Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૮. કણ્ડુપટિચ્છાદિસિક્ખાપદં

    8. Kaṇḍupaṭicchādisikkhāpadaṃ

    ૫૩૭. અટ્ઠમે ‘‘કત્થા’’તિઆદીનિ વુત્તનયાનેવ.

    537. Aṭṭhame ‘‘katthā’’tiādīni vuttanayāneva.

    ૫૩૯. ‘‘યસ્સા’’તિ પદસ્સ વિસયં દસ્સેતું વુત્તં ‘‘ભિક્ખુનો’’તિ. ‘‘નાભિયા હેટ્ઠા’’તિ ઇમિના નાભિયા અધો અધોનાભીતિ વચનત્થં દસ્સેતિ, ‘‘જાણુમણ્ડલાનં ઉપરી’’તિ ઇમિના જાણુમણ્ડલાનં ઉબ્ભ ઉબ્ભજાણુમણ્ડલન્તિ. ઉબ્ભસદ્દો હિ ઉપરિપરિયાયો સત્તમ્યન્તનિપાતો. કણ્ડુખજ્જુસદ્દાનં વેવચનત્તા વુત્તં ‘‘કણ્ડૂતિ ખજ્જૂ’’તિ. કણ્ડતિ ભેદનં કરોતીતિ કણ્ડુ. ખજ્જતિ બ્યધનં કરોતીતિ ખજ્જુ. કેસુચિ પોત્થકેસુ ‘‘કચ્છૂ’’તિ પાઠો અત્થિ, સો અયુત્તો.

    539. ‘‘Yassā’’ti padassa visayaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘bhikkhuno’’ti. ‘‘Nābhiyā heṭṭhā’’ti iminā nābhiyā adho adhonābhīti vacanatthaṃ dasseti, ‘‘jāṇumaṇḍalānaṃ uparī’’ti iminā jāṇumaṇḍalānaṃ ubbha ubbhajāṇumaṇḍalanti. Ubbhasaddo hi uparipariyāyo sattamyantanipāto. Kaṇḍukhajjusaddānaṃ vevacanattā vuttaṃ ‘‘kaṇḍūti khajjū’’ti. Kaṇḍati bhedanaṃ karotīti kaṇḍu. Khajjati byadhanaṃ karotīti khajju. Kesuci potthakesu ‘‘kacchū’’ti pāṭho atthi, so ayutto.

    લોહિતં તુણ્ડં એતિસ્સાતિ લોહિતતુણ્ડિકા. પિળયતિ વિબાધયતીતિ પિળકા. આ ભુસો અસુચિં સવતિ પગ્ઘરાપેતીતિ અસ્સાવોતિ વચનત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘અસુચિપગ્ઘરણ’’ન્તિ. અરિસઞ્ચ ભગન્દરા ચ મધુમેહો ચ. આદિસદ્દેન દુન્નામકાદયો સઙ્ગણ્હાતિ. તત્થ અરિ વિય ઈસતિ અભિભવતીતિ અરિસં. ભગં વુચ્ચતિ વચ્ચમગ્ગં, તં દરતિ ફાલેતીતિ ભગન્દરા, ગૂથસમીપે જાતો વણવિસેસો. મધુ વિય મુત્તાદિં મિહતિ સેચતીતિ મધુમેહો, સો આબાધો મુત્તમેહો સુક્કમેહો રત્તમેહોતિ અનેકવિધો. થુલ્લસદ્દો મહન્તપરિયાયોતિ આહ ‘‘મહા’’તિ. અટ્ઠમં.

    Lohitaṃ tuṇḍaṃ etissāti lohitatuṇḍikā. Piḷayati vibādhayatīti piḷakā. Ā bhuso asuciṃ savati paggharāpetīti assāvoti vacanatthaṃ dassento āha ‘‘asucipaggharaṇa’’nti. Arisañca bhagandarā ca madhumeho ca. Ādisaddena dunnāmakādayo saṅgaṇhāti. Tattha ari viya īsati abhibhavatīti arisaṃ. Bhagaṃ vuccati vaccamaggaṃ, taṃ darati phāletīti bhagandarā, gūthasamīpe jāto vaṇaviseso. Madhu viya muttādiṃ mihati secatīti madhumeho, so ābādho muttameho sukkameho rattamehoti anekavidho. Thullasaddo mahantapariyāyoti āha ‘‘mahā’’ti. Aṭṭhamaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૯. રતનવગ્ગો • 9. Ratanavaggo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૮. કણ્ડુપટિચ્છાદિસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Kaṇḍupaṭicchādisikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૭. નિસીદનસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Nisīdanasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૮. કણ્ડુપટિચ્છાદિસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Kaṇḍupaṭicchādisikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૭. નિસીદનસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Nisīdanasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact