Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૧૮. કણવેરજાતકં (૪-૨-૮)

    318. Kaṇaverajātakaṃ (4-2-8)

    ૬૯.

    69.

    યં તં વસન્તસમયે, કણવેરેસુ ભાણુસુ;

    Yaṃ taṃ vasantasamaye, kaṇaveresu bhāṇusu;

    સામં બાહાય પીળેસિ, સા તં આરોગ્યમબ્રવિ.

    Sāmaṃ bāhāya pīḷesi, sā taṃ ārogyamabravi.

    ૭૦.

    70.

    અમ્ભો ન કિર સદ્ધેય્યં, યં વાતો પબ્બતં વહે;

    Ambho na kira saddheyyaṃ, yaṃ vāto pabbataṃ vahe;

    પબ્બતઞ્ચે વહે વાતો, સબ્બમ્પિ પથવિં વહે;

    Pabbatañce vahe vāto, sabbampi pathaviṃ vahe;

    યત્થ સામા કાલકતા 1, સા મં આરોગ્યમબ્રવિ.

    Yattha sāmā kālakatā 2, sā maṃ ārogyamabravi.

    ૭૧.

    71.

    ન ચેવ સા કાલકતા, ન ચ સા અઞ્ઞમિચ્છતિ;

    Na ceva sā kālakatā, na ca sā aññamicchati;

    એકભત્તિકિની 3 સામા, તમેવ અભિકઙ્ખતિ.

    Ekabhattikinī 4 sāmā, tameva abhikaṅkhati.

    ૭૨.

    72.

    અસન્થુતં મં ચિરસન્થુતેન 5, નિમીનિ સામા અધુવં ધુવેન;

    Asanthutaṃ maṃ cirasanthutena 6, nimīni sāmā adhuvaṃ dhuvena;

    મયાપિ સામા નિમિનેય્ય અઞ્ઞં, ઇતો અહં દૂરતરં ગમિસ્સન્તિ.

    Mayāpi sāmā nimineyya aññaṃ, ito ahaṃ dūrataraṃ gamissanti.

    કણવેરજાતકં અટ્ઠમં.

    Kaṇaverajātakaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. કાલઙ્કતા (ક॰)
    2. kālaṅkatā (ka.)
    3. એકભત્તા કિર (સી॰ સ્યા॰), એકભત્તકિની (પી॰)
    4. ekabhattā kira (sī. syā.), ekabhattakinī (pī.)
    5. અસન્ધતં મં ચિરસન્ધતેન (ક॰)
    6. asandhataṃ maṃ cirasandhatena (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૧૮] ૮. કણવેરજાતકવણ્ણના • [318] 8. Kaṇaverajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact