Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુપાળિ • Petavatthupāḷi

    ૬. કણ્હપેતવત્થુ

    6. Kaṇhapetavatthu

    ૨૦૭.

    207.

    ‘‘ઉટ્ઠેહિ કણ્હ કિં સેસિ, કો અત્થો સુપનેન તે;

    ‘‘Uṭṭhehi kaṇha kiṃ sesi, ko attho supanena te;

    યો ચ તુય્હં સકો ભાતા, હદયં ચક્ખુ ચ 1 દક્ખિણં;

    Yo ca tuyhaṃ sako bhātā, hadayaṃ cakkhu ca 2 dakkhiṇaṃ;

    તસ્સ વાતા બલીયન્તિ, સસં જપ્પતિ 3 કેસવા’’તિ.

    Tassa vātā balīyanti, sasaṃ jappati 4 kesavā’’ti.

    ૨૦૮.

    208.

    ‘‘તસ્સ તં વચનં સુત્વા, રોહિણેય્યસ્સ કેસવો;

    ‘‘Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, rohiṇeyyassa kesavo;

    તરમાનરૂપો વુટ્ઠાસિ, ભાતુસોકેન અટ્ટિતો.

    Taramānarūpo vuṭṭhāsi, bhātusokena aṭṭito.

    ૨૦૯.

    209.

    ‘‘કિં નુ ઉમ્મત્તરૂપોવ, કેવલં દ્વારકં ઇમં;

    ‘‘Kiṃ nu ummattarūpova, kevalaṃ dvārakaṃ imaṃ;

    સસો સસોતિ લપસિ, કીદિસં સસમિચ્છસિ.

    Saso sasoti lapasi, kīdisaṃ sasamicchasi.

    ૨૧૦.

    210.

    ‘‘સોવણ્ણમયં મણિમયં, લોહમયં અથ રૂપિયમયં;

    ‘‘Sovaṇṇamayaṃ maṇimayaṃ, lohamayaṃ atha rūpiyamayaṃ;

    સઙ્ખસિલાપવાળમયં, કારયિસ્સામિ તે સસં.

    Saṅkhasilāpavāḷamayaṃ, kārayissāmi te sasaṃ.

    ૨૧૧.

    211.

    ‘‘સન્તિ અઞ્ઞેપિ સસકા, અરઞ્ઞવનગોચરા;

    ‘‘Santi aññepi sasakā, araññavanagocarā;

    તેપિ તે આનયિસ્સામિ, કીદિસં સસમિચ્છસી’’તિ.

    Tepi te ānayissāmi, kīdisaṃ sasamicchasī’’ti.

    ૨૧૨.

    212.

    ‘‘નાહમેતે સસે ઇચ્છે, યે સસા પથવિસ્સિતા;

    ‘‘Nāhamete sase icche, ye sasā pathavissitā;

    ચન્દતો સસમિચ્છામિ, તં મે ઓહર કેસવા’’તિ.

    Candato sasamicchāmi, taṃ me ohara kesavā’’ti.

    ૨૧૩.

    213.

    ‘‘સો નૂન મધુરં ઞાતિ, જીવિતં વિજહિસ્સસિ;

    ‘‘So nūna madhuraṃ ñāti, jīvitaṃ vijahissasi;

    અપત્થિયં પત્થયસિ, ચન્દતો સસમિચ્છસી’’તિ.

    Apatthiyaṃ patthayasi, candato sasamicchasī’’ti.

    ૨૧૪.

    214.

    ‘‘એવં ચે કણ્હ જાનાસિ, યથઞ્ઞમનુસાસસિ;

    ‘‘Evaṃ ce kaṇha jānāsi, yathaññamanusāsasi;

    કસ્મા પુરે મતં પુત્તં, અજ્જાપિ મનુસોચસિ.

    Kasmā pure mataṃ puttaṃ, ajjāpi manusocasi.

    ૨૧૫.

    215.

    ‘‘ન યં લબ્ભા મનુસ્સેન, અમનુસ્સેન વા પન;

    ‘‘Na yaṃ labbhā manussena, amanussena vā pana;

    જાતો મે મા મરિ પુત્તો, કુતો લબ્ભા અલબ્ભિયં.

    Jāto me mā mari putto, kuto labbhā alabbhiyaṃ.

    ૨૧૬.

    216.

    ‘‘ન મન્તા મૂલભેસજ્જા, ઓસધેહિ ધનેન વા;

    ‘‘Na mantā mūlabhesajjā, osadhehi dhanena vā;

    સક્કા આનયિતું કણ્હ, યં પેતમનુસોચસિ.

    Sakkā ānayituṃ kaṇha, yaṃ petamanusocasi.

    ૨૧૭.

    217.

    ‘‘મહદ્ધના મહાભોગા, રટ્ઠવન્તોપિ ખત્તિયા;

    ‘‘Mahaddhanā mahābhogā, raṭṭhavantopi khattiyā;

    પહૂતધનધઞ્ઞાસે, તેપિ નો 5 અજરામરા.

    Pahūtadhanadhaññāse, tepi no 6 ajarāmarā.

    ૨૧૮.

    218.

    ‘‘ખત્તિયા બ્રાહ્મણા વેસ્સા, સુદ્દા ચણ્ડાલપુક્કુસા;

    ‘‘Khattiyā brāhmaṇā vessā, suddā caṇḍālapukkusā;

    એતે ચઞ્ઞે ચ જાતિયા, તેપિ નો અજરામરા.

    Ete caññe ca jātiyā, tepi no ajarāmarā.

    ૨૧૯.

    219.

    ‘‘યે મન્તં પરિવત્તેન્તિ, છળઙ્ગં બ્રહ્મચિન્તિતં;

    ‘‘Ye mantaṃ parivattenti, chaḷaṅgaṃ brahmacintitaṃ;

    એતે ચઞ્ઞે ચ વિજ્જાય, તેપિ નો અજરામરા.

    Ete caññe ca vijjāya, tepi no ajarāmarā.

    ૨૨૦.

    220.

    ‘‘ઇસયો વાપિ 7 યે સન્તા, સઞ્ઞતત્તા તપસ્સિનો;

    ‘‘Isayo vāpi 8 ye santā, saññatattā tapassino;

    સરીરં તેપિ કાલેન, વિજહન્તિ તપસ્સિનો.

    Sarīraṃ tepi kālena, vijahanti tapassino.

    ૨૨૧.

    221.

    ‘‘ભાવિતત્તા અરહન્તો, કતકિચ્ચા અનાસવા;

    ‘‘Bhāvitattā arahanto, katakiccā anāsavā;

    નિક્ખિપન્તિ ઇમં દેહં, પુઞ્ઞપાપપરિક્ખયા’’તિ.

    Nikkhipanti imaṃ dehaṃ, puññapāpaparikkhayā’’ti.

    ૨૨૨.

    222.

    ‘‘આદિત્તં વત મં સન્તં, ઘતસિત્તંવ પાવકં;

    ‘‘Ādittaṃ vata maṃ santaṃ, ghatasittaṃva pāvakaṃ;

    વારિના વિય ઓસિઞ્ચં, સબ્બં નિબ્બાપયે દરં.

    Vārinā viya osiñcaṃ, sabbaṃ nibbāpaye daraṃ.

    ૨૨૩.

    223.

    ‘‘અબ્બહી વત મે સલ્લં, સોકં હદયનિસ્સિતં;

    ‘‘Abbahī vata me sallaṃ, sokaṃ hadayanissitaṃ;

    યો મે સોકપરેતસ્સ, પુત્તસોકં અપાનુદિ.

    Yo me sokaparetassa, puttasokaṃ apānudi.

    ૨૨૪.

    224.

    ‘‘સ્વાહં અબ્બૂળ્હસલ્લોસ્મિ, સીતિભૂતોસ્મિ નિબ્બુતો;

    ‘‘Svāhaṃ abbūḷhasallosmi, sītibhūtosmi nibbuto;

    ન સોચામિ ન રોદામિ, તવ સુત્વાન ભાતિક’’ 9.

    Na socāmi na rodāmi, tava sutvāna bhātika’’ 10.

    ૨૨૫.

    225.

    એવં કરોન્તિ સપ્પઞ્ઞા, યે હોન્તિ અનુકમ્પકા;

    Evaṃ karonti sappaññā, ye honti anukampakā;

    નિવત્તયન્તિ સોકમ્હા, ઘટો જેટ્ઠંવ ભાતરં.

    Nivattayanti sokamhā, ghaṭo jeṭṭhaṃva bhātaraṃ.

    ૨૨૬.

    226.

    યસ્સ એતાદિસા હોન્તિ, અમચ્ચા પરિચારકા;

    Yassa etādisā honti, amaccā paricārakā;

    સુભાસિતેન અન્વેન્તિ, ઘટો જેટ્ઠંવ ભાતરન્તિ.

    Subhāsitena anventi, ghaṭo jeṭṭhaṃva bhātaranti.

    કણ્હપેતવત્થુ છટ્ઠં.

    Kaṇhapetavatthu chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. ચક્ખુંવ (અટ્ઠ॰)
    2. cakkhuṃva (aṭṭha.)
    3. ઘટો જપ્પતિ (ક॰)
    4. ghaṭo jappati (ka.)
    5. નત્થેત્થપાઠભેદો
    6. natthetthapāṭhabhedo
    7. ઇસયો ચાપિ (વિમાનવત્થુ ૯૯)
    8. isayo cāpi (vimānavatthu 99)
    9. ભાસિતં (સ્યા॰)
    10. bhāsitaṃ (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā / ૬. કણ્હપેતવત્થુવણ્ણના • 6. Kaṇhapetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact