Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણી-અનુટીકા • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā

    કમ્મકથાવણ્ણના

    Kammakathāvaṇṇanā

    સમાનકાલાપિ કારણફલકિરિયા પુબ્બાપરકાલા વિય વત્તું યુત્તાયેવ. સેય્યથાપિ પટિચ્ચસમુપ્પાદે ‘‘ચક્ખુઞ્ચ પટિચ્ચ રૂપે ચ ઉપ્પજ્જતિ ચક્ખુવિઞ્ઞાણ’’ન્તિ દસ્સેતું ‘‘અથ વા’’તિઆદિમાહ. ચોપનકિરિયન્તિ વિઞ્ઞત્તિદ્વયં આહ. તસ્સા હિ ચિત્તસમુટ્ઠાનકાયસદ્દવાચાહિ કાયવચીવિઞ્ઞત્તીહિ એવ વા પુરિમપુરિમાહિ પવત્તેતબ્બત્તા ‘‘કાયવાચાહિ ચોપનકિરિયં કરોતી’’તિ વુત્તં તબ્બિકારાનં ભૂતાનં તથાપવત્તનતો. અથ વા કાયવાચાહીતિ કાયવચીવિઞ્ઞત્તીહિ . ચોપનકિરિયન્તિ રૂપકાયસ્સ થમ્ભનચલનકિરિયં ઉપાદિન્નકઘટ્ટનકિરિયઞ્ચ. એસા હિ કિરિયા ‘‘રૂપકાયં થમ્ભેતું ચાલેતું પચ્ચયો ભવિતું સમત્થો’’તિ, ‘‘ઉપાદિન્નકઘટ્ટનસ્સ પચ્ચયભૂતો’’તિ ચ વુત્તત્તા કાયવચીવિઞ્ઞત્તીહિ નિપ્ફજ્જતીતિ. એવઞ્ચ કત્વા ‘‘ચોપનકિરિયાનિસ્સયભૂતા કાયવાચા’’તિ, ‘‘કાયાદીહિ કરણભૂતેહિ ચોપનાભિજ્ઝાદિકિરિયં કરોન્તિ વાસિઆદીહિ વિય છેદનાદિ’’ન્તિ ચ ઇદમ્પિ વચનં સમત્થિતં ભવતિ. ન કેવલં ધરમાનતાવ સબ્ભાવો, અથ ખો મગ્ગેન અસમુચ્છિન્નતાપીતિ દસ્સેન્તો ‘‘અનિરોધિતેવા’’તિ આહ. અસમુચ્છિન્નતા ચ કાયાદીનં તદુપનિસ્સયકિલેસાસમુચ્છેદેનેવાતિ દટ્ઠબ્બં. ‘‘કાયાદીહિ કરણભૂતેહિ ચોપનાભિજ્ઝાદિકિરિયં કરોન્તી’’તિ એતેન ચોપનાભિજ્ઝાદિકિરિયાનિબ્બત્તિદ્વારેન ચેતનાનિબ્બત્તિયેવ વુત્તાતિ ઇમિના અધિપ્પાયેન ‘‘એવઞ્ચ…પે॰… યુજ્જન્તી’’તિ આહ. એવઞ્ચ કત્વા કાયે સતિ વાચાય સતીતિઆદિવચનં અનુલોમિતં હોતિ. યાય ચેતનાયાતિ કરણનિદ્દેસો પન કાયાદીનં ચોપનાભિજ્ઝાદિકિરિયાય ચ ચેતનાહેતુકત્તદસ્સનત્થં વુત્તોતિ.

    Samānakālāpi kāraṇaphalakiriyā pubbāparakālā viya vattuṃ yuttāyeva. Seyyathāpi paṭiccasamuppāde ‘‘cakkhuñca paṭicca rūpe ca uppajjati cakkhuviññāṇa’’nti dassetuṃ ‘‘atha vā’’tiādimāha. Copanakiriyanti viññattidvayaṃ āha. Tassā hi cittasamuṭṭhānakāyasaddavācāhi kāyavacīviññattīhi eva vā purimapurimāhi pavattetabbattā ‘‘kāyavācāhi copanakiriyaṃ karotī’’ti vuttaṃ tabbikārānaṃ bhūtānaṃ tathāpavattanato. Atha vā kāyavācāhīti kāyavacīviññattīhi . Copanakiriyanti rūpakāyassa thambhanacalanakiriyaṃ upādinnakaghaṭṭanakiriyañca. Esā hi kiriyā ‘‘rūpakāyaṃ thambhetuṃ cāletuṃ paccayo bhavituṃ samattho’’ti, ‘‘upādinnakaghaṭṭanassa paccayabhūto’’ti ca vuttattā kāyavacīviññattīhi nipphajjatīti. Evañca katvā ‘‘copanakiriyānissayabhūtā kāyavācā’’ti, ‘‘kāyādīhi karaṇabhūtehi copanābhijjhādikiriyaṃ karonti vāsiādīhi viya chedanādi’’nti ca idampi vacanaṃ samatthitaṃ bhavati. Na kevalaṃ dharamānatāva sabbhāvo, atha kho maggena asamucchinnatāpīti dassento ‘‘anirodhitevā’’ti āha. Asamucchinnatā ca kāyādīnaṃ tadupanissayakilesāsamucchedenevāti daṭṭhabbaṃ. ‘‘Kāyādīhi karaṇabhūtehi copanābhijjhādikiriyaṃ karontī’’ti etena copanābhijjhādikiriyānibbattidvārena cetanānibbattiyeva vuttāti iminā adhippāyena ‘‘evañca…pe… yujjantī’’ti āha. Evañca katvā kāye sati vācāya satītiādivacanaṃ anulomitaṃ hoti. Yāya cetanāyāti karaṇaniddeso pana kāyādīnaṃ copanābhijjhādikiriyāya ca cetanāhetukattadassanatthaṃ vuttoti.

    સભાવતો ઉપકારકતો મગ્ગે સતિ સબ્ભાવતો ચ બોજ્ઝઙ્ગા મગ્ગે અન્તોગધાતિ આહ ‘‘ન ચ ન સક્કા’’તિઆદિ.

    Sabhāvato upakārakato magge sati sabbhāvato ca bojjhaṅgā magge antogadhāti āha ‘‘na ca na sakkā’’tiādi.

    કમ્મપથં અપ્પત્તાનમ્પિ તંતંદ્વારે સંસન્દનન્તિ યથા કમ્મપથં પત્તાનં, એવં કમ્મપથં અપ્પત્તાનમ્પિ સતિપિ દ્વારન્તરુપ્પત્તિયં યથાસકં દ્વારેહેવ નામગ્ગહણન્તિ વદન્તિ, એવં સતિ અટ્ઠકથાય વિરોધો. દુતિયત્થસ્સ ચ અભાવો સિયા, તસ્મા તંતંદ્વારે સંસન્દનન્તિ યસ્મિં યસ્મિં દ્વારે કમ્મપથં અપ્પત્તા અકુસલચેતનાદયો પવત્તા, તાસં તેન તેનેવ દ્વારેન નામગ્ગહણં. તં પન તંતંદ્વારપક્ખિકભાવકરણતો તત્થ અવરોધનન્તિ વુત્તં. યથા હિ કમ્મપથં પત્તા કાયકમ્માદિસઙ્ખાતા ચેતના દ્વારન્તરે ઉપ્પન્નાપિ કાયકમ્માદિનામમેવ લભન્તિ, ન એવં કમ્મપથં અપ્પત્તા. તા પન યત્થ યત્થ દ્વારે ઉપ્પજ્જન્તિ, તેન તેનેવ દ્વારેન કાયદુચ્ચરિતં વચીદુચ્ચરિતન્તિઆદિનામં લભન્તિ. એવં નામગ્ગહણમેવ હિ તેસં તંતંદ્વારપક્ખિકકરણં વુત્તં. તેનેવ હિ અટ્ઠકથાયં ‘‘કિઞ્ચાપિ વચીદ્વારે ચોપનપ્પત્તં કમ્મપથં, અપ્પત્તતાય પન કાયકમ્મં ન હોતિ, કેવલં વચીદુચ્ચરિતં નામ હોતી’’તિ વુત્તં.

    Kammapathaṃ appattānampi taṃtaṃdvāre saṃsandananti yathā kammapathaṃ pattānaṃ, evaṃ kammapathaṃ appattānampi satipi dvārantaruppattiyaṃ yathāsakaṃ dvāreheva nāmaggahaṇanti vadanti, evaṃ sati aṭṭhakathāya virodho. Dutiyatthassa ca abhāvo siyā, tasmā taṃtaṃdvāre saṃsandananti yasmiṃ yasmiṃ dvāre kammapathaṃ appattā akusalacetanādayo pavattā, tāsaṃ tena teneva dvārena nāmaggahaṇaṃ. Taṃ pana taṃtaṃdvārapakkhikabhāvakaraṇato tattha avarodhananti vuttaṃ. Yathā hi kammapathaṃ pattā kāyakammādisaṅkhātā cetanā dvārantare uppannāpi kāyakammādināmameva labhanti, na evaṃ kammapathaṃ appattā. Tā pana yattha yattha dvāre uppajjanti, tena teneva dvārena kāyaduccaritaṃ vacīduccaritantiādināmaṃ labhanti. Evaṃ nāmaggahaṇameva hi tesaṃ taṃtaṃdvārapakkhikakaraṇaṃ vuttaṃ. Teneva hi aṭṭhakathāyaṃ ‘‘kiñcāpi vacīdvāre copanappattaṃ kammapathaṃ, appattatāya pana kāyakammaṃ na hoti, kevalaṃ vacīduccaritaṃ nāma hotī’’ti vuttaṃ.

    સતિપિ પાણાતિપાતાદિચેતનાય વચીદ્વારાદીસુ પવત્તિયં યથાવુત્તયેભુય્યતબ્બહુલવુત્તિયા કાયકમ્માદિભાવવવત્થાપનં કાયાદિકસ્સ તંતંદ્વારભાવવવત્થાપનઞ્ચ કમ્મદ્વારાભેદનં. તઞ્હિ કમ્મદ્વારાનં અસંકિણ્ણભાવેન પતિટ્ઠાપનં. યં સન્ધાય ‘‘આણત્તિસમુટ્ઠિતેસૂ’’તિ અટ્ઠકથાયં વક્ખતિ. કેચિ પન ‘‘એકેકસ્મિં દ્વારે અનેકેસં કમ્માનં પવત્તિદસ્સનમ્પિ દ્વારસંસન્દન’’ન્તિ વદન્તિ. યથા પવત્તો બ્યાપાદો કમ્મપથો હોતિ, તં દસ્સેતું ‘‘ઇમે સત્તા હઞ્ઞન્તૂ’’તિ પવત્તિ બ્યાપાદસ્સ દસ્સિતા. કાયદ્વારિકચેતનાય સહકારીકારણભાવતો કાયકમ્મવોહારલાભા, અભિજ્ઝાદીનં પરસન્તકસ્સ અત્તનો પરિણામનવસેન ‘‘ઇમે સત્તા હઞ્ઞન્તૂ’’તિઆદિના ચ અપ્પવત્તત્તા મનોકમ્મવોહારવિરહા, અચેતનાસભાવતો વા પાણાતિપાતાદિવસેન અબ્બોહારિકા, પાણાતિપાતાદિભાવેન ન વત્તબ્બાતિ અત્થો. એત્થાતિ અબ્બોહારિકભાવે.

    Satipi pāṇātipātādicetanāya vacīdvārādīsu pavattiyaṃ yathāvuttayebhuyyatabbahulavuttiyā kāyakammādibhāvavavatthāpanaṃ kāyādikassa taṃtaṃdvārabhāvavavatthāpanañca kammadvārābhedanaṃ. Tañhi kammadvārānaṃ asaṃkiṇṇabhāvena patiṭṭhāpanaṃ. Yaṃ sandhāya ‘‘āṇattisamuṭṭhitesū’’ti aṭṭhakathāyaṃ vakkhati. Keci pana ‘‘ekekasmiṃ dvāre anekesaṃ kammānaṃ pavattidassanampi dvārasaṃsandana’’nti vadanti. Yathā pavatto byāpādo kammapatho hoti, taṃ dassetuṃ ‘‘ime sattā haññantū’’ti pavatti byāpādassa dassitā. Kāyadvārikacetanāya sahakārīkāraṇabhāvato kāyakammavohāralābhā, abhijjhādīnaṃ parasantakassa attano pariṇāmanavasena ‘‘ime sattā haññantū’’tiādinā ca appavattattā manokammavohāravirahā, acetanāsabhāvato vā pāṇātipātādivasena abbohārikā, pāṇātipātādibhāvena na vattabbāti attho. Etthāti abbohārikabhāve.

    દસવિધા ઇદ્ધિ…પે॰… તબ્બા વિત્થારેનાતિ અધિપ્પાયો.

    Dasavidhā iddhi…pe… tabbā vitthārenāti adhippāyo.

    તેનાધિપ્પેતન્તિ ‘‘અકુસલં વચીકમ્મં મનોદ્વારે સમુટ્ઠાતી’’તિ વદન્તેન અધિપ્પેતં. ‘‘ન ઉપોસથક્ખન્ધકે વુત્ત’’ન્તિ કસ્મા વુત્તં, નનુ તેન ઉપોસથક્ખન્ધકતો સુત્તં આહટન્તિ? કિઞ્ચાપિ આહટં, તત્થ અવુત્તોયેવ પન સો તેન વુત્તોતિ ગહિતોતિ દસ્સેન્તો ‘‘તત્થ અવુત્તમેવા’’તિઆદિમાહ.

    Tenādhippetanti ‘‘akusalaṃ vacīkammaṃ manodvāre samuṭṭhātī’’ti vadantena adhippetaṃ. ‘‘Na uposathakkhandhake vutta’’nti kasmā vuttaṃ, nanu tena uposathakkhandhakato suttaṃ āhaṭanti? Kiñcāpi āhaṭaṃ, tattha avuttoyeva pana so tena vuttoti gahitoti dassento ‘‘tattha avuttamevā’’tiādimāha.

    ‘‘સુગતિદુગ્ગતીસુ ઉપપજ્જનં સુકતદુક્કટકમ્મતો ન હોતિ, ખન્ધસિવાદીહિ પન હોતીતિ ગહેત્વા ‘નત્થિ દિન્ન’ન્તિઆદિના પરામસન્તસ્સ વસેન ‘મિચ્છાદિટ્ઠિ…પે॰… પરિભણ્ડાદીનિ કરોતી’તિ વુત્ત’’ન્તિ વદન્તિ. અભિજ્ઝાદિપધાનત્તાતિ એતેન વિજ્જમાનેસુપિ બ્યાપાદાદીસુ યદા કાયવચીદ્વારેસુ ચેતના બલવતી હોતિ, ન તથા ઇતરે, તદા પધાનભાવતો ચેતના કાયકમ્મં વચીકમ્મન્તિ ચ વોહારં લભતિ. સો ખો પનસ્સા પધાનભાવો પાણાતિપાતાદિસિદ્ધિયા વિઞ્ઞાયતિ. યદા પન તેસુયેવ દ્વારેસુ અભિજ્ઝાદયો બલવન્તો હોન્તિ, ન તથા ચેતના, તદા તત્થ વિજ્જમાનાપિ ચેતના અપધાનભાવતો કાયકમ્મં વચીકમ્મન્તિ ચ વોહારં ન લભતિ. અભિજ્ઝાદયો પન પધાનભાવતો સતિપિ કાયઙ્ગવાચઙ્ગચોપને સકેન વવત્થાનેન મનોકમ્મન્ત્વેવ વુચ્ચન્તીતિ દસ્સેતિ. યે પન ‘‘તીસુપિ દ્વારેસુ કમ્મપથભાવેન અપ્પત્તિયા દ્વારત્તયેપિ કમ્મપથપ્પત્તમનોકમ્મેન સહ પવત્તિયા ચ ચેતના એત્થ કમ્મન્તિ ન વુચ્ચતી’’તિ વદન્તિ, તેહિ અભિજ્ઝાદીનં પધાનસભાવંયેવ સન્ધાય વુત્તં સિયા. અથ વા ચેતનાય નિપ્પરિયાયકમ્મભાવતો પરિયાયકમ્મે અનવરોધેતબ્બત્તા ‘‘અબ્બોહારિકા’’તિ વુત્તં. અત્તનો સભાવેનેવ પન સા એત્થાપિ કમ્મન્તિ વુચ્ચતિ. યથાહ ‘‘ચેતનાહં, ભિક્ખવે, કમ્મં વદામી’’તિઆદિ (કથા॰ ૫૩૯). અટ્ઠકથાયઞ્ચ ‘‘તસ્મિં દ્વારે સિદ્ધા ચેતના’’તિઆદિના ચેતનાયેવ પધાનં કત્વા વુત્તં. તેનેવાહ ‘‘સભાવેનેવ સા મનોકમ્મ’’ન્તિઆદિ. અથ વા કમ્મપથપ્પત્તઅભિજ્ઝાદીહિ કાયવચીદ્વારે સહજાતા ચેતના કાયવચીકમ્મવસેન અબ્બોહારિકા ચેતનાસઙ્ખાતમનોકમ્મત્તાતિ. યદિ અભિજ્ઝાદયો પધાના, ન ચેતના, એવં સતિ અભિજ્ઝાદયો ચેત્થ કમ્મં, ન ચેતના, અભિજ્ઝાદિપક્ખિકા વા સા સિયાતિ અનુયોગં મનસિ કત્વા આહ ‘‘તિવિધા, ભિક્ખવે’’તિઆદિ. ‘‘ચેતનાપિ…પે॰… મનોદ્વારે એવ સમુટ્ઠહન્તી’’તિ ઇદં મનોદ્વારે ચેતનાય અભિજ્ઝાદીહિ મનોકમ્મભાવે નિબ્બિસેસભાવદસ્સનન્તિ કત્વા ‘‘ચેતના…પે॰… અધિપ્પાયો’’તિ આહ. ચેતના ચેતનાકમ્મં, અભિજ્ઝાદયો ચેતનાસમ્પયુત્તકમ્મન્તિ એત્તકમેવ હિ એત્થ વિસેસોતિ. એત્થ ચ ચેતનાય કાયવચીકમ્મભાવો સિયાતિ આસઙ્કાય અભાવતો મનોદ્વારે અકુસલકાયવચીકમ્માનં અનુપ્પત્તિતો ચ અબ્બોહારિકાતિ ન વુત્તન્તિ દટ્ઠબ્બં.

