Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
પઞ્ચવગ્ગો
Pañcavaggo
કમ્મવગ્ગવણ્ણના
Kammavaggavaṇṇanā
૪૮૨. કમ્મવગ્ગે ‘‘ગણનપરિચ્છેદવચન’’ન્તિ ઇમિના ન પમાણવચનન્તિ દસ્સેતિ. ઇમિના કમ્માનં તતો ઊનાતિરેકભાવં નિવારેતિ. ગણિયતે ગણનં, પરિચ્છિજ્જતિ અનેનાતિ પરિચ્છેદો, ગણનસ્સ પરિચ્છેદો ગણનપરિચ્છેદો. અથ વા ગણિયતિ અનેનાતિ ગણનં, તમેવ પરિચ્છેદો ગણનપરિચ્છેદો, સોયેવ વચનં ગણનપરિચ્છેદવચનં. અપલોકનકમ્મં નામાતિ કત્તબ્બં કમ્મન્તિ સમ્બન્ધો. વુત્તનયેનેવાતિ ‘‘સીમટ્ઠકસઙ્ઘં સોધેત્વા છન્દારહાનં છન્દં આહરિત્વા’’તિ વુત્તેન એવ નયેન.
482. Kammavagge ‘‘gaṇanaparicchedavacana’’nti iminā na pamāṇavacananti dasseti. Iminā kammānaṃ tato ūnātirekabhāvaṃ nivāreti. Gaṇiyate gaṇanaṃ, paricchijjati anenāti paricchedo, gaṇanassa paricchedo gaṇanaparicchedo. Atha vā gaṇiyati anenāti gaṇanaṃ, tameva paricchedo gaṇanaparicchedo, soyeva vacanaṃ gaṇanaparicchedavacanaṃ. Apalokanakammaṃ nāmāti kattabbaṃ kammanti sambandho. Vuttanayenevāti ‘‘sīmaṭṭhakasaṅghaṃ sodhetvā chandārahānaṃ chandaṃ āharitvā’’ti vuttena eva nayena.
તત્થાતિ ચતૂસુ કમ્મેસુ, ઞત્તિદુતિયકમ્મં પન અત્થીતિ સમ્બન્ધો.
Tatthāti catūsu kammesu, ñattidutiyakammaṃ pana atthīti sambandho.
તત્થાતિ દ્વીસુ કમ્મેસુ. અવસેસાતિ છહિ કમ્મેહિ અવસેસા. યદિ પરિવત્તેત્વા કતં દળ્હીકમ્મં ન હોતિ, એવં સતિ દળ્હીકમ્મત્થાય કિન્તિ કાતબ્બન્તિ આહ ‘‘સચે પના’’તિઆદિ. તત્થ ‘‘અક્ખરપરિહીનં વા પદપરિહીનં વા’’તિ ઇદં અક્ખરપદાનં ગળિતં સન્ધાય વુત્તં. ‘‘દુરુત્તપદં વા’’તિ ઇદં સિથિલધનિતાદિઅપરિપુણ્ણં સન્ધાય વુત્તં. એત્થ ‘‘દુરુત્તક્ખરં વા’’તિ અજ્ઝાહરિતબ્બં. ઇદન્તિ પુનપ્પુનં વચનં. કમ્મં હુત્વાતિ સુકમ્મં હુત્વા.
Tatthāti dvīsu kammesu. Avasesāti chahi kammehi avasesā. Yadi parivattetvā kataṃ daḷhīkammaṃ na hoti, evaṃ sati daḷhīkammatthāya kinti kātabbanti āha ‘‘sace panā’’tiādi. Tattha ‘‘akkharaparihīnaṃ vā padaparihīnaṃ vā’’ti idaṃ akkharapadānaṃ gaḷitaṃ sandhāya vuttaṃ. ‘‘Duruttapadaṃ vā’’ti idaṃ sithiladhanitādiaparipuṇṇaṃ sandhāya vuttaṃ. Ettha ‘‘duruttakkharaṃ vā’’ti ajjhāharitabbaṃ. Idanti punappunaṃ vacanaṃ. Kammaṃ hutvāti sukammaṃ hutvā.
૪૮૩. સમ્મુખાકરણીયઅસમ્મુખાકરણીયેસુ અસમ્મુખાકરણીયાનિ અપ્પકત્તા પઠમં દસ્સેત્વા સેસાનં સમ્મુખાકરણીયભાવં દસ્સેન્તો આહ ‘‘તત્થા’’તિઆદિ. તત્થ તત્થાતિ તેસુ દ્વીસુ, અસમ્મુખાકરણીયં નામ અટ્ઠવિધં હોતીતિ સમ્બન્ધો. તત્થ તત્થાતિ તેસુ તેસુ ખન્ધકેસુ. ‘‘સુકતં હોતી’’તિ વચનસામત્થિયતો સમ્મુખાકતમ્પિ સુકતં હોતીતિ અત્થોપિ ગહેતબ્બો.
483. Sammukhākaraṇīyaasammukhākaraṇīyesu asammukhākaraṇīyāni appakattā paṭhamaṃ dassetvā sesānaṃ sammukhākaraṇīyabhāvaṃ dassento āha ‘‘tatthā’’tiādi. Tattha tatthāti tesu dvīsu, asammukhākaraṇīyaṃ nāma aṭṭhavidhaṃ hotīti sambandho. Tattha tatthāti tesu tesu khandhakesu. ‘‘Sukataṃ hotī’’ti vacanasāmatthiyato sammukhākatampi sukataṃ hotīti atthopi gahetabbo.
સેસાનીતિ અટ્ઠકમ્મેહિ સેસાનિ. એતાનીતિ કમ્માનિ. વત્થુવિપન્નાનીતિ વત્થુના વિપન્નાનિ.
Sesānīti aṭṭhakammehi sesāni. Etānīti kammāni. Vatthuvipannānīti vatthunā vipannāni.
તેસમ્પીતિ પટિપુચ્છાકરણીયાનમ્પિ. એત્થાતિ ‘‘પટિપુચ્છાકરણીય’’ન્તિ પદે. ‘‘પુચ્છિત્વા’’તિ ઇમિના પટિપુચ્છાતિ પદસ્સ ત્વાપચ્ચયન્તભાવં દસ્સેતિ. ‘‘કાતબ્બ’’ન્તિ ઇમિના કરણીયન્તિ એત્થ અનીયસદ્દસ્સ કમ્મત્થભાવં દસ્સેતિ. યથાદિન્નાયાહિ ચુદિતકેન યથાદિન્નાય. વિપ્પલપન્તસ્સાતિ વિકારેન યં વા તં વા વચનં પલપન્તસ્સ ચુદિતકસ્સાતિ સમ્બન્ધો. સબ્બત્થાતિ સબ્બેસુ ‘‘તજ્જનીયકમ્મારહસ્સા’’તિઆદીસુ.
Tesampīti paṭipucchākaraṇīyānampi. Etthāti ‘‘paṭipucchākaraṇīya’’nti pade. ‘‘Pucchitvā’’ti iminā paṭipucchāti padassa tvāpaccayantabhāvaṃ dasseti. ‘‘Kātabba’’nti iminā karaṇīyanti ettha anīyasaddassa kammatthabhāvaṃ dasseti. Yathādinnāyāhi cuditakena yathādinnāya. Vippalapantassāti vikārena yaṃ vā taṃ vā vacanaṃ palapantassa cuditakassāti sambandho. Sabbatthāti sabbesu ‘‘tajjanīyakammārahassā’’tiādīsu.
અનુપોસથદિવસેતિ ઉપોસથદિવસતો અઞ્ઞસ્મિં દિવસે. તમેવત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ઉપોસથદિવસો નામા’’તિઆદિ. કત્તિકમાસન્તિ પચ્છિમકત્તિકમાસં. તસ્સ પવારણમાસત્તા ‘‘ઠપેત્વા’’તિ વુત્તં. સામગ્ગિદિવસો ચ યથાવુત્તા ચાતુદ્દસપન્નરસા ચ ઉપોસથદિવસો નામાતિ યોજના. યત્રહીતિ યસ્મિં પન વિહારે, ઠપેન્તીતિ સમ્બન્ધો. અન્તરાતિ ચાતુદ્દસીપન્નરસીનં મજ્ઝે.
Anuposathadivaseti uposathadivasato aññasmiṃ divase. Tamevatthaṃ dassento āha ‘‘uposathadivaso nāmā’’tiādi. Kattikamāsanti pacchimakattikamāsaṃ. Tassa pavāraṇamāsattā ‘‘ṭhapetvā’’ti vuttaṃ. Sāmaggidivaso ca yathāvuttā cātuddasapannarasā ca uposathadivaso nāmāti yojanā. Yatrahīti yasmiṃ pana vihāre, ṭhapentīti sambandho. Antarāti cātuddasīpannarasīnaṃ majjhe.
પચ્ચુક્કડ્ઢિત્વા ઠપિતદિવસોતિ પચ્છા ઉપરિ કડ્ઢિત્વા ઠપિતં કત્તિકકાળપક્ખચાતુદ્દસિં વા પઞ્ચદસિં વા સન્ધાય વુત્તં. ઇધાપીતિ અપવારણાય પવારણટ્ઠાનેપિ. પાળિયમાગતનયતો અઞ્ઞમ્પિ નયં દસ્સેન્તો આહ ‘‘અપિચા’’તિઆદિ. અન્તિમવત્થુન્તિ પારાજિકવત્થું. યસ્સાતિ પુગ્ગલસ્સ. ઇમિના કમ્મારહો પુગ્ગલો વત્થુ નામાતિ દસ્સેતિ.
Paccukkaḍḍhitvā ṭhapitadivasoti pacchā upari kaḍḍhitvā ṭhapitaṃ kattikakāḷapakkhacātuddasiṃ vā pañcadasiṃ vā sandhāya vuttaṃ. Idhāpīti apavāraṇāya pavāraṇaṭṭhānepi. Pāḷiyamāgatanayato aññampi nayaṃ dassento āha ‘‘apicā’’tiādi. Antimavatthunti pārājikavatthuṃ. Yassāti puggalassa. Iminā kammāraho puggalo vatthu nāmāti dasseti.
૪૮૪. દબ્બસ્સ અગ્ગણ્હનં વત્થુઅપરામસનં નામ ન હોતિ, અથ ખો નામસ્સ અગ્ગણ્હનમેવાતિ આહ ‘‘તસ્સ નામં ન ગણ્હાતી’’તિ. અપરામસનાકારં દસ્સેન્તો આહ ‘‘સુણાતુ મે’’તિઆદિ.
484. Dabbassa aggaṇhanaṃ vatthuaparāmasanaṃ nāma na hoti, atha kho nāmassa aggaṇhanamevāti āha ‘‘tassa nāmaṃ na gaṇhātī’’ti. Aparāmasanākāraṃ dassento āha ‘‘suṇātu me’’tiādi.
પુગ્ગલં ન પરામસતીતિ એત્થ પુગ્ગલો નામ ઉપજ્ઝાયોતિ આહ ‘‘યો ઉપસમ્પદાપેક્ખસ્સ ઉપજ્ઝાયો’’તિ. તન્તિ ઉપજ્ઝાયં.
Puggalaṃ na parāmasatīti ettha puggalo nāma upajjhāyoti āha ‘‘yo upasampadāpekkhassa upajjhāyo’’ti. Tanti upajjhāyaṃ.
સબ્બેન સબ્બન્તિ સબ્બથા સબ્બં, નિપાતસમુદાયોયં, સબ્બેન વા આકારેન સબ્બં ઞત્તિન્તિ યોજના.
Sabbena sabbanti sabbathā sabbaṃ, nipātasamudāyoyaṃ, sabbena vā ākārena sabbaṃ ñattinti yojanā.
ઞત્તિકમ્મે પઠમં કમ્મં કત્વા પચ્છા ઞત્તિટ્ઠપનમ્પિ પચ્છા ઞત્તિં ઠપેતિયેવ નામ. ઇતિ ઇમેહીતિઆદિ નિગમનં.
Ñattikamme paṭhamaṃ kammaṃ katvā pacchā ñattiṭṭhapanampi pacchā ñattiṃ ṭhapetiyeva nāma. Iti imehītiādi nigamanaṃ.
૪૮૫. ‘‘વુત્તનયેનેવા’’તિ અતિદિસિત્વાપિ ઞત્તિકમ્મવાચાનં અસદિસત્તા અપરામસનાકારં દસ્સેન્તો આહ ‘‘એવં પના’’તિઆદિ. તત્થ નેસન્તિ વત્થુસઙ્ઘપુગ્ગલાનં, પઠમાનુસ્સાવને વા દુતિયતતિયાનુસ્સાવનાસુ વા વત્તબ્બે વદન્તોતિ સમ્બન્ધો.
485. ‘‘Vuttanayenevā’’ti atidisitvāpi ñattikammavācānaṃ asadisattā aparāmasanākāraṃ dassento āha ‘‘evaṃ panā’’tiādi. Tattha nesanti vatthusaṅghapuggalānaṃ, paṭhamānussāvane vā dutiyatatiyānussāvanāsu vā vattabbe vadantoti sambandho.
સાવનં હાપેતીતિ એત્થ અનુસદ્દો લોપોતિ આહ ‘‘અનુસ્સાવનં ન કરોતી’’તિ. ‘‘સાવનં હાપેતી’’તિ એત્થ ન કેવલં સબ્બેન સબ્બં અનુસ્સાવનં અકરોન્તોયેવ સાવનં હાપેતિ નામ, અથ ખો અનુસ્સાવનાય દુરુત્તછડ્ડનમ્પિ હાપેતિયેવ નામાતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘યોપી’’તિઆદિ. ‘‘સકિમેવ વા દ્વિક્ખત્તું વા’’તિ ઇમિના તિક્ખત્તું અપરિપૂરેન્તોયેવ સાવનં હાપેતિ નામાતિ દસ્સેતિ. ઇમસ્સ વચનસ્સ સામત્થિયતો ઞત્તિદુતિયકમ્મે એકક્ખત્તુતો, ઞત્તિચતુત્થકમ્મે તિક્ખત્તુતો અતિરેકં કમ્મવાચં કરોન્તો ન હાપેતીતિ ઞાયતિ.
Sāvanaṃ hāpetīti ettha anusaddo lopoti āha ‘‘anussāvanaṃ na karotī’’ti. ‘‘Sāvanaṃ hāpetī’’ti ettha na kevalaṃ sabbena sabbaṃ anussāvanaṃ akarontoyeva sāvanaṃ hāpeti nāma, atha kho anussāvanāya duruttachaḍḍanampi hāpetiyeva nāmāti dassento āha ‘‘yopī’’tiādi. ‘‘Sakimeva vā dvikkhattuṃ vā’’ti iminā tikkhattuṃ aparipūrentoyeva sāvanaṃ hāpeti nāmāti dasseti. Imassa vacanassa sāmatthiyato ñattidutiyakamme ekakkhattuto, ñatticatutthakamme tikkhattuto atirekaṃ kammavācaṃ karonto na hāpetīti ñāyati.
‘‘છડ્ડેતી’’તિ એત્થ છડ્ડનસ્સ પદક્ખરાનં ગળિતભાવેન પાકટત્તા તં અદસ્સેત્વા ‘‘દુરુત્તં કરોતી’’તિ એત્થ દુરુત્તમેવ દસ્સેન્તો આહ ‘‘દુરુત્તં કરોતીતિ એત્થ પના’’તિઆદિ. કરોન્તેન ભિક્ખુના ઉપલક્ખેતબ્બોતિ સમ્બન્ધો.
‘‘Chaḍḍetī’’ti ettha chaḍḍanassa padakkharānaṃ gaḷitabhāvena pākaṭattā taṃ adassetvā ‘‘duruttaṃ karotī’’ti ettha duruttameva dassento āha ‘‘duruttaṃ karotīti ettha panā’’tiādi. Karontena bhikkhunā upalakkhetabboti sambandho.
‘‘સિથિલ…પે॰… પભેદો’’તિ ય્વાયં બ્યઞ્જનપ્પભેદો વુત્તો, અયં બ્યઞ્જનપ્પભેદોતિ યોજના . ગાથાયં દસધાતિ દસપ્પકારેન. બ્યઞ્જનબુદ્ધિયાતિ વદ્ધેતીતિ બુદ્ધિ, બ્યઞ્જનમેવ અક્ખરમેવ સિથિલાદિવસેન દસધા બુદ્ધિ બ્યઞ્જનબુદ્ધિ, તાય. એત્થ ‘‘દસધા’’તિ પદેન ‘‘બ્યઞ્જનબુદ્ધી’’તિ સમાસપદસ્સ અન્તરે દસધાસદ્દસ્સ લોપં દસ્સેતિ ‘‘કમ્મજં એવા’’તિઆદીસુ (વિસુદ્ધિ॰ ૨.૪૫૦; વિસુદ્ધિ॰ મહાટિ॰ ૨.૪૫૦) વિય. એત્થ હિ એવસદ્દેન કમ્મેન એવ જાતં કમ્મજન્તિ સમાસં કત્વા સમાસમજ્ઝે એવસદ્દલોપં દસ્સેતિ. પભેદોતિ વિસેસો. અયં પનેત્થ યોજના – સિથિલઞ્ચ ધનિતઞ્ચ દીઘઞ્ચ રસ્સઞ્ચ ગરુકઞ્ચ લહુકઞ્ચ નિગ્ગહિતઞ્ચ સમ્બન્ધઞ્ચ વવત્થિતઞ્ચ વિમુત્તઞ્ચાતિ દસધા બ્યઞ્જનબુદ્ધિયાવ પભેદો વિસેસો ઞાતબ્બોતિ. ‘‘સિથિલ’’ન્તિ આદીનિ દસ પદાનિ ‘‘અક્ખરં પદં બ્યઞ્જન’’ન્તિ નપુંસકલિઙ્ગવસેન વુત્તપાઠંનિસ્સાય વુત્તાનીતિ દટ્ઠબ્બં.
‘‘Sithila…pe… pabhedo’’ti yvāyaṃ byañjanappabhedo vutto, ayaṃ byañjanappabhedoti yojanā . Gāthāyaṃ dasadhāti dasappakārena. Byañjanabuddhiyāti vaddhetīti buddhi, byañjanameva akkharameva sithilādivasena dasadhā buddhi byañjanabuddhi, tāya. Ettha ‘‘dasadhā’’ti padena ‘‘byañjanabuddhī’’ti samāsapadassa antare dasadhāsaddassa lopaṃ dasseti ‘‘kammajaṃ evā’’tiādīsu (visuddhi. 2.450; visuddhi. mahāṭi. 2.450) viya. Ettha hi evasaddena kammena eva jātaṃ kammajanti samāsaṃ katvā samāsamajjhe evasaddalopaṃ dasseti. Pabhedoti viseso. Ayaṃ panettha yojanā – sithilañca dhanitañca dīghañca rassañca garukañca lahukañca niggahitañca sambandhañca vavatthitañca vimuttañcāti dasadhā byañjanabuddhiyāva pabhedo viseso ñātabboti. ‘‘Sithila’’nti ādīni dasa padāni ‘‘akkharaṃ padaṃ byañjana’’nti napuṃsakaliṅgavasena vuttapāṭhaṃnissāya vuttānīti daṭṭhabbaṃ.
ગાથાય વિત્થારં દસ્સેન્તો આહ ‘‘એત્થ હી’’તિઆદિ. અગાળ્હેન વચીપયોગેન વત્તબ્બં અક્ખરં સિથિલં. ગાળ્હેન વચીપયોગેન વત્તબ્બં અક્ખરં ધનિતં. તેસ્વેવાતિ પઞ્ચસુ એવ વગ્ગેસુ. ન કેવલં દીઘમેવ ગરુકં નામ, અથ ખો સંયોગપરમ્પીતિ આહ ‘‘યં વા’’તિઆદિ. યં અક્ખરં સંયોગપરં કત્વા વુચ્ચતિ, તમ્પિ ગરુકં નામાતિ યોજના. સંયોગો પરો યસ્સ અક્ખરસ્સાતિ સંયોગપરં. ‘‘સંયોગપદ’’ન્તિપિ પાઠો. યં અસંયોગપરં કત્વા વુચ્ચતિ, તમ્પિ લહુકં નામાતિ યોજના. યં સાનુનાસિકં કત્વા વત્તબ્બં, તં નિગ્ગહિતં નામાતિ યોજના. નિગ્ગહેત્વાતિ નિગ્ગહિતં નામ અત્થતો ઠાનકરણાનં અવિસ્સજ્જનં અમુઞ્ચનન્તિ આહ ‘‘અવિસ્સજ્જેત્વા’’તિ. યં સમ્બન્ધિત્વા વુચ્ચતિ, તં સમ્બન્ધં નામાતિ યોજના. યં અસમ્બન્ધં કત્વા વુચ્ચતિ, તં વવત્થિતં નામાતિ યોજના. યં અનિગ્ગહેત્વા વુચ્ચતિ, તં વિમુત્તં નામાતિ યોજના. અનિગ્ગહેત્વાતિ અનિગ્ગહં નામ અત્થતો વિસ્સજ્જનન્તિ આહ ‘‘વિસ્સજ્જેત્વા’’તિ.
Gāthāya vitthāraṃ dassento āha ‘‘ettha hī’’tiādi. Agāḷhena vacīpayogena vattabbaṃ akkharaṃ sithilaṃ. Gāḷhena vacīpayogena vattabbaṃ akkharaṃ dhanitaṃ. Tesvevāti pañcasu eva vaggesu. Na kevalaṃ dīghameva garukaṃ nāma, atha kho saṃyogaparampīti āha ‘‘yaṃ vā’’tiādi. Yaṃ akkharaṃ saṃyogaparaṃ katvā vuccati, tampi garukaṃ nāmāti yojanā. Saṃyogo paro yassa akkharassāti saṃyogaparaṃ. ‘‘Saṃyogapada’’ntipi pāṭho. Yaṃ asaṃyogaparaṃ katvā vuccati, tampi lahukaṃ nāmāti yojanā. Yaṃ sānunāsikaṃ katvā vattabbaṃ, taṃ niggahitaṃ nāmāti yojanā. Niggahetvāti niggahitaṃ nāma atthato ṭhānakaraṇānaṃ avissajjanaṃ amuñcananti āha ‘‘avissajjetvā’’ti. Yaṃ sambandhitvā vuccati, taṃ sambandhaṃ nāmāti yojanā. Yaṃ asambandhaṃ katvā vuccati, taṃ vavatthitaṃ nāmāti yojanā. Yaṃ aniggahetvā vuccati, taṃ vimuttaṃ nāmāti yojanā. Aniggahetvāti aniggahaṃ nāma atthato vissajjananti āha ‘‘vissajjetvā’’ti.
એવં બ્યઞ્જનબુદ્ધિવિસેસં દસ્સેત્વા ઇદાનિ કમ્મવાચાય ઉચ્ચારણવિસેસં વિત્થારેન દસ્સેન્તો આહ ‘‘તત્થા’’તિઆદિ. તત્થ તત્થાતિ તાસુ દસસુ બ્યઞ્જનબુદ્ધીસુ. તથાસદ્દેન તકારસ્સ થકારકરણઞ્ચ સિથિલસ્સ ધનિતકરણઞ્ચ અતિદિસતિ, તથા ‘‘પત્તકલ્લં એસા ઞત્તી’’તિઆદિવચનઞ્ચ સિથિલસ્સ ધનિતકરણં નામાતિ યોજના.
Evaṃ byañjanabuddhivisesaṃ dassetvā idāni kammavācāya uccāraṇavisesaṃ vitthārena dassento āha ‘‘tatthā’’tiādi. Tattha tatthāti tāsu dasasu byañjanabuddhīsu. Tathāsaddena takārassa thakārakaraṇañca sithilassa dhanitakaraṇañca atidisati, tathā ‘‘pattakallaṃ esā ñattī’’tiādivacanañca sithilassa dhanitakaraṇaṃ nāmāti yojanā.
ઇતીતિ એવં. સિથિલે કત્તબ્બે ધનિતં કરોતીતિ સમ્બન્ધો. ચત્તારિ બ્યઞ્જનાનીતિ ચત્તારિ અક્ખરાનિ. બ્યઞ્જનસદ્દો હિ ઇધ અક્ખરવાચકો. ચતસ્સન્નં બ્યઞ્જનબુદ્ધીનં કમ્મદૂસનં દસ્સેત્વા ઇતરાસં અદૂસનં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ઇતરેસુ પના’’તિઆદિ. અનુક્કમાગતન્તિ અરિયેહિ ઓતરિત્વા અનુક્કમેન આગતં. પવેણિન્તિ સન્તતિં. વિનાસેત્વા વુત્તે કિં કમ્મવાચાકોપો હોતીતિ આહ ‘‘સચે પના’’તિઆદિ. ન કુપ્પતીતિ ન નસ્સતિ. કસ્મા પન કમ્મવાચા ન કુપ્પતિ, નનુ કમ્મં કોપેન્તી કમ્મવાચા કુપ્પતીતિ આહ ‘‘ઇમાનિ હી’’તિઆદિ. હિ યસ્મા ન કોપેન્તિ, તસ્મા કમ્મવાચા ન કુપ્પતીતિ યોજના.
Itīti evaṃ. Sithile kattabbe dhanitaṃ karotīti sambandho. Cattāri byañjanānīti cattāri akkharāni. Byañjanasaddo hi idha akkharavācako. Catassannaṃ byañjanabuddhīnaṃ kammadūsanaṃ dassetvā itarāsaṃ adūsanaṃ dassento āha ‘‘itaresu panā’’tiādi. Anukkamāgatanti ariyehi otaritvā anukkamena āgataṃ. Paveṇinti santatiṃ. Vināsetvā vutte kiṃ kammavācākopo hotīti āha ‘‘sace panā’’tiādi. Na kuppatīti na nassati. Kasmā pana kammavācā na kuppati, nanu kammaṃ kopentī kammavācā kuppatīti āha ‘‘imāni hī’’tiādi. Hi yasmā na kopenti, tasmā kammavācā na kuppatīti yojanā.
યં પન વચનં સુત્તન્તિકત્થેરા વદન્તીતિ સમ્બન્ધો. કચ્ચાયનાદિસુત્તન્તં કરોન્તીતિ સુત્તન્તિકા, કચ્ચાયનાદયો, સુત્તન્તિકા ચ તે થેરા ચેતિ સુત્તન્તિકત્થેરા. ન વટ્ટતીતિ અક્ખરવિકારો ન વટ્ટતિ. વિનયધરેન કમ્મવાચા કાતબ્બાતિ સમ્બન્ધો. યથાપાળિયાતિ ભગવતા યથાવુત્તાય પાળિયા. બ્યઞ્જનનિરુત્તિયાતિ બ્યઞ્જનનિરુત્તિયં. ઇતરથાતિ વુત્તદોસપરિહરણતો અઞ્ઞેન પકારેન.
Yaṃ pana vacanaṃ suttantikattherā vadantīti sambandho. Kaccāyanādisuttantaṃ karontīti suttantikā, kaccāyanādayo, suttantikā ca te therā ceti suttantikattherā. Na vaṭṭatīti akkharavikāro na vaṭṭati. Vinayadharena kammavācā kātabbāti sambandho. Yathāpāḷiyāti bhagavatā yathāvuttāya pāḷiyā. Byañjananiruttiyāti byañjananiruttiyaṃ. Itarathāti vuttadosapariharaṇato aññena pakārena.
અકાલે વા સાવેતીતિ એત્થ અકાલો નામ અનોકાસોતિ આહ ‘‘અનોકાસે’’તિ. અનોકાસો નામ ઞત્તિઅનુસ્સાવનાનં પુબ્બાપરવિતથન્તિ આહ ‘‘ઞત્તિં અટ્ઠપેત્વા’’તિઆદિ. પઠમંયેવ ઞત્તિં અટ્ઠપેત્વા પઠમંયેવ અનુસ્સાવનકમ્મં કત્વાતિ યોજના. ‘‘પઠમંયેવા’’તિ હિ પદં પુબ્બાપરાપેક્ખં. ઇતીતિઆદિ નિગમનં.
Akālevā sāvetīti ettha akālo nāma anokāsoti āha ‘‘anokāse’’ti. Anokāso nāma ñattianussāvanānaṃ pubbāparavitathanti āha ‘‘ñattiṃ aṭṭhapetvā’’tiādi. Paṭhamaṃyeva ñattiṃ aṭṭhapetvā paṭhamaṃyeva anussāvanakammaṃ katvāti yojanā. ‘‘Paṭhamaṃyevā’’ti hi padaṃ pubbāparāpekkhaṃ. Itītiādi nigamanaṃ.
૪૮૬. યા એકવીસતિ ભિક્ખૂ ન ગણ્હાતિ, અયં અતિખુદ્દકસીમા નામાતિ યોજના. એકવીસતિ ભિક્ખૂતિ અબ્ભાનકમ્મે કમ્મારહેન સદ્ધિં એકવીસતિ ભિક્ખૂ. યત્થ સીમાયં નિસીદિતું ન સક્કોન્તિ, અયં અતિખુદ્દકસીમા નામાતિ યોજના. નિસીદિતુન્તિ અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ હત્થપાસં અવિજહિત્વા પરિમણ્ડલાકારેન નિસીદિતું. તત્થાતિ અતિખુદ્દકે. એત્થાતિ સેસસીમાસુ. યા સમ્મતા હોતિ, અયં અતિમહતી નામાતિ યોજના. કેસગ્ગમત્તેનાપીતિ પિસદ્દો તતો અતિરેકેન પન પગેવાતિ દસ્સેતિ. અઘટિતં અસમ્બન્ધં નિમિત્તં ઇમિસ્સાતિ અઘટિતનિમિત્તા. ખણ્ડનિમિત્તભાવં અખણ્ડનિમિત્તદસ્સનેન પાકટં કરોન્તો આહ ‘‘પુરત્થિમાયા’’તિઆદિ. પુબ્બકિત્તિતન્તિ પઠમકિત્તિતં. તત્થેવાતિ ઉત્તરાય એવ દિસાય. અપરાપીતિ પિસદ્દો દુતિયત્થસમ્પિણ્ડનત્થો. યા સમ્મતા હોતિ, ખણ્ડનિમિત્તા નામાતિ યોજના. અનિમિત્તુપગન્તિ યથાભૂતકથનવિસેસનમેવ, ન બ્યવચ્છેદવિસેસનં તચસારાદિગ્ગહણેન અનિમિત્તુપગભાવસ્સ પાકટત્તા. અન્તરાતિ મજ્ઝે. યા સમ્મતા હોતિ, સા છાયાનિમિત્તા નામ, અનિમિત્તા નામાતિ યોજના.
486. Yā ekavīsati bhikkhū na gaṇhāti, ayaṃ atikhuddakasīmā nāmāti yojanā. Ekavīsati bhikkhūti abbhānakamme kammārahena saddhiṃ ekavīsati bhikkhū. Yattha sīmāyaṃ nisīdituṃ na sakkonti, ayaṃ atikhuddakasīmā nāmāti yojanā. Nisīditunti aññamaññassa hatthapāsaṃ avijahitvā parimaṇḍalākārena nisīdituṃ. Tatthāti atikhuddake. Etthāti sesasīmāsu. Yā sammatā hoti, ayaṃ atimahatī nāmāti yojanā. Kesaggamattenāpīti pisaddo tato atirekena pana pagevāti dasseti. Aghaṭitaṃ asambandhaṃ nimittaṃ imissāti aghaṭitanimittā. Khaṇḍanimittabhāvaṃ akhaṇḍanimittadassanena pākaṭaṃ karonto āha ‘‘puratthimāyā’’tiādi. Pubbakittitanti paṭhamakittitaṃ. Tatthevāti uttarāya eva disāya. Aparāpīti pisaddo dutiyatthasampiṇḍanattho. Yā sammatā hoti, khaṇḍanimittā nāmāti yojanā. Animittupaganti yathābhūtakathanavisesanameva, na byavacchedavisesanaṃ tacasārādiggahaṇena animittupagabhāvassa pākaṭattā. Antarāti majjhe. Yā sammatā hoti, sā chāyānimittā nāma, animittā nāmāti yojanā.
બહિ ઠિતો હુત્વા સમ્મન્નતીતિ યોજના. નિમિત્તાનિ પન બહિ ઠત્વાપિ કિત્તેતું વટ્ટતિ . એવં સમ્મતાપીતિ પિસદ્દો અસમ્મતા પન પગેવાતિ દસ્સેતિ. સીમાય સીમન્તિ પદાનં સમ્બન્ધાપેક્ખત્તા, તસ્સ ચ અસમાનભાવતો તેસં વિસું વિસું સમ્બન્ધં દસ્સેન્તો આહ ‘‘અત્તનો સીમાય પરેસં સીમ’’ન્તિ. સમ્ભિન્દતીતિ સમ્બન્ધં કરોતિ. એત્થ હિ ભિદિધાતુ દ્વિધાકરણત્થવાચકો, ધાત્વત્થબાધકેન સંત્યૂપસગ્ગેન સમ્બન્ધવાચકો હોતીતિ દટ્ઠબ્બં. તત્થાતિ તાસુ દ્વીસુ સીમાસુ. ઇતીતિ એવં. તાસૂતિ સીમાસુ.
Bahi ṭhito hutvā sammannatīti yojanā. Nimittāni pana bahi ṭhatvāpi kittetuṃ vaṭṭati . Evaṃ sammatāpīti pisaddo asammatā pana pagevāti dasseti. Sīmāya sīmanti padānaṃ sambandhāpekkhattā, tassa ca asamānabhāvato tesaṃ visuṃ visuṃ sambandhaṃ dassento āha ‘‘attano sīmāya paresaṃ sīma’’nti. Sambhindatīti sambandhaṃ karoti. Ettha hi bhididhātu dvidhākaraṇatthavācako, dhātvatthabādhakena saṃtyūpasaggena sambandhavācako hotīti daṭṭhabbaṃ. Tatthāti tāsu dvīsu sīmāsu. Itīti evaṃ. Tāsūti sīmāsu.
૪૮૭-૮. યમ્પિ કમ્મપ્પત્તછન્દારહલક્ખણન્તિ યોજના. તત્થાતિ તસ્સં પરિસતો કમ્મવિપત્તિયં. તમ્પીતિ કમ્મપ્પત્તછન્દારહલક્ખણમ્પિ, વુત્તમેવાતિ સમ્બન્ધો. તત્થાતિ ‘‘ચત્તારો ભિક્ખૂ પકતત્તા કમ્મપ્પત્તા’’તિ પાઠે. અનુક્ખિત્તાતિ સઙ્ઘેન ઉક્ખેપનીયકમ્મસ્સ અકતત્તા અનુક્ખિત્તા. પરિસુદ્ધસીલાતિ પારાજિકં અનજ્ઝાપન્નત્તા પરિસુદ્ધસીલા. ઇમેહિ પદેહિ પકતિ અત્તા સભાવો એતેસન્તિ પકતત્તાતિ અત્થં દસ્સેતિ. ‘‘કમ્મસ્સ અરહા’’તિ ઇમિના ‘‘કમ્મપ્પત્તા’’તિ પદસ્સ છટ્ઠીસમાસઞ્ચ પત્તસદ્દસ્સ અરહઅનુચ્છવિકત્થભાવઞ્ચ દસ્સેતિ. તેહીતિ ચતૂહિ પકતત્તેહિ. એતીતિ આગચ્છતિ. અવસેસાતિ ચતૂહિ પકતત્તેહિ અવસેસા. યસ્સ પનાતિ પુગ્ગલસ્સ પન. કમ્મારહોતિ કમ્મસ્સ અરહો.
487-8. Yampi kammappattachandārahalakkhaṇanti yojanā. Tatthāti tassaṃ parisato kammavipattiyaṃ. Tampīti kammappattachandārahalakkhaṇampi, vuttamevāti sambandho. Tatthāti ‘‘cattāro bhikkhū pakatattā kammappattā’’ti pāṭhe. Anukkhittāti saṅghena ukkhepanīyakammassa akatattā anukkhittā. Parisuddhasīlāti pārājikaṃ anajjhāpannattā parisuddhasīlā. Imehi padehi pakati attā sabhāvo etesanti pakatattāti atthaṃ dasseti. ‘‘Kammassa arahā’’ti iminā ‘‘kammappattā’’ti padassa chaṭṭhīsamāsañca pattasaddassa arahaanucchavikatthabhāvañca dasseti. Tehīti catūhi pakatattehi. Etīti āgacchati. Avasesāti catūhi pakatattehi avasesā. Yassa panāti puggalassa pana. Kammārahoti kammassa araho.
૪૮૯. એત્થાતિ પણ્ડકાદીનં અવત્થુભાવદસ્સનટ્ઠાને.
489.Etthāti paṇḍakādīnaṃ avatthubhāvadassanaṭṭhāne.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૧. કમ્મવગ્ગો • 1. Kammavaggo
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / કમ્મવગ્ગવણ્ણના • Kammavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / કમ્મવગ્ગવણ્ણના • Kammavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / કમ્મવગ્ગવણ્ણના • Kammavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / કમ્મવગ્ગવણ્ણના • Kammavaggavaṇṇanā