Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુપાળિ • Petavatthupāḷi

    ૧૨. કણ્ણમુણ્ડપેતિવત્થુ

    12. Kaṇṇamuṇḍapetivatthu

    ૩૪૮.

    348.

    ‘‘સોણ્ણસોપાનફલકા , સોણ્ણવાલુકસન્થતા;

    ‘‘Soṇṇasopānaphalakā , soṇṇavālukasanthatā;

    તત્થ સોગન્ધિયા વગ્ગૂ, સુચિગન્ધા મનોરમા.

    Tattha sogandhiyā vaggū, sucigandhā manoramā.

    ૩૪૯.

    349.

    ‘‘નાનારુક્ખેહિ સઞ્છન્ના, નાનાગન્ધસમેરિતા;

    ‘‘Nānārukkhehi sañchannā, nānāgandhasameritā;

    નાનાપદુમસઞ્છન્ના, પુણ્ડરીકસમોતતા 1.

    Nānāpadumasañchannā, puṇḍarīkasamotatā 2.

    ૩૫૦.

    350.

    ‘‘સુરભિં સમ્પવાયન્તિ, મનુઞ્ઞા માલુતેરિતા;

    ‘‘Surabhiṃ sampavāyanti, manuññā māluteritā;

    હંસકોઞ્ચાભિરુદા ચ, ચક્કવક્કાભિકૂજિતા.

    Haṃsakoñcābhirudā ca, cakkavakkābhikūjitā.

    ૩૫૧.

    351.

    ‘‘નાનાદિજગણાકિણ્ણા , નાનાસરગણાયુતા;

    ‘‘Nānādijagaṇākiṇṇā , nānāsaragaṇāyutā;

    નાનાફલધરા રુક્ખા, નાનાપુપ્ફધરા વના.

    Nānāphaladharā rukkhā, nānāpupphadharā vanā.

    ૩૫૨.

    352.

    ‘‘ન મનુસ્સેસુ ઈદિસં, નગરં યાદિસં ઇદં;

    ‘‘Na manussesu īdisaṃ, nagaraṃ yādisaṃ idaṃ;

    પાસાદા બહુકા તુય્હં, સોવણ્ણરૂપિયામયા;

    Pāsādā bahukā tuyhaṃ, sovaṇṇarūpiyāmayā;

    દદ્દલ્લમાના આભેન્તિ 3, સમન્તા ચતુરો દિસા.

    Daddallamānā ābhenti 4, samantā caturo disā.

    ૩૫૩.

    353.

    ‘‘પઞ્ચ દાસિસતા તુય્હં, યા તેમા પરિચારિકા;

    ‘‘Pañca dāsisatā tuyhaṃ, yā temā paricārikā;

    તા 5 કમ્બુકાયૂરધરા 6, કઞ્ચનાવેળભૂસિતા.

    7 kambukāyūradharā 8, kañcanāveḷabhūsitā.

    ૩૫૪.

    354.

    ‘‘પલ્લઙ્કા બહુકા તુય્હં, સોવણ્ણરૂપિયામયા;

    ‘‘Pallaṅkā bahukā tuyhaṃ, sovaṇṇarūpiyāmayā;

    કદલિમિગસઞ્છન્ના 9, સજ્જા ગોનકસન્થતા.

    Kadalimigasañchannā 10, sajjā gonakasanthatā.

    ૩૫૫.

    355.

    ‘‘યત્થ ત્વં વાસૂપગતા, સબ્બકામસમિદ્ધિની;

    ‘‘Yattha tvaṃ vāsūpagatā, sabbakāmasamiddhinī;

    સમ્પત્તાયડ્ઢરત્તાય 11, તતો ઉટ્ઠાય ગચ્છસિ.

    Sampattāyaḍḍharattāya 12, tato uṭṭhāya gacchasi.

    ૩૫૬.

    356.

    ‘‘ઉય્યાનભૂમિં ગન્ત્વાન, પોક્ખરઞ્ઞા સમન્તતો;

    ‘‘Uyyānabhūmiṃ gantvāna, pokkharaññā samantato;

    તસ્સા તીરે તુવં ઠાસિ, હરિતે સદ્દલે સુભે.

    Tassā tīre tuvaṃ ṭhāsi, harite saddale subhe.

    ૩૫૭.

    357.

    ‘‘તતો તે કણ્ણમુણ્ડો સુનખો, અઙ્ગમઙ્ગાનિ ખાદતિ;

    ‘‘Tato te kaṇṇamuṇḍo sunakho, aṅgamaṅgāni khādati;

    યદા ચ ખાયિતા આસિ, અટ્ઠિસઙ્ખલિકા કતા;

    Yadā ca khāyitā āsi, aṭṭhisaṅkhalikā katā;

    ઓગાહસિ પોક્ખરણિં, હોતિ કાયો યથા પુરે.

    Ogāhasi pokkharaṇiṃ, hoti kāyo yathā pure.

    ૩૫૮.

    358.

    ‘‘તતો ત્વં અઙ્ગપચ્ચઙ્ગી 13, સુચારુ પિયદસ્સના;

    ‘‘Tato tvaṃ aṅgapaccaṅgī 14, sucāru piyadassanā;

    વત્થેન પારુપિત્વાન, આયાસિ મમ સન્તિકં.

    Vatthena pārupitvāna, āyāsi mama santikaṃ.

    ૩૫૯.

    359.

    ‘‘કિં નુ કાયેન વાચાય, મનસા દુક્કટં કતં;

    ‘‘Kiṃ nu kāyena vācāya, manasā dukkaṭaṃ kataṃ;

    કિસ્સ કમ્મવિપાકેન, કણ્ણમુણ્ડો સુનખો તવઅઙ્ગમઙ્ગાનિ ખાદતી’’તિ.

    Kissa kammavipākena, kaṇṇamuṇḍo sunakho tavaaṅgamaṅgāni khādatī’’ti.

    ૩૬૦.

    360.

    ‘‘કિમિલાયં 15 ગહપતિ, સદ્ધો આસિ ઉપાસકો;

    ‘‘Kimilāyaṃ 16 gahapati, saddho āsi upāsako;

    તસ્સાહં ભરિયા આસિં, દુસ્સીલા અતિચારિની.

    Tassāhaṃ bhariyā āsiṃ, dussīlā aticārinī.

    ૩૬૧.

    361.

    ‘‘સો મં અતિચરમાનાય 17, સામિકો એતદબ્રવિ;

    ‘‘So maṃ aticaramānāya 18, sāmiko etadabravi;

    ‘નેતં છન્નં 19 પતિરૂપં, યં ત્વં અતિચરાસિ મં’.

    ‘Netaṃ channaṃ 20 patirūpaṃ, yaṃ tvaṃ aticarāsi maṃ’.

    ૩૬૨.

    362.

    ‘‘સાહં ઘોરઞ્ચ સપથં, મુસાવાદઞ્ચ ભાસિસં;

    ‘‘Sāhaṃ ghorañca sapathaṃ, musāvādañca bhāsisaṃ;

    ‘નાહં તં અતિચરામિ, કાયેન ઉદ ચેતસા.

    ‘Nāhaṃ taṃ aticarāmi, kāyena uda cetasā.

    ૩૬૩.

    363.

    ‘‘‘સચાહં તં અતિચરામિ, કાયેન ઉદ ચેતસા;

    ‘‘‘Sacāhaṃ taṃ aticarāmi, kāyena uda cetasā;

    કણ્ણમુણ્ડો યં સુનખો, અઙ્ગમઙ્ગાનિ ખાદતુ’.

    Kaṇṇamuṇḍo yaṃ sunakho, aṅgamaṅgāni khādatu’.

    ૩૬૪.

    364.

    ‘‘તસ્સ કમ્મસ્સ વિપાકં, મુસાવાદસ્સ ચૂભયં;

    ‘‘Tassa kammassa vipākaṃ, musāvādassa cūbhayaṃ;

    સત્તેવ વસ્સસતાનિ, અનુભૂતં યતો હિ મે;

    Satteva vassasatāni, anubhūtaṃ yato hi me;

    કણ્ણમુણ્ડો ચ સુનખો, અઙ્ગમઙ્ગાનિ ખાદતિ.

    Kaṇṇamuṇḍo ca sunakho, aṅgamaṅgāni khādati.

    ૩૬૫.

    365.

    ‘‘ત્વઞ્ચ દેવ બહુકારો, અત્થાય મે ઇધાગતો;

    ‘‘Tvañca deva bahukāro, atthāya me idhāgato;

    સુમુત્તાહં કણ્ણમુણ્ડસ્સ, અસોકા અકુતોભયા.

    Sumuttāhaṃ kaṇṇamuṇḍassa, asokā akutobhayā.

    ૩૬૬.

    366.

    ‘‘તાહં દેવ નમસ્સામિ, યાચામિ પઞ્જલીકતા;

    ‘‘Tāhaṃ deva namassāmi, yācāmi pañjalīkatā;

    ભુઞ્જ અમાનુસે કામે, રમ દેવ મયા સહા’’તિ.

    Bhuñja amānuse kāme, rama deva mayā sahā’’ti.

    ૩૬૭.

    367.

    ‘‘ભુત્તા અમાનુસા કામા, રમિતોમ્હિ તયા સહ;

    ‘‘Bhuttā amānusā kāmā, ramitomhi tayā saha;

    તાહં સુભગે યાચામિ, ખિપ્પં પટિનયાહિ મ’’ન્તિ.

    Tāhaṃ subhage yācāmi, khippaṃ paṭinayāhi ma’’nti.

    કણ્ણમુણ્ડપેતિવત્થુ દ્વાદસમં.

    Kaṇṇamuṇḍapetivatthu dvādasamaṃ.







    Footnotes:
    1. સમોહતા (ક॰)
    2. samohatā (ka.)
    3. આભન્તિ (ક॰)
    4. ābhanti (ka.)
    5. કા (ક॰)
    6. કમ્બુકેયૂરધરા (સી॰)
    7. kā (ka.)
    8. kambukeyūradharā (sī.)
    9. કાદલિમિગસઞ્છન્ના (સી॰)
    10. kādalimigasañchannā (sī.)
    11. … રત્તિયા (ક॰)
    12. … rattiyā (ka.)
    13. અઙ્ગપચ્ચઙ્ગા (ક॰)
    14. aṅgapaccaṅgā (ka.)
    15. કિમ્બિલાયં (સી॰ સ્યા॰)
    16. kimbilāyaṃ (sī. syā.)
    17. એવમાતિચરમાનાય (સ્યા॰ પી॰)
    18. evamāticaramānāya (syā. pī.)
    19. નેતં છન્નં ન (સી॰), નેતં છન્નં નેતં (ક॰)
    20. netaṃ channaṃ na (sī.), netaṃ channaṃ netaṃ (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā / ૧૨. કણ્ણમુણ્ડપેતિવત્થુવણ્ણના • 12. Kaṇṇamuṇḍapetivatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact