Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi

    ૮. કમ્મફલઅત્થિભાવપઞ્હો

    8. Kammaphalaatthibhāvapañho

    . રાજા આહ ‘‘ભન્તે નાગસેન, ઇમિના નામરૂપેન કમ્મં કતં કુસલં વા અકુસલં વા, કુહિં તાનિ કમ્માનિ તિટ્ઠન્તી’’તિ? ‘‘અનુબન્ધેય્યું ખો, મહારાજ, તાનિ કમ્માનિ છાયાવ અનપાયિની’’તિ 1. ‘‘સક્કા પન, ભન્તે, તાનિ કમ્માનિ દસ્સેતું ‘ઇધ વા ઇધ વા તાનિ કમ્માનિ તિટ્ઠન્તી’’’તિ? ‘‘ન સક્કા, મહારાજ, તાનિ કમ્માનિ દસ્સેતું ‘ઇધ વા ઇધ વા તાનિ કમ્માનિ તિટ્ઠન્તી’’’તિ.

    8. Rājā āha ‘‘bhante nāgasena, iminā nāmarūpena kammaṃ kataṃ kusalaṃ vā akusalaṃ vā, kuhiṃ tāni kammāni tiṭṭhantī’’ti? ‘‘Anubandheyyuṃ kho, mahārāja, tāni kammāni chāyāva anapāyinī’’ti 2. ‘‘Sakkā pana, bhante, tāni kammāni dassetuṃ ‘idha vā idha vā tāni kammāni tiṭṭhantī’’’ti? ‘‘Na sakkā, mahārāja, tāni kammāni dassetuṃ ‘idha vā idha vā tāni kammāni tiṭṭhantī’’’ti.

    ‘‘ઓપમ્મં કરોહી’’તિ. ‘‘તં કિં મઞ્ઞસિ, મહારાજ, યાનિમાનિ રુક્ખાનિ અનિબ્બત્તફલાનિ, સક્કા તેસં ફલાનિ દસ્સેતું ‘ઇધ વા ઇધ વા તાનિ ફલાનિ તિટ્ઠન્તી’’’તિ. ‘‘ન હિ, ભન્તે’’તિ. ‘‘એવમેવ ખો, મહારાજ, અબ્બોચ્છિન્નાય સન્તતિયા ન સક્કા તાનિ કમ્માનિ દસ્સેતું ‘ઇધ વા ઇધ વા તાનિ કમ્માનિ તિટ્ઠન્તી’તિ.

    ‘‘Opammaṃ karohī’’ti. ‘‘Taṃ kiṃ maññasi, mahārāja, yānimāni rukkhāni anibbattaphalāni, sakkā tesaṃ phalāni dassetuṃ ‘idha vā idha vā tāni phalāni tiṭṭhantī’’’ti. ‘‘Na hi, bhante’’ti. ‘‘Evameva kho, mahārāja, abbocchinnāya santatiyā na sakkā tāni kammāni dassetuṃ ‘idha vā idha vā tāni kammāni tiṭṭhantī’ti.

    ‘‘કલ્લોસિ, ભન્તે નાગસેના’’તિ.

    ‘‘Kallosi, bhante nāgasenā’’ti.

    કમ્મફલઅત્થિભાવપઞ્હો અટ્ઠમો.

    Kammaphalaatthibhāvapañho aṭṭhamo.







    Footnotes:
    1. અનુપાયિનીતિ (ક॰)
    2. anupāyinīti (ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact