Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi

    ૫. કઞ્જિકદાયિકાવિમાનવત્થુ

    5. Kañjikadāyikāvimānavatthu

    ૭૧૯.

    719.

    ‘‘અભિક્કન્તેન વણ્ણેન…પે॰… ઓસધી વિય તારકા.

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena…pe… osadhī viya tārakā.

    ૭૨૦.

    720.

    ‘‘કેન તેતાદિસો વણ્ણો…પે॰…વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo…pe…vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૭૨૨.

    722.

    સા દેવતા અત્તમના…પે॰… યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં.

    Sā devatā attamanā…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    ૭૨૩.

    723.

    ‘‘અહં અન્ધકવિન્દમ્હિ, બુદ્ધસ્સાદિચ્ચબન્ધુનો;

    ‘‘Ahaṃ andhakavindamhi, buddhassādiccabandhuno;

    અદાસિં કોલસમ્પાકં, કઞ્જિકં તેલધૂપિતં.

    Adāsiṃ kolasampākaṃ, kañjikaṃ teladhūpitaṃ.

    ૭૨૪.

    724.

    ‘‘પિપ્ફલ્યા લસુણેન ચ, મિસ્સં લામઞ્જકેન ચ;

    ‘‘Pipphalyā lasuṇena ca, missaṃ lāmañjakena ca;

    અદાસિં ઉજુભૂતસ્મિં 1, વિપ્પસન્નેન ચેતસા.

    Adāsiṃ ujubhūtasmiṃ 2, vippasannena cetasā.

    ૭૨૫.

    725.

    ‘‘યા મહેસિત્તં કારેય્ય, ચક્કવત્તિસ્સ રાજિનો;

    ‘‘Yā mahesittaṃ kāreyya, cakkavattissa rājino;

    નારી સબ્બઙ્ગકલ્યાણી, ભત્તુ ચાનોમદસ્સિકા;

    Nārī sabbaṅgakalyāṇī, bhattu cānomadassikā;

    એકસ્સ કઞ્જિકદાનસ્સ, કલં નાગ્ઘતિ સોળસિં.

    Ekassa kañjikadānassa, kalaṃ nāgghati soḷasiṃ.

    ૭૨૬.

    726.

    ‘‘સતં નિક્ખા સતં અસ્સા, સતં અસ્સતરીરથા;

    ‘‘Sataṃ nikkhā sataṃ assā, sataṃ assatarīrathā;

    સતં કઞ્ઞાસહસ્સાનિ, આમુત્તમણિકુણ્ડલા;

    Sataṃ kaññāsahassāni, āmuttamaṇikuṇḍalā;

    એકસ્સ કઞ્જિકદાનસ્સ, કલં નાગ્ઘન્તિ સોળસિં.

    Ekassa kañjikadānassa, kalaṃ nāgghanti soḷasiṃ.

    ૭૨૭.

    727.

    ‘‘સતં હેમવતા નાગા, ઈસાદન્તા ઉરૂળ્હવા;

    ‘‘Sataṃ hemavatā nāgā, īsādantā urūḷhavā;

    સુવણ્ણકચ્છા માતઙ્ગા, હેમકપ્પનવાસસા;

    Suvaṇṇakacchā mātaṅgā, hemakappanavāsasā;

    એકસ્સ કઞ્જિકદાનસ્સ, કલં નાગ્ઘન્તિ સોળસિં.

    Ekassa kañjikadānassa, kalaṃ nāgghanti soḷasiṃ.

    ૭૨૮.

    728.

    ‘‘ચતુન્નમપિ દીપાનં, ઇસ્સરં યોધ કારયે;

    ‘‘Catunnamapi dīpānaṃ, issaraṃ yodha kāraye;

    એકસ્સ કઞ્જિકદાનસ્સ, કલં નાગ્ઘતિ સોળસિ’’ન્તિ.

    Ekassa kañjikadānassa, kalaṃ nāgghati soḷasi’’nti.

    કઞ્જિકદાયિકાવિમાનં પઞ્ચમં.

    Kañjikadāyikāvimānaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. ઉજુભૂતેસુ (ક॰)
    2. ujubhūtesu (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / ૫. કઞ્જિકદાયિકાવિમાનવણ્ણના • 5. Kañjikadāyikāvimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact