Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā

    6. கண்ஹபேதவத்து²வண்ணனா

    6. Kaṇhapetavatthuvaṇṇanā

    உட்டே²ஹி கண்ஹ கிங் ஸேஸீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் மதபுத்தங் உபாஸகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸாவத்தி²யங் கிர அஞ்ஞதரஸ்ஸ உபாஸகஸ்ஸ புத்தோ காலமகாஸி. ஸோ தேன ஸோகஸல்லஸமப்பிதோ ந ந்ஹாயதி, ந பு⁴ஞ்ஜதி, ந கம்மந்தே விசாரேதி, ந பு³த்³து⁴பட்டா²னங் க³ச்ச²தி, கேவலங், ‘‘தாத பியபுத்தக, மங் ஓஹாய கஹங் பட²மதரங் க³தோஸீ’’திஆதீ³னி வத³ந்தோ விப்பலபதி. ஸத்தா² பச்சூஸஸமயே லோகங் ஓலோகெந்தோ தஸ்ஸ ஸோதாபத்திப²லூபனிஸ்ஸயங் தி³ஸ்வா புனதி³வஸே பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ ஸாவத்தி²யங் பிண்டா³ய சரித்வா கதப⁴த்தகிச்சோ பி⁴க்கூ² உய்யோஜெத்வா ஆனந்த³த்தே²ரேன பச்சா²ஸமணேன தஸ்ஸ க⁴ரத்³வாரங் அக³மாஸி. ஸத்து² ஆக³தபா⁴வங் உபாஸகஸ்ஸ ஆரோசேஸுங். அத²ஸ்ஸ கே³ஹஜனோ கே³ஹத்³வாரே ஆஸனங் பஞ்ஞாபெத்வா ஸத்தா²ரங் நிஸீதா³பெத்வா உபாஸகங் பரிக்³க³ஹெத்வா ஸத்து² ஸந்திகங் உபனேஸி. ஏகமந்தங் நிஸின்னங் தங் தி³ஸ்வா ‘‘கிங், உபாஸக, ஸோசஸீ’’தி வத்வா ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே, ‘‘உபாஸக, போராணகபண்டி³தா பண்டி³தானங் கத²ங் ஸுத்வா மதபுத்தங் நானுஸோசிங்ஸூ’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Uṭṭhehikaṇha kiṃ sesīti idaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ mataputtaṃ upāsakaṃ ārabbha kathesi. Sāvatthiyaṃ kira aññatarassa upāsakassa putto kālamakāsi. So tena sokasallasamappito na nhāyati, na bhuñjati, na kammante vicāreti, na buddhupaṭṭhānaṃ gacchati, kevalaṃ, ‘‘tāta piyaputtaka, maṃ ohāya kahaṃ paṭhamataraṃ gatosī’’tiādīni vadanto vippalapati. Satthā paccūsasamaye lokaṃ olokento tassa sotāpattiphalūpanissayaṃ disvā punadivase bhikkhusaṅghaparivuto sāvatthiyaṃ piṇḍāya caritvā katabhattakicco bhikkhū uyyojetvā ānandattherena pacchāsamaṇena tassa gharadvāraṃ agamāsi. Satthu āgatabhāvaṃ upāsakassa ārocesuṃ. Athassa gehajano gehadvāre āsanaṃ paññāpetvā satthāraṃ nisīdāpetvā upāsakaṃ pariggahetvā satthu santikaṃ upanesi. Ekamantaṃ nisinnaṃ taṃ disvā ‘‘kiṃ, upāsaka, socasī’’ti vatvā ‘‘āma, bhante’’ti vutte, ‘‘upāsaka, porāṇakapaṇḍitā paṇḍitānaṃ kathaṃ sutvā mataputtaṃ nānusociṃsū’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே த்³வாரவதீனக³ரே த³ஸ பா⁴திகராஜானோ அஹேஸுங் – வாஸுதே³வோ ப³லதே³வோ சந்த³தே³வா ஸூரியதே³வோ அக்³கி³தே³வோ வருணதே³வோ அஜ்ஜுனோ பஜ்ஜுனோ க⁴டபண்டி³தோ அங்குரோ சாதி. தேஸு வாஸுதே³வமஹாராஜஸ்ஸ பியபுத்தோ காலமகாஸி. தேன ராஜா ஸோகபரேதோ ஸப்³ப³கிச்சானி பஹாய மஞ்சஸ்ஸ அடனிங் பரிக்³க³ஹெத்வா விப்பலபந்தோ நிபஜ்ஜி. தஸ்மிங் காலே க⁴டபண்டி³தோ சிந்தேஸி – ‘‘ட²பெத்வா மங் அஞ்ஞோ கோசி மம பா⁴து ஸோகங் பரிஹரிதுங் ஸமத்தோ² நாம நத்தி², உபாயேனஸ்ஸ ஸோகங் ஹரிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ உம்மத்தகவேஸங் க³ஹெத்வா ‘‘ஸஸங் மே தே³த², ஸஸங் மே தே³தா²’’தி ஆகாஸங் ஓலோகெந்தோ ஸகலனக³ரங் விசரி. ‘‘க⁴டபண்டி³தோ உம்மத்தகோ ஜாதோ’’தி ஸகலனக³ரங் ஸங்கு²பி⁴.

    Atīte dvāravatīnagare dasa bhātikarājāno ahesuṃ – vāsudevo baladevo candadevā sūriyadevo aggidevo varuṇadevo ajjuno pajjuno ghaṭapaṇḍito aṅkuro cāti. Tesu vāsudevamahārājassa piyaputto kālamakāsi. Tena rājā sokapareto sabbakiccāni pahāya mañcassa aṭaniṃ pariggahetvā vippalapanto nipajji. Tasmiṃ kāle ghaṭapaṇḍito cintesi – ‘‘ṭhapetvā maṃ añño koci mama bhātu sokaṃ pariharituṃ samattho nāma natthi, upāyenassa sokaṃ harissāmī’’ti. So ummattakavesaṃ gahetvā ‘‘sasaṃ me detha, sasaṃ me dethā’’ti ākāsaṃ olokento sakalanagaraṃ vicari. ‘‘Ghaṭapaṇḍito ummattako jāto’’ti sakalanagaraṃ saṅkhubhi.

    தஸ்மிங் காலே ரோஹிணெய்யோ நாம அமச்சோ வாஸுதே³வரஞ்ஞோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் கத²ங் ஸமுட்டா²பெந்தோ –

    Tasmiṃ kāle rohiṇeyyo nāma amacco vāsudevarañño santikaṃ gantvā tena saddhiṃ kathaṃ samuṭṭhāpento –

    207.

    207.

    ‘‘உட்டே²ஹி கண்ஹ கிங் ஸேஸி, கோ அத்தோ² ஸுபனேன தே;

    ‘‘Uṭṭhehi kaṇha kiṃ sesi, ko attho supanena te;

    யோ ச துய்ஹங் ஸகோ பா⁴தா, ஹத³யங் சக்கு² ச த³க்கி²ணங்;

    Yo ca tuyhaṃ sako bhātā, hadayaṃ cakkhu ca dakkhiṇaṃ;

    தஸ்ஸ வாதா ப³லீயந்தி, ஸஸங் ஜப்பதி கேஸவா’’தி. – இமங் கா³த²மாஹ;

    Tassa vātā balīyanti, sasaṃ jappati kesavā’’ti. – imaṃ gāthamāha;

    207. தத்த² கண்ஹாதி வாஸுதே³வங் கொ³த்தேனாலபதி. கோ அத்தோ² ஸுபனேன தேதி ஸுபனேன துய்ஹங் கா நாம வட்³டி⁴. ஸகோ பா⁴தாதி ஸோத³ரியோ பா⁴தா. ஹத³யங் சக்கு² ச த³க்கி²ணந்தி ஹத³யேன சேவ த³க்கி²ணசக்கு²னா ச ஸதி³ஸோதி அத்தோ². தஸ்ஸ வாதா ப³லீயந்தீதி தஸ்ஸ அபராபரங் உப்பஜ்ஜமானா உம்மாத³வாதா ப³லவந்தோ ஹொந்தி வட்³ட⁴ந்தி அபி⁴ப⁴வந்தி. ஸஸங் ஜப்பதீதி ‘‘ஸஸங் மே தே³தா²’’தி விப்பலபதி. கேஸவாதி ஸோ கிர கேஸானங் ஸோப⁴னானங் அத்தி²தாய ‘‘கேஸவோ’’தி வோஹரீயதி. தேன நங் நாமேன ஆலபதி.

    207. Tattha kaṇhāti vāsudevaṃ gottenālapati. Ko attho supanena teti supanena tuyhaṃ kā nāma vaḍḍhi. Sako bhātāti sodariyo bhātā. Hadayaṃ cakkhu ca dakkhiṇanti hadayena ceva dakkhiṇacakkhunā ca sadisoti attho. Tassa vātā balīyantīti tassa aparāparaṃ uppajjamānā ummādavātā balavanto honti vaḍḍhanti abhibhavanti. Sasaṃ jappatīti ‘‘sasaṃ me dethā’’ti vippalapati. Kesavāti so kira kesānaṃ sobhanānaṃ atthitāya ‘‘kesavo’’ti voharīyati. Tena naṃ nāmena ālapati.

    தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ஸயனதோ உட்டி²தபா⁴வங் தீ³பெந்தோ ஸத்தா² அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா –

    Tassa vacanaṃ sutvā sayanato uṭṭhitabhāvaṃ dīpento satthā abhisambuddho hutvā –

    208.

    208.

    ‘‘தஸ்ஸ தங் வசனங் ஸுத்வா, ரோஹிணெய்யஸ்ஸ கேஸவோ;

    ‘‘Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, rohiṇeyyassa kesavo;

    தரமானரூபோ வுட்டா²ஸி, பா⁴து ஸோகேன அட்டிதோ’’தி. – இமங் கா³த²மாஹ;

    Taramānarūpo vuṭṭhāsi, bhātu sokena aṭṭito’’ti. – imaṃ gāthamāha;

    ராஜா உட்டா²ய ஸீக⁴ங் பாஸாதா³ ஓதரித்வா க⁴டபண்டி³தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா உபோ⁴ஸு ஹத்தே²ஸு நங் த³ள்ஹங் க³ஹெத்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தோ –

    Rājā uṭṭhāya sīghaṃ pāsādā otaritvā ghaṭapaṇḍitassa santikaṃ gantvā ubhosu hatthesu naṃ daḷhaṃ gahetvā tena saddhiṃ sallapanto –

    209.

    209.

    ‘‘கிங் நு உம்மத்தரூபோவ, கேவலங் த்³வாரகங் இமங்;

    ‘‘Kiṃ nu ummattarūpova, kevalaṃ dvārakaṃ imaṃ;

    ஸஸோ ஸஸோதி லபஸி, கீதி³ஸங் ஸஸமிச்ச²ஸி.

    Saso sasoti lapasi, kīdisaṃ sasamicchasi.

    210.

    210.

    ‘‘ஸோவண்ணமயங் மணிமயங், லோஹமயங் அத² ரூபியமயங்;

    ‘‘Sovaṇṇamayaṃ maṇimayaṃ, lohamayaṃ atha rūpiyamayaṃ;

    ஸங்க²ஸிலாபவாளமயங், காரயிஸ்ஸாமி தே ஸஸங்.

    Saṅkhasilāpavāḷamayaṃ, kārayissāmi te sasaṃ.

    211.

    211.

    ‘‘ஸந்தி அஞ்ஞேபி ஸஸகா, அரஞ்ஞவனகோ³சரா;

    ‘‘Santi aññepi sasakā, araññavanagocarā;

    தேபி தே ஆனயிஸ்ஸாமி, கீதி³ஸங் ஸஸமிச்ச²ஸீ’’தி. –

    Tepi te ānayissāmi, kīdisaṃ sasamicchasī’’ti. –

    திஸ்ஸோ கா³தா²யோ அபா⁴ஸி.

    Tisso gāthāyo abhāsi.

    209-211. தத்த² உம்மத்தரூபோவாதி உம்மத்தகோ விய. கேவலந்தி ஸகலங். த்³வாரகந்தி த்³வாரவதீனக³ரங் விசரந்தோ. ஸஸோ ஸஸோதி லபஸீதி ஸஸோ ஸஸோதி விலபஸி. ஸோவண்ணமயந்தி ஸுவண்ணமயங். லோஹமயந்தி தம்ப³லோஹமயங். ரூபியமயந்தி ரஜதமயங். யங் இச்ச²ஸி தங் வதே³ஹி, அத² கேன ஸோசஸி. அஞ்ஞேபி அரஞ்ஞே வனகோ³சரா ஸஸகா அத்தி², தே தே ஆனயிஸ்ஸாமி, வத³, ப⁴த்³ரமுக² , கீதி³ஸங் ஸஸமிச்ச²ஸீதி க⁴டபண்டி³தங் ‘‘ஸஸேன அத்தி²கோ’’தி அதி⁴ப்பாயேன ஸஸேன நிமந்தேஸி. தங் ஸுத்வா க⁴டபண்டி³தோ –

    209-211.Tatthaummattarūpovāti ummattako viya. Kevalanti sakalaṃ. Dvārakanti dvāravatīnagaraṃ vicaranto. Saso sasoti lapasīti saso sasoti vilapasi. Sovaṇṇamayanti suvaṇṇamayaṃ. Lohamayanti tambalohamayaṃ. Rūpiyamayanti rajatamayaṃ. Yaṃ icchasi taṃ vadehi, atha kena socasi. Aññepi araññe vanagocarā sasakā atthi, te te ānayissāmi, vada, bhadramukha , kīdisaṃ sasamicchasīti ghaṭapaṇḍitaṃ ‘‘sasena atthiko’’ti adhippāyena sasena nimantesi. Taṃ sutvā ghaṭapaṇḍito –

    212.

    212.

    ‘‘நாஹமேதே ஸஸே இச்சே², யே ஸஸா பத²விஸ்ஸிதா;

    ‘‘Nāhamete sase icche, ye sasā pathavissitā;

    சந்த³தோ ஸஸமிச்சா²மி, தங் மே ஓஹர கேஸவா’’தி. –

    Candato sasamicchāmi, taṃ me ohara kesavā’’ti. –

    கா³த²மாஹ. தத்த² ஓஹராதி ஓஹாரேஹி. தங் ஸுத்வா ராஜா ‘‘நிஸ்ஸங்ஸயங் மே பா⁴தா உம்மத்தகோ ஜாதோ’’தி தோ³மனஸ்ஸப்பத்தோ –

    Gāthamāha. Tattha oharāti ohārehi. Taṃ sutvā rājā ‘‘nissaṃsayaṃ me bhātā ummattako jāto’’ti domanassappatto –

    213.

    213.

    ‘‘ஸோ நூன மது⁴ரங் ஞாதி, ஜீவிதங் விஜஹிஸ்ஸஸி;

    ‘‘So nūna madhuraṃ ñāti, jīvitaṃ vijahissasi;

    அபத்தி²யங் பத்த²யஸி, சந்த³தோ ஸஸமிச்ச²ஸீ’’தி. –

    Apatthiyaṃ patthayasi, candato sasamicchasī’’ti. –

    கா³த²மாஹ. தத்த² ஞாதீதி கனிட்ட²ங் ஆலபதி. அயமெத்த² அத்தோ² – மய்ஹங் பியஞாதி யங் அதிமது⁴ரங் அத்தனோ ஜீவிதங், தங் விஜஹிஸ்ஸஸி மஞ்ஞே, யோ அபத்த²யிதப்³ப³ங் பத்தே²ஸீதி.

    Gāthamāha. Tattha ñātīti kaniṭṭhaṃ ālapati. Ayamettha attho – mayhaṃ piyañāti yaṃ atimadhuraṃ attano jīvitaṃ, taṃ vijahissasi maññe, yo apatthayitabbaṃ patthesīti.

    க⁴டபண்டி³தோ ரஞ்ஞோ வசனங் ஸுத்வா நிச்சலோவ ட²த்வா ‘‘பா⁴திக, த்வங் சந்த³தோ ஸஸங் பத்தெ²ந்தஸ்ஸ தங் அலபி⁴த்வா ஜீவிதக்க²யோ ப⁴விஸ்ஸதீதி ஜானந்தோ கஸ்மா மதங் புத்தங் அலபி⁴த்வா அனுஸோசஸீ’’தி இமமத்த²ங் தீ³பெந்தோ –

    Ghaṭapaṇḍito rañño vacanaṃ sutvā niccalova ṭhatvā ‘‘bhātika, tvaṃ candato sasaṃ patthentassa taṃ alabhitvā jīvitakkhayo bhavissatīti jānanto kasmā mataṃ puttaṃ alabhitvā anusocasī’’ti imamatthaṃ dīpento –

    214.

    214.

    ‘‘ஏவங் சே கண்ஹ ஜானாஸி, யத²ஞ்ஞமனுஸாஸஸி;

    ‘‘Evaṃ ce kaṇha jānāsi, yathaññamanusāsasi;

    கஸ்மா புரே மதங் புத்தங், அஜ்ஜாபி மனுஸோசஸீ’’தி. –

    Kasmā pure mataṃ puttaṃ, ajjāpi manusocasī’’ti. –

    கா³த²மாஹ. தத்த² ஏவங் சே, கண்ஹ, ஜானாஸீதி, பா⁴திக, கண்ஹனாமக மஹாராஜ, ‘‘அலப்³ப⁴னெய்யவத்து² நாம ந பத்தே²தப்³ப³’’ந்தி யதி³ ஏவங் ஜானாஸி. யத²ஞ்ஞந்தி ஏவங் ஜானந்தோவ யதா² அஞ்ஞங் அனுஸாஸஸி, ததா² அகத்வா. கஸ்மா புரே மதங் புத்தந்தி அத² கஸ்மா இதோ சதுமாஸமத்த²கே மதங் புத்தங் அஜ்ஜாபி அனுஸோசஸீதி.

    Gāthamāha. Tattha evaṃ ce, kaṇha, jānāsīti, bhātika, kaṇhanāmaka mahārāja, ‘‘alabbhaneyyavatthu nāma na patthetabba’’nti yadi evaṃ jānāsi. Yathaññanti evaṃ jānantova yathā aññaṃ anusāsasi, tathā akatvā. Kasmā pure mataṃ puttanti atha kasmā ito catumāsamatthake mataṃ puttaṃ ajjāpi anusocasīti.

    ஏவங் ஸோ அந்தரவீதி²யங் டி²தகோவ ‘‘அஹங் தாவ ஏவங் பஞ்ஞாயமானங் பத்தே²மி, த்வங் பன அபஞ்ஞாயமானஸ்ஸத்தா²ய ஸோசஸீ’’தி வத்வா தஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ –

    Evaṃ so antaravīthiyaṃ ṭhitakova ‘‘ahaṃ tāva evaṃ paññāyamānaṃ patthemi, tvaṃ pana apaññāyamānassatthāya socasī’’ti vatvā tassa dhammaṃ desento –

    215.

    215.

    ‘‘ந யங் லப்³பா⁴ மனுஸ்ஸேன, அமனுஸ்ஸேன வா பன;

    ‘‘Na yaṃ labbhā manussena, amanussena vā pana;

    ஜாதோ மே மா மரி புத்தோ, குதோ லப்³பா⁴ அலப்³பி⁴யங்.

    Jāto me mā mari putto, kuto labbhā alabbhiyaṃ.

    216.

    216.

    ‘‘ந மந்தா மூலபே⁴ஸஜ்ஜா, ஓஸதே⁴ஹி த⁴னேன வா;

    ‘‘Na mantā mūlabhesajjā, osadhehi dhanena vā;

    ஸக்கா ஆனயிதுங் கண்ஹ, யங் பேதமனுஸோசஸீ’’தி. – கா³தா²த்³வயமாஹ;

    Sakkā ānayituṃ kaṇha, yaṃ petamanusocasī’’ti. – gāthādvayamāha;

    215. தத்த² ந்தி, பா⁴திக, யங் ‘‘ஏவங் ஜாதோ மே புத்தோ மா மரீ’’தி மனுஸ்ஸேன வா தே³வேன வா பன ந லப்³பா⁴ ந ஸக்கா லத்³து⁴ங், தங் த்வங் பத்தே²ஸி, தங் பனேதங் குதோ லப்³பா⁴, கேன காரணேன லத்³து⁴ங் ஸக்கா. யஸ்மா அலப்³பி⁴யங் அலப்³ப⁴னெய்யவத்து² நாமேதந்தி அத்தோ².

    215. Tattha yanti, bhātika, yaṃ ‘‘evaṃ jāto me putto mā marī’’ti manussena vā devena vā pana na labbhā na sakkā laddhuṃ, taṃ tvaṃ patthesi, taṃ panetaṃ kuto labbhā, kena kāraṇena laddhuṃ sakkā. Yasmā alabbhiyaṃ alabbhaneyyavatthu nāmetanti attho.

    216. மந்தாதி மந்தப்பயோகே³ன. மூலபே⁴ஸஜ்ஜாதி மூலபே⁴ஸஜ்ஜேன. ஓஸதே⁴ஹீதி நானாவிதே⁴ஹி ஓஸதே⁴ஹி. த⁴னேன வாதி கோடிஸதஸங்கே²ன த⁴னேன வாபி. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யங் பேதமனுஸோசஸி, தங் ஏதேஹி மந்தப்பயோகா³தீ³ஹிபி ஆனேதுங் ந ஸக்காதி.

    216.Mantāti mantappayogena. Mūlabhesajjāti mūlabhesajjena. Osadhehīti nānāvidhehi osadhehi. Dhanena vāti koṭisatasaṅkhena dhanena vāpi. Idaṃ vuttaṃ hoti – yaṃ petamanusocasi, taṃ etehi mantappayogādīhipi ānetuṃ na sakkāti.

    புன க⁴டபண்டி³தோ ‘‘பா⁴திக, இத³ங் மரணங் நாம த⁴னேன வா ஜாதியா வா விஜ்ஜாய வா ஸீலேன வா பா⁴வனாய வா ந ஸக்கா படிபா³ஹிது’’ந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ –

    Puna ghaṭapaṇḍito ‘‘bhātika, idaṃ maraṇaṃ nāma dhanena vā jātiyā vā vijjāya vā sīlena vā bhāvanāya vā na sakkā paṭibāhitu’’nti dassento –

    217.

    217.

    ‘‘மஹத்³த⁴னா மஹாபோ⁴கா³, ரட்ட²வந்தோபி க²த்தியா;

    ‘‘Mahaddhanā mahābhogā, raṭṭhavantopi khattiyā;

    பஹூதத⁴னத⁴ஞ்ஞாஸே, தேபி நோ அஜராமரா.

    Pahūtadhanadhaññāse, tepi no ajarāmarā.

    218.

    218.

    ‘‘க²த்தியா ப்³ராஹ்மணா வெஸ்ஸா, ஸுத்³தா³ சண்டா³லபுக்குஸ்ஸா;

    ‘‘Khattiyā brāhmaṇā vessā, suddā caṇḍālapukkussā;

    ஏதே சஞ்ஞே ச ஜாதியா, தேபி நோ அஜராமரா.

    Ete caññe ca jātiyā, tepi no ajarāmarā.

    219.

    219.

    ‘‘யே மந்தங் பரிவத்தெந்தி, ச²ளங்க³ங் ப்³ரஹ்மசிந்திதங்;

    ‘‘Ye mantaṃ parivattenti, chaḷaṅgaṃ brahmacintitaṃ;

    ஏதே சஞ்ஞே ச விஜ்ஜாய, தேபி நோ அஜராமரா.

    Ete caññe ca vijjāya, tepi no ajarāmarā.

    220.

    220.

    ‘‘இஸயோ வாபி யே ஸந்தா, ஸஞ்ஞதத்தா தபஸ்ஸினோ;

    ‘‘Isayo vāpi ye santā, saññatattā tapassino;

    ஸரீரங் தேபி காலேன, விஜஹந்தி தபஸ்ஸினோ.

    Sarīraṃ tepi kālena, vijahanti tapassino.

    221.

    221.

    ‘‘பா⁴விதத்தா அரஹந்தோ, கதகிச்சா அனாஸவா;

    ‘‘Bhāvitattā arahanto, katakiccā anāsavā;

    நிக்கி²பந்தி இமங் தே³ஹங், புஞ்ஞபாபபரிக்க²யா’’தி. –

    Nikkhipanti imaṃ dehaṃ, puññapāpaparikkhayā’’ti. –

    பஞ்சஹி கா³தா²ஹி ரஞ்ஞோ த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி.

    Pañcahi gāthāhi rañño dhammaṃ desesi.

    217. தத்த² மஹத்³த⁴னாதி நிதா⁴னக³தஸ்ஸேவ மஹதோ த⁴னஸ்ஸ அத்தி²தாய ப³ஹுத⁴னா. மஹாபோ⁴கா³தி தே³வபோ⁴க³ஸதி³ஸாய மஹதியா போ⁴க³ஸம்பத்தியா ஸமன்னாக³தா. ரட்ட²வந்தோதி ஸகலரட்ட²வந்தோ. பஹூதத⁴னத⁴ஞ்ஞாஸேதி திண்ணங் சதுன்னங் வா ஸங்வச்ச²ரானங் அத்தா²ய நித³ஹித்வா ட²பேதப்³ப³ஸ்ஸ நிச்சபரிப்³ப³யபூ⁴தஸ்ஸ த⁴னத⁴ஞ்ஞஸ்ஸ வஸேன அபரியந்தத⁴னத⁴ஞ்ஞா. தேபி நோ அஜராமராதி தேபி ஏவங் மஹாவிப⁴வா மந்தா⁴துமஹாஸுத³ஸ்ஸனாத³யோ க²த்தியா அஜராமரா நாஹேஸுங், அஞ்ஞத³த்து² மரணமுக²மேவ அனுபவிட்டா²தி அத்தோ².

    217. Tattha mahaddhanāti nidhānagatasseva mahato dhanassa atthitāya bahudhanā. Mahābhogāti devabhogasadisāya mahatiyā bhogasampattiyā samannāgatā. Raṭṭhavantoti sakalaraṭṭhavanto. Pahūtadhanadhaññāseti tiṇṇaṃ catunnaṃ vā saṃvaccharānaṃ atthāya nidahitvā ṭhapetabbassa niccaparibbayabhūtassa dhanadhaññassa vasena apariyantadhanadhaññā. Tepi no ajarāmarāti tepi evaṃ mahāvibhavā mandhātumahāsudassanādayo khattiyā ajarāmarā nāhesuṃ, aññadatthu maraṇamukhameva anupaviṭṭhāti attho.

    218. ஏதேதி யதா²வுத்தக²த்தியாத³யோ. அஞ்ஞேதி அஞ்ஞதரா ஏவங்பூ⁴தா அம்ப³ட்டா²த³யோ. ஜாதியாதி அத்தனோ ஜாதினிமித்தங் அஜராமரா நாஹேஸுந்தி அத்தோ².

    218.Eteti yathāvuttakhattiyādayo. Aññeti aññatarā evaṃbhūtā ambaṭṭhādayo. Jātiyāti attano jātinimittaṃ ajarāmarā nāhesunti attho.

    219. மந்தந்தி வேத³ங். பரிவத்தெந்தீதி ஸஜ்ஜா²யந்தி வாசெந்தி ச. அத² வா பரிவத்தெந்தீதி வேத³ங் அனுபரிவத்தெந்தா ஹோமங் கரொந்தா ஜபந்தி. ச²ளங்க³ந்தி ஸிக்கா²கப்பனிருத்திப்³யாகரணஜோதிஸத்த²ச²ந்தோ³விசிதிஸங்கா²தேஹி ச²ஹி அங்கே³ஹி யுத்தங். ப்³ரஹ்மசிந்திதந்தி ப்³ராஹ்மணானமத்தா²ய ப்³ரஹ்மனா சிந்திதங் கதி²தங். விஜ்ஜாயாதி ப்³ரஹ்மஸதி³ஸவிஜ்ஜாய ஸமன்னாக³தா, தேபி நோ அஜராமராதி அத்தோ².

    219.Mantanti vedaṃ. Parivattentīti sajjhāyanti vācenti ca. Atha vā parivattentīti vedaṃ anuparivattentā homaṃ karontā japanti. Chaḷaṅganti sikkhākappaniruttibyākaraṇajotisatthachandovicitisaṅkhātehi chahi aṅgehi yuttaṃ. Brahmacintitanti brāhmaṇānamatthāya brahmanā cintitaṃ kathitaṃ. Vijjāyāti brahmasadisavijjāya samannāgatā, tepi no ajarāmarāti attho.

    220-221. இஸயோதி யமனியமாதீ³னங் படிகூலஸஞ்ஞாதீ³னஞ்ச ஏஸனட்டே²ன இஸயோ. ஸந்தாதி காயவாசாஹி ஸந்தஸபா⁴வா. ஸஞ்ஞதத்தாதி ராகா³தீ³னங் ஸங்யமேன ஸங்யதசித்தா. காயதபனஸங்கா²தோ தபோ ஏதேஸங் அத்தீ²தி தபஸ்ஸினோ. புன தபஸ்ஸினோதி ஸங்வரகா. தேன ஏவங் தபனிஸ்ஸிதகா ஹுத்வா ஸரீரேன ச விமொக்க²ங் பத்துகாமாபி ஸங்வரகா ஸரீரங் விஜஹந்தி ஏவாதி த³ஸ்ஸேதி. அத² வா இஸயோதி அதி⁴ஸீலஸிக்கா²தீ³னங் ஏஸனட்டே²ன இஸயோ, தத³த்த²ங் தப்படிபக்கா²னங் பாபத⁴ம்மானங் வூபஸமேன ஸந்தா, ஏகாரம்மணே சித்தஸ்ஸ ஸங்யமேன ஸஞ்ஞதத்தா, ஸம்மப்பதா⁴னயோக³தோ வீரியதாபேன தபஸ்ஸினோ, ஸப்பயோகா³ ராகா³தீ³னங் ஸந்தபனேன தபஸ்ஸினோதி யோஜேதப்³ப³ங். பா⁴விதத்தாதி சதுஸச்சகம்மட்டா²னபா⁴வனாய பா⁴விதசித்தா.

    220-221.Isayoti yamaniyamādīnaṃ paṭikūlasaññādīnañca esanaṭṭhena isayo. Santāti kāyavācāhi santasabhāvā. Saññatattāti rāgādīnaṃ saṃyamena saṃyatacittā. Kāyatapanasaṅkhāto tapo etesaṃ atthīti tapassino. Puna tapassinoti saṃvarakā. Tena evaṃ tapanissitakā hutvā sarīrena ca vimokkhaṃ pattukāmāpi saṃvarakā sarīraṃ vijahanti evāti dasseti. Atha vā isayoti adhisīlasikkhādīnaṃ esanaṭṭhena isayo, tadatthaṃ tappaṭipakkhānaṃ pāpadhammānaṃ vūpasamena santā, ekārammaṇe cittassa saṃyamena saññatattā, sammappadhānayogato vīriyatāpena tapassino, sappayogā rāgādīnaṃ santapanena tapassinoti yojetabbaṃ. Bhāvitattāti catusaccakammaṭṭhānabhāvanāya bhāvitacittā.

    ஏவங் க⁴டபண்டி³தேன த⁴ம்மே கதி²தே தங் ஸுத்வா ராஜா அபக³தஸோகஸல்லோ பஸன்னமானஸோ க⁴டபண்டி³தங் பஸங்ஸந்தோ –

    Evaṃ ghaṭapaṇḍitena dhamme kathite taṃ sutvā rājā apagatasokasallo pasannamānaso ghaṭapaṇḍitaṃ pasaṃsanto –

    222.

    222.

    ‘‘ஆதி³த்தங் வத மங் ஸந்தங், க⁴டஸித்தங்வ பாவகங்;

    ‘‘Ādittaṃ vata maṃ santaṃ, ghaṭasittaṃva pāvakaṃ;

    வாரினா விய ஓஸிஞ்சங், ஸப்³ப³ங் நிப்³பா³பயே த³ரங்.

    Vārinā viya osiñcaṃ, sabbaṃ nibbāpaye daraṃ.

    223.

    223.

    ‘‘அப்³ப³ஹீ வத மே ஸல்லங், ஸோகங் ஹத³யனிஸ்ஸிதங்;

    ‘‘Abbahī vata me sallaṃ, sokaṃ hadayanissitaṃ;

    யோ மே ஸோகபரேதஸ்ஸ, புத்தஸோகங் அபானுதி³.

    Yo me sokaparetassa, puttasokaṃ apānudi.

    224.

    224.

    ‘‘ஸ்வாஹங் அப்³பூ³ள்ஹஸல்லொஸ்மி, ஸீதிபூ⁴தொஸ்மி நிப்³பு³தோ;

    ‘‘Svāhaṃ abbūḷhasallosmi, sītibhūtosmi nibbuto;

    ந ஸோசாமி ந ரோதா³மி, தவ ஸுத்வான பா⁴திக.

    Na socāmi na rodāmi, tava sutvāna bhātika.

    225.

    225.

    ‘‘ஏவங் கரொந்தி ஸப்பஞ்ஞா, யே ஹொந்தி அனுகம்பகா;

    ‘‘Evaṃ karonti sappaññā, ye honti anukampakā;

    நிவத்தயந்தி ஸோகம்ஹா, க⁴டோ ஜெட்ட²ங்வ பா⁴தரங்.

    Nivattayanti sokamhā, ghaṭo jeṭṭhaṃva bhātaraṃ.

    226.

    226.

    ‘‘யஸ்ஸ ஏதாதி³ஸா ஹொந்தி, அமச்சா பரிசாரகா;

    ‘‘Yassa etādisā honti, amaccā paricārakā;

    ஸுபா⁴ஸிதேன அன்வெந்தி, க⁴டோ ஜெட்ட²ங்வ பா⁴தர’’ந்தி. – ஸேஸகா³தா² அபா⁴ஸி;

    Subhāsitena anventi, ghaṭo jeṭṭhaṃva bhātara’’nti. – sesagāthā abhāsi;

    225. தத்த² க⁴டோ ஜெட்ட²ங்வ பா⁴தரந்தி யதா² க⁴டபண்டி³தோ அத்தனோ ஜெட்ட²பா⁴தரங் மதபுத்தஸோகாபி⁴பூ⁴தங் அத்தனோ உபாயகோஸல்லேன சேவ த⁴ம்மகதா²ய ச ததோ புத்தஸோகதோ வினிவத்தயி, ஏவங் அஞ்ஞேபி ஸப்பஞ்ஞா யே ஹொந்தி அனுகம்பகா, தே ஞாதீனங் உபகாரங் கரொந்தீதி அத்தோ².

    225. Tattha ghaṭo jeṭṭhaṃva bhātaranti yathā ghaṭapaṇḍito attano jeṭṭhabhātaraṃ mataputtasokābhibhūtaṃ attano upāyakosallena ceva dhammakathāya ca tato puttasokato vinivattayi, evaṃ aññepi sappaññā ye honti anukampakā, te ñātīnaṃ upakāraṃ karontīti attho.

    226. யஸ்ஸ ஏதாதி³ஸா ஹொந்தீதி அயங் அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴கா³தா². தஸ்ஸத்தோ² – யதா² யேன காரணேன புத்தஸோகபரேதங் ராஜானங் வாஸுதே³வங் க⁴டபண்டி³தோ ஸோகஹரணத்தா²ய ஸுபா⁴ஸிதேன அன்வேஸி அனுஏஸி, யஸ்ஸ அஞ்ஞஸ்ஸாபி ஏதாதி³ஸா பண்டி³தா அமச்சா படிலத்³தா⁴ அஸ்ஸு, தஸ்ஸ குதோ ஸோகோதி! ஸேஸகா³தா² ஹெட்டா² வுத்தத்தா² ஏவாதி.

    226.Yassa etādisā hontīti ayaṃ abhisambuddhagāthā. Tassattho – yathā yena kāraṇena puttasokaparetaṃ rājānaṃ vāsudevaṃ ghaṭapaṇḍito sokaharaṇatthāya subhāsitena anvesi anuesi, yassa aññassāpi etādisā paṇḍitā amaccā paṭiladdhā assu, tassa kuto sokoti! Sesagāthā heṭṭhā vuttatthā evāti.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ‘‘ஏவங், உபாஸக, போராணகபண்டி³தா பண்டி³தானங் கத²ங் ஸுத்வா புத்தஸோகங் ஹரிங்ஸூ’’தி வத்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி. ஸச்சபரியோஸானே உபாஸகோ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹீதி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘evaṃ, upāsaka, porāṇakapaṇḍitā paṇḍitānaṃ kathaṃ sutvā puttasokaṃ hariṃsū’’ti vatvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi. Saccapariyosāne upāsako sotāpattiphale patiṭṭhahīti.

    கண்ஹபேதவத்து²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Kaṇhapetavatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi / 6. கண்ஹபேதவத்து² • 6. Kaṇhapetavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact