનપ્પુનં કરોન્તાનં આચરિયાનં વાદં અમનસિકરોન્તા અઞ્ઞે આચરિયા અનેકપ્પકારં અનિચ્છિતકથં કથેન્તિ. કથં? એકચ્ચે થેરા એવં વદન્તિ ‘‘કિં ઇમે ભિક્ખૂ એવં કરોન્તા પારાજિકપ્પત્તં ભિક્ખું પુન સિક્ખાય પતિટ્ઠાપેસ્સામાતિ મઞ્ઞન્તી’’તિ. તે થેરા પુનપ્પુનં કમ્મવાચં ભણન્તે ભિક્ખૂ દિસ્વા ‘‘ઇમે ભિક્ખૂ ઇમિના કારણેન એવં કરોન્તી’’તિ ચિન્તેત્વા એવમાહંસુ. એકચ્ચે પન થેરા ‘‘કસ્મા ઇમે ભિક્ખૂ પુનપ્પુનં કરોન્તિ, યથા નામ અસનિ એકવારમેવ પતન્તી સત્તે જીવિતક્ખયં પાપેતિ, એવમેવ ભગવતો આણાભૂતા કમ્મવાચા એકવારં ભણમાના કમ્મં સિજ્ઝાપેતિ, ન અનેકવાર’’ન્તિ, તેપિ ‘‘કમ્મસિજ્ઝનત્થાય પુનપ્પુનં ભણન્તી’’તિ ચિન્તેત્વા એવમાહંસુ. બહવો પન ભિક્ખૂ પુનપ્પુનં કરોન્તે દિસ્વા એવં વદન્તિ ‘‘ઇમે ભિક્ખૂ આચરિયુપજ્ઝાયેહિ દિન્નસિક્ખં અસદ્દહન્તા એવં કરોન્તિ, આચરિયુપજ્ઝાયગુણાપરાધકા એતે સમણા’’તિ. તે ‘‘પુબ્બસિક્ખં અસદ્દહિત્વા પુનપ્પુનં કરોન્તી’’તિ મઞ્ઞન્તા એવમાહંસુ.

    Imaṃ pana punappunaṃ karontānaṃ ācariyānaṃ vādaṃ amanasikarontā aññe ācariyā anekappakāraṃ anicchitakathaṃ kathenti. Kathaṃ? Ekacce therā evaṃ vadanti ‘‘kiṃ ime bhikkhū evaṃ karontā pārājikappattaṃ bhikkhuṃ puna sikkhāya patiṭṭhāpessāmāti maññantī’’ti. Te therā punappunaṃ kammavācaṃ bhaṇante bhikkhū disvā ‘‘ime bhikkhū iminā kāraṇena evaṃ karontī’’ti cintetvā evamāhaṃsu. Ekacce pana therā ‘‘kasmā ime bhikkhū punappunaṃ karonti, yathā nāma asani ekavārameva patantī satte jīvitakkhayaṃ pāpeti, evameva bhagavato āṇābhūtā kammavācā ekavāraṃ bhaṇamānā kammaṃ sijjhāpeti, na anekavāra’’nti, tepi ‘‘kammasijjhanatthāya punappunaṃ bhaṇantī’’ti cintetvā evamāhaṃsu. Bahavo pana bhikkhū punappunaṃ karonte disvā evaṃ vadanti ‘‘ime bhikkhū ācariyupajjhāyehi dinnasikkhaṃ asaddahantā evaṃ karonti, ācariyupajjhāyaguṇāparādhakā ete samaṇā’’ti. Te ‘‘pubbasikkhaṃ asaddahitvā punappunaṃ karontī’’ti maññantā evamāhaṃsu.

    અપરે પન થેરા ‘‘પઠમં ઉપસમ્પદકમ્મવાચાભણનકાલેયેવ પુનપ્પુનં વત્તબ્બં, ન અપરભાગે’’તિ, તત્થ કારણં હેટ્ઠા વુત્તમેવ. અઞ્ઞે એવમાહંસુ ‘‘ઞત્તિદુતિયકમ્મવાચાયમેવ પુનપ્પુનં વત્તબ્બન્તિ અટ્ઠકથાયં વુત્તં, ન ઞત્તિચતુત્થકમ્મે, અથ ચ પનિમે ભિક્ખૂ ઞત્તિચતુત્થકમ્મભૂતાય ઉપસમ્પદકમ્મવાચાય પુનપ્પુનં કરોન્તિ, એતં અટ્ઠકથાય ન સમેતી’’તિ, તં નીતત્થમેવ ગહેત્વા વદિંસુ. નેય્યત્થતો પન ઇમિના નયેન ચતૂસુપિ કમ્મેસુ પુનપ્પુનં કાતબ્બન્તિ દસ્સેતિ. કમ્મસઙ્કરમેવ હિ ઞત્તિદુતિયકમ્મે વિસેસતો વદતિ, પુનપ્પુનં વત્તબ્બભાવો પન સબ્બેસૂતિ દટ્ઠબ્બો. તેનેવ હિ ઞત્તિચતુત્થકમ્મવાચાય ઉપસમ્પન્નટ્ઠાનેયેવ પુબ્બે અનુપસમ્પન્નસ્સ પુગ્ગલસ્સ પચ્છા ઉપસમ્પજ્જિતબ્બભાવો અટ્ઠકથાયં વુત્તોતિ.

    Apare pana therā ‘‘paṭhamaṃ upasampadakammavācābhaṇanakāleyeva punappunaṃ vattabbaṃ, na aparabhāge’’ti, tattha kāraṇaṃ heṭṭhā vuttameva. Aññe evamāhaṃsu ‘‘ñattidutiyakammavācāyameva punappunaṃ vattabbanti aṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ, na ñatticatutthakamme, atha ca panime bhikkhū ñatticatutthakammabhūtāya upasampadakammavācāya punappunaṃ karonti, etaṃ aṭṭhakathāya na sametī’’ti, taṃ nītatthameva gahetvā vadiṃsu. Neyyatthato pana iminā nayena catūsupi kammesu punappunaṃ kātabbanti dasseti. Kammasaṅkarameva hi ñattidutiyakamme visesato vadati, punappunaṃ vattabbabhāvo pana sabbesūti daṭṭhabbo. Teneva hi ñatticatutthakammavācāya upasampannaṭṭhāneyeva pubbe anupasampannassa puggalassa pacchā upasampajjitabbabhāvo aṭṭhakathāyaṃ vuttoti.

    પટિપુચ્છાકરણીયાદીસુપીતિ એત્થ આદિસદ્દેન પટિંઞ્ઞાય કરણીયાદયો સઙ્ગણ્હાતિ. તત્થ પટિપુચ્છાય કરણીયં અપ્પટિપુચ્છા કરોતીતિ પુચ્છિત્વા ચોદેત્વા સારેત્વા કાતબ્બં અપુચ્છિત્વા અચોદેત્વા અસારેત્વા કરોતિ. પટિઞ્ઞાય કરણીયં અપ્પટિઞ્ઞાય કરોતીતિ પટિઞ્ઞં આરોપેત્વા યથાદિન્નાય પટિઞ્ઞાય કાતબ્બં અપટિઞ્ઞાય પટિઞ્ઞં અકરોન્તસ્સ વિલપન્તસ્સ બલક્કારેન કરોતિ. સતિવિનયારહસ્સાતિ દબ્બમલ્લપુત્તત્થેરસદિસસ્સ ખીણાસવસ્સ. અમૂળ્હવિનયારહસ્સાતિ ગગ્ગભિક્ખુસદિસસ્સ ઉમ્મત્તકસ્સ. તસ્સપાપિયસિકકમ્મારહસ્સાતિ ઉપવાળભિક્ખુસદિસસ્સ ઉસ્સન્નપાપસ્સ. તજ્જનીયકમ્મારહસ્સાતિ પણ્ડકલોહિતકભિક્ખુસદિસસ્સ ભણ્ડનકારકસ્સ. નિયસકમ્મારહસ્સાતિ સેય્યસકભિક્ખુસદિસસ્સ અભિણ્હાપત્તિકસ્સ. પબ્બાજનીયકમ્મારહસ્સાતિ અસ્સજિપુનબ્બસુકભિક્ખુસદિસસ્સ કુલદૂસકસ્સ. પટિસારણીયકમ્મારહસ્સાતિ સુધમ્મભિક્ખુસઅસસ્સ ઉપાસકે જાતિઆદીહિ દૂસેન્તસ્સ. ઉક્ખેપનીયકમ્મારહસ્સાતિ છન્નભિક્ખુસદિસસ્સ આપત્તિં અપસ્સન્તસ્સ આપત્તિં અદેસેન્તસ્સ અરિટ્ઠભિક્ખુસદિસસ્સ મિચ્છાદિટ્ઠિં અવિસ્સજ્જેન્તસ્સ. પરિવાસારહસ્સાતિ પટિચ્છન્નસઙ્ઘાદિસેસાપત્તિકસ્સ. મૂલાયપટિકસ્સનારહસ્સાતિ અન્તરાપત્તિં આપન્નસ્સ. માનત્તારહન્તિ અપ્પટિચ્છન્નસઙ્ઘાદિસેસાપત્તિકં. અબ્ભાનારહન્તિ ચિણ્ણમાનત્તં ભિક્ખું. ઉપસમ્પાદેતીતિ ઉપસમ્પદકમ્મં કરોતિ.