    ‘‘Sugatiduggatīsu upapajjanaṃ sukatadukkaṭakammato na hoti, khandhasivādīhi pana hotīti gahetvā ‘natthi dinna’ntiādinā parāmasantassa vasena ‘micchādiṭṭhi…pe… paribhaṇḍādīni karotī’ti vutta’’nti vadanti. Abhijjhādipadhānattāti etena vijjamānesupi byāpādādīsu yadā kāyavacīdvāresu cetanā balavatī hoti, na tathā itare, tadā padhānabhāvato cetanā kāyakammaṃ vacīkammanti ca vohāraṃ labhati. So kho panassā padhānabhāvo pāṇātipātādisiddhiyā viññāyati. Yadā pana tesuyeva dvāresu abhijjhādayo balavanto honti, na tathā cetanā, tadā tattha vijjamānāpi cetanā apadhānabhāvato kāyakammaṃ vacīkammanti ca vohāraṃ na labhati. Abhijjhādayo pana padhānabhāvato satipi kāyaṅgavācaṅgacopane sakena vavatthānena manokammantveva vuccantīti dasseti. Ye pana ‘‘tīsupi dvāresu kammapathabhāvena appattiyā dvārattayepi kammapathappattamanokammena saha pavattiyā ca cetanā ettha kammanti na vuccatī’’ti vadanti, tehi abhijjhādīnaṃ padhānasabhāvaṃyeva sandhāya vuttaṃ siyā. Atha vā cetanāya nippariyāyakammabhāvato pariyāyakamme anavarodhetabbattā ‘‘abbohārikā’’ti vuttaṃ. Attano sabhāveneva pana sā etthāpi kammanti vuccati. Yathāha ‘‘cetanāhaṃ, bhikkhave, kammaṃ vadāmī’’tiādi (kathā. 539). Aṭṭhakathāyañca ‘‘tasmiṃ dvāre siddhā cetanā’’tiādinā cetanāyeva padhānaṃ katvā vuttaṃ. Tenevāha ‘‘sabhāveneva sā manokamma’’ntiādi. Atha vā kammapathappattaabhijjhādīhi kāyavacīdvāre sahajātā cetanā kāyavacīkammavasena abbohārikā cetanāsaṅkhātamanokammattāti. Yadi abhijjhādayo padhānā, na cetanā, evaṃ sati abhijjhādayo cettha kammaṃ, na cetanā, abhijjhādipakkhikā vā sā siyāti anuyogaṃ manasi katvā āha ‘‘tividhā, bhikkhave’’tiādi. ‘‘Cetanāpi…pe… manodvāre eva samuṭṭhahantī’’ti idaṃ manodvāre cetanāya abhijjhādīhi manokammabhāve nibbisesabhāvadassananti katvā ‘‘cetanā…pe… adhippāyo’’ti āha. Cetanā cetanākammaṃ, abhijjhādayo cetanāsampayuttakammanti ettakameva hi ettha visesoti. Ettha ca cetanāya kāyavacīkammabhāvo siyāti āsaṅkāya abhāvato manodvāre akusalakāyavacīkammānaṃ anuppattito ca abbohārikāti na vuttanti daṭṭhabbaṃ.

    વિરતિવિસિટ્ઠાતિ વિરતિતો ચેતનાય પધાનભાવમાહ. તત્થ ‘‘તિવિધા, ભિક્ખવે, કાયસઞ્ચેતના’’તિઆદિના (કથા॰ ૫૩૯) આગમમ્હિ ‘‘પાણાતિપાતાદિપટિપક્ખભૂતા’’તિ યુત્તિં દસ્સેતિ. યસ્મા ચ પટ્ઠાને ચેતનાવ ‘‘કમ્મપચ્ચયો’’તિ વુત્તા, ન વિરતિ, અભિજ્ઝાદયો વા, તસ્મા નિપ્પરિયાયેન કમ્મં ‘‘ચેતના’’તિ અનભિજ્ઝાદયો ‘‘ચેતનાપક્ખિકા વા’’તિ વુત્તાતિ વેદિતબ્બં. અસઙ્કરતો કમ્મદ્વારાનિ વવત્થપેન્તો ‘‘રક્ખતી’’તિ, વિપરિયાયેન ‘‘ભિન્દતી’’તિ વુત્તોતિ રક્ખણભિન્દનાનિ અનાસેત્વા નાસેત્વા ચ કથનન્તિ વુત્તાનીતિ.

    Virativisiṭṭhāti viratito cetanāya padhānabhāvamāha. Tattha ‘‘tividhā, bhikkhave, kāyasañcetanā’’tiādinā (kathā. 539) āgamamhi ‘‘pāṇātipātādipaṭipakkhabhūtā’’ti yuttiṃ dasseti. Yasmā ca paṭṭhāne cetanāva ‘‘kammapaccayo’’ti vuttā, na virati, abhijjhādayo vā, tasmā nippariyāyena kammaṃ ‘‘cetanā’’ti anabhijjhādayo ‘‘cetanāpakkhikā vā’’ti vuttāti veditabbaṃ. Asaṅkarato kammadvārāni vavatthapento ‘‘rakkhatī’’ti, vipariyāyena ‘‘bhindatī’’ti vuttoti rakkhaṇabhindanāni anāsetvā nāsetvā ca kathananti vuttānīti.

    કમ્મકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Kammakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    તતિયો વિકપ્પો પઠમચતુત્થવિઞ્ઞાણદ્વારેસુયેવ લબ્ભતિ, ન ઇતરત્થ ‘‘સોતં ઘાન’’ન્તિઆદિના અવુત્તત્તા, ઇતરથાપિ વા અવિભત્તિકે નિદ્દેસે લબ્ભતિ. યતો સંવરવસેન પાતિમોક્ખસીલં પવત્તતિ, તં દુસ્સીલ્યન્તિ આહ ‘‘દુસ્સીલ્યં પાણાતિપાતાદિચેતના’’તિ. ઇતરા સંવરવિનિમુત્તા અભિજ્ઝાદોમનસ્સયુત્તા તપ્પધાના વા અકુસલધમ્મા સતિપટિપક્ખા અકુસલા ધમ્મા . આરમ્મણે ચિત્તવોસ્સગ્ગવસેન પવત્તો અકુસલચિત્તુપ્પાદો પમાદો. વીરિયપનોદનભાવતો થિનમિદ્ધં ‘‘કોસજ્જ’’ન્તિ વુત્તં, થિનમિદ્ધપ્પધાનો વા ચિત્તુપ્પાદો.

    Tatiyo vikappo paṭhamacatutthaviññāṇadvāresuyeva labbhati, na itarattha ‘‘sotaṃ ghāna’’ntiādinā avuttattā, itarathāpi vā avibhattike niddese labbhati. Yato saṃvaravasena pātimokkhasīlaṃ pavattati, taṃ dussīlyanti āha ‘‘dussīlyaṃ pāṇātipātādicetanā’’ti. Itarā saṃvaravinimuttā abhijjhādomanassayuttā tappadhānā vā akusaladhammā satipaṭipakkhā akusalā dhammā. Ārammaṇe cittavossaggavasena pavatto akusalacittuppādo pamādo. Vīriyapanodanabhāvato thinamiddhaṃ ‘‘kosajja’’nti vuttaṃ, thinamiddhappadhāno vā cittuppādo.

    અસુદ્ધતાતિ અકેવલતા અઞ્ઞેન સમ્મિસ્સતા. દ્વારઞ્હિ દ્વારન્તરિકકમ્મસ્સ દ્વારં હોન્તં તેન મિસ્સિતં વિય હોતિ. તેનેવાહ ‘‘મુસાવાદાદિનોપિ કાયદ્વારે પવત્તિસબ્ભાવા’’તિ. કેચિ પન ‘‘અવિઞ્ઞેય્યમાનન્તરાનં દ્વારન્તરચિત્તાનં અન્તરન્તરા અપ્પવત્તિતો સુદ્ધન્તિ વુત્ત’’ન્તિ વદન્તિ, તં અનેકસ્સપિ જવનવારસ્સ કાયકમ્માદિભાવેન પબન્ધનવસેન પવત્તિ અત્થીતિ કત્વા વુત્તં. અવિરુદ્ધં હોતીતિ અકુસલકાયકમ્માદિભાવેન અવધારેત્વા અસંવરં વત્વા પુન તસ્સેવ વાચાઅસંવરદ્વારાદીસુ ઉપ્પત્તિવચનં કાયદ્વારૂપલક્ખિતો અસંવરો દ્વારન્તરે પવત્તોપિ કાયદ્વારિકો એવાતિ એવં સંવણ્ણનાય સતિ ન વિરુજ્ઝતીતિ અત્થો. ઇદાનિ તં અવિરુજ્ઝનાકારં ‘‘અસંવરો હી’’તિઆદિના વિભાવેતિ. સદ્વારેતિ અત્તનો દ્વારે. અસંવરો દ્વારન્તરે ઉપ્પજ્જમાનોપિ સદ્વારવસેન ઉપ્પન્નોતિ વુચ્ચતીતિ એતેન વાચાઅસંવરદ્વારે ઉપ્પન્નોપિ કાયિકો અસંવરો ચોપનકાયઅસંવરદ્વારવસેન ઉપ્પન્નોત્વેવ વુત્તોતિ દટ્ઠબ્બં. એસ નયો ઇતરત્થાપિ. કમ્મં અઞ્ઞદ્વારેતિ કમ્મસ્સ દ્વારન્તરચરણં પાકટન્તિ કત્વા વુત્તં.

    Asuddhatāti akevalatā aññena sammissatā. Dvārañhi dvārantarikakammassa dvāraṃ hontaṃ tena missitaṃ viya hoti. Tenevāha ‘‘musāvādādinopi kāyadvāre pavattisabbhāvā’’ti. Keci pana ‘‘aviññeyyamānantarānaṃ dvārantaracittānaṃ antarantarā appavattito suddhanti vutta’’nti vadanti, taṃ anekassapi javanavārassa kāyakammādibhāvena pabandhanavasena pavatti atthīti katvā vuttaṃ. Aviruddhaṃ hotīti akusalakāyakammādibhāvena avadhāretvā asaṃvaraṃ vatvā puna tasseva vācāasaṃvaradvārādīsu uppattivacanaṃ kāyadvārūpalakkhito asaṃvaro dvārantare pavattopi kāyadvāriko evāti evaṃ saṃvaṇṇanāya sati na virujjhatīti attho. Idāni taṃ avirujjhanākāraṃ ‘‘asaṃvaro hī’’tiādinā vibhāveti. Sadvāreti attano dvāre. Asaṃvaro dvārantare uppajjamānopi sadvāravasena uppannoti vuccatīti etena vācāasaṃvaradvāre uppannopi kāyiko asaṃvaro copanakāyaasaṃvaradvāravasena uppannotveva vuttoti daṭṭhabbaṃ. Esa nayo itaratthāpi. Kammaṃ aññadvāreti kammassa dvārantaracaraṇaṃ pākaṭanti katvā vuttaṃ.

    એવં સતીતિ ચોપનસઙ્ખાતે કાયઅસંવરદ્વારે અસંવરોતિ એત્તકે એવ ગહિતે. કમ્મપથભાવપ્પત્તસ્સેવ કમ્મભાવો અટ્ઠકથાયં વુત્તોતિ આહ ‘‘કમ્મપથભાવપ્પત્તતાય વચીમનોકમ્મ’’ન્તિ. સેસન્તિ દ્વારન્તરાનુપલક્ખિતં. તથા ન વુચ્ચતીતિ કાયકમ્મન્તિ ન વુચ્ચતીતિ અત્થો. તત્થેવ વક્ખામાતિ કમ્મપથસંસન્દને વક્ખામ. ‘‘સો હિ કાયદ્વારે ચોપનપ્પત્તો અકુસલં કાયકમ્મં હોતી’’તિઆદિના (ધ॰ સ॰ અટ્ઠ॰ કમ્મપથસંસન્દનકથા) ‘‘ચોપનકાયઅસંવરદ્વારવસેન ઉપ્પન્નો અકુસલં કાયકમ્મમેવ હોતી’’તિઆદિના ચ વચીકમ્માદીનઞ્ચ કમ્મપથપ્પત્તાનં અસંવરભૂતાનં કાયકમ્માદિભાવે આપન્ને ‘‘ચતુબ્બિધં વચીદુચ્ચરિતં અકુસલં વચીકમ્મમેવ હોતી’’તિઆદિના અપવાદેન નિવત્તિ દટ્ઠબ્બાતિ એવં વક્ખમાનતં સન્ધાયાહ. અન્તોગધતા દટ્ઠબ્બા પચ્ચયસન્નિસ્સિતઆજીવપારિસુદ્ધિસીલાનં ઞાણવીરિયેહિ સાધેતબ્બત્તાતિ અધિપ્પાયો.

    Evaṃsatīti copanasaṅkhāte kāyaasaṃvaradvāre asaṃvaroti ettake eva gahite. Kammapathabhāvappattasseva kammabhāvo aṭṭhakathāyaṃ vuttoti āha ‘‘kammapathabhāvappattatāya vacīmanokamma’’nti. Sesanti dvārantarānupalakkhitaṃ. Tathā na vuccatīti kāyakammanti na vuccatīti attho. Tattheva vakkhāmāti kammapathasaṃsandane vakkhāma. ‘‘So hi kāyadvāre copanappatto akusalaṃ kāyakammaṃ hotī’’tiādinā (dha. sa. aṭṭha. kammapathasaṃsandanakathā) ‘‘copanakāyaasaṃvaradvāravasena uppanno akusalaṃ kāyakammameva hotī’’tiādinā ca vacīkammādīnañca kammapathappattānaṃ asaṃvarabhūtānaṃ kāyakammādibhāve āpanne ‘‘catubbidhaṃ vacīduccaritaṃ akusalaṃ vacīkammameva hotī’’tiādinā apavādena nivatti daṭṭhabbāti evaṃ vakkhamānataṃ sandhāyāha. Antogadhatā daṭṭhabbā paccayasannissitaājīvapārisuddhisīlānaṃ ñāṇavīriyehi sādhetabbattāti adhippāyo.







    Related texts:



    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / ધમ્મસઙ્ગણી-મૂલટીકા • Dhammasaṅgaṇī-mūlaṭīkā / કમ્મકથાવણ્ણના • Kammakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact